Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Locked
hercegovac_pravi

#301 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by hercegovac_pravi »

osa wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Geronimo81 wrote:Polako bolan dođe i udruzeni na svoje mjesto zlocini ABIH su se prebacili na sudstvo bih koliko sam ja upucen i tek sada su pocele istrage prva trusina e sada vidjecemo kako ce to tuziteljstvo da okvalificira kao udruzeni zlocinacki poduhvat a za to fali samo zuka i safet ćibo .Vidis tek na predmetu ove trojice se vidio dokument zapovijedi i "depeše" od 19. i 20. siječnja 1993. kojima je zapovjedništvo Trećega korpusa Armije BiH zapovjedilo razmještanje postrojbi i spremnost za uporabu dijelova 7. muslimanske brigade.

Carla je otisla a sve se prebacilo na BiH tuziteljstvo a istrage su tek pocele pa cemo da vidimo kako ce da se okvalificiraju a meni je svejedno samo da se svi oni koji su cinili zlocine kazne kao i njihovi zapovjednici koji nisu sprijecili zlocine a znali su za njih.

Hm zasto Alija nije kaznio te postrojbe koji su kaljali ABIH koji su ubijali civile nebosnjake ?
Zasto je nagrađivao tu 7 muslamsnku kao i njezine zapovjednike ?
To nisu bili pojedinci imas opisan zlocin cijela postrojba je bila okruzena i da kazem forcala na kidanje glave sjekirom.
Zasto su zulfikari i zuka bili amnestirani za zlocine a sudjelovali su u Grabovici i Trusini.
Zato je jovanu divljaku govorio da ga lazu da kazani nepostoje pa ga kasnije malo u zatvor poslao.

Ja cekam ove istrage sada trusina (nakon nje doljani,bugojno,grabovica,dusina,uzdol,kakanj)vec ih ima uhaspeni petero cini mi se dodas zuku kao izvrsioca te safeta ćibu kao ratnog nacelnika opcine konjic u vezi logora i eto zdruzenog zlocinackog poduhvata.
Dobro ali onda može jedno pitanje ? Zbog čega su ti predmeti prebačeni tužilaštvu BiH a ovi ostali u 'Agu? Onako čisto informativno ako možeš ukratko da nas uputiš. :?

pa da bi ti bio "sretan" sa 20 i nešto % teritorija bih i to nazivao uspjehom , bio zadovoljan statusom žrtve, imao povjerenja jedino u mz-u i sl., politika je malo kompliciraniji pojam nego misliš.
Zaboravio si još dodati da bi bio "ugrožen" I spao na nivo "nacionalne manjine" a sve iz tih 20 i nešto % , i bio hegemonizran od strane mrskog neprijatelja. Realnost je malo jednostavniji pojam nego misliš
A da li se oĆitovao novi Hrvatski član predsjedništva gospodin Radmanović glede najnovije hegemonije, version 2.01 ? :lol:
hercegovac_pravi

#302 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by hercegovac_pravi »

Geronimo81 wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Geronimo81 wrote: Kako rekoh to je izjava tuziteljstva za novinare.Nemogu naci taj podatak gdje spominje odbacivanje optuznice zbog nedostataka dokaza do 2003 nit sam to ikada cuo i procitao sto ti tvrdis. istraga u vezi njega i kazanima je pocela cini mi se 2001 .Danas bi to bila jedna vrlo masna optuznica prvo ga je kljuić ukopao sa svjedočenjima pa i sefer.
Hajde ziv bio postavi taj link gdje se to navodi.
Lijen sam za uređivanje :)
A pa ne ide to tako brata…..Samo zvanične informacije. Od mene tražiš ICTY link a ti nudiš tekst iz "Dana". Ali ipak evo malo da te pomognem.

I gdje ti vidiš ovdije Alijino ime ? Ako ga nema, zašto nije tu ?
http://www.icty.org/sections/Predmeti/Podaciopostupcima
P.S Čim postaviš link sa http://www.icty.org u kome stoji da je postupak protiv Alije obustavljen zbog njegove smrti, stavit ću ti link koji te demantira. Ne možeš tražiti a ništa ne nuditi.
Jeli ti citas sta ja pisem ? rekoh ti to je izjava tuziteljstva poslije alijine smrti u kojoj su rekli da nisu umrli boban,alija,tuđman,šušak bi danas bili u haag.Ovaj link je o postupcima koji su bili pokrenuti ili trebali biti pokrenuti posto su istrage zavrsene.Nema ovdje ni bobana a neznaci da danas nebi bio u haag .Alija je umro a veca suđenja generalima ABIH su bili iza njegove smrti .opet ponavljam izjava tuziteljstva za novinare u kojoj su rekli da bi danas u haag bili i alija i tuđman i boban .
Čitam kako da ne, i upravo zbog toga ukazujem na kontradikcije u tvojim postovima. Da li ti meni želiš reći da istraga protiv AI nikada nije završena ali ti znaš da bi on danas bio u Haagu jer ima izjava u BH Danima? To sam ja razumio iz tvoga zadnjeg posta a ti me ispravi ako griješim.
BHCluster

#303 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by BHCluster »

exliberal wrote:
BHCluster wrote:
exliberal wrote: nemam ja sta da trazim bio sam u toj "pravoslavnoj" kao sto ti kazes....nevjeruj sve sto ide na tv...taj vrli "komadant" nije rekao da je doslo naredjenje da nemogu biti dva srbina i jedan bosnjak u rovu, taj tvoj "komadant" nije rekao da kad se izlazilo na treskavicu 3 put svi srbi su bili izvuceni i poslati nazad kuci jer nisu bili podobni....taj sam...jel treba da ti pricamo tome kako nas je unprofor ganjao sa transportetrima kad smo izlasli prvi put na treskavicu, o skakanju po nikolinim stjenama, kad je sehovic zaginuo, sta se desavalo kad je tenk zaglavio na golom brdu....i na kraju da ti kazem da od tih 450 koliko ti kazes da je bilo u prvom motorizovanoj ni 5 % nisu bili dobrovoljci...sve ljudi mobilisani, dovedeni pod oruzjem na kopanje i tamo i ostavljeni
izvinjavam se sto skrecem sa teme ali me uviijek ovako iznerviraju kad komentarisu mjesta i ljude a tamo nisu bili,pogotovo rat u sarajevu
Samo da nesto razjasnimo, znaci ratni komandant sa Zuci Mehmed Cero laze kako ti kazes...
ma jok...on samo prica bajke.... :x
Jeli ti to stvarno mislis ili samo pises radi toga da bi bio faca na forumu, jer puno je generala i pametnjakovica poslje bitke, a ako si ozbiljan imas li kakav dokaz o tome?
osa

#304 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by osa »

*batman* wrote:
Geronimo81 wrote:
a sve zavisi koji je cilj bio. Reci mi kako ABIH sa 250 k vojnika koliko je raspolagala 94/95 g nije probila put do srebrenice da spasi bosnjake jedino sto su napravili je to da su povukli orića i njegove prije pada srebrenice.Politika ja tebo ovo ti meni ono ;)

ovo poređenje ti je NIĐE VEZE
ako i ima idincija o tome što govoriš, tu su bošnje zajebali same sebe, nikog drugog, a pogotovo ne hravte
a izdaja posavine od strane hrvata je direktno uticala na loš geostrategisjki položaj bošnja i tok rata, jer da se koridor sbar svremena na vrijeme probijao, makar na sedmicu-dvije ili mjesec, taman toliko da se snabdije vojska MTS-om armija bi bila daleko jača, pa vjerovatno ne bi bilo ni događaja u srebrenici, dakle moglo bi se indirektno opet kriviti hrvati i za Srebrenicu
ali to i nije odgovaralo hravtima, jer d aje postojao posavski koridor, niko ne bi šljivio kamenjarce-hercegovce i ne bise obogatili, niti bi bio značajan taj kamenjarski kraj niti Kamenjar-Bosna
mogli smo mi koridor zatvoriti kad smo htjeli, zbog čega bi to učinili, kome je trebao taj koridor, bošnjacima, pa što ga ne presjekošte, .ebi ga ne ide bez hrvata, jel da.
nego od kuda bi došao taj mts, kad je s one strane save bio agresor, daj malo realnije.
exliberal

#305 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by exliberal »

BHCluster wrote:
exliberal wrote:

ma jok...on samo prica bajke.... :x
Jeli ti to stvarno mislis ili samo pises radi toga da bi bio faca na forumu, jer puno je generala i pametnjakovica poslje bitke, a ako si ozbiljan imas li kakav dokaz o tome?
Muhamed Cero ti je bio moralista i ta prica proslavljeni komadant je prica za malu djecu kao sto si ti. Komandni kadar na zuci je placao glavom svoje komandovanje, moralisti su bili daleko u pozadini....zajedno sa Cerom moralista ti je bio i Kazaz...kako mu vec ime...sa filozovskog fakulteta...sto je dosao i poceo da prica kako je patrijah pavle ( pokojni) krepo i crkotina i tako je srao dok mu "diskretno " nisu dosapnuli da pripazi sta prica jer ima ovdje dosta srba....jel treba jos da ti objasnjavam o "proslavljenom komadantu" Ceri....sto taj "komadant" neobjasni kako su tretirali vojsku u vojnoj policij ( u staroj osnovnoj skoli Blagoje Parovic-preko puta komunalnog),a kako su vrle sandjaklije tukle i maltretirali ljude koji nisu htjeli da idu u samoubilacke akcije.... , cluster vjerovatno si mnogo mladji nego ja ali nemoj biti toliko naivan
ovo nema nikakve ( skoro nikakve ) veze sa temom zato bi bilo bolje da prestanemo o tome, samo ti govorim nevjeruj svemu sto novine pisu
BHCluster

#306 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by BHCluster »

exliberal wrote:
BHCluster wrote:
exliberal wrote:

Muhamed Cero ti je bio moralista i ta prica proslavljeni komadant je prica za malu djecu kao sto si ti. Komandni kadar na zuci je placao glavom svoje komandovanje, moralisti su bili daleko u pozadini....zajedno sa Cerom moralista ti je bio i Kazaz...kako mu vec ime...sa filozovskog fakulteta...sto je dosao i poceo da prica kako je patrijah pavle ( pokojni) krepo i crkotina i tako je srao dok mu "diskretno " nisu dosapnuli da pripazi sta prica jer ima ovdje dosta srba....jel treba jos da ti objasnjavam o "proslavljenom komadantu" Ceri....sto taj "komadant" neobjasni kako su tretirali vojsku u vojnoj policij ( u staroj osnovnoj skoli Blagoje Parovic-preko puta komunalnog),a kako su vrle sandjaklije tukle i maltretirali ljude koji nisu htjeli da idu u samoubilacke akcije.... , cluster vjerovatno si mnogo mladji nego ja ali nemoj biti toliko naivan
ovo nema nikakve ( skoro nikakve ) veze sa temom zato bi bilo bolje da prestanemo o tome, samo ti govorim nevjeruj svemu sto novine pisu
Nisu novine nego ratni dokumentarac, evo jerane i teme na forumu http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 10&t=54013 pa nam i tamo malo pamet posoli. Ali ccinjenicama ne cula kazala.
Geronimo81

#307 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by Geronimo81 »

hercegovac_pravi wrote:
hercegovac_pravi wrote:
Geronimo81 wrote:
A pa ne ide to tako brata…..Samo zvanične informacije. Od mene tražiš ICTY link a ti nudiš tekst iz "Dana". Ali ipak evo malo da te pomognem.

I gdje ti vidiš ovdije Alijino ime ? Ako ga nema, zašto nije tu ?
http://www.icty.org/sections/Predmeti/Podaciopostupcima
P.S Čim postaviš link sa http://www.icty.org u kome stoji da je postupak protiv Alije obustavljen zbog njegove smrti, stavit ću ti link koji te demantira. Ne možeš tražiti a ništa ne nuditi.
Jeli ti citas sta ja pisem ? rekoh ti to je izjava tuziteljstva poslije alijine smrti u kojoj su rekli da nisu umrli boban,alija,tuđman,šušak bi danas bili u haag.Ovaj link je o postupcima koji su bili pokrenuti ili trebali biti pokrenuti posto su istrage zavrsene.Nema ovdje ni bobana a neznaci da danas nebi bio u haag .Alija je umro a veca suđenja generalima ABIH su bili iza njegove smrti .opet ponavljam izjava tuziteljstva za novinare u kojoj su rekli da bi danas u haag bili i alija i tuđman i boban .
Čitam kako da ne, i upravo zbog toga ukazujem na kontradikcije u tvojim postovima. Da li ti meni želiš reći da istraga protiv AI nikada nije završena ali ti znaš da bi on danas bio u Haagu jer ima izjava u BH Danima? To sam ja razumio iz tvoga zadnjeg posta a ti me ispravi ako griješim.
Izjava tuziteljstva haaga u vezi vođa iz ex yuge a valjda oni znaju koga bi sve gonili i za koga su imali dokaze i ta je izjava bila nakon alijine smrti.
I nasao sam ono sto si govorio to je bilo 1996 g sto su srbi podnjeli prijavu.
Geronimo81

#308 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by Geronimo81 »

*batman* wrote:
Geronimo81 wrote:
a sve zavisi koji je cilj bio. Reci mi kako ABIH sa 250 k vojnika koliko je raspolagala 94/95 g nije probila put do srebrenice da spasi bosnjake jedino sto su napravili je to da su povukli orića i njegove prije pada srebrenice.Politika ja tebo ovo ti meni ono ;)

ovo poređenje ti je NIĐE VEZE
ako i ima idincija o tome što govoriš, tu su bošnje zajebali same sebe, nikog drugog, a pogotovo ne hravte
a izdaja posavine od strane hrvata je direktno uticala na loš geostrategisjki položaj bošnja i tok rata, jer da se koridor sbar svremena na vrijeme probijao, makar na sedmicu-dvije ili mjesec, taman toliko da se snabdije vojska MTS-om armija bi bila daleko jača, pa vjerovatno ne bi bilo ni događaja u srebrenici, dakle moglo bi se indirektno opet kriviti hrvati i za Srebrenicu
ali to i nije odgovaralo hravtima, jer d aje postojao posavski koridor, niko ne bi šljivio kamenjarce-hercegovce i ne bise obogatili, niti bi bio značajan taj kamenjarski kraj niti Kamenjar-Bosna
Raspolagali su sa 200 k vojnika Rat između hrvata i bosnjaka je prestao 94 g srebrenica pala 95 /7 mjesec nista se nije uzelo pa cak ni Doboj ili od Gradačca prekinuti taj koridor kad HVO nece.Samo prebaci svu vojsku koja je bila na linijama prema HVO i dobijes mnogo mnogo vojske za upotrebu.Ti krivi ako zelis ali činjenica da je mnogo toga palo prije sukoba sa hrvatima i nakon potpisanog primirja sa hrvatima.
exliberal

#309 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by exliberal »

[quote="BHCluster]

Nisu novine nego ratni dokumentarac, evo jerane i teme na forumu http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 10&t=54013 pa nam i tamo malo pamet posoli. Ali ccinjenicama ne cula kazala.[/quote]

Ok nema problema ti vjeruj televizij ja cu vjerovat sto sam vidio i prezivio
Bosnolog

#310 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by Bosnolog »

exliberal wrote:[
Reci ti nama jel ti zao i koliko si puta zazalio sto nisi bio sa Dabicevi sumljacima da rokas po tim sarajevskim pacenicima koji su izgleda bili vece zlo pp tvojim traumiranim dogodovstinama od Dabicevih genocidnih falangi kaoji su terorisali grad i ubijali civile i djecu svih etno skupina,ti kao da si cekao oslobodioce da sidu sa brda pacenice,bas mi te je zao sto si morao sve to da prezivis i gledas u mrskom kolektivnom sarajevskom logoru zivota i smrti na koji su dabiceve genocidne falange bacale hiljade tona celika ,mucili nas bez vode,struje,plina i slobode kretanaj :x :x :x :x :x :x .
exliberal

#311 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by exliberal »

Bosnolog wrote:
Reci ti nama jel ti zao i koliko si puta zazalio sto nisi bio sa Dabicevi sumljacima da rokas po tim sarajevskim pacenicima koji su izgleda bili vece zlo pp tvojim traumiranim dogodovstinama od Dabicevih genocidnih falangi kaoji su terorisali grad i ubijali civile i djecu svih etno skupina,ti kao da si cekao oslobodioce da sidu sa brda pacenice,bas mi te je zao sto si morao sve to da prezivis i gledas u mrskom kolektivnom sarajevskom logoru zivota i smrti na koji su dabiceve genocidne falange bacale hiljade tona celika ,mucili nas bez vode,struje,plina i slobode kretanaj :x :x :x :x :x :x .
Sta je Bosonog :D ...boli istina?
Da te nesto pitam kako bi se ti osjecao da su bio na mome mjestu?
Jel hoces da ti opisem sta se samnom i mojoj familijom desavalo, kako smo bili hapseni, prebijani, kako su mi ubiijena dva clana familiju u Sarajevu..jednog nismo nikad ni nasli,a drugog se zna ko ga je ubio, uredno prijavljeno i policij i crvenom krstu svima...i eno ih i dalje hodaju po gradu ...kako se jedan srbin osjecao u toj pravoslavnoj jednici ( sto je bio posprdni naziv) a za koji se Cluster zaljepio ko mis na ljepak?...jel znas koliko je srba prebjeglo preko zuci, preko minskih polja? jel znas koliko je srba ostalo u rovovima kad su srbi povratili golo brdo...nisu htjeli da se vracaju nazad u sarajevo , ostali i riskirali da izginu...3 su poginula taj dan, sedmorica su prezivjela...sta je Bosnolog nadji ljude koji su bili na zuci pa ih pitaj koliko puta je javljeno da je dalekovod na zuci unisten a ti na linij i fino cujes kako zice zuje pod naponom, kako trafo stanica svijetli a na radiju cujes da su srbi srusili dalekovod.
Eh da umalo da zaboravim...znas kad sam doveden na zuc ( prva linija odmah iznad buca potoka) znas sta mi je rekao bezbjednjak?...ako budes bjezao kad srbi napadnu metak ti je u celo, ako budes bjezao srbima i mi te vidimo metak ti je u potiljak a ako kojim slucajem uspijes da prebjegnes nemoj da zaboravis koga ostavljas u Sarajevu.....nejse ja sam prezivjeo sa par gelera on je otisao bogu da se pravda........
E sad ti meni Bosnolog reci kako bi se ti osjecao ...al posteno?

sad ocekujem da privatne poruke pocnu da dolaze i da mi jebu mater cetnicku, salonsku itd....nebi bilo prvi put

ps

necu vise odgovarat po pitanju rata u sarajevu...ovo nije tema o tome zato bih molio ako zelite da o tome razgovarate da to uradimo kad bude o tome tema
ovo je tema o hrvatima i njohovim teznjama prema trecem entitetu
BHCluster

#312 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by BHCluster »

exliberal wrote:
Bosnolog wrote:
Sta je Bosonog :D ...boli istina?
Da te nesto pitam kako bi se ti osjecao da su bio na mome mjestu?
Jel hoces da ti opisem sta se samnom i mojoj familijom desavalo, kako smo bili hapseni, prebijani, kako su mi ubiijena dva clana familiju u Sarajevu..jednog nismo nikad ni nasli,a drugog se zna ko ga je ubio, uredno prijavljeno i policij i crvenom krstu svima...i eno ih i dalje hodaju po gradu ...kako se jedan srbin osjecao u toj pravoslavnoj jednici ( sto je bio posprdni naziv) a za koji se Cluster zaljepio ko mis na ljepak?...jel znas koliko je srba prebjeglo preko zuci, preko minskih polja? jel znas koliko je srba ostalo u rovovima kad su srbi povratili golo brdo...nisu htjeli da se vracaju nazad u sarajevo , ostali i riskirali da izginu...3 su poginula taj dan, sedmorica su prezivjela...sta je Bosnolog nadji ljude koji su bili na zuci pa ih pitaj koliko puta je javljeno da je dalekovod na zuci unisten a ti na linij i fino cujes kako zice zuje pod naponom, kako trafo stanica svijetli a na radiju cujes da su srbi srusili dalekovod.
Eh da umalo da zaboravim...znas kad sam doveden na zuc ( prva linija odmah iznad buca potoka) znas sta mi je rekao bezbjednjak?...ako budes bjezao kad srbi napadnu metak ti je u celo, ako budes bjezao srbima i mi te vidimo metak ti je u potiljak a ako kojim slucajem uspijes da prebjegnes nemoj da zaboravis koga ostavljas u Sarajevu.....nejse ja sam prezivjeo sa par gelera on je otisao bogu da se pravda........
E sad ti meni Bosnolog reci kako bi se ti osjecao ...al posteno?

sad ocekujem da privatne poruke pocnu da dolaze i da mi jebu mater cetnicku, salonsku itd....nebi bilo prvi put

ps

necu vise odgovarat po pitanju rata u sarajevu...ovo nije tema o tome zato bih molio ako zelite da o tome razgovarate da to uradimo kad bude o tome tema
ovo je tema o hrvatima i njohovim teznjama prema trecem entitetu
Samo si dokazao sa svojim komentarima da nisi uopste to sto si tvrdio, da samo petljas i pricas bajke nebili malo oblatio jer radis po onome starom sablonu koji zvuci nesto ovako: "u nedostatku argumenata i cinjenica balati i pljuj druge". prijatelju bajke se prodaju na trecem spratu zgrade vlade republike srpske.
paradoks

#313 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by paradoks »

BHCluster wrote: a sve zavisi koji je cilj bio. Reci mi kako ABIH sa 250 k vojnika koliko je raspolagala 94/95 g nije probila put do srebrenice da spasi bosnjake jedino sto su napravili je to da su povukli orića i njegove prije pada srebrenice.Politika ja tebo ovo ti meni ono ;)
Jerane Sreberenica je bila u zasticenoj UN zoni to bi ti trebalo objasniti sve ako to nemozes razumjeti onda nemoj nista drugo komentirati.[/quote]

što onda niste bar trnovo zauzeli? ili bar dobrinju 4?
tuđman vas spriječio naravno.
paradoks

#314 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by paradoks »

hercegovac_pravi wrote:
Geronimo81 wrote:.

Ja cekam ove istrage sada trusina (nakon nje doljani,bugojno,grabovica,dusina,uzdol,kakanj)vec ih ima uhaspeni petero cini mi se dodas zuku kao izvrsioca te safeta ćibu kao ratnog nacelnika opcine konjic u vezi logora i eto zdruzenog zlocinackog poduhvata.
Dobro ali onda može jedno pitanje ? Zbog čega su ti predmeti prebačeni tužilaštvu BiH a ovi ostali u 'Agu? Onako čisto informativno ako možeš ukratko da nas uputiš. :?

i ja se često pitam zašto sam kao i većina za pokolj u trusini čuo tek nakon 16 godina, dok sam za ahmiće čuo već isto poodne i gledao sve na cnn-u.

sudbina tih ljudi nikog nije zanimala. čak ni hrvatske medije ili političare.
šta onda očekivati od stranaca i njihovih sudova koje ne zanima ništa osim disciplinovanja onih koji se ne uklapaju u njihove političke planove.
LaBomba

#315 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by LaBomba »

hik--meta wrote:dzaba sva prepirka, nit ce se obnoviti herceg bosna, nit se stvara unitarna BiH, nit se ukida rs...nema ni institucionalno, ni monetarno, a ni logicki preduslova za bilo kakvu promjenu.
cement i gotovo, ovo sa federalnim jedinicama bi islo bez prekrajanja trenutnih etnickih granica, sto znaci - ko je jamio sta u dejtonu, jamio...
benigna rovovska prepucavanja politicara ili medju obicnim ljudima kao ova na forumu bez logistike i podrske iz svijeta nece donijeti neka nova nedaj boze masovna ubistva i rat, pa se stoga ni politicki nista bitno ne moze promjeniti.
svako udara u svoj bubanj, i mirna bosna. to je taj recept za mir.
ostaje status quo do neke velike svjetske revolucije, a slabo je kakva na vidiku...

E ovakva (ne)razmisljanja i nedostatak ikakvog stava su nesto najgore u BiH, a sto je najgore vecina i to mladje populacije, pogotovo u glavnom gradu razmislja ovako, tj uopste ne razmislja, i zato stanje i jeste kakvo jeste.
Cak i ljudi koji imaju sasvim pogresan stav o necemu, mogu promjeniti misljenje i poceto razmisljati ispravno kada dobiju sve informacije ili budu upuceni, ali ljudi sa ovakvim lezernim pristupom jednostavno i ne zasluzuju nesto bolje od ovoga sto imaju.
Agic Nurija

#316 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by Agic Nurija »

LaBomba wrote:
hik--meta wrote:dzaba sva prepirka, nit ce se obnoviti herceg bosna, nit se stvara unitarna BiH, nit se ukida rs...nema ni institucionalno, ni monetarno, a ni logicki preduslova za bilo kakvu promjenu.
cement i gotovo, ovo sa federalnim jedinicama bi islo bez prekrajanja trenutnih etnickih granica, sto znaci - ko je jamio sta u dejtonu, jamio...
benigna rovovska prepucavanja politicara ili medju obicnim ljudima kao ova na forumu bez logistike i podrske iz svijeta nece donijeti neka nova nedaj boze masovna ubistva i rat, pa se stoga ni politicki nista bitno ne moze promjeniti.
svako udara u svoj bubanj, i mirna bosna. to je taj recept za mir.
ostaje status quo do neke velike svjetske revolucije, a slabo je kakva na vidiku...

E ovakva (ne)razmisljanja i nedostatak ikakvog stava su nesto najgore u BiH, a sto je najgore vecina i to mladje populacije, pogotovo u glavnom gradu razmislja ovako, tj uopste ne razmislja, i zato stanje i jeste kakvo jeste.
Cak i ljudi koji imaju sasvim pogresan stav o necemu, mogu promjeniti misljenje i poceto razmisljati ispravno kada dobiju sve informacije ili budu upuceni, ali ljudi sa ovakvim lezernim pristupom jednostavno i ne zasluzuju nesto bolje od ovoga sto imaju.
ONI ne znaju šta "imaju", znaju samo šta nemaju i najbolje znaju, da to što nemaju treba da "neko, nekada, odnekud, zbog nečeg, u neko doba donese i spusti im jal pred noge, jal na glavu, kao onomad s proljeća 92!
vee-jay

#317 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by vee-jay »

jel ima ovdje bosanskih hrvata koji se zalazu za coviceve ciljeve, mislim one ciljeve koje njihovo mjesto boravka nece preseliti u tu herceg-bosnu?

interesuje me njihovo misljenje, pa molim da ga izjave?
kosir

#318 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by kosir »

vee-jay wrote:jel ima ovdje bosanskih hrvata koji se zalazu za coviceve ciljeve, mislim one ciljeve koje njihovo mjesto boravka nece preseliti u tu herceg-bosnu?

Zašto bi nama više odgovarali Silajdžićevi ciljevi od Čovićevih? Zašto bi se Hrvatima koji ostanu u muslimanskom dijelu BiH pogoršao položaj kad se obnmovi Herceg-Bosna?
Uostalom ovaj dio BiH se i naziva FEDERACIJA. Što uopće znači federacija ako ni je etnička?
1gorstak

#319 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by 1gorstak »

kosir wrote:
vee-jay wrote:jel ima ovdje bosanskih hrvata koji se zalazu za coviceve ciljeve, mislim one ciljeve koje njihovo mjesto boravka nece preseliti u tu herceg-bosnu?

Zašto bi se Hrvatima koji ostanu u muslimanskom dijelu BiH pogoršao položaj kad se obnmovi Herceg-Bosna?
Ako mislis da nije problem biti manjina, sta mislis o ideji da citav veci entitet bude sluzbeno bosnjacki ? Ili citava BiH ? Bosnjaci te ionako preglasavaju, kako ti moze biti gore ako se FBiH proglasi bosnjackim entitetom, kako ti se stanje moze pogorsati ? Zasto se Covic buni kada se njemu radi ono sto on radi Bosnjacima i Srbima hercegovackih opstina ?
kosir wrote:Uostalom ovaj dio BiH se i naziva FEDERACIJA. Što uopće znači federacija ako ni je etnička?
FBiH je federacija kantona a ne naroda.
kosir

#320 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by kosir »

1gorstak wrote:
kosir wrote:

Zašto bi se Hrvatima koji ostanu u muslimanskom dijelu BiH pogoršao položaj kad se obnmovi Herceg-Bosna?
Ako mislis da nije problem biti manjina, sta mislis o ideji da citav veci entitet bude sluzbeno bosnjacki ? Ili citava BiH ? Bosnjaci te ionako preglasavaju, kako ti moze biti gore ako se FBiH proglasi bosnjackim entitetom, kako ti se stanje moze pogorsati ? Zasto se Covic buni kada se njemu radi ono sto on radi Bosnjacima i Srbima hercegovackih opstina ?
kosir wrote:Uostalom ovaj dio BiH se i naziva FEDERACIJA. Što uopće znači federacija ako ni je etnička?
FBiH je federacija kantona a ne naroda.
.

Ništa te nisam razumio. sorry!
1gorstak

#321 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by 1gorstak »

kosir wrote:Zašto bi se Hrvatima koji ostanu u muslimanskom dijelu BiH pogoršao položaj kad se obnovi Herceg-Bosna?
Ako je tako super preko noci postati (sluzbeno) manjina, hajde da svi Hrvati u FBiH postanu (sluzbeno) manjina. Ili je to Hrvat Capljine bolji od Hrvata Tuzle, pa prvom treba dati ekskluzivno pravo nad teritorijom a drugog treba zadaviti i baciti u bunar ?
osa

#322 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by osa »

1gorstak wrote:
kosir wrote:Zašto bi se Hrvatima koji ostanu u muslimanskom dijelu BiH pogoršao položaj kad se obnovi Herceg-Bosna?
Ako je tako super preko noci postati (sluzbeno) manjina, hajde da svi Hrvati u FBiH postanu (sluzbeno) manjina. Ili je to Hrvat Capljine bolji od Hrvata Tuzle, pa prvom treba dati ekskluzivno pravo nad teritorijom a drugog treba zadaviti i baciti u bunar ?

gdje god te ima manje, manjina si, a tu bošnjačku tiradu, kako je lijepo preglasavati hrvate u federaciji, a ne bi bilo lijepo biti preglasan u nekom hrvatskom entitetu, pusti za neka druga vremena kad će i hrvati i bošnjaci vjerovati u demokratski kapacitet onih drugih, trenutno to nije slučaj.
kosir

#323 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by kosir »

osa wrote:
1gorstak wrote:

gdje god te ima manje, manjina si, a tu bošnjačku tiradu, kako je lijepo preglasavati hrvate u federaciji, a ne bi bilo lijepo biti preglasan u nekom hrvatskom entitetu, pusti za neka druga vremena kad će i hrvati i bošnjaci vjerovati u demokratski kapacitet onih drugih, trenutno to nije slučaj.
.

Činjenica je da su Hrvati sada u Federaciji manjina. U federalnom parlamentu Bošnjaci nadglasavaju Hrvate i sve odluke donose u svom interesu. Tako onog komunjaru Željka Komšića nisu izabrali Hrvati nego muslimani. Isto nastoje uraditi sa Srbima tzv ukidanje entitetskog glasovanja. Srbi kad brane svoj entitet iznose Hrvate kao primjer bošnjačke "demokracije".
Kada bi vama bilo do jedinstvene BiH onda bi se prema Hrvatima odnosili pravednije bar dok "prvarite" Srbe. Stoga se ima dojam da ste zadovoljni s ovim dijelom BiH u kojem imate apsalutnu vlast.
Mislim da je ovo za tebe preteško shvatiti.
Lincoln-Burrows

#324 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by Lincoln-Burrows »

Da li je Škotska paradržava u okviru Velike Britanije?
Andaluz1

#325 Re: Draganche Covic poziva na obnovu paradrzave Herceg-Bosna

Post by Andaluz1 »

kosir wrote: Činjenica je da su Hrvati sada u Federaciji manjina.
Bilo vas je 17%, sada vjerovatno 14% iz razloga sto vas je Karadzic protjerao iz Posavine, a Boban pozivao da se naselite na Brac (goli otok). Tebi ocito ne smeta sto vas uopste nema u manjem bH entitettu, niti sto tamo nemate cak ni pravo glasa, sto jasno govori za sta se zalazes.
kosir wrote:
U federalnom parlamentu Bošnjaci nadglasavaju Hrvate i sve odluke donose u svom interesu. Tako onog komunjaru Željka Komšića nisu izabrali Hrvati nego muslimani. Isto nastoje uraditi sa Srbima tzv ukidanje entitetskog glasovanja. Srbi kad brane svoj entitet iznose Hrvate kao primjer bošnjačke "demokracije".
Sto se tice preglasavanja, ne radi se o preglasavanju vec glasanju. A ako odluka vecine u nekom Parlamentu nije osnova za demokratski izrazenu volju cjeline onda cemu glasanje i demokratija, hajmo praviti konsensus na sve odluke ukljucujuci i one hocemo li dozvoiti nekom zastupniku da ode u toalet. Osim toga na nizem nivou vlasti-kantonima, imamo ne samo preglasavanje manjine, nego cak oduzimanje prava na zavot od strane sadasnje dejtonske vlasti (Vedran Puljic i pokusaj ubistva jos sest gradjana BH). Nama ne smeta nacin glasanja ni u RS ni u kantonima, vec nacin kako su nastali, ilegalnim sredstvima, agresijom, ratom, masovnim grobnicama, konc logorima i izdajom.
kosir wrote:
Kada bi vama bilo do jedinstvene BiH onda bi se prema Hrvatima odnosili pravednije bar dok "prvarite" Srbe. Stoga se ima dojam da ste zadovoljni s ovim dijelom BiH u kojem imate apsalutnu vlast.
Mislim da je ovo za tebe preteško shvatiti.
Gradjani lojalni BH su sa 64% posto glasali za normalnu gradjansku drzavu, kakvu danas imaju nase komsije u okruzenju, gdje takodjer imamo gotovo jednak procenat multi-etnicnosti i multi-religije. Ovih 36%, je krenulo za Milosevicem i od normlane drzave napravilo skup aprthejda i getoa. S toga zali se koaliciji na vlasti i onima koji je biraju, nemoj to prisivatiti jednom citavom narodu, jer 91 taj narod pojma nije imao ko mu je instalisan da ga vodi, a cini mi se ni danas pojma nema ko i zasto upravlja njime.
Locked