Drugi korpus Armije BiH

Post Reply
VjecitiStudent

#201 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by VjecitiStudent »

stokton wrote:
VjecitiStudent wrote:
Šta ćemo sa onima koji su prilikom proboja zarobljeni pa potom pogubljeni?
Pa oni spadaju u tu grupu od 5000 hiljada ubijenih prilikom proboja, pa ljudi su lutali po tri mjeseca, nisu samo ubijani u razmaku od 10ak dana, ubijani su kad god su četnici nailazili na njih bez obzira na vrijeme proteklo od pada Srebrenice.
Pa jel tako?
U Srebrenici je tada nestalo oko 8200, u masovnim grobnicama je do sada pronadjeno oko 7100, pa ti racunaj.
Nekako s proljeća

#202 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Nekako s proljeća »

Drugi Korpus je samo izvršavao dobijena naređenja od pretpostavljene komande. U zabludi su oni koji smatraju da bi stanje bilo puno bolje i da se ne bi desila tragedija sa srebreničanima, da je u njoj bio Naser Orić. Sreberenica je, u odnosu na Goražde, bila vojno neodbranjiva. Zato i jeste proglašena tzv Zaštićenom zonom UN-a.
Oni koji smatraju da je bosanska Vlada žrtvovala ijednu istočnobosansku enklavu , također debelo griješe. Razgovora o ideji da se izvrši razmjena teritorija (Srebrenicai Žepa- Vogošća i Ilijaš) jeste bilo, ali se nikad takvo što nije dogovorilo.Kreatori bosanske zemlje su Srebrenicu uvijek kalkulisali kao dio Federacije. Sve do pada Srebrenice (zaštićene zone UN-a) bosanska Vlada nije pristajala na demilitarizaciju tog područja , naivno vjerujući da će ''međunarodna zajednica'' umjesto A RBiH istinski zaštititi tu enklavu. Loša strategija je to bila nema sumnje.

@stokton, ja ti se ne volim raspravljati, a ti vidim tražiš ''hranu'' koju ti ja ne mogu dati. Ovo je za mene vrlo vrlo ozbiljna tema...naravno, argumente na stol i idemo dalje. Nisam ja ratovao na ovom dijelu BiH pa prednost dajem onim koji jesu.A da detektujem ''trojance'' na ovoj temi, ne sumnjaj :wink: . Slične onim koji su se i ubacivali među srebreničane tokom proboja ka slobodnoj teritoriji i ubijali ih ili zarobljavali da bi ih nešto kasnije ubili...

Ali hajde...
stokton

#203 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by stokton »

Nekako s proljeća wrote:Drugi Korpus je samo izvršavao dobijena naređenja od pretpostavljene komande. U zabludi su oni koji smatraju da bi stanje bilo puno bolje i da se ne bi desila tragedija sa srebreničanima, da je u njoj bio Naser Orić. Sreberenica je, u odnosu na Goražde, bila vojno neodbranjiva. Zato i jeste proglašena tzv Zaštićenom zonom UN-a.
Oni koji smatraju da je bosanska Vlada žrtvovala ijednu istočnobosansku enklavu , također debelo griješe. Razgovora o ideji da se izvrši razmjena teritorija (Srebrenicai Žepa- Vogošća i Ilijaš) jeste bilo, ali se nikad takvo što nije dogovorilo.Kreatori bosanske zemlje su Srebrenicu uvijek kalkulisali kao dio Federacije. Sve do pada Srebrenice (zaštićene zone UN-a) bosanska Vlada nije pristajala na demilitarizaciju tog područja , naivno vjerujući da će ''međunarodna zajednica'' umjesto A RBiH istinski zaštititi tu enklavu. Loša strategija je to bila nema sumnje.

@stokton, ja ti se ne volim raspravljati, a ti vidim tražiš ''hranu'' koju ti ja ne mogu dati. Ovo je za mene vrlo vrlo ozbiljna tema...naravno, argumente na stol i idemo dalje. Nisam ja ratovao na ovom dijelu BiH pa prednost dajem onim koji jesu.A da detektujem ''trojance'' na ovoj temi, ne sumnjaj :wink: . Slične onim koji su se i ubacivali među srebreničane tokom proboja ka slobodnoj teritoriji i ubijali ih ili zarobljavali da bi ih nešto kasnije ubili...

Ali hajde...
Pa ne raspravljam se samo mi nije jasno šta nije u redu u onoj računici, zato te i pitam za te podatke koje ti imaš, ako imaš.
stokton

#204 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by stokton »

VjecitiStudent wrote:
stokton wrote:
VjecitiStudent wrote:
Pa oni spadaju u tu grupu od 5000 hiljada ubijenih prilikom proboja, pa ljudi su lutali po tri mjeseca, nisu samo ubijani u razmaku od 10ak dana, ubijani su kad god su četnici nailazili na njih bez obzira na vrijeme proteklo od pada Srebrenice.
Pa jel tako?
U Srebrenici je tada nestalo oko 8200, u masovnim grobnicama je do sada pronadjeno oko 7100, pa ti racunaj.
Pa eto sve sam ja tako sračuno, ako je nestalo 8000, a u Srebrenici je ostalo 3000 muškaraca( koji su tražili spas od umprofora). Dakle tih 3000 je pogubljeno, znači ostaje još 5000. Jel tako?
A tih 5000 je pobijeno prilikom proboja, ne kontam da ima neka druga računica :?
insomnia78

#205 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by insomnia78 »

moke_31 wrote:Prije svega da kažem jako dobra tema. I ja sam se svih ovih 18 godina često pitao zašto II korpus ništa nije učinio tih dana a i u periodu prije samog pada. Ovaj korpus je prema mom mišljenju inače bio jako inertan tokom cijelog rata bez obzira na nabrajanje nekih uspjeha od strane forumaša pm72, sve su to bili manje više uspjesi općina koje su bile u neposrednom dodiru sa VRS (Teočak, Gradačac itd.) čiju su oksonciu odbrane činili lokalci. Znam da su još nešto napravili na Majevici i manje više to je to. Vozući nikad nisu mogli ništa i znamo ko je oslobodio Vozuću.

Ne bih da umanjujem zasluge ali želim samo istaći činjenicu da je na tom mnogoljudnom prostoru, i danas je tuzlanski najmnogoljudniji kanton, bilo mnogo vojske sa dobrim preduslovima za stvaranje ofanzivnih jedinica i nije mi jasno kako se nije moglo više uraditi, ili se možda nije željelo. Čini mi se da su se zadovoljili da je grad Tuzla i bliža okolica OK a oslobađanje dodatnih teritorija ih nije uopšte interesovalo, tj. na ratištima Kladnja, Teočaka, Gradačca itd, pa čak i tih dana kada je padala Srebrenica.

Naravno da je vrh države kriv za neizdavanje naredbe za napad na položaje VRS-a prema Srebrenici ali se ne mogu oteti ni dojmu da je II korpus mogao i morao mnogo više uraditi. Uvijek mi je nekako antipatična bio onaj Sead Delić, možda grijšim ????. Čini mi se da je Tuzla tokom rata bila specifična i nekako sama za sebe, ratovali onoliko koliko je trebalo četnike odbiti da ne mogu direktno granatirati grad i to je to. Pitanje je koji su razlozi za to???
Kako te bolan nije sramota, potrazi podatke o poginulim tuzlanskim borcima na ratistima sirom BiH

s' moje sokoćalo
udrch

#206 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by udrch »

ovi vam podaci gore nisu tačni..kod unprofora nije ostalo ovoliko ljudi..sveukupno par stotina i to bolesnih i starijih i malodobnih..neki su preživjeli, većina nije..
najveći broj se predao u rejonu Konjević polja..
u direktnim borbama je poginulo do 500 ljudi..
tnnt

#207 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by tnnt »

pa kad je napadana Bosanska posavina i do samog njenog pada
2 korpus nije prstom mrdnuo, tako da me i za Srebrenicu ne čudi 8-)
Nekako s proljeća

#208 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Nekako s proljeća »

@udrch, neka te malo na ovoj temi ... :wink:
PM72

#209 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by PM72 »

Što se tiče boraca iz Tuzle,ja sam ih gledao prilikom deblokade Sarajeva,juna 1995.S nama je bila specijalna jedinica MUP-a iz Tuzle a komandir im je bio izvjesni Samir.Momci za 10,zajedno smo išli u izviđanje i bili su iskreno začuđeni brojem četničkih bunkera na potezu Poljine - Kromolj.Jedan je u šali rekao da ih ima više nego na Majevici.Bez obzira na to,momci su htjeli udariti na njih,bez obzira na žrtve.Svi su bili dobrovoljci i valjda vam to nešto znači!
udrch

#210 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by udrch »

Nekako s proljeća wrote:@udrch, neka te malo na ovoj temi ... :wink:
ne mogu sad, dolaze mi gosti na iftar..kasnije navratim..
samo navaljalo se previše pogrešnih i zlonamjernih podataka..
prevashodno ne može se kriviti II korpus za nedjelovanje, pola korpusa bi poginulo za Podrinje..
ali komanda na čelu sa Delićem je od početka bila diletanstka..
stokton

#211 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by stokton »

Nekako s proljeća wrote:@udrch, neka te malo na ovoj temi ... :wink:
Pa zar ti nisi mogo iznjeti taj podatak, nego čekaš da neko drugi kaže, mada po onim emisijama kad bude 11 juli iz Srebrenice ljudi govore o 3000 muškaraca, pa sad ti budi pametan.

I niko pametan ne može krivit vojnike II korpusa nego komandni kadar.
PM72

#212 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by PM72 »

http://www.youtube.com/watch?v=7Dpi4vqC5VE

Snimak ratnog zločina pripadnika II korpusa Armije BiH.
stokton

#213 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by stokton »

PM72 wrote:http://www.youtube.com/watch?v=7Dpi4vqC5VE

:D :D :D soundtrack je predobar
sumirprimus

#214 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by sumirprimus »

tnnt wrote:pa kad je napadana Bosanska posavina i do samog njenog pada
jok u posavini se igralo klikera citav rat,osim mozda hvo-a i hv-a,oni su se davno razbjezali :evil:
delboy01

#215 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by delboy01 »

VjecitiStudent wrote:
stokton wrote:
VjecitiStudent wrote:
Pa jel tako?
Znaci po tebi na borbe sa Srbima otpada 1100 jel mozes da mi das izvor gdje si pronasao te podatkr bas bih volio da procitam.
delboy01

#216 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by delboy01 »

udrch wrote:ovi vam podaci gore nisu tačni..kod unprofora nije ostalo ovoliko ljudi..sveukupno par stotina i to bolesnih i starijih i malodobnih..neki su preživjeli, većina nije..
I ja mislim,znam da je u filmu Srebrenicka polja smrti objavljen podatak da su Srbi trazili od UN da se popisu svi muskarci u bazi od 16g.pa neznam do koliko i da ih je prebrojano negdje izmedju 250 i 300.Oni su kasnije predati Srbima i streljani.Kako neki dolaze do ovuh 3000 neznam.
udrch

#217 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by udrch »

PM72 wrote:http://www.youtube.com/watch?v=7Dpi4vqC5VE

od 3,50 min idu čuveni Sajgonci..kaže: "budi čovjek, okupaj se..biti četnik sramota je..šalju te da pogineš..kukavica, Srbija je uvijek bila kukavica.. :D "
felsh

#218 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by felsh »

Oslobodis i drzis najveci dio slobodne teritorije a oni te salju na obuku! Nek mi neko kaze cemu su to htjeli nauciti Nasera i ekipu?
Eto ko se borio cetiri godine nek mi kaze sta bi ga to SAS-ovci mogli nauciti, marinci i qurci palci? Da ne navodim tu komandni kadar drugog korpusa.
udrch

#219 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by udrch »

ja ću napisati nekoliko rečenica oko nedjelovanja II korpusa..

glavna putna komunikacija Beograd-Sarajevo kao što znate počinje u Zvorniku, nastavlja preko Konjević polja, pa Milići-Vlasenica, Han pijesak, Sokolac i Pale..
sve do kraja marta 1993. godine Srbi su bili primorani koristiti alternativu, jer smo mi držali Konjević polje, odnosno dionicu od Drinjače do Nove Kasabe, plus dio koji se kontrolisao u rejonu Novog sela prema Zvorniku..
kao alternativu oni su koristili komunikaciju Zvornik-Crni vrh-Papraća-Šekovići-Tišća-Vlasenica i dalje..
ta cesta je odlična do Crnog vrha, jer je to magistrala Zvornik-Tuzla, ali odatle je regionalna cesta, vrlo nekvalitetna, uska i sklona klizištu, tako sve do Tišće gdje opet izlazi na magistralu Kladanj-Vlasenica..
ovaj njihov koridor osim što je bio loš bio je i rizičan, jer su naše snage sa slobodnih zvorničkih teritorija sa gronje strane imali fizički kontakt sa brda Perunika, a selo Snagovo se branilo tim brdima koje se nalaze sa jedne strane magistrale..tokom čitave godine grupice su presicijale ovaj put da bi došli do Tuzle..
cesta je bila ugrožena i sa druge strane, jer ni Nezuk i Sapna, ali ni Kalesija nisu bili daleko..4,5 kilometara od Crnog vrha..
padom Konjević polja, ovaj Crni vrh se trebao zauzeti od strane II korpusa, jer više nije branjen kao do toga..
Magarece_godine

#220 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Magarece_godine »

delboy01 wrote:
udrch wrote:ovi vam podaci gore nisu tačni..kod unprofora nije ostalo ovoliko ljudi..sveukupno par stotina i to bolesnih i starijih i malodobnih..neki su preživjeli, većina nije..
I ja mislim,znam da je u filmu Srebrenicka polja smrti objavljen podatak da su Srbi trazili od UN da se popisu svi muskarci u bazi od 16g.pa neznam do koliko i da ih je prebrojano negdje izmedju 250 i 300.Oni su kasnije predati Srbima i streljani.Kako neki dolaze do ovuh 3000 neznam.
Stvar je jednostavna drug. 11. jula u Potočare su došli starci, žena, djeca i rijetko koji vojno sposobni muškarac. Taj spisak koji spominješ napravljen je UNUTAR BAZE UN-a, u kojoj je bio smješten određeni broj pridošlih iz Srebrenice. Mnogo veći broj tih ljudi se nalazi IZVAN baze UN-a, u okolnim halama i fabrikama. Te ljude niko nije popisivao .... Kao dječak sjećam se tog spiska i radovanja ljudi koji su željeli biti na njemu ...
Gojeni H

#221 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Gojeni H »

tnnt wrote:pa kad je napadana Bosanska posavina i do samog njenog pada
Fakat mi je glupo da dokazujem ucesce 2 korpusa u ratu. Imaju podaci koji je korpus bio najveci, koji je odbranio najvise teritorije, koji korpus je izgubio najvise vojnika, itd. Iz tih podataka mozda i chorava baba moze vidjeti doprinos 2 korpusa odbrani zemlje.

Cetnici su citavu 1992 i polovinu 1993 godine po svaku cijenu htjeli zauzeti Gradachac, te prosiriti brcanski koridor.
Gradachac je odbranjen a do samog kraja rata, mi smo mogli koridor i Brcko gadjati minobacacima. I to je valjda Posavina.
U periodu 92-93 na Gradachac je palo vise granata nego na bilo koju drugu teritoriju u BiH. Ovo odlucno tvrdim.
Par forumasa koji su dio rata proveli u Prijedoru i Banja Luci su svjedocili da su ovi gradovi stalno bili oblijepljeni smrtovnicama boraca nebeskog naroda sa gradachachkog ratista.
Na Gradachcu i brcanskim teritorijama je ostavljeno (unisteno) ubjedljivo najvise neprijateljskog oklopa na teritoriji BiH ... Posavina - ravnica - idealno za tenkovske borbe i proboje.
S obzirom da mi nismo imali tenkove, zaustavljali smo ih s onim sto smo imali - RPG, osa, zolja.

Olovo je odbranio 2 korpus. 2 korpus nije "pomogao" vec je zajedno sa 3 korpusom ucestvovao u oslobadjanju Varesa.
2 korpus je ucestvovao i u oslobadjanju Vozuce, zauzimanju dijelova Ozrena (oslobadjanje komunikacije Tuzla - Doboj Istok, Vijenac), oslobadjanju dijelova Majevice, Konjuh, borbe u Teocaku (mladiceva operacija Seminar), itd.

Pozitivno nadmetanje medju borcima nije lose, ali mi neki komentari zvuce pravo zlonamjerni.
Na kraju, toliko mi je drugova i rodbine izginulo i izranjavano, da se gadim samom sebi sto ovo uopste pisem.
nosara

#222 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by nosara »

Tema je malo naivna... Drugi korpus je, kao, ignorisao naredjenja... :-) Naredjenja koja nikad nisu ni dosla, odnosno jesu, ali ne ona koja su trebala... Supljiranje... :roll:
sumirprimus

#223 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by sumirprimus »

gojeni nemoj djaba,nema potrebe...
sve jasno ko dan... :thumbup:
VjecitiStudent

#224 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by VjecitiStudent »

nosara wrote:Tema je malo naivna... Drugi korpus je, kao, ignorisao naredjenja... :-) Naredjenja koja nikad nisu ni dosla, odnosno jesu, ali ne ona koja su trebala... Supljiranje... :roll:
Upravo.
Još jednom se vrijedi podsjetiti čime su se u kritičnim trenucima 11. jula 1995. bavili oni koji su trebali donijeti takva naređenja:
U Zenici je 11. jula 1995. godine, u poslijepodnevnim satima, odrzana redovna 37. sjednica Izvrsnog odbora SDA BiH i zasjedanje Kluba poslanika SDA BiH (Bosnjaka) u Skupstini Republike/Federacije BiH, na kojima je ucestvovalo cjelokupno drzavno, vojno i politicko rukovodstvo, izuzev dr. Harisa Silajdzica, predsjednika Vlade BiH, i Muhameda Sacirbegovica, ministra vanjskih poslova Vlade BiH. U arhivi Stranke demokratske akcije, pod brojem 03/3-011-1247/95 ostalo je zabiljezeno da je 11. jula 1995. godine Izvrsni odbor SDA BiH razmatrao pitanje kandidiranja vrsioca duznosti potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i clana Predsjednistva Republike BiH i donio zakljucak: "Izvrsni odbor SDA predlaze da se na mjesto v.d. potpredsjednika Federacije i clana Predsjednistva Republike BiH imenuje Edhem Bicakcic, potpredsjednik SDA, do povratka dr. Ejuba Ganica na tu duznost. Ustavni osnov za ovu zamjenu definisat ce se naknadno". Za sjednicu Kluba poslanika SDA BiH (Bosnjaka) u Skupstini Republike/Federacije BiH, koja je potom odrzana u kasnim poslijepodnevnim satima, predlozene su dvije tacke dnevnog reda. Prva je bila prijedlog Izvrsnog odbora SDA o kandidiranju Edhema Bicakcica za v.d. potpredsjednika Federacije i clana Predsjednistva BiH, a druga rasprava o aktuelnoj politickoj i vojnoj situaciji.

15:30 - 16:00, Zenica: Prijedlog Izvrsnog odbora SDA obrazlozio je Alija Izetbegovic, predsjednik SDA i predsjednik Predsjednistva Republike BiH. Izetbegovic je podsjetio da je Ejup Ganic onemogucen da radi nakon saobracajne nesrece, ali da ozdravljenje napreduje dobro i da ce ponovo preuzeti ove duznosti kad se oporavi. Problem zamjene, naglasio je Izetbegovic, ima politicku i pravnu dimenziju. Ustavom nije rijeseno pitanje na koji se nacin regulira vrsenje duznosti u ovakvom slucaju, kada je covjek ziv ali onesposobljen na duzi rok. Politicka dimenzija problema je odgovor na pitanje ko treba da ga zamijeni. Izetbegovic je objasnio da se Izvrsni odbor SDA BiH jednoglasno odlucio za inzinjera Bicakcica, kao potpredsjednika SDA, poslanika u Skupstini BiH i direktora Elektroprivrede BiH. Razlozi za takvu odluku su njegov politicki rejting i ocjena da je on covjek koji Ganica moze odmah zamijeniti. Kao pravnu dimenziju problema, Izetbegovic je predstavio dilemu da li je ovo imenovanje na Klubu definitivno ili treba ici i na Skupstinu, da li se imenuje samo za potpredsjednika Federacije ili za sve Ganiceve funkcije. Izetbegovic je procijenio da je odluka Kluba neophodna, ali da ce biti potrebna i odluka Skupstine. Ako se Hrvati sloze, a preliminarno postoji saglasnost, onda ce Bicakcic moci fakticki odmah preuzeti duznost. Predlozena je i odluka za zamjenu Ganica u Predsjednistvu, kao jedinom mjesovitom organu, ako Bosnjacima i Stranci bude nedostajao taj, Ganicev glas. Inicijativa Izvrsnog odbora SDA da se kao v.d. potpredsjednika Federacije i clan Predsjednistva imenuje Edhem Bicakcic, prihvacena je jednoglasno.
...
madner

#225 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by madner »

Jos jednom, ARBiH nije ni 1995 bila sposobna izvesti prodor 20 ili 50km. Da jeste ne bi cekala Srebrenicu nego bi se spojila sa I. Bosnom sto prije.

Sam napad na Srebrenicu su izvele uglavnom lokalne snage, tako da bi udarci na drugim djelovima bili beznacajni za vezanje snaga. Da je ofanziva duze trajala i da su koristene druge snage koje bi VRSu falile sirom Bosne, onda bi to imalo smisla. Do 10. UN nije mislio da je namjera VRS-a zauzeti Srebrenicu. Pitanje je da li su poceli ofanzivu sa namjerom zauzimanja ili svodjenja eklave na gradsku jezgru.

Visoki oficiri ARBiH nisu bili kreteni, nego su bili limitirani sredstvima i ustrojem jedinica. To da li se moglo vise ili bolje ustrojiti je druga tema i tu politicko vojni vrh snosi odgovornost, no to je druga diskusija.
Post Reply