Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#1 Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by corolla02 »

Hey, evo ja malo veceras na nekim forumima, a i ima ih koliko hoces, surfao pa mi zapara oci ovaj i slucaj i situacija neke individue pa rekoh da ga prenesem ovdje da razmjenimo iskustva. Sad kakva je situacija, ne cudi me da ih ima i vise. Pa prosudite sami. Ja sve sto mogu reci - strah boziji:
:(

College grad (BS in Finance, working in accounting 2005), living in KY, I have 2 children (11 and 13) and married. Over the past 10 years, I have amassed an enormous amount of debt.

The following are my stats:
Monthly Income:
Net: $3,300 (My income only—does not include my husband’s income, as he and I keep our accounts/income separate—my choice)

Monthly Debt/Expenses:

Rent: $ 340.00
Electricity 40.00
Gas 35.00
Phone 20.00
Total HH Exp 435.00

Debt Repayment Balance Int Rate
AMEX 900.00
Amex Blue 350.00 4,942.68 10.24%
Discover 165.00 1,823.04 5.90%
Bank of America Visa 100.00 4,235.50 8.99%
Citi/Assoc 350.00 7,528.84 6.24%
Citi MC 350.00 6,125.96 6.24%
Chase 250.00 5,336.36 5.24%
Bank of America Gold Option 300.00 13,345.54 4.75%
Savings 160.00
MBNA 700.00 33,901.03 4.75%
Perkins Loan 55.00 4,800.00 5.00%
Student Loan 195.00 49,200.00 2.25%
Target 250.00 1,900.00 11.99%

Grand Total: $ 4,995.00 $ 133,138.95

As you can see above, I am in the hole EVERY MONTH $1,695. This is where my husband comes in. Whenever there is a shortfall (every month) he gives me $500 to cover this deficit.
I am up almost every night trying to figure out a way to pay off this debt; but honestly, I don’t see it happening. I have tried to seek part-time employment; but given my current career choice, this is not possible. (I am employed with the state government within the revenue dept. We have to get permission to have another job and to be honest with you; it is rather difficult to get approval even for a part-time retail job). Also, my job requires that I work outside of the county in which I live and I constantly travel to different locations.
The reason behind the debt is the fact that I lived off of my cc’s for the past 10 years (while in college and during the first year or so out of college). I know and understand that my student loan debt should not have exceeded my first year income AND I know how stupid it was to run up my credit cards. It was just so easy, esp. with the mindset that EVENTUALLY it would be paid. This has not happened. Every year since I’ve been working, my debt has increased 300%.
I have contacted my creditors and have had my interest rates reduced (BofA, all others are market rates based on my credit), but it doesn’t seem to help. I’ve run the numbers over and over again, and nothing is making sense. The only option (IMO) is bankruptcy, but I don’t want to ruin my credit and make it impossible for my husband and I to purchase a home in the future. I feel like I owe it to my family to have a home of our own, but it is becoming increasing apparent that this is not going to happen.
The reason that we have separate finances due to my desire to work these things out MYSELF. I have taken off from work so many days this year it is not even funny. I can’t concentrate @ work, I feel like this debt is consuming my life. I don’t drink, smoke, not overweight, etc. My hair is falling out and I just don’t know what to do. All of my debt is in my name only…Thank you in advance for your comments.
aa002g

#2 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by aa002g »

Read your debt stats -- that's rough. You have gotto look at your expenses and cut them A LOT. Cut out everything -- cable tv, going to the movies, eating out, driving (take the train/bus). My husband and I had implemented a very strict savings plan when we were preparing for me to enter law school and it worked. You just have to journal all of your expenses and account for every single dollar you spend (even if it is $2 for coffee). You also have to find a higher paying job. The government doesn't pay well and you don't have the luxury of working there. Also make sure you pay off your higher interest rate debts first.

Good luck! You can do it!
karanana

#3 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by karanana »

jeli ovo bosanka?

e ovako: ja da sam njen sef i da sam ovo procito ili da znam, ja bi je odmah nogiro jer racunovodstvo i novci ocigledno nisu za nju. koja bi to debilka uletila u dugove na 10 razlicitih kartica a uz to obrazovana u polju finansija i racunovodstva.

ovaj naslov teme je beze. kakve ovo ima veze sa amerikom? za ovo nije kriva ni amerika ni kriza niti nista drugo nego glupost ove individue. mogu ja ovu glupost isto uraditi i u bosni. sa 3.300 je mogla zivjeti kao kraljica i ne racunajuci muzevu platu jer pogledajte njene fiksne kucne troskove: 400 dolara. pa ovo je u bosni barem 20-30% vise, meni struje dodje vise, o plinu i telefonu da ni ne pricam. a kamo plate u bosni a kamoli plate ove bleke od 3.300 larado.
sadeta

#4 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by sadeta »

karanana wrote:jeli ovo bosanka?

e ovako: ja da sam njen sef i da sam ovo procito ili da znam, ja bi je odmah nogiro jer racunovodstvo i novci ocigledno nisu za nju. koja bi to debilka uletila u dugove na 10 razlicitih kartica a uz to obrazovana u polju finansija i racunovodstva.

ovaj naslov teme je beze. kakve ovo ima veze sa amerikom? za ovo nije kriva ni amerika ni kriza niti nista drugo nego glupost ove individue. mogu ja ovu glupost isto uraditi i u bosni. sa 3.300 je mogla zivjeti kao kraljica i ne racunajuci muzevu platu jer pogledajte njene fiksne kucne troskove: 400 dolara. pa ovo je u bosni barem 20-30% vise, meni struje dodje vise, o plinu i telefonu da ni ne pricam. a kamo plate u bosni a kamoli plate ove bleke od 3.300 larado.
upravo tako!!! za nepovjerovat'! kad bi u Bosni ona uopce mogla ovoliko dugo zivjeti od kreditnih kartica???!!! ma ovdje bi je banka za 3 mjeseca sj..ala.
ali nije cudno, znam jos ljudi koji zaradjuju za zivot tako sto drugima govore sta ce s parama a oni sami sebi naprave pakao od zivota ulazeci u nepotrebne dugove...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#5 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by corolla02 »

sadeta wrote:
karanana wrote:jeli ovo bosanka?

upravo tako!!! za nepovjerovat'! kad bi u Bosni ona uopce mogla ovoliko dugo zivjeti od kreditnih kartica???!!! ma ovdje bi je banka za 3 mjeseca sj..ala.
ali nije cudno, znam jos ljudi koji zaradjuju za zivot tako sto drugima govore sta ce s parama a oni sami sebi naprave pakao od zivota ulazeci u nepotrebne dugove...

Ne, nije bosanka.
I u pravu si njen posao je u pitanju nakon ovog.
Nazvao sam temu americkom, jer nasi koji ovde zive i po najbolje mogu razumijeti ovu situaciju kako se u nju lahko dolazi, i najcesce znaju kako sve to hoda ovamo.
Mene je najvise iznenadila njena "neodgovornost i sebicnost prema djeci".
Ocigledno, ovo je dokaz da nije bitno koliko zaradjujes nego sta radis sa Mr. Dollar.
I naravno da je tema otvorena za svakog!
:)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#6 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by ladyblue18 »

Gledala sam dosta slucajeva ovakvih na Oprah itd.
Ima ovoga i u BiH, ma svugdje u svijetu da se ne lazemo, ljudi se nikada ne prostru koliko im je jorgan dug, ali nikada.
Ali potpisujem svaku @karanana rijec.
Halo ba 3.300 $ ona sama, a sa tolisnim kucnim troskovima, pa ja bih zivjela k'o kraljica.
Ali to je poznato americko rasipnistvo, peglanje kartica, kupovanje svega sto ti dodje pod ruku.
Sjecam se kada sam gledala slucajeva kada zavire u ormar prosjecne Amerikanke, 70% stvari ima etiketu na sebi sa ogromnim ciframa, a one uopste ne obracaju paznju na te stvari vec samo kupuju novo, jos i jos.
Pa jbg nekada mora negdje puknuti, valjda dodju nekada pameti.
melb26sa

#7 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by melb26sa »

Mislim da je web za ovo debtfreeliving.com a imaju svaki dan email koji se zove everydaycheapskate ili tako nesto.

Kad zenska ukine sve stvari koje se smatraju za luksuz uspjece i skinuti dug a i ustediti (znaci, nek ukine Starbucks svaki dan, pa ruckove i vecere vani, onda odlaske u kino, nabavi si basic cable umjesto opcije sa hiljadu kanala, ide na posao javnim prevozom, dobro razmisli da li joj zaista treba hiljadita majica/kosulja). Ne znam bas da je bankruptcy ikome pomogao iako sad imaju reklame na TV ako predas za bankruptcy ostaje ti i kuca i auto i sve - navodno. Znam da si u losoj situaciji narednih 7 godina. S druge strane, kad velike firme mogu pod stecaj i tako se izvuci dugovanja kreditorima...
shadow

#8 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by shadow »

Klasicna americka bahatost. Sama je sebi kriva, kad je provlacila kartice i luxuzno zivjela nije pisala po forumima.
Sad je dosla situacija koja jedino odgovara onima koji su pazljivo vodili racuna o svojim finansijama i nisu ulijetali u projekte koje ne mogu ispratiti. Sad jeftino mogu kupiti kucu/stan, auto, uvaliti nesto ustedjevine u dionice, putovati gdje god hoce jer je sve dzabalesku. Jebi ga, morala je i za njih doci nagrada. :wink:
corolla02

#9 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by corolla02 »

melb26sa wrote:Mislim da je web za ovo debtfreeliving.com a imaju svaki dan email koji se zove everydaycheapskate ili tako nesto.

Kad zenska ukine sve stvari koje se smatraju za luksuz uspjece i skinuti dug a i ustediti (znaci, nek ukine Starbucks svaki dan, pa ruckove i vecere vani, onda odlaske u kino, nabavi si basic cable umjesto opcije sa hiljadu kanala, ide na posao javnim prevozom, dobro razmisli da li joj zaista treba hiljadita majica/kosulja). Ne znam bas da je bankruptcy ikome pomogao iako sad imaju reklame na TV ako predas za bankruptcy ostaje ti i kuca i auto i sve - navodno. Znam da si u losoj situaciji narednih 7 godina. S druge strane, kad velike firme mogu pod stecaj i tako se izvuci dugovanja kreditorima...
Vidis bankrot je izvodljiv i to joj svi i savjetuju ali ima i njih drugacijih ima 7 ili 11 ili 13 i od prosle godine sve je to puno vise zategnuto nego ranije, radi ekonomije. Zavisno gdje se moze uklopiti.
Upravo ona i ovakvi se doveli do kraha eknomije prvo ovdje pa onda drugdje, pa sad posteni moraju placati sve to u obliku interesta, taxa, kapare, namjesto nje, jer ona nije bila odgovorna.
Šeha

#10 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by Šeha »

Ja mislim da bi joj najbolje bilo da muza zaposli jos negdje :D :) ;)
melb26sa

#11 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by melb26sa »

corolla02 wrote:
melb26sa wrote:Mislim da je web za ovo debtfreeliving.com a imaju svaki dan email koji se zove everydaycheapskate ili tako nesto.

Vidis bankrot je izvodljiv i to joj svi i savjetuju ali ima i njih drugacijih ima 7 ili 11 ili 13 i od prosle godine sve je to puno vise zategnuto nego ranije, radi ekonomije. Zavisno gdje se moze uklopiti.
Upravo ona i ovakvi se doveli do kraha eknomije prvo ovdje pa onda drugdje, pa sad posteni moraju placati sve to u obliku interesta, taxa, kapare, namjesto nje, jer ona nije bila odgovorna.
Znam, to ti je njihov "entitlement" - a kad najebu kukaj drugima. Ja ovim svojima kazem - godina-dvije u Bosni provesti ali ne kao turista i da ti je sve placeno pa ces se znati snaci i prestati sve gledati kao to mi treba, bez toga ne mogu - sve se moze.
tech10

#12 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by tech10 »

Imal sta od Abaminog checka? :D
foreigndude

#13 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by foreigndude »

Nije to nista.
corolla02

#14 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by corolla02 »

tech10 wrote:Imal sta od Abaminog checka? :D
Well, ja ne radim, meni nema! :(
Kupalo

#15 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by Kupalo »

Da je Bosanka znala bi sa parama, a i opalila bi muža po ušima, a tek da je Hercegovka :mrgreen:
tech10

#16 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by tech10 »

corolla02 wrote:
Well, a sigurno pratish Mladozenju i Idole. :D
S.T.H

#17 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by S.T.H »

hahahhaahhaha tipicna amerikanka ... u petak dobije platu u ponedeljak pita da posudi 10 dolara hahahhaha ..... a sad ce easter pa ce vjerovatno da otvori jos jednu kreditnu karticu da kupi jos par stvarcica ....
corolla02

#18 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by corolla02 »

tech10 wrote:
corolla02 wrote:
Well, a sigurno pratish Mladozenju i Idole. :D
Ma ne, ja samo gledam da malo radim a puno zaradjujem!
:D
corolla02

#19 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by corolla02 »

S.T.H wrote:hahahhaahhaha tipicna amerikanka ... u petak dobije platu u ponedeljak pita da posudi 10 dolara hahahhaha ..... a sad ce easter pa ce vjerovatno da otvori jos jednu kreditnu karticu da kupi jos par stvarcica ....
Hey, kartica nije za svakoga, ali ako znas sta je i kako je koristis onda je SUPER!
tech10

#20 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by tech10 »

corolla02 wrote: Ma ne, ja samo gledam da malo radim a puno zaradjujem!:D
I sve to preko grbace nas, urednih taxpejera. :D
corolla02

#21 Re: Dragi moji bosanski Amerikanci!?

Post by corolla02 »

tech10 wrote:
corolla02 wrote: Ma ne, ja samo gledam da malo radim a puno zaradjujem!:D
I sve to preko grbace nas, urednih taxpejera. :D
Pa sta ces, nijedan system nije savrsen pa ni ovaj!
:D
Post Reply