mislim da bi generalno postojanje 3 nekakva entiteta prije svega bilo rasterecenje za federaciju (koja dakako ne bi vise postojala), ali dugorocno-to uopce nije potrebno. nacionalni torovi u civiliziranom svijetu su prevazidjeni. cesto se spominje ta svicarska kao model za bih- tako nesto vidim kao najbolje rjesenje, prije svega za hrvate: par hrvatskih kantona, par bosnjackih i srpskih , nekoliko mijesanih + glavni grad i po meni sasvim ok. ali rs vjerojatno nikada neve pristati na tako nesto. ali mislim da taku odluku rs-a treba i postivati koliko god se ogromna vecina ljudi ne slaze s tim. ljudi hoce rs i gotovo-ok dok postuju da su unutar bih,a to sto je ne vole- na tome se treba raditi. polako...
herceg-bosna...sad ce izbori. zato se pocelo pricati o tome. mi hrvati necemo dobiti HB.niti bi to bilo dobro (moje misljenje zbog kojeg cu vjerojatno biti u sukobu sa svim rvatinama ovdje

). ovdje treba , ako nista, barem federaciju koja je definitvno gori dio BiH, transformirati-ukinuti prije svega kanton sarajevo i gorazdanski kanton ("kanton" od jednog gradica i 2 mjesne zajednice

) te formirati distrikt pod upravom bih...ukinuti zapadnohercegoavcki kanton i spojiti ga s HNK. livanjski kanotn ukinuti i podijeliti izmedju USK-a i HNK-a. SBK , ZK i TZ su sasvim ok, a kljucnim drzim SBK kao izrazito mijesani cije bi cijepanje na neke druge kantone prije svega stetilo hrvatima.posavski kanton nema alternativu, ona mora ostati onakav kakav jeste.
ovo moje misljenje prije svega je formirano iz ekonomskih razloga,a li ne treba zanemariti ni nacionalni balans. drugo sto treba uraditi je-ukinuti masu opcina! imate toliko opcina koje imaju manje od 5.000 stanovnika...nor opcina istocni mostra ima nekih cca 100-500 stanovnika

i proracun od 2.000.000 KM

znate li vi koje je to pranje para, ma katastrofa.

ovo za opcine vrijedi i za rs, zapravo za rs cak i vise jer ej nakon 1995. tamo stvorebo masa opcina na izdisaju.
da se vratim federaciji...dakle ta "moja" federacija bi nakon "rebalansa"

imala 6 kantona: 2 hrvatska, 3 bosnjacka i jedan pola-pola. u entitetu gdje jedan narod ima vecinu od 65-75% takav odnos bi za hrvate konkretno bio odlican.
ima tu jos par stvari, ali opet...dzaba sve ako ljudi nisu u glavi nacisto gdje su. ovdje treba na koji god nacin otklniti strah koji vlada da ce nas "onaj" "pregaziti, unistiti" itd itd.
u svakom slucaju, ovakva bih je zaista za jednog normalnog covjeka cisti aparthejd , barem sto se tice uredjenja koje tjera ljude da se ponasaju kao da su u aparthejdu, ali za narod koji cini izmedju 13 i 17% stanovnistva je ova bih najgora. kombinacija lose politike, totalno ignorancije sarajeva i losih poteza medjunarodne zajednice je dovela zaista hrvate u nezavidnu situaciju...koliko god vam ovo zvucalo kao otrcana fraza.
i slag na kraju-mostar glavni grad federacije

koja gubi naziv FBIH (naziv BiH treba biti samo ekskluzivitet drzave), a nazvati taj novouredjeni entitet npr federacija kantona ili sl. ukinuti himne eniteta npr (nemaju smisla), promijeniti naziv RS (ako je ikako moguce) -naci alternativu, a konstitutivnim narodima koji su manjina osigurati ravnopravnost , ali opet prije svega u glavama se to treba rijesiti.