Dragi nash Vahid Hecho

MMM1977

#1 Dragi nash Vahid Hecho

Post by MMM1977 »

Već dugo vremena razmišljam o tome gdje bih izrazio svoje nezadovoljstvo sa radom dotičnog gospodina ministra i jedino pravo mjesto kojeg sam se uspio sjetiti je upravo ovaj forum. Razmišljao i sam i o 60 minuta ali mislim da je slaba korist od toga obzirom da se u ovoj državi sve afere zaboravljaju u vrlo kratkom vremenu.

O čemu se naime radi? Pored svih svakodnevih nezadovoljstava radom svih vlada ove države, gdje ima dosta i insinuacija, često se ne vide one manje podlosti i prevare koje nam svakodnevno serviraju predstavnici naše vlasti. E ja ću ovdje pokušati da ukažem na jednu takvu, malo sam istraživao ovu problematiku i raspitivao se, te sam došao do određenih saznanja koja želim ovdje prezentirati.

Za uvod možete pročitati slijedeći tekst:
Tko se sve ogrebo' o ministra Heću?
na adresi: http://www.javno.ba/urednikov-odabir/tk ... a-heu.html.

U ovom tekstu se govori o poticajima za privredu a pažljivim iščitavanjem i analiziranjem dostupnih informacija o firmama kojima su poticaji dodijeljeni možemo vidjeti da ovdje nešto ne štima. Ja ću dati podatke do kojih sam ja došao.

Izdvajam slijedeće poticaje:

"Drina plast" d.o.o. Tuzla, u iznosu od 300.000,00 KM - Ogroman iznos za jednog proizvođača PVC stolarije kakvih ima na stotine ili na hiljade u BiH. Drugo, daje se direktan poticaj jednom proizvođaču čime se direktno ubija njihova konkurencija, inače porezni obveznici.

DEEP reklame d.o.o. Visoko u iznosu od 70.000,00 KM - Gosp. Hećo je ministar energije, industrije i rudarstva a lijepljenje džambo plakata i naljepnica na automobile je jedna od najvažnijih industrijskih grana te stoga zaslužuje ovakav poticaj.

Company “D&U“ d.o.o. Visoko u iznosu od 50.000,00 KM - O ovoj firmi nisam mogao pronaći mnogo informacija osim da se radi o proizvodnji obuće, da su iz raznih izvora dobijali poticaje ili povoljna kreditna sredstva te da su klijent firme koju drži sin gosp. Heće. Da, i iz Visokog su.

“Limprodukt“ d.o.o. Kreševo u iznosu od 50.000,00 KM - S jedne strane ti daju poticaj dok sa druge strane imaš tužbu za pranje novca. Koga zanima nek malo progugla na ovu temu pa će mu se mnogo toga samo reči.

“Kapis TKT“ d.o.o. Tomislavgrad u iznosu od 300.000,00 KM - Treba podržati braću Slovence tako što ćemo im mi davati pare kojima će onda oni da kupuju naše firme na koje će onda opet dobiti poticaje i tako unedogled.

“Lišćevica-promet“ d.o.o. Ilijaš u iznosu od 150.000,00 KM - Zanimljiv iznos za jedno stovarište građevinskog materijala, kakvih ima na hiljade. Sreća za ovu firmu je što su Podlugovi blizu Visokog.

“Eko-sirovina“ d.o.o. Tuzla u iznosu od 200.000,00 KM - Koliko sam mogao da shvatim, radi se o firmi koja se bavi sakupljanjem sekundarnog otpada, isto veoma bitna grana industrije i podložna poticajima. Druga zanimljivost mi je da i u Visokom ima još jedna firma sa istim nazivom. Ko će ga znati da li su povezane.

“Softing“ d.o.o. Mostar u iznosu od 80.000,00 KM – Internet TV platform & Online video services – Jedinu vezu koju ovdje mogu pronaći sa ministarstvom energije, industrije i rudarstva je veza sa biznisom koji ima Hećin sin. Bilo je ovdje nekakvih kompenzacija izgleda.

Bob-pro d.o.o. Ĉitluk u iznosu od 100.000,00 KM – Firma debelo povezana sa pranjem novca putem Hypo banke

Premium group d.o.o. Visoko u iznosu od 280.000,00 KM – Firma koja je osnovana bogzna kada ali o njoj niko ništa ne zna. Međutim, dovoljno je vidjeti da se za PDV registrovala dva – tri mjeseca prije ovog poticaja i da je vlasnik ove „grupacije“ dobar prijatelj sa Hećom, preko koga Hećo privatizira firme po Visokom. Pitanje je šta planiraju kupiti slijedeće, baš ću pratiti privatizacije po Visokom i oko Visokog, siguran sam da će tokom ove godine Premium group postati vlasnik nekog ekskluzivnog prostora ili zemljišta.

“Kazaz“ d.o.o. Breza u iznosu od 200.000,00 KM – Proizvođač namještaja, ostalo je valjda jasno. Pitam se samo kakve su boje ekskluzivne garniture koje je Hećo odabrao kao Hediju iz Kazaza.

“Zec“ d.o.o. Međugorije u iznosu od 200.000,00 KM – Inox ograde, nisam do sada znao da su i zanatske radionice nosioci industrijskog razvoja FBiH.

Moglo bi se ovih slučajeva nabrojati još koliko god hoćete. Uzmimo recimo prethodne poticaje za Gradska groblja od nekih 300.000 KM čiji je direktor ujedno i predsjednik SBiH Visoko, ili poticaj KTK Visoko odmah nakon što je isti direktor prešao u tu firmu. Da ne spominjemo vozikanje kćerke Vahida Heće u službenom automobilu i slično.

Što je još zanimljivo, za 90% firmi koje su dobile poticaj, ako malo pretražite internet vidjet ćete da se uglavnom ne mogu povezati sa nekim sjajnim poslovnim rezultatima, mnoge nemaju ni web, nego se uglavnom povezuju sa pranjem novca, raznim poticajima, povoljnim kreditima i slično.

Kada sam sa jednim zastupnikom SDA u parlamentu razgovarao na ovu temu i pitao ga zašto ne poduzimaju ništa po ovom pitanju, iako imaju detaljna saznanja o tome, na kraju sam dobio informaciju da ne mogu tu ništa jer je to stvar nekog dogovora, nepisanog pravila, da ne ganjaju jedni druge.

Ako na političkoj sceni u BiH, posebno ističem tzv. Bošnjačke stranke, dodamo i Miškovićevog igrača Radončića ili narcisoidnog Lagumdžiju, onda se stvarno zapitam za koga zapravo glasati na narednim izborima. Ovdje stvarno pali ona narodna „Od zla oca i gore matere“. Ja svoj glas ne dam nikome, ne mogu ništa promjeniti pa onda makar neću da im aminujem njihove mutne rabote mojim glasom.

Mislim da ću poslati e-mail Discovery-u da snime jednu od emisija „Da se naježiš“.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by PipiDugaDevetka »

MMM1977 wrote: Ja svoj glas ne dam nikome, ne mogu ništa promjeniti pa onda makar neću da im aminujem njihove mutne rabote mojim glasom.
Znači, ubacićeš svoje glasačke listiće nepopunje?
MMM1977

#3 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by MMM1977 »

Ovo bi trebao biti duhovit komentar ili šta? :-) Ne, neću ni uzimati glasački listić. Neću nikako ni otići do biračkog mjesta.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: Dragi nash Vahid Hecho

MMM1977 wrote:Ovo bi trebao biti duhovit komentar ili šta? :-) Ne, neću ni uzimati glasački listić. Neću nikako ni otići do biračkog mjesta.
I ti koji ne izlaziš na glasanje došao ovdje nama saopštiti da Hećo krade!

Ma, bjažžžžiiiii!
MMM1977

#5 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by MMM1977 »

Hajde malo probaj pažljivije čitati. Ja nisam rekao da nisam izlazio na izbore, možda sam čak i za Heću glasao, samo sam, kao neki zaključak, rekao da na ove izbore neću izaći. Ovo sam samo napomenuo da ne bi bilo da sam ovo pisao kao član neke stranke ili zarad nekog drugog interesa.

Tebe ako tema ne interesuje slobodna si istu ne čitati. Ne vidim problem što sam ovo napisao, možda nekoga i interesuje, možda ga interesuje sudbina ljudi do kojih je ovaj novac zapravo trebao stići (nisam jedan od njih), možda nekoga zanima šta se radi sa novcem koji, kao porezni obveznici, uplaćujemo u budžet. Ili je ipak bolje sve okrenuti na sprdačinu kao što ti upravo radiš.
PipiDugaDevetka

#6 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Samim tvojim mišljenjem, odnosno budućim postupkom da ne izadješ na glasanje jer ''nemaš za koga glasati''
potuno si obustavio diskusiju o ministru Heći i njegovom pasjaluku.

Svi smo mi poreski obveznici, šta god kupim u prodavnici platim 17% PDV, a poznato je da stranka zabih, ima sijaset onih koji se ''bave biznisom'' i priljepci su Lepog Hareta.

Ni ja ništa ne mogu učiniti, nego onih 15 minuta na dan glasanja potrošiti da odem do glasačkog mjesta. Taj dan se stvarno bavim politikom, biram na tajnom glasanju. Ovo na forumu piskaranje, sekiranje prilikom gledanja tv dnevnika, 60 minuta,....Teška prdimahovina.
MMM1977

#7 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by MMM1977 »

Sve si ti u pravu za to glasanje, samo je problem što ja ne vidim za koga glasati. Evo, pošalji mi PP sa svojim prijedlogom i obećavam da ću tako i glasati, samo nek nisu SDA, ZABIH, SBBBIH, SDP kao ni neke imaginarne stranke. SNSD? :lol:

Helem, ima tema o izborima, ovdje bih se volio zadržati na našem dragom ministru i njegovim egzibicijama.
high_volume

#8 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by high_volume »

MMM1977 wrote:Hajde malo probaj pažljivije čitati. Ja nisam rekao da nisam izlazio na izbore, možda sam čak i za Heću glasao, samo sam, kao neki zaključak, rekao da na ove izbore neću izaći. Ovo sam samo napomenuo da ne bi bilo da sam ovo pisao kao član neke stranke ili zarad nekog drugog interesa.
Tebe ako tema ne interesuje slobodna si istu ne čitati. Ne vidim problem što sam ovo napisao, možda nekoga i interesuje, možda ga interesuje sudbina ljudi do kojih je ovaj novac zapravo trebao stići (nisam jedan od njih), možda nekoga zanima šta se radi sa novcem koji, kao porezni obveznici, uplaćujemo u budžet. Ili je ipak bolje sve okrenuti na sprdačinu kao što ti upravo radiš
.

Pa čovjek ti je lijepo pokazao jedan od načina na koji se i ti možeš boriti protiv ovakvih kleptokrata kao što je Hećo - na izborima daj glas drugom, jer u suprotnom - neizlaskom na izbore tvoj glas će opet pripasti onim koji su i do sada bili na vlasti. Kako? Jer će njegovi glasači sigurno ponovo izaći na izbore i ponovo sigurno njemu istom dati glas...Glas po glas - opet Hećo ministar :oops:

Drugi način je da sam ili u grupi započneš istraživanje i ako ustanoviš kršenje propisa i kriminal, sve prijaviš nadležnom Tužilaštvu i tek tada započneš zagovaranje...
PipiDugaDevetka

#9 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Glasaj za pro-bosansku stranku, bilo koju, a ako ne znaš koja je probosanska, klikni na nickove @RealKhan, @zavrzlama, @nokia, @1gorstak, zatim klikni na SEARCH USER'S POST i iščitaji njihove diskusije, pa ćeš saznati koja je probosanska stranka. Ima ih više.
don vito

#10 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by don vito »

MMM1977 wrote: ...Kada sam sa jednim zastupnikom SDA u parlamentu razgovarao na ovu temu i pitao ga zašto ne poduzimaju ništa po ovom pitanju, iako imaju detaljna saznanja o tome, na kraju sam dobio informaciju da ne mogu tu ništa jer je to stvar nekog dogovora, nepisanog pravila, da ne ganjaju jedni druge.

Ako na političkoj sceni u BiH, posebno ističem tzv. Bošnjačke stranke, dodamo i Miškovićevog igrača Radončića ili narcisoidnog Lagumdžiju, onda se stvarno zapitam za koga zapravo glasati na narednim izborima. Ovdje stvarno pali ona narodna „Od zla oca i gore matere“. Ja svoj glas ne dam nikome, ne mogu ništa promjeniti pa onda makar neću da im aminujem njihove mutne rabote mojim glasom.
Jedni kradu otvoreno,
drugi su pronasli nacin da "legalno" trose budzetski novac na svoje pulene i glasace,
treci suradjuju sa Miskovicem
a cetvrti?
Cetvrti je narcisoidan

zakljucak, ne treba glasati!!!

Bravo, majstore, dok je takvih bice vune, a bogami i suhog mesa.
ultima_palabra

#11 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by ultima_palabra »

Hvala ti za dobar tekst...Hećo je i poprilično bezobrazan, osim što je lopov...zbog podrške Safinih medija umislio je da je nedodirljiv...vidjećemo poslije oktobra.
Nažalost, zaključci koje izvodiš iz teksta su pogrešni...umjesto da jedva čekaš izbore da svojim glasom pomogneš da se skinu Hećo i slični, ti upadaš u apatiju...Neka ti ne bude mrsko da pogledaš kandidatske liste svih stranaka...ako na njima ne možeš naći 4 čovjeka (po jednog za svaki nivo vlasti) da ti odgovaraju, onda nemoj glasati.
Better Man

#12 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by Better Man »

Heco osim sto je korumpiran i lopov on je takodje primjerak jednog krajnje nekulturne osobe. Pravi primitivac koji ne podnosi kritiku i drugacije misljenje.
MMM1977

#13 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by MMM1977 »

Ne bih da se ova tema pretvori u pitanje glasati ili ne. Isto tako, nisam htio posebno elaborirati ove ostale, uključujući narcisoidnog Lagumdžiju, o kome se isto tako moglo napisati dosta toga ali ovdje je riječ o ministru Heći i želio bih da fokus ostane na njemu i njegovim mutnim poslovima, kako to i sam naslov teme govori.

Nešto drugo razmišljam: Da li su samo izbori mogućnost da se sankcioniše neki političar koji se bogati na račun države, koji nemilice troši budžetska sredstva na ko zna kakve projekte? Ako je tako, a vjerovatno jeste, onda smo ga nagrebusili. Ne znam zašto samo zaobilazimo zdravu kritiku običnog građanina, to je, uz medije, najjači oblik pritiska na političare u demokratskim zemljama.

Lijepo neko predloži da preuzmem funkciju tužilaštva pa da ja to fino istražim do kraja :shock: Pa u gotovo svim medijima je objavljena priča sa početka priče, valjda neko od tužilaca pročita taj tekst, valjda imaju ljudi koji uredno primaju platu baš da bi se bavili takvim slučajevima, neće se valjda neko ko nema nikakve veze s tim upustiti u otvorenu "borbu" sa nekim ministrom.
ultima_palabra

#14 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by ultima_palabra »

MMM1977 wrote:Nešto drugo razmišljam: Da li su samo izbori mogućnost da se sankcioniše neki političar koji se bogati na račun države, koji nemilice troši budžetska sredstva na ko zna kakve projekte? Ako je tako, a vjerovatno jeste, onda smo ga nagrebusili. Ne znam zašto samo zaobilazimo zdravu kritiku običnog građanina, to je, uz medije, najjači oblik pritiska na političare u demokratskim zemljama.
Mora se napraviti sistem (sprega izvršne, sudske i zakonodavne vlasti) koji će funkcionisati bez obzira ko je na vlasti. Prvi korak u tome je promjena vlasti, jer neće ovi koji su osmislili ovaj kreativni haos sami sebe u zatvore slati...
MMM1977

#15 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by MMM1977 »

Sve ja to razumijem šta bi trebalo, mislim da to svako zna, ali ovdje sam stekao dojam da forumaši razmišljaju na način "Samo ti kradi dragi moj ministre, ukradi koliko god možeš, doći će i naših 5 minuta pa nećemo glasati za tebe". A i djeci u vrtiću je jasno o čemu se zapravo ovo radi, Hećo uzima dobru pinku od ovog svega, uglavnom daje poticaje firmama koje su već u sukobu sa zakonom ili nekim anonimnim firmama odakle se lova glatko vadi. U drugom krugu su funkcioneri SBiH ili firme - partneri koje sarađuju sa firmom koju drži sin ministra.

Da nije žalosno bilo bi smiješno, ali sad će izbori pa ćemo mi sebi pribaviti drugog ministra, koji će, obzirom na sistem takav kakav jest, vjerovatno raditi isto uz primjenu drugih kriterija.

Nije apatija, ovo je život u BiH. Meni je sasvim dobro danas, i sa Hećom ili nekim drugim, ali to nije razlog da ne dignem svoj glas protiv ovakvih prljavština.
PipiDugaDevetka

#16 Re: Dragi nash Vahid Hecho

MMM1977 wrote:Lijepo neko predloži da preuzmem funkciju tužilaštva pa da ja to fino istražim do kraja :shock: Pa u gotovo svim medijima je objavljena priča sa početka priče, valjda neko od tužilaca pročita taj tekst, valjda imaju ljudi koji uredno primaju platu baš da bi se bavili takvim slučajevima, neće se valjda neko ko nema nikakve veze s tim upustiti u otvorenu "borbu" sa nekim ministrom.
Iako su to tužioci dužni da rade, čitaju i prate razne medije, prikupljaju saznanja o krvičnim djelima za koje su nadležni, oni to ne rade.

Kako će on/ona sada dok je na lijepom plavom Jadranu da se zahmeti i čita Sarajevo-x forum?!
dario_džamoja

#17 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by dario_džamoja »

Najbolji argument izludjenih glasaca sda/sbih je Lagumdzija je narcisoidan. Komšić je dobar, pravi Bosanac, Bogičević je legenda, Imamović je dobar u Tz, Lipovača je pokrenuo Bihać, ali Lagumdzija je narcisoidan i ja necu da glasam za sdp, i jos cetri godine sda ostade na vlasti. Nije bitno jel to sda, sbih, sbbbih, to je sve izaslo iz iste kuhinje minderasa. Izgleda da je Bosnjake osim opstepoznatog straha od propuha, zahvatio i strah od narcisoidnosti...
PipiDugaDevetka

#18 Re: Dragi nash Vahid Hecho

@ MMM197, bajdvej - uzgredbudirečno,
Kako se zove junior Vahida Heće i njegova firma?
vox-populi

#19 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by vox-populi »

SDP
Nasa stranka
LDS
BPS
NS Radom za boljitak
GDS
SDU
E-5
Demokratska stranka invalida
BOSS
Partija ujedinjenih penzionera
HSS-NHI
Stranka penzionera/umirovljenika FBiH
Stranka kokuza

Evo ti kraca lista nenacionalistickih stranaka. Na stranici CIK-a mozes naci punu listu, plus koalicije, plus nezavisne kandidate. I ako u moru ovih stranaka ne mozes naci jednu kojoj ces dati svoj glas, onda si ili izrazito lijen ili troll. U svakom slucaju, lakse je palamuditi po forumu nego izdvojiti 15 minuta i glasati.
high_volume

#20 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by high_volume »

MMM1977 wrote:Ne bih da se ova tema pretvori u pitanje glasati ili ne. Isto tako, nisam htio posebno elaborirati ove ostale, uključujući narcisoidnog Lagumdžiju, o kome se isto tako moglo napisati dosta toga ali ovdje je riječ o ministru Heći i želio bih da fokus ostane na njemu i njegovim mutnim poslovima, kako to i sam naslov teme govori.

Nešto drugo razmišljam: Da li su samo izbori mogućnost da se sankcioniše neki političar koji se bogati na račun države, koji nemilice troši budžetska sredstva na ko zna kakve projekte? Ako je tako, a vjerovatno jeste, onda smo ga nagrebusili. Ne znam zašto samo zaobilazimo zdravu kritiku običnog građanina, to je, uz medije, najjači oblik pritiska na političare u demokratskim zemljama.

Lijepo neko predloži da preuzmem funkciju tužilaštva pa da ja to fino istražim do kraja :shock: Pa u gotovo svim medijima je objavljena priča sa početka priče, valjda neko od tužilaca pročita taj tekst, valjda imaju ljudi koji uredno primaju platu baš da bi se bavili takvim slučajevima, neće se valjda neko ko nema nikakve veze s tim upustiti u otvorenu "borbu" sa nekim ministrom
.
Postao/la PipiDugaDevetka
Iako su to tužioci dužni da rade, čitaju i prate razne medije, prikupljaju saznanja o krvičnim djelima za koje su nadležni, oni to ne rade.
Kako će on/ona sada dok je na lijepom plavom Jadranu da se zahmeti i čita Sarajevo-x forum?!
Sve i da se angažuju i sa svih "Jadrana" vrate tužioci "koji su dužni da čtaju i prikupljaju saznanja o krivičnim djelima", iz uvodnog teksta ove teme može se pročitati samo konstatacija da je neko dobio poticaj. Iz ovog teksta niti se može zaključiti da ima elemenata krivične odgovornosti niti da je u takva ev. krivična djela umiješan ministar Hećo. Iz ovog teksta se samo da pročitati tvoje nezadovoljstvo ( "Već dugo vremena razmišljam o tome gdje bih izrazio svoje nezadovoljstvo sa radom dotičnog gospodina ministra i jedino pravo mjesto kojeg sam se uspio sjetiti je upravo ovaj forum")
U ovom tekstu se govori o poticajima za privredu a pažljivim iščitavanjem i analiziranjem dostupnih informacija o firmama kojima su poticaji dodijeljeni možemo vidjeti da ovdje nešto ne štima. Ja ću dati podatke do kojih sam ja došao.
Izdvajam slijedeće poticaje:.......................... ...Moglo bi se ovih slučajeva nabrojati još koliko god hoćete...

Što je još zanimljivo, za 90% firmi koje su dobile poticaj, ako malo pretražite internet vidjet ćete da se uglavnom ne mogu povezati sa nekim sjajnim poslovnim rezultatima, mnoge nemaju ni web, nego se uglavnom povezuju sa pranjem novca, raznim poticajima, povoljnim kreditima i slično.
Dakle, iz navedenih primjera osim nabrajanja firmi koja pravno egzistiraju, što znači da izvršavaju svoje obaveze i prema državi i prema drugim (jer inače ne bi ni mogle ostvariti osnovne uslove za dobijanje poticaja), i tvojih komentara, čitalac ne može pronaći ništa kriminogeno, posebno ne tužilac da bi po službenoj dužnosti pokrenuo istragu.

Zato i piše negdje u ovoj temi da sam ili u grupi započneš istraživanja, od početka do kraja i ustanoviš da li zaista ima elemenata krivične odgovornosti (poznavajući naš mentalitet, karakteristike i načine odlučivanja pojedinaca iz pozicije na vlasti svi smo u pretpostavci ili ubijeđeni da ima).
Ministar Hećo osobno ne određuje ko će dobiti poticaj već to rade referenti iz ministarstva uz asistiranje njegovih pomoćnika, ali ministar Hećo se sigurno obilato služi političkom pozicijom i uticajem koji ima. I sam si napisao: "Kada sam sa jednim zastupnikom SDA u parlamentu razgovarao na ovu temu i pitao ga zašto ne poduzimaju ništa po ovom pitanju, iako imaju detaljna saznanja o tome, na kraju sam dobio informaciju da ne mogu tu ništa jer je to stvar nekog dogovora, nepisanog pravila, da ne ganjaju jedni druge".

Evo, ova zadnja rečenica je najjači razlog zašto ova tema treba da se pretvori u pitanje izlaska na izbore ;-)
MMM1977

#21 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by MMM1977 »

Allaselamet.

OK, svi su drugi dobri, samo Hećo nije - jel' može ova formulacija pa da se na ovoj temi okanimo izbora, koalicija, pro i anti bosanskih snaga, penzionera i omladine, konzervativaca i liberala, lopovluka i narcisoidnosti... ? Ja pričam o lopovluku koji je, možda samo slučajno, ovaj put obojen političkim bojama, možda je Hećo bolji od nekih prije ili nekih u budućnosti, za ovu temu to nije relevantno.

Dakle, kako je moguće da neki funkcioner, u ovom slučaju Vahid Hećo, može da radi šta hoće a da se ne sankcioniše? Kako zdrav razum bilo koga od nas, a pogotovo tužilaca i sudija, može tako lako da prihvata činjenicu da nas neko beskurpulozno krade i pravi budalama a da ne digne svoj glas ili da, ako mu je to posao, uradi nešto po tom pitanju? Mislim, plaho će Vahida da zaboli činjenica da u narednom mandatu neće biti ministar kada je već kvalitetno iskoristio postojeći mandat, obezbijedio i sebe i svoju porodicu za sva vremena i udario kvalitetne temelje za neki budući biznis koji će ležerno obavljati.

Suviše lako prelazimo preko činjenica da dotični dijeli naše pare nekim kvazi - biznismenima, firmama koje su nastale samo iz razloga da bi im bile uručene ove donacije, firmama koje veze nemaju sa resorom koji dotični obavlja. Čudi me da se na ovim listama nije našao i poneki restoran gdje naš cijenjeni ministar odsjeda ili eventualno neka praonica koja mu pere tepihe iz kuće. Ali nama to izgleda nije problem, bitno nam je da bude neko drugo ime u narednom mandatu i time je riješen problem a milioni bačeni u vjetar svakako nisu ni bitni :?

Koliko sam ja uspio saznati, sin dotičnog se zove Adi (vjerovatno Adnan ili tako nešto) a firma mu se bavi nekim internet uslugama, A-Tel Visoko, http://atel.ba/v1/. Ovo sam čuo od nekih prijatelja tako da ne mogu 100% da budem siguran u ovo.

Ja sam na prethodnim izborima glasao za Komšića, SBiH za državu i entitet a za SDA na kantonu, jer sam gledao imena a ne stranke, tako da i tu ne bude dileme.

O popisu stranaka sa prethodnog komentara bi se dalo diskutovati, ali pola njih je tu samo da bi se približili vlasti. Uzmite za primjer Mirnesa Ajanovića koji je godinama lajao na sve i svakoga dok ne dobi neki stan i vjerovatno neki poticaj za svoju firmu i eto ga - Mirnesu odjednom sve dobro, nisam godinu dana čuo da je išta progovorio. I tako to ovdje biva otprilike.

@high_volume

Pa nije gosp. Hećo toliko glup da bi to nešto radio direktno, pređe to preko više ruku da bi se tragovi prikrili. I ti isto kao da živiš negdje drugo pa da ne znaš kako to ovdje ide. Ne mogu ja davati ovdje elemente za kriminalne radnje ali mislim da u ovom tekstu, objavljenom u mnogim medijima, itekako ima osnova za pokretanje istrage a u toku istražnih radnji se dolazi do dokaza, valjda. Ako davanje poticaja od 200.000 KM nekom zanatliji ili 280.000 KM nekoj tek osnovanoj firmi nije dovoljno da se posumnja da nešto nije uredno onda se ja izvinjavam.
vox-populi

#22 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by vox-populi »

MMM1977 wrote: Dakle, kako je moguće da neki funkcioner, u ovom slučaju Vahid Hećo, može da radi šta hoće a da se ne sankcioniše?
Tako sto je njegova stranka na prethodnim izborima, zahvaljujuci ljudima koji su IZASLI na izbore i glasali dobila dovoljan broj glasova da ucestvuje u vlasti te je njega postavila za ministra. Ista ova vlast, ako bude ponovo izabrana (opet zahvaljujuci ljudima koji IZADJU n a izbore) ga sigurno nece sankcionisati, vrlo je vjerovatno da ce ga ponovo postaviti za nekog ministra.
MMM1977 wrote: Ja sam na prethodnim izborima glasao za Komšića, SBiH za državu i entitet a za SDA na kantonu, jer sam gledao imena a ne stranke, tako da i tu ne bude dileme.
Hajd ako nista, izasao si i glasao. To je bitno. Ako si zadovoljan ucinkom ovih stranaka ili pojedinaca, glasaj ponovo za njih, ako nisi, glasaj za nekoga drugog. Osnovno, GLASAJ.
MMM1977 wrote: O popisu stranaka sa prethodnog komentara bi se dalo diskutovati, ali pola njih je tu samo da bi se približili vlasti.
Svrha politicke stranke je da dodje na vlast jer dzaba sva lijepa prica i genijalne ideje ako ih ne mozes sprovesti u djelo. Ne vidim nista sporno u tome sto je cilj svih ovih stranaka da se sto vise priblize poziciji iz koje mogu ucestvovati u vlasti.
high_volume

#23 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by high_volume »

MMM1977 wrote:@high_volume

Pa nije gosp. Hećo toliko glup da bi to nešto radio direktno, pređe to preko više ruku da bi se tragovi prikrili. ... Ako davanje poticaja od 200.000 KM nekom zanatliji ili 280.000 KM nekoj tek osnovanoj firmi nije dovoljno da se posumnja da nešto nije uredno onda se ja izvinjavam.
Po meni - nije. Ako će neka firma iskoristiti poticaj i ili zaposliti više, ili uvećati proizvodnju i promet i ostvariti profit ili realizirati izvoz, naravno - ako izvještajima opravda utrošak, da joj se da i milion - ja sam za! Imam tek osnovanu firmu, sa dobrim projektom i planom, ali nemam novca za realizaciju. Zašto i ja ne bih dobio tih 280.000 KM, moram li, apriori, biti kriminaliziran?

Vjerujem da se na onom spiska mogu pronaći malverzacije, ali sada se ne vide, sada je sve normalno. Ljudi dobili novce i troše ih. Kažem ti - pronađi nezakonite elemente po kojim su dobili te poticaje, pronađi sumnjivu ili nezakonitu realizaciju sredstava iz poticaja i prijavi tužilaštvu. To je način... Ovo sada je samo ispoljavanje osobne frustracije prema Heći, iz ko zna kojih razloga (da ne bi bilo da branim Heću, gluho bilo, prvi ja bih ga odvezao na Goli Otok...). I na izborima glasaj protiv "Heća...." ;-)
ultima_palabra

#24 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by ultima_palabra »

high_volume wrote:

Pa nije gosp. Hećo toliko glup da bi to nešto radio direktno, pređe to preko više ruku da bi se tragovi prikrili. ... Ako davanje poticaja od 200.000 KM nekom zanatliji ili 280.000 KM nekoj tek osnovanoj firmi nije dovoljno da se posumnja da nešto nije uredno onda se ja izvinjavam.
Po meni - nije. Ako će neka firma iskoristiti poticaj i ili zaposliti više, ili uvećati proizvodnju i promet i ostvariti profit ili realizirati izvoz, naravno - ako izvještajima opravda utrošak, da joj se da i milion - ja sam za! Imam tek osnovanu firmu, sa dobrim projektom i planom, ali nemam novca za realizaciju. Zašto i ja ne bih dobio tih 280.000 KM, moram li, apriori, biti kriminaliziran?

Vjerujem da se na onom spiska mogu pronaći malverzacije, ali sada se ne vide, sada je sve normalno. Ljudi dobili novce i troše ih. Kažem ti - pronađi nezakonite elemente po kojim su dobili te poticaje, pronađi sumnjivu ili nezakonitu realizaciju sredstava iz poticaja i prijavi tužilaštvu. To je način... Ovo sada je samo ispoljavanje osobne frustracije prema Heći, iz ko zna kojih razloga (da ne bi bilo da branim Heću, gluho bilo, prvi ja bih ga odvezao na Goli Otok...). I na izborima glasaj protiv "Heća...." ;-)
Nemoj relativizirati... postoje (ili treba da postoje) procedure po kojima se ta sredstva dodjeljuju, ne mogu ih dobiti subjekti koji nemaju veze sa resorom ministarstva. Nezavisno od toga, postoje vjerovatno neka manja sredstva koja ministar može dati samostalno nekoj udruzi invalida ili kulturnom/sportskom udruženju. Sve osim toga MORA biti vezano za resor, uz postojanje projekta od strane te firme koji također mora ispunjavati uslove.

Istu ovu raspravu smo imali u vezi sa Razvojnom bankom...ne mogu se davati krediti za tornjeve i šoping centre jer to nisu RAZVOJNI projekti.

Znači, same činjenice da su prekršene procedure su dovoljne za postupak zbog prekoračenja službenih ovlasti, a ako tužilac pronađe i elemente korupcije, tim gore...
MMM1977

#25 Re: Dragi nash Vahid Hecho

Post by MMM1977 »

high_volume wrote:

Iskreno se nadam da nisi ozbiljan.

Svaka firma će iskoristiti poticaj, to je sasvim sigurno, pogotovo ove poticaje koji se sastoje od 6 cifara. Ako imaš tek osnovanu firmu, onda napraviš dobar biznis plan pa fino u neku od komercijalnih banaka sa tim planom da ga pregledaju 24 komisije, fino uknjižiš hipoteku na sve što imaš i voila: Imaš kredit i sredstva da izadješ na tržište i da dokažeš vrijednost tog tvog projekta.

Ne znam tačno kako to ide sa poticajima ali smatram da bi trebalo da se daju nekim firmama koje već imaju neke rezultate a ne nekima koji te iste obećavaju. Ne sjećam se da sam igdje pročitao da je firma XY obavezna vratiti poticaj jer ga nije utrošila na odgovarajući način.

Kako komentiraš činjenicu da se i zanatske radnje, firme za lijepljenje džambo plakata ili proizvođači namještaja ili stovarišta građevinskog materijala sada stimuliraju kao industrijski proizvođači?

Nikakvih frustracija nemam kada je u pitanju lično Hećo ili bilo ko drugi, čisto me smeta kao poštenog građanina ove države i legalistu.

Koliko znam na izborima još nisu uveli opciju glasanja PROTIV, dakle samo možeš glasati ZA.
Post Reply