Dozvola za oruzje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
anonimus0007

#201 Re: Dozvola za oruzje

Post by anonimus0007 »

šteta. a nako fino izgleda, nije velik i zgodan je za nosenje.
zigana

#202 Re: Dozvola za oruzje

Post by zigana »

Zna li neko ova dozvola sto se izdaje na teritoriji federacije dali vazi i u rs-u, mislim da li je nek imao iskustva. neki kazu da vazi a neki ne . pitao sam u mup-u oni kazu da vazi na citavoj teritoriji BiH.
kosava

#203 Re: Dozvola za oruzje

Post by kosava »

Vazi na nivou cijele drzave RS nije drzava , samo sto oni kopiraju Srbiju pa izdaju dozvolu za drzanje a odredjenom broju izdaju dozvolu za nosenje . U Federaciji je sve jedan dokument dozvola za drzanje i nosenje i vrijedi dok nepredjes granicu u Hrvatsku ili Srbiju, Crnu Goru .
zigana

#204 Re: Dozvola za oruzje

Post by zigana »

kosava wrote:Vazi na nivou cijele drzave RS nije drzava , samo sto oni kopiraju Srbiju pa izdaju dozvolu za drzanje a odredjenom broju izdaju dozvolu za nosenje . U Federaciji je sve jedan dokument dozvola za drzanje i nosenje i vrijedi dok nepredjes granicu u Hrvatsku ili Srbiju, Crnu Goru .
Hvala ti drug puno , jer mi se vikindica nalazi na teritoriji rs-a pa reko da nebude problema... znas kako je narod svasta priča. :thumbup:
anonimus0007

#205 Re: Dozvola za oruzje

Post by anonimus0007 »

crven_barjak wrote:M9 koristim sluzbeno vec godinama, katastrofa za pistolj te namjene i (od strane proizvodzaca) navedene rezultate "testiranja".
Pistolj se doslovce raspada poslije 20-tak hiljada ispaljenih metaka. Do te cifre, zamjeni se najmanje par puta povratna opruga, nekoliko poluga decocker-a, klizna vodjica cijevi pukne napola, da ne nabrajam dalje. Promjenio sam ih nekoliko do sad, pardon unistio tokom normalnog koristenja i odrzavanja.
Sedmicna norma treninga na tom pistolju mi je izmedju 1,000 i 1,500 metaka, i zalim svaki metak koji ispalim iz njega.
Preciznost, stoji...ali cijena te preciznosti je trening i uvjezbavanje 3-4 puta vise (bez preuvelicavanja)nego za bilo koji drugi pistolj te cijene, te namjene i opet ponavljam, te cijene.
a o kojem se ovdje pistolju tacno radi?
kosava

#206 Re: Dozvola za oruzje

Post by kosava »

Beretta M9 Image
anonimus0007

#207 Re: Dozvola za oruzje

Post by anonimus0007 »

kakvo je tvoje mišljenje o turskom pištolju SARSILMAZ cm9, imaš li iskustva sa njim. interesuje me izdržiljivost i pouzdanost.
Dozer

#208 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Sarsilmaz - testirani model je bio, cini mi se, CM9. Sorry, nisam se uopste trudio da zapamtim, a razlozi su sljedeci:
- uopste mi nije legao u ruke. Zatvarac preplitak, i to je lose kopiranje Zbrojevke, pa se na repetiranju covjek polomi dda to izvede jer maltene nema za sta uhvatiti.
- rukohvat je ok, ali samo za nekoga manje sake, inace se uredno nazuljas na kocnice koje su prenisko, ali visocije i ne mogu biti upravo radi kompletne visine pistolja koja je pemalena.
- zastoja s municijom je imao mali milion, a nakon svega par stotina metaka pukla mu je udarna igla. Zamijenjena, a malo zatim mu je pukla i letvica kocnice u unutrasnjem dijelu. Pored toga, zadnji nisan mu je poceo ispadati jer se rasklimao u lezistu, iako ga niko nije ni dohvatio.

Generalno, pored pompeznih najava kvaliteta poput DA okidaca, sportskog nisana, ergonomije i sl., pistolj je niza srednja zalost. Naravno, za posjedovanje u ormaru za ne daj boze - odlican i pristupacan cijenom. Za sve ostalo, tipa IPSC ili neko aktivnije pucanje - nigdje veze.
anonimus0007

#209 Re: Dozvola za oruzje

Post by anonimus0007 »

pa onda nije dobar ni za ormara. za iste pare, ili još manje može se kupiti osnovni model HS-2000. ovdje se dosta govorilo o xd verziji, mene interesuje kako se pokazao ovaj osnovni model hs? on mi je nekako manji i zgodniji za nositi. dakle pouzdanost i kvaliteta?

unaprijed zahvaljujem.

nadam se da ne dosađujem previše
Dozer

#210 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Pitas za HS-2000? Dobar. Njega sam koristio prije XDM-a, a nisam imao nikakvih problema.

Ali, ti ako trazis nesto za onako, da imas u kuci i za pojasom reda radi, onda bih ti ja predlozio neke jos pogodnije varijante. Npr. ČZ 110 (Ne 100). 110 ima DA okidac (100 nema, nego je SA), vrlo kompaktan i kvalitetan model, pogodan i za torbice, i pojasa, pa cak i potkoljenice, neprimjetan, a mocan. Kapacitet 13+1, cijena nesto kao i HS/XDM.
Image
anonimus0007

#211 Re: Dozvola za oruzje

Post by anonimus0007 »

a cz 99, ima li on zastoja, tj koliko je pouzdan i smeta li mu "loša" municija? ako bi se povoljno nasao, valja li za ormara, onako da se ima u kući. nemam ja ambicija da se bavim streljaštvom pa mi ležanje u ruci nije od nekog presudnog značaja,, a i nemam velike šake.
Dozer

#212 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Pa za ormara ti je dobro sta god da uzmes, svejedno je.
CZ99 je pomalo glomazan, a vec sam ranije opisao njegove falinke.
crven_barjak

#213 Re: Dozvola za oruzje

Post by crven_barjak »

anonimus0007 wrote:
crven_barjak wrote:M9 koristim sluzbeno vec godinama, katastrofa za pistolj te namjene i (od strane proizvodzaca) navedene rezultate "testiranja".
Pistolj se doslovce raspada poslije 20-tak hiljada ispaljenih metaka. Do te cifre, zamjeni se najmanje par puta povratna opruga, nekoliko poluga decocker-a, klizna vodjica cijevi pukne napola, da ne nabrajam dalje. Promjenio sam ih nekoliko do sad, pardon unistio tokom normalnog koristenja i odrzavanja.
Sedmicna norma treninga na tom pistolju mi je izmedju 1,000 i 1,500 metaka, i zalim svaki metak koji ispalim iz njega.
Preciznost, stoji...ali cijena te preciznosti je trening i uvjezbavanje 3-4 puta vise (bez preuvelicavanja)nego za bilo koji drugi pistolj te cijene, te namjene i opet ponavljam, te cijene.
a o kojem se ovdje pistolju tacno radi?
M9 je vojna verzija modela 92FS, nikakve posebne razlike nema.
Ergonomski u svakom pogledu, katastrofa od dizajna za iole ozbiljan rad sa pistoljem.
Kvalitet - za ozbiljnog rada, isto tako katastrofa.
Dobar za snimanje filmova i za svadbi :-D , i za sefa (za ned'o Bog, kako se u narodu kaze).
RahatHurmašica

#214 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

n.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:49, edited 2 times in total.
RahatHurmašica

#215 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

:D
Dozer

#216 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

U sustini, pozeljno je NE drzati okvir krcat do maksimale, pogotovo ako ce tako samo stajati u romaru. Vremenom ce oslabiti opruga. U moj XDM stane 19, ali ja drzim 18. Cak i na takmicenjima.
RahatHurmašica

#217 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:48, edited 1 time in total.
Ramzess Veliki

#218 Re: Dozvola za oruzje

Post by Ramzess Veliki »

TheMule wrote:Jarane Glock je Glock, i u nekim segmentima zaista jeste najbolji i u vecini slucajeva idealan za policiju. Springfield ne moze tu ni prici, to je drugorazredni pistolj u odnosu na ovaj austrijski. U ostalom ovaj XD/HS mi izgledaju kao kopije Walthera, sto i nije lose oruzje ako je napravljeno u Njemackoj.
Ja sam mislio uzeti Glock 19, pa mi u ruke dođe Steyr ... zaljubio se isti moment. :thumbup:
Sad imam vrlo dobru ponudu za ČZ 100 ... nije ni blizu, ali kako mi je ponuda 300 KM za nov u konzervansu ... :thumbup:
Istina ne znam što će mi ... :roll:
RahatHurmašica

#219 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

Ramzess Veliki wrote:
TheMule wrote:Jarane Glock je Glock, i u nekim segmentima zaista jeste najbolji i u vecini slucajeva idealan za policiju. Springfield ne moze tu ni prici, to je drugorazredni pistolj u odnosu na ovaj austrijski. U ostalom ovaj XD/HS mi izgledaju kao kopije Walthera, sto i nije lose oruzje ako je napravljeno u Njemackoj.
Ja sam mislio uzeti Glock 19, pa mi u ruke dođe Steyr ... zaljubio se isti moment. :thumbup:
Sad imam vrlo dobru ponudu za ČZ 100 ... nije ni blizu, ali kako mi je ponuda 300 KM za nov u konzervansu ... :thumbup:
Istina ne znam što će mi ... :roll:
ma taj čz ima razloga što je tako jeftin (doduše ispod svake je cijene, skoro pa džaba). čekaj da dozer svrati, on će ti to pojasniti.

šta znam, ja mislim da je steyr jeftinija verzija glocka, uz sličnu ili istu kvalitetu. ako budeš kupovao steyr gledaj da je proizveden 2011 pa na ovamo. imali su nekakvu manu sa izbacivačem koju su popravili, a i ima neko poboljšanje okidača+okvir od 17 metaka.
Dozer

#220 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Mislim da sam stranicu ili dvije ranije vec dao i detalje za ČZ 100 i 110.
Ukratko, po meni su to prelijepi i vrlo kvalitetni pistolji (kao i svaka Zbrojevka, uostalom), pogotovo za nosanje jer su kapaciteta 13+1, vrlo su kompaktni, sto ce reci relativno mali, a u ruci leze k'o saliveni.

Jedina mana 100 u odnosu na 110 jeste SA okidac, ali ako se s njim nema namjere takmiciti nego mu je prevashodna namjena "da se ima za ne daj boze", onda je i 100 odlican.
Ramzess Veliki

#221 Re: Dozvola za oruzje

Post by Ramzess Veliki »

RahatHurmašica wrote: ma taj čz ima razloga što je tako jeftin (doduše ispod svake je cijene, skoro pa džaba). čekaj da dozer svrati, on će ti to pojasniti.

šta znam, ja mislim da je steyr jeftinija verzija glocka, uz sličnu ili istu kvalitetu. ako budeš kupovao steyr gledaj da je proizveden 2011 pa na ovamo. imali su nekakvu manu sa izbacivačem koju su popravili, a i ima neko poboljšanje okidača+okvir od 17 metaka.
Reče mi šef da ima automatsko okidanje - kao to mu neka prednost. Ja bih ga uzeo prvenstveno da ga prodam. :lol:
U ruci mi je kao komad cigle, mada bolje leži od Glocka. Vjerovatno ću ga zadržati ako nekada počnem opet sa planinarenjem pa ako me medo satjera u ćoše ... ako ga ne udavim odmah - da ga mogu dokusuriti da se ne muči. :lol:
Steyr mi se svidio ... leži mi u ruci i ima za moju ruku savršeno pointiranje. Za slučaj da se nekada predomislim pa počnem pucat' taktički. :thumbup:
Dozer

#222 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

CZ100 nema automatsko okidanje, nego se bas napatis dok okines :)
Za razliku od modela 110 koji ima DA okidac.
RahatHurmašica

#223 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

ali u svakom slučaju vrijedi barem 5-6-7 stoja
drugtito2011

#224 Re: Dozvola za oruzje

Post by drugtito2011 »

Mozda nije mjesto, i izvinjavam se odmah ako je off, ali neznam gdje bih pitao.

Htio bih prodati CZ-99, godiste 91. Ispucano samo 5 probnih metaka (imam tu metu). Uz pištolj idu 2 okvira za municiju, futrola kožna, pribor za čišćenje, i 50 metaka.

Naravno i uredni papiri. Koliko ova igračka vrijedi?

Hvala za pomoć
RahatHurmašica

#225 Re: Dozvola za oruzje

Post by RahatHurmašica »

po meni oko 600 i to da ti naleti dobra mušterija

cz999 je noviji od toga, a evo vidiš dao bi ga čovjek za 600

http://www.pik.ba/artikal/9167631/cz-999/

a za ovaj je čovjek bio pristao na 700KM

http://www.pik.ba/artikal/7777762/pistolj-cz-999/
Post Reply