Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Locked
Vitezanin

#401 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by Vitezanin »

mislim da bi generalno postojanje 3 nekakva entiteta prije svega bilo rasterecenje za federaciju (koja dakako ne bi vise postojala), ali dugorocno-to uopce nije potrebno. nacionalni torovi u civiliziranom svijetu su prevazidjeni. cesto se spominje ta svicarska kao model za bih- tako nesto vidim kao najbolje rjesenje, prije svega za hrvate: par hrvatskih kantona, par bosnjackih i srpskih , nekoliko mijesanih + glavni grad i po meni sasvim ok. ali rs vjerojatno nikada neve pristati na tako nesto. ali mislim da taku odluku rs-a treba i postivati koliko god se ogromna vecina ljudi ne slaze s tim. ljudi hoce rs i gotovo-ok dok postuju da su unutar bih,a to sto je ne vole- na tome se treba raditi. polako...
herceg-bosna...sad ce izbori. zato se pocelo pricati o tome. mi hrvati necemo dobiti HB.niti bi to bilo dobro (moje misljenje zbog kojeg cu vjerojatno biti u sukobu sa svim rvatinama ovdje :D ). ovdje treba , ako nista, barem federaciju koja je definitvno gori dio BiH, transformirati-ukinuti prije svega kanton sarajevo i gorazdanski kanton ("kanton" od jednog gradica i 2 mjesne zajednice :D ) te formirati distrikt pod upravom bih...ukinuti zapadnohercegoavcki kanton i spojiti ga s HNK. livanjski kanotn ukinuti i podijeliti izmedju USK-a i HNK-a. SBK , ZK i TZ su sasvim ok, a kljucnim drzim SBK kao izrazito mijesani cije bi cijepanje na neke druge kantone prije svega stetilo hrvatima.posavski kanton nema alternativu, ona mora ostati onakav kakav jeste.
ovo moje misljenje prije svega je formirano iz ekonomskih razloga,a li ne treba zanemariti ni nacionalni balans. drugo sto treba uraditi je-ukinuti masu opcina! imate toliko opcina koje imaju manje od 5.000 stanovnika...nor opcina istocni mostra ima nekih cca 100-500 stanovnika :lol: i proracun od 2.000.000 KM :lol: znate li vi koje je to pranje para, ma katastrofa. :run: ovo za opcine vrijedi i za rs, zapravo za rs cak i vise jer ej nakon 1995. tamo stvorebo masa opcina na izdisaju.
da se vratim federaciji...dakle ta "moja" federacija bi nakon "rebalansa" :D imala 6 kantona: 2 hrvatska, 3 bosnjacka i jedan pola-pola. u entitetu gdje jedan narod ima vecinu od 65-75% takav odnos bi za hrvate konkretno bio odlican.

ima tu jos par stvari, ali opet...dzaba sve ako ljudi nisu u glavi nacisto gdje su. ovdje treba na koji god nacin otklniti strah koji vlada da ce nas "onaj" "pregaziti, unistiti" itd itd.
u svakom slucaju, ovakva bih je zaista za jednog normalnog covjeka cisti aparthejd , barem sto se tice uredjenja koje tjera ljude da se ponasaju kao da su u aparthejdu, ali za narod koji cini izmedju 13 i 17% stanovnistva je ova bih najgora. kombinacija lose politike, totalno ignorancije sarajeva i losih poteza medjunarodne zajednice je dovela zaista hrvate u nezavidnu situaciju...koliko god vam ovo zvucalo kao otrcana fraza.

i slag na kraju-mostar glavni grad federacije :-D koja gubi naziv FBIH (naziv BiH treba biti samo ekskluzivitet drzave), a nazvati taj novouredjeni entitet npr federacija kantona ili sl. ukinuti himne eniteta npr (nemaju smisla), promijeniti naziv RS (ako je ikako moguce) -naci alternativu, a konstitutivnim narodima koji su manjina osigurati ravnopravnost , ali opet prije svega u glavama se to treba rijesiti.
Last edited by Vitezanin on 02/12/2009 23:57, edited 1 time in total.
hercegovac_pravi

#402 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by hercegovac_pravi »

Vitezanin wrote:i-ukinuti prije svega kanton sarajevo i gorazdanski kanton ("kanton" od jednog gradica i 2 mjesne zajednice :D ) te formirati distrikt pod upravom bih...ukinuti zapadnohercegoavcki kanton i spojiti ga s HNK. livanjski kanotn ukinuti i podijeliti izmedju USK-a i HNK-a. SBK , ZK i TZ su sasvim ok, a kljucnim drzim SBK kao izrazito mijesani cije bi cijepanje na neke druge kantone prije svega stetilo hrvatima.posavski kanton nema alternativu, ona mora ostati onakav kakav jeste.
Ma jok bola...ukinuti SBK i pripojiti ga SK-u a HNK ostaviti netaknut ......mislim da je to bolja solucija :dance:
Vitezanin

#403 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by Vitezanin »

hercegovac_pravi wrote:
Vitezanin wrote:i-ukinuti prije svega kanton sarajevo i gorazdanski kanton ("kanton" od jednog gradica i 2 mjesne zajednice :D ) te formirati distrikt pod upravom bih...ukinuti zapadnohercegoavcki kanton i spojiti ga s HNK. livanjski kanotn ukinuti i podijeliti izmedju USK-a i HNK-a. SBK , ZK i TZ su sasvim ok, a kljucnim drzim SBK kao izrazito mijesani cije bi cijepanje na neke druge kantone prije svega stetilo hrvatima.posavski kanton nema alternativu, ona mora ostati onakav kakav jeste.
Ma jok bola...ukinuti SBK i pripojiti ga SK-u a HNK ostaviti netaknut ......mislim da je to bolja solucija :dance:
ako cemo gledati geografski, onda SBK moze u SK. ali nisam za opciju da sarajevo uopce bude kanoton unutar entieta. jer, ako su entiteti , ajmo reci, tvorevine s nacionalnim predznakom (a jesu), a jedan je entitet, uvjetno receno srpski,a drugi b/h- sto ce onda glavni grad unutar tog nekog entiteta. sarajevo ipak mora biti disttrikt i mislim da pitanje sarajeva treba rijesiti.
a ako i dalje ostajemo geografski- ne vidim po kojoj logici ej siroki brijeg u ZHK ,, a udaljen je cca 20 kM od mostara. btw ZHK ima 4 opcine :D . uz gorazdanski-najnelogicniji kanton.
livanjski cak moze i ostati zbog velicine, ali ekonomski-uz gorazde je najgori, nema veze sto su tamo `rvati, treba ga demolirati :D
BHCluster

#404 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by BHCluster »

Vitezanin wrote:
hercegovac_pravi wrote:
ako cemo gledati geografski, onda SBK moze u SK. ali nisam za opciju da sarajevo uopce bude kanoton unutar entieta. jer, ako su entiteti , ajmo reci, tvorevine s nacionalnim predznakom (a jesu), a jedan je entitet, uvjetno receno srpski,a drugi b/h- sto ce onda glavni grad unutar tog nekog entiteta. sarajevo ipak mora biti disttrikt i mislim da pitanje sarajeva treba rijesiti.
a ako i dalje ostajemo geografski- ne vidim po kojoj logici ej siroki brijeg u ZHK ,, a udaljen je cca 20 kM od mostara. btw ZHK ima 4 opcine :D . uz gorazdanski-najnelogicniji kanton.
livanjski cak moze i ostati zbog velicine, ali ekonomski-uz gorazde je najgori, nema veze sto su tamo `rvati, treba ga demolirati :D
Pitanje Sarajeva je rijesno njegovom odbranom.
Vitezanin

#405 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by Vitezanin »

Pitanje Sarajeva je rijesno njegovom odbranom.[/quote]

pitanje sarajeva mora biti dio ustavnih promjena. jeste to pitanje donekle rijeseno, ali generalno lose- kao i cijela bih 1995.
hercegovac_pravi

#406 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Vitezanin wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Ma jok bola.......... ostaviti SK a Mostar pretvoriti u distrikt. To je još bolja solucija. :dance:
Vitezanin

#407 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by Vitezanin »

Ma jok bola.......... ostaviti SK a Mostar pretvoriti u distrikt. To je još bolja solucija. :dance:[/quote]

mostaru prvo treba ukinuti statut..
portal01

#408 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by portal01 »

hercegovac_pravi wrote:
Pa o kakvoj podjeli ti onda pričaš a hoćeš od Mostara praviti distrikt :-) ? De majke ti presaberi se pa skontaj koju tezu ti ustvari zastupaš ?? Čas bi nešto dijelio ...pa ne bi nego bi pravio distrikte....u kome će svi živjeti bez etničkih podjela....svašta...... :? Ili bi ti dijelo ali da se dijeli onako kako tebi odgovara a one druge ko *ebe :-?
P.S. Molim te da citiraš korektno moje postove...jer ovako stavljaš svoje riječi u moja usta.....
Ja ti nisam rekao sta bih ja radio ... nego sta ce nasi politicari uraditi .... hrvati ce dobiti jedan kanton sa hrvatskom vecinom koji bi bio treci entiet u malom jer bi se prostirao na teritoriji gdje su hrvati vecina...
Bosnjaci ce traziti status mostara kao disktrikta
a hrvati sarajeva sa prikljucenjem jos nekih opcina gdje su hrvati vecina

znaci ja ovo ne zagovaram nego mislim da ce politika ici ovim smjerom...

a sto se mene licno tice ja sam davno rekao da ce bosna biti mirna samo onda kad se podjeli
a sve drugo je cekanje novog rata...
hercegovac_pravi

#409 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Vitezanin wrote:
hercegovac_pravi wrote:Ma jok bola.......... ostaviti SK a Mostar pretvoriti u distrikt. To je još bolja solucija. :dance:
Ma to je lahko.......dokle god SK ostaje a Mostar postaje distrik u koji će biti uključene opštine Počitelj, Stolac, Blagaj i Jablanica i možda Lištica.
portal01

#410 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by portal01 »

hercegovac_pravi wrote:
Vitezanin wrote:
hercegovac_pravi wrote:Ma jok bola.......... ostaviti SK a Mostar pretvoriti u distrikt. To je još bolja solucija. :dance:
Ma to je lahko.......dokle god SK ostaje a Mostar postaje distrik u koji će biti uključene opštine Počitelj, Stolac, Blagaj i Jablanica i možda Lištica.

ma treba komplet hercegovinu dati hrvatima:D
zajedno s tobom:D
hercegovac_pravi

#411 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Lincoln-Burrows wrote:Da li je Škotska paradržava u okviru Velike Britanije?
A da li si ti Škot ? I da li u Stocu postoji Škotski školski program? Mislim kad već ima Bosanski .... ne vidim razoga zašto ne i Škotski :lol: :lol: :lol: E tugo.....
Last edited by hercegovac_pravi on 03/12/2009 00:27, edited 1 time in total.
hercegovac_pravi

#412 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

osa wrote:
buzzer wrote:
osa wrote:ja sam uvijek isticao da sam za federalnu bih, ustrojenu na etničkom principu,
osa wrote:ali sam isto tako protiv svakog nametanja, zabrana i ostalih protuzakonitih i protucivilizacijskih postupaka.
protucivilizacijskih kao (pre)ustrojavanje multietnickog drustva na etnickom principu uz masovnu primjenu etnickog ciscenja, plansko naseljavanje hrvatskih srba na okupiranom prostoru bosanske krajine, posavine i semberije, sandzackih i istocnobosanskih muslimana u sarajevu, te naseljavanje krajiskih, posavskih i srednjebosanskih hrvata u drvaru, capljini, stocu s ciljem postizanja etnicke dominacije???

da si u ovu tiradu ubacio, plansko protjerivanje hrvata iz kaknja, vareša, konjica, jablanice, travnika, islamizaciju armije bih, preglasavanje i nametanje u federaciji možda bih te i smatrao ozbiljnim sugovornikom, ovako... :sad:
A da si ti malo ozbiljniji sagovoring prvo bi se informisao pa tek onda prosipao svoje vele-mudrosti. Ovo ti je direktno iz procesa koji se vodi protiv vodstva BiH Hrvata. A ti i dalje kaki o etničkom šišćenju i progonu Hrvata od strane ABiH.
Slobodno klikni na ovaj link.
Možeš naučiti puno a smanjit će se statistička mogućnost da ispadneš neobavješten (blago govoreći :wink: )
212. U danima poslije napada HVO-a na Stupni Do, organi vlasti Herceg-
Bosne/HVO-a obavijestili su bosanske Hrvate u Varešu da moraju napustiti
Vareš zbog rizika da će ih pobiti snage ABiH koje bi mogle odgovoriti na
napad HVO-a na Stupni Do. Hiljade bosanskih Hrvata napustilo je Vareš i
otišlo u Kiseljak.
http://www.icty.org/x/cases/prlic/ind/b ... 40302b.pdf
hercegovac_pravi

#413 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

portal01 wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Pa o kakvoj podjeli ti onda pričaš a hoćeš od Mostara praviti distrikt :-) ? De majke ti presaberi se pa skontaj koju tezu ti ustvari zastupaš ?? Čas bi nešto dijelio ...pa ne bi nego bi pravio distrikte....u kome će svi živjeti bez etničkih podjela....svašta...... :? Ili bi ti dijelo ali da se dijeli onako kako tebi odgovara a one druge ko *ebe :-?
P.S. Molim te da citiraš korektno moje postove...jer ovako stavljaš svoje riječi u moja usta.....
Ja ti nisam rekao sta bih ja radio ... nego sta ce nasi politicari uraditi .... hrvati ce dobiti jedan kanton sa hrvatskom vecinom koji bi bio treci entiet u malom jer bi se prostirao na teritoriji gdje su hrvati vecina...
Bosnjaci ce traziti status mostara kao disktrikta
a hrvati sarajeva sa prikljucenjem jos nekih opcina gdje su hrvati vecina

znaci ja ovo ne zagovaram nego mislim da ce politika ici ovim smjerom...

a sto se mene licno tice ja sam davno rekao da ce bosna biti mirna samo onda kad se podjeli
a sve drugo je cekanje novog rata..
.
Hajde se sad vrati pa pročitaj svoje postove.
A za ovo boldirano.....Bosna će biti mirna tek onda kada ljudi poput tebe shvate da nemaju snage da je podjele. Do tada :thumbup:
1gorstak

#414 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by 1gorstak »

portal01 wrote:a sto se mene licno tice ja sam davno rekao da ce bosna biti mirna samo onda kad se podjeli
Da bi ratovali, velikosrpski faktor prvo mora ugroziti teritorijalni integritet drzave, a posto (nadam se) hrabrosti za to nema, do rata nece doci. Velikosrpski faktor izaziva rat samo kada ima prednost poput JNA arsenala i golorukog protivnika.
portal01

#415 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by portal01 »

1gorstak wrote:
portal01 wrote:a sto se mene licno tice ja sam davno rekao da ce bosna biti mirna samo onda kad se podjeli
Da bi ratovali, velikosrpski faktor prvo mora ugroziti teritorijalni integritet drzave, a posto (nadam se) hrabrosti za to nema, do rata nece doci. Velikosrpski faktor izaziva rat samo kada ima prednost poput JNA arsenala i golorukog protivnika.
znam da do rata nece doci i trenutno ne odgovara ni nama ni srbima
srbima jer nemaju oruzje a ni cutanje zapada, nemaju podrsku srbije itd... ali ima jedna gora stvar
a to je da ce mrcvariti i opstruirati bosnu koliko god mogu a to je za nas gore od raspada BiH
pazi .. ovo nije 1991 godina.... BiH iz 1991 nikako nije bilo moguce podijeliti ... dok je politika od rata na ovamo
svjesno ili nesvjesno isla ka pravljenju tri jednonacionalna prostora...
BiH bez povratka nesrba u republiku srpsku nema buducnost...
jer ce kroz integraciju BiH prema europskoj uniji RS postajati vise pokrajina republike srbije nego dio BiH
vjerovatno ce na toj granici stojati neke institucije BiH koje ce nama davati privid drzave... dok ce srbi i dalje raditi svoj posao
portal01

#416 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by portal01 »

hercegovac_pravi wrote: Hajde se sad vrati pa pročitaj svoje postove.
A za ovo boldirano.....Bosna će biti mirna tek onda kada ljudi poput tebe shvate da nemaju snage da je podjele. Do tada :thumbup:
ma nece ba

bosna ce biti mirna kad se podjeli a ti budes uzoran gradjanin herceg bosne
vee-jay

#417 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by vee-jay »

hercegovac_pravi wrote: A za ovo boldirano.....Bosna će biti mirna tek onda kada ljudi poput tebe shvate da nemaju snage da je podjele. Do tada :thumbup:
Znaci nikada. Ne, Bosna ce biti mirna kad postane drzava prava a ideologija fasizma i secenionizma (citaj Velike Hrvatske i Velike Srbije) ce uvijek postojati u Bosni.
vee-jay

#418 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by vee-jay »

portal01 wrote:
hercegovac_pravi wrote: Hajde se sad vrati pa pročitaj svoje postove.
ma nece ba

bosna ce biti mirna kad se podjeli a ti budes uzoran gradjanin herceg bosne
to sto u ovoj drzavi fasizam nije zabranjen ne mora znaciti da je dozvoljen na ovom forumu. nadam se da ce se moderatori odazvati na ovo otvoreno prizivanje separacije.
:sax:
buzzer

#419 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by buzzer »

vee-jay wrote:
hercegovac_pravi wrote: A za ovo boldirano.....Bosna će biti mirna tek onda kada ljudi poput tebe shvate da nemaju snage da je podjele. Do tada :thumbup:
Znaci nikada. Ne, Bosna ce biti mirna kad postane drzava prava a ideologija fasizma i secenionizma (citaj Velike Hrvatske i Velike Srbije) ce uvijek postojati u Bosni.
nazalost alijina halka je porodila i razvila jos jednu ideju, nista manje opasnu po opstanak i normalizaciju bih - bosnjacku hegemonju, vrlo jasno uocljivu na teritoriji pod njihovom kontrolom. tako su valjda rasporedili uloge, jedni ce prijetiti referendumom, drugi traziti entitet gdje ce oni moci gaziti po drugima, a ovi treci ce uciniti sve da prvima i drugima daju argumente, a i da ih pojacaju s ljudstvom.
vee-jay

#420 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by vee-jay »

buzzer wrote:
vee-jay wrote:
nazalost alijina halka je porodila i razvila jos jednu ideju, nista manje opasnu po opstanak i normalizaciju bih - bosnjacku hegemonju, vrlo jasno uocljivu na teritoriji pod njihovom kontrolom. tako su valjda rasporedili uloge, jedni ce prijetiti referendumom, drugi traziti entitet gdje ce oni moci gaziti po drugima, a ovi treci ce uciniti sve da prvima i drugima daju argumente, a i da ih pojacaju s ljudstvom.
Da, to je jedan poseban fenomen i sto postaje vazniji sve vise se pretvara u ozbiljan problem. Na narednim izborima cemo vidjeti koliki procenat je secionista u Bosnjaka koji sve vise razmisljaju o svom Bosnjakistanu. Pobornici Radoncica su u zadnjim sedmicama bili veoma aktivni na ovom forumu, dakle na toj se ideologij radi punom parom...
portal01

#421 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by portal01 »

vee-jay wrote:
Da, to je jedan poseban fenomen i sto postaje vazniji sve vise se pretvara u ozbiljan problem. Na narednim izborima cemo vidjeti koliki procenat je secionista u Bosnjaka koji sve vise razmisljaju o svom Bosnjakistanu. Pobornici Radoncica su u zadnjim sedmicama bili veoma aktivni na ovom forumu, dakle na toj se ideologij radi punom parom...
Ja sam prvi koji je za Bosnjakistan al ne Cericevski ili Radoncicevski ... toga me je vise strah nego cetnickog noza
Vjerovatno svi citate avaz i primjetio sam veliku ali tihu antizapadnjacku kampanju koja se provodi u tom dnevnom listu ...
svaki dan ima neki teks u vezi kako europa ne voli muslimane...
u tome ima istine ... al ovo lozenje bosnjaka protiv europe nije dobro za nas ... koliko god mi ne voljeli europu
ili europa nas ne voljela ... ipak nam je bliza i dio smo nje a ne islamskih drzava..
Lincoln-Burrows

#422 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by Lincoln-Burrows »

hercegovac_pravi wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Da li je Škotska paradržava u okviru Velike Britanije?
A da li si ti Škot ? I da li u Stocu postoji Škotski školski program? Mislim kad već ima Bosanski .... ne vidim razoga zašto ne i Škotski :lol: :lol: :lol: E tugo.....
sorry, ali nisam shvatio tvoje duboke misli
Bosnolog

#423 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by Bosnolog »

portal01 wrote:
vee-jay wrote:
Ja sam prvi koji je za Bosnjakistan al ne Cericevski ili Radoncicevski ... toga me je vise strah nego cetnickog noza
Vjerovatno svi citate avaz i primjetio sam veliku ali tihu antizapadnjacku kampanju koja se provodi u tom dnevnom listu ...
u tome ima istine ... al ovo lozenje bosnjaka protiv europe nije dobro za nas ... koliko god mi ne voljeli europu
ili europa nas ne voljela ... ipak nam je bliza i dio smo nje a ne islamskih drzava..
Jednostavno rjesenje za kukavice poput tebe,krenes stopama Kusturice i rijesen problem,tamo ce te primiti kao divu.Sto se prenemazes prodavajuci velikosrpsku politiku lazuci sebe i nas u ogledalu.Bjezi i spasi se od netolerantnih Bosnja kojih su opaki,nesalomivi,tvrdoglavi i zadrti pa nece da kapituliraju pa tvojoj zelji,..... :mrgreen:
vee-jay

#424 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by vee-jay »

portal01 wrote:
vee-jay wrote:
ti mene ne interesujes
portal01

#425 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by portal01 »

Pa nisam ti se nabacivao :))

BiH ce se raspasti
Locked