Dova poslije smrti- ubleha ili??????????

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nemamoideale

#1 Dova poslije smrti- ubleha ili??????????

Post by nemamoideale »

Kažu kad umreš, tvoja knjiga se zatvara, i nema više ništa-- spuste te u kabur i čekaš Sudnji dan.
Piše, kad se knjiga zatvori završio si sa ovim svijetom ,i čekaš da pređeš u drugi, onoliko koliko si zaslužio toliko ćeš i da platiš ,i nema zauzimanja bilo koje osobe sa Dunjaluka za rahmetliju.
Piše isto tako da jedina osoba koja se može zauzimati za umrle na sudnjem danu je Muhamed a.s. I NIKO više to ne može uraditi.

Pa ja,sad ,postavljam pitanje :

Zbog čega hodže uzimaju pare za učenje dova i jasina za dušu rahmetlije, zbog čega naivni ljudi vjeruju u to i plaćaju im?

Po meni je to licemjerje i uzimanje para od naroda, ja iskreno vjerujem u postojanje Svevišnjeg i njegov Sud, ali ne vjerujem u instituciju džamije ili crkve, mislim da su to kriminalne grupe...amen.
Corto Maltese

Post by Corto Maltese »

Razlog je ljubav. Hodže uzimaju pare za učenje posmrtnih dova iz ljubavi prema parama, a narod im daje iz ljubavi prema dovama. Ljubav je korijen svega.
nemamoideale

Post by nemamoideale »

:lol: :lol: kontam da je sex korijen svega
cico x

Post by cico x »

ja znam samo da su hodze najbogatiji stanovnici ove zemlje :x
arbosan

#5 Re: dova poslije smrti- ubleha ili??????????

Post by arbosan »

nemamoideale wrote:kažu kad umreš tvoja knjiga se zatvara i nema više ništa, spuste te u kabur i čekaš sudnji dan, piše kad se knjiga zatvori završio si sa ovim svijetom i čekaš da pređeš u drugi, onoliko koliko si zaslužio toliko ćeš i da platiš i nema zauzimanja bilo koje osobe sa dunjaluka za rahmetliju, piše isto tako da jedina osoba koja se može zauzimati za umrle na sudnjem danu je Muhamed a.s. i NIKO više to ne može uraditi. Pa ja sad postavljam pitanje zbog čega hodže uzimaju pare za učenje dova i jasina za dušu rahmetlije, zbog čega naivni ljudi vjeruju u to i plaćaju im, po meni je to licemjerje i uzimanje para od naroda, ja iskreno vjerujem u postojanje svevišnjeg i njegov sud, ali ne vjerujem u instituciju džamije ili crkve, mislim da su to kriminalne grupe...amen
Ako je to pitanje, onda evo odgovora, ali ako je to pitanje sa odgovorom, onda nemoj citati.

Dakle, kada se knjiga zatvori NISI zavrsio sa ovim svijetom! posto se zna, ako si posadio drvo ili ostavio nesto dobro iza sebe, pa se ljudi koristili od toga, idu ti dobra djela. Zbog toga u BiH ima toliko Hajr cesmi. pa ko god se napio od ljudi ili zivotinja ima ce ta osoba dobro dijelo. i to se sve pika

A za zauzimanje, to jeste da Muhamed A.S ce se zauzeti za svoj Ummet, ali ne samo on, nego i Sehidi, kao i brat mumin bratu. postoji jos nekih, ali zaista nemogu se sjetiti ko su jos navedeni.

A za dove i Jasin, to je isto receno da se uci umrlim ljudima. posto dobra dova moze pomoci i na onom svijetu.

A to sto hodze naplacuju. i meni se ne svidja. Ja necu niti bi htio placati im te usluge, ali srecom znam uciti Jasin i te dove, ali neznam kako rade ljudi koji neznaju to uciti. Eh sto sad oni placaju, jeli sto neznaju uciti kao vecina ljudi, ili sto padaju na price koje kakve, to njih trebas pitati.
travar

#6 Re: dova poslije smrti- ubleha ili??????????

Post by travar »

arbosan wrote:
nemamoideale wrote:kažu kad umreš tvoja knjiga se zatvara i nema više ništa, spuste te u kabur i čekaš sudnji dan, piše kad se knjiga zatvori završio si sa ovim svijetom i čekaš da pređeš u drugi, onoliko koliko si zaslužio toliko ćeš i da platiš i nema zauzimanja bilo koje osobe sa dunjaluka za rahmetliju, piše isto tako da jedina osoba koja se može zauzimati za umrle na sudnjem danu je Muhamed a.s. i NIKO više to ne može uraditi. Pa ja sad postavljam pitanje zbog čega hodže uzimaju pare za učenje dova i jasina za dušu rahmetlije, zbog čega naivni ljudi vjeruju u to i plaćaju im, po meni je to licemjerje i uzimanje para od naroda, ja iskreno vjerujem u postojanje svevišnjeg i njegov sud, ali ne vjerujem u instituciju džamije ili crkve, mislim da su to kriminalne grupe...amen
Ako je to pitanje, onda evo odgovora, ali ako je to pitanje sa odgovorom, onda nemoj citati.

Dakle, kada se knjiga zatvori NISI zavrsio sa ovim svijetom! posto se zna, ako si posadio drvo ili ostavio nesto dobro iza sebe, pa se ljudi koristili od toga, idu ti dobra djela. Zbog toga u BiH ima toliko Hajr cesmi. pa ko god se napio od ljudi ili zivotinja ima ce ta osoba dobro dijelo. i to se sve pika

A za zauzimanje, to jeste da Muhamed A.S ce se zauzeti za svoj Ummet, ali ne samo on, nego i Sehidi, kao i brat mumin bratu. postoji jos nekih, ali zaista nemogu se sjetiti ko su jos navedeni.

A za dove i Jasin, to je isto receno da se uci umrlim ljudima. posto dobra dova moze pomoci i na onom svijetu.

A to sto hodze naplacuju. i meni se ne svidja. Ja necu niti bi htio placati im te usluge, ali srecom znam uciti Jasin i te dove, ali neznam kako rade ljudi koji neznaju to uciti. Eh sto sad oni placaju, jeli sto neznaju uciti kao vecina ljudi, ili sto padaju na price koje kakve, to njih trebas pitati.
Svaka čast :D
Dioda

Post by Dioda »

Corto Maltese wrote:Razlog je ljubav. Hodže uzimaju pare za učenje posmrtnih dova iz ljubavi prema parama, a narod im daje iz ljubavi prema dovama. Ljubav je korijen svega.
Ziva istina :D Pare,pare,pare,vooleee saaammooo paree :D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#8 Re: Dova poslije smrti- ubleha ili??????????

Post by dr.gog »

nemamoideale wrote:Kažu kad umreš, tvoja knjiga se zatvara, i nema više ništa-- spuste te u kabur i čekaš Sudnji dan.
Piše, kad se knjiga zatvori završio si sa ovim svijetom ,i čekaš da pređeš u drugi, onoliko koliko si zaslužio toliko ćeš i da platiš ,i nema zauzimanja bilo koje osobe sa Dunjaluka za rahmetliju.
Piše isto tako da jedina osoba koja se može zauzimati za umrle na sudnjem danu je Muhamed a.s. I NIKO više to ne može uraditi
.

Pa ja,sad ,postavljam pitanje :

Zbog čega hodže uzimaju pare za učenje dova i jasina za dušu rahmetlije, zbog čega naivni ljudi vjeruju u to i plaćaju im?

Po meni je to licemjerje i uzimanje para od naroda, ja iskreno vjerujem u postojanje Svevišnjeg i njegov Sud, ali ne vjerujem u instituciju džamije ili crkve, mislim da su to kriminalne grupe...amen.

Može li mi iko boldirani dio teksta podložiti odgovarajućim surama iz Kur"ana ili priznatim Hadisima?

Naime ,iste teze izlaže Sulejman a.s.(Solomon) u svojoj Eklestijazi,te bi bilo korisno izvršiti komparaciju.

Bio bih neobično zahvalan za to,i zahvaljujem se unaprijed :)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Poslanik a.s. kaže: "Kada čovjek preseli sa ovoga svijeta prekidaju se sva njegova djela osim troje: trajna sadaka, nauka kojom se drugi koriste i odgojeno dijete koje se moli za svog roditelja."

"Učite svojim umrlim Jasin.”( hadis)

dr.gog, ovo su dva hadisa, na osnovu kojih muslimani našeg područja smatraju da je učenje dove ili Jasina mrtvim dobra i preporučena stvar.

Selefije, odnosno vehabije, ovo smatraju pogrešnim.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

Post by dr.gog »

Ahmmed wrote:Poslanik a.s. kaže: "Kada čovjek preseli sa ovoga svijeta prekidaju se sva njegova djela osim troje: trajna sadaka, nauka kojom se drugi koriste i odgojeno dijete koje se moli za svog roditelja."

dr.gog, ovo su dva hadisa, na osnovu kojih muslimani našeg područja smatraju da je učenje dove ili Jasina mrtvim dobra i preporučena stvar.

Hvala,a možeš li ukratko objasniti svrhu Jasina?
Gore navedeno ,ako je dio sunneta,baca u vodu sve one silne praznovjerice i "kleopatra prizivanja&snoviđenja" koja su u trendu,a na koja narod silne pare dade.
I još nešto,kako da čovjek bez novca sahrani bližnjega i ima pristojnu dženazu,ako iz ličnog uvjerenja neće da daje novac imamu koji treba predvoditi dženazu?
Ista stvar je i u nekim katoličkim i pravoslavnim krajevima bolna rak -rana tradicije i pohlepe(bio sam svjedok nevjerovatnim zloupotrebama).
Ko može biti autoritet i presjeći probleme koje ima familija umrlog zbog "troškova"?
Nadam se da te ne upeglah,ali eto,ti ili već neko--nadam se da zna odgovore?

p.s. onaj hadis i da je neko htio nije mogao izmisliti(moje mišljenje)

laka vam i ugodna noć raja,ostajte mi zdravo!!
nemamoideale

Post by nemamoideale »

dr.gog wrote:
Ahmmed wrote:Poslanik a.s. kaže: "Kada čovjek preseli sa ovoga svijeta prekidaju se sva njegova djela osim troje: trajna sadaka, nauka kojom se drugi koriste i odgojeno dijete koje se moli za svog roditelja."

Hvala,a možeš li ukratko objasniti svrhu Jasina?
Gore navedeno ,ako je dio sunneta,baca u vodu sve one silne praznovjerice i "kleopatra prizivanja&snoviđenja" koja su u trendu,a na koja narod silne pare dade.
I još nešto,kako da čovjek bez novca sahrani bližnjega i ima pristojnu dženazu,ako iz ličnog uvjerenja neće da daje novac imamu koji treba predvoditi dženazu?
Ista stvar je i u nekim katoličkim i pravoslavnim krajevima bolna rak -rana tradicije i pohlepe(bio sam svjedok nevjerovatnim zloupotrebama).
Ko može biti autoritet i presjeći probleme koje ima familija umrlog zbog "troškova"?
Nadam se da te ne upeglah,ali eto,ti ili već neko--nadam se da zna odgovore?

p.s. onaj hadis i da je neko htio nije mogao izmisliti(moje mišljenje)

laka vam i ugodna noć raja,ostajte mi zdravo!!

čovjek koji nema para da sahrani bližnjeg svog i nije neki vjernik po današnjem shvatanju i poimanju vjere i religije, ONI su to svakako iskrenuli i prilagodili sebi, tako velim da je meni odavno propala institucija džamije ili ti crkve, radujem se samo tome da ON sve vidi i pošteno sudi
bajazit

Post by bajazit »

poslanik muhamed i kao svjedok ili imam imace odobrenje za sve one koji nemaju nikoga iz njihovih familija(vjernik) ko bi se mogao zauzeti za njih.samo malo je vjernika bogobojaznih.

[19.85] Na Dan kad saberemo bogobojazne Milostivom (kao) izaslanstvo -
[19.86] I potjeramo krivce ka Džehennemu žedne -
[19.87] Neće vladati posredovanjem, izuzev ko je kod Allaha uzeo obećanje.

[40.18] I upozori ih Danom približavajućim, kad će srca kod grla biti zaprečena; neće imati zalimi nikakvog prijatelja niti posrednika uslišanog.
Post Reply