Dozvola za oruzje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bradafilozof

#776 Re: Dozvola za oruzje

Post by Bradafilozof »

mrsamras wrote:
Bradafilozof wrote:
mrsamras wrote:Prvo moras bit clan lovackog drustva, pa polozit lovacki ispit pa onda predati zahtjev u mup za oruzje.
Ne olucene cijevi(sacma) se moze dobiti na osnovu vlasnistva zemljista za cuvanje usjeva.
Kuglare(karabin) samo uz clanstvo lovackom drustvu i polozenim lovackim ispitom.

Upisnina i Clanarina ovisi od grada do grada.
Upisnina ti je od 400 KM pa mozda i preko hiljadu.
Polaganje lovackog ispita oko 200KM.
Godisnja clanarina je od 130KM pa nadalje.Clanarinu placas svake godine.

Sve regularno, moras biti clan najmanje godina dana u lovckom drustvu (LD) pa tek onda izaci na polaganje.
kad to sve završim, nabavim oružje, mogu li prestati plaćati članarinu?
Ne mozes jer ako ne platis clanarinu prestajes biti clan a lovacko drustvo mislim da svake god vrsi dostavu podataka i duzan si predati isto u policiju ili prodati ili izvrsiti zaljevanje cijevi pa ga drzati kao trofej.

Jedino sto kod nas mozda jos ve ne funkcionise kako treba, moze se desiti god, dvije da ne moras platiti a da ti niko ne dode po oruzje.
a onda se ta igranka ne isplati.
mrsamras

#777 Re: Dozvola za oruzje

Post by mrsamras »

Lov, sportsko steljastvo su jaaako skupi sportivi :D

Definitivno ako nema covjek viska para, nema racunice.
Pogotovo ako zelis i izlaziti viknedom u lov, racunaj da potrosis 50KM svaki vikend...
sjecamse

#778 Re: Dozvola za oruzje

Post by sjecamse »

taj drugi cikica dino sto se zove sa pravnim aspektima upotrebe oruzja ima veze ko i ja sa letovima na mjesec. Lik je masinski inzinjer i tu je iskljucivo da klepi dnevnicu.
onaj prvi sa zvjezdicama je najvjerovatnije neki difovac ili u najboljem slucaju politolog koji se akodjer sa pravom u putu nije sreo.

obojica su dobra da nekim ko ih je tu pistavio i sada vas uzimaju lopatom.
Ja ih lafe nisam birao, dosli su nam vec postavljeni. Sto se tice uzimanja lopatom, ne kontam to bas najbolje, ako ima negdje "obuka i predavanje" a da je za dž napisi onda ljudima da se ne trose bezze. Uglavnom u pravu si donekle :thumbup:
huxley

#779 Re: Dozvola za oruzje

Post by huxley »

Trebali dozvola za samostrel? Vidim prodaju se neki na piku, uvoz iz Kanade, i lik kaže da ne treba dozvola, ali nisam nešto siguran.
sabanss

#780 Re: Dozvola za oruzje

Post by sabanss »

huxley wrote:Trebali dozvola za samostrel? Vidim prodaju se neki na piku, uvoz iz Kanade, i lik kaže da ne treba dozvola, ali nisam nešto siguran.
Treba
huxley

#781 Re: Dozvola za oruzje

Post by huxley »

sabanss wrote:
huxley wrote:Trebali dozvola za samostrel? Vidim prodaju se neki na piku, uvoz iz Kanade, i lik kaže da ne treba dozvola, ali nisam nešto siguran.
Treba
Znaš li možda kako to ide onda, koja vrsta dozvole, gdje se vadi itd...
sabanss

#782 Re: Dozvola za oruzje

Post by sabanss »

huxley wrote:
sabanss wrote:
Treba
Znaš li možda kako to ide onda, koja vrsta dozvole, gdje se vadi itd...
Trebalo bi da je standardna procedura sa razlikom sto moras biti clan nekog streljackog kluba koji ima sekciju samostrela posto se on vodi kao sportsko oruzje. Pretpostavljam da se moze registrovati i kao lovacko oruzje (ili mozda grijesim?) pa bi potvrdu dobio od lovackog udruzenja.

Cini mi se da ti je jednostavnije dobiti dozvolu za pistolj :D

Inace ovo je moja slobodna interpretacija, zakon imas na sljedecem linku:

http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... 202007.pdf

Pa pogledaj...
junior82

#783 Re: Dozvola za oruzje

Post by junior82 »

Moze li mi neko reci , ima li negdje kod nas kupiti nestandardne ( FMJ) 9 mm municije ?
Dakle je li uopste legalno i ima li u prodaji Hollow point, Hydra ahock municije ? I cijene ukliko neko zna .
Hvala :thumbup:
Bradafilozof

#784 Re: Dozvola za oruzje

Post by Bradafilozof »

junior82 wrote:Moze li mi neko reci , ima li negdje kod nas kupiti nestandardne ( FMJ) 9 mm municije ?
Dakle je li uopste legalno i ima li u prodaji Hollow point, Hydra ahock municije ? I cijene ukliko neko zna .
Hvala :thumbup:
Nema i nije legalno. Ako gdje nadjes javi, ima jos interesanata.
Dozer

#785 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Jos nam samo objasni sta bi znacilo "nestandardna FMJ municija" :D

FMJ je FMJ, nema nestandardne FMJ municije :)
Ili je FMJ, ili SP, ili HP, ili HS... Nije mi poznato da postoji FMJ HP ili FMJ HS... Moras precizirati koju tacno municiju, tj. zrno trazis. U B. Luci se, recimo, moze kupiti 9mm HS.
Ne znam da li je tamo ta vrsta legalizovana, ali je ima.

Kod nas, u FBiH, koliko je meni poznato nista osim FMJ nije legalno.
Naranvo, ovo je cista glupost, ali to je tako kada zakone pisu i donose ljudi koji nemaju blage veze ni s oruzjem, ni s pucanjem, a jos manje s balistikom... Samim tim uopste ne kontaju sta izglasavaju.
Jbg... BiH je ovo...
Bradafilozof

#786 Re: Dozvola za oruzje

Post by Bradafilozof »

Fino je znati to za banjaluku. Jos samo da razjadnimo sta je hs?

Cuo sam za hp, sp al hs?

Ako ima u b luci, onda bi trebalo i negdje blize sarajevu biti?
Dozer

#787 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

HS - Hydra-Shock
A koliko znam, nigdje prije BL ih nema.
junior82

#788 Re: Dozvola za oruzje

Post by junior82 »

Dozer wrote:Jos nam samo objasni sta bi znacilo "nestandardna FMJ municija" :D

FMJ je FMJ, nema nestandardne FMJ municije :)
Ili je FMJ, ili SP, ili HP, ili HS... Nije mi poznato da postoji FMJ HP ili FMJ HS... Moras precizirati koju tacno municiju, tj. zrno trazis. U B. Luci se, recimo, moze kupiti 9mm HS.
Ne znam da li je tamo ta vrsta legalizovana, ali je ima.

Kod nas, u FBiH, koliko je meni poznato nista osim FMJ nije legalno.
Naranvo, ovo je cista glupost, ali to je tako kada zakone pisu i donose ljudi koji nemaju blage veze ni s oruzjem, ni s pucanjem, a jos manje s balistikom... Samim tim uopste ne kontaju sta izglasavaju.
Jbg... BiH je ovo...
Dozer, pogresno sam se izrazio , mislio sam nestandardne , da nije FMJ.
Dakle kao sto si rekao HS municija me interesuje , bilo koji tip Hallow pointa.
Volio bih imati 30 ak momada , cisto da imam kada nosim pistolj u svrhu samoobrane , a sto se tice gađanja i rekreacije mi je dobar i standardni FMJ S&B , koji se najvise prodaje u lokalnoj trg oruzja.
Hvala na info , znaci nista prije BL , i opet ilegalno mogu nositi to zrno u Federaciji , stvarno su nam konfuzni zakoni o oruzju i municiji .
junior82

#789 Re: Dozvola za oruzje

Post by junior82 »

Dozer ,
da te jos malo iskoristim , posto po prijasnjim postovima vidim da se dosta kuzis u oruzje ...
...imas li kakvo iskustvo sa steyer pistoljima , imam trenutno jednu opciju da zamjenim svoj HS-9 uz nadoplatu nekih 300 KM , pa me interesuje dobijam li ista za tih 300 KM u svrhu rekreativnog gađanja i kvalitete samog oruzja i njegovih karakteristika.
Hvala unaprijed , pa neki savjet kada uhvatis vremena :?
kosava

#790 Re: Dozvola za oruzje

Post by kosava »

Mozes li ga probati u streljani da vidis kako ti lezi u ruci?

Prvo i najbitinije je da pistolj lezi u ruci jer ako nevalja grip rezulatiti ce biti losi.
Dozer

#791 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

junior82 wrote:Dozer ,
da te jos malo iskoristim , posto po prijasnjim postovima vidim da se dosta kuzis u oruzje ...
...imas li kakvo iskustvo sa steyer pistoljima , imam trenutno jednu opciju da zamjenim svoj HS-9 uz nadoplatu nekih 300 KM , pa me interesuje dobijam li ista za tih 300 KM u svrhu rekreativnog gađanja i kvalitete samog oruzja i njegovih karakteristika.
Sustinski, rekreativno ti je manje-vise svejedno. Ne znam o kojem Steyeru tacno govoris, ali u istom kalibru je to tu negdje i po preciznosti, i tezini, i ergonomiji. Steyer mozda daje nesto vecu garanciju na cijev (nisam siguran, pretpostavljam da je MOZDA tako), ali i HS daje garanciju na 25.000 komada, tako da mozda i nemas neke potrebe to mijenjati.
Jedino u cemu mislim da je HS "jaci" jeste stp nije osjetljiv na razlicitu municiju, dok se kod Steyera cesce desava da ne opali metak koji nije bas po PS-u. To "po PS-u" znaci da mu obrada mozda nije vrh vrhova, sto je ces slucaj s nekim domacim municijama, i da se razlikuje u djelicima milimetra u dizini ili sirini cahure, radi cega metak nekada udje dublje u leziste u cijevi, pa udarna igla ne dohavti dovoljno jako inicijalnu.

Sad, stvar je samo sta vise volis (citaj: sminke), jer Steyer je malo usminkaniji dizajnom. :)
junior82

#792 Re: Dozvola za oruzje

Post by junior82 »

kosava wrote:Mozes li ga probati u streljani da vidis kako ti lezi u ruci?

Prvo i najbitinije je da pistolj lezi u ruci jer ako nevalja grip rezulatiti ce biti losi.
Nisam imao prilike probati spomenuti pistolj , ali kada malo razmislim i poslije Dozerovog komentara , mislim da ce ostati HS za sada :)
junior82

#793 Re: Dozvola za oruzje

Post by junior82 »

Dozer wrote:
junior82 wrote:Dozer ,
Sustinski, rekreativno ti je manje-vise svejedno. Ne znam o kojem Steyeru tacno govoris, ali u istom kalibru je to tu negdje i po preciznosti, i tezini, i ergonomiji. Steyer mozda daje nesto vecu garanciju na cijev (nisam siguran, pretpostavljam da je MOZDA tako), ali i HS daje garanciju na 25.000 komada, tako da mozda i nemas neke potrebe to mijenjati.
Jedino u cemu mislim da je HS "jaci" jeste stp nije osjetljiv na razlicitu municiju, dok se kod Steyera cesce desava da ne opali metak koji nije bas po PS-u. To "po PS-u" znaci da mu obrada mozda nije vrh vrhova, sto je ces slucaj s nekim domacim municijama, i da se razlikuje u djelicima milimetra u dizini ili sirini cahure, radi cega metak nekada udje dublje u leziste u cijevi, pa udarna igla ne dohavti dovoljno jako inicijalnu.

Sad, stvar je samo sta vise volis (citaj: sminke), jer Steyer je malo usminkaniji dizajnom. :)
Gledao sam malo vise po You tubeu i vidim da ima dosta zastoja , pogotovo gdje koriste 'home made ' municiju ili neku jeftiniju opciju. A meni se za rekreativno gađanje bas i ne kupuje extra kvalitetna municija , tako da ce HS ostati za sada :lol:
U sustini , jako sam zadovoljan sa svojim HS om , do sada ispucao 700-800 metaka , super mi lezi , solidni rezultati za moje iskustvo .
Jedino me kod Steyra privukla ta sminka koju si i sam spomenuo ( M9a1 ).
Hvala na odgovoru u svakom slucaju.
vazna

#794 Re: Dozvola za oruzje

Post by vazna »

Može li mi neko ko je u zadnje vrijeme vadio dozvolu reći je li se još uvijek kod one "tete" u MUP-u uzimaju oni formulari. Hvala.
Bradafilozof

#795 Re: Dozvola za oruzje

Post by Bradafilozof »

junior82 wrote:
Dozer wrote:[

Gledao sam malo vise po You tubeu i vidim da ima dosta zastoja , pogotovo gdje koriste 'home made ' municiju ili neku jeftiniju opciju. A meni se za rekreativno gađanje bas i ne kupuje extra kvalitetna municija , tako da ce HS ostati za sada :lol:
U sustini , jako sam zadovoljan sa svojim HS om , do sada ispucao 700-800 metaka , super mi lezi , solidni rezultati za moje iskustvo .
Jedino me kod Steyra privukla ta sminka koju si i sam spomenuo ( M9a1 ).
Hvala na odgovoru u svakom slucaju.
To sto si vidio po youtube jevstari model koji je imao gresku na izvlakacu. Tamo nekad od 2008 nemaju tih problema.
junior82

#796 Re: Dozvola za oruzje

Post by junior82 »

Ima li neko kakvog iskustva sa poboljsanjem gripa na pistolju , radi li kod nas neko modeliranje , narudzbe sa neta , koji brend , cijena....
Mene konkretno zanima HS 9 , koji i nema najbolje prijanjanje u vrucim ljetnim danima i sa znojnim rukama .
Ili su takticke rukavice najbolje rjesenje za rekreativno gađanje :? :?:
Dozer

#797 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Kakav god rukohvat da imas, ako se ruke znoje - dzaba ti je.
Savjet - prije pucanja uvalis sape malo u kakav puder (djeciji je OK), kredu, ili jednostavno zagrabis malo zemlje i protrljas kroz dlanove.
To ce osusiti dlanove i dace ti kvalitetniji i puniji hvat.

HS, realno, ima vrlo dobar rukohvat. Opcije da ga doradis su malo tricky, i vjerovatno ces izgubiti tu ergonomiju koju sada imas.

Jesi tog HS-a kupio novog?
junior82

#798 Re: Dozvola za oruzje

Post by junior82 »

Dozer wrote:Kakav god rukohvat da imas, ako se ruke znoje - dzaba ti je.
Savjet - prije pucanja uvalis sape malo u kakav puder (djeciji je OK), kredu, ili jednostavno zagrabis malo zemlje i protrljas kroz dlanove.
To ce osusiti dlanove i dace ti kvalitetniji i puniji hvat.

HS, realno, ima vrlo dobar rukohvat. Opcije da ga doradis su malo tricky, i vjerovatno ces izgubiti tu ergonomiju koju sada imas.

Jesi tog HS-a kupio novog?
Jesam kupio novog , prije godinu dana .
Ma nije mi grip u principu los , samo malo bjezi kada su ruke oznojene , a mislio sam ako ima kupiti neka gumirana opcija , bez brusenja i ostecenja postojeceg gripa , kao sto su Talon gripovi ( ako se nisi susretao sa njima pogledaj po netu ) , hvale ih na sve strane, ali sumnjam da ih ima kod nas kupiti, a sve sto sam nasao na ebayu , nemaju isporuku za BIH.
Pa sam mislio da li kod nas ima nesto slicno . A za samo modeliranje gripa i sam bi se bojao dati nov pistolj da mi neko radi , tko nije bas expert :roll:
Dozer

#799 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Ma samo puder, kreda, zemlja, i sve ide.
vazna

#800 Re: Dozvola za oruzje

Post by vazna »

Gdje je najpovoljnije kupiti taj sef za oružje što sad traže da imaš kad dolaze u provjeru.
Post Reply