i to od onoga kojem je vjera kriva za svo zlo ovoga svijeta, a sad traži, nevinašce jedno, kvalitetnu i konstruktivnu raspravudanas wrote:prosto je za nepovjerovat kako je tema sa starog zavjeta u 2-3 posta postala tema -- o serijatu...![]()
![]()
Draga Dr. Laura
- Ahmmed
- gospodar kuglastih munja
pa nije bas tako !...ja razdvajam vjeru i religiju i smatram da oni koji provode religiju, zloupotrebljavaju vjeru...ne svi, naravno...Ahmmed wrote:i to od onoga kojem je vjera kriva za svo zlo ovoga svijeta, a sad traži, nevinašce jedno, kvalitetnu i konstruktivnu raspravudanas wrote:prosto je za nepovjerovat kako je tema sa starog zavjeta u 2-3 posta postala tema -- o serijatu...![]()
![]()
I to, bezbeli, o šerijatu, ja o čemu drugo
...a temu sam optvorio ponukan slicnim dogadjanjima i kod nas, gdje se pokusava u svakodnevnici direktno primjeniti obaveze i duznosti jednog vjernika...npr. onaj slucaj gdje vehabija ne postuje saobracaj, semafor, pa prolazi kroz crveno, navodno mu to vjera nalaze....???...ili pokusaj uvodjenja serijatskih obicaja i zakona u onom selu pokraj Tuzle ???...ima jos sijaset primjera...
...ne vidim sta je lose diskutovati o tome , sta religija stavlja pred jednog vjernika u svakodnevnici, sta su mu obaveze i duznosti, a i konsekvence ako to ne ucini...
Zar ima nesto skriveno, sto se nesmije znati.?
- Bosanac sa dna kace
koji vehabija?gospodar kuglastih munja wrote:pa nije bas tako !...ja razdvajam vjeru i religiju i smatram da oni koji provode religiju, zloupotrebljavaju vjeru...ne svi, naravno...Ahmmed wrote:i to od onoga kojem je vjera kriva za svo zlo ovoga svijeta, a sad traži, nevinašce jedno, kvalitetnu i konstruktivnu raspravudanas wrote:prosto je za nepovjerovat kako je tema sa starog zavjeta u 2-3 posta postala tema -- o serijatu...![]()
![]()
I to, bezbeli, o šerijatu, ja o čemu drugo
...a temu sam optvorio ponukan slicnim dogadjanjima i kod nas, gdje se pokusava u svakodnevnici direktno primjeniti obaveze i duznosti jednog vjernika...npr. onaj slucaj gdje vehabija ne postuje saobracaj, semafor, pa prolazi kroz crveno, navodno mu to vjera nalaze....???...ili pokusaj uvodjenja serijatskih obicaja i zakona u onom selu pokraj Tuzle ???...ima jos sijaset primjera...
...ne vidim sta je lose diskutovati o tome , sta religija stavlja pred jednog vjernika u svakodnevnici, sta su mu obaveze i duznosti, a i konsekvence ako to ne ucini...
koje selo kod Tuzle?
evo i mene zanima ko recimo ima pravo u judaizmu da dokine neki propis vjere? ko ima pravod da kaze da se homoseksualci trebaju kaznit smrcu?
- gospodar kuglastih munja
Nije stos , -KO ima pravo da kaze sta je sta u judeizmu -, vec to tako stoji u Starom Zavjetu i vjernici se moraju toga pridrzavati. I doslovice, moras ubiti homoseksualca jer ti je to vjerska duznost. Slicnih stvari ima i u Islamu i Krscanstvu, koje jednostavno MORAS uciniti da bi bio vjernik i da bi udovoljio svog gospodara.Bosanac sa dna kace wrote:koji vehabija?gospodar kuglastih munja wrote:pa nije bas tako !...ja razdvajam vjeru i religiju i smatram da oni koji provode religiju, zloupotrebljavaju vjeru...ne svi, naravno...Ahmmed wrote: i to od onoga kojem je vjera kriva za svo zlo ovoga svijeta, a sad traži, nevinašce jedno, kvalitetnu i konstruktivnu raspravuI to, bezbeli, o šerijatu, ja o čemu drugo
koje selo kod Tuzle?![]()
evo i mene zanima ko recimo ima pravo u judaizmu da dokine neki propis vjere? ko ima pravod da kaze da se homoseksualci trebaju kaznit smrcu?
-
fia
hm.... ne vjerujem puno "serioznosti" tvojeg pitanja...
kad bi si malo koristio glavu i pročitao cijeli Stari Zavjet, i ne samo gluposti / u ovom slučaju odličnu šalu/ onda bi si skontao, da su te zakone, koje citiraš, samo dio jednog zakonika, jedne „države“ koja je naravno imala svoj sistem sudova i pravila kako suditi.
Isto kao svaka država danas,… ništa posebno.
Ni danas kaznu na „lopovima“ neće izvršiti svatko, ili misliš da može??? Možeš ti to probati
….vidjet ćemo kako završiš…

kad bi si malo koristio glavu i pročitao cijeli Stari Zavjet, i ne samo gluposti / u ovom slučaju odličnu šalu/ onda bi si skontao, da su te zakone, koje citiraš, samo dio jednog zakonika, jedne „države“ koja je naravno imala svoj sistem sudova i pravila kako suditi.
Isto kao svaka država danas,… ništa posebno.
Ni danas kaznu na „lopovima“ neće izvršiti svatko, ili misliš da može??? Možeš ti to probati