Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Hodidjed
#151 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
Ja se zalazem za jednu drzavu pod nazivom "Bosna" sa jednim narodom "Bosancima" sa slobodom nacionalne opredijeljenosti (Italijan, Njemac, Ukrajinac, Slovak, Srbin, Hrvat, Crnogorac)i vjerske opredijeljenosti (pravoslavac, katolik, protestant, jevrej, musliman).
- Vision 2020
#152 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
Hodidjed wrote:Ja se zalazem za jednu drzavu pod nazivom "Bosna" sa jednim narodom "Bosancima" sa slobodom nacionalne opredijeljenosti (Italijan, Njemac, Ukrajinac, Slovak, Srbin, Hrvat, Crnogorac)i vjerske opredijeljenosti (pravoslavac, katolik, protestant, jevrej, musliman).
Ja se zalazem za jednu drzavu pod nazivom "Bosna" sa jednim narodom "Bosnjacima/Bosancima" sa slobodom vjerske opredijeljenosti (pravoslavac, katolik, protestant, jevrej, musliman).
-
Law_and_Order
#153 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
kao sto vec rekoh, mozes jos 500 stranica pisati o tome kako bi sta trebalo biti. Stvar je da se ljudi osjecaju kao Hrvati ili Srbi, ili Bosnjaci (Muslimani) i to neces moci promjeniti. Pricaj koliko god hoces o duplom moralu, ali ako mislis da trebamo slijedecih 300 godina s tim provesti da se ubjedjujemo ko je sta, a ko sta nije onda se mi necemo pomjeriti sa ove mrtve tacke. Zar stvarno mislis da bilo cime mozes danasnje hrvate i srbe ubjediti da nisu hrvati i srbi nego samo bosanski pravoslavci/katolici???
A sto se tice tog njemca koji bi volio biti svedjanin, mozes i obratno gledati. Turci u njemackoj vec trecu ili cetvrtu generaciju zive u njemackoj. Ta treca i cetvrta generacija u vecini slucajeva tursku u zivotu nije vidjela. Izjasnjavaju se kao turci, osjecaju se kao turci, navijaju za tursku protiv njemacke na prvenstvu i cijeli svijet, bez obzira na pasos i mjesto boravka i rodjenja, gleda na njih kao turke. Oni ce se uvijek osjecati kao turci.
Mislim da stanovnici jedne drzave treba da odluce kako ce se oni nazivati i kako ce im se drzava nazivati, a ne obratno.
Po mom misljenju, bosanac je proslost, simbolican naziv za sva tri naroda u ovoj drzavi. Svidjalo se to nekome ili ne, to nam je sadasnjost a i 99.9% i jedina buducnost.
Zasto stalno ameriku kao primjer uzimate, prvo svaka drzava je drugacija a osim toga..narodi koji su naselili sjevrnu ameriku sami su odlucili da budu amerikanci/kanadjani, ZNACI ONIS SU SAMI ODLUCILI STA I KO CE BITI.
A sto se tice tog njemca koji bi volio biti svedjanin, mozes i obratno gledati. Turci u njemackoj vec trecu ili cetvrtu generaciju zive u njemackoj. Ta treca i cetvrta generacija u vecini slucajeva tursku u zivotu nije vidjela. Izjasnjavaju se kao turci, osjecaju se kao turci, navijaju za tursku protiv njemacke na prvenstvu i cijeli svijet, bez obzira na pasos i mjesto boravka i rodjenja, gleda na njih kao turke. Oni ce se uvijek osjecati kao turci.
Mislim da stanovnici jedne drzave treba da odluce kako ce se oni nazivati i kako ce im se drzava nazivati, a ne obratno.
Po mom misljenju, bosanac je proslost, simbolican naziv za sva tri naroda u ovoj drzavi. Svidjalo se to nekome ili ne, to nam je sadasnjost a i 99.9% i jedina buducnost.
mjesas nacionalizam i ljude koji mrze bosnu sa ljudima koji se zele izjasnjavati kako se osjecaju ili sto mozda i jesu. Zar ako se izjasni neko kao hrvat automatski je nacionalista i mrzim Bosnu?(pa ko onda voli bosnu, jer po toj logici i hiljade onih sto su ljubili tursku zastavu i nosili majice i kape tokom utakmice mrze bosnu, ipak je turska okupator bila) PA i da uspijes ljude ubjediti da su Bosanski Katolici mislis da bi i mrznja nestala? Pa lupali bi se odna po vjeri. Nece se time nista promjeniti osim sto ces jos goru situaciju napravitiTo bi bilo ok ali da ne granicimo sa Drazavam Srbijom i Hr koji misle kako je njima ovaj teritorij istorijski pripada. Da su negdje te drzave tamo negdje kod spanije ok onda ali u ovom slucaju meni to izlgeda kao pripremanje za sljedece pohode na bih. Pa ako zaista si za ovu zemlju onda ne vidim razlog zasto nisi bosanac kao i ja ako ti je stalo do Bih (pomozi braci u nevolji sto bi rekli srbijanci). To jeste bilo koje je religije ilij nacionalnosti ili na kojoj se strani borio u ratu oprostio bi im ili dao amnestiju ako hoce da su bosanci i sutra da istu brane od agresora iz susjednih nam zemalja. Ipak i to su ljudi koji su u situacijama se zadesili i nafaurani na Srbstvo ili ili Hrvastvo i vjerovatno nisu imali izbora. E sad znam da je to predrasticno ali barem razmisli, tesko je sada nekim nacionalistama da se odjednom preobrate, tetovirani nacionalistickim elementima, svaka druga braco srbi za oruzje i oslobadjaj nesta itd srbija do tokija. E sad kad bi vidjeli da je ovo stvarno vasa domovina i da i vama pripada isto kao i svima bosancima i da ste prihvaceni kao ljudi. Biste li pristali da ste bosanci posto , iskreno mislim da nema bosna puno izgleda da opstane u buducnosti bez svih njenih gradjana . za mene je uvreda kad neko kaze da danasnja situacija ide u prilog bosni i njenom opstanku u buducnosti sa tri naroda koji imaju istoriju punu mrznje i gledaju na narod koji je za bih kao turke koji su 500 god vladali i ubijali i sad vrijeme za osvetu.
Zasto stalno ameriku kao primjer uzimate, prvo svaka drzava je drugacija a osim toga..narodi koji su naselili sjevrnu ameriku sami su odlucili da budu amerikanci/kanadjani, ZNACI ONIS SU SAMI ODLUCILI STA I KO CE BITI.
-
Idun
#154 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
Oki....ja tebi o jednom a ti meni opet o necem drugom. Tebi ili bilo kome, niko ne brani da se osjecas kako hoces ili nazivas. Ne mislim nikog da ubjedjujem ni u sto, jer bi to bilo isto kao sjesti pred bukvu, pricati joj satima o necemu i na kraju je pitati sto misli. Da nije tako, ne bi prosli rat 92-95. Ja samo govorim sto ja smatram da je u redu, za sve koji vole i postuju ovu zemlju. I zele zivjeti u njoj. Odnosno fakta.Law_and_Order wrote:kao sto vec rekoh, mozes jos 500 stranica pisati o tome kako bi sta trebalo biti. Stvar je da se ljudi osjecaju kao Hrvati ili Srbi, ili Bosnjaci (Muslimani) i to neces moci promjeniti. Pricaj koliko god hoces o duplom moralu, ali ako mislis da trebamo slijedecih 300 godina s tim provesti da se ubjedjujemo ko je sta, a ko sta nije onda se mi necemo pomjeriti sa ove mrtve tacke. Zar stvarno mislis da bilo cime mozes danasnje hrvate i srbe ubjediti da nisu hrvati i srbi nego samo bosanski pravoslavci/katolici???
mjesas nacionalizam i ljude koji mrze bosnu sa ljudima koji se zele izjasnjavati kako se osjecaju ili sto mozda i jesu. Zar ako se izjasni neko kao hrvat automatski je nacionalista i mrzim Bosnu?(pa ko onda voli bosnu, jer po toj logici i hiljade onih sto su ljubili tursku zastavu i nosili majice i kape tokom utakmice mrze bosnu, ipak je turska okupator bila) PA i da uspijes ljude ubjediti da su Bosanski Katolici mislis da bi i mrznja nestala? Pa lupali bi se odna po vjeri. Nece se time nista promjeniti osim sto ces jos goru situaciju napraviti
Recimo, putujes u Ameriku. Na granici ti slucajno kazu...a, ti si Bosanac...a ti njima reci, ne ja sam Hrvat....ili Srbin...upsssssss....malo ce te odvojiti u stranu.....mislim, na granicama su velike guzve, puno ljudi ceka...nece niko ulaziti u dubiozu i razglabati o tvojim osjecajima i zeljama.
Apropo Turaka....oni iskreno vole svoju zemlju. I ponosni su na nju. Kao i mnogi drugi.
Zar stvarno mislis da bilo cime mozes danasnje hrvate i srbe ubjediti da nisu hrvati i srbi nego samo bosanski pravoslavci/katolici???
Niti mogu niti zelim a vec sam ti objasnila zasto. Ljubav prema zemlji se ogleda iz privrzenosti ka toj zemlji...znaci nazivati se Bosancem.
mjesas nacionalizam i ljude koji mrze bosnu sa ljudima koji se zele izjasnjavati kako se osjecaju ili sto mozda i jesu. Zar ako se izjasni neko kao hrvat automatski je nacionalista i mrzim Bosnu?
Biti rodjen u BiH a nazivati se Srbinom ili Hrvatom....je ljubav prema Hrvatskoj i Srbiji. Mislim da je zadnji rat to i pokazao. Ne razumijem sto hoces reci sa ovim? Zar se Srbi u RS ne zele otcijepiti i pripojiti Srbiji? Ako bi do toga doslo to bi odmah i Hrvati u Federaciji uradili. 1+1=2
Zato gledati prosperitet u BiHna takav nacin...je tesko...kao i bratstvo i jedinstvo u SFRJ...mozda....do slijedeceg rata. I nema veceg uspjeha u buducnosti.
(pa ko onda voli bosnu, jer po toj logici i hiljade onih sto su ljubili tursku zastavu i nosili majice i kape tokom utakmice mrze bosnu, ipak je turska okupator bila) PA i da uspijes ljude ubjediti da su Bosanski Katolici mislis da bi i mrznja nestala? Pa lupali bi se odna po vjeri. Nece se time nista promjeniti osim sto ces jos goru situaciju napraviti
Aha. A kad Hrvatska igra protiv Bosne? Ili Srbija? Hoces mi reci da bosanski Hrvati u tom slucaju navijaju za BiH?
Kao sto rekoh, problem je primitivne vrste. Sjela bukva na bukvu. Svi katolici su Hrvati. Ili svi ortodoxi Srbi. U svim zemljama svijeta zive ljudi razlicitih religija. I funka.
Jedan katolik iz Hrvatske i jedan ortodox iz Srbije imaju francusko drzavljanstvo - u Francuskoj. Oni su Francuzi u Francuskoj...nisu Hrvat iz Francuske ili Srbin iz Francuske.
-
lipakaja
#155 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
Zar stvarno mislis da bilo cime mozes danasnje hrvate i srbe ubjediti da nisu hrvati i srbi nego samo bosanski pravoslavci/katolici???
Mogu se oni vrlo lako ubjediti u to, samo je poenta u tome sto oni to nece priznati bez obzira koliko to objasnjenje imalo smisla, vidi za proto Srbe i Hrvate se zna da nisu bili Slaveni, samo je to sa lingvsticke strane dokazano, sada kojim su oni jezikom pricali, kako su izgledali, u sta su vjerovali, koje im je brojcano stanje bilo kada su dosli na Balkan(ako su uopste i dosli), koje su obicaje imali, niko ne zna.
Jedina dva naroda u Evropi koji nemaju nikakav identitet, sve im se svodi na neke teorije i pretpostavke, zbog toga su prinudeni da o sebi smisljaju umobolne teorije zasnovane pretezno na lingvistickim igrarijama, traze se po Iranu, Karpatima, mastaju o nekoj crvenoj Hrvatskoj u Ukrajini, ovi drugi optuzuju Isusa da je bio Srbin, Srbin graditelj Vavilonske kule Srbin, citav svijet im se ismijava.
I ja se grohotom smijem kada cujem takve stvari.
Ti se smatras Bosanskim Srbinom a ne znas nista o pravim Srbima, na cemu ti zasnivas svoje Srpstvo?
Nesrpski (ilirski) naziv "vase" drzave "Raska",nesrpska (avarska) titula vladara "zupan",nesrpska vjera krscanstvo (pokrsteni od strane Nesrbina,vidi pod "Heraklije";) ,malo poslije toga nesrpska (bizantijska) vjera pravoslavlje,nesrpska (bugarska) ekavica,nesrpsko pismo cirilica, nesrpski (slavenski) jezik. Sve sto prakticno imate originalno kao cinilac u procesu vaseg nastanka jeste vase ime "Sluge"(Srbi) koje vam je dao car Heraklije pri dolasku na Bakan. "Sluge" je univerzalno i koristi ga svaki narod na svijetu da bi definirao one koje su potcinjeni nekome.Kada se usporede sa npr. Bosnjacima,koji su jedini narod u Evropi sa originalnim kulturnim spomenicima (steccima),kako je lijepo vec odavno zapazio M. Krleza, hvata ih neizljeciva zavist i na sve nacine pokusavaju pokrasti i prisvojiti ono sto nikada nije bilo njihovo,jer to je nacin na koji Srbi mogu jedino opstati,kradjom tudjeg,prijevarama i zlocinom.
Samo slusaj kako to mocno zvuzi kada kazes BOSNJAK, i sa estetske strane puno je ljepse, ima li gora dva naziva na svijetu za narode od srbi i hrvati, kako samo ruzno i odbojno zvuce ti nazivi.
BLJAK
Ljudima fizicki lose bude kada cuju ta imena, niko u Evropi ne moze ni izgovoriti rijec hrvat.
Mogu se oni vrlo lako ubjediti u to, samo je poenta u tome sto oni to nece priznati bez obzira koliko to objasnjenje imalo smisla, vidi za proto Srbe i Hrvate se zna da nisu bili Slaveni, samo je to sa lingvsticke strane dokazano, sada kojim su oni jezikom pricali, kako su izgledali, u sta su vjerovali, koje im je brojcano stanje bilo kada su dosli na Balkan(ako su uopste i dosli), koje su obicaje imali, niko ne zna.
Jedina dva naroda u Evropi koji nemaju nikakav identitet, sve im se svodi na neke teorije i pretpostavke, zbog toga su prinudeni da o sebi smisljaju umobolne teorije zasnovane pretezno na lingvistickim igrarijama, traze se po Iranu, Karpatima, mastaju o nekoj crvenoj Hrvatskoj u Ukrajini, ovi drugi optuzuju Isusa da je bio Srbin, Srbin graditelj Vavilonske kule Srbin, citav svijet im se ismijava.
Ti se smatras Bosanskim Srbinom a ne znas nista o pravim Srbima, na cemu ti zasnivas svoje Srpstvo?
Nesrpski (ilirski) naziv "vase" drzave "Raska",nesrpska (avarska) titula vladara "zupan",nesrpska vjera krscanstvo (pokrsteni od strane Nesrbina,vidi pod "Heraklije";) ,malo poslije toga nesrpska (bizantijska) vjera pravoslavlje,nesrpska (bugarska) ekavica,nesrpsko pismo cirilica, nesrpski (slavenski) jezik. Sve sto prakticno imate originalno kao cinilac u procesu vaseg nastanka jeste vase ime "Sluge"(Srbi) koje vam je dao car Heraklije pri dolasku na Bakan. "Sluge" je univerzalno i koristi ga svaki narod na svijetu da bi definirao one koje su potcinjeni nekome.Kada se usporede sa npr. Bosnjacima,koji su jedini narod u Evropi sa originalnim kulturnim spomenicima (steccima),kako je lijepo vec odavno zapazio M. Krleza, hvata ih neizljeciva zavist i na sve nacine pokusavaju pokrasti i prisvojiti ono sto nikada nije bilo njihovo,jer to je nacin na koji Srbi mogu jedino opstati,kradjom tudjeg,prijevarama i zlocinom.
Samo slusaj kako to mocno zvuzi kada kazes BOSNJAK, i sa estetske strane puno je ljepse, ima li gora dva naziva na svijetu za narode od srbi i hrvati, kako samo ruzno i odbojno zvuce ti nazivi.
Ljudima fizicki lose bude kada cuju ta imena, niko u Evropi ne moze ni izgovoriti rijec hrvat.
-
barby02
#156 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
- Hodidjed
#157 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
potpisujemlipakaja wrote:Zar stvarno mislis da bilo cime mozes danasnje hrvate i srbe ubjediti da nisu hrvati i srbi nego samo bosanski pravoslavci/katolici???
Jedina dva naroda u Evropi koji nemaju nikakav identitet, sve im se svodi na neke teorije i pretpostavke, zbog toga su prinudeni da o sebi smisljaju umobolne teorije zasnovane pretezno na lingvistickim igrarijama, traze se po Iranu, Karpatima, mastaju o nekoj crvenoj Hrvatskoj u Ukrajini, ovi drugi optuzuju Isusa da je bio Srbin, Srbin graditelj Vavilonske kule Srbin, citav svijet im se ismijava.I ja se grohotom smijem kada cujem takve stvari.
Samo slusaj kako to mocno zvuzi kada kazes BOSNJAK, i sa estetske strane puno je ljepse, ima li gora dva naziva na svijetu za narode od srbi i hrvati, kako samo ruzno i odbojno zvuce ti nazivi.BLJAK
-
Idun
#158 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
To je samo zagrijavanje...barby02 wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
7 strana !!!!!!!!!
-
ivannn
#159 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
Ne znam zašto bi Amerikanci prepoznali Bosanca, jedino po pasošu, a Hrvati bi naravno ponijeli bh. pasoš umjesto putovnice......Idun wrote:Recimo, putujes u Ameriku. Na granici ti slucajno kazu...a, ti si Bosanac...a ti njima reci, ne ja sam Hrvat....ili Srbin...upsssssss....malo ce te odvojiti u stranu.....mislim, na granicama su velike guzve, puno ljudi ceka...nece niko ulaziti u dubiozu i razglabati o tvojim osjecajima i zeljama.
-
Law_and_Order
#160 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
Znaci ne mozes ih ubjediti"Mogu se oni vrlo lako ubjediti u to, samo je poenta u tome sto oni to nece priznati bez obzira koliko to objasnjenje imalo smisla"
Ma nema a bosnjak izgovore uz jutarnju kaficu par stotina puta cisto jer se tako lako izgovara za strance...samo da je bar 0.001% europe culo za naziv bosnjak, bilo bi super.Bosnjacima,koji su jedini narod u Evropi sa originalnim kulturnim spomenicima (steccima),kako je lijepo vec odavno zapazio M. Krleza, hvata ih neizljeciva zavist i na sve nacine pokusavaju pokrasti i prisvojiti ono sto nikada nije bilo njihovo,jer to je nacin na koji Srbi mogu jedino opstati,kradjom tudjeg,prijevarama i zlocinom.
Samo slusaj kako to mocno zvuzi kada kazes BOSNJAK, i sa estetske strane puno je ljepse, ima li gora dva naziva na svijetu za narode od srbi i hrvati, kako samo ruzno i odbojno zvuce ti nazivi.BLJAK
E sad dali je lijepsi naziv srbin hrvat ili bosnjak o tome se da svadjati, tebi je bosnjak modza lijepo, meni nije(cisto naziv).
Samo da znas jedini razlog zasto ova drzava ne napreduje je zato jer ovoj zemlji zavidi cijeli svijet pa zato nas i koce. Crkose svi sto u bosna ima "orginalne kulturne spomenike".
A vjeruj dok mi i dalje budemo rovili po historiji svi oko nas ce otici puno dalje, pa cak i srbija. Ali gledaj pozitivno na to, postat cemo glavna atrakcija za par stotina godina. Svi ce dolaziti u bosnu da vide proslost uzivo, jer cemo se mi ovdje i dalje lupati kamenjem i ubjedjivati ko je ko.
Ja nikad nisam branio ljude koji navijaju protiv bosne, ali sebe pravdati navijanjem iz inata je obicni seljacki krkanluk. Nazalost pola sarajeva se sastoji iz takvih ljudi, a kad bi bas sarajevo trebao da bude primjer ovoj drzavi. Nasli se nesto prepucavati sa zapadnim mostarom i busovacom...iz sarajeva??!! nidje veze i to jos ljudi pravdaju. Tek se sad vidi koliko ja drzava otisla u k.... a ovdje se i dalje raspravlja o nekoj historiji ko je sta i odakle.
- Jazz_Junkie
#161 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
Jesi li ti mozda zivio prije 400-500 godina pa znas pod kakvim okolnostima dolazi do konvertiranja?seldzuk wrote:Ti to svom ćaći u Wienu pričajJazz_Junkie wrote:Zato su vam Turci nametnuli molitve na arapskom jeziku, lipkaja. Kad klanjate i sami ne znate sto to sve znaci. Ja sam ateist i svaku vjeru osudjujem, ali krscani se makar mole na jeziku koji razumiju. I ne samo krscani nego skoro svaki drugi., meni ništa nije nametnuto, već sam dobrovoljno prihvatio.
-
Shoshana
#162 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
Konacno ...Jazz_Junkie wrote: Svi narodi su "etnolingvisticke" izmisljotine.
Ja sam se davno klala na jednoj temi da to objasnim... Al' dzaba... U udzbeniku 5-og razreda osnovne skole pise drugacije, i - ko sam ja da tvrdim suprotno
- Jazz_Junkie
#163 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
Na zapadnim univerzitetima je to sastavni dio predavanja. Ovdje se djeci ne prodaje mitologija.Shoshana wrote:Konacno ...Jazz_Junkie wrote: Svi narodi su "etnolingvisticke" izmisljotine.![]()
Ja sam se davno klala na jednoj temi da to objasnim... Al' dzaba... U udzbeniku 5-og razreda osnovne skole pise drugacije, i - ko sam ja da tvrdim suprotno![]()
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#164 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
@Džezdžanki i@ L.and order ,promijenite malo ton
...
-
lipakaja
#165 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
A few Bosniak pics from 'The Human Race' 1872

- ProS
#166 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
ne volim to ubjedjivanje,pogotovu u ovakvom stanju kada se malo toga zna...
mislim da su narodi balkana veoma pokretljivi na ovom podrucju bili,te otuda dolaze nove religije,a ne od njihovog licnog preobracanja,jer religija dolazi sa ljudima,drugim narodima,seobama
mozda je sve greska konstitutivnosti i teske izvedbe autohtonog naroda ovdje
mislim da su narodi balkana veoma pokretljivi na ovom podrucju bili,te otuda dolaze nove religije,a ne od njihovog licnog preobracanja,jer religija dolazi sa ljudima,drugim narodima,seobama
mozda je sve greska konstitutivnosti i teske izvedbe autohtonog naroda ovdje
- Feliks
#167 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
Ispravka: u Bosni nikad nije bilo nikakvih "nacija", a nema je ni danas.rousebs wrote:u Bosni je oduvijek bilo više nacija
ne samo ova tri veća naroda
to bi svi trebali skontati
Nacija nije isto sto i narod, a to u nasem juznoslovenskom jeziku nije dovoljno objasnjeno..
- Air Ramiz
#168 Re: Drugi o Bosni i Bosnjacima sa tri vjere
Pa ocigledno ti zivis u srednjem vijeku, pa znas. Zato svoje guslanje i mitomaniju ostavi jal za Zagreb, jal za Beograd. A rasizam i islamofobiju mozes vala zabit sebi u neku stvar. Ja da se molim bogu na japanskom, tebe to ne treba da brine osim ako nisi frontalni zadrti idiot nacionalista.Jazz_Junkie wrote:Jesi li ti mozda zivio prije 400-500 godina pa znas pod kakvim okolnostima dolazi do konvertiranja?seldzuk wrote:Ti to svom ćaći u Wienu pričajJazz_Junkie wrote:Zato su vam Turci nametnuli molitve na arapskom jeziku, lipkaja. Kad klanjate i sami ne znate sto to sve znaci. Ja sam ateist i svaku vjeru osudjujem, ali krscani se makar mole na jeziku koji razumiju. I ne samo krscani nego skoro svaki drugi., meni ništa nije nametnuto, već sam dobrovoljno prihvatio.