Drugi korpus Armije BiH
-
delboy01
#451 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g
Hvala za odgovor.
-
udrch
#452 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g
moj buraz je jedan od šampiona pokušaja..nekih 6,7 puta, od kojih je dva puta bio na Cepardama..sve je verzije probao..sreća je da je na kraju izvukao živu glavu..samoTEgledam wrote:Prvo da kažem da je lahko biti "general poslije boja" a odgovor na tvoja pitanja se ne može dati tako jednostavno.
Više je elemenata koji su doveli do samog pada Srebrenice (od strane Podrinjaca - u Srebrenici su živjeli tokom rata i Bratunačani, Vlasenčani, Zvorničani, ...)
Pokušat ću ti dati odgovor na zadnje pitanje; Nekad je i smrt bolja od svakakvog života.
Ovo potvrđuje činjenica da su ljudi iz Srebrenice išli ka Tuzli i Kladnju i prije jula 95. iako su znali da su šanse da pređu vrlo male, 20-30%. To najbolje znaju stijene iznad Vlasenice.
Išli su ljudi (i uspjevali preći) u Makedoniju, dosta ih je na tom putu otkrivano i zarobljavano. Znam 2 slučaja prebjega u Mađarsku preko Beograda, Novog Sada i Subotice.
Teško je to u par rečenica približiti.
teško je to shvatiti, ni meni nije jasno..neki ljudi koji su se predali, dao bih život da to nikad nisu ni pomislili ranije..ali nakon 5,6 dana granatiranja, blokade, smrti na sve strane, gladan, žedan, moguće je sve, pa i predaja..
najveća dilema nakon pada Srebrenice..još kad znate ljude koji su se predali i kakvi su to dobri i hrabri borci bili..
- desni
#453 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g
A šta znači pfc? Jesi to ti dio navijačke grupe koja REDOVNO SLAVI UBIJANJE BOŠNJAKA U SREBRENICI ONIM SLOGANOM NOŽ ŽICA?Zokipfc wrote:Drug Član wrote:Galbrajt kaže da je Amerika odobrila operaciju "Oluja" nakon Srebrenice.
http://www.hrvatska-rijec.com/2012/11/g ... rebrenice/
Sigurno je dakle da je Amerika, odnosno CIA bila umješana u Oluju. http://www.jutarnji.hr/akciju-oluja-got ... m/1067090/
Sigurno je takođe dakle da su Srebrenica i "Oluja" debelo povazeni, samo na koji način su povezani još nije posve sigurno. Prisjetite se : Šta je Klinton poručivao Izetbegoviću oko Srebrenice, zašto Srebrenica nije demilitarizovana, zašto je Naser Orić povučen iz Srebrenice pred napad, zašto 2.Korpus nije mrdnuo prstom, šta se htjelo postići stalnim napadima iz demilitarizovane zone, otkud neki čudni slovenci i hrvati u jedinicama VRS u napadu (i zločinima) u Srebrenici, itd,itd. Jedini logičan zaključaj je da je CIA bila debelo umiješana i u Srebrenicu.
Ameri su ovo vidjeli kao jedini mogući način završetka krvavih ratova u Hrvatskoj i BiH. Tipično američki- isto su uradili i sa Perl Halbor-om, pa onda kad su se mogli igrati sa životima svojih vojnika za rad neke ideje, što ne bi mogli i sa našim. Svi smo samo igrali kako tamo neko iz sjene traži. Danas se zna da su sve naše "tate" bile na istoj platnoj listi.
http://www.kurir-info.rs/bivsi-agent-ci ... nak-924829
Ubijeđen sam da će se "sutra" pokazati da su se ovi konci vukli sve do Vašingtona.
Bolje da ovako ne pricas ovdje. Mislece da zelis umanjiti strahote pokolja pocinjenog i reci ce kako branis ljude koji su cinili to.
-
delboy01
#454 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g
A zasto niko ne spominje posjetu Karla Bilta Tuzli jos prije napada VRS na Srebrenicu,i njegovo raspitivanje o tome kakvi su smjestajni kapaciteti u Tuzli za prihvacanje Srebrenicana,sta nam to govori?
- agnostic_front
#455 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g
Hajde nam ti kaži o toj posjeti i šta nam to govori.
- Nekako s proljeća
- biske
#457 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g
Vojne karte preuzete sa stranice suda u Hagu:
Pad Srebrenice
Pad Srebrenice i Žepe
Proboj kolone na Baljkovici i Nezuku
Kompletna karta šireg područja
Ruta kretanja kolone
Pad Srebrenice

Pad Srebrenice i Žepe

Proboj kolone na Baljkovici i Nezuku

Kompletna karta šireg područja
Ruta kretanja kolone

-
hronicna_upala
#458 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g
madner wrote:2. korpus je 1994 pomjerio linije prema Drini za 15km od Kladnja.
Majevica je bila cilj 1994 i 1995, ali bezuspjesno (i krvavo)
mene baš zanima na kojem to području napredovaše 15 km prema Drini od Kladnja..jedino ako su krenuli iz Brateljevića i Tuholja prema Vlasenici pa i to računaš...
gdje samo nadje 15km, na početku rata linija je bila negdje u selu Ravne koje su od Kladnja nekih 10 km, to je bila najisturenija tačka prema Vlasenici tada, kasnije je zauzeto selo Turalici, Turalići su od Vlasenice nekih 17-18 km, ispade da je Armija došla pred samu Vlasenicu..
-
solo2
#459 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g
Jedno pitanje, po mnogim kartama izgleda da je slobodna teritorija oko Kladnja bila prilicno bliza od ove kod Tuzle. Znam cak da su neki prosli i tu ali zasto glavnina kolone nije krenula tim putem nego upravo (cini se) tezim i duzim preko Cerske (skoro do samog Zvorika) pa do Tuzle? Ne kritikujem bilo kakve i bilo cije odluke, samo pitam. Hvala.
- Nekako s proljeća
#460 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g
Zato što su za ovaj pravac proboja imali iskusne vodiče, a za pravac prema Kladnju ne. Od 1993 godine je stanovništvo išlo-bježalo i tim pravcem ka Tuzli, pa i preko Drine u Srbiju.
- SkyLimit
#461 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g
...
Last edited by SkyLimit on 22/11/2016 12:13, edited 3 times in total.
-
registrator2013
#462 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g
ispade po ovom izdajniku Deliću, cijela Armija BiH bila pred slomom i nestankom...SkyLimit wrote:Šta je Rasim Delić poručio kad su se očajnički tražile dodatne snage do priteknu u pomoć Žepi koja je padala,znači "spašavaj se ko može":
„Detaljno sam razmotrio Vaše pismo i na osnovu detaljnog sagledavanja i poznavanja situacije u cjelini mogu Vas obavjestiti: 4 Muslimanska Lahka Brigada je trenutno angažovana na Treskavici...240. i 242. brigada su već nekoliko dana angažovane u borbama sa četnicima na stvaranju koridora i prihvatu snaga iz Srebrenice...243. Muslimanska Podrinjska Brigada i njen veći dio nije u stanju-ne želi da ide u napadana borbena dejstva prema Drini...Crni Vukovi su poslije borbi na Majevici desetkovani...Živiničke Ose su angažovane u višednevnim borbenim dejstvima na prihvatu snaga iz Srebrenice...Crni Labudovi, to je jedna mala taktička jedinica koje ne može ništa bitno učiniti..."
-
Walther
#463 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g
Jok, pred padom Srebrenice samo sto nije pobjedila cetnikeregistrator2013 wrote:ispade po ovom izdajniku Deliću, cijela Armija BiH bila pred slomom i nestankom...SkyLimit wrote:Šta je Rasim Delić poručio kad su se očajnički tražile dodatne snage do priteknu u pomoć Žepi koja je padala,znači "spašavaj se ko može":
„Detaljno sam razmotrio Vaše pismo i na osnovu detaljnog sagledavanja i poznavanja situacije u cjelini mogu Vas obavjestiti: 4 Muslimanska Lahka Brigada je trenutno angažovana na Treskavici...240. i 242. brigada su već nekoliko dana angažovane u borbama sa četnicima na stvaranju koridora i prihvatu snaga iz Srebrenice...243. Muslimanska Podrinjska Brigada i njen veći dio nije u stanju-ne želi da ide u napadana borbena dejstva prema Drini...Crni Vukovi su poslije borbi na Majevici desetkovani...Živiničke Ose su angažovane u višednevnim borbenim dejstvima na prihvatu snaga iz Srebrenice...Crni Labudovi, to je jedna mala taktička jedinica koje ne može ništa bitno učiniti..."
Ali eto da je i kojim cudom spustio citavu ARBiH na teritorij Srebrenice bratija sa one strane granice bi vjerovatno gledala i cesala se po ...
-
registrator2013
#464 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g
a ti hoćeš reći upravo to, da je bila pred slomom i nestankom ?Walther wrote:Jok, pred padom Srebrenice samo sto nije pobjedila cetnikeregistrator2013 wrote:ispade po ovom izdajniku Deliću, cijela Armija BiH bila pred slomom i nestankom...SkyLimit wrote:Šta je Rasim Delić poručio kad su se očajnički tražile dodatne snage do priteknu u pomoć Žepi koja je padala,znači "spašavaj se ko može":
„Detaljno sam razmotrio Vaše pismo i na osnovu detaljnog sagledavanja i poznavanja situacije u cjelini mogu Vas obavjestiti: 4 Muslimanska Lahka Brigada je trenutno angažovana na Treskavici...240. i 242. brigada su već nekoliko dana angažovane u borbama sa četnicima na stvaranju koridora i prihvatu snaga iz Srebrenice...243. Muslimanska Podrinjska Brigada i njen veći dio nije u stanju-ne želi da ide u napadana borbena dejstva prema Drini...Crni Vukovi su poslije borbi na Majevici desetkovani...Živiničke Ose su angažovane u višednevnim borbenim dejstvima na prihvatu snaga iz Srebrenice...Crni Labudovi, to je jedna mala taktička jedinica koje ne može ništa bitno učiniti..."pogotovo u Bihacu tj. zapadnoj Bosni.
Ali eto da je i kojim cudom spustio citavu ARBiH na teritorij Srebrenice bratija sa one strane granice bi vjerovatno gledala i cesala se po ...Pad enklava nije bila ideja Mladica i nije se desilo preko noci ili bezveze. Prica kako je ARBiH ili XYZ morao ovo ili ono je salonska budalestina.
- Bosanac sa dna kace
#465 Re: Zivinice 91-96
-aerodrom Dubrave je bio jedno vrijeme miniran od strane JNA,
-neka srpska sela su drzana u okruzenju, ponudjeno im da ostanu, pokupili sve sto su bogli i traktorijada ja mislim za Brcko i Bijeljinu pa tamo nakon Djetona pravili udruzenje Ostanak-
-ne znam za te momke, svasta se pricalo za tog vjecitnog nacelnika opstine Zivinice
-kasarnu je valjda ''ustupila'' JNA 15.05.1992.
Zivinice su i zivnule tokom rata, nisu bili na stalnom dohvatu cetnicima, bilo je ono granatiranja ali ne bas puno, slilo se dosta izjeglica od svakle ali najvise iz Podrinja, bilo puno humanitarnih organizacija, onima koji nisu dovrsili kucu raznorazne organizacije su dovrsavale kucu u zamjenu da prime izbjeglice sto je dalje dalo ljudima prostora da prave investicije, pa onda te razne medjunaronde snage kojima su neki izadavali kucu nekad 1996-99 i za po 500-600 maraka, a vjerovatno i vise.
-neka srpska sela su drzana u okruzenju, ponudjeno im da ostanu, pokupili sve sto su bogli i traktorijada ja mislim za Brcko i Bijeljinu pa tamo nakon Djetona pravili udruzenje Ostanak-
-ne znam za te momke, svasta se pricalo za tog vjecitnog nacelnika opstine Zivinice
-kasarnu je valjda ''ustupila'' JNA 15.05.1992.
Zivinice su i zivnule tokom rata, nisu bili na stalnom dohvatu cetnicima, bilo je ono granatiranja ali ne bas puno, slilo se dosta izjeglica od svakle ali najvise iz Podrinja, bilo puno humanitarnih organizacija, onima koji nisu dovrsili kucu raznorazne organizacije su dovrsavale kucu u zamjenu da prime izbjeglice sto je dalje dalo ljudima prostora da prave investicije, pa onda te razne medjunaronde snage kojima su neki izadavali kucu nekad 1996-99 i za po 500-600 maraka, a vjerovatno i vise.
-
asker
#466 Re: Zivinice 91-96
Zivinice su se brzo organizovale na pocetku rata, od klanja onog taksiste od strane cetnika svi su bili manje vise na nogama (neki ce se sjetit tad Senada na YUTELU i reportaza o blokiranju saobracajnica u Zivinicama). Oruzja kao i drugdje nije bilo, od JNA se nista nije uzelo, tj nisu nista ostavili. Aerodrom je bio miniran za odbranu (protupjesadijske i protuoklopne mine) dok je JNA bila u njemu............kad su izasli digli su dosta toga u vazduh. Mislim da je stradao kontrolni toranj, razni objekti a i dijelovi piste. Detonacije su bile toliko jake da su prozori pucali 2-3 km od aerodroma.PreLetach wrote:Fala ti, jel se sta uzelo iz te kasarne i aerodroma.
Cuo sam od meni bliskog covijeka za Hasana pa me interesuje.
Vremenom se naoruzavalo, 210 Viteska Brigada je izrasla u strasnu formaciju i bila angazovana uglavnom na drugim ratistima daleko od Zivinica. Okolna sela su cuvali uglavnom lokalni borci iz tih mjesta.
Bio sam mladji pa ne pamtim sve detalje a pogotovo datume. Hasan nije tad bio glavna faca, rahmetli Nesib Malkic general je bio komadant................opet neznam za ovaj slucaj sa 15 momaka, moguce.
Znam za jednu drugu stvar. Naime zarobio se jedan oklopni transporter JNA, bila je tu neka artiljerijska/oklopna jedinica na aerodromu kao greskom, odnekle su dosli iz neke druge kasarne, malo se zadrzali i onda se izvlacili. Taj jedan transporter se prevrnuo il tako nesto, oni ga ostave a nasi ga odvuku na sigurno. Valjda su iz JNA preko Hasana izlobirali da se transporter vrati sto je i ucinjeno.
-
Cybernetic
- Gojeni H
#468 Re: Zivinice 91-96
Pokretacu teme
Odakle si i zasto te ovo interesuje?
-
zvucnikk
#469 Re: Zivinice 91-96
sta ce bit,ko je htio traktorijada,ko nije niko ga nije dirao..PreLetach wrote:Sta je bilo sa srpskim selima u Zivinicama ?
- MrNobody
#470 Re: Zivinice 91-96
Taksista je zaklan u obliznjem selu Brnjica, od strane dvojice mladica. Nakon toga je bila vrlo napeta situacija, ljudi su izasli na ulice i blokirali opcinu. Vrlo brzo je u Zivinice stigao Ejup Ganic na sastanak sa oficirom JNA Jankovicem i pokusavali su smiriti situaciju. Bio je snimak dolaska Ganica na youtube, ne mogu ga sad naci.PreLetach wrote:Ja ne znam za taj slucaj klanja taksiste , mozel ko ispricat ?
- MrNobody
#471 Re: Zivinice 91-96
PreLetach wrote:Zivinice. Odgovor i na jedno i drugoGojeni H wrote:Pokretacu teme
Onda bi trebao i da znas odgovore na svoja pitanja
- seln
#472 Re: Zivinice 91-96
Zivinicane bije glas da su zajebani... a to je ono sto nam je i trebalo na pocetku rata, kada smo goloruki cekali noz.
Poslije rata se mnogo toga pokvarilo, naselilo se sve i svasta (iz ovoga izuzimam izbjeglice, oni nisu dosli svojom voljom), "poduzetnici" su otvorili gomilu kicastih birtija, koje sada lagano propadaju...steta onoh Zivinica prije rata.
Ja takodje imam pitanje:
-kakva je uloga onog Ive Andrice kako-se-vec-zvase, je li on dobavio neko oruzje na pocetku rata?
-je li istina da je JNA pokusala ispustiti 2 miliona litara helikopterskog kerozina?
Poslije rata se mnogo toga pokvarilo, naselilo se sve i svasta (iz ovoga izuzimam izbjeglice, oni nisu dosli svojom voljom), "poduzetnici" su otvorili gomilu kicastih birtija, koje sada lagano propadaju...steta onoh Zivinica prije rata.
Ja takodje imam pitanje:
-kakva je uloga onog Ive Andrice kako-se-vec-zvase, je li on dobavio neko oruzje na pocetku rata?
-je li istina da je JNA pokusala ispustiti 2 miliona litara helikopterskog kerozina?
- Gojeni H
#473 Re: Zivinice 91-96
Ivo Andric Luzanski je i danas alfa i omega HDZ-ove politike na Tuzlanskom kantonu.seln wrote:Zivinicane bije glas da su zajebani... a to je ono sto nam je i trebalo na pocetku rata, kada smo goloruki cekali noz.
Ja takodje imam pitanje:
Glavna veza za zaposljavanje lokalnih Hrvata u monopolisticka preduzeca tipa TE.
Mislim da je u pocetku bio glavna veza za dobavljanje oruzja preko zivinickog HVO-a.
- Gojeni H
#474 Re: Zivinice 91-96
Zivinice su neopjevani grad-heroj odbrambeno-oslobodilackog rata 1992-1995 godine.
U samom startu su rijesili cetnicko leglo Brnjicu, a onda su elitne jedinice sa ove opstine dale ogroman doprinos u odbrani nase zemlje. Svoju krv su prolijevali na teritorijama mnogih gradova i opstina BiH.
Sprecanski bataljon i Zivinicke Ose su ratovale na presijecanju brcanskog koridora, gradacackom, lukavackom (Smoluca), kladanjskom, olovskom, srednjebosanskom, sarajevskom, te mnogim drugim ratistima sirom BiH.
Zivinice su dale i jednog od samo 9 nosilaca Ordena heroja oslobodilackog rata. Nesib Malkic je heroj koji je dao nemjerljiv doprinos opstanku Bosnjaka, te drzave Bosne i Hercegovine.
U samom startu su rijesili cetnicko leglo Brnjicu, a onda su elitne jedinice sa ove opstine dale ogroman doprinos u odbrani nase zemlje. Svoju krv su prolijevali na teritorijama mnogih gradova i opstina BiH.
Sprecanski bataljon i Zivinicke Ose su ratovale na presijecanju brcanskog koridora, gradacackom, lukavackom (Smoluca), kladanjskom, olovskom, srednjebosanskom, sarajevskom, te mnogim drugim ratistima sirom BiH.
Zivinice su dale i jednog od samo 9 nosilaca Ordena heroja oslobodilackog rata. Nesib Malkic je heroj koji je dao nemjerljiv doprinos opstanku Bosnjaka, te drzave Bosne i Hercegovine.
- sinuhe
#475 Re: Zivinice 91-96
U Zivinicama je kako vidim zivjelo 91 50 000 Bosnjaka i 2500 Srba. Srbi su maksimalno mogli dati 250 vojnika a Bosnjaci 5000.