Drina - naša sramota
-
ksarajlija
#1 Drina - naša sramota
Prije par sedmica je objavljem moj članak i fotografije napravljene u Međeđi prilikom pokušaja ribolova. Vjerujem da svi vi sa Drine znate zašto "pokušaja" ribolova, a za sve one koji ne znaju, evo linka, pa pogledajte slike i pročitajte komentar.
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080630137
Povod za otvaranje ovoga topic-a je taj da sam se prevario u jučerašnjem ponovnom pokušaju ribolova na istom mjestu koji je završio još gore nego prvi put. Naime vjetar je nosio MILIONE plastičnih boca uzvodno - nizvodno, u zavisnosti od promjene smjera, kao i dijelove, a i čitava stabla obrasla novim rastinjem, po čemu se da zaključiti da su veoma dugo u vodi.
Bio sam zaprepašten da do sada niko ništa nije učinio po pitanju uklanjanja smeća, a kako ribari i mještani tvrde, niko i nema namjeru da to učini. Takođe, prema tvrdnjama "upućenih izvora" sa Drine, Hidroelektrana Višegrad treba da nabavi "brodić za skupljanje i recikliranje plastične ambalaže". Iako sam dobro tehnički obrazovan i obavješten, nikada nisam čuo za takvu spravu, a mislim da ako se i napravi, to će biti u jednom primjerku jer svijet još nikada nije vidio ovakav primitivizam, divljaštvo, ubijanje vlastite okoline pa tako nije ni napravio takvu spravu. Kad bi ovakvo jezero bilo u Bosanskoj Krajini (vidjeti pod rijeka Una, Sana), Hrvatskoj, Sloveniji, a da ne spominjem Austriju i dalje, to bi zasigurno bila turistička oaza, a za stanovništvo sve ono što turizam nosi sa sobom.
Ima li spasa ovoj, nekada divnoj rijeci i jezeru. Da li ste se navikli da smeće pluta po njoj i to vam više ne smeta?
Molim eventualne učesnike na ovom topic-u da pokušaju zaboraviti "duhovitosti" tipične za forume i da pokušaju dati konstruktivan doprinos.
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080630137
Povod za otvaranje ovoga topic-a je taj da sam se prevario u jučerašnjem ponovnom pokušaju ribolova na istom mjestu koji je završio još gore nego prvi put. Naime vjetar je nosio MILIONE plastičnih boca uzvodno - nizvodno, u zavisnosti od promjene smjera, kao i dijelove, a i čitava stabla obrasla novim rastinjem, po čemu se da zaključiti da su veoma dugo u vodi.
Bio sam zaprepašten da do sada niko ništa nije učinio po pitanju uklanjanja smeća, a kako ribari i mještani tvrde, niko i nema namjeru da to učini. Takođe, prema tvrdnjama "upućenih izvora" sa Drine, Hidroelektrana Višegrad treba da nabavi "brodić za skupljanje i recikliranje plastične ambalaže". Iako sam dobro tehnički obrazovan i obavješten, nikada nisam čuo za takvu spravu, a mislim da ako se i napravi, to će biti u jednom primjerku jer svijet još nikada nije vidio ovakav primitivizam, divljaštvo, ubijanje vlastite okoline pa tako nije ni napravio takvu spravu. Kad bi ovakvo jezero bilo u Bosanskoj Krajini (vidjeti pod rijeka Una, Sana), Hrvatskoj, Sloveniji, a da ne spominjem Austriju i dalje, to bi zasigurno bila turistička oaza, a za stanovništvo sve ono što turizam nosi sa sobom.
Ima li spasa ovoj, nekada divnoj rijeci i jezeru. Da li ste se navikli da smeće pluta po njoj i to vam više ne smeta?
Molim eventualne učesnike na ovom topic-u da pokušaju zaboraviti "duhovitosti" tipične za forume i da pokušaju dati konstruktivan doprinos.
-
d2
#2 Re: Drina - naša sramota
to je jednostavno rijesiti, donese se zakon o reciklazi kakav ima hrvatska gdje i staro i mlado skuplja sve flase jer u otkupnoj stanici i samoposluzi dobiju lovu za njih i vise ne bi vidio ni jedne bacene flase
-
ksarajlija
#3 Re: Drina - naša sramota
Bravo d2, imao sam sličnu ideju, ali sam je htjeo čuti od nekoga kao potvrdu mog razmišljanja. Nema se vremena čekati na donošenje zakona (pogledati CCI analizu aktivnosti Vladinih ministarstava), njihovu provedbu i primjenu u praksi. Ako bi to išlo kao do sada "redovnom" ili čak "žurnom" procedurom, bilo bi prekasno...
Mislim da bi ovo moglo otvoriti prve javne radove koji su u istoriji bili početak izaska iz krize mnogih zemalja. Takođe, to je prilika za zbližavanje i pomirenje ljudi uz Drinu kroz rad na zajedničkom dobru. Raspust je, mnogo je mladih besposleno, pa da se nađu neki novci (Općine, Hidroelektrana, Turistička zajednica...) da se plati 1 pfening po izvađenoj ambalaži. Za nekoliko dana Drina bi bila čista, a to bi proizvelo još niz drugih pozitivnih efekata.
Mislim da bi ovo moglo otvoriti prve javne radove koji su u istoriji bili početak izaska iz krize mnogih zemalja. Takođe, to je prilika za zbližavanje i pomirenje ljudi uz Drinu kroz rad na zajedničkom dobru. Raspust je, mnogo je mladih besposleno, pa da se nađu neki novci (Općine, Hidroelektrana, Turistička zajednica...) da se plati 1 pfening po izvađenoj ambalaži. Za nekoliko dana Drina bi bila čista, a to bi proizvelo još niz drugih pozitivnih efekata.
-
ksarajlija
#4 Re: Drina - naša sramota
By the way, mi smo izgleda obadvojica sa Miljacke. Ima li koga sa Drine?
-
d2
#5 Re: Drina - naša sramota
ma bila bi cijela BiH i cista medjutim kako nase guzonje donose zakone prije ce izmisliti drvenu peć nego donijeti taj zakon
živio
živio
- BarbaDue
#6 Re: Drina - naša sramota
ksarajlija wrote:By the way, mi smo izgleda obadvojica sa Miljacke. Ima li koga sa Drine?
Nemeres ti ni ocistiti koliko narod moze bukvalno da se "trudi da unisti neko dobro"...
Bez obzira koliko je nas koji imamo obzira za prirodu i svoj grad, jos je vise onih kojih to ne boli puno...
To vi mozete znati i po svojoj Miljacki koja je prema Drini kao potok....
A sto se tice prijedloga za reciklazu......podrzavam...
-
mojgrad
#7 Re: Drina - naša sramota
Moze li mi neko reci da li je istina sto sam cula da Drinu precisavaju i da je piju ljudi u Gorazdu?
-
ksarajlija
#8 Re: Drina - naša sramota
Ne bi me čudilo da je piju i neprečišćenu oni koji su u stanju da joj učine to što su učinili. Pogledaj slike sa gornjeg linka pa onda pitaj ako imaš šta.mojgrad wrote:Moze li mi neko reci da li je istina sto sam cula da Drinu precisavaju i da je piju ljudi u Gorazdu?
- BarbaDue
#9 Re: Drina - naša sramota
100% je to tacno, U Vitkovicima imamo Fabriku za preciscavanje vode i tu vodu pije pola grada, druga polovina nevjeruje pa se snadbjevaju sa izvora.mojgrad wrote:Moze li mi neko reci da li je istina sto sam cula da Drinu precisavaju i da je piju ljudi u Gorazdu?
Ja licno pijem gradsku vodu. Mada se vidi da ima hlora, al sta ces tako je......
-
mojgrad
#10 Re: Drina - naša sramota
Da znam ne bi pitala. A kakve veze ima smece u rijeci sa vodom koju u Gorazdu piju. Da budemo jasni apsolutno sam protiv ugrozavanja okoline i unistavanja prirode, ali Drina i da je najcistija ona se mora procistiti (radi bakterija) ako se zeli konzumirati i piti. Zato sam i pitala, neovisno o zagadjenju te iste.ksarajlija wrote:Ne bi me čudilo da je piju i neprečišćenu oni koji su u stanju da joj učine to što su učinili. Pogledaj slike sa gornjeg linka pa onda pitaj ako imaš šta.mojgrad wrote:Moze li mi neko reci da li je istina sto sam cula da Drinu precisavaju i da je piju ljudi u Gorazdu?
-
mojgrad
#11 Re: Drina - naša sramota
@Barba hvala, vjerujem da je preciscavaju dovoljno ipak radi se o zdravlju hiljada ljudi. A hlora ima i u Sarajevu vjeruj mi, jedini nacin (trenutno) da je ociste. Mada ima i drugih metoda. Ali nismo mi (u Bosni) jos dosli do tog stepena tj. ne investiramo dovoljno u obnovu preciscavanja voda i insturmenata za toBarbaDue wrote:100% je to tacno, U Vitkovicima imamo Fabriku za preciscavanje vode i tu vodu pije pola grada, druga polovina nevjeruje pa se snadbjevaju sa izvora.mojgrad wrote:Moze li mi neko reci da li je istina sto sam cula da Drinu precisavaju i da je piju ljudi u Gorazdu?
Ja licno pijem gradsku vodu. Mada se vidi da ima hlora, al sta ces tako je......
- BarbaDue
#12 Re: Drina - naša sramota
Kod nas nije problem sam proces preciscavanja, on je sto posto uredu.
Kod nas je problem sekundarna vodovodna mreza, ona stvara probleme. Vjerovatno je dotrajala, a nema se para mjenjati.
Kod nas je problem sekundarna vodovodna mreza, ona stvara probleme. Vjerovatno je dotrajala, a nema se para mjenjati.
-
ksarajlija
#13 Re: Drina - naša sramota
Najveći broj vijesti iz naše zemlje bi u svim normalnim zemljama bio objavljen u rubrici "Vjerovali ili ne", pa tako prije neki dan pročitam da je svečano pokrenuta manifestacija "Drina & Prača - nove turističke destinacije". Prvo sam pomislio da se radi o sarkazmu novinara, a ono ide dalje ozbiljan tekst pa kaže da su otvorenju prisustvovali pozvani domači i strani novinari te članovi diplomatskog kora akreditiranog u BiH. Imali su im šta i pokazati!!!
Probudite se ljudi uz Drinu. Učinite nešto dok nije kasno.
Ako nas vide evropljani, prekinuće pregovore sa nama (jedva i ovako potpisali).
Probudite se ljudi uz Drinu. Učinite nešto dok nije kasno.
Ako nas vide evropljani, prekinuće pregovore sa nama (jedva i ovako potpisali).
-
callmethebreeeze
#14 Re: Drina - naša sramota
koja smo mi stoka, to je nevjerovatno.
da se uvede placanje za plasticnu ambalazu od toga bi svi mogli hajrovati, ne znam za sto je to toliki problem.
spaljivanjem smeca se moze dobijati elektricna energije ili novi materijal reciklazom. jos samo da neko to kod nas shvati, koliko bi se love moglo uzeti. ovdje u svedskoj je nedavno bila velika frka izmedju opstina i privatnih firmi oko toga ko ima pravo na smece. kako sam shvatio iz novinskih napisa radi se o milijardama...
da se uvede placanje za plasticnu ambalazu od toga bi svi mogli hajrovati, ne znam za sto je to toliki problem.
spaljivanjem smeca se moze dobijati elektricna energije ili novi materijal reciklazom. jos samo da neko to kod nas shvati, koliko bi se love moglo uzeti. ovdje u svedskoj je nedavno bila velika frka izmedju opstina i privatnih firmi oko toga ko ima pravo na smece. kako sam shvatio iz novinskih napisa radi se o milijardama...
-
ksarajlija
#15 Re: Drina - naša sramota
U "tvojoj Svedskoj" je ovako nesto nezamislivo. U "nasoj" Svedskoj je normalno!!! Ovaj topic je otvoren juce i javilo se svega par forumasa sa off topic pricom (pije - ne pije Drinu ??!!). Ocigledno da "nasim" Svedjanima ne smeta ovakva Drina, a bogami su je i zasluzili kako se ponasaju prema njoj. Vjerovatno sanjaju dan kada ce ih roDIJak pozvati u Sarajevo, u drzavnu sluzbu...
Na kraju, iskreno mi je zao Drine, ali cu od sada ici u ribolov iskljucivo na Neretvu i njena jezera, Unu, Sanu i druge rijeke i jezera koje ljudi vole, o kojima brinu i cuvaju ih.
Zbogom Drino do boljih vremena.
Na kraju, iskreno mi je zao Drine, ali cu od sada ici u ribolov iskljucivo na Neretvu i njena jezera, Unu, Sanu i druge rijeke i jezera koje ljudi vole, o kojima brinu i cuvaju ih.
-
jugoistocnjak
#16 Re: Drina - naša sramota
Ne mi sanjamo kad' ces nam ti doci na Drinu u ribolov. Govoris nesto o prici "off topic", a pogledaj svoju pricu. Inace ono na Drini jeste sramota. Jesi li mozda probao pisati nesta o ovom na srpskim forumima, posto Drina vecinom protice kroz RS, pa samim tim i vecina smeca dolazi iz ovog entiteta (ima u ovome istine jel'de)?ksarajlija wrote:U "tvojoj Svedskoj" je ovako nesto nezamislivo. U "nasoj" Svedskoj je normalno!!! Ovaj topic je otvoren juce i javilo se svega par forumasa sa off topic pricom (pije - ne pije Drinu ??!!). Ocigledno da "nasim" Svedjanima ne smeta ovakva Drina, a bogami su je i zasluzili kako se ponasaju prema njoj. Vjerovatno sanjaju dan kada ce ih roDIJak pozvati u Sarajevo, u drzavnu sluzbu...
-
mojgrad
#17 Re: Drina - naša sramota
Da ti mozda nisi zalutao na 'pogresan' forum? Ovo je Sarajevo-x, sama rijec ti govori, zasto se onda cudis da ljudi nisu odgovorili na tvoju temu? Vecina ih dolazi iz Sa i brinu o drugim rijekama mozda malo vise nego o Drini. Zalosno jeste bilo koji izvor prirode da se unistava. Ako zelis radikalne promjene u vezi ocuvanja rijeke Drine okupi svoje sugradjane, organizirajte generalno ciscenje pa ce ti dusa biti mozda malo mirnija.ksarajlija wrote:U "tvojoj Svedskoj" je ovako nesto nezamislivo. U "nasoj" Svedskoj je normalno!!! Ovaj topic je otvoren juce i javilo se svega par forumasa sa off topic pricom (pije - ne pije Drinu ??!!). Ocigledno da "nasim" Svedjanima ne smeta ovakva Drina, a bogami su je i zasluzili kako se ponasaju prema njoj. Vjerovatno sanjaju dan kada ce ih roDIJak pozvati u Sarajevo, u drzavnu sluzbu...
-
ksarajlija
#18 Re: Drina - naša sramota
Nisam zalutao na forum. Pokusaj se ti malo sabrati i prestati na takav nacin postirati. Ovo je podforum "Istocna Bosna" i nalazim da je to pravo mjesto za ovu temu. Čitaj pažljivo postove pa se nećeš provaljivati bezze. Ne želim polemisati sa tobom, a moji sugrađani neće ići čistiti Drinu, kad to ne rade oni koje tamo žive. Potpis vidi nick: ksarajlija (rođeni).mojgrad wrote:Da ti mozda nisi zalutao na 'pogresan' forum? Ovo je Sarajevo-x, sama rijec ti govori, zasto se onda cudis da ljudi nisu odgovorili na tvoju temu? Vecina ih dolazi iz Sa i brinu o drugim rijekama mozda malo vise nego o Drini. Zalosno jeste bilo koji izvor prirode da se unistava. Ako zelis radikalne promjene u vezi ocuvanja rijeke Drine okupi svoje sugradjane, organizirajte generalno ciscenje pa ce ti dusa biti mozda malo mirnija.ksarajlija wrote:U "tvojoj Svedskoj" je ovako nesto nezamislivo. U "nasoj" Svedskoj je normalno!!! Ovaj topic je otvoren juce i javilo se svega par forumasa sa off topic pricom (pije - ne pije Drinu ??!!). Ocigledno da "nasim" Svedjanima ne smeta ovakva Drina, a bogami su je i zasluzili kako se ponasaju prema njoj. Vjerovatno sanjaju dan kada ce ih roDIJak pozvati u Sarajevo, u drzavnu sluzbu...
P.S. Sada mi je već žao što sam ovo pokrenuo u najboljoj namjeri, potrebna su stoljeća... O tempora o mores.
-
mojgrad
#19 Re: Drina - naša sramota
ksarajlija wrote:Nisam zalutao na forum. Pokusaj se ti malo sabrati i prestati na takav nacin postirati. Ovo je podforum "Istocna Bosna" i nalazim da je to pravo mjesto za ovu temu. Čitaj pažljivo postove pa se nećeš provaljivati bezze. Ne želim polemisati sa tobom, a moji sugrađani neće ići čistiti Drinu, kad to ne rade oni koje tamo žive. Potpis vidi nick: ksarajlija (rođeni).mojgrad wrote:Da ti mozda nisi zalutao na 'pogresan' forum? Ovo je Sarajevo-x, sama rijec ti govori, zasto se onda cudis da ljudi nisu odgovorili na tvoju temu? Vecina ih dolazi iz Sa i brinu o drugim rijekama mozda malo vise nego o Drini. Zalosno jeste bilo koji izvor prirode da se unistava. Ako zelis radikalne promjene u vezi ocuvanja rijeke Drine okupi svoje sugradjane, organizirajte generalno ciscenje pa ce ti dusa biti mozda malo mirnija.ksarajlija wrote:U "tvojoj Svedskoj" je ovako nesto nezamislivo. U "nasoj" Svedskoj je normalno!!! Ovaj topic je otvoren juce i javilo se svega par forumasa sa off topic pricom (pije - ne pije Drinu ??!!). Ocigledno da "nasim" Svedjanima ne smeta ovakva Drina, a bogami su je i zasluzili kako se ponasaju prema njoj. Vjerovatno sanjaju dan kada ce ih roDIJak pozvati u Sarajevo, u drzavnu sluzbu...
P.S. Sada mi je već žao što sam ovo pokrenuo u najboljoj namjeri, potrebna su stoljeća... O tempora o mores.
Ma mogu i ja napisat da sam sa Marsa a ti ces mi povjerovat
de ba ne budi naivan
Niti mozes nekog natjerati niti mozes naredjivati koliko i kada ce ti dati odgovor na tvoja postavljena pitanja
Ne zelim ni ja sa tobom dalje polemisati, jer nismo na istim talasnim duzinama
- BarbaDue
#20 Re: Drina - naša sramota
Ej ljudi nema potrebe da tako razgovaramo, ovako nam je uvjek. Ako imamo suprotna misljenja, nema sanse da se dogovorimo i da nađemo zajednicki jezik.
Zbog toga je vjerovatno i Drina prljava...,ma dobro nije, ali uvjek ukakimo svaki posao.
Umjesto da se prijateljski ophodimo jedni sa drugima uvjek moramo iedni drugima pokazati crveni karton. Pa dokle vise tako. Dokle ce mo se iskljucivati.
U stvari i onako ste nas odavno iskljucili iz svih svera i tokova u ovoj nam I NAŠOJ BOSNI!!!!
A ti @ksarajlija , vjerovatno ces otici na Jablanicko jezero, koje je kada sam zadnji put bio bilo prekrivno bocama i raznim drugim otpadom...
Ili ces mozda oststi na svojoj Miljacki koja je kao biser cista, i bez i jednog papircica.....
Svugdje je to isto, zato sto je svijest vecine nasih ljudi jois na niskoj razini...Razmisli malo, nije sve do nas....
Zbog toga je vjerovatno i Drina prljava...,ma dobro nije, ali uvjek ukakimo svaki posao.
Umjesto da se prijateljski ophodimo jedni sa drugima uvjek moramo iedni drugima pokazati crveni karton. Pa dokle vise tako. Dokle ce mo se iskljucivati.
U stvari i onako ste nas odavno iskljucili iz svih svera i tokova u ovoj nam I NAŠOJ BOSNI!!!!
A ti @ksarajlija , vjerovatno ces otici na Jablanicko jezero, koje je kada sam zadnji put bio bilo prekrivno bocama i raznim drugim otpadom...
Ili ces mozda oststi na svojoj Miljacki koja je kao biser cista, i bez i jednog papircica.....
Svugdje je to isto, zato sto je svijest vecine nasih ljudi jois na niskoj razini...Razmisli malo, nije sve do nas....
-
callmethebreeeze
#21 Re: Drina - naša sramota
meni je ovo nevjerovatno, ljudi iz evrope se bore za prasume u brazilu, a ovdje se postavlja pitanje sto sarajlije kukaju za prljavom drinom.
da bog sacuva.

da bog sacuva.
-
ksarajlija
#22 Re: Drina - naša sramota
Bravo @BarbaDue, rekao si u prvom dijelu upravo ono što sam ja želio reći. Nije problem gdje ću otići u ribolov, mi iz Sarajeva smo svakako "ribari na točkovima" radi naše Miljacke. U pravu si, nisu naše rijeke i jezera najčistije, ali Drina je katastrofalna... Meni je žao tog jezera jer nije "napadnuto" kao Jablaničko, nema gradnje uz vodu, ma bilo je fenomenalno kad sam prije nekoliko godina prvi put bio tamo.BarbaDue wrote:Ej ljudi nema potrebe da tako razgovaramo, ovako nam je uvjek. Ako imamo suprotna misljenja, nema sanse da se dogovorimo i da nađemo zajednicki jezik.
Bilo kako bilo, za sad ne idem tamo. Ja sam pokrenuo ovu temu sa najboljom željom da se nešto pokrene i zamolio forumaše za suradnju jer smatram da oko ovakve teme nema polemika. Prevario sam se, moj Barba, priznajem, a vidio si i sam, uvijek se nađe frustriranih papaka.
-
mojgrad
#23 Re: Drina - naša sramota
BarbaDue wrote:Ej ljudi nema potrebe da tako razgovaramo, ovako nam je uvjek. Ako imamo suprotna misljenja, nema sanse da se dogovorimo i da nađemo zajednicki jezik.
Ma tako ti je to @Barba, i meni zao al sta ces ne moze se sa nekim ovdje ni razgovarati, samo sto upitah da li se Drina pije nekome izgleda ko da sam trn u oko zabila..
Ne gumo ja na rende kora
- Luke Perry
#24 Re: Drina - naša sramota
Cini mi se da je turizan omiljena tema svih nacelnika opstina u BiHNajveći broj vijesti iz naše zemlje bi u svim normalnim zemljama bio objavljen u rubrici "Vjerovali ili ne", pa tako prije neki dan pročitam da je svečano pokrenuta manifestacija "Drina & Prača - nove turističke destinacije".
- BarbaDue
#25 Re: Drina - naša sramota
ksarajlija wrote:Bravo @BarbaDue, rekao si u prvom dijelu upravo ono što sam ja želio reći. Nije problem gdje ću otići u ribolov, mi iz Sarajeva smo svakako "ribari na točkovima" radi naše Miljacke. U pravu si, nisu naše rijeke i jezera najčistije, ali Drina je katastrofalna... Meni je žao tog jezera jer nije "napadnuto" kao Jablaničko, nema gradnje uz vodu, ma bilo je fenomenalno kad sam prije nekoliko godina prvi put bio tamo.BarbaDue wrote:Ej ljudi nema potrebe da tako razgovaramo, ovako nam je uvjek. Ako imamo suprotna misljenja, nema sanse da se dogovorimo i da nađemo zajednicki jezik.
Bilo kako bilo, za sad ne idem tamo. Ja sam pokrenuo ovu temu sa najboljom željom da se nešto pokrene i zamolio forumaše za suradnju jer smatram da oko ovakve teme nema polemika. Prevario sam se, moj Barba, priznajem, a vidio si i sam, uvijek se nađe frustriranih papaka.
@ksarajlija, Sta bi ti sada pametno rekao...evo ja ti kazem ovako....
Znaci ne prljamo mi samo Drinu, ona ide samo u Gorazdu u onom obliku kako nam je posalju susjedi uz Drinu..
Kako bi tebi bilo da komsija iznad tebe sa svoje tarase stalno istresa kante smeca, a ti mu ne mozes nista. Znas koji je to osjecaj.
Ako nisi znao, deponija smeca se nalazi između Ustikoline i Foče. Znaci kamioni su se tu dovlacili jedno vrijeme.