Dostojanstven Bajram-najljepsi dar

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
biscanka84
Posts: 343
Joined: 20/12/2006 10:03

Dostojanstven Bajram-najljepsi dar

Post by biscanka84 » 31/12/2006 06:10

Fatmir Alispahić u povodu pozitivnih efekata kampanje o zaštiti bajramske tradicije


DOSTOJANSTVEN BAJRAM – NAJLJEPŠI DAR


Alispahić: Samodisciplina među Bošnjacima
Prvi put nakon rata Bošnjaci su Bajram dočekali bez upotrebe pirotehničkih sredstava kojima se prethodnih godina narušavalo dostojanstvo ovog blagdana. Nekoliko tv emisija, javnih tribina i saopćenja za javnost, u kojima je upozoreno na neprimjerene oblike bajramskog slavlja, dalo je naočekivano brz efekat. Malo je ko mogao očekivati da će jedan dan pred novogodišnje slavlje, kada je u opticaju velika količina petardi, među Bošnjacima zavladati takva samodisciplina pa da upotreba petardi za Bajram bude kud i kamo manja nego prethodnih dana.
Ta samospoznaja o mogućnosti jedinstva, najljepši je bajramski dar Bošnjacima, koji su pokazali da umiju prepoznati i realizirati uputu o narodnosnom interesu. Ovaj događaj je i poruka vjerskim i političkim vođama u Bošnjaka, kojima je narod posvjedočio da umije biti jedinstven i discipliniran, što je kvalitet koji ide korak ispred razjedinjenosti i zagubljenosti bošnjačkoga vođstva.
Problem neprimjerenog bajramskog šenlučenja ne može biti riješen preko noći, jer se godinama taložio. Još nekoliko godina trpit ćemo blasfemije bajramskih mubarek dana, pogotovo od strane kafandžija koji priređuju bajramske terevenke. Treba vjerovati da će aktivan odnos prema ovom problemu u dogledno vrijeme rezultirati povratku Bajrama pod okrilje vjerskog i obiteljskog kućišta.


Post Reply