Dramaturzi
Moderator: Chloe
-
Nierika
#3 Re: Dramaturzi
Glumci glume, producenti se bave produkcijom, režiseri režiraju, dramaturzi nekad pišu. Piše i hrpa drugih profesija (književnici, novinari) šta je u svemu tome dramaturška specifičnost?
-
Nierika
#4 Re: Dramaturzi
Ovo piše na sajtu Akademije:
Dramaturga ima s različitim iskustvima i sa različitih studija, ne znam postoji li ovo zanimanje u svim državama, mislim da je na Zapadu to literary manager, ne znam koliko je riječ o istom zanimanju.Odsjek za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu osnovan je 1994. godine kao prvi studij te vrste u Bosni i Hercegovini. Studij dramaturgije nudi raznovrsna praktična i teorijska znanja iz dramaturgije, scenarija, dramske radiofonije, teorije i historije teatra, filmske umjetnosti i kritike. Poseban akcent stavlja se na individualni rad sa studentima. Cilj studija je da školuje studente i studentice koji će, po okončanju studija, biti u mogućnosti da profesionalno i suvereno obavljaju niz poslova iz oblasti dramaturgije u teatru, na filmu, televiziji, radiju i u drugim medijima, kao što su dramaturg u teatru, filmski ili televizijski scenarista, dramaturg i/ili urednik na televiziji i radiju, teatarski, filmski ili televizijski kritičar, teatrolog i druga slična i srodna zanimanja.
- zomri
#5 Re: Dramaturzi
Evo na prvu, polu-laički: scenaristi pišu scenarije, uglavnom stvaraju novi i originalni sadržaj, uglavnom za snimani sadržaj (filmovi, tv drame, serije, reklame...).
Dramaturg se veže uglavnom za izvedbene forme, u pozorištu ili drugdje i uglavnom rade sa postojećim materijalom na način da ga prilagođavaju vremenu, lokaciji ili viziji režisera. Npr Hamlet je jedan na papiru, ali ga po potrebi možeš smjestiti na turski dvor ili u Bijelu kuću, promijeniti mu spol ili orijentaciju; tu ti treba dramaturg da ponovo "raspiše" scene i prilagodi šta treba.
Može doći i do poklapanja između ove dvije djelatnosti.
Dramaturg se veže uglavnom za izvedbene forme, u pozorištu ili drugdje i uglavnom rade sa postojećim materijalom na način da ga prilagođavaju vremenu, lokaciji ili viziji režisera. Npr Hamlet je jedan na papiru, ali ga po potrebi možeš smjestiti na turski dvor ili u Bijelu kuću, promijeniti mu spol ili orijentaciju; tu ti treba dramaturg da ponovo "raspiše" scene i prilagodi šta treba.
Može doći i do poklapanja između ove dvije djelatnosti.
-
Nierika
#6 Re: Dramaturzi
Slažem se s definicijama, s tim da su neki dramaturzi i dramski pisci. Pisanje scenarija, drame, dramaturgija i kritika bi mogli biti i zasebni odsjeci al' su u ovom slučaju obuhvaćeni terminom "dramaturgija". I na ovom odsjeku (na akademijama u regiji) se najviše ETCS bodova dobiva za praktične predmete gdje se pišu drame i scenariji, na Filozofskom fakultetu npr. mislim da je više teoretskih predmeta i pisanja kritike, na Žurnalistici se koliko znam isto pišu i kritike i scenariji al' više za dokumentarne filmove/non-fiction. Po završetku fakulteta moguće da najviše prilika za angažmane ima u oblasti dramaturgije (druga definicija koju si napisao) al' dosta ovisi i o ličnim afinitetima i sklonostima. I tu su i content writeri koji pišu za različite medije. Ugl. za ove neke profesije poput glume ili režije je jasno čime se bave gdje god da se zaposle, i na filmu i teatru, za dramaturgiju je nekad konfuzno. Iz moje perspektive je to sve što ima veze s tekstom u svijetu filma, teatra i sl.
-
Nierika
#7 Re: Dramaturzi
Ima i Film Factory na SSSTu iako je to phd program i mislim da nemaju zaseban odsjek za pisanje/scenarij nego je više dio odsjeka za filmmaking (ispravite me ako griješim). Davno nekad kad sam počinjala sa svojim studijem 2014,2015 sam statirala kod njih na kratkim filmovima.