Dragan - Roker (In Memoriam)
- stickitout
#1 Dragan - Roker (In Memoriam)
Veceras podijelih prekrasno druzenje sa starim prijateljem, velikim poznavaocem dobre muzike, ugodnog provoda, cestite kapljice i istinskog ljubitelja zivota i naseg dragog Sarajeva. Gledali smo charity koncert Eric-a Claptona-a odrzanog prije cini mi se 3 godine negdje u Tennessee-u, USA. Sjajan koncert, Eric je okupio skoro pa sve znacajnije gitariste i bendove koji su obiljezili mnoge zivote i ostavili dubok trag u istim.
Izmedju ostalih odavanja pocasti svim tim velikanima rock, blues, funk, country, itd, muzike, dotakli smo lik i djelo jednog starog, sada vec pokojnog, lika "Dragana-rokera" koji je u svakom pogledu doprinjeo, ne samo Sarajevskoj sceni R&R. Dragan nije bio muzicar, nazalost, no je svojom karizmom, DJ sposobnostima, pionirstvom i ostalim kvalitetima, sigurno doprinjeo radikalnim promjenama Sarajevske kulture.
Ja sam bio previse mali da pamtim "kaktus", otvoren davne 1969, cak sta vise, rodio sam se tek dvije godine poslije. Bio sam i previse mali da pamtim "uspon i pad" legendarnog Munibovog "Rock caffe-a". Ali sam uspio upratiti tragove tih zlatnih vremena. Ti tragovi, preneseni kroz legende likova i prica su ostavili veliku brazdu u mom zivotu uvijek vrijednu spomena. Jedna od tih brazdi je i Dragan -roker.
Imao sam prilike da ga upoznam nakon sto sam cuo mnogo prica o njemu, cak sam imao prilike i dva puta vidjeti cuvenu kolekciju ploca u njegovom stanu kod katedrale. Moje divljenje nije prestalo ni onog trenutka kad sam kao jako mlad saznao da je Dragan teski narkoman i ovisnik o heroinu. Nista nije moglo ubiti moje divljenje covjeku koji je prvi pronosao "kaubojke" po Sarajevskim ulicama. Nista nije moglo zamagliti moje misljenje o Draganu koji je zapravo pokrenuo "Rock" u srcu carsije, nagovorio Muniba da kupi zvucnu opremu neophodnu za razuzdavanje dugokose omladine i samim time povecanjem profita. Nista, nista, nista Dragana-rokera ne moze izbiti iz srca. Monogo stariji lik bez, po mojim iskustvima s' njim, zrna zla, uvijek ce ostati u mome sjecanju.
Ratne godine su Dragana vidjele u rovu sa suborcima i patriotima BiH, iznad svih ocekivanja za jednog boema i probisvijeta takvog kalibra. Na iznenadjenje mnogih Dragan je ostao legenda do kraja. Poslije ratne godine su ga nazalost, tako reci, dokusurile. Zdravlje je oronulo uslijed svega prozivljenog. Nicija, pa ni Draganova, nije do zore sijala ali ga se uvijek sjetim sa osmijehom na usnama.
Molim vas upoznajte nas sa anegdotama vezanim za ovog velikog majstora
Hvala
Izmedju ostalih odavanja pocasti svim tim velikanima rock, blues, funk, country, itd, muzike, dotakli smo lik i djelo jednog starog, sada vec pokojnog, lika "Dragana-rokera" koji je u svakom pogledu doprinjeo, ne samo Sarajevskoj sceni R&R. Dragan nije bio muzicar, nazalost, no je svojom karizmom, DJ sposobnostima, pionirstvom i ostalim kvalitetima, sigurno doprinjeo radikalnim promjenama Sarajevske kulture.
Ja sam bio previse mali da pamtim "kaktus", otvoren davne 1969, cak sta vise, rodio sam se tek dvije godine poslije. Bio sam i previse mali da pamtim "uspon i pad" legendarnog Munibovog "Rock caffe-a". Ali sam uspio upratiti tragove tih zlatnih vremena. Ti tragovi, preneseni kroz legende likova i prica su ostavili veliku brazdu u mom zivotu uvijek vrijednu spomena. Jedna od tih brazdi je i Dragan -roker.
Imao sam prilike da ga upoznam nakon sto sam cuo mnogo prica o njemu, cak sam imao prilike i dva puta vidjeti cuvenu kolekciju ploca u njegovom stanu kod katedrale. Moje divljenje nije prestalo ni onog trenutka kad sam kao jako mlad saznao da je Dragan teski narkoman i ovisnik o heroinu. Nista nije moglo ubiti moje divljenje covjeku koji je prvi pronosao "kaubojke" po Sarajevskim ulicama. Nista nije moglo zamagliti moje misljenje o Draganu koji je zapravo pokrenuo "Rock" u srcu carsije, nagovorio Muniba da kupi zvucnu opremu neophodnu za razuzdavanje dugokose omladine i samim time povecanjem profita. Nista, nista, nista Dragana-rokera ne moze izbiti iz srca. Monogo stariji lik bez, po mojim iskustvima s' njim, zrna zla, uvijek ce ostati u mome sjecanju.
Ratne godine su Dragana vidjele u rovu sa suborcima i patriotima BiH, iznad svih ocekivanja za jednog boema i probisvijeta takvog kalibra. Na iznenadjenje mnogih Dragan je ostao legenda do kraja. Poslije ratne godine su ga nazalost, tako reci, dokusurile. Zdravlje je oronulo uslijed svega prozivljenog. Nicija, pa ni Draganova, nije do zore sijala ali ga se uvijek sjetim sa osmijehom na usnama.
Molim vas upoznajte nas sa anegdotama vezanim za ovog velikog majstora
Hvala
-
urbanagerila
Nazalost nemam nikakvih anegdota vezanih za njega. Sjecam se lika kao mirnodopskog DJ-a poprilicno razvaljenog i utackanog u svakoj prilici. Bio je rokerski pandan Kozhi koji je vazio za nazovi sminkera. Nije mi samo jasno odakle ovoliki hvalospjevi o njemu??? Ako ti nesto znaci raspitacu se o potencijalnim anegdotama.
Pozz
Pozz
- stickitout
Daleko je to od hvalospjeva! Pokusao sam docarati neka moja sjecanja rado vidjenog lika sa ulica naseg grada. Ipak je Dragan bio neka faca, malo je reci. Brega ga je svojevremeno pratio k'o cuko. Ma jebo bregu, to nije toliko ni vazno. Dragan me je uvijek likom podsjecao na onog starog hostaplera iz "Oliver Twist-a" koji je bio organizator one bande malih provalnika i djeparosa. Pravi lesinar, medjutim, karakterom je Dragan bio potpuno drugaciji. Taj covjek kad je pricao muzici to je bilo vise od dozivljaja, s' razlikom da se do muzickih zapisa o kojima je on besjedio jako tesko ili nikako dolazilo.
Prije par godina na Peljescu je nas desetak iznajmilo kocu do Mljeta i nazad. Kapetan je pustao striktno rock iz sedamdesetih. Ja se onako neoptereceno s' njim u pricu uvalih i dodjosmo do Dragana. Kaze kapetan "pas te jeba ali je taj lik bija lud i pust". Ja rek'o "boga ti, odkud ti s' njim"?? A kapetan kaze "pa to je legenda koju se tesko moze zaboravit'". Ja ostah onako zapanjen, nit' mi je odgovorio a nit' nije. Ha valjda je tako kad ga na Peljescu pamte...
Prije par godina na Peljescu je nas desetak iznajmilo kocu do Mljeta i nazad. Kapetan je pustao striktno rock iz sedamdesetih. Ja se onako neoptereceno s' njim u pricu uvalih i dodjosmo do Dragana. Kaze kapetan "pas te jeba ali je taj lik bija lud i pust". Ja rek'o "boga ti, odkud ti s' njim"?? A kapetan kaze "pa to je legenda koju se tesko moze zaboravit'". Ja ostah onako zapanjen, nit' mi je odgovorio a nit' nije. Ha valjda je tako kad ga na Peljescu pamte...
-
urbanagerila
Fakat neznam i nebi da se ogrijesim pogotovo ne o rahmetliju tj pokojnika ali meni nije bio nista legendarniji od Hauga (ako se sjecas bosog hasisara sto je osto na tripu) porijeklom negdje iz Vogosce. Ovo za Bregu mi ulazi malo u domen nase neizbjezne mahalske mitomanije. On je odvajkada bio dovoljan sam sebi ( po predanju njegovog rodjenog brata Prede, Predraga). Eh kad smo vec kod njega (ovo je totalno off topic ali sega) ima prica kad je Predo sa rajom okrenuo janje negdje u New Yorku pa ih pohapsila murija misleci da su odrali i pojeli kera
Ali kao sto sam i obecao raspitacu se kod ovih svojih kurijaka o mitovima i legendama vezanim za Dragana pa ti javim...
Ali kao sto sam i obecao raspitacu se kod ovih svojih kurijaka o mitovima i legendama vezanim za Dragana pa ti javim...
- stickitout
Haug je legenda o kojoj bi se trebala nova tema otvoriti, to je bez daljnjeg!! Eh sad, koliko je on na tripu ostao ili koliko je sam od sebe "free spirit" i to spada pod Sarajevske mitove po mom' misljenju. Svasta se cuje od ljudi po Sarajevu, nije dzaba ona "prno u saracima, usro se na kovacima"
Medjutim, u neko vrijeme s' kraja osamdesetih do neposrednog pocetka rata, vremena kad su aktuelna mjesta bili BB, Kuk, CDA, Koliba, Olimpijski, Kabare, Kamerni, itd, osim, naravno Hauga, tu je prisutan bio i Dragan roker sa svojim surealnim pricama o proslosti.
U neke se pojavi i jedan lik zvani "prljo" koji je takve nebuloze znao sipat za ne povjerovat'! Niko nije istinski znao ko je taj frajer i sta i kako je medju nama svima ali je znao osvjetliti neke tamne noci svojom suludom pozitivom rodjenom ni iz cega.
Ne zaboravimo slavnog "ne boj se jarane", starog Roma pjanu koji je uvijek s' ponosom klicao kako je sparingovao Kasijusu Kleju (Muhamed Ali)
Ma bila je ludnica, kako god okrenes i nasa je generacija uhvatila esenciju tog divnog grada, na nama je da je prenesemo.
Zivjele nove generacije kojima se iskreno divim!!!
U neke se pojavi i jedan lik zvani "prljo" koji je takve nebuloze znao sipat za ne povjerovat'! Niko nije istinski znao ko je taj frajer i sta i kako je medju nama svima ali je znao osvjetliti neke tamne noci svojom suludom pozitivom rodjenom ni iz cega.
Ne zaboravimo slavnog "ne boj se jarane", starog Roma pjanu koji je uvijek s' ponosom klicao kako je sparingovao Kasijusu Kleju (Muhamed Ali)
Zivjele nove generacije kojima se iskreno divim!!!
-
water
kad rece more jednom gomila hasisara u jednom mjestascu na moru kasne sedamdesete; Roker je bio u malom satoru sa zenom (cini mi se da se zvala Milica ili tako nekako, skoro sam siguran da je bila iz Zenice), nije se nesto previse druzio sa ostalim hasisarima, budi komsiju sator do njegovog u neka doba (regularan frajer u kamp kucici) dere se komsija pomozi treba mi tepsija. komsija ga pita sta ce ti tepsija, roker onako rascupan sa onom bradurinom, zena mi dobila menstruaciju, poplavi mi sator.
inace ja ga nisam dobro poznavao, meni je uvijek onako pomalo bio sta ja znam ne bas sofisticiran, cini mi se da mu je muzicki ukus (daj boze da ne grijesim ovdje) bio pomalo papanski. sjecam ga se nosi ploce Deep Purple ono kad je Purple za svakog bio bljak. Ono za bregu mi je pomalo suhveli, ali nejse. ne kontam tvoju fascinaciju likom. ali svakako da je lik dio nase mladosti i kao takav.... eh to je vec druga prica.
inace ja ga nisam dobro poznavao, meni je uvijek onako pomalo bio sta ja znam ne bas sofisticiran, cini mi se da mu je muzicki ukus (daj boze da ne grijesim ovdje) bio pomalo papanski. sjecam ga se nosi ploce Deep Purple ono kad je Purple za svakog bio bljak. Ono za bregu mi je pomalo suhveli, ali nejse. ne kontam tvoju fascinaciju likom. ali svakako da je lik dio nase mladosti i kao takav.... eh to je vec druga prica.
- stickitout
Ljudi, da se razumijemo, niti sam fasciniran, niti pokusavam da pravim neku ideologiju od lika i djela Dragana rokera. Covijek nam je jednostavno pao na pamet tokom visesatnog poguzluka isprepletenog nostalgicnim emocijama sa muzickim bravurama. Ja samo odajem pocast velikom rokeru koji je zivio i umro do kraja sa R&R kao osnovnim dijelom zivota. Uz put je uticao na mnoge od nas sa svojim poznavanjem istog, pa bio to deep purple ili king crimson, dosta se toga dalo nauciti od "rokera". Samo se pokusavam podsjetiti (uz vasu pomoc) na jednog iole legendarnog Sarajliju koji je zivio zivot na svoj nacin i punom parom.
Ja niti bi imao muda za takav zivot a kamoli ideju za isti, samo se pokusavam podsjetiti (a i vas) na njega.
Ono sto ja cuh o njemu (brega) more bit jest a more bit nije, ako slagase mene i ja lazem vas
Ja niti bi imao muda za takav zivot a kamoli ideju za isti, samo se pokusavam podsjetiti (a i vas) na njega.
Ono sto ja cuh o njemu (brega) more bit jest a more bit nije, ako slagase mene i ja lazem vas
-
Nancy Drew
-
urbanagerila
Ja jos uvjek ne mogu da vjerujem da pravite kult licnosti od takvog lika ?? Ali hajd ...
-
urbanagerila
Onda da ti ucinim uslugudebela wrote:sto, kakav je po tebi bio? ja ne znam covjeka ali su mi ovakve teme oduvijek bile najinteresantnije na forumu.urbanagerila wrote:Ja jos uvjek ne mogu da vjerujem da pravite kult licnosti od takvog lika ?? Ali hajd ...
- manijak1
Dragana se ne sjećam .Ako je furao s Julijom .....onda kao da sam za njega čuo.
Nema savršeno uređenog života
Ni Čičak nije bio loš učitelj RNR-a
Neću da kvarim sjećanja .....hoću samo da kažem da svako ima vlastitu percepciju ,bližu i užu , ljudi u vremenima koja su iza nas
Meni ne smetaju .....osvježavaju dah i duh vremena koje se ne može ponoviti.
-
water
eto sad sandro. sta ce biti sledece? Miro Coromanijak1 wrote:Možda nije vrijeme i mjesto za primjedbe ( o pokojnicima sve što mislite) , ali onda bi i Sandro mogao biti idol sa svojim društvom.
Nema savršeno uređenog životaimaju samo fasade i nutrine.
.
Ni Čičak nije bio loš učitelj RNR-apa i Nećko
.Nisu baš ni bezlični bili.
Neću da kvarim sjećanja .....hoću samo da kažem da svako ima vlastitu percepciju ,bližu i užu , ljudi u vremenima koja su iza nasi tu je razlika od ovih kojima ovakve teme smetaju.
-
urbanagerila
Jel Sandro onaj sladunjavi kosjaner sto je puko u ratu ??? Ako jeste ipak nije za poredjenje ovaj Dragan je ipak bio puuuuno "poznatiji" siroj publici koja se kretala po gradu ... cuj Miro kiklop ??? 
- manijak1
Slijedeće neće biti ništa .....
osim sugestije ako je on kao takav , onda su i te nuspojave kao takve.
Sandro je onaj što je ko podsjećao na Roda Stewarta .....likom.....kud te Water ne zajmi Miro Ćoro na pijaci Ciglane .....dok je im'o nečiji renault štiri
Možda sam trebao navodnike staviti na idola da bi ti pojmio šta je slijedeće?
Sandro je onaj što je ko podsjećao na Roda Stewarta .....likom.....kud te Water ne zajmi Miro Ćoro na pijaci Ciglane .....dok je im'o nečiji renault štiri
Možda sam trebao navodnike staviti na idola da bi ti pojmio šta je slijedeće?
- bpsang
Sandro- sam vidio nedavno na Ilidzi, isti ko i prije 25 godina nista se nije promjenio kosa iza usiju uske farmerice kaubojke, i on mene pita ziv li si, ziv jebi ga , pitam ga ja sta ima , ma eto kao zivim sa nekom putericom ko i uvijek, kao skino sam se sa onih sranja sad samo ponekad produvam , hajd izvini zurim imam nekog posla u gradu ...i ode onako ko i sto dodje Stari dobri Sandro,manijak1 wrote:Možda nije vrijeme i mjesto za primjedbe ( o pokojnicima sve što mislite) , ali onda bi i Sandro mogao biti idol sa svojim društvom.
Nema savršeno uređenog životaimaju samo fasade i nutrine.
.
Ni Čičak nije bio loš učitelj RNR-apa i Nećko
.Nisu baš ni bezlični bili.
Neću da kvarim sjećanja .....hoću samo da kažem da svako ima vlastitu percepciju ,bližu i užu , ljudi u vremenima koja su iza nasi tu je razlika od ovih kojima ovakve teme smetaju.
nego kad smo kod tih starih dobrih rokera, da li se ko sjeca Šukrije, momak bar tada prije tridesetak godina duge crne kose i jos gušče brade, sta li je sa njim bio je sedamdesetih inventar u Cactusu
-
water
"ja znam svasta u zivotu raditi. znam vise; znam manje; znam puta, znam frajera desnom spucat, znam ga lijevom raspalit...100_KA wrote:kako kaze Miro Čoro
šetamo gradom ja moja treba i njen frajer,
čudna je to bila mješavina ljudskog biča nikad nisi znao sta je htio reči
-
Nancy Drew
- bpsang
ma nije samo vadio nego i klikera igro sa njim, sjecam se jedne veceri napio se ko majka u cactusu i kreno toboze u wc i umjesto u wc kreno prema garderobi , noko ga je u tom momentu zvao i on se okrenu ....AL KAD JE SPUCO U ONAJ STUB GLAVOM odma mu oko istade.Nancy Drew wrote:je li pred vama vadio ono oko plastično, bože pomozi, ili su to samo legende100_KA wrote:kako kaze Miro Čoro
šetamo gradom ja moja treba i njen frajer,
čudna je to bila mješavina ljudskog biča nikad nisi znao sta je htio reči
-
Nancy Drew
- bpsang
ja se tacno ne sjecam koja je godina bila,ali pokusacu jednu sliku skenirati, bilo je davno, kad se nova godina docekivala u Cactusu, tad je bio Dj Mirsad Pasic,cini mi se da sam ga vidio jednom iza rata, ali prije Mirse je bio i Necko, jedno vrijeme je radio kao Dj u 77 baru tj Dansing 77, kasnije se gubi trag.
- bpsang
evo prilazem dvije skenirane slike iz Cactusa ne sjecam se koja je godina u pitanju uglavnom bio je docek nove godine,na slici se vide slijeva na desno Moja malenkost, do mene je Mirsadova tadasnja djevojka , kasnije sam cuo da su se vjencali,gdje zive ne znam Mirsad je sav u bijelom a do njega stoji Brankica ili Branka ,ne mogu se tacno sjetiti, ni kao ove trece zenske kao i tipa do nje, ako se neko prepozna, nije tesko umnoziti ove slike

na ovoj drugoj slici sam ja i opet zenska kojoj se ne mogu imena sjetiti,
to je bio docek nove godine,poslije ove nove ili vec druge Cctus je zatvorio vrata zauvijek

na ovoj drugoj slici sam ja i opet zenska kojoj se ne mogu imena sjetiti,
to je bio docek nove godine,poslije ove nove ili vec druge Cctus je zatvorio vrata zauvijek