Drago i poludrago kamenje

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
tatjanamster

#1 Drago i poludrago kamenje

Post by tatjanamster »

Interesuje me da li je negdje u Sarajevu moguće nabaviti ćilibar, onyx, granat ili malahit,
a da to nije 'Vidovita Džemila'?
:) :-) :)
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#2 Re: Drago i poludrago kamenje

Post by anjusha »

Kako ne. Prosetaj samo malo Bascarsijom pa se raspitaj po zlatarama i vidjeces. Samo pazi. Neki su sinteticki napravljeni, jako slicne boje, pa ih prodaju kao takvo poludrago/drago kamenje. Najbolje da ides sa nekim ko se razumije u te stvari. Ali sasvim moguce nabaviti, samo zausti sta ti treba :D
tatjanamster

#3 Re: Drago i poludrago kamenje

Post by tatjanamster »

juhuhu :-)
toga me baš i strah da ne budem prevarena :roll:
htjela bih nabaviti ćilibar i onyx, a ako nema onda granat eventualno.
nije za poboljšanje sexa i toga :lol:
(tek da se zna :razz: )

PS. Govori cijenu :dance:
(ako znaš koliko se kreću i sl...) :skoljka:
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#4 Re: Drago i poludrago kamenje

Post by anjusha »

Zavisi od velicine i propratnog materijala- da li je sa zlatom, srebrom i sl. Ja sam nedavno uzela malo veci (ne prevelik) privjesak od ametista, sa minimalnom kolicinom srebra na njemu (samo zakacaljka za lancic) i bio je blizu 30 km.
Uglavnom, na Bascarsiji imas svega. Samo se zarovi i malo prouci mozda na netu sve moguce izglede tih kamenja i sl. i udruzi snage sa nekim ko ima neko znanje oko toga i sigurno ces naci sto ti treba- u formi kamena na prstenu, nausnicama, ili privjeska. Ovako samo slobodnog kamenja koje nije u nakitu jos nisam vidjela.
jasminasab

#5 Re: Drago i poludrago kamenje

Post by jasminasab »

A sta ce vam to?
eluna

#6 Re: Drago i poludrago kamenje

Post by eluna »

ono što je bitno je da znamo da li tražiš NAKIT sa tim kamenćićima, ili samo kamenćiće. AKo je ovo zadnje onda treba da znamo da li je polirano ili ne, ručno rezano, mašinski rezano, koji oblik i veličina. Osim toga, neki od poludragih kamenćića dolaze u više boja i nijansi. Koja bolja kojeg kamena?

Ćilibar dolazi u više varijanti, pa onda sa tamnijim pjegama ili čist? Cijena zavisi od svakog pojedinačnog elementa koji sam pobrojala a koji sami po sebi određuju karate, jer i poludrago kamenje ima određenu karatnu vrijednost. Uvijek su skuplji recimo ručno obrađeni od mašinski obrađenih....
Post Reply