DOUBLE TEST
Moderator: anex
-
just4fun
#1 DOUBLE TEST
Gdje se u Sarajevu može napraviti double test , nikako da nađem pouzdane informacije.Hvala!
-
safran
#3 Re: DOUBLE TEST
Ja sam 2010. godine radila kod Mehmedbašića - s obzirom da sam radila i uz za nuhalni nabor što je jedan od parametara skrininga prvog trimestra - platila sam (čini mi se) 250 KM. Nuhalni je radila dr. Šlaković.
-
leo_
#4 Re: DOUBLE TEST
pa sto mi niko ne kaze sta je double test? :S
-
Mr. Brightside
#5 Re: DOUBLE TEST
moja nana kaže, prije lijek bio nego ti pit'oleo_ wrote:pa sto mi niko ne kaze sta je double test? :S
- Alhemicarkaa
#6 Re: DOUBLE TEST
Nisam skontala, šta si platila 250, double test, uzv ili oboje?safran wrote:Ja sam 2010. godine radila kod Mehmedbašića - s obzirom da sam radila i uz za nuhalni nabor što je jedan od parametara skrininga prvog trimestra - platila sam (čini mi se) 250 KM. Nuhalni je radila dr. Šlaković.
-
modesti
#7 Re: DOUBLE TEST
Vjerovatno misliš na triple test. Nisam čula da ovdje je neko radio double test.
Probaj opet kod Mehmedbašića.
http://en.wikipedia.org/wiki/Triple_test
- starii
#8 Re: DOUBLE TEST
sve mozete uraditi u KCUS, potrebno je da imate uputnicu, i pregled ultrazvuka bebe na dan vađenje krvi...ja sam cekao za svoju suprugu 10 dana da se uradi...modesti wrote:Vjerovatno misliš na triple test. Nisam čula da ovdje je neko radio double test.
ovi ostali sto rade nisu certificirani za ove testove jer svoje nalaze ne salju nigdje na kontrolu pa su moguce greske..
-
safran
#9 Re: DOUBLE TEST
Izvini nisam vidjela pitanje - oboje. U kalkulaciju se uključuje debljina nuhalnog nabora na dan uzimanja krvi pa ga moraš raditi.Alhemicarkaa wrote:Nisam skontala, šta si platila 250, double test, uzv ili oboje?safran wrote:Ja sam 2010. godine radila kod Mehmedbašića - s obzirom da sam radila i uz za nuhalni nabor što je jedan od parametara skrininga prvog trimestra - platila sam (čini mi se) 250 KM. Nuhalni je radila dr. Šlaković.
Modesti - skrining prvog trimestra je u pitanju a neko ga zove i double. U obzir se uzimaju AFP i hCG, debljina nuhalnog nabora, starost majke, kilaža, uživanje duhana i sl. Rezultat je procjena rizika od najučestalijih hromosomopatija. Za razliku od ovog testa - triple je test drugog trimestra. Ja sam ga radila jer sam bila u dobnoj skupini za amnio koju sam željela izbjeći. Dr. Šlaković mi je ponudila ovo.
Eh starii - dok sačekaš red na uputnicu uđeš u drugi trimestar i ode voz.
-
Brus Lee
#10 Re: DOUBLE TEST
I ja prvi put cujem za double test. Triple test se radi u privatnoj lab u Luzanima (Ilidza).modesti wrote:Vjerovatno misliš na triple test. Nisam čula da ovdje je neko radio double test.
-
McP
#11 Re: DOUBLE TEST
Mehmedbasic. Trenutno jedini Probir rade. 250KM.
Moje iskustvo a i ono sto sam kasnije citala: ti testovi su odlicni za statisticare. Dva puta sam ga radila jer sam prvi put na granici bila. Vrhunska doktorica u ZG mi kaze da je Probir bitan ali da se sve vidi ultrazvukom. Nuhalni, srcane komore, svi organi. Potvrdi da je sve ok i da ne brinem bez obzira sto mi je Triple oba puta los bio (granica). Amnio dobro prosla (jednostavna i bez boli intervencija). Bitno je da se dobar pregled uradi i utvrdi da nema rizika.
Trenutno: sretni sa divnom bebom.
Moje iskustvo a i ono sto sam kasnije citala: ti testovi su odlicni za statisticare. Dva puta sam ga radila jer sam prvi put na granici bila. Vrhunska doktorica u ZG mi kaze da je Probir bitan ali da se sve vidi ultrazvukom. Nuhalni, srcane komore, svi organi. Potvrdi da je sve ok i da ne brinem bez obzira sto mi je Triple oba puta los bio (granica). Amnio dobro prosla (jednostavna i bez boli intervencija). Bitno je da se dobar pregled uradi i utvrdi da nema rizika.
Trenutno: sretni sa divnom bebom.
- LieToMe
#12 Re: DOUBLE TEST
double test radila prije par dana na dipu, najnormalnije sa uputnicom odes, izvade ti krv, daju ti broj na koji ces zvati da provjeris jesu li nalazi gotovi. ja radila proslu srijedu juce bio gotov nalaz. ako si osigurana onda ne placas nista, daju ti papir na kojem je cifra od 48 KM i odes na blagajnu (desno u prizemlju zgrade dip-a) tu ti udare pecat da ne moras nista placati i ides na vadjenje krvi. najbitnije ti je da ti tvoj doktor pravilno popuni formular (nuhalni nabor, sedmica trudnoce i ostale karakteristike) s tim papirom prvo odes na 3 sprat, tamo ti inzinjerka
pregleda i uputi te na prizemlje na navedene radnje.
sretno
sretno
-
Lounge Act
-
safran
#14 Re: DOUBLE TEST
Pazi, i double i triple su stvar vjerovatnoće. Rezultat koji dobiješ je procjena individualnog rizika od najčešćih hromosomopatija - ni jedan ni drugi ne garantuju ishod. Pomoću amnio se izvrši direktni uvid u kariotip ploda - dakle, ćelije ploda iz amniotske tečnosti se uzgoje a hromosomi direktno prebroje i pregledaju.
Double se radi u prvom trimestru a amnio, čini mi se, najranije u 16 sedmici. Znajući da će mi, zbog dobi, s vrata nuditi amnio ja sam otišla dr. Šlaković i pitala za alternativu i ona mi je ponudila double. Kao prvo, uzorkovanje amniotske tečnosti nije bez rizika a kao drugo, nisam bila sigurna šta bih u petom mjesecu trudnoće uradila sa nepovoljnim nalazom. U prvom trimestru, ili bar dok ne vidiš prvi ultrazvučni prikaz, trudnoća je još pomalo nestvarna a u petom mjesecu to je već biće koje osjetiš, osluškuješ ... Ja sam znala da nisam bila dorasla toj dilemi i zato sam se zaustavila na procjeni rizika koja je bila više nego povoljna. Krajnji rezultat je bio
Double se radi u prvom trimestru a amnio, čini mi se, najranije u 16 sedmici. Znajući da će mi, zbog dobi, s vrata nuditi amnio ja sam otišla dr. Šlaković i pitala za alternativu i ona mi je ponudila double. Kao prvo, uzorkovanje amniotske tečnosti nije bez rizika a kao drugo, nisam bila sigurna šta bih u petom mjesecu trudnoće uradila sa nepovoljnim nalazom. U prvom trimestru, ili bar dok ne vidiš prvi ultrazvučni prikaz, trudnoća je još pomalo nestvarna a u petom mjesecu to je već biće koje osjetiš, osluškuješ ... Ja sam znala da nisam bila dorasla toj dilemi i zato sam se zaustavila na procjeni rizika koja je bila više nego povoljna. Krajnji rezultat je bio
-
Lounge Act
-
safran
#16 Re: DOUBLE TEST
Ma svaka intervencija nosi neki rizik pa tako i amnio. Većina trudnica to uradi bez problema. Ja sam navela svoje razloge - ja sam zaključila da ovakav kariogram kakav se kod nas radi nije nužan. Da nam je dostupan jedan drugi vid analize koji otkriva i male strukturne promjene u hromosomima onda bih i ja bila uradila amnio.