sinuhe wrote: ↑26/12/2019 09:04
Rekli su ti Palmer i i NATO general Foggo da taj dokument nije ANP.
Kad i gdje je to Palmer rekao? Jer ja sam gleado tu emisiju i on to nije rekao.
To su rekli novinari koji su izvukli iz konteksta izjavu i dali svoje misljenje sta je rekao Palmer.
A rekao je sljedece:
„Mislim da je mnogo slobodno korišten jezik kada je ovo u pitanju. Ono što je zaista važno nije kako se Izvještaj zove, nego šta on nudi Bosni i Hercegovini, šta je to što taj proces nudi ovoj zemlji. Podnošenje samog Izvještaja jeste otpočinjanje procesa koji jača partnerstvo između BiH i NATO-a, a cilj je da se kroz redovnu seriju izvještaja pomogne sektoru odbrane i bezbjednosti Bosne i Hercegovine kako bi postala jača. Mnogo je tu tehničkih stvari, radi se o procesu javnih nabavki u oružanim snagama, radi se o načinu unapređenja upravljanja personalom, radi se dakle o tome da se pomaže BiH da bude bolji partner NATO-u, bolji partner SAD-u i bolji partner Zapadu. Mi imamo izvanredno partnerstvo u sektorima odbrane i bezbjednosti ali ima prostora za unapređenje i jačanje“, kazao je Palmer.
„To je zvanična politika Bosne i Hercegovine, put ka članstvu prema sjevernoatlanstkom savezu. To je cilj koji Sjedinjene Američke Države podržavaju. Međutim, radi se o dugoročnom cilju. Ono na šta smo sada fokusirani nije pitanje članstva u NATO savez koje uzrokuje velike tenzije ovdje. Ono na šta smo fokusirani jeste da radimo sa partnerima ovdje u BiH kako bismo ojačali sektor odbrane i bezbjednosti, kako bi BiH bila bolji partner i NATO-u i SAD-u. A kada članstvo bude zrelo za donošenje odluke u tom slučaju će BiH biti kvalifikovana da je i donese“, naglasio je specijalni predstavnik.
Dakle, ja ne znam sta ti ocekujes od ljudi koji su haman izmislili diplomatiju, da sad kazu gotovo je ljudi vi ste u NATO. Kada sam NATO kaze da MAP ne znaci clanstvo. Situacija je ovdje veoma komplikovana, i naravno da ce trebati raditi na lomljenju RS-a, a prvi korak je vec urađen. I dalje ce biti sigurno lakse.
Čovjek je jasno i glasno napisao da su cilj reforme odbrane, saradnja sa NATO-om i konačno članstvo u NATO-u. I MAP nigdje ni ne navodi da se tu treba uopste izjasnjavati o članstvu u NATO. To je samo pomoć pri reformama koje treba provesti, da bi se doslo u poziciju da se trazi clanstvo.
Niti jedna zemlja nije donijela odluku o clanstvu u nato-u kod slanja sta ja znam prvog izvjestaja ili druggo ili treceg. Odluka se donosi onda kada si spreman, te kada te NATO ocjeni da si spreman. Da li referendumom, da li parlamentarnom vecinom itd.