dr.Jasminka Mujkanovic o zlostavljanju u braku u "60 mi
Moderator: anex
-
mamica papucarka
Pamela Anderson, Vitni Hjuston, Tina Turner...medda wrote:Ja prije 10ak minuta navedoh primjer bogatih, lijepih, pametnih iz razvijenog nam Holivuda zvijezdasica koje ne ovise finansijski od svojih partnera a ovi ih opet mlate.
Gdje je tu korist??? Zasto one ostaju???
-
zlata
Sta se tebe tice na koji je nacin to ona prepricavala. Ako je vec mlatio prvu zenu....ako je vec prijavljivano ranije nasilje....KOLIKO VISE dokaza tebi treba da je taj mamlaz siledzija.daduli_sa wrote:Vingo,
nisam nigdje rekao da je ona trebala da roni krokodilske suze i da narice sve u 16, samo me ne mozes ubijediti da je ono bilo neko uobicajeno svjedocenje zrtve porodicnog nasilja, ne kazem nista vise , nista manje.
Da, njen muz treba po meni vec veceras da prespava u istraznom sudu (vodim se logikom neduzan dok se ne dokaze suprotno), ali ne mislim da treba odmah drvlje i kamenje. Pri tome svaka pomisao muskog nasilja u porodici mi je ogavna i za osudu.
Ono sto me, ponavljam, najvise iznenadilo kod njenog svjedocenja je ta neka doza filozofije i mudrovanja, nacin na koji je ona pricala o onome sto joj se desilo. Prosto je djelovala kao neki sufiiski mislilac, ne kao neko ko prepricava ono sto je dozivio.
A njezin pristup njezinom bolu...njezinoj patnji...moze biti samo njezin nacin prihvatanja sveg sto joj se dogodilo. Vecina zena dura....suti...porice istinu....krije cinjenice od same sebe....o tome sta joj se dogadja u zivotu...prosto toliko biva zbunjena (iz toboznje ljubavi...od jednom se pojave bijes i mrznja) da joj treba dugo vremena da bi se otrijeznila.
Ako ti je Jasminka slabo uvjerljiva....iako je "propjevala" onda sta bi prigovorila onoj vecini zena koje duraju i sute! Trebamo ih sad valjda sve napasti....STO SUTE!!!
Najgori slucajevi su bas psihickog i verbalnog nasilja....jer NE OSTAVLJAJU NIKAKVE OCITE TRAGOVE. To se dogoilo meni....a jos i rodici...koja je nakon 20+ godina pokusala samoubojstvo.
-
Nepoznata plavusa
Nesto ne vidjeh da se iko osvrnuo na to da nasilnik u BiH po zakonu moze dobiti mjesec dana zatvora. Neki dan su na vijestima naveli da je onaj momak sto je prebio djevojku u Brckom trebao dobiti mjesec dana zatvora. To je receno dok je djevojka jos bila u KOMI od batina,a jucer je umrla. Zivo me zanima koliku ce kaznu dobiti sad...
-
sure_alma
ja sam dijete koje je odraslo gledajuci fizicko nasilje nad mojom mamom od strane moga oca...majka je ta koja prozivljava torture i mucenja ali danas kad razmisljam o toj proslosti sve vise i vise shvatam da bi bilo bolje za nju a i za mene da je napustila moga oca...posljedice koje ja imam od tog iskustva su velike i uvijek ce biti dio mene...
zato ako neko prolazi kroz nasilje u porodici nek se odmah skloni pa ako nista radi dijece koja moraju da gledaju sve to...a jadna dijeca nisu nikome nista skrivila ali ce patiti cijeli zivot zbog nekoga...
pozdrav svima!
zato ako neko prolazi kroz nasilje u porodici nek se odmah skloni pa ako nista radi dijece koja moraju da gledaju sve to...a jadna dijeca nisu nikome nista skrivila ali ce patiti cijeli zivot zbog nekoga...
pozdrav svima!
-
kon-tiki
Bosina, grijesna bosina!!!bosina wrote:van Basten, pa sve covjek radi iz neke koristi. I prikrivanje svoje sramote je korist. I briga za djecu je korist. E sada, covjek trpi dok moze ili dok korist postane mala u odnosu na stetu. Nismo mi takvo drustvo u kojem se brakovi talko lako lome, vecina nasih zena je potekla iz patrijarhalnih porodica u kojima su vaspitavane da sute, trpe i cuvaju obraz.
Nego, kazna tu treba biti bez ikakve kalkulacije.
Neki nasi u Americi su dobro osjetili americkih zatvora, jer nisu znali da se za ono sto mi smatramo normalnim, tamo ide u zatvor.
Najpre da ponovim, svoj jasan i principijela stav o nasilju u braku sam vec iskazao u prethodnom postu. Medjutim, ja jesam prvi na ovom podforumu izrazio i neke rezeve povodom onog sinocnjeg mucnog nastupa doktorice Jasminke.I to ne povlacim. naprotiv! Pa su se odmah javili i mnogi drugi koji se takodje ne pale od prve na nesto sto je zasad samo prikaz jedne strane. Zasto tako mislim?
Doktorica Jasminka, sa ne bas sasvim ubjedljivim nacinom izlaganja svoje nevolje, i izvjesnim tikovima koji su to pratili, nije se probila do srca jednog "psihologa-amatera", odnosno moje malenkosti, niti do srca mnogih forumasa, kako se da zakljuciti. Kod mnogih nas su ostale izvjesne rezerve. Zasto?
Zato sto visokorangiranoj intelektualki, koja je znala da joj muz ima jedan neuspjeli brak iza sebe, nije trebalo toliko godina da prima batine itd., da bi shvatila bezizlzlaznost situacije i odlucila da ucini kraj tome i raskine brak.
Nijedna intelektualka ne bi sa svojim bracnim i porodicnim problemom izasla u javnost, i kao medijska atrakcija, intimnom projekcijom slika iz svog braka, izazivala pozornost javnosti, trazeci od nje pomoc i podrsku za rastavu braka i osudu muza nasilnika. Bojim se da ce, ako ona tako nastavi, od sebe na kraju napraviti najobicniju vasarsku mecku.
Da rascistimo i sa tvojom (gore boldiranom) genijalnom konstatacijom "I briga za djecu je korist" - koja je, kladio bih se, najveci dio forumasa ukinuo s nogu ! Jer, da je ta majka- intelektualka, pa jos doktorica! imalo vodila racuna o svom djetetu, i to senzibilnom zenskom djetetu, brizljivo bi ga drzala i cuvala van domasaja bilo kakve javnosti. A ne da ga zloupotrijebljava i dovede u studio kao pojacanje za izazivanje emocija. Sta doktoricu Jasminku briga za dijete, i za to sto ce ta ista djevojcica od danas pa u buduce, kada se to god nevaspitanoj ili zluradoj djeci, na ulici , igralistu, u skoli, bude htjelo, njenu kci ce provocirati i povrijedjivati do ocaja. A kako to tek moze imati tragicne poslijedice za par godina, kada taj nevini stvor zakoraci u pubertet, suvisno je elaborirati.
Zato sam sklon posumnjati da se u svemu ovome mozda radi o brutalnom medjusobnom obracunu jednog sado-mazohisticnog para, u kome se niko ne obazire na vlastito dijete, koje ce na kraju najvise ispastati.
Kad bi ta hipoteza bila tacna, onda bi smo mogli izvrsiti i prvo poentiranje.
Zenska strana je, dakle, u ratnim dejstvima upotrijebila slijedeca orudja:
- medije:
- vlastito dijete kao buster (pojacivac detonacije)
- infantilnu laz da muzevljevo nasilnistvo poprima karakter epidemije,
jer ga pocinju imitirati i njegove kolege u Klinicnom centru;
- grube uvrede ljekara iz Klinicnog centra, od kojih pravi koletiv imbecila,
snishodljivaca, koji svoje zene prebijaju zato se to dopada njhovom sefu
Sta li ce stici sa druge strane?
-
FFK as Lucy01
Taman da je sve ovo sto si napisao, od rijeci do rijeci tacno, opet je njen javni istup o tako jednoj stvari za koju svi znaju da postoji, ali niko o njoj ne prica, za pohvalu jer ce mozda ohrabriti i druge zene da progovore o tome i shvate da to NIJE NORMALNO, da muskarac NEMA PRAVO da tuce zenu i da ne postoji OPRAVDANJE za takvo sto...kon-tiki wrote:Bosina, grijesna bosina!!!bosina wrote:van Basten, pa sve covjek radi iz neke koristi. I prikrivanje svoje sramote je korist. I briga za djecu je korist. E sada, covjek trpi dok moze ili dok korist postane mala u odnosu na stetu. Nismo mi takvo drustvo u kojem se brakovi talko lako lome, vecina nasih zena je potekla iz patrijarhalnih porodica u kojima su vaspitavane da sute, trpe i cuvaju obraz.
Neki nasi u Americi su dobro osjetili americkih zatvora, jer nisu znali da se za ono sto mi smatramo normalnim, tamo ide u zatvor.
Najpre da ponovim, svoj jasan i principijela stav o nasilju u braku sam vec iskazao u prethodnom postu. Medjutim, ja jesam prvi na ovom podforumu izrazio i neke rezeve povodom onog sinocnjeg mucnog nastupa doktorice Jasminke.I to ne povlacim. naprotiv! Pa su se odmah javili i mnogi drugi koji se takodje ne pale od prve na nesto sto je zasad samo prikaz jedne strane. Zasto tako mislim?
Doktorica Jasminka, sa ne bas sasvim ubjedljivim nacinom izlaganja svoje nevolje, i izvjesnim tikovima koji su to pratili, nije se probila do srca jednog "psihologa-amatera", odnosno moje malenkosti, niti do srca mnogih forumasa, kako se da zakljuciti. Kod mnogih nas su ostale izvjesne rezerve. Zasto?
Zato sto visokorangiranoj intelektualki, koja je znala da joj muz ima jedan neuspjeli brak iza sebe, nije trebalo toliko godina da prima batine itd., da bi shvatila bezizlzlaznost situacije i odlucila da ucini kraj tome i raskine brak.
Nijedna intelektualka ne bi sa svojim bracnim i porodicnim problemom izasla u javnost, i kao medijska atrakcija, intimnom projekcijom slika iz svog braka, izazivala pozornost javnosti, trazeci od nje pomoc i podrsku za rastavu braka i osudu muza nasilnika. Bojim se da ce, ako ona tako nastavi, od sebe na kraju napraviti najobicniju vasarsku mecku.
Da rascistimo i sa tvojom (gore boldiranom) genijalnom konstatacijom "I briga za djecu je korist" - koja je, kladio bih se, najveci dio forumasa ukinuo s nogu ! Jer, da je ta majka- intelektualka, pa jos doktorica! imalo vodila racuna o svom djetetu, i to senzibilnom zenskom djetetu, brizljivo bi ga drzala i cuvala van domasaja bilo kakve javnosti. A ne da ga zloupotrijebljava i dovede u studio kao pojacanje za izazivanje emocija. Sta doktoricu Jasminku briga za dijete, i za to sto ce ta ista djevojcica od danas pa u buduce, kada se to god nevaspitanoj ili zluradoj djeci, na ulici , igralistu, u skoli, bude htjelo, njenu kci ce provocirati i povrijedjivati do ocaja. A kako to tek moze imati tragicne poslijedice za par godina, kada taj nevini stvor zakoraci u pubertet, suvisno je elaborirati.
Zato sam sklon posumnjati da se u svemu ovome mozda radi o brutalnom medjusobnom obracunu jednog sado-mazohisticnog para, u kome se niko ne obazire na vlastito dijete, koje ce na kraju najvise ispastati.
- medije:
Zaista sam sita ovih sto seciraju sve ono sto se dogodi zeni, ne bi li u njoj pronasli razloge onoga sto joj se desilo. Tako je kad je zena silovana, tako je kad je pretucena.....
Pa sta i da je to radila iz koristi? Sta i da je trpila batine radi polozaja? Sta i da je sve to unaprijed isplanirala i sada medijski iskoristila u svoju korist? Jel' to manjim cini sve zene-zrtve nasilja od strane muskaraca?
Zasto ne izaci malo iz okvira "zasto i kako Jasminka Mujkanovic" i ne razmisljati sta ce ovo znaciti za sve zene koje stoljecima trpe maltretiranja od strane muzeva?
- kobe_sa
potpisujem !kon-tiki wrote:Bosina, grijesna bosina!!!bosina wrote:van Basten, pa sve covjek radi iz neke koristi. I prikrivanje svoje sramote je korist. I briga za djecu je korist. E sada, covjek trpi dok moze ili dok korist postane mala u odnosu na stetu. Nismo mi takvo drustvo u kojem se brakovi talko lako lome, vecina nasih zena je potekla iz patrijarhalnih porodica u kojima su vaspitavane da sute, trpe i cuvaju obraz.
- medije:
jos bi dodao , hajde da je ona napravila ovu pricu poslije policiskog izvjestaja ili dokaza o zlostavljanju i prmlacivanju , malo previse politike gdje ne bi trebalo da bude I MRZIM STO DJETE KORISTI ZA OVAKVE STVARI , SAMO PRAVI STETU DJETETU , treba djete da mrzi oca i da ima traume od druge djece (znamo svi koliko djeca mogu biti zlobna) od zadrkivanja.
Kao nezavisna , pametna , intelektualna , zena , treba je prvi put kad je podigao ruku na nju , kofere u ruke i razvod braka i prijava policije , ovako na sudu nema ama bas NISTA .
I na Hayatu govori jedno na 60 min drugo uz puno politickog prljavog prizvuka komentatora (ne nje)
-
surajaa
Neumjesnost tvojih komentara na datu temu, je blago receno, perfidna i govori mnogo vise o tvom (ne)osjecaju za tudju nevolju i patnju.
Najvisi, veliki, uzviseni, sveti (kon-tiki) mnogo smo tuzni, dapace, pretuzni sto sinocnje izlaganje pomenute doktorice nije zadovoljilo vase apetite za senzacijom koju ste ocekivali, kao i to sto se njena prica nije probila do srca jednog "psihologa amatera", odnosno vase malenkosti, ahh...
Obzirom da ti je glavni argument osude to kako je jedna obrazovana zena, tacnije visokorangirana intelektualka mogla dopustiti da trpi ponizenja svoga rastrojenog muza, savjetujemneobrazovane da se vise informises na datu temu i uvjeris da su nasiljem u braku izlozene mocne, uspjesne, intelektualke, gotovo u istom omjeru kao i neskolovane, domacice sa pregacom oko struka.
Uostalom, u prethodnim postovima forumasice su ti navele i neke mnogo slavnije, mocnije, imucnije zene iz svijeta filma, mode, koje su godinama bile ili su jos uvijek izlozene fizickom ili nekom drugom vidu zlostavljanja.
Dakle, posto si se samoproglasio kao "psiholog-amater" bas bi voljela da cujem tvoje amatersko objasnjenje za postupke tih i takvih zena???
Pomenuo si djevojcicu, koju je njena majka izlozila javnosti? Kolika je ispravna njena odluka, ne znam. No treba znati, sve i da njena majka nije postupila kako je postupila, dakle javno izisla sa svojim problemom, ona bi u sebi, nazalost, nosila posljedice loseg odnosa otac-majka. Neduzna i niikom kriva, mala djevojcica je pokusavala svojoj mami u liku igracke Ken nadomjestiti boljeg muza, a sebi boljeg i normalnog tatu koji nece biti odbojan, mrzovoljan, nasilan...
Djevojka pod nickom sure alma je napisala sta je za nju znacilo odrastati i gledati izivljavanje njenog oca nad majkom, danas svjesna da bi bilo mnogo bolje za njenu majku i nju samu da je majka napustila oca.
Djevojcica Dzenita ce sigurno imati mnogo manje posljedice na dalji razvoj licnosti, nego sto bi se to moglo ocekivati da je njena majka nastavila zivjeti u uzasnom braku i jednog dana ce joj ona sigurno biti zahvalna sto je postupila upravo tako.
Najvisi, veliki, uzviseni, sveti (kon-tiki) mnogo smo tuzni, dapace, pretuzni sto sinocnje izlaganje pomenute doktorice nije zadovoljilo vase apetite za senzacijom koju ste ocekivali, kao i to sto se njena prica nije probila do srca jednog "psihologa amatera", odnosno vase malenkosti, ahh...
Obzirom da ti je glavni argument osude to kako je jedna obrazovana zena, tacnije visokorangirana intelektualka mogla dopustiti da trpi ponizenja svoga rastrojenog muza, savjetujemneobrazovane da se vise informises na datu temu i uvjeris da su nasiljem u braku izlozene mocne, uspjesne, intelektualke, gotovo u istom omjeru kao i neskolovane, domacice sa pregacom oko struka.
Uostalom, u prethodnim postovima forumasice su ti navele i neke mnogo slavnije, mocnije, imucnije zene iz svijeta filma, mode, koje su godinama bile ili su jos uvijek izlozene fizickom ili nekom drugom vidu zlostavljanja.
Dakle, posto si se samoproglasio kao "psiholog-amater" bas bi voljela da cujem tvoje amatersko objasnjenje za postupke tih i takvih zena???
Pomenuo si djevojcicu, koju je njena majka izlozila javnosti? Kolika je ispravna njena odluka, ne znam. No treba znati, sve i da njena majka nije postupila kako je postupila, dakle javno izisla sa svojim problemom, ona bi u sebi, nazalost, nosila posljedice loseg odnosa otac-majka. Neduzna i niikom kriva, mala djevojcica je pokusavala svojoj mami u liku igracke Ken nadomjestiti boljeg muza, a sebi boljeg i normalnog tatu koji nece biti odbojan, mrzovoljan, nasilan...
Djevojka pod nickom sure alma je napisala sta je za nju znacilo odrastati i gledati izivljavanje njenog oca nad majkom, danas svjesna da bi bilo mnogo bolje za njenu majku i nju samu da je majka napustila oca.
Djevojcica Dzenita ce sigurno imati mnogo manje posljedice na dalji razvoj licnosti, nego sto bi se to moglo ocekivati da je njena majka nastavila zivjeti u uzasnom braku i jednog dana ce joj ona sigurno biti zahvalna sto je postupila upravo tako.
-
sarlo
Gledajuci sinocnju emisiju vido sam:
Zenu koju je muz napustio ili otjerao (doslovno tako) i koja ne moze da se pomiri sa tim.
"...Dok on sa jaranom izlazi u diskoteke, ona sjedi kuci, cuva dijete i (tabletizirana) daje intervjue o svom braku..." citiram novinara.
On se "...vec mjesec i po nije javio! bar na telefon da (k'o fol) cuje dijete..." citiram nju. Zapravo vjerovatno su obadvije informacije njene. Koliko sam ja shvatio, to je sustina problema.
Istina da vise puta pominje da ju je muz fizicki zlostavljao i stotinu puta istjerivao iz kuce. Pominje incident sa pistoljem koji zvuci vjerodostojno. Stekao sam dojam da se fizicko maltretiranje odnosi na ta istjerivanja, a ne na udarce. Da se razumijemo i ta istjerivanja su oblik zlostavljanja u porodici. Ali kad se pomene fizicko maltretiranje kamera zumira oziljak od akne na njenom licu!
Neznam kako, ali ja jednostavno nisam vidio fizicko nasilje u porodice, vec porodicu sa teskim problemima.
Sam prilog je moralno dno novinarstva: Zena je ocito pod nekim uticajem, vjerovatno sedativa i veci dio odgovora je bio u jedva suvislim recenicama. Ona je javna licnost cesto se pojavljivala pred kamerama i nikad nije imala tikove. Pojavljivanje djeteta, likom imenom i prezimenom, u prilogu o nasilja u svojoj porodici! Tu su neizostavni komentari o najomrazenijoj stranci!
Zakljucak: Ovo je ipak ljudska nesreca, nesreca jedne porodice. Novinari su iskoristili probleme jedne zene i jedne porodice da pravljenjem prljave novinarske price tu nesrecu uvecaju.
"Sve sretne porodicu se sretne na isti nacin, svaka nesretna porodica je nesretna na svoj nacin..." .
Zenu koju je muz napustio ili otjerao (doslovno tako) i koja ne moze da se pomiri sa tim.
"...Dok on sa jaranom izlazi u diskoteke, ona sjedi kuci, cuva dijete i (tabletizirana) daje intervjue o svom braku..." citiram novinara.
On se "...vec mjesec i po nije javio! bar na telefon da (k'o fol) cuje dijete..." citiram nju. Zapravo vjerovatno su obadvije informacije njene. Koliko sam ja shvatio, to je sustina problema.
Istina da vise puta pominje da ju je muz fizicki zlostavljao i stotinu puta istjerivao iz kuce. Pominje incident sa pistoljem koji zvuci vjerodostojno. Stekao sam dojam da se fizicko maltretiranje odnosi na ta istjerivanja, a ne na udarce. Da se razumijemo i ta istjerivanja su oblik zlostavljanja u porodici. Ali kad se pomene fizicko maltretiranje kamera zumira oziljak od akne na njenom licu!
Neznam kako, ali ja jednostavno nisam vidio fizicko nasilje u porodice, vec porodicu sa teskim problemima.
Sam prilog je moralno dno novinarstva: Zena je ocito pod nekim uticajem, vjerovatno sedativa i veci dio odgovora je bio u jedva suvislim recenicama. Ona je javna licnost cesto se pojavljivala pred kamerama i nikad nije imala tikove. Pojavljivanje djeteta, likom imenom i prezimenom, u prilogu o nasilja u svojoj porodici! Tu su neizostavni komentari o najomrazenijoj stranci!
Zakljucak: Ovo je ipak ljudska nesreca, nesreca jedne porodice. Novinari su iskoristili probleme jedne zene i jedne porodice da pravljenjem prljave novinarske price tu nesrecu uvecaju.
"Sve sretne porodicu se sretne na isti nacin, svaka nesretna porodica je nesretna na svoj nacin..." .
-
mamica papucarka
Veca nesreca bi samo bila da ju je ubio.sarlo wrote:Gledajuci sinocnju emisiju vido sam:
Po drugi put kazem, meni je Andja Tito
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
Zato što su glupe, pileći mozgovi kako se kaže u narodu!medda wrote:Ja prije 10ak minuta navedoh primjer bogatih, lijepih, pametnih iz razvijenog nam Holivuda zvijezdasica koje ne ovise finansijski od svojih partnera a ovi ih opet mlate.
Gdje je tu korist??? Zasto one ostaju???
- taxi_driver
ne kontam ove sto traze razloge zlostavljanja.ja ne znam sta zena treba da uradi,da bih je udario.
i mislim da su to u vecini ljudi misevi,koji svoju snagu ne mogu nigdje dokazati sem na nekom slabijem tj.zeni.
inace,ja bih mu obje ruke odsjekao.

i mislim da su to u vecini ljudi misevi,koji svoju snagu ne mogu nigdje dokazati sem na nekom slabijem tj.zeni.
inace,ja bih mu obje ruke odsjekao.
- Romeo 80
Ako je to zaista istina, onda su muškarci puno inteligentniji od žena pa mogu tako da manipulišu njima! Naravno, žene se s tim neće složiti, ali molim vas, kako je moguće da neko trpi tako nešto tako dugo vremena ako ne mora? Po meni je to nedostatak inteligencije, a ionako je poznato da je većina bjelosvjetskih "zvjezdica" zaradila svoj status na račun guzova i predimenzioniranih silikona, a ne na račun pameti! Pamela Anderson i pamet? Poštedite me molim vas!A wrote:Ono sto se cesto zaboravlja, fizicki nasilnici su cesto i dobri manipulatori. Sve to ide polako - dobronamjerno kritikovati i staviti do znanja da ima srecu sto ima njega, jer je niko drugi ne bi htio... kroz salu nabiti na nos neke nepostojece mane, ubijediti polagano da je nesposobna, da je teska, da je losa zena, polako izolovati od najblizih, polako vrsiti pritisak i ovladati osobom. Nije to planski, mnogi od siledzija to ne bi znali uraditi namjerno. No to je ponasanje siledzije, dominatora i kompleksasa. Uzdici se ponizavajuci drugog. Na to je lako onda dodati i pokoji samar, pa jaci udaracmamica 31 wrote:Pamela Anderson, Vitni Hjuston, Tina Turner...medda wrote:Ja prije 10ak minuta navedoh primjer bogatih, lijepih, pametnih iz razvijenog nam Holivuda zvijezdasica koje ne ovise finansijski od svojih partnera a ovi ih opet mlate.
Gdje je tu korist??? Zasto one ostaju???I tako krene...
Ništa ne može opravdati nasilje bilo kakve vrste, ali je barem u mojim očima isto tako nemoguće opravdati odluke žena žrtava nasilja da prihvate takvu situaciju i da to trpe godinama! Barem kad se radi o ženama koje imaju mogućnost izbora!
U svakom slučaju radi se o nečemu nedopustivom. Fizički pa i psihički maltretirati nekoga samo zato što si svjestan da ti ta osoba ne može uzvratiti istom mjerom je odraz ultimativnog kukavičluka! Kada je ispit hrabrosti u pitanju, takve osobe u većini slučajeva padaju već na prvom zadatku.
- Romeo 80
Ma joj, nemoj me pogrešno shvatiti! Vjeruj mi, kad je nasilje u pitanju dijelimo apsolutno isto mišljenje! Što se mene tiče, takve tipove bih najradije sa desetog sprata bacio i to po mogućnosti da padnu na tu svoju maloumnu glavu!A wrote:Slicna vrsta manipulacije se sprovodi od strane sekti - polagano izolovanje, nabijanje kompleksa manje vrijednosti, itd. I tome su podlozi i muskarci i zene.Romeo 80 wrote:Ako je to zaista istina, onda su muškarci puno inteligentniji od žena pa mogu tako da manipulišu njima! Naravno, žene se s tim neće složiti, ali molim vas, kako je moguće da neko trpi tako nešto tako dugo vremena ako ne mora? Po meni je to nedostatak inteligencije, a ionako je poznato da je većina bjelosvjetskih "zvjezdica" zaradila svoj status na račun guzova i predimenzioniranih silikona, a ne na račun pameti! Pamela Anderson i pamet? Poštedite me molim vas!A wrote: Ono sto se cesto zaboravlja, fizicki nasilnici su cesto i dobri manipulatori. Sve to ide polako - dobronamjerno kritikovati i staviti do znanja da ima srecu sto ima njega, jer je niko drugi ne bi htio... kroz salu nabiti na nos neke nepostojece mane, ubijediti polagano da je nesposobna, da je teska, da je losa zena, polako izolovati od najblizih, polako vrsiti pritisak i ovladati osobom. Nije to planski, mnogi od siledzija to ne bi znali uraditi namjerno. No to je ponasanje siledzije, dominatora i kompleksasa. Uzdici se ponizavajuci drugog. Na to je lako onda dodati i pokoji samar, pa jaci udaracI tako krene...
Ništa ne može opravdati nasilje bilo kakve vrste, ali je barem u mojim očima isto tako nemoguće opravdati odluke žena žrtava nasilja da prihvate takvu situaciju i da to trpe godinama! Barem kad se radi o ženama koje imaju mogućnost izbora!
U svakom slučaju radi se o nečemu nedopustivom. Fizički pa i psihički maltretirati nekoga samo zato što si svjestan da ti ta osoba ne može uzvratiti istom mjerom je odraz ultimativnog kukavičluka! Kada je ispit hrabrosti u pitanju, takve osobe u većini slučajeva padaju već na prvom zadatku.
A manipulatori su i zene i muskarci. Razlika u muskom i zenskom manipulisanju je u ciljevima - muskarcu je podizanje samouvjerenosti, istresanje frustracija, kompleksa i akumuliranih trauma. Kod nekih je to jednostavno jedini nacin komunikacije sa okolinom, kroz sukob, jer su dosli iz takve sredine gdje se "govorio" sakama.
Zene, u nekom prosjeku, imaju manju potrebu za dominacijom, te je njihovo manipulisanje, nista manje uspjesno od muskog, sa drugim ciljem. Ali nemam ja zasto to tebi objasnjavati, ti si kao musko inteligentniji, znas ti to sigurno bolje od mene
Što se tiče inteligencije, malo sam se poigrao riječima, nisam to bukvalno mislio. U svakom slučaju, problem nasilja u porodici je itekako stvaran i što prije postanemo toga svjesni, manje će se takvih stvari u budućnosti dešavati.
- Better Man
Društvo i nadležni treba hitno da reaguju i pruže zaštitu doktoriciMujkanović i njenoj kčerci i da ih sklone od nasilnog muža, a njega treba privesti sudskim organima i procesuirati!
-
Nepoznata plavusa
Ne bi li dobio zakonom odredjenih mesec dana...Better Man wrote:Društvo i nadležni treba hitno da reaguju i pruže zaštitu doktoriciMujkanović i njenoj kčerci i da ih sklone od nasilnog muža, a njega treba privesti sudskim organima i procesuirati!