Dozvola i upotreba Oruzja - Liberalizacija
- Ramzess Veliki
#26 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Mog druga su sačekali razbojnici na parkingu - upratili ga da vozi dobro auto i da nosi torbicu. Potrčali na njega, a on iz torbice trzne Valtera - kaže da su se izubijali bježeći preko parkiranih auta. Slučaj je odmah prijavio policiji koja je uredno sačinila zapisnik i stavila na dno fioke.
To što su ga pokušali napasti je iz razloga što su krenuli sa pretpostavkom da većina građana ne posjeduje oružje za samoodbranu. Da je drugačije, da pretpostavljaju da građani posjeduju oružje vraga bi ikoga olako pokušali napasti.
Evo nedavno su mom poznaniku upali u stan na Dobrinji, vezali ga i orobili. Na vratima mu se predstavili kao tehničari iz elektroprivrede.
To što su ga pokušali napasti je iz razloga što su krenuli sa pretpostavkom da većina građana ne posjeduje oružje za samoodbranu. Da je drugačije, da pretpostavljaju da građani posjeduju oružje vraga bi ikoga olako pokušali napasti.
Evo nedavno su mom poznaniku upali u stan na Dobrinji, vezali ga i orobili. Na vratima mu se predstavili kao tehničari iz elektroprivrede.
- O'zone
- Globalni moderator
#27 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Ovo je pravi način otvaranja vrata kad ti neko zvoni

-
archi_a
#28 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Ja tako otvaram kad mi se punica najavi, jer nikad ne znas u kakvom raspolozenju dolazi.O'zone wrote:Ovo je pravi način otvaranja vrata kad ti neko zvoni
- Dozer
#29 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Slazem se u potpunosti. Igman i Bjelasnica puni gladnih domacih meda, vukova i lisica, pa red je i zivotinje nahraniti, zar ne?Religious Fantastic wrote: Poucen slicnim iskustvima, ja sam se rijesio svih legalnih komada naoruzanja koje sam imao. Navedeni gornji princip je nesto sto bih apsolutno primijenio, uz napomenu da mi na pamet ne bi palo zvati drotove...ne pada mi na pamet da odlezim i dan zbog zadnjeg olosa. Srce, ruke i lopata...a njih neka traze zabrinuti clanovi porodice
- Ramzess Veliki
#30 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Bio sam u takvom iskušenju pa sam ipak riješio da mi je sigurnije riješiti se i žene i punice.archi_a wrote:Ja tako otvaram kad mi se punica najavi, jer nikad ne znas u kakvom raspolozenju dolazi.O'zone wrote:Ovo je pravi način otvaranja vrata kad ti neko zvoni
- ho oponopono
#31 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
...nužna odbrana samo nek nije putativna, slobodno se brani, niko ti neće zamjeriti! 
-
sokkia
#32 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
nadam se da je zezakosava wrote:Ima , jer je kriminalac cuj eto on doso isjeko neciju sumu i eto on je posten gradjaninsokkia wrote:primjer:
covjek ima lovacku pušku legalno ali je zbog šumske krađe odležao 2 mjeseca i puška mu je trajno oduzeta-ima li to logike.
- Dozer
#33 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
?Ukratko...model koji sam mu prodao je sa DAO sistemom okidanja (prije njega mi je dolazio neki djecarac koji se htio sa takvim modelom natjecati za IPSC)
DAO ili ti DA sistem okidanja ne valja za IPSC?
- Gojeni H
#34 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Nije ti ni ta blesava.kosava wrote:Gojeni da si se uclanio do sada bi i odradio pripravnicki i polozio lovacki i kupi par pusaka mozda i postao predsjednik LD a poslije nesto nemas vremena da ides u hajkeGojeni H wrote:Jos mi je veci apsurd nabavka duge cijevi u ovoj zemlji.
Prije nekih 10-ak godina, odem u policiju i kazem im da zelim da nabavim sacmaricu i/ili lovacki karabin.
Ne moze. Moram da budem clan lovackog drustvapa da mi oni daju nekakvo odobrenje.
Ne zelim da ubijam zivotinje, ne zelim da pijem brlju uz "ulovljeno" jagnje s intelektualcima, ali ne ... ne mogu da dobijem dozvolu.
Zelim da imam sacmaricu radi zastite, volim oruzje, nabavio bih i poluautomatske puske, ali koliko znam jos uvijek je to skoro nemoguce.
Kriminalci ionako ne traze dozvole, a nama se sprjecava legalna nabavka oruzja. Jebes pamet.
Nasao sam neku semu. Veli mi vodnik, ako dokazem da imam neke zemlje pa da plasim vrane puskom, moze se dobiti dozvola.
Sad kontam, k'o stari poljoprivrednik, da odem do PU i zavicem: "Pojedose mi vrane kukuruz!"
-
kosava
#35 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
to je uvijek postojalo u zakonu ako ti treba oruzije za odbranu usjeva / stocnog fonda od nametnika , nemoras biti lovac ali mozes dobiti dozvolu samo nemoze loviti .Gojeni H wrote:Nije ti ni ta blesava.kosava wrote:Gojeni da si se uclanio do sada bi i odradio pripravnicki i polozio lovacki i kupi par pusaka mozda i postao predsjednik LD a poslije nesto nemas vremena da ides u hajkeGojeni H wrote:Jos mi je veci apsurd nabavka duge cijevi u ovoj zemlji.
Prije nekih 10-ak godina, odem u policiju i kazem im da zelim da nabavim sacmaricu i/ili lovacki karabin.
Ne moze. Moram da budem clan lovackog drustvapa da mi oni daju nekakvo odobrenje.
Ne zelim da ubijam zivotinje, ne zelim da pijem brlju uz "ulovljeno" jagnje s intelektualcima, ali ne ... ne mogu da dobijem dozvolu.
Zelim da imam sacmaricu radi zastite, volim oruzje, nabavio bih i poluautomatske puske, ali koliko znam jos uvijek je to skoro nemoguce.
Kriminalci ionako ne traze dozvole, a nama se sprjecava legalna nabavka oruzja. Jebes pamet.![]()
Nasao sam neku semu. Veli mi vodnik, ako dokazem da imam neke zemlje pa da plasim vrane puskom, moze se dobiti dozvola.
Sad kontam, k'o stari poljoprivrednik, da odem do PU i zavicem: "Pojedose mi vrane kukuruz!"
-
kosava
#36 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Ciju je sumu sjekao , svoju bez pecata ili se malo posluzio komsijskom , ja kontam da je tebi pojam kradje necije sume strani pa da ti to vidis ko jebe drvo ali jarane bili bilo uredu da ti covjek ukrade auto pa da odlezi za kradju tvog auta i da mu ostane puska ili pistolj ?sokkia wrote:nadam se da je zezakosava wrote:Ima , jer je kriminalac cuj eto on doso isjeko neciju sumu i eto on je posten gradjaninsokkia wrote:primjer:
covjek ima lovacku pušku legalno ali je zbog šumske krađe odležao 2 mjeseca i puška mu je trajno oduzeta-ima li to logike.
-
Tatalgia
#37 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Kolega potpuno si u pravumadner wrote:Brate, ako ti neko sa pistoljem prijeti imas pravo da ga roknes i niti ces u Zenicu, niti ces imati problem. Isto tako, ako te neko napadne na ulici, to nije tuca nego napad.
No ukoliko ti neko obija auto i ti sa prozora ispalis 30 metaka i uz to ranis nekog slucajnog prolaznika, imas problem. Ako se u kafani redovno tuces i lete pepeljare, mozda i nije strasno da ti uzmu stoljpi.
Prije par mjeseci bio u Mupu na predavanju o korišćenju oružija i kaže predavač "Samodbrana je kada vam neko uperi oružije u vas ili u nekog, to jest ako prijeti opasnost da će pucat, a nije samoodbrana ukoliko je neko izvadio pištolj i drži ga uperenog u pod, jer sve dok ga drži tako ne prijeti opasnost da će pucat prema vama ili nekoj drugoj osobi". Član o nužnoj samodobrani kaže nešto u smislu "ukoliko prijeti opasnost građanin smije uzvratiti mjerom koja nije veća od mjere koja je prijetila" logično ako si na semaforu sa djetetom da ako ti neko uperi pištolj pucaj, pozovi policiju, probaj mu pružit prvu pomoć i neće ti trebat advokat, nećeš čak ni prenoćit u policiji a kamoli u Zenicu.
-
kosava
#38 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Zavisi od pistolja , kazi nam koji je bio pistolj u pitanju ?Religious Fantastic wrote:Ne govorim ovdje o kombinaciji DA/SA nego o DAO koji se meni generalno gadiDozer wrote:?Ukratko...model koji sam mu prodao je sa DAO sistemom okidanja (prije njega mi je dolazio neki djecarac koji se htio sa takvim modelom natjecati za IPSC)
DAO ili ti DA sistem okidanja ne valja za IPSC?
edit: razlog? jednostavan. NIkada se nisam mogao u potpunosti prilagoditi i naviknuti na okidac na DAO pistoljima. Syeb...a onda jos ako se "mijesa"...
-
crni_DZo
#39 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Prvo ne znam sta je liberizacija. To iz one pjesme ponovo libero, ponovo liberooo?
Drugo kolko smo korumpirani svaka budala bi se legalno mogla docepati pistolja tako da bi stanje bile jos gore.
Drugo kolko smo korumpirani svaka budala bi se legalno mogla docepati pistolja tako da bi stanje bile jos gore.
-
lajkujMe
#41 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Okanite se pravopisnih gresaka
pricajte o temi 
-
TheMule
#42 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Sa Amerikom nije problem to o neuredjenosti zakona, tu si 100% pogrijesio. Problem je okorjelost kriminala koja se desi kad je u pitanju ogromna kolicina oruzja.lajkujMe wrote:Nemozes nas porediti sa Amerikom, glavni razlog za takve stvari u Americi je ne uredjenost zakona o oruzju na njenoj teretoriji, u jednoj saveznoj drzavi ti i ne treba dozvola za oruzje pa mozes kupiti automat a u drugoj moras proci rigorozne psiholoske provjere i policijske istraznje radnje.TheMule wrote:Pravi put je jako sudstvo, zakon, i policija.
Treba na tom raditi svim mogucim silama. Sto se tice oruzja, jednom kad se ode tim putem, tesko se vratiti. Moguce je da bude ko u Americi, svake hefte neka skola napadnuta, djeca pobijena u obdanistu, neki ludjak napo preduzece, itd itd.
Zbog toga njihovi ludjaci odu u npr Teksas uzmu tamo arsenal i odu u svoju rodnu grudu da pobiju naroda.
Takodjer vrlo mali procenat ljudi je toliko lud da to uradi, u Americi je to poprilicno cesto jer imaju 300 miliona stanovnika tako da ima dosta ludaka.
Ako bi se kod nas uspjelo zakonski na drzavnom nivou ovo regulisati, npr kao dobivanje pasosa, jedinstvena baza podataka, za dozvolu uradis ljekarski pregled i malu obuku za opasnosti i nacin koristenja oruzja, i naravno policijsko uvjerenje da prije nisi bio kaznjavan za bilo sta, dobijes dozvolu za nosenje oruzja i stom dozvolom kupis sebi neko vatreno oruzje ili vise njih.
Nosenje pa cak i otvoreno nosenje bi ja dopustio.
U neku ruku to kod nas sve vec postoji ali procedure su ogromne i poprilicno dugotrajne a ne dobije je svako + treba ti valjan razlog za to oruzje ne mozes reci eto nako mi treba za svaki slucaj.
I normalno da ne mozes porediti jarane, Bosna je prelijepa sto se tice kriminala, jer ovo sto se u BiH desava je smijurija za Ameriku ili neke Juznoamericke zemlje.
Nije to nista, jer u BiH ne vidis ubistva svaki dan. Velika kolicina oruzja ce znaciti okorjeli kriminal, tj. dosta krvi na ulici svako jutro kad se probudis. Nema vise pucanja u koljena, cakija, ili obicnih pljacki. Upadne ti neko u kucu, siluju zenu, ukrade nakid, i onda vas sviju pobije, a tvoja sacmara sjedi u ormaru.Gojeni H wrote:Mi smo imali slucajeve kao u Americi, a navodno imamo veoma striktne zakone o nabavci oruzja.TheMule wrote:Pravi put je jako sudstvo, zakon, i policija.
Treba na tom raditi svim mogucim silama. Sto se tice oruzja, jednom kad se ode tim putem, tesko se vratiti. Moguce je da bude ko u Americi, svake hefte neka skola napadnuta, djeca pobijena u obdanistu, neki ludjak napo preduzece, itd itd.
http://www.nezavisne.com/novosti/hronik ... 23979.html
Izlaz su liberalni zakoni o nabavci oruzja i izuzetno strogi i precizni zakoni o odbrani zivota i imovine.
Nije se slucajno desilo da je u Bih za vrijeme Juge bilo tako malo ubistava i toliko veliki nivo sigurnosti.
Zaboravi ti na citavu Ameriku, evo, uporedi ovaj Texas sto je Haris postavio, sa Engleskom. Evo cak cu i Texasu dati prednost, tu je oko 26 miliona stanovnika, a u Engleskoj dvaput vise. Stavi mi brojke ovdje sto se tice ubistava? Kolko tamo - kolko vamo?kosava wrote:Ma dje to svake sedmice ?TheMule wrote:Pravi put je jako sudstvo, zakon, i policija.
Treba na tom raditi svim mogucim silama. Sto se tice oruzja, jednom kad se ode tim putem, tesko se vratiti. Moguce je da bude ko u Americi, svake hefte neka skola napadnuta, djeca pobijena u obdanistu, neki ludjak napo preduzece, itd itd.Dje si to cuo ? Kakve skole napadnute kakve bakraci o cemu ti to kakva napadi u preduzecima ? Znas li ti broj ubijenih u masovnim pucnjavama prosle godine u Americi ? pa tri puta vise se djece udavi u bazenima i na rijekama ,jezerima i sl.
Imas vecu sansu da ubodes 7 na lotu nego da pogines u masovnoj ili bilo kakvoj drugoj pucnjavi ako nezivis u getu ili se nebavis prodajom droge ili sl . kriminalnim radnjama ,
-
TheMule
#43 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
A sta ce se desiti kad krenu sa pretpostavkom da vecina ima oruzje?? Dobice metak u ledja a da nije ni znao ni ko je puco ni zasto. Djeca ce mu ostati sirocad zbog popisanog lima, stakla, i plastikeRamzess Veliki wrote:Mog druga su sačekali razbojnici na parkingu - upratili ga da vozi dobro auto i da nosi torbicu. Potrčali na njega, a on iz torbice trzne Valtera - kaže da su se izubijali bježeći preko parkiranih auta. Slučaj je odmah prijavio policiji koja je uredno sačinila zapisnik i stavila na dno fioke.
Drzava koja nema jake sudove, policiju, zakone, se ne moze ni zvati drzava. Ako ne moze zastiti gradjane vec njima prepusta da se samo brinu o sebi, onda to i nije mjesto gdje bih odgojio djecu i zelio da ostarim.
-
blablablabla1235
#44 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Ne, nego čovjek pravo napiš(a)e liberizacijaagnostic_front wrote:Da li ova riječ "liberizacija" znači isto što i "liberalizacija"?
Kako god, nije na odmet da se citira Clint Eastwood:
"I have a very strict gun control policy: if there's a gun around, I want to be in control of it."
Kriminalci ionako ne poštuju zakon, tako da bi obični ljudi trebali imati pravo na samoodbranu.
Samo još fali da svima koji nabroje sva 23 slova daju štogod automatskog, pa da se i ovo malo razvoja BIH u odnosu na afričke kolonije nestane. I da ne bi ko mislio da je to do uređenja države, Finska kao bogata i razvijena država s liberalnim odnosom prema pucaljkama, ima po glavi stanovnika najveći broj smrti izazvanih oružjem u svijetu.
-
lajkujMe
#45 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
A ipak je Finska jedna veoma sigurna zemlja, i Svicarska ima lak pristup naoruzanju, sta pricam tamo vecina stanovnika ima Automatsku Jurisnu pusku u ormaru a ona je jedna veoma sigurna i uredjena zemlja.
Ne kazem da bi se olaksanjem dobivanja dozvola i omeksanjem zakona o samoodbrani i koristenju oruzanja rijesio nas problem, ali vjerujem da bi se kao prvo gradjani osjecali sigurnije a takodjer sam uvjeren da bi stopa kriminala opala u osjetljivom nivou.
Meni najveci problem kao gradjaninu u ovoj zemlji je opsti osjecaj nepravde i nemoci protiv siledzija i kriminalaca, jer su oni zasticeni zakonom a ja kao posteni gradjanin moram da ispastam njihova djela i ne da ne mogu nego ne smijem ista uraditi povodom toga.
Dobro narod kaze, bolje biti kriminalac i bogat nego posten i siromah, kod nas to izgleda svako uzima zdravo za gotovo.
Imamo dobro poznate kriminalce u Sarajevu npr lik s inicijalima B.D. (svi znamo ko je to), u sred bijela dana u Bezistanu pucao na rivala krimosa, ranio slucajnog turistu i ne sjecam se jeli uopste pogodio tog lika i plus nekoliko drugih njegovih ekscesa a gdje je sad on? Eno ga u kaficu opija se s drugarima jer je nedodirljiv. Da kod nas 50% stanovnista ima dozvolu za oruzje i mekse zakone o samoodbrani da ja sam uvjeren da bi sad bio u Bolnici tesko osakacen od slucajnih prolaznika.
To vazi i za mnoge druge krimose. Ako ista oni bi promjenili taktiku u daleko suptilniji nacin kriminalnih aktivnosti.
Ne kazem da bi se olaksanjem dobivanja dozvola i omeksanjem zakona o samoodbrani i koristenju oruzanja rijesio nas problem, ali vjerujem da bi se kao prvo gradjani osjecali sigurnije a takodjer sam uvjeren da bi stopa kriminala opala u osjetljivom nivou.
Meni najveci problem kao gradjaninu u ovoj zemlji je opsti osjecaj nepravde i nemoci protiv siledzija i kriminalaca, jer su oni zasticeni zakonom a ja kao posteni gradjanin moram da ispastam njihova djela i ne da ne mogu nego ne smijem ista uraditi povodom toga.
Dobro narod kaze, bolje biti kriminalac i bogat nego posten i siromah, kod nas to izgleda svako uzima zdravo za gotovo.
Imamo dobro poznate kriminalce u Sarajevu npr lik s inicijalima B.D. (svi znamo ko je to), u sred bijela dana u Bezistanu pucao na rivala krimosa, ranio slucajnog turistu i ne sjecam se jeli uopste pogodio tog lika i plus nekoliko drugih njegovih ekscesa a gdje je sad on? Eno ga u kaficu opija se s drugarima jer je nedodirljiv. Da kod nas 50% stanovnista ima dozvolu za oruzje i mekse zakone o samoodbrani da ja sam uvjeren da bi sad bio u Bolnici tesko osakacen od slucajnih prolaznika.
To vazi i za mnoge druge krimose. Ako ista oni bi promjenili taktiku u daleko suptilniji nacin kriminalnih aktivnosti.
- agnostic_front
#46 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Fakat, pa Švicarska je u samom vrhu po posjedovanju oružja, pa nemaju ubistva non-stop.
Neko je napisao na temi koje su države u SAD-u sa najvećim brojem osoba koje posjeduju oružje, i upravo su te države države sa najmanjom stopom kriminala.
Pa da li će se kriminalac koji želi da opljačka kuću, odlučiiti za kuću u kojoj vlasnik ima oružje ili onu u kojoj nema?
Neko je napisao na temi koje su države u SAD-u sa najvećim brojem osoba koje posjeduju oružje, i upravo su te države države sa najmanjom stopom kriminala.
Pa da li će se kriminalac koji želi da opljačka kuću, odlučiiti za kuću u kojoj vlasnik ima oružje ili onu u kojoj nema?
-
kosava
#47 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Texas 1144 UK 722 ubistva a sada ti meni reci sta to ima UK zajednicko sa Teksasom ? Mislim kulturno , historijski , socio ekonomski , po demografiji stanovnistva ? Da ti pomognem nista jos na to sve UK ima 104 godine kontrole oruzija , nego de mi reci kolika je stopa silovanja , fizickih napada u USA a kolika u UK ko ima visu stopu ?TheMule wrote:
Zaboravi ti na citavu Ameriku, evo, uporedi ovaj Texas sto je Haris postavio, sa Engleskom. Evo cak cu i Texasu dati prednost, tu je oko 26 miliona stanovnika, a u Engleskoj dvaput vise. Stavi mi brojke ovdje sto se tice ubistava? Kolko tamo - kolko vamo?
Texas nije uopste liberalan po pitanju oruzija evo sada ti meni odgovori koliko ubistava ima u Vermontu kao najliberalnijoj drzavi kada se prica o zakonu o oruziju , koju stopu kriminala eto nemoras se zahmetiti mozes uporediti sa BiH , Hrvatskom , Crnom Gorom ( ono broj kriminalnih radnji na 100 000 stanovnika)
-
kosava
#48 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
@ agnostic front , Jarane znas li sta je zajednicko tim svim drzavama , da su bijelci vecina preko 95% stanovnistva , vecina ubistava se desava u getu i to je direktno ili indirektno vezano sa dilanjem droge , prije nego sto neko vikne rasista to su zvanicni podatci .
Chicago ima zabranu na posjedovanje oruzija i 500 ubistava godisnje , ako oduzmes Chicago , NYC , LA, Saint Louis , Detroit , Flint iz statistike ostatak Amerike ima nizu stopu kriminala i ubistava nego Skandinavske Zemlje ,
Ovdje ljudi porede jednu zemlju sa Amerikom , ispravnije bi bilo uporediti cijelu Evropu sa Amerikom jer Amerika za razliku od UK nije homogena nacija nego je sastavljena od imigranata koji donose svoju kulturu i mahom dolaze iz zemalja unistenih ratovima , sama Amerika je imala Revoluciju , pa Gradjanski Rat , pa pokret za Gradjanska Prava i Ustavnu uredbu da je posjedovanje oruzija ustavno pravo . Onda uzmu UK u kojoj je vecina stanovnistva anglo-saksonskog projekla , istih kulturninh shvatanja , Kraljica ih posjeduje jos uvijek sve , osim sto ih je Hitler bombardovao nisu imali rata osim u Irskoj malo puskaranja prije jedno 100 godina i 104 godine kontrole oruzija .
Pa zna se ko je odgovoran za 60 % ubistava i ko su vecinom zrtve ubistava , a ako cemo o masovnim pucnjavama pa dali smo i mi malog Sulju Talovica
http://www.liveleak.com/view?i=8dbc5_4507
Chicago ima zabranu na posjedovanje oruzija i 500 ubistava godisnje , ako oduzmes Chicago , NYC , LA, Saint Louis , Detroit , Flint iz statistike ostatak Amerike ima nizu stopu kriminala i ubistava nego Skandinavske Zemlje ,
Ovdje ljudi porede jednu zemlju sa Amerikom , ispravnije bi bilo uporediti cijelu Evropu sa Amerikom jer Amerika za razliku od UK nije homogena nacija nego je sastavljena od imigranata koji donose svoju kulturu i mahom dolaze iz zemalja unistenih ratovima , sama Amerika je imala Revoluciju , pa Gradjanski Rat , pa pokret za Gradjanska Prava i Ustavnu uredbu da je posjedovanje oruzija ustavno pravo . Onda uzmu UK u kojoj je vecina stanovnistva anglo-saksonskog projekla , istih kulturninh shvatanja , Kraljica ih posjeduje jos uvijek sve , osim sto ih je Hitler bombardovao nisu imali rata osim u Irskoj malo puskaranja prije jedno 100 godina i 104 godine kontrole oruzija .
Pa zna se ko je odgovoran za 60 % ubistava i ko su vecinom zrtve ubistava , a ako cemo o masovnim pucnjavama pa dali smo i mi malog Sulju Talovica
http://www.liveleak.com/view?i=8dbc5_4507
-
sokkia
#49 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
šuma je predpostavljam bila državna, ali da sad ne pocinjemo onu pricu o prehranjivanju porodice sa tim drvima ipak je po meni ovo apsurd.Ciju je sumu sjekao , svoju bez pecata ili se malo posluzio komsijskom , ja kontam da je tebi pojam kradje necije sume strani pa da ti to vidis ko jebe drvo ali jarane bili bilo uredu da ti covjek ukrade auto pa da odlezi za kradju tvog auta i da mu ostane puska ili pistolj ?
nije ništa pocinio vezano za oružje, ako je i uradio to za što su ga osdili znaci odslužio je svoje i sad ga daj još kazni doživotnom zabranom lova.
po meni ovo nije pošteno.
PS.
u rs-u svako domacinstvo puta dva komada (i to automatsko) u prosjeku, u federacije je prosjek dosta manji ali ga ima po tavanima i šupama.
zašto onda tražiti dozvolu
- Drvosjeca iz Dejcica
#50 Re: Dozvola i upotreba Oruzja Liberizacija
Poznavajući naš mentalitet imali bi više prodavnica oružija nego kladionica danas. Zamisli kod vječne vatre oni tapkaroši usput ti nude... 9mm, 9mm, hajmo vamo 7,65 mmm još malo pa nestalo. Na pijaci žene...12,5mm friškooo iz fabrike, AKCIJA 6.55mm kupiš dva dobiješ GLOCK gratis.lajkujMe wrote:Ponukan porastom kriminala i ne adekvatnog kaznjavnja to jest slabosti policije i sudstva u rijesavanju tog problema, i opceg gradjanskog misljenja u BIH o oruzju i zakonima o krivicnim dijelima zelim da pokrenem ovu temu, zasebnu od teme o oruzju.
Naime usljed sve vecih kriminalnih djela kao sto su oruzane pljacke pumpi, granapa, banaka i slicno koji dosta puta prodju nekaznjeno, cak iako pronadju i dokazu kriminalce za ovo oni prodju poprilicno nekaznjeno.
Sve vise je i ulicnih napada na obicne ljude opet ili policija i ne radi nista ili sudovi jednostavno nisu dorasli poslu.
Prema sadasnjem zakonu o samoodbrani u samoj biti je zabranjeno da ista uradis povodom toga, cak iako ti je sopstveni zivot u pitanju, ako uradis nesto u vecini slucajeva ispade da je zrtva kriminalac a kriminalac zrtva.
Po meni, jedno od najosnovijih prava covjeka je pravo na zivot i samodbranu istoga svim mogucim sredstvima.
Pa me zanima sta mislite o tome da se gradjani angazuju putem lobiranja i peticija da se kao prvo krivicni zakon promjeni u zastitu obicnog covjeka a kao drugo da se zakon o oruzju drasticno liberizuje tako da svako ko je dusevno i moralan spreman lagano dobije i ima isto pravo da ga koristi u slucaju samoodbrane zivotne ili zdravstvene i zastite licne imovine bez da ima strah od progona zakona u tom slucaju.
Da li je to uopste moguce sto se tice zakonskog okvira i sta bi mogle biti pozitivne i negativne stvari oko toga.