Dozvola za oruzje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Cyrax

#226 Re: Dozvola za oruzje

Post by Cyrax »

Dozer wrote:CZ100 nema automatsko okidanje, nego se bas napatis dok okines :)
Za razliku od modela 110 koji ima DA okidac.
Malo je reci da se napatis...Ko kubura.
Cyrax

#227 Re: Dozvola za oruzje

Post by Cyrax »

Nego, novija verzija Steyr-a valja li cemu? Nikako, ali nikako da se potrefi da ga probam. :S
Stara verzija je ok bila bar meni. Picajzle mogu samo reci da je ruzan :-) , a jeste malo :D
Trebao ga uzeti ali potrefi se G19 treca generacija, nov novcat i jbg nije da se zalim.
drugtito2011

#228 Re: Dozvola za oruzje

Post by drugtito2011 »

RahatHurmašica wrote:po meni oko 600 i to da ti naleti dobra mušterija

cz999 je noviji od toga, a evo vidiš dao bi ga čovjek za 600

http://www.pik.ba/artikal/9167631/cz-999/

a za ovaj je čovjek bio pristao na 700KM

http://www.pik.ba/artikal/7777762/pistolj-cz-999/
Hvala puno
Dozer

#229 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Steyr dobar, naravno.
RahatHurmašica

#230 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

Dozer wrote:Steyr dobar, naravno.
ali ova najnovija generacija. oni raniji su imali tehničke probleme za izbacivanjem čahure.

ne znam jesu li ovi noviji osjetljivi na municiju, jesu li česti zastoji?
Dozer

#231 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Koliko znam, rade k'o Doxa :)
Medjutim, kao i svaki pistolj, pravo stanje se nece vidjeti dok se ne ispali 1000-2000 metaka, po mogucnosti u realnim uslovima koji podrazumijevaju brzo pucanje bar 200-300 i sa izmjenama okvirova.
TheMule

#232 Re: Dozvola za oruzje

Post by TheMule »

.
Last edited by TheMule on 28/10/2013 00:53, edited 1 time in total.
TheMule

#233 Re: Dozvola za oruzje

Post by TheMule »

.[izbrisano] nemam sad vremena za diskusiju
Ramzess Veliki

#234 Re: Dozvola za oruzje

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:CZ100 nema automatsko okidanje, nego se bas napatis dok okines :)
Za razliku od modela 110 koji ima DA okidac.
Jest' ... tegljiš obarač pa nikad ... :twisted:
Ramzess Veliki

#235 Re: Dozvola za oruzje

Post by Ramzess Veliki »

Cyrax wrote:Nego, novija verzija Steyr-a valja li cemu? Nikako, ali nikako da se potrefi da ga probam. :S
Stara verzija je ok bila bar meni. Picajzle mogu samo reci da je ruzan :-) , a jeste malo :D
Trebao ga uzeti ali potrefi se G19 treca generacija, nov novcat i jbg nije da se zalim.
Zaštitari zamijenili Glockove sa Steyerima.
blinker13

#236 Re: Dozvola za oruzje

Post by blinker13 »

Dozer wrote:Koliko znam, rade k'o Doxa :)
Medjutim, kao i svaki pistolj, pravo stanje se nece vidjeti dok se ne ispali 1000-2000 metaka, po mogucnosti u realnim uslovima koji podrazumijevaju brzo pucanje bar 200-300 i sa izmjenama okvirova.
Ja sam ispucao nešto preko 2.000 kom svojim Steyrom M9A1 i mogu potvrditi da je super pištolj. Meni u ruci mnogo bolje leži nego Glock, XDM, HS ili Sig, a to su ovi koje sam probao. Napominjem svima da je ovo potpuno individualna stvar i da svakako probaju ležanje više različitih pištolja, jer svi imamo malu drugačiju ruku, pa je najbolje probati nekoliko modela dok ne nađete ono što vam najbolje leži. Čišćenje i rastavljanje Steyra je super lagano, a ja sam imao jednu zaglavu na strelištu do sada.

Stvar koja me kod Steyra oduševila od starta je nešto masivniji i teži kraj cijevi koji meni odgovara kod nišanjenja i drugog metka, jer smanjuje otklon od mete. Osim toga, trapezasti nišani su mi fenomenalni, ali se može desiti da se nekome i ne dopadnu, jer nisu standardni, iako po mom mišljenju jako olakšavaju nišanjenje. Da opet uzimam prvi pišolj, definitivno bih opet kupio isti ovaj.
Dozer

#237 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

@Ramzes
Sto je totalno irelevantno za bilo sta jer 95% zastitara ne zna pucati, pa sta god da im das u ruke ;)

@Blinker13
Stvar koja me kod Steyra oduševila od starta je nešto masivniji i teži kraj cijevi koji meni odgovara kod nišanjenja i drugog metka, jer smanjuje otklon od mete. Osim toga, trapezasti nišani su mi fenomenalni, ali se može desiti da se nekome i ne dopadnu, jer nisu standardni, iako po mom mišljenju jako olakšavaju nišanjenje. Da opet uzimam prvi pišolj, definitivno bih opet kupio isti ovaj.
Da, on zaista odlicno lezi u ruci, i to u vecini ruku, jer mu je ergonomija vrhunska. Balans tog pistolja je takodjer odlican, mada se svaki pistolj moze srediti da se prednji dio (usta cijevi) oteza kako bi se postigla bolja stabilnost i manji odskok (samo se nalije malo olova u nosac opruge).

Nisani na Steyery jesu nestandardandni, i meni bas ne leze za brzo pucanje, ali su zato odlicni za precizno pucanje radi svoje ostrine, malih zazora i samog piramidalnog oblika musice. Poravnavanje na preciznom pucanju s ovim nisanima je zaista vrhunsko jer se moze odraditi prefektno.
Ramzess Veliki

#238 Re: Dozvola za oruzje

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:@Ramzes
Sto je totalno irelevantno za bilo sta jer 95% zastitara ne zna pucati, pa sta god da im das u ruke ;)
:mrgreen:
Hehe, a valja stisnut' pa pucat'. :lol: Kladim se da ih pitaš da bi svaki radije imao vodeni pištolj i to onaj naranđasti da se izdaleka vidi. :D
Tatalgia

#239 Re: Dozvola za oruzje

Post by Tatalgia »

Da li moze neko da mi kaže koliko se dugo čeka na odobrenje, tj koliko dugo od prilike traju provjere prije nego te pozovu da saopste da li su odobrili ili ne zahtjev za oružani list?
RahatHurmašica

#240 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

Dozer wrote:
Nisani na Steyery jesu nestandardandni, i meni bas ne leze za brzo pucanje, ali su zato odlicni za precizno pucanje radi svoje ostrine, malih zazora i samog piramidalnog oblika musice. Poravnavanje na preciznom pucanju s ovim nisanima je zaista vrhunsko jer se moze odraditi prefektno.
Dozer, kakva su iskustva sa zastojima na xdm-u? vidimo steyr na 2000 metaka jedan zastoj. Kakav je glock, i ako znaš za još neke pištolje, po tom pitanju?

može i neko drugi odgovoriti
Last edited by RahatHurmašica on 29/10/2013 08:12, edited 1 time in total.
RahatHurmašica

#241 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

Ramzess Veliki wrote:
Dozer wrote:@Ramzes
:mrgreen:
Hehe, a valja stisnut' pa pucat'. :lol: Kladim se da ih pitaš da bi svaki radije imao vodeni pištolj i to onaj naranđasti da se izdaleka vidi. :D
ma to je malo kompleksnije pitanje. zašto izlagati život za 600KM. zaštu pucati pa poslije odgovarati ako si nekoga ubio, a sve to za 600KM...

krivični zakon je vrlo nakaradan i uglavnom štiti napadača.
RahatHurmašica

#242 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

Tatalgia wrote:Da li moze neko da mi kaže koliko se dugo čeka na odobrenje, tj koliko dugo od prilike traju provjere prije nego te pozovu da saopste da li su odobrili ili ne zahtjev za oružani list?
u moj vakat je to bilo oko mjesec dana, tj kad se komisija sastane.
hladan.preminger

#243 Re: Dozvola za oruzje

Post by hladan.preminger »

RahatHurmašica wrote:

U krivu si.
Zakon je taman po mjeri.
RahatHurmašica

#244 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

hladan.preminger wrote:
RahatHurmašica wrote:

U krivu si.
Zakon je taman po mjeri.
baš i nisam. evo ti situaciju. 2.00 sati, spavaš, u kući ti i žena i djeca spavaju. ustaješ onako u gaćama i ideš do wc-a...mrak....ugledaš par lopova u kući sa fantomkama na glavi. pri ruci imaš pištolj (recimo steyr m9 :D :roll: ), šta bi uradio a da bude u skladu sa važećim KZ-om- tj u granicama nužne odbrane.
hladan.preminger

#245 Re: Dozvola za oruzje

RahatHurmašica wrote:
hladan.preminger wrote:
RahatHurmašica wrote:

U krivu si.
Zakon je taman po mjeri.
baš i nisam. evo ti situaciju. 2.00 sati, spavaš, u kući ti i žena i djeca spavaju. ustaješ onako u gaćama i ideš do wc-a...mrak....ugledaš par lopova u kući sa fantomkama na glavi. pri ruci imaš pištolj (recimo steyr m9 :D :roll: ), šta bi uradio a da bude u skladu sa važećim KZ-om- tj u granicama nužne odbrane.
Mogu li te pitati jesi li po struci pravnik? Ako nije previše lično pitanje.
RahatHurmašica

#246 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

hladan.preminger wrote:
mogu ti reći da sam i više od toga, prema tome budi slobodan da odgovoriš na pitanje.
Ramzess Veliki

#247 Re: Dozvola za oruzje

Post by Ramzess Veliki »

RahatHurmašica wrote: baš i nisam. evo ti situaciju. 2.00 sati, spavaš, u kući ti i žena i djeca spavaju. ustaješ onako u gaćama i ideš do wc-a...mrak....ugledaš par lopova u kući sa fantomkama na glavi. pri ruci imaš pištolj (recimo steyr m9 :D :roll: ), šta bi uradio a da bude u skladu sa važećim KZ-om- tj u granicama nužne odbrane.
Pa ubio ih parmakom po glavi. Da pucam probudio bih ženu pa bi najebali i ja i oni i djeca. :roll:
RahatHurmašica

#248 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

Ramzess Veliki wrote:
RahatHurmašica wrote: baš i nisam. evo ti situaciju. 2.00 sati, spavaš, u kući ti i žena i djeca spavaju. ustaješ onako u gaćama i ideš do wc-a...mrak....ugledaš par lopova u kući sa fantomkama na glavi. pri ruci imaš pištolj (recimo steyr m9 :D :roll: ), šta bi uradio a da bude u skladu sa važećim KZ-om- tj u granicama nužne odbrane.
Pa ubio ih parmakom po glavi. Da pucam probudio bih ženu pa bi najebali i ja i oni i djeca. :roll:
ali nemaš parmak pri rucim nego m9 :D .

ma da vidimo šta će nam pacifista odgovoriti.
hladan.preminger

#249 Re: Dozvola za oruzje

RahatHurmašica wrote:
hladan.preminger wrote:
mogu ti reći da sam i više od toga, prema tome budi slobodan da odgovoriš na pitanje.
Ne znam u kom smislu se može "više", ali nebitno.

Ok. Onda moj je odgovor da bih pucao bez sekunde razmišljanja, i sve bi bilo u skladu sa KZ-om. S tim da bih ja pucao iz XDM 4.5" 9mm jer njega imam. :D
Ramzess Veliki

#250 Re: Dozvola za oruzje

Post by Ramzess Veliki »

RahatHurmašica wrote: ma to je malo kompleksnije pitanje. zašto izlagati život za 600KM. zaštu pucati pa poslije odgovarati ako si nekoga ubio, a sve to za 600KM...

Ma znam ja to vrlo dobro samo se šegačim. :D
Pravilno korištenje je sljedeće - desilo se mom komšijipar godina nakon rata, taksista i tek dovukao mečku iz njemačke - nazvao ga komšija, vidio da mu se lopov vrti oko auta u tri ujutru. Komšija uzme pucu - registrovana, prišulja se lopovu, opali mu zrno u butinu a zatim nazove ženu da mu donese zavoj i špage - sveže ga i previje ga do dolaska policije i vozila hitne. Policajci mu čestitali na pravilnom korištenju oružja i zaštiti lične imovine. :thumbup:
Ne znam da li je u međuvremenu nešto mijenjano po pitanju zakona o upotrebi oružja.
Post Reply