Dozvola za oruzje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ramzess Veliki

#1326 Re: Dozvola za oruzje

Post by Ramzess Veliki »

pici wrote: 06/02/2020 19:22 Radite ovo sto vam @Dozer velli, ima cojk iskustva sa ovim, ja sam vise za rakije, rostilja i duge cijevi kao i mine... ako vam zatreba minsko polje da ogradite ranč, tuj sam :mrgreen:

salu nastranu... oruzje u kuci ako ima djece je ko mina u kuci, to obavezno mora se voditi briga o tome... druga stvar, povuči obarač na nekoga... nije jednostavno jedino ako si profesionalni vojnik, policajac il ubojica, kriminalac... kad ubijes insana nema nazad... obavezno prodjite obuku da nebi ko kauboji vitlali pistoljem... sretno.
Steyr ima bravu sa kljucem, zakljucas ga sa bocne strane i nosis kljuc sa sobom.
Kad dodje do belaja zamolis ljude da sacekaju da ga otkljucas i taman ... :thumbup:
Ramzess Veliki

#1327 Re: Dozvola za oruzje

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote: 10/02/2020 00:07 Ja nisam upoznat s pravilima u Ze-Do kantonu, ali mislim da je u cijeloj federaciji jedna dozvola i za posjedovanje i nozenje... Koliko znam, ne postoje dvije posebne.
Zali mi se mostarac da ne mogu u Mostaru dobiti dozvole
Ramzess Veliki

#1328 Re: Dozvola za oruzje

Post by Ramzess Veliki »

Meni se ovaj svidja ... ostavlja impresiju na zene kad ga gurnes za pas. :lol:

Image
Ramzess Veliki

#1329 Re: Dozvola za oruzje

Post by Ramzess Veliki »

Ovaj zadnji svakako ... :D

Image
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#1330 Re: Dozvola za oruzje

Post by W0rM »

Dozer wrote: 07/02/2020 10:01 I tako jedno 10 mminuta, jedan, drugi, treci, vinta njima, fol nisani (desna ruka i lijevo oko )
Ovo ne mora da bude pogresno, znam par momaka koji su desnjaci ali im je lijevo oko primarno (postoji nacin kako se to odredjuje), te zbog toga to oko koriste tokom nisanjenja.
Ramzess Veliki

#1331 Re: Dozvola za oruzje

Post by Ramzess Veliki »

W0rM wrote: 10/02/2020 07:13
Dozer wrote: 07/02/2020 10:01 I tako jedno 10 mminuta, jedan, drugi, treci, vinta njima, fol nisani (desna ruka i lijevo oko )
Ovo ne mora da bude pogresno, znam par momaka koji su desnjaci ali im je lijevo oko primarno (postoji nacin kako se to odredjuje), te zbog toga to oko koriste tokom nisanjenja.
Znao sam jednog snajperistu desnjak, na desno oko ne vidi nikako, a na lijevo samo 30%. A nisanio je sa tim desnim, u sta to nikad niko nije saznao ... :lol:

Trebao bi ga Doza znat jer je dobio pos'o u policiji.
Dozer

#1332 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Ramzess Veliki wrote: 10/02/2020 06:55 Meni se ovaj svidja ... ostavlja impresiju na zene kad ga gurnes za pas. :lol:

Image
Ovaj Taurus se zove i "okoizbijac" ako je u .44+. I malo je muhanat na cahure. Treba koristiti municiju s jacim metalom cahure, inace zna biti belaj s istresanjem cahura radi nabreklosti nakon opaljenja.

A evo i malo smijeha. Iako je sega, ovo lijepo prikazuje plejadu pogresnih hvatova, stavova i generalno drzanja razlicitog oruzja. Ali i rukovanja u smislu usmjeravanja. A pokazuje i sta se sve desava li moze desiti kada se oruzje ne drzi na ispravan nacin ;)

Last edited by Dozer on 10/02/2020 10:12, edited 1 time in total.
King Theoden

#1333 Re: Dozvola za oruzje

Post by King Theoden »

Ramzess Veliki wrote: 10/02/2020 06:55 Meni se ovaj svidja ... ostavlja impresiju na zene kad ga gurnes za pas. :lol:

Image
Pogotovo ljeti kad si u bermudama :mrgreen:
Dozer

#1334 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

W0rM wrote: 10/02/2020 07:13 Ovo ne mora da bude pogresno, znam par momaka koji su desnjaci ali im je lijevo oko primarno (postoji nacin kako se to odredjuje), te zbog toga to oko koriste tokom nisanjenja.
Po defaultu je pogresno. Drugi par rukava je sto neki ljudi to tako rade. Na pistolju i nekako to moze proci, ali treba gomila treninga da bi se uvjezbalo unakrsno drzanje-nisanjenje (kontra ruka i oko). S puskom ovo ne ide nikako. Mislim...kod nekih ide, ali sta pogode, to je veliko pitanje :D
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#1335 Re: Dozvola za oruzje

Post by W0rM »

Dozer wrote: 10/02/2020 10:09
W0rM wrote: 10/02/2020 07:13 Ovo ne mora da bude pogresno, znam par momaka koji su desnjaci ali im je lijevo oko primarno (postoji nacin kako se to odredjuje), te zbog toga to oko koriste tokom nisanjenja.
Po defaultu je pogresno. Drugi par rukava je sto neki ljudi to tako rade. Na pistolju i nekako to moze proci, ali treba gomila treninga da bi se uvjezbalo unakrsno drzanje-nisanjenje (kontra ruka i oko). S puskom ovo ne ide nikako. Mislim...kod nekih ide, ali sta pogode, to je veliko pitanje :D
Ne vjerujem da je na pistolju bitno uopste. Govorim iz iskustva, bio po takmicenjima i znam likove sto su zakucavali na stageovima (desnjak, lijevo oko). S druge strane s puskom se slazem, ne ide nikako.
Dozer

#1336 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Pa kazem ti, na pistolju i moze proci, s tim sto treba dosta treninga. Ali je sustinski nepravilno jer se narusava osa oruzja u odnosu na glavnu ruku. tijelo i glavu.
Ja, recimo, do 10-12m pucam s oba otvorena oka jer mogu mijenjati fokus lijevog i desnog oka po zelji (pri cemu ne umaram samo jedno oko duplo vise od drugog), a na lijevo malkice zaskiljim samo na dalje mete od toga.

Recimo, ako si desnjak, tada osa oruzja/cijevi pistolja/revolvera, ako ga drzis pravilno, treba da ti slijedi unutrasnju stranu desne podlaktice, pistolj ti je poravnat s desnom stranom sredine prsa, glava i vrat su pravi i nisani se tada poklapaju tacno ispred desnog oka. I ovo je, po pravilima streljastva, ispravno. Logicno, isto se sve odnosi i na drugu stranu, ako si ljevak.

Ako u datoj situaciji hoces da nisanis lijevim oko, tada moras narusiti kompletan gornji balans jer je potrebno ili pomaknuti oruzje par cm ulijevo, cime remetis osu u odnosu na prsa, ili moras nageti glavu malo udesno, cime remetis ispravan polozaj glave i napinjes vrat.
Soldier0209

#1337 Re: Dozvola za oruzje

Post by Soldier0209 »

Danas me zovu iz MUP-a i kazu da moraju doci kod mene da vide imam li gdje drzati pistolj, tj "sanduk", i kao bez njega ne mogu dobiti dozvolu? :|
valjuga

#1338 Re: Dozvola za oruzje

Post by valjuga »

Soldier0209 wrote: 12/02/2020 14:13 Danas me zovu iz MUP-a i kazu da moraju doci kod mene da vide imam li gdje drzati pistolj, tj "sanduk", i kao bez njega ne mogu dobiti dozvolu? :|
Pozajmi od nekog :D
Soldier0209

#1339 Re: Dozvola za oruzje

Post by Soldier0209 »

valjuga wrote: 12/02/2020 14:19
Soldier0209 wrote: 12/02/2020 14:13 Danas me zovu iz MUP-a i kazu da moraju doci kod mene da vide imam li gdje drzati pistolj, tj "sanduk", i kao bez njega ne mogu dobiti dozvolu? :|
Pozajmi od nekog :D
Pravi mi susjed od drveta, kazu da moze, pa cu koristiti dok ne kupim sef 😄
Dozer

#1340 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Ti im reci - pa drzacu za pasom ba. I spavati s njim pod jastukom, a pun okvir cu drzati u ruci :lol:
MorningStar

#1341 Re: Dozvola za oruzje

Post by MorningStar »

Dozer wrote: 12/02/2020 16:16 Ti im reci - pa drzacu za pasom ba. I spavati s njim pod jastukom, a pun okvir cu drzati u ruci :lol:
Zelim da predam za dozvolu za posjedovanje i nosenje oruzja - a sto ce vam ? To mi je najjace pitanje :D
Dozer

#1342 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

Za zastitu i samoodbranu sebe i porodice. Ende.
mali Ninja

#1343 Re: Dozvola za oruzje

Post by mali Ninja »

Dozee, prvenstveno bih volio cuti tvoje misljenje i iskustvo ukoliko si imao priliku koristiti Berettu APX, to bi mi bila zelja pazariti pa bi volio cuti kakav je komad prije nego zavrsim.. more clipova na netu vidio, nakon hickokovog videa sam htio odmah po nju :).

Ruka mi je srednje velicine, desnjak, desno oko, prsti nesto duzi...
alipasijaner

#1344 Re: Dozvola za oruzje

Post by alipasijaner »

Niko, ama bas niko ti ne moze reci kako ce ti odgovarati pistolj dok ga sam ne isprobas. Ako si iz Sarajeva otidji vikendom na Pasino brdo i raspitaj se medju ljudima ima li neko Berettu APX, ako je ima sigurno ce ti dati da isprobas i opucas koji metak. Raja iz Point-a je super, ako do sada nisi pucao ne stidi se da pridjes instruktorima koji ce te uputiti i pomoci savjetima.
mali Ninja

#1345 Re: Dozvola za oruzje

Post by mali Ninja »

alipasijaner wrote: 15/02/2020 12:16 Niko, ama bas niko ti ne moze reci kako ce ti odgovarati pistolj dok ga sam ne isprobas. Ako si iz Sarajeva otidji vikendom na Pasino brdo i raspitaj se medju ljudima ima li neko Berettu APX, ako je ima sigurno ce ti dati da isprobas i opucas koji metak. Raja iz Point-a je super, ako do sada nisi pucao ne stidi se da pridjes instruktorima koji ce te uputiti i pomoci savjetima.
Nisam jos nikoga upoznao ko ima taj model, volio bih opucati par metaka, ali i necije iskustvo bi mi pomoglo.
Nakanit cu se pa obici streljane, hvala na savjetu :thumbup:
Banolito

#1346 Re: Dozvola za oruzje

Post by Banolito »

Pa ima li neko u KS FBIH da zna kada ce ova blokada prestati za dozvolu, Najveci neprijatelj Bosnjacima su samo Bosnjaci, dok se svi naoruzavaju nasi politicari rise ovo ono ali brate ovo nema vise smisla, na ovome se radi vec godinu dana. Od Septembra 2019 kao rade ubrzano, bit ce to gotovo za maximalno mjesec do dva mjeseca, treba ovo poslati nekoj redakciji. Ovo me podsjeca kao embargo na oruzje 1991.

Kada ce vise ova prakticna obuka zazivjeti??! Ima li neko da moze pitati nekog policajca, dodje mi da se preselim u RS i da sredim za 10 dana dozvolu ili nekom ŠKLJ Kantonu da platim nekom da mi sredi. Jedna ogromna grupa ljudi, nekoliko hiljada ljudi ceka na dozvolu? Ima li neko odgovor!??
Dozer

#1347 Re: Dozvola za oruzje

Post by Dozer »

mali Ninja wrote: 14/02/2020 09:46 Dozee, prvenstveno bih volio cuti tvoje misljenje i iskustvo ukoliko si imao priliku koristiti Berettu APX, to bi mi bila zelja pazariti pa bi volio cuti kakav je komad prije nego zavrsim.. more clipova na netu vidio, nakon hickokovog videa sam htio odmah po nju :).

Nazalost, nisam imao priliku pucati iz ovoga. Tacnije, jos ga nisam ni vidio uzivo.
Ali, sudeci po izgledu, dosta podsjeca na Glocka, s tim sto mi se cini da je ergonomija rukohvata nesto bolja od Glocka, tako da bi ovaj nesto tanji rukohvat trebalo da lezi dobro u svakoj ruci.
Vidim da ima SA obarac, 17+1 kapacitet, 4,25" cijev, nije pretezak (800 prazan), tako da je ovo sigrno pristojan pristolj.
Nijedna Beretta nije losa, tako da mislim da to nije ni APX.
Soldier0209

#1348 Re: Dozvola za oruzje

Post by Soldier0209 »

Banolito wrote: 17/02/2020 14:31 Pa ima li neko u KS FBIH da zna kada ce ova blokada prestati za dozvolu, Najveci neprijatelj Bosnjacima su samo Bosnjaci, dok se svi naoruzavaju nasi politicari rise ovo ono ali brate ovo nema vise smisla, na ovome se radi vec godinu dana. Od Septembra 2019 kao rade ubrzano, bit ce to gotovo za maximalno mjesec do dva mjeseca, treba ovo poslati nekoj redakciji. Ovo me podsjeca kao embargo na oruzje 1991.

Kada ce vise ova prakticna obuka zazivjeti??! Ima li neko da moze pitati nekog policajca, dodje mi da se preselim u RS i da sredim za 10 dana dozvolu ili nekom ŠKLJ Kantonu da platim nekom da mi sredi. Jedna ogromna grupa ljudi, nekoliko hiljada ljudi ceka na dozvolu? Ima li neko odgovor!??
Je li samo vazi za ks ili i za ze-do jer i ja cekam 2mj rekli da ce doci u posjetu a nikada ih, nez da li ovoliko traje uvijek ta dozvola ili treba krace trajati?
Ramzess Veliki

#1349 Re: Dozvola za oruzje

Post by Ramzess Veliki »

mali Ninja wrote: 14/02/2020 09:46 Dozee, prvenstveno bih volio cuti tvoje misljenje i iskustvo ukoliko si imao priliku koristiti Berettu APX, to bi mi bila zelja pazariti pa bi volio cuti kakav je komad prije nego zavrsim.. more clipova na netu vidio, nakon hickokovog videa sam htio odmah po nju :).

Taman, dobro bi ti trebala lezati u ruci. Po ergonomiji meni najvise vuce na Steyr M9, meni je ruka srednje velicine i on mi legne na tacku kako god da ga uzmem, dok mi Glock lezi kao i TT, nikako. Ustvari osim Steyra nisam nasao neki pistolj da mi tako dobro odgovara ruci.

Uzecu zato i Magnuma i Steyera ... i PAT-a trocijevca da otresam sljive sa njime. :brusli:
Soldier0209

#1350 Re: Dozvola za oruzje

Post by Soldier0209 »

Zvali iz MUP-a da trebam izvaditi ljekarsko i da im dostavim, kakvi su pregledi i koliko kosta ljekarsko, i sta ide poslije toga? :)
Post Reply