DRI!?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
modesti

#1 DRI!?

Post by modesti »

Pa da niko ne spomene koncert DRI večeras... :-)

:?
Ergot

Post by Ergot »

DRI jos samo u Sarajevu mogu svirati.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Bilo je dobro, Dirty Rotten Imbecils :lol: :D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

sad su nekad i u zgu, jel da idem il da ne idem?..nisam ih nešto naslušao u životu....jel da idem il da ne idem?
horns&drums

Post by horns&drums »

Idi idi, neces se pokajati.Malo Joy Division, ali su loooodi
modesti

Post by modesti »

horns&drums wrote:Idi idi, neces se pokajati.Malo Joy Division, ali su loooodi
Kakav bolan Joy Division???? Vidjelo ih nije! Nemoj se provaljivati :oops: DRI svira HC (hard core), Joy Division je ako baš hoćeš da znaš nešto što se prije zvalo alternativa.
horns&drums

Post by horns&drums »

Ti si ocito mlada, je l' da?
horns&drums

Post by horns&drums »

Ipak je do mene, sorry.Komentar je bio za skori nastup Franca Ferdinanda u Sarajevu.Ne znam otkud ovdje da ga zalijepim.

No u necemu ipak grijesis, Joy Division je vise naginjao punku nego alternativi
Hart

Post by Hart »

necu se upustati u analizu glazbenog izraza omiljenog mi banda, al me cisto zanima sta to podrazumijevas pod pojmom "alternativa" u muzici pa mozes reci kako Joy Division naginju punku ali ne "alternativi" ?????
dinash

Post by dinash »

znam da ih razliciti kriticari postavljaju od new-wavea do darka ... mada mi se ovaj termin cini najbolji:

Styles Post-Punk
Tones Distraught, Insular, Cold, Fractured, Brittle, Austere, Brooding, Eerie, Literate, Clinical, Tense/Anxious, Restrained, Wintry, Intense, Somber, Ethereal, Bleak, Angst-Ridden, Melancholy, Detached, Nihilistic, Sad, Paranoid

Post-Punk

After the punk revolution of 1977, a number of bands formed. They were all inspired by the independent spirit of punk, as well as its raw sound. Instead of replicating the sound of the Sex Pistols, many of these bands forged into more experimental territory, taking cues from Roxy Music, David Bowie, and T. Rex in addition to punk rock. The result was Post-Punk, a group of bands tied together by their counterculture spirit and defiance of accepted rock conventions. Many of these groups — like Joy Division or the Cure — created dark, bleak soundscapes that employed both synthesizers and guitars. Others had a lighter musical approach, but their lyrics and music were off-kilter and subverted traditional pop/rock song structures. Post-punk eventually evolved into alternative pop/rock in the '80s.
Related Styles: Synth Pop Industrial Urban Folk Punk Alternative Pop/Rock New Wave Goth Rock Glam Rock Kraut Rock Lo-Fi Shoegaze Britpop Post-Rock/Experimental New Romantic Indie Rock No Wave Jangle Pop Adult Alternative Pop/Rock Dream Pop Experimental Rock New Zealand Rock C-86 British Punk Neo-Glam American Underground Post-Hardcore

tako da je u tom smislu H&D potpuno upravu kada naziva JD punk bendom.

alternative je termin koji se uglavnom koristi u americi.
Hart

Post by Hart »

... a sto se tice Franz Ferdinanda koje ne treba propustiti ako dodju u Sarajevo, malo ili nimalo slice Joy Divisionu, najslicniji su bandu Gang of Four (ako ih se neko sjeca). Band koji je najslicniji Joy Divisionu je njujorski Interpol !!!

:D
Hart

Post by Hart »

ma nema nikakve sumnje da su Joy Division iznikli iz punka i new wavea i iz svega toga stvorili svoj karakteristican izraz, to je taj pocetak 80tih, al me cisto zanimalo kako neko moze reci da nesto naginje ili ne naginje alternativi kada cini mi se, pojam alternative uopce ne odrazava muzicki pravac vec prije suprotnost mainstreamu...

:)
dinash

Post by dinash »

Hart wrote:ma nema nikakve sumnje da su Joy Division iznikli iz punka i new wavea i iz svega toga stvorili svoj karakteristican izraz, to je taj pocetak 80tih, al me cisto zanimalo kako neko moze reci da nesto naginje ili ne naginje alternativi kada cini mi se, pojam alternative uopce ne odrazava muzicki pravac vec prije suprotnost mainstreamu...

"alternative" se kao termin (u nekim slucajevima) koristi iskljucivo kao oznaka za bendove na manjim (indipendent) izdavackim kucama. u tom se smislu "alternative", odnosno tzv. alternativa uopste ne odnosi na muziku, bend ili autora ...
modesti

Post by modesti »

"Alternativa" je izraz koji se nekada koristio (prije rata) da zaista opiše ugrubo neke pravce koji se zaista kose sa pop muzikom. Međutim, nekako mi još uvijek najviše odgovara taj izraz, a ne dalja specifikacija na dark, punk, ovo ili ono. Ostao mi drag i vraća me u neko bolje doba.
:-)
modesti

Post by modesti »

Hart wrote:al me cisto zanimalo kako neko moze reci da nesto naginje ili ne naginje alternativi kada cini mi se, pojam alternative uopce ne odrazava muzicki pravac vec prije suprotnost mainstreamu...

U ono sretnije vrijeme muzika nije bila samo muzika, već i način nekakvog života. Dakle, ako si slušao new wave ili punk ili ili, čitao si zajebanije pisce, a ne Sidney Sheldona ili Pearl Buck. Tako da je izraz alternativa više objašnjavao ukupan stil, ne samo muziku.
Ergot

Post by Ergot »

Hart wrote:... a sto se tice Franz Ferdinanda, najslicniji su bandu Gang of Four
Nikad! :x :x
Ergot

Post by Ergot »

dinash wrote:"alternative" se kao termin (u nekim slucajevima) koristi iskljucivo kao oznaka za bendove na manjim (indipendent) izdavackim kucama. u tom se smislu "alternative", odnosno tzv. alternativa uopste ne odnosi na muziku, bend ili autora ...
Respect!
Hart

Post by Hart »

drago mi je da se slazemo dinash, ti si ponovio ono sto sam ja vec rekao, samo drugim rijecima...

(a vidim cita se i allmusic.com, dobar je site, nema sta) :-D
Post Reply