drugi pogled na religiju
- Bloo
- Globalna šefica
#201 Re: drugi pogled na religiju
Puno smo.rijeci.ovdje nabacali, ali rijeci su problem.
Zaboravljeni dijalekt srca
Jack Gilbert
Začudno je što jezik može maltene značiti,
a strašno što baš i ne znači. Ljubav, kažemo,
Bog, kažemo, Rim i Michiko, pišemo, a riječi
sve pogrešno shvate. Kažemo kruh a to svakom narodu
znači nešto drugo. Francuz nema riječ za dom,
a mi nemamo riječ za strog užitak. Jedan narod
u sjevernoj Indiji izumire jer njegov drevni
jezik nema riječ za omiljelost. Sanjam o izgubljenim
vokabularima koji bi mogli izraziti nešto od onog što
mi više ne možemo. Možda bi etrurski tekstovi mogli
napokon objasniti zašto se parovi prikazani na grobnicama
smješkaju. A možda i ne bi. Kada su preveli hiljade
zagonetnih sumerskih pločica, činilo se da se radi
o poslovnoj evidenciji. Ali šta ako su to bile
pjesme ili psalmi? Moja je radost ko tuce
etiopskih koza što stoje u tišini na jutarnjem svjetlu.
O, Gospode, ti si poput ploča soli i bakrenih poluga,
veličanstven ko zrela raž gipka pod radinom rukom vjetra.
Njene su grudi ko šest bijelih volova natovarenih topovima
dugovlaknastog egipatskog pamuka. Moja je ljubav
tisuća vrčeva meda. Tovar tujina drveta ono je što
moje tijelo želi reći tvojem. Žirafe su ta
žudnja u mraku. Možda spiralno minoansko pismo
nije jezik već mapa. Ono što najjače osjećamo nema
imena do jantara, strijelaca, cimeta, konja i ptica.
Zaboravljeni dijalekt srca
Jack Gilbert
Začudno je što jezik može maltene značiti,
a strašno što baš i ne znači. Ljubav, kažemo,
Bog, kažemo, Rim i Michiko, pišemo, a riječi
sve pogrešno shvate. Kažemo kruh a to svakom narodu
znači nešto drugo. Francuz nema riječ za dom,
a mi nemamo riječ za strog užitak. Jedan narod
u sjevernoj Indiji izumire jer njegov drevni
jezik nema riječ za omiljelost. Sanjam o izgubljenim
vokabularima koji bi mogli izraziti nešto od onog što
mi više ne možemo. Možda bi etrurski tekstovi mogli
napokon objasniti zašto se parovi prikazani na grobnicama
smješkaju. A možda i ne bi. Kada su preveli hiljade
zagonetnih sumerskih pločica, činilo se da se radi
o poslovnoj evidenciji. Ali šta ako su to bile
pjesme ili psalmi? Moja je radost ko tuce
etiopskih koza što stoje u tišini na jutarnjem svjetlu.
O, Gospode, ti si poput ploča soli i bakrenih poluga,
veličanstven ko zrela raž gipka pod radinom rukom vjetra.
Njene su grudi ko šest bijelih volova natovarenih topovima
dugovlaknastog egipatskog pamuka. Moja je ljubav
tisuća vrčeva meda. Tovar tujina drveta ono je što
moje tijelo želi reći tvojem. Žirafe su ta
žudnja u mraku. Možda spiralno minoansko pismo
nije jezik već mapa. Ono što najjače osjećamo nema
imena do jantara, strijelaca, cimeta, konja i ptica.
- asurbanipal
#202 Re: drugi pogled na religiju
staje wrote:Samo duboko nesretni ljudi nalaze smiraj u muzici pored ovoga...Bloo wrote:to sa muzikom mi nikad neće biti jasno...staje wrote:Kada bi slijedili očigledne PROMAŠAJE uleme otišli bi u NEVJERSTVO.
Jedan učenjak dozvolio jedan vid alkohola, drugi muziku, treći jedan vid kamate... Itd... ULEMA je davno pisala o ovoj stvari i kritikovala one koji se vežu za ove slabe stavove i da ko ih objedini kod sebe, objedinio je sva neispravna i ništavna mišljenja i praktikuje vjeru sa kojom nije poslat Muhammed, sallallahu alejhi we sellem.
samo duboko nesretni ljudi ne vole muziku.........
https://youtu.be/LPUln2uIkLE
Ma ništa to
Sale je allax
-
kerima1
#203 Re: drugi pogled na religiju
Itekako se osjeca zakinuto vjernik koji se ne moze iz nekog razloga ozeniti a nema bludnicenja..ravno paklu to mucenje.Može i tako, ali je primarno da se nijedan ne osjeća zakinutim i uskraćenim.
Alkohol, svinjetina,kamata, sve je zamjenjivo,al sex ne moze desanka zamijeniti:))
- arzuhal
#204 Re: drugi pogled na religiju
..i kad mu se ukaže prilika oženi se a onda moli Allaha da ga kako vrati u pređašnji pakaokerima1 wrote:Itekako se osjeca zakinuto vjernik koji se ne moze iz nekog razloga ozeniti a nema bludnicenja..ravno paklu to mucenje.Može i tako, ali je primarno da se nijedan ne osjeća zakinutim i uskraćenim.
Alkohol, svinjetina,kamata, sve je zamjenjivo,al sex ne moze desanka zamijeniti:))
-
kerima1
#205 Re: drugi pogled na religiju
Istina jer nema sexa u brakuarzuhal wrote:..i kad mu se ukaže prilika oženi se a onda moli Allaha da ga kako vrati u pređašnji pakaokerima1 wrote:Itekako se osjeca zakinuto vjernik koji se ne moze iz nekog razloga ozeniti a nema bludnicenja..ravno paklu to mucenje.Može i tako, ali je primarno da se nijedan ne osjeća zakinutim i uskraćenim.
-
riverflow
#206 Re: drugi pogled na religiju
Jedan veliki filozof, trancendentalist, H.D. Thoreau fino kaže: "Ako čovjek ne ide u korak sa svojim prijateljima, možda je to zato što čuje drugačijeg bubnjara? Neka stupa po muzici koju čuje, ma kakav bio njezin takt i ma kako ona daleka bila."
So...
So...
- Bloo
- Globalna šefica
#207 Re: drugi pogled na religiju
riverflow wrote:Jedan veliki filozof, trancendentalist, H.D. Thoreau fino kaže: "Ako čovjek ne ide u korak sa svojim prijateljima, možda je to zato što čuje drugačijeg bubnjara? Neka stupa po muzici koju čuje, ma kakav bio njezin takt i ma kako ona daleka bila."
So...
reče to i ode živjet sam u kolibi daleko od sviju i ne plaćat porez
-
riverflow
#208 Re: drugi pogled na religiju
Vodio se čovjek svojom muzikom, besplatnoBloo wrote:riverflow wrote:Jedan veliki filozof, trancendentalist, H.D. Thoreau fino kaže: "Ako čovjek ne ide u korak sa svojim prijateljima, možda je to zato što čuje drugačijeg bubnjara? Neka stupa po muzici koju čuje, ma kakav bio njezin takt i ma kako ona daleka bila."
So...
![]()
A baš je puno toga kvalitetnog ostavio za sobom, evo jos jedan njegov wikicitat:
"Većina ljudi vodi život tihog očaja. Ono što nazivamo rezignacijom potvrđeni je očaj. Uvriježen ali nesvjestan očaj krije se čak i ispod takozvanih igara i razonoda čovječanstva. U njima nema zaigranosti, jer one dolaze nakon posla." Što jest jest..
- Bloo
- Globalna šefica
#209 Re: drugi pogled na religiju
Bio je ugodan za čitati na faksu.riverflow wrote:Vodio se čovjek svojom muzikom, besplatnoBloo wrote:riverflow wrote:Jedan veliki filozof, trancendentalist, H.D. Thoreau fino kaže: "Ako čovjek ne ide u korak sa svojim prijateljima, možda je to zato što čuje drugačijeg bubnjara? Neka stupa po muzici koju čuje, ma kakav bio njezin takt i ma kako ona daleka bila."
So...
![]()
A baš je puno toga kvalitetnog ostavio za sobom, evo jos jedan njegov wikicitat:
"Većina ljudi vodi život tihog očaja. Ono što nazivamo rezignacijom potvrđeni je očaj. Uvriježen ali nesvjestan očaj krije se čak i ispod takozvanih igara i razonoda čovječanstva. U njima nema zaigranosti, jer one dolaze nakon posla." Što jest jest..
On i Emerson
-
riverflow
#210 Re: drugi pogled na religiju
Jašta je, baš pravi izraz, ugodan. Emerson takodje, ali Thoreu mi je draži.Bloo wrote:
Bio je ugodan za čitati na faksu.
On i Emerson
Evo još "samo malo"
"Katkad bih, međutim, osjetio da se nadasve milo i nježno, nedužno i susretljivo društvo može pronaći u bilo kojem prirodnom predmetu, čak i kad je u pitanju bijedni čovjekomrzac i najsjetnije čeljade. Onaj tko živi usred prirode i kojemu su osjetila spokojna ne može utonuti u crnu melankoliju. Još nije bilo takve oluje koja zdravom i nevinom uhu ne bi bila eolska glazba. Jednostavnog i hrabrog čovjeka ništa ne može natjerati na priprostu tugu. Dok uživam u prijateljstvu godišnjih doba uzdam se da mi ništa ne može život učiniti teretom. Blaga kiša koja zalijeva moj grah i zadržava me danas u kući nije turobna i sjetna, nego je i za me dobra. Iako me priječi da ga okopavam, ona je daleko vrednija od moga okopavanja. Kad bi se nastavila toliko da bi korijenje istrunulo u zemlji a krumpir se u nizini uništio, i dalje bi bila dobra za travu na visoravni, a samim time bila bi dobra i za mene. Gdješto, kad se usporedim s drugim ljudima, čini mi se da sam u većoj milosti bogova, mimo bilo kakvih meni poznatih zasluga; kanda od njih imam jamstvo i sigurnost što ih moji bližnji nemaju te me naročito vode i štite. Ne laskam ja sebi nego, ako je to moguće, oni laskaju meni.
Nikad se nisam oćutio usamljenim, niti makar pritisnutim osjećajem osamljenosti, osim jedanput, i to nekoliko tjedana nakon što sam došao u šumu, kada sam na sat vremena posumnjao nije li ljudska blizina nužna za vedar i zdrav život. Biti sam bilo je nešto neugodno. No u isti mah bio sam svjestan laganog bezumlja u svome raspoloženju te kao da sam već predviđao svoj oporavak. Usred kišice, dok su te misli prevladavale, odjednom sam osjetio tako milo i blagotvorno društvo u prirodi, u samom lijevanju kišnih kapi, u svakom zvuku i prizoru oko svoje kuće, beskrajnu i neobjašnjivu prijaznost kao ozračje koje me je krijepilo, te su se zamišljene prednosti ljudske blizine nadale beznačajnima i otad više nisam pomislio na njih. Svaka borova iglica širila se i nadimala suosjećajnošću i iskazivala mi prijateljstvo. Tako sam razgovijetno postao svjestan prisutnosti nečeg meni srodnog, čak i u prizorima koje smo naviknuti zvati divljim i turobnim, kao i to da mi krvlju najbliskija i najhumanija nije neka osoba ili seljak, pa pomislih kako mi nijedno mjesto više nikad ne može biti tuđe"
- Bloo
- Globalna šefica
#211 Re: drugi pogled na religiju
Meni je Emerson naročito drag zbog potenciranja individualizma i self-reliance, te čitave ideje o slobodi, našoj sposobnosti kao čovječanstva da spoznamo bilo šta, mada naspram njega ja više preferiram naturalistički pristup.riverflow wrote:Jašta je, baš pravi izraz, ugodan. Emerson takodje, ali Thoreu mi je draži.Bloo wrote:
On i Emerson
Evo još "samo malo"..kad je dobar:
Tako sam razgovijetno postao svjestan prisutnosti nečeg meni srodnog, čak i u prizorima koje smo naviknuti zvati divljim i turobnim, kao i to da mi krvlju najbliskija i najhumanija nije neka osoba ili seljak, pa pomislih kako mi nijedno mjesto više nikad ne može biti tuđe"[/i]
Ali dosta je poveznica između njega i Thoreaua, što je logično uevši u obzir njihovu vezu.
I divno je od tebe što ih čitaš.
- Bloo
- Globalna šefica
#212 Re: drugi pogled na religiju
JEdan od razloga što su ugodni za čitati je što su "prirodni"...skoro ništa (skoro) izneseno u njihovim esejima ili radovima ne dovodi mozak u stanje odbijanja i odbojnosti na izložene tvrdnje i promišljanja.
-
riverflow
#213 Re: drugi pogled na religiju
ThxBloo wrote:Meni je Emerson naročito drag zbog potenciranja individualizma i self-reliance, te čitave ideje o slobodi, našoj sposobnosti kao čovječanstva da spoznamo bilo šta, mada naspram njega ja više preferiram naturalistički pristup.riverflow wrote:Jašta je, baš pravi izraz, ugodan. Emerson takodje, ali Thoreu mi je draži.Bloo wrote:
On i Emerson
Evo još "samo malo"..kad je dobar:
Tako sam razgovijetno postao svjestan prisutnosti nečeg meni srodnog, čak i u prizorima koje smo naviknuti zvati divljim i turobnim, kao i to da mi krvlju najbliskija i najhumanija nije neka osoba ili seljak, pa pomislih kako mi nijedno mjesto više nikad ne može biti tuđe"[/i]
Ali dosta je poveznica između njega i Thoreaua, što je logično uevši u obzir njihovu vezu.
I divno je od tebe što ih čitaš.
Ma žao mi je što sam ih nekako zaboravila, davno sam ih čitala često, onako bez obaveze, samoinicijativno (na faksu sam se bavila prirodnim naukama pa je ova literatura pripadala kućnoj režiji)
- asurbanipal
#214 Re: drugi pogled na religiju
Turkey, alcohol and Islam
A notable genre of poetry is labelled khamriyat, wine literature, including prominent names in the literary canon, notably the Abbasid poet Abu Nuwas (756-814) among many others throughout history and till now. Books on medicine contained chapters on wine, considered favourable to digestion and balance of the humours. Alcohol and the imagery of intoxication are common elements in the lore of Sufi mysticism. While some apologists have argued that this is a purely literary device or a spiritual analogy, not referring to real practice, we do know that many of the mystics and some tariqas (Sufi orders), notably the Bektashi order in Turkey and the Balkans, used alcohol as part of their ceremony. The majority of Sufis, however, frowned on the practice and denounced it. Much of popular as well as literary humour revolves around tales of the hypocrisy of pious people, including clerics, with regard to drink and intoxication. In short, the lore of alcohol is a potent element in diverse cultural fields in Middle Eastern history and society.
- asurbanipal
#216 Re: drugi pogled na religiju
zagortenej wrote:Ejvala

- zagortenej
#217 Re: drugi pogled na religiju
Najbolje od svega je, da se alkohol uopšte ne spominje u Kur'anu.
- Smrcak15
#218 Re: drugi pogled na religiju
hamr se koristi rijec, to je opojno sredstvo, sve sto opija.zagortenej wrote:Najbolje od svega je, da se alkohol uopšte ne spominje u Kur'anu.
alkohol opija , izato je zabranjen, ma koliko ti na silu pokusao opravdati nece proci pa makar se na glavu nasadio, cuj alkohol dozvoljen u islamu
- zagortenej
#219 Re: drugi pogled na religiju
Khamr je ono što prekriva, tako se pokrivač (za glavu)zove khimar.Smrcak15 wrote:hamr se koristi rijec, to je opojno sredstvo, sve sto opija.zagortenej wrote:Najbolje od svega je, da se alkohol uopšte ne spominje u Kur'anu.
alkohol opija , izato je zabranjen, ma koliko ti na silu pokusao opravdati nece proci pa makar se na glavu nasadio, cuj alkohol dozvoljen u islamu![]()
![]()
A treba razlikovati khamr od sakar.
Zato su prve hanefije pravile razliku i dozvoljavale pijenje određenih alkoholnih pića, ali zabranjivale opijenost, koju su definisale kao stanje u kojem ne možeš razlikovati muško od ženska
Like Mu'tazila, Hanafi scholars uphold the unlawfulness of khamr, but restrict its definition to fermented juice of grapes or grapes and dates. As a result, alcohol derived by means of honey, barley, wheat and millet such as whisky, beer and vodka are permitted according to Abu Hanifa and Abu Yusuf, although all forms of grape alcohol are banned absolutely. This is in stark contrast to other schools of Islamic jurisprudence which prohibit consumption of alcohol in all its forms. Though Hanafis trace their liberal view on intoxicants back to Umar ibn al-Khattab and Ibn Mas'ud, but, in essence, this conclusion has its roots in the early Basric and Kufic traditions of Islamic legal thinking with its hermeneutic preference for rational reasoning
Last edited by zagortenej on 29/01/2018 23:06, edited 1 time in total.
- Smrcak15
#220 Re: drugi pogled na religiju
neka svega ti , nemoj dalje , polozio si....zagortenej wrote:Khamr je ono što prekriva, tako se pokrivač zove khimar.Smrcak15 wrote:hamr se koristi rijec, to je opojno sredstvo, sve sto opija.zagortenej wrote:Najbolje od svega je, da se alkohol uopšte ne spominje u Kur'anu.
alkohol opija , izato je zabranjen, ma koliko ti na silu pokusao opravdati nece proci pa makar se na glavu nasadio, cuj alkohol dozvoljen u islamu![]()
![]()
A treba razlikovati khamr od sakar.
Zato su prve hanefije pravile razliku i dozvoljavale pijenje određenih alkoholnih pića, ali zabranjivale opijenost, koju su definisale kao stanje u kojem ne možeš razlikovati muško od ženska
Like Mu'tazila, Hanafi scholars uphold the unlawfulness of khamr, but restrict its definition to fermented juice of grapes or grapes and dates. As a result, alcohol derived by means of honey, barley, wheat and millet such as whisky, beer and vodka are permitted according to Abu Hanifa and Abu Yusuf, although all forms of grape alcohol are banned absolutely. This is in stark contrast to other schools of Islamic jurisprudence which prohibit consumption of alcohol in all its forms. Though Hanafis trace their liberal view on intoxicants back to Umar ibn al-Khattab and Ibn Mas'ud, but, in essence, this conclusion has its roots in the early Basric and Kufic traditions of Islamic legal thinking with its hermeneutic preference for rational reasoning
- zagortenej
#221 Re: drugi pogled na religiju
Je li to neki dokaz? Argument?
Btw, ti nisi položio
Uzmi malo knjige fikha, čitaj kako su selefi tumačili, nemoj ove današnje skraćene verzije.
Btw, ti nisi položio
Uzmi malo knjige fikha, čitaj kako su selefi tumačili, nemoj ove današnje skraćene verzije.
Last edited by zagortenej on 29/01/2018 23:19, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#222 Re: drugi pogled na religiju
“How am I theirs,” gently asks the Earth, “If they cannot hold me / But I hold them?”riverflow wrote:
Thx![]()
Ma žao mi je što sam ih nekako zaboravila, davno sam ih čitala često, onako bez obaveze, samoinicijativno (na faksu sam se bavila prirodnim naukama pa je ova literatura pripadala kućnoj režiji)
I Emersonova poezija je na tom tragu.
- zagortenej
#223 Re: drugi pogled na religiju
@smrle
Islamski fakihi su znali razlikovati pijenje vina od opijanja
Drinking Liquor Without Getting Drunk Not Sinful: Islamic Scholar
https://egyptianstreets.com/2017/02/13/ ... c-scholar/In a sharp contradiction to what is common among Muslims, Khaled Al Gendy, a famous Islamic cleric and a member of the Supreme Council for Islamic Affairs, stated that drinking liquor without getting drunk is not sinful.
“If the same alcoholic drink was consumed by one person without getting drunk, it is not haram, while being consumed by another person to drunkenness makes it haram [for this person],” the sheikh said, highlighting the difference between drinking liquor and getting drunk.
- triconja
#224 Re: drugi pogled na religiju
Ima to logike jer sve negativne stvari zbog alkohola i nastaju zbog prekomjerne konzumacije. Znaci po cep svaki dan nece skoditi. Isto tako ni cigare nece puno skoditi ako se puse 0.5 do jedna na dan. Ali jebiga, nije fazon "ciganciti" nego rokaj zilha.zagortenej wrote:@smrle
https://egyptianstreets.com/2017/02/13/ ... c-scholar/In a sharp contradiction to what is common among Muslims, Khaled Al Gendy, a famous Islamic cleric and a member of the Supreme Council for Islamic Affairs, stated that drinking liquor without getting drunk is not sinful.
“If the same alcoholic drink was consumed by one person without getting drunk, it is not haram, while being consumed by another person to drunkenness makes it haram [for this person],” the sheikh said, highlighting the difference between drinking liquor and getting drunk.
- Smrcak15
#225 Re: drugi pogled na religiju
kakav vakat dodje, covjek koji mrzi islam iz dna duse dosao da nas muslimane uci kako alkohol je ok u islamuzagortenej wrote:@smrle
dajte mi pistolj da se upucam