Medvjedu sigurno neces pobjeci, puno vece sanse su ti s pistoljem mada ni to nije nikakvo jamstvo. 9 mm ce propucati medvjeda ali ne znaci da ce ga i ubiti, a ni puska kad smo vec kod tog. Vise ovisi o vrsti streljiva i tvojoj preciznosti gdje ces ga pogoditi. U svakom slucaju, pobjeci mu neces, a isto tako cesto ni raznim razbojnicima i krimosima koji se cesto ponasaju bas kao zivotinje. Je li nanjuse strah ili slabost oni gori.sjecamse wrote:Evo, nakon nekog vremena, da se tuspasim i napisem novo iskustvo.
Dobio sam poziv za predavanje - obuku, spletom okolnosti sam prvi termin proupustio, ali sam nakon ponovnog trazenja dobio novi termin. Nisam ni slutio da ce posjecenost biti tolika, cca. 60 ljudi u prostorijama MUP-a kod Importane centra. Prvi predavac je bio viši Inpektor koji nam je dao uvod u zakon i koristenje VO u skladu sa istim. Da bi nakon njegovog casa od 45minuta, dosao njegov kolega načelnik i vještak balistike te smo kod njega imali 3 casa po 45minuta. Mogu reci da je Gdin. koji je predavao jako interesantan kao lik i vise je bilo smijeha i nekih zivotnih prica nego nekog pametovanja.
U sustini, ono sto je bitno a to je da ako iko ima imalo mozga i razuma u sebi, shvatit ce da je pistolj jedna zaista nepotrebna stvar u zivotu normalnog gradjanina. E sad sigurno ce se ljudi pitati zasto? Pa iskreno ne postoji opcija da se koristi bilo gdje osim u streljani. Ne do bog da nekome zatreba u samoodbrani, bolje da bjezi nego da ga poteze. Zivot u opasnosti? Opet bolje se hvatati magle nego dolaziti u situaciju da se potegne pistolj.
Ja sam pitao za susret sa medvjedom.... nasmijao mi se covjek i rekao da ako pocnem pucati u medvjeda da mogu samo vece sranje napraviti jer mu 9mm nece nista uciniti...i tako, bilo je jos par nekih dopadljivih primjera, viceva, situacija iz stvarnog zivota, slika..... Ali opet se vracamo na isto pitanje. KADA NEKO MOZE KORISTITI PISTOLJ i isto samo malo drugacije KADA NEKO SMIJE KORISTITI PISTOLJ? Odgovor nacelnik nije ponudio, jer je odgovor u svakom od korisnika - posjedovalaca VO. A zakon ce kaao naci pravi odgovor.
Mozda je ovo vise bilo subjektivno misljenje, ali vjerujem da izmedju citalaca ima i onih koji ce osuditi moje misljenje, a i nekih koji ce se prepozbati u njemu. Sustina je ista, koristiti VO izvan pravila koja su donekle jasno definisana, isto tako ostavlja na temu donekle razmatranje i presudu na osnovu istog. Sto bi se reklo, procjeni pa uradi, a kadija ce ti reci kako bi on i tako ce ti i biti.
Do novog pisanja
Dozvola za oruzje
- tututuuuu
#751 Re: Dozvola za oruzje
- Bradafilozof
#752 Re: Dozvola za oruzje
Ako ga pogodi u glavu ili srce medo je gotov. U svakom drugom slucaju...
inace cujem da medo moze potegnuti i 50km na sat. Tako da bjezanje, cak ni biciklom, nije opcija.
inace cujem da medo moze potegnuti i 50km na sat. Tako da bjezanje, cak ni biciklom, nije opcija.
- Bradafilozof
#753 Re: Dozvola za oruzje
Inace, zna li neko koliko kosta dozvola za lovacku pusku sa optikom?
- Connaisseur Karlin
#754 Re: Dozvola za oruzje
Dozvola za oruzje ne garantuje da je osoba mentalno i emocionlano stabilna!
- kokuz_sa
#755 Re: Dozvola za oruzje
Bradafilozof wrote:Ako ga pogodi u glavu ili srce medo je gotov. U svakom drugom slucaju...
ako medo izleti na tebe i krene..a ti imas pistolj ..najbolja opcija je pucat sebi u glavu
- esmasaric
#756 Re: Dozvola za oruzje
Da li je istina da ti pitaju komšije kakva si ti osoba?
I ako oni kažu da si luđak, onda ne možeš dobiti oružje,
- Bradafilozof
#757 Re: Dozvola za oruzje
Nije bas ni medo od kamena ko sto se prica. 9mm bi njega pristojno izbusio. Samo je bitno ostati pribran i koliko toliko nanisaniti.kokuz_sa wrote:Bradafilozof wrote:Ako ga pogodi u glavu ili srce medo je gotov. U svakom drugom slucaju...
ako medo izleti na tebe i krene..a ti imas pistolj ..najbolja opcija je pucat sebi u glavu
- mirsek
#758 Re: Dozvola za oruzje
Jest tacno, s tim sto ti se oruzje moze oduzeti ako poslije dobijanja oruzja svojim ponasanjem "otkrijes" da si ludzak.esmasaric wrote:Da li je istina da ti pitaju komšije kakva si ti osoba?
- kokuz_sa
#759 Re: Dozvola za oruzje
jesi vidio ti kad medu uzivo? znas li ti kolika je to zivuljka
Medo zivotinja koja odraslog vola savlada udarcem sapom..a da je zaustavi jedan ili dva metka od 9mm..
vidi ovo https://www.youtube.com/watch?v=0h1XlsskYmY
nije medo ali tek 4 ili 5 metak ga zaustavio i to ga nije ubio ..a jos ije nesto velik bio
Medo zivotinja koja odraslog vola savlada udarcem sapom..a da je zaustavi jedan ili dva metka od 9mm..
nije medo ali tek 4 ili 5 metak ga zaustavio i to ga nije ubio ..a jos ije nesto velik bio
- Haris.ba
#760 Re: Dozvola za oruzje
Za medvjeda ovo, i iako sam protiv samoubojstva, šesti metak ostaviti za sebe, a za streljane 9mm:
http://www.smith-wesson.com/webapp/wcs/ ... rrorView_Y

http://www.smith-wesson.com/webapp/wcs/ ... rrorView_Y

- Bradafilozof
#761 Re: Dozvola za oruzje
Pa ako svi tako kazu...esmasaric wrote:Da li je istina da ti pitaju komšije kakva si ti osoba?
- Bradafilozof
#762 Re: Dozvola za oruzje
Pa onaj lola ga golim rukama zadavio a ja da ga ne ubijem sa 15 metaka.kokuz_sa wrote:jesi vidio ti kad medu uzivo? znas li ti kolika je to zivuljka
ps. Da, uvijek nosim pistolj sa 15 metaka a sada razmatram da kad idem u sumu nosim i dodatni okvir.
- Haris.ba
#763 Re: Dozvola za oruzje
Prvi put kad sam se srep sa vukom, sav razum je popustio i upalio se primordijalni refleks - bježanija. Trčao sam jedno 30 metara, pao, slomio se. Sreća pa vuk nije bio zainteresovan, gledao me i otišao.
Drugi put sa divljim svinjama je bilo malo drugačije. Više, što nisam odmah skontao da prolazi. Ukipio sam se, bila je sa mladuncima. Nisam izgledao kao opasnost, pa je produžila. Ono je ko traktorče.
Treći put sam se istrzao na srnu. Ali, da je bila neka opasnija životinja, ne bi me bilo.
Četvrti put vuk, peti put medvjed, šesti put mečka sa mečetom. Sreća moja na većim udaljenostima. Uglavnom, svako drugačije reaguje. Neko je hladan ko špricer, nekome se ruke tresu. I u tim momentima, ja bi se divio onome ko bi imao kuveta zamjeniti šanžer.
Kažem, bolje je imati pištolj, ma bilo kakav. Ali, 9mm i medvjed, naročito ako je odrasli mužjak (mada je ženka sa mečetom opasnije), zahtjeva da je blizu. Medo može dostići 50 km/h na sat. To je negdje oko 13 m/s. Uglavnom. i da prelazi 3 m/s, to su strašne brzine. Prema pričama lovaca, teško da 9mm može probiti centralni dio lubanje. Najsigurnije je ciljati u srce, ali u momentima panike teško.
Drugi put sa divljim svinjama je bilo malo drugačije. Više, što nisam odmah skontao da prolazi. Ukipio sam se, bila je sa mladuncima. Nisam izgledao kao opasnost, pa je produžila. Ono je ko traktorče.
Treći put sam se istrzao na srnu. Ali, da je bila neka opasnija životinja, ne bi me bilo.
Četvrti put vuk, peti put medvjed, šesti put mečka sa mečetom. Sreća moja na većim udaljenostima. Uglavnom, svako drugačije reaguje. Neko je hladan ko špricer, nekome se ruke tresu. I u tim momentima, ja bi se divio onome ko bi imao kuveta zamjeniti šanžer.
Kažem, bolje je imati pištolj, ma bilo kakav. Ali, 9mm i medvjed, naročito ako je odrasli mužjak (mada je ženka sa mečetom opasnije), zahtjeva da je blizu. Medo može dostići 50 km/h na sat. To je negdje oko 13 m/s. Uglavnom. i da prelazi 3 m/s, to su strašne brzine. Prema pričama lovaca, teško da 9mm može probiti centralni dio lubanje. Najsigurnije je ciljati u srce, ali u momentima panike teško.
- esmasaric
#764 Re: Dozvola za oruzje
Ja ne bih mogla na sebe pištolj bez obzira na sve. Pritisak je to.
Mogu samo zamisliti kako je ljudima kad tako čuvaju metak za svaki slučaj, grozno.
Dobro je pa sam Herka, mi mede golim rukama tamanimo.
P.S. Sjećam se prije par godina emisije gdje su snimali koliko auta ima pištolje unutra. Znači policija zaustavi i provjeri da li imaš i dozvolu za to itd. Pravo puno auta. A da se koše pitaju, pa rijetko bi ko imao pištolj...nisu svi baš naklonjeni.
Mogu samo zamisliti kako je ljudima kad tako čuvaju metak za svaki slučaj, grozno.
Dobro je pa sam Herka, mi mede golim rukama tamanimo.
P.S. Sjećam se prije par godina emisije gdje su snimali koliko auta ima pištolje unutra. Znači policija zaustavi i provjeri da li imaš i dozvolu za to itd. Pravo puno auta. A da se koše pitaju, pa rijetko bi ko imao pištolj...nisu svi baš naklonjeni.
- Bradafilozof
#765 Re: Dozvola za oruzje
jesi li imao oružje?Haris.ba wrote:Prvi put kad sam se srep sa vukom, sav razum je popustio i upalio se primordijalni refleks - bježanija. Trčao sam jedno 30 metara, pao, slomio se. Sreća pa vuk nije bio zainteresovan, gledao me i otišao.
da, divlja svinja je veliki problem, ima ih dosta a vrlo teške za ustrijeliti. možda i gori slučaj od medvjeda.Haris.ba wrote:Drugi put sa divljim svinjama je bilo malo drugačije. Više, što nisam odmah skontao da prolazi. Ukipio sam se, bila je sa mladuncima. Nisam izgledao kao opasnost, pa je produžila. Ono je ko traktorče.
vrijeme je da ti saliju stravuHaris.ba wrote:Treći put sam se istrzao na srnu. Ali, da je bila neka opasnija životinja, ne bi me bilo.
ti ko da si šumar, gdje uspiješ nafatati tolike divlje životinje?Haris.ba wrote:Četvrti put vuk, peti put medvjed, šesti put mečka sa mečetom. Sreća moja na većim udaljenostima. Uglavnom, svako drugačije reaguje.
da, zato ga do sada nisam ni nosio, samo da mi smeta. ne vjerujem ni da bi ga uspio naći u torbici kad zagusti (rezervni okvir i pištolj držim u posebnoj torbici).Haris.ba wrote:Neko je hladan ko špricer, nekome se ruke tresu. I u tim momentima, ja bi se divio onome ko bi imao kuveta zamjeniti šanžer.
teško ga je pogoditi u srce prije nego se izdigne na zadnje noge. a to, koliko ja znam, radi već kad je prišao žrtvi. nadam se da bi ga jedan od 15 pogodio u lobanju.Haris.ba wrote:Kažem, bolje je imati pištolj, ma bilo kakav. Ali, 9mm i medvjed, naročito ako je odrasli mužjak (mada je ženka sa mečetom opasnije), zahtjeva da je blizu. Medo može dostići 50 km/h na sat. To je negdje oko 13 m/s. Uglavnom. i da prelazi 3 m/s, to su strašne brzine. Prema pričama lovaca, teško da 9mm može probiti centralni dio lubanje. Najsigurnije je ciljati u srce, ali u momentima panike teško.
a još više se nadam da ga nikad neću sresti, ni medu ni krmka, a sa ostalim životinjama bi se već nekako obračunao.
-
mrsamras
#766 Re: Dozvola za oruzje
Po ovome napisanom ja bih prije rekao da si ti bio u ZOO nego u sumiHaris.ba wrote:Prvi put kad sam se srep sa vukom, sav razum je popustio i upalio se primordijalni refleks - bježanija. Trčao sam jedno 30 metara, pao, slomio se. Sreća pa vuk nije bio zainteresovan, gledao me i otišao.
Bez uvrede ali jako tesko povjerovati u ovo napisano
Ja sam lovac i poznajem dosta lovaca koji u svom nekom lovackom stazu od nekih 12 god nisu uspjeli vidjeti svinju a o drugim zivotinjama da i ne pricamo.
- Bradafilozof
#767 Re: Dozvola za oruzje
koja je procedura i koliko košta dozvola za lovačku pušku?mrsamras wrote:Po ovome napisanom ja bih prije rekao da si ti bio u ZOO nego u sumiHaris.ba wrote:Prvi put kad sam se srep sa vukom, sav razum je popustio i upalio se primordijalni refleks - bježanija. Trčao sam jedno 30 metara, pao, slomio se. Sreća pa vuk nije bio zainteresovan, gledao me i otišao.
Bez uvrede ali jako tesko povjerovati u ovo napisano![]()
Ja sam lovac i poznajem dosta lovaca koji u svom nekom lovackom stazu od nekih 12 god nisu uspjeli vidjeti svinju a o drugim zivotinjama da i ne pricamo.
-
mrsamras
#768 Re: Dozvola za oruzje
Prvo moras bit clan lovackog drustva, pa polozit lovacki ispit pa onda predati zahtjev u mup za oruzje.
Ne olucene cijevi(sacma) se moze dobiti na osnovu vlasnistva zemljista za cuvanje usjeva.
Kuglare(karabin) samo uz clanstvo lovackom drustvu i polozenim lovackim ispitom.
Upisnina i Clanarina ovisi od grada do grada.
Upisnina ti je od 400 KM pa mozda i preko hiljadu.
Polaganje lovackog ispita oko 200KM.
Godisnja clanarina je od 130KM pa nadalje.Clanarinu placas svake godine.
Sve regularno, moras biti clan najmanje godina dana u lovckom drustvu (LD) pa tek onda izaci na polaganje.
Ne olucene cijevi(sacma) se moze dobiti na osnovu vlasnistva zemljista za cuvanje usjeva.
Kuglare(karabin) samo uz clanstvo lovackom drustvu i polozenim lovackim ispitom.
Sve regularno, moras biti clan najmanje godina dana u lovckom drustvu (LD) pa tek onda izaci na polaganje.
-
nookey
#769 Re: Dozvola za oruzje
Šta je sa 7.62, da li bi taj probio lobanju?
- Bradafilozof
#770 Re: Dozvola za oruzje
kad to sve završim, nabavim oružje, mogu li prestati plaćati članarinu?mrsamras wrote:Prvo moras bit clan lovackog drustva, pa polozit lovacki ispit pa onda predati zahtjev u mup za oruzje.
- tututuuuu
#771 Re: Dozvola za oruzje
Ja ne znam kakvi ste vi to onda lovci. Ja sam divlje svinje vidio jedno dva puta bar a jednom sa malim svinjama zenku. Tetrijebe, srne i medvjeda. To dok sam radio u sumariji a nije ni da sam radio nesto dugo. Ali drago mi je da ih ne vidite i da ne ubijate te zivotinje.mrsamras wrote:Po ovome napisanom ja bih prije rekao da si ti bio u ZOO nego u sumiHaris.ba wrote:Prvi put kad sam se srep sa vukom, sav razum je popustio i upalio se primordijalni refleks - bježanija. Trčao sam jedno 30 metara, pao, slomio se. Sreća pa vuk nije bio zainteresovan, gledao me i otišao.
Bez uvrede ali jako tesko povjerovati u ovo napisano![]()
-
mrsamras
#772 Re: Dozvola za oruzje
Pa nije to bas tako kako se misli da je u lovu
I ne lovi se sve sto narod pomisli
Ja sam imao priliku vidjeti svinje, lisice, srne ali vuka i medvjeda to ti se bas bas mora posreciti.
I ne lovi se sve sto narod pomisli
Ja sam imao priliku vidjeti svinje, lisice, srne ali vuka i medvjeda to ti se bas bas mora posreciti.
-
mrsamras
#773 Re: Dozvola za oruzje
Ne mozes jer ako ne platis clanarinu prestajes biti clan a lovacko drustvo mislim da svake god vrsi dostavu podataka i duzan si predati isto u policiju ili prodati ili izvrsiti zaljevanje cijevi pa ga drzati kao trofej.Bradafilozof wrote:kad to sve završim, nabavim oružje, mogu li prestati plaćati članarinu?mrsamras wrote:Prvo moras bit clan lovackog drustva, pa polozit lovacki ispit pa onda predati zahtjev u mup za oruzje.
Jedino sto kod nas mozda jos ve ne funkcionise kako treba, moze se desiti god, dvije da ne moras platiti a da ti niko ne dode po oruzje.
-
zigson
#774 Re: Dozvola za oruzje
ma .357 i miran sinookey wrote:Šta je sa 7.62, da li bi taj probio lobanju?
-
nookey
#775 Re: Dozvola za oruzje
Bio je samnom frajer na obuci koji je ubio medvjeda 357 comzigson wrote:ma .357 i miran sinookey wrote:Šta je sa 7.62, da li bi taj probio lobanju?