Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#51 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Chmoljo »

Jazz_Junkie wrote:
Van Halen wrote:Zanimljivo kako se odmah okupe isti likovi kad god im neko spomene nešto što njima ne odgovara. Jazz-junkie, pjo,osa, Frane x i slični. Nije trebalo puno čekati da počnu prosipati "svoju istinu" i negirati sve ono što nije u skladu sa njihovom ustaljenom retorikom. Jednostavno iz njihovih postova izbija nesigurnost, to je toliko očito. Trude se, ali nikako im ne uspijeva.
Prosvijetli nas, Van Halenu.
Nema te on šta prosvjetljivati. Negdje na prvoj strani sam postao da bi najbolje bilo lijepo napraviti genetsku analizu, lijepo se prebrojati po krvnim zrncima i onda barem znate na čemu ste. Da vidimo ko su Turci, ko Iranci, ko Slaveni, Iliri, Englezi, Mađari, Laponci, Eskimi, Indijanci...Hercegovci :mrgreen: :run:
Prozor

#52 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Prozor »

lipakaja wrote:
Prozor wrote:nacionalizam(ovaj balkanski) je bolest koja se tesko iskorjenjuje, a tvoj post vrvi od njega.
:bih:
Koji si ti Srbin ili Hrvat ili Srbo-Hrvat.
Ima li nesto konkretno da sam pogrijesio, jeli gresim kada kazem da Srbi i Hrvati nemaju oficijelnu teoriju o tome ko su i odakle su dosli (jedini u Evropi, svi im se smiju), ne zna se jesu li bili narodi, socijalni pojmovi ili izmisljene etno-lingvisticke grupe, stoga moraju prisvajati tude narode i kulture, da bi opravdali svoju egzistenciju, znas li ti mozda za neke druge narode u Evropi da tako bezobrazno kradu i prisvajaju tude narode, a pri tome ne znaju ni sami ko su i sta su.
Ja ne znam . :bih:
nit´ sam Srbin nit´ sam Hrvat, a sta je Srbo-Hrvat nemam pojma... a ako ti sam ne kontas koliko je besmislena sva ova rasprava ja ne mogu sa tobom voditi diskusiju...
pozdrav
Jazz_Junkie

#53 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Jazz_Junkie »

Chmoljo wrote:
Jazz_Junkie wrote:
Van Halen wrote:Zanimljivo kako se odmah okupe isti likovi kad god im neko spomene nešto što njima ne odgovara. Jazz-junkie, pjo,osa, Frane x i slični. Nije trebalo puno čekati da počnu prosipati "svoju istinu" i negirati sve ono što nije u skladu sa njihovom ustaljenom retorikom. Jednostavno iz njihovih postova izbija nesigurnost, to je toliko očito. Trude se, ali nikako im ne uspijeva.
Prosvijetli nas, Van Halenu.
Nema te on šta prosvjetljivati. Negdje na prvoj strani sam postao da bi najbolje bilo lijepo napraviti genetsku analizu, lijepo se prebrojati po krvnim zrncima i onda barem znate na čemu ste. Da vidimo ko su Turci, ko Iranci, ko Slaveni, Iliri, Englezi, Mađari, Laponci, Eskimi, Indijanci...Hercegovci :mrgreen: :run:
Gdje je onaj Bosstech ciji je svaki post govorio o DNA analizama. :lol:

Da nije lipkaja reinkarnacija Bosstecha? Ja se uopce ne upustam u diskusije o etnogenezama, jer znam koji kalibar ljudi takve diskusije pokrece. No, takvima se covjek mora suprotstaviti. Lipkaja je odraz necega sto je medju Srbima i Hrvatima vec decenijama prisutno. Kod Bosnjaka taj sindrom nesto kasni, ali su se prvi simptomi vec davno pojavili. Povijest se u jugoistocnoj Evropi nazalost pise pod snaznim utjecajem politickih i socijalnih okolnosti. Lipkaju ne zanima porijeklo Hrvata ili Srba nego politicki cilj cija je svrha difamacija navedenih naroda i dokazivanje njihove neautohtonosti u Bosni pa i na Balkanu. Mnogi ljudi nikako da shvate da narodi nisu produkt prirode i da nisu vjecno prisutni. Narodi su izmisljotine nove ere u koje su okupljeni ljudi koji govore istim ili slicnim jezikom. Iako u BiH zivi mnogo Bosnjaka sa hrvatskim ili srpskim porijeklom, oni se radi povijesnog iskustva i etnokonfesionalnog koncepta nacije ne mogu identificirati sa srpstvom ili hrvatstvom. Isto vazi i za ostala dva naroda. Lipkaja nije svjestan toga da je mozda hrvatskog, srpskog ili cak vlaskog porijekla. Danas treba postovati licno nacionalno opredjeljenje i izbjegavati besmislene sukobe, jer su se nacionalna bica davno oformila i manifestirala u glavama ljudi. Kada se danas u 2008 godini pojave likovi sa tvrdnjama kako u BiH nema Srba i Hrvata ili sa suprotne strane, kako u BiH nema Bosnjaka i da su to sve Srbi i/ili Hrvati, onda se covjek zapita "sta je ovoj budali?".
Pola BiH nosi ime RS sto mi itekako dokazuje da u BiH ima Srba medju kojima nazalost dominira mrznja prema BiH i sugradjanima druge nacionalnosti. Ono sto BiH treba je volja za zajednistvu i izgradnji BiH kao zajednicke domovine ova tri smijesna plemica. Osobe iz reda bosnjackog naroda uopce nisu u poziciji da nekome negiraju nacionalni identitet. Uz sve to jos vise dijele zemlju, a toboze zagovaraju cjelovitu BiH. Zasto se osobe kao lipkaja stavljaju u isti kos sa onim Srbima i Hrvatima koji Bosnjake ne priznaju kao narod? Ja uopce ne razmisljam etnicki nego bi da zivim u BiH birao gradjanski identitet, bosanski ili bosanskohercegovacki. Ja ne zelim biti Bosnjak. To je povijesno ime sa danas vjestackim sadrzajem koje uopce ne stoji u kontinuitetu sa povijescu BiH. Kada Ceric vodi pricu o Bosnjacima i iste pocne poistovjecavati sa Turcima, sto mislis da Hrvati i Srbi misle o tome? Oni koji BiH priznaju kao jedinu domovinu se zapitaju koliko smisla ima borba za BiH, dok nacionalisti u tome vide jos jedno opravdanje da Bosnjake difamiraju kao "poturice". Sa time je Ceric psotigao svoj cilj, jer on zeli cisto islamsko bosnjastvo kao nekada Stadler katolicko hrvatstvo. Kada citam bosanski tisak, dodje mi da vise nikada ne odem u BiH, a iovako vec 2 godine nisam bio u njoj. Cista zona sumraka u kojoj se okupatori slave, u kojoj teme kao nezaposlenost ne postoje, u kojoj se ulice i mostovi nazivaju po zlikovcima kakvih se cijeli svijet stidi, i kojoj su svi izgleda samo nacionalno ugrozeni dok socijalna nepravda izgleda ne postoji, niti ima sirotinje. Jedino sto je vazno su DNA analize i porijekla balkanskih stocara koji cine po 90% stanovnistva u maticnim zemljama.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#54 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Chmoljo »

Gdje je onaj Bosstech ciji je svaki post govorio o DNA analizama.

Da nije lipkaja reinkarnacija Bosstecha? Ja se uopce ne upustam u diskusije o etnogenezama, jer znam koji kalibar ljudi takve diskusije pokrece. No, takvima se covjek mora suprotstaviti. Lipkaja je odraz necega sto je medju Srbima i Hrvatima vec decenijama prisutno. Kod Bosnjaka taj sindrom nesto kasni, ali su se prvi simptomi vec davno pojavili. Povijest se u jugoistocnoj Evropi nazalost pise pod snaznim utjecajem politickih i socijalnih okolnosti. Lipkaju ne zanima porijeklo Hrvata ili Srba nego politicki cilj cija je svrha difamacija navedenih naroda i dokazivanje njihove neautohtonosti u Bosni pa i na Balkanu. Mnogi ljudi nikako da shvate da narodi nisu produkt prirode i da nisu vjecno prisutni. Narodi su izmisljotine nove ere u koje su okupljeni ljudi koji govore istim ili slicnim jezikom. Iako u BiH zivi mnogo Bosnjaka sa hrvatskim ili srpskim porijeklom, oni se radi povijesnog iskustva i etnokonfesionalnog koncepta nacije ne mogu identificirati sa srpstvom ili hrvatstvom. Isto vazi i za ostala dva naroda. Lipkaja nije svjestan toga da je mozda hrvatskog, srpskog ili cak vlaskog porijekla. Danas treba postovati licno nacionalno opredjeljenje i izbjegavati besmislene sukobe, jer su se nacionalna bica davno oformila i manifestirala u glavama ljudi. Kada se danas u 2008 godini pojave likovi sa tvrdnjama kako u BiH nema Srba i Hrvata ili sa suprotne strane, kako u BiH nema Bosnjaka i da su to sve Srbi i/ili Hrvati, onda se covjek zapita "sta je ovoj budali?".
Pola BiH nosi ime RS sto mi itekako dokazuje da u BiH ima Srba medju kojima nazalost dominira mrznja prema BiH i sugradjanima druge nacionalnosti. Ono sto BiH treba je volja za zajednistvu i izgradnji BiH kao zajednicke domovine ova tri smijesna plemica. Osobe iz reda bosnjackog naroda uopce nisu u poziciji da nekome negiraju nacionalni identitet. Uz sve to jos vise dijele zemlju, a toboze zagovaraju cjelovitu BiH. Zasto se osobe kao lipkaja stavljaju u isti kos sa onim Srbima i Hrvatima koji Bosnjake ne priznaju kao narod? Ja uopce ne razmisljam etnicki nego bi da zivim u BiH birao gradjanski identitet, bosanski ili bosanskohercegovacki. Ja ne zelim biti Bosnjak. To je povijesno ime sa danas vjestackim sadrzajem koje uopce ne stoji u kontinuitetu sa povijescu BiH. Kada Ceric vodi pricu o Bosnjacima i iste pocne poistovjecavati sa Turcima, sto mislis da Hrvati i Srbi misle o tome? Oni koji BiH priznaju kao jedinu domovinu se zapitaju koliko smisla ima borba za BiH, dok nacionalisti u tome vide jos jedno opravdanje da Bosnjake difamiraju kao "poturice". Sa time je Ceric psotigao svoj cilj, jer on zeli cisto islamsko bosnjastvo kao nekada Stadler katolicko hrvatstvo. Kada citam bosanski tisak, dodje mi da vise nikada ne odem u BiH, a iovako vec 2 godine nisam bio u njoj. Cista zona sumraka u kojoj se okupatori slave, u kojoj teme kao nezaposlenost ne postoje, u kojoj se ulice i mostovi nazivaju po zlikovcima kakvih se cijeli svijet stidi, i kojoj su svi izgleda samo nacionalno ugrozeni dok socijalna nepravda izgleda ne postoji, niti ima sirotinje. Jedino sto je vazno su DNA analize i porijekla balkanskih stocara koji cine po 90% stanovnistva u maticnim zemljama.
Ej čovječe apsolutno se slažem s tobom. Evo da ti dam lični primjer. Moje prezime ima u sva tri naroda. Uh, izinjavam se NACIJE :oops: :lol: :lol: :lol:
Pa sad ako neko uspije objasniti sve to...Znači moj ćukunDEDO je bio ćukunĐED ili opet ćukunDID pa je nekad prešao na islam (na čemu sam mu duboko zahvalan) i sad je zbog toga promijenio dres? :roll: Niđe veze materemi. Onda najlakše muslimani su Turci, katolici Švabe, a pravoslavni Rusi. Eto gaaaa :evil:
Ovo ja samo malo karikiram i umnogome pojednostavljujem, naravno. Samo ono, gadi mi se zvati Bošnjakom samo zbog toga što sam musliman. Moja vjera je moja. I ničija više. Meni ne treba posrednik kod Boga. Ne treba mi ni reis & Co. Umjesto da budem bogatiji za tuđe, oni meni to uskraćuju i u tor me guraju. Kamo sreće da ima više ljudi poput Rešida Hafizovića. Bez ikakve namjere da ga reklamiram samo ga navodim kao primjer. Kamo sreće da neki Hrvat ili Srbin (nema potrebe da govorim katolik ili pravoslavac jer se to podrazumijeva, a i očito se neki i uvrijede kao negiram im identitet :roll: ) završi Fakultet islamskih nauka pa da imamo još takvih ljudi od kojih bi mogao nešto i naučiti...
Uglavnom, želim ti reći: meni je vjera na prvom mjestu. Ruku na srce, ne praktikujem je često, ali mi je opet prva, jer se Boga bojim i sve svoje postupke ravnam prema tome. Ako tu čovjek uspijeva onda je lako biti bolji čovjek. E tu onda ove trivijalnosti gube smisao, jer one ne vode ničemu dobrom.
Ipak da me pogrešno ne shvatiš, ja recimo, navijam za reprezentaciju svim srcem i (by the way ljubim stope onom svakom Hrvatu i Srbinu koji su onaj dan ginuli za boje naše zemlje protiv Mađara), i veoma emotivno, i volim svoju zemlju i drago mi je i kad aviomodelari osvoje neku nagradu, samo nek su "naši" tj. Bosanci (ne Bošnje).

I slažem se s tobom. Priznaj stanje takvo kakvo jest. Ima Bošnjaka, ima Srba, ima bogami i Hrvata. Ima i Bosne (i Hercegovine, da opet neki ne ljute :roll: :lol: ). Živiš u BiH, ne moraš je voljeti, ali poštuj njene zakone, poštuj njenu državnost. I to je to.

Ja se izjašnjavam Bošnjakom zato što je to fer, ne zato što to želim. Strpali su me u tor i mekećem:"Bošnja-a-a-a-ak" jer sam musliman i svi su muslimani Bošnjaci. Onda ok, ne bi bilo fer da e izjasnim kao "ostali" jer to nisam. Moji pradjedovi su se rađali i umirali u ovoj mrtvaji. Znači, to je pravilo. Ja ga prihvatio tj. priznao sam da je tako kako jest. Moja je želja da se izjašnjavam kao Bosanac. Jel to nerazumno s moje strane? Nisam miješani brak pa da "izgubljen" tumaram nego jednostavno nije državu briga u šta ja vjerujem. Ma na kraju krajeva, kad bolje razmislim i nije je briga. Čovječe, pa mi smo nacije obrazovali po imenima. Ante je Hrvat, Pero je Srbin, Mujo je Bošnjak gdje god se oni nalaze na prostoru bivše nam, na autić nalik, države. Ili kao da neko vodi evidenciju ideš li redovno u džamiju/crkvu...

A ako nismo "nastali" po imenima ili načinu obavljanja molitve, po čemu onda? I zato im kažem napravite DNK analizu pa se eto dijelite po krvi. Očito je nečija drugačija. Crvenija šta li? :roll: :-)
lipakaja

#55 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by lipakaja »

Evo sta kaze Andras Riedlmayer profesor na prestiznom Harvard sveucilistu.

Image

http://www.kakarigi.net/manu/briefhis.htm

Almost all (over 95%) of the people speak the same language (called Bosnian or Serbo-Croatian), and come of the same European racial stock, descended from Slavic tribes that settled in the area in the early Middle Ages. The people of Bosnia are traditionally called Bosnians. For reasons having to do with recent history (and as much with 20th-century ideologies as with traditional religious allegiances), Bosnians whose ancestors were of the Catholic faith are now identified as Bosnian Croats (17%), while those of Eastern Orthodox background are now identified as Bosnian Serbs (31%). The largest group of the Bosnian population, however, are the Muslim Slavs (44% in the 1991 census), descendants of Christian Bosnians who accepted Islam some 500 years ago.

Until the late 19th century, people of all three faiths identified themselves simply as Bosnians.

Covjek jasno kaze da do 19 stoljeca ljudi su se identifikovali sa Bosnjastom, Hrvazijati i Srbi su izmisljeni tek u 19 stoljecu zbog propagande iz susjednih zemalja. :bih:
pjo

#56 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by pjo »

lipakaja wrote:Evo sta kaze Andras Riedlmayer profesor na prestiznom Harvard sveucilistu.

Image

Almost all (over 95%) of the people speak the same language (called Bosnian or Serbo-Croatian), and come of the same European racial stock, descended from Slavic tribes that settled in the area in the early Middle Ages. The people of Bosnia are traditionally called Bosnians. For reasons having to do with recent history (and as much with 20th-century ideologies as with traditional religious allegiances), Bosnians whose ancestors were of the Catholic faith are now identified as Bosnian Croats (17%), while those of Eastern Orthodox background are now identified as Bosnian Serbs (31%). The largest group of the Bosnian population, however, are the Muslim Slavs (44% in the 1991 census), descendants of Christian Bosnians who accepted Islam some 500 years ago.

Until the late 19th century, people of all three faiths identified themselves simply as Bosnians.

Covjek jasno kaze da do 19 stoljeca ljudi su se identifikovali sa Bosnjastom, Hrvazijati i Srbi su izmisljeni tek u 19 stoljecu zbog propagande iz susjednih zemalja. :bih:

Al si ga ti dosadan, sta sad da vratimo raspravu na pocetak o hrvatskim toponimima po Bosni, Hrvatinicima i autorima koji svi do jednog potvrdjuju kako su Turci branili Hrvatima i Srbima da se izjasnjavaju ?

Ja isto sa svakim diskutiram...
pjo

#57 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by pjo »

"Profesor na Harvardu ? Pa on je bibliotekar !??

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Since 1985, Andras J. Riedlmayer has been bibliographer, in charge of the Documentation Center of the Aga Khan Program for Islamic Architecture, at the Fine Arts Library, Harvard University. A native of Budapest, Hungary, he was educated in Germany and the United States. His academic involvement with Bosnia began 27 years ago when he wrote his senior thesis (A.B., History, University of Chicago) on "Bosnia-Herzegovina and the Congress of Berlin." He holds graduate degrees from Princeton University (M.A., Near Eastern Studies) and Simmons College (M.S., Library and Information Science).

He spent several years engaged in research and travel in the Middle East and the Balkans as a Fulbright Scholar in the 1970's, working in archives and manuscript libraries. He has published articles dealing with Ottoman history, Islamic architecture, and the study of manuscript sources, in journals such as Muqarnas: An Annual of Islamic Art and Architecture, Art Libraries Journal, The Turkish Studies Association Bulletin, Middle East Studies Association Bulletin and Harvard Ukrainian Studies.

On April 4, 1995, he testified on cultural destruction at a Congressional hearing on genocide in Bosnia. Along with several academic colleagues, he has recently launched an international project to track down and gather together microfilm copies of some of the unique manuscripts and documents that went up in flames when libraries and archives in Sarajevo, Mostar and other towns in Bosnia were burned down by nationalist extremists in 1992-93.
http://www.nytimes.com/specials/bosnia/ ... mayer.html
lipakaja

#58 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by lipakaja »

Nema te on šta prosvjetljivati. Negdje na prvoj strani sam postao da bi najbolje bilo lijepo napraviti genetsku analizu, lijepo se prebrojati po krvnim zrncima i onda barem znate na čemu ste. Da vidimo ko su Turci, ko Iranci, ko Slaveni, Iliri, Englezi, Mađari, Laponci, Eskimi, Indijanci...Hercegovci :mrgreen: :run:[/quote]

Gdje je onaj Bosstech ciji je svaki post govorio o DNA analizama. :lol:

Pola BiH nosi ime RS sto mi itekako dokazuje da u BiH ima Srba medju kojima nazalost dominira mrznja prema BiH i sugradjanima druge nacionalnosti. Ono sto BiH treba je volja za zajednistvu i izgradnji BiH kao zajednicke domovine ova tri smijesna plemica. Osobe iz reda bosnjackog naroda uopce nisu u poziciji da nekome negiraju nacionalni identitet. Uz sve to jos vise dijele zemlju, a toboze zagovaraju cjelovitu BiH. Zasto se osobe kao lipkaja stavljaju u isti kos sa onim Srbima i Hrvatima koji Bosnjake ne priznaju kao narod? Ja uopce ne razmisljam etnicki nego bi da zivim u BiH birao gradjanski identitet, bosanski ili bosanskohercegovacki. Ja ne zelim biti Bosnjak. To je povijesno ime sa danas vjestackim sadrzajem koje uopce ne stoji u kontinuitetu sa povijescu BiH. Kada Ceric vodi pricu o Bosnjacima i iste pocne poistovjecavati sa Turcima, sto mislis da Hrvati i Srbi misle o tome? Oni koji BiH priznaju kao jedinu domovinu se zapitaju koliko smisla ima borba za BiH, dok nacionalisti u tome vide jos jedno opravdanje da Bosnjake difamiraju kao "poturice". Sa time je Ceric psotigao svoj cilj, jer on zeli cisto islamsko bosnjastvo kao nekada Stadler katolicko hrvatstvo. Kada citam bosanski tisak, dodje mi da vise nikada ne odem u BiH, a iovako vec 2 godine nisam bio u njoj. Cista zona sumraka u kojoj se okupatori slave, u kojoj teme kao nezaposlenost ne postoje, u kojoj se ulice i mostovi nazivaju po zlikovcima kakvih se cijeli svijet stidi, i kojoj su svi izgleda samo nacionalno ugrozeni dok socijalna nepravda izgleda ne postoji, niti ima sirotinje. Jedino sto je vazno su DNA analize i porijekla balkanskih stocara koji cine po 90% stanovnistva u maticnim zemljama.[/quote]

Ti buncas o kakvoj Bosnjackoj mitomaniji ti pricas ovo sto ja govorim se uci u svim zapadnim sveucilistma, historiju koju propovjeda pjo i njemu slicni znaju vise i babe oko Capljine, hoces da kazes da su Fine, Riedlemayer, Malcolm, Marco Atilla Hoare, Rober J. Donia, George Newenham, Thomas Gordon, John R.Lampe, Nada Klaic, Ivan Lovreovic(a i stariji Lovrenovic), Relja Novakovic... sve ljude koje ja citiram Bosnjacki mitomani i propagandisti, navedi mi jednog Bosnjackog historicara da sam citirao makar jednog, mene poistojecivati sa mitomanijom je isto kao poistojecivati majku Terezu sa fasizmom nigdje veze.
Hrvazijati u Bosni a i sire su vjestacki napravljeni, sve do 1911 neki katolici tamo nisu ni znali sta to znaci, oni su mislili da je to neki alat za okopavanje zemlje, :lol:.
Od 1862. god. u Sarajevu i drugim vecim bosanskim gradovima, pazarnim (pijacnim) danima izlazili su pred pravoslavne seljake agitatori obuceni od Teofila Petranovica, a svi placeni i instruirani iz Beograda, i seljake ubjedivali da oni vise ne treba da sebe nazivaju „riscanima“ ili „Vlasima“, kako su do tad sami sebe imenovali, nego da treba da govore da su oni Srbi.
ZVALI SU SE VLASIMA ZATO STO SU SE TAKO OSJECALI I BILI SU PONOSNI NA TO IME DOK DANAS SE STIDE TOGA
Jedini razlog zasto ne koristite to ime danas je zbog Srpske propagande. O tome u zasebnoj temi.
otvoriti cu posebnu temu o Srbima u Dalmaciji sve skenirane stranice iz D.A.I na engleskom, normalno ukoliko se pjo ne izvine zbog vrijedanja Bosnjaka necu biti primoran da to ucinim, ocekuje ga gora golgota nego sto ju je do sada dozivio.
Bolje mu je da ne dolazi na forum.
Treca tema ce biti o Siptarskoj propagandi u vezi Ilira gdje cu skenirati stranice iz knjige John Wilksa i dokazati da su Bosanci Iliri. Dosta je bilo Siptarske propagande.
SVE STO JA GOVORIM IMA KREDBILITET I PRIHVACENO JE NA NAJVECIM FAKULTETIMA NA ZAPADU.
lipakaja

#59 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by lipakaja »

Image

These documents from 1102 to about 1340, which we have examined, contain many references to Croatia and to its nobility; but I have not uncovered a single reference to Croats as a possible ethnic label, unless one should construe in that way Thomas’ mention of the two sons of Butkov, who attacked the village of Ostrog.” (J. Fine, When Ethnicity Did Not Matter in the Balkans - Slavonia, Dalmatia and Velebitia after 1102, page 109)

Covjek nije otkrio etnicke Hrvate ni u Hrvatskoj, a kamoli u Bosni da ih je bilo. :bih:
Super knjiga.
pjo

#60 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by pjo »

lipakaja wrote:Image

These documents from 1102 to about 1340, which we have examined, contain many references to Croatia and to its nobility; but I have not uncovered a single reference to Croats as a possible ethnic label, unless one should construe in that way Thomas’ mention of the two sons of Butkov, who attacked the village of Ostrog.” (J. Fine, When Ethnicity Did Not Matter in the Balkans - Slavonia, Dalmatia and Velebitia after 1102, page 109)

Covjek nije otkrio etnicke Hrvate ni u Hrvatskoj, a kamoli u Bosni da ih je bilo. :bih:
Super knjiga.
Pa barem je to lagano za "rijesiti":

http://domovina.110mb.com/spomen_bih_hr ... vijest.htm

:bih: :bih: :bih: :lol:
lipakaja

#61 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by lipakaja »

pjo wrote:
lipakaja wrote:Image

Super knjiga.
Pa barem je to lagano za "rijesiti":

Sporadicni pomeni Hrvata nista ne znace, narod se je nazivao Bosnjanima, u Bosni imas pomena Turskog, Madzarskog, Srpskog imena, isto kao i u Hrvatskoj imas pomena Srpskoj jezika i imena kao i Italijanskog, Madzarskog itd. medutim to nista ne govori o etnickoj strukturi i ne mjenja cinjenicu da se je narod nazivao Bosnjanima.
To sto je Tahir AAli rekao o Bosnjanima je greska a za to imam potvrdu u knjizi Ottoman Bosnia a history in peril od Marcusa Kollera, ako hoces mogu ti skenirati stranicu.
Hodidjed

#62 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Hodidjed »

[quote="pjo]

Inace, vidim da ne citas ovaj forum, takve kao ti nijedan normalan Hrvat ne bi "prisvajao". Da si citao forum mogao si procitati kako se javilo nekoliko ljudi muslimanske vjere koji tvrde da su ocuvali uspomenu na svoje hrvatsko porijeklo.

To je sasvim dovoljno da moju tezu potvrdi, a ko si ti da im branis da tvrde to sto tvrde ?
[/quote]

COOL :)
Gdje su se javili, na koju temu?
Bas me interesuje................
Ja znam nekih muslimana ciji su pretci bili katolici, ali niko od njih ne tvrdi da se radilo o hrvatima.
pjo

#63 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by pjo »

lipakaja wrote:
pjo wrote: Pa barem je to lagano za "rijesiti":

Sporadicni pomeni Hrvata nista ne znace, narod se je nazivao Bosnjanima,
Sad lijepo zbroji koliko puta se nazivaju "Bosnjanima" a koliko Hrvati i Srbi pa ces vidjeti da je ovo neuporedivo vise.
lipakaja

#64 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by lipakaja »

pjo wrote:
lipakaja wrote:

Sad lijepo zbroji koliko puta se nazivaju "Bosnjanima" a koliko Hrvati i Srbi pa ces vidjeti da je ovo neuporedivo vise.
To su samo odlomci iskljucivo gdje se spominju Hrvati a ne cijeli tekst, autor te ustashoidne stranice nije kopirao cijeli tekst nego samo djelove.

"Putopisi" Evlije Celebije iz 1664.g.

http://www.camo.ch/srebrenica_ec.htm

http://www.camo.ch/sarajevo1_ec.htm

http://www.camo.ch/kotor_bar_ulcinj.htm

http://www.camo.ch/foca_ec.htm

http://www.camo.ch/ustikolina_ec.htm

http://www.camo.ch/nevesinje_ec.htm

http://www.camo.ch/dabar_stolac_du_ec.htm

http://www.camo.ch/dubrovnik1_ec.htm

http://www.camo.ch/dubrovnik2_ec.htm

http://www.camo.ch/herceg_novi_ec.htm

http://www.camo.ch/blagaj_ec.htm

http://www.camo.ch/pocitelj_ec.htm

http://www.camo.ch/mostar_ec.htm
Hodidjed

#65 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Hodidjed »

lipakaja wrote:
To su samo odlomci iskljucivo gdje se spominju Hrvati a ne cijeli tekst, autor te ustashoidne stranice nije kopirao cijeli tekst nego samo djelove.
Sad procitah i ne mogu sebi da dodjem. Skoro sam se onesvijestio od gluposti. Ovo je moj prvi susret sa ovako pripravljenom zbirkom "teritorijalno-imperijalistickih teznji Velike Hrvatske do Drine".
Majko moja, gomila lazi i gluposti.............sacuvaj nas boze ratova prouzrokovanih od strane onih koji sire takvu politiku.
Odatle nedavni zahtjev sarajevskog istoricara Tomislava Iseka da "se prekine i zavrsi kvazi istorija pisana od strane onih koji veze sa istorijom kao neukom nemaju".
pjo

#66 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by pjo »

Hodidjed wrote: COOL :)
Gdje su se javili, na koju temu?
Bas me interesuje................
Ja znam nekih muslimana ciji su pretci bili katolici, ali niko od njih ne tvrdi da se radilo o hrvatima.
Prijatelju, zahtjevni ste postali, mogao bi malo i sam malo pretrazivati forume. Koliko vidim serach je dosta dobro napravljen:
kad si vec bosnjak-dodji malo u bihac-pa ces vidjeti da ce ti svako reci za fethiju da je "osvojena",da je crkva,da je glavni spomenik-crkva svetog ante-naravo-mi izmedju sebe jako dobro znamo koje su porodice bihacke (hrvatske i muslimanske) koji su hrvati potomci kapetana,da je bio hrvatski slobodnikraljevski grad (kao i jajce) itd.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... p=1888590&

Evo nesto malo sam nasao o covjeku, koji je cini se Muliman i zalaze se za ujedinjenje BiH i Hrvatske:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=48394

Vidio sam i na povijest pdf-u neke koji su to napomenuli ali evo ti ovo na brzinu...
pjo

#67 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by pjo »

Hodidjed

#68 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Hodidjed »

pjo wrote:
lipakaja wrote:

PJO, ne odricem cinjenicu da je Bosna bila dio Hrvatske, pogotovu u recentnoj povijesti od 1941-45, niti da Bosna teritorijalno i povijesno vise gravitira Hrvatskoj nego Srbiji. Medjutim, tvrditi da su Bosanski kraljevi i vlastela mahom hrvatskog porijekla, je vise nego suludo, jer iste takve teorije postoje i sa druge strane, srpske. Pa ti vidi "kakvo stanoviste" zastupas.
lipakaja

#69 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by lipakaja »

Samo neka on nastai sa promovisanjem ustastva na ovome forumu, kada ja za par dana seniram D.A.I o Travunjanima i Paganima, nece on imati vremena da promovise ustasluk, bit ce preokupiran Hrvatskom.
lipakaja

#70 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by lipakaja »

Samo neka on nastavi sa promovisanjem ustastva na ovome forumu, kada ja za par dana seniram D.A.I o Travunjanima i Paganima, nece on imati vremena da promovise ustasluk, bit ce preokupiran Hrvatskom.
pjo

#71 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by pjo »

lipakaja wrote:Samo neka on nastavi sa promovisanjem ustastva na ovome forumu, kada ja za par dana seniram D.A.I o Travunjanima i Paganima, nece on imati vremena da promovise ustasluk, bit ce preokupiran Hrvatskom.

Travunjani su ono sto jesu. O Paganima smo vec zbrili i "granici" na Cetini...

Odavna smo granicari stariiii.... :lol:
pjo

#72 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by pjo »

Hodidjed wrote:
pjo wrote: Sad lijepo zbroji koliko puta se nazivaju "Bosnjanima" a koliko Hrvati i Srbi pa ces vidjeti da je ovo neuporedivo vise.
PJO, ne odricem cinjenicu da je Bosna bila dio Hrvatske, pogotovu u recentnoj povijesti od 1941-45, niti da Bosna teritorijalno i povijesno vise gravitira Hrvatskoj nego Srbiji. Medjutim, tvrditi da su Bosanski kraljevi i vlastela mahom hrvatskog porijekla, je vise nego suludo, jer iste takve teorije postoje i sa druge strane, srpske. Pa ti vidi "kakvo stanoviste" zastupas.

Naravno da ima suprotnih slucajeva. Pa ti bi trebao znati za navadu da se vlastela medjusobno zenila sa plemickim obiteljima drugih kraljevstava..

Nema tu nista cudno...

Ja samo iznosim ono sto je dostupno u literaturi i ono oko cega se slaze vecina. Hrvatinici su Subicev rod, a Subici su jedno od 12 hrvatskih plemena. Nasao sam cak i na jednom mjestu i to bosanska stranica gdje tvrdi da su i Kotromanici Subiocev rod a da im je obiteljski grb (ujedno i kraljevski) gotovo jednak Subicevom !

Image Grb Subicevih

Image Grb Kotromanica

Da li je to puno za tebe ili nije, ostavljam tebi da sam odlucis. ¨Nemam namjeru ja tu nesto prisvajati BiH za Hrvatsku. Vidim ja da tu ima svega i svacega i da se svasta naselilo a i takvih kruzoka za koje ni u ludilu mi ne bi palo na pamet da ih vodim pod "svoje"...

Samo vam kazem, ne mozete vi tvrditi kako nema pomena hrvatskog imena na podrucju danasnje BiH i kako nema Hrvata u BiH a da ne spominjem kontradiktorna pisanja o nepostojanju Hrvata.
Jazz_Junkie

#73 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by Jazz_Junkie »

lipakaja wrote:Evo sta kaze Andras Riedlmayer profesor na prestiznom Harvard sveucilistu.

Image

Jah, to bosnjastvo je bilo toliko mocno i prisutno, da je Safvet-beg Basagic djaba promovisao bosnjastvo u cemu je imao podrsku austrougarske vlasti. I Benjamin Kállay je pao na promicanju bosnjastva, jer ga sva tri naroda nisu prihvatila. Bosnjaci su se identifikovali sa islamom dok je katolike i pravoslavce vec zahvatilo hrvatstvo i srpstvo. Nema tvog bosnjastva od srednjeg vijeka.
lipakaja

#74 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by lipakaja »

Da li je to puno za tebe ili nije, ostavljam tebi da sam odlucis. ¨Nemam namjeru ja tu nesto prisvajati BiH za Hrvatsku. Vidim ja da tu ima svega i svacega i da se svasta naselilo a i takvih kruzoka za koje ni u ludilu mi ne bi palo na pamet da ih vodim pod "svoje"...

Samo vam kazem, ne mozete vi tvrditi kako nema pomena hrvatskog imena na podrucju danasnje BiH i kako nema Hrvata u BiH a da ne spominjem kontradiktorna pisanja o nepostojanju Hrvata.[/quote]

Znaci ako je neki strani vladar vladao Bosnom, to dokazuje sta, da su tu zivjeli Hrvati jeli, sta hoces sa tim grbovima da dokazes uopste, ko je ono sve vladao Hrvatskom, a ko su ti Hrvati jedni zalazu tezu da su oni Slaveni, drugi kazu Laponci, treci Germani , cetvrti Iranci , peti Iliri, a sesti….. “Tko” ce znati , mozda se pojavi i sesta teorija o korijenima “velike” nacije. Moje misljenje je da su ustvari svi ti povjesnicari upravu “glede” Hrvatskih korijena. Dokaz tome se moze vidjeti golim okom. Uporedimo samo jednog Dalmatinca, Slavonca, Hercegovca, Zagorca i tu cemo vidjeti da su svi oni jedinka za sebe, …. , ustvari cetiri razlicite rase, slike “malo” vecih nacija koje su ih “tisucljecima” handrile i jebavale ( rjec je o Talijanima, Madjarima, Austrijancima i Turcima). Zar je potrebno velikim nacijama kao, Njemackoj , Ruskoj, Talijanskoj, Engleskoj itd. , non
stop izmisljati neke nove teze svog nastanka ???????? Na ovo pitanje imate jasan odgovor sa jednim velikim NE !!!!!! A ZASTO ????? Zato sto su to istinske VELIKE nacije , sto su oni kroz generacije handrili druge, manje nacije kao npr. vas Hrvate, i sto je najbitnije to se vidi na njihovoj fizionomiji. Smjesno je biti ponosan na neku istoriju koja se moze smatrati podanickom, non stop pod kandzijom tudjih vladara. Smjesno je Madjarskog kralja Arpada preimenovati u Arpadovica i nazivati ga Hrvatskim kraljem (Stjepan I Sveti ili Szent Istvan kako mu je pravo ime). Slican slucaj je sa Habzburzima , Luksenburzima, Hunjadi, Jagelonci , Anzuvinci (Franacka loza), Ako pogledate u svoje “povjesne” knjige vas prvi kralj je bio Tomislav(ako je postojao uopste) (925-92 8) , a zadnji je bio Petar Svacic (1093-1097). Prije i poslije toga se Hrvatska mozete pohvaliti samo nekim autonomijama u vidu knezevine ili banovine (odatle i imate toliku masu “velikana” zvanja knez ili ban) Da rezimiramo : Znaci Hrvati se mogu u svojoj povjesti pohvaliti sa 172 god. nezavisnosti (925-1097 ako i to). Impresivno, nema sta Sto je najtuznije , a ujedno i najsmjesnije vi bi danas bili sretni da se nalazite u Austro-Ugarskoj i busali bi se u prsa sa malim znakom od sahovnice na velikom grbu Austro-Ugarske kraljevine ( prvi put se pojavljuje sahovnica 1499 god. na grbu Habzburga(a grb “Hrvatskog mostara” 1453 ?!!!!, znacenje je bjela polja su tzv. Bijela Hrvatska Banovina i crvena polja za Crvenu Hrvatsku
Banovinu, tj. pokrajine u sklopu Austro-Ugarske). Iz ovoga cemo da vidimo da simbol Hrvatstva je ustvari simbol nastao u Austro-Ugarskoj , 100% je i djelimicno ili potpuno reziran od Habzburga jer u suprotnom nebi ni bio odobren od njih i stavljen na njihov grb. Usput receno za vasu neovisnost se mozete samo zahvaliti Srbima (dva puta su vas oslobodili 1918 i 1945 ) koji su vam poklonili podrucja kao npr. Istru koja nikada nije bila u sklopu Austro-Ugarske ili tome sl. A sada cemo da se osvrnemo na moralne kvalitete Hrvata: U preko 1000 god okupacije Hrvatske od strane Mlecana, Austro-Ugara, Madjara ,a i Turaka Hrvati se ne dizu nijednom na jednu bunu, cak stavise identifikuju se sa vladarima bilo koje vrste. Jedina buna u citavoj istoriji Hrvatskog naroda je poznata “Seljacka buna” sa Matijom Gubcem (pravo ime Ambrož Gubec - pravo Hrvatsko ime), “Hrvatskim” velikanom. Hrvati svoje junastvo dokazivaju kada po kapitulaciji Kraljevine Jugoslavije 1941 u Rimu, bez ikakva pogovora prepisuju Dalmaciju i Istru Italiji
pjo

#75 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere

Post by pjo »

lipakaja wrote:Da li je to puno za tebe ili nije, ostavljam tebi da sam odlucis. ¨Nemam namjeru ja tu nesto prisvajati BiH za Hrvatsku. Vidim ja da tu ima svega i svacega i da se svasta naselilo a i takvih kruzoka za koje ni u ludilu mi ne bi palo na pamet da ih vodim pod "svoje"...

Samo vam kazem, ne mozete vi tvrditi kako nema pomena hrvatskog imena na podrucju danasnje BiH i kako nema Hrvata u BiH a da ne spominjem kontradiktorna pisanja o nepostojanju Hrvata.
---
Znaci ako je neki strani vladar vladao Bosnom, to dokazuje sta, da su tu zivjeli Hrvati jeli, sta hoces sa tim grbovima da dokazes uopste

Vidim da su te grbovi izbacili iz takta...

Opet ti moram ponoviti - NISAM JA TE GRBOVE CRTAO, ONI SU TU OD SREDNJEG VIJEKA !

, ko je ono sve vladao Hrvatskom, a ko su ti Hrvati jedni zalazu tezu da su oni Slaveni, drugi kazu Laponci, treci Germani , cetvrti Iranci , peti Iliri, a sesti….. “Tko” ce znati , mozda se pojavi i sesta teorija o korijenima “velike” nacije. Moje misljenje je da su ustvari svi ti povjesnicari upravu “glede” Hrvatskih korijena. Dokaz tome se moze vidjeti golim okom. Uporedimo samo jednog Dalmatinca, Slavonca, Hercegovca, Zagorca i tu cemo vidjeti da su svi oni jedinka za sebe, …. , ustvari cetiri razlicite rase, slike “malo” vecih nacija koje su ih “tisucljecima” handrile i jebavale ( rjec je o Talijanima, Madjarima, Austrijancima i Turcima). Zar je potrebno velikim nacijama kao, Njemackoj , Ruskoj, Talijanskoj, Engleskoj itd. , non
Hrvatske razlicitosti su u biti nase veliko bogatstvo. Bilo bi cudno da smo ono sto se pokusava iznuditi u Bosni a to je da svi jednako mislimo i ponasamo se. to mogu samo borgovi i zato su svi ti pokusaji od tebe i Tunje Filipovica unaprijed sudjeni na propast.

Svejedno, i takvi kakvi jesmo Hrvati na svim dijelovima (pa i oni u BiH8 imaju jako puno kulturoloskih slicnosti. O njima nekom drugom prilikom.

stop izmisljati neke nove teze svog nastanka ????????
A zasto ne bismo, pa zanimljiva je tema, zar ne ?

Pogledaj sebe, sav si se razbaco i vec 50 put se javljas ne bi li nekako sve to izmjenio, demantirao, pokusao osporiti samo postojanje Hrvata ili ako vec to ne ide a ono im barem dodijeliti izvor u nekom od, kako ti smatras manje vrijednim naroda poput Turaka, Avara ili Srba.
Na ovo pitanje imate jasan odgovor sa jednim velikim NE !!!!!! A ZASTO ????? Zato sto su to istinske VELIKE nacije , sto su oni kroz generacije handrili druge, manje nacije kao npr. vas Hrvate, i sto je najbitnije to se vidi na njihovoj fizionomiji. Smjesno je biti ponosan na neku istoriju koja se moze smatrati podanickom, non stop pod kandzijom tudjih vladara. Smjesno je Madjarskog kralja Arpada preimenovati u Arpadovica i nazivati ga Hrvatskim kraljem

Pa i zadnju egipatsku dinastiju nazivamo Ptolomejevicima: http://www.moljac.hr/biografije/arhimed.htm i sto to po tebi dokazuje ?

Inace, tebi za informaciju Arpad se uistinu krunio hrvatskim kraljem. To je potvrdjeno cak i od madjarskih izvora. I jos vise ugarski kraljevi su se sve do dolaska Anzuvinaca zasebno krunuli hrvatskim kraljevima.

(Stjepan I Sveti ili Szent Istvan kako mu je pravo ime). Slican slucaj je sa Habzburzima , Luksenburzima, Hunjadi, Jagelonci , Anzuvinci (Franacka loza), Ako pogledate u svoje “povjesne” knjige vas prvi kralj je bio Tomislav(ako je postojao uopste) (925-92 8) , a zadnji je bio Petar Svacic (1093-1097). Prije i poslije toga se Hrvatska mozete pohvaliti samo nekim autonomijama u vidu knezevine ili banovine (odatle i imate toliku masu “velikana” zvanja knez ili ban) Da rezimiramo : Znaci Hrvati se mogu u svojoj povjesti pohvaliti sa 172 god. nezavisnosti (925-1097 ako i to). Impresivno, nema sta Sto je najtuznije , a ujedno i najsmjesnije vi bi danas bili sretni da se nalazite u Austro-Ugarskoj i busali bi se u prsa sa malim znakom od sahovnice na velikom grbu Austro-Ugarske kraljevine ( prvi put se pojavljuje sahovnica 1499 god. na grbu Habzburga(a grb “Hrvatskog mostara” 1453 ?!!!!, znacenje je bjela polja su tzv. Bijela Hrvatska Banovina i crvena polja za Crvenu Hrvatsku
Banovinu, tj. pokrajine u sklopu Austro-Ugarske). Iz ovoga cemo da vidimo da simbol Hrvatstva je ustvari simbol nastao u Austro-Ugarskoj , 100% je i djelimicno ili potpuno reziran od Habzburga

Opet iste boljke, opet iste ranu peku... grbovi... i iz iste kuhinje, srpska 4 ocila i dvoglavi orao je ukraden grb od bizantske dinastije Paleologa:

Image
http://en.wikipedia.org/wiki/Byzantine_Empire

Preprozirno... nesto mi govori da ces se jos vise razestiti nakon ovoga:
jer u suprotnom nebi ni bio odobren od njih i stavljen na njihov grb. Usput receno za vasu neovisnost se mozete samo zahvaliti Srbima (dva puta su vas oslobodili 1918 i 1945 ) koji su vam poklonili podrucja kao npr. Istru koja nikada nije bila u sklopu Austro-Ugarske ili tome sl. A sada cemo da se osvrnemo na moralne kvalitete Hrvata: U preko 1000 god okupacije Hrvatske od strane Mlecana, Austro-Ugara, Madjara ,a i Turaka Hrvati se ne dizu nijednom na jednu bunu, cak stavise identifikuju se sa vladarima bilo koje vrste. Jedina buna u citavoj istoriji Hrvatskog naroda je poznata “Seljacka buna” sa Matijom Gubcem (pravo ime Ambrož Gubec - pravo Hrvatsko ime), “Hrvatskim” velikanom. Hrvati svoje junastvo dokazivaju kada po kapitulaciji Kraljevine Jugoslavije 1941 u Rimu, bez ikakva pogovora prepisuju Dalmaciju i Istru Italiji

Mozda si u pravu... U svakom slucaju što je bilo, bilo je, povijest je manje bitna a dolazi budućnost a u toj budućnost trebaš strepiti jer - MI JAČAMO SVAKIM DANOM I DOLAZIMO ! ;-)
Post Reply