https://www.klix.ba/biznis/kako-izbjeci ... /211230043
Zašto u BiH ne postoji drugi drugi penzioni stub? U razvijenim zemljama poslodavci uplaćuju u penzione fondove zaposlenika određenu sumu novca zavisno od njihovog primanja. Zašto je to nemoguća misija u BiH? Treći penzioni stub je novac koji zaposlenici privatno investiraju u fondove, dionice i sl. Mislim da većina onih koji imaju visoka primanja u BiH tako stede novac jer držati novac u banci se ne isplati.
Prvi penzioni stub u bih ne funkcionise a i pitanje je do kad će se izdvajati iz budžeta. Trenutno se time samo kupuje socijalni mir. I u razvijenim zemljama niko ne očekuje neke sume novca iz prvog penzioni stuba, najveći procenat novca dolazi iz drugog i trećeg.
Drugi i treći penzioni stubovi u BiH
Moderator: anex
-
profatr
#2 Re: Drugi i treći penzioni stubovi u BiH
Zar netko stvarno misli da novac koji bi se izdvojio u dodatne penzione fondove ne bi bio pokraden od strane naših vlastodržaca.
-
konami666
- Haris.ba
#4 Re: Drugi i treći penzioni stubovi u BiH
Dobro su skontali. Prebace penzije na budzet, podjele postojece doprinose na penzije izmjedju prvog i drugog stuba, nadomjeste razliku koja fali drzavnim penzijama iz budzeta, a fond privatni hajruje. Sve se nema para? Pa mogu citavu igranku izbjeci i povecati penzije koje se vec isplacuju direktno iz budzeta.
Gdje u okruzenju je drugi stub odgovorio na probleme zbog kojeg se uveo?
P.S.
Poslije godina reformi, entitet RS ce cak sada i zdravstvo prebaciti na budzet. Penzije je davno. Sto li?
Gdje u okruzenju je drugi stub odgovorio na probleme zbog kojeg se uveo?
P.S.
Poslije godina reformi, entitet RS ce cak sada i zdravstvo prebaciti na budzet. Penzije je davno. Sto li?
-
Diverse
#5 Re: Drugi i treći penzioni stubovi u BiH
Rezervni investicioni fond ima u RS. Do sto 100km je oslobodjeno poreza, pa je to neki stimulans da se toliko stavlja mjesecno u fond. Ali koliko su ljudi u mogucnosti da odvajaju jos 100km mjesecno na ove mizerne plate, ne znam. S druge strane, koliko ljudi je uopste upoznato sa postojanjem ovog fonda. Kada se gugla, a i neki marketinski dio su katastrofa, kao da se namjero kriju. ideja je pretpostavljam da se poslodavci informisu o postojanju ovog fonda, pa da oni sugerisu radnicima da uplacuju, ali koliko je tozazivjelo, i koliko poslodavce boli ona stvar za penziju radnika. Slabo je domace trziste, nemaju ni veliki prostor za ulaganje. Znam da vecinski dio porfelja treba biti ulozen na domacem trzistu, i ekstremno konzervativno.
-
konami666
#6 Re: Drugi i treći penzioni stubovi u BiH
Poslodavac bi trebao da uplaćuje u fond. To bi bio drugi stub. Radnik svoju platu može uplaćivati gdje god hoce, bilo strano ili domaće tržište.Diverse wrote: ↑01/01/2022 20:21 Rezervni investicioni fond ima u RS. Do sto 100km je oslobodjeno poreza, pa je to neki stimulans da se toliko stavlja mjesecno u fond. Ali koliko su ljudi u mogucnosti da odvajaju jos 100km mjesecno na ove mizerne plate, ne znam. S druge strane, koliko ljudi je uopste upoznato sa postojanjem ovog fonda. Kada se gugla, a i neki marketinski dio su katastrofa, kao da se namjero kriju. ideja je pretpostavljam da se poslodavci informisu o postojanju ovog fonda, pa da oni sugerisu radnicima da uplacuju, ali koliko je tozazivjelo, i koliko poslodavce boli ona stvar za penziju radnika. Slabo je domace trziste, nemaju ni veliki prostor za ulaganje. Znam da vecinski dio porfelja treba biti ulozen na domacem trzistu, i ekstremno konzervativno.
Recimo ako bi se Plate oslobodile određenih poreza i da taj dio umjesto na poreze ide u penzione fondove. Time bi se oslobodio budžet, to jest dio koji ide na penzije dugoročno.