Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
-
Ekonomski_Napredak
#2 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
Dajem punu podrsku. Kralj Tvrtko I je bio Bosnjak, bez obzira sta srpska i hrvatska historiografija govori. On zasluzuje svoj kip, ne samo u Sarajevu, nego i u Mostaru, Bihacu, Zenici, Tuzli, Pocitelju i ostalim Bosnjackim gradovima.
-
Ekonomski_Napredak
#3 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
Tvrtko i Katarina su bitniji od pjevaca poput Zeljka Joksimovica. Medjutim, Zeljko je jos ziv, sta ce njemu kip? Nek mu kip prave Srbi, a ne mi po nasoj Bosni.Welid wrote:"Ekonomski_Napredak"
![]()
...Jebes Tvrtka....Hocemo KIP Zeljka!
-
gardista
- MuaDib
#5 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
Kralj Tvrtko je bio prvi bosanski kralj, sve ostalo su tumačenja nacionalističkih zabluda.Ekonomski_Napredak wrote:Dajem punu podrsku. Kralj Tvrtko I je bio Bosnjak, bez obzira sta srpska i hrvatska historiografija govori. On zasluzuje svoj kip, ne samo u Sarajevu, nego i u Mostaru, Bihacu, Zenici, Tuzli, Pocitelju i ostalim Bosnjackim gradovima.
- Liga Rojalista
#6 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
Tvrtko je bio bošnjak jer se narod zemlje kojom je on vladao uvjek nazivao bošnjacima kako tada tako i do dan danas.Nacionalističke priče ne mogu biti jer pojam nacije nije postojao u 14 stoljeću.MuaDib wrote:Kralj Tvrtko je bio prvi bosanski kralj, sve ostalo su tumačenja nacionalističkih zabluda.Ekonomski_Napredak wrote:Dajem punu podrsku. Kralj Tvrtko I je bio Bosnjak, bez obzira sta srpska i hrvatska historiografija govori. On zasluzuje svoj kip, ne samo u Sarajevu, nego i u Mostaru, Bihacu, Zenici, Tuzli, Pocitelju i ostalim Bosnjackim gradovima.
- Helikopter
#7 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/ ... 0427_n.jpg

Naravno, dajem punu podrsku izgradnje biste Kralj Tvrtko kao i Titovu bistu u svim Bosnjackim gradovima. Sarajevo, Zenica, Tuzla, Bihac, Mostar, Visoko, Gorazde, Neum, Brcko itd.
http://www.klix.ba/forum/bosanski-kralj ... 79758.html
http://www.klix.ba/forum/kraljevina-bos ... 41s50.html

Naravno, dajem punu podrsku izgradnje biste Kralj Tvrtko kao i Titovu bistu u svim Bosnjackim gradovima. Sarajevo, Zenica, Tuzla, Bihac, Mostar, Visoko, Gorazde, Neum, Brcko itd.
http://www.klix.ba/forum/bosanski-kralj ... 79758.html
http://www.klix.ba/forum/kraljevina-bos ... 41s50.html
-
hAZNADAR
#8 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
Tacnije - bio je Bosnjanin - sto je stariji naziv za Bosnjaka ali ne Bosnjak u danasnjem politickom smislu, "bosnjackim" se pise malim slovom, i sto je najvaznije - svi gradovi u BiH su i bosnjacki a ne samo oni sa bosnjackom vecinom.Ekonomski_Napredak wrote:Dajem punu podrsku. Kralj Tvrtko I je bio Bosnjak, bez obzira sta srpska i hrvatska historiografija govori. On zasluzuje svoj kip, ne samo u Sarajevu, nego i u Mostaru, Bihacu, Zenici, Tuzli, Pocitelju i ostalim Bosnjackim gradovima.
Kako god o ovome ne trebaju raspravljati niti odlucivati mitomani srpske i hrvatske historiografije - tako isto i bosnjacki mahalski nacionalisti. Nadji se sam.
-
-Pravda-
#9 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
A da naprave Ultramodernu bolnicu, Univerzitet, koji kulturni centar da se renovira, ista!? Nemojte vise crkve, dzamije, spomenike praviti, spomenika imamo previse u Bosni, svi mi smo spomenici, jer se ponasamo poput pravih spomenika, samo stojimo i mirno sve posmatramo oko nas. A jebe nas ko stigne.
- Liga Rojalista
#10 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
A šta je to politički bošnjak? Jesam li ja to politički bošnjak?Po tebi bošnjani koji su uzeli islam ne mogu više biti bošnjani već postaju "politički" bošnjaci?hAZNADAR wrote:Tacnije - bio je Bosnjanin - sto je stariji naziv za Bosnjaka ali ne Bosnjak u danasnjem politickom smislu, "bosnjackim" se pise malim slovom, i sto je najvaznije - svi gradovi u BiH su i bosnjacki a ne samo oni sa bosnjackom vecinom.Ekonomski_Napredak wrote:Dajem punu podrsku. Kralj Tvrtko I je bio Bosnjak, bez obzira sta srpska i hrvatska historiografija govori. On zasluzuje svoj kip, ne samo u Sarajevu, nego i u Mostaru, Bihacu, Zenici, Tuzli, Pocitelju i ostalim Bosnjackim gradovima.
Kako god o ovome ne trebaju raspravljati niti odlucivati mitomani srpske i hrvatske historiografije - tako isto i bosnjacki mahalski nacionalisti. Nadji se sam.
-
hAZNADAR
#11 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
Posto neznam odakle ti to i ko je uopce rekao gore podvuceno - pretpostavljam da si polupao loncice ili se jednostavno zaholcao.Liga Rojalista wrote: A šta je to politički bošnjak? Jesam li ja to politički bošnjak?Po tebi bošnjani koji su uzeli islam ne mogu više biti bošnjani već postaju "politički" bošnjaci?
Biti Bosnjak danas znaci mnogo toga sto prije 600 god nije postojalo, a poredjenje danasnjeg patriotizma, domoljublja, interesa,... Bosnjaka iz opredjeljenja i interesa jadnog srednjovjekovnog kralja je posebna tema.
Tvrtko zasluzuje svakako spomenik jer je simbol drzavnosti, drzavnopravne tradicije i postojanja Bosne i Bosnjana/Bosnjaka,.. jednostavno iz respekta prema svojim korijenima, historiji, identitetu,.... - sve sto je izvan toga je politizacija i zlopotreba i njegovog lika i svega sto simbolise. Zato ne treba da uopce o spomeniku raspravlja ni srpskohrvatski mitoman, ni nabusani vjernik sto slavi turske sultane, ni oni sto misle da su u bici kod Bilece nasi izgubili, ni oni sto prebrojavaju krvna zrnca u smislu teznje ka nekoj etnickoj dominaciji, a posebno ne tipovi sa ultradismnicarskih sajtova Koji zagovaraju etnicku cistocu i sl. kapis? e sad me malo zaobidji.
- Vasco da Gama
#12 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
kompromisno rješenje može biti spomenik, ali nedostojan.
- Liga Rojalista
#13 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
Ti si pravi primjer onog naseg dobrog bošnje...znaci sve cu reci i uraditi samo eto nemoj da se zamjerim nekom desetom furat cu ko metropolizam ko biva ja imam neki svjetonazor.Cak cu reci da Tvrtko nije bosnjak vec je eto ko bosnjanin(po tebi su to izgleda 2 naroda) kao biti bosnjak sad i bosnjak prije 600 godina nije isto.Naravno da nije isto ali to ne vazi samo za bosnjake vec za sve druge narode...mislim glupost mi i komentarisati takve tvrdnje.hAZNADAR wrote:Posto neznam odakle ti to i ko je uopce rekao gore podvuceno - pretpostavljam da si polupao loncice ili se jednostavno zaholcao.Liga Rojalista wrote: A šta je to politički bošnjak? Jesam li ja to politički bošnjak?Po tebi bošnjani koji su uzeli islam ne mogu više biti bošnjani već postaju "politički" bošnjaci?![]()
Biti Bosnjak danas znaci mnogo toga sto prije 600 god nije postojalo, a poredjenje danasnjeg patriotizma, domoljublja, interesa,... Bosnjaka iz opredjeljenja i interesa jadnog srednjovjekovnog kralja je posebna tema.
Tvrtko zasluzuje svakako spomenik jer je simbol drzavnosti, drzavnopravne tradicije i postojanja Bosne i Bosnjana/Bosnjaka,.. jednostavno iz respekta prema svojim korijenima, historiji, identitetu,.... - sve sto je izvan toga je politizacija i zlopotreba i njegovog lika i svega sto simbolise. Zato ne treba da uopce o spomeniku raspravlja ni srpskohrvatski mitoman, ni nabusani vjernik sto slavi turske sultane, ni oni sto misle da su u bici kod Bilece nasi izgubili, ni oni sto prebrojavaju krvna zrnca u smislu teznje ka nekoj etnickoj dominaciji, a posebno ne tipovi sa ultradismnicarskih sajtova Koji zagovaraju etnicku cistocu i sl. kapis? e sad me malo zaobidji.
Da rezimiramo Tvrtko je bosnjak i tacka.A tebi toplo preporucujem da malo vise "grizeš",da budes bosnjo ko sto ti je i tvoj predak Tvrtko bio jer takvi stavovi ko tvoji su i doveli do toga da smo ko narod satjerani u 3 veca grada...Selam i pozdrav.
- MuaDib
#14 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
Ako će kralja Tvrtka, krstiti savremenim bošnjaštvom, kom je prosvjetitelj mehmed fatih, koji je istrijebio dinastiju Kotromanića, bolje je i da mu ne dižu spomenik.
Ja sam za podizanje spomenika Kralju Tvrtku, bez ideoloških obilježja.
Kada bih se ja pitao izabrao spomenik u kom Kralj tvrtko jaše konja, drži štit s ljiljanima i mač, koji je uperen ka parlamentu.
Ja sam još davno dao ideju, da se na platou planirane koncertne dvorane na Mrin Dvoru napravi veliki park sa spomenikom kralju Tvrtku u sredini. Također, potrebno je podići spomenik i Kulinu Banu.
Ja sam za podizanje spomenika Kralju Tvrtku, bez ideoloških obilježja.
Kada bih se ja pitao izabrao spomenik u kom Kralj tvrtko jaše konja, drži štit s ljiljanima i mač, koji je uperen ka parlamentu.
Ja sam još davno dao ideju, da se na platou planirane koncertne dvorane na Mrin Dvoru napravi veliki park sa spomenikom kralju Tvrtku u sredini. Također, potrebno je podići spomenik i Kulinu Banu.
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#15 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
Bilo bi lijepo da nam Zemaljski muzej funkcionise i da vise vodimo racuna o stvarima koje vec imamo, nego sto cemo praviti spomenik Tvrtko za kojeg bi skoro mogli ustanoviti da se ustvari zvaoTarik
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#16 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
O bosnjastvu i pokusaju da se od raznih mutacija, na silu, napravi neki kao kontunuitet...pa se u isto vrijeme slaviti i dinastija Kotromanica i velicati njihovi dzelati, i nase drzave osvajaci i okupatori, se moze danima pisati,a i nije ovo tema za to pa cu se suzdrzati.
Samo bih napomenuo, u koliko slucajeva je napravljen spomenikm, u vidu biste sa ljudskim likom, na teritorijama gdje je SDA u vlasti ili ima jak uticaj.?
Pa nema ih. Niti ratnih heroja, niti novonapravljenih spomenika pisaca i velikana..niti bilo sta drugo. (Tuzlu ne pikam, tamo je neka druga klima)
Bakir Izetbegovic je ne tako davno u jednom TV intervjuu izjavio da nije u duhu Islama da se prave spomenici kao biste koje interpretiraju ljudski li, tako da on licno nije da se pravi nesto tako. A mislim, mada nisam bas 100% siguran, da ga je tada novinar pitao upravo za cinjenicu da u glavnom gradu BIH nema ni jednog istorisjkog spomenika tog tipa, i da je cak kao primjer spomenu kralja Tvrtka.
Tako da...

Samo bih napomenuo, u koliko slucajeva je napravljen spomenikm, u vidu biste sa ljudskim likom, na teritorijama gdje je SDA u vlasti ili ima jak uticaj.?
Pa nema ih. Niti ratnih heroja, niti novonapravljenih spomenika pisaca i velikana..niti bilo sta drugo. (Tuzlu ne pikam, tamo je neka druga klima)
Bakir Izetbegovic je ne tako davno u jednom TV intervjuu izjavio da nije u duhu Islama da se prave spomenici kao biste koje interpretiraju ljudski li, tako da on licno nije da se pravi nesto tako. A mislim, mada nisam bas 100% siguran, da ga je tada novinar pitao upravo za cinjenicu da u glavnom gradu BIH nema ni jednog istorisjkog spomenika tog tipa, i da je cak kao primjer spomenu kralja Tvrtka.
Tako da...
- Liga Rojalista
#18 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
Ja ne znam na koji nacin velicas turke ako si musliman?Znaci ja ako sam musliman silom prilika nosim arapsko ime ja velicam turke?Trebao bi da se pokrstim il budem ateista i tek bi onda kao otkrio tu konitnuiranost sa mojim precima Bosnjacima iz Tvrtkovog doba?BTW srednjovjekovnim bosnjacima je turcin bio miliji od papskih katoličkih kurija i dominikanaca...-LIBERO- wrote:O bosnjastvu i pokusaju da se od raznih mutacija, na silu, napravi neki kao kontunuitet...pa se u isto vrijeme slaviti i dinastija Kotromanica i velicati njihovi dzelati, i nase drzave osvajaci i okupatori, se moze danima pisati,a i nije ovo tema za to pa cu se suzdrzati.
Tako da...![]()
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#19 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
Tegbi se licno nisam obracao, nego govorim u globalu.
Ovo svakako nije tema za to, ima dovoljno adekvatnih tema na pdf. istorija.
Ovo svakako nije tema za to, ima dovoljno adekvatnih tema na pdf. istorija.
- CSKA
#20 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
Prije ce u Beogradu osvanuti Tvrtkov spomenik nego u Sarajevu.
-
gardista
#21 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANSTVO, POLITIČARE, MEDIJE, KANTONE, GRADSKU UPRAVU, ŠKOLE, FAKULTETE..., ZA SVE BH. DRŽAVLJANE MA GDJE BILI!!!
• Prije nekoliko mjeseci je pokrenuta Inicijativa za izgradnju spomenika za PRVOG BOSANSKOG KRALJA - TVRTKO I KOTROMANIĆ u Sarajevu!
Od nadležnih se očekuje da podrže ovu građansku Inicijativu, s obzirom da je to strateški Projekat..., vrlo bitan za državu, odnosno grad Sarajevo, kao glavni grad države,
gdje je trebao biti davno postavljen...!!!!
Očekujemo poziv i početak pregovora od strane gradske Uprave, Kantona Sarajevo, Općine Centar i Parlamenta BiH, uz, naravno, veliku podršku Civilnog Društva BiH!!! (milslimo i na entitete, naravno) !!
***** NASTAVAK JAVNE RASPRAVE NA OVU TEMU ĆE BITI ODRŽAN
29. 11. 2013. od 15:00h do 17:00h u SALI OPĆINE STARI GRAD*****
Pozivamo vas, sve da se odazovete i date svoj doprinos i podršku za postavljanje ovog obilježja...!!!
DOBRO DOŠLI I HVALA VAM, BH. DRŽAVLJANI..!
POSTAVLJAJTE SVOJE PRIJEDLOGE I KOMENTARE KAKO BISMO SVE TO MOGLI IZNIJETI NA RASPRAVI-!!!
NVO "Dječiji Pokret za Mir, Ljubav, Prijateljstvo" - Djeca Sarajeva
http://www.djecasarajeva.ba/
NVO "SOVE KRAJINE" - http://www.sovekrajine.ba/
Ovo sam kopirao sa fejsa od gospodje Ivane Mostarac
• Prije nekoliko mjeseci je pokrenuta Inicijativa za izgradnju spomenika za PRVOG BOSANSKOG KRALJA - TVRTKO I KOTROMANIĆ u Sarajevu!
Od nadležnih se očekuje da podrže ovu građansku Inicijativu, s obzirom da je to strateški Projekat..., vrlo bitan za državu, odnosno grad Sarajevo, kao glavni grad države,
gdje je trebao biti davno postavljen...!!!!
Očekujemo poziv i početak pregovora od strane gradske Uprave, Kantona Sarajevo, Općine Centar i Parlamenta BiH, uz, naravno, veliku podršku Civilnog Društva BiH!!! (milslimo i na entitete, naravno) !!
***** NASTAVAK JAVNE RASPRAVE NA OVU TEMU ĆE BITI ODRŽAN
29. 11. 2013. od 15:00h do 17:00h u SALI OPĆINE STARI GRAD*****
Pozivamo vas, sve da se odazovete i date svoj doprinos i podršku za postavljanje ovog obilježja...!!!
DOBRO DOŠLI I HVALA VAM, BH. DRŽAVLJANI..!
POSTAVLJAJTE SVOJE PRIJEDLOGE I KOMENTARE KAKO BISMO SVE TO MOGLI IZNIJETI NA RASPRAVI-!!!
NVO "Dječiji Pokret za Mir, Ljubav, Prijateljstvo" - Djeca Sarajeva
http://www.djecasarajeva.ba/
NVO "SOVE KRAJINE" - http://www.sovekrajine.ba/
Ovo sam kopirao sa fejsa od gospodje Ivane Mostarac
-
hullu
#22 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
Pa kazi nam, na koji nacin to Bosnjaci nemaju kontinuitet sa srednjevijekovnom Bosnom ako ne mislis na religiju?-LIBERO- wrote:Tegbi se licno nisam obracao, nego govorim u globalu.
Ovo svakako nije tema za to, ima dovoljno adekvatnih tema na pdf. istorija.![]()
Mi smo prelaskom na Islam postali dio tog Turskog carstva koje je u sustini bilo islamsko carstvo... gdje je religija igrala znatno bitniju ulogu nego etnicka pripadnost.
I ovaj islamski period... i srednjevijekovni period... sve je to dio nase historije.
A na tebi je da objasnis zasto Bosnjaci treba da se odreknu Tvrtka... ako nije islam u pitanju kazi sta je...
-
izvor zivota
#23 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
U tome i jest problem. Kad se spomenik napravi nastat će gužva oko toga prema kome je okrenut mač u ruci kralja Tvrtka.Jedni će govoriti da on mačem prijeti Turcima a drugi Srbima jer su obje države na istoku.Na kraju svađe genijalci će minirati spomenik i onda opet sve ispočetka.Liga Rojalista wrote:Ja ne znam na koji nacin velicas turke ako si musliman?Znaci ja ako sam musliman silom prilika nosim arapsko ime ja velicam turke?Trebao bi da se pokrstim il budem ateista i tek bi onda kao otkrio tu konitnuiranost sa mojim precima Bosnjacima iz Tvrtkovog doba?BTW srednjovjekovnim bosnjacima je turcin bio miliji od papskih katoličkih kurija i dominikanaca...-LIBERO- wrote:O bosnjastvu i pokusaju da se od raznih mutacija, na silu, napravi neki kao kontunuitet...pa se u isto vrijeme slaviti i dinastija Kotromanica i velicati njihovi dzelati, i nase drzave osvajaci i okupatori, se moze danima pisati,a i nije ovo tema za to pa cu se suzdrzati.
Tako da...![]()
-
hAZNADAR
#24 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
Liga Rojalista wrote: Ti si pravi primjer onog naseg dobrog bošnje...znaci sve cu reci i uraditi samo eto nemoj da se zamjerim nekom desetom furat cu ko metropolizam ko biva ja imam neki svjetonazor.Cak cu reci da Tvrtko nije bosnjak vec je eto ko bosnjanin(po tebi su to izgleda 2 naroda) kao biti bosnjak sad i bosnjak prije 600 godina nije isto.Naravno da nije isto ali to ne vazi samo za bosnjake vec za sve druge narode...mislim glupost mi i komentarisati takve tvrdnje.
Da rezimiramo Tvrtko je bosnjak i tacka.A tebi toplo preporucujem da malo vise "grizeš",da budes bosnjo ko sto ti je i tvoj predak Tvrtko bio jer takvi stavovi ko tvoji su i doveli do toga da smo ko narod satjerani u 3 veca grada...Selam i pozdrav.
Tvrtko jeste dakako predak vecine Bosnjaka. Bosnjani su isto tako i preci danasnih katolika kraljeve Sutjeske, Bobovca, Varesa,.. koji su danas u svjetlu balkanskih nacionalromanticarskih pravila - Hrvati. Vjerovatno i domacih pravoslavnih koji vode porijeklo od Bosnjana - na stranu kako se identificiraju danas. Tako da teorija krvi i genetike ne pije vode.
On je simbol bosanske drzavnosti i drzavnopravne tradicije,i to je u ovoj prici najbitnije - on pripada svima koji postuju ovu drzavu i svoju historiju vezu za bosansku drzavu - bez obzira na naciju . Sve potenciranje samo na njegov etnos i pokusaj prisvajanja neke krvne veze samo jednoj danasnjoj naciji je cista mitomanija. I tu najmanje respekta prema njegovom liku i djelu imaju ufurani zahebani nacionalduzebriznici poput tebe. Hajd mi malo drzi predavanje o bosnjastvu i odbrani toga od mrskih
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#25 Re: Dostojan spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu
hAZNADAR wrote:Liga Rojalista wrote: Ti si pravi primjer onog naseg dobrog bošnje...znaci sve cu reci i uraditi samo eto nemoj da se zamjerim nekom desetom furat cu ko metropolizam ko biva ja imam neki svjetonazor.Cak cu reci da Tvrtko nije bosnjak vec je eto ko bosnjanin(po tebi su to izgleda 2 naroda) kao biti bosnjak sad i bosnjak prije 600 godina nije isto.Naravno da nije isto ali to ne vazi samo za bosnjake vec za sve druge narode...mislim glupost mi i komentarisati takve tvrdnje.
Da rezimiramo Tvrtko je bosnjak i tacka.A tebi toplo preporucujem da malo vise "grizeš",da budes bosnjo ko sto ti je i tvoj predak Tvrtko bio jer takvi stavovi ko tvoji su i doveli do toga da smo ko narod satjerani u 3 veca grada...Selam i pozdrav.hebiga, pravila forum su jasna konto vrijedjanja i tona diskusije,.. te ti nazalost ne mogu kratko i tacno odgovoriti na ovu masu gluposti, neistina, spocitavanja uz pomoc amaterske psihoanalize.
Tvrtko jeste dakako predak vecine Bosnjaka. Bosnjani su isto tako i preci danasnih katolika kraljeve Sutjeske, Bobovca, Varesa,.. koji su danas u svjetlu balkanskih nacionalromanticarskih pravila - Hrvati. Vjerovatno i domacih pravoslavnih koji vode porijeklo od Bosnjana - na stranu kako se identificiraju danas. Tako da teorija krvi i genetike ne pije vode.
On je simbol bosanske drzavnosti i drzavnopravne tradicije,i to je u ovoj prici najbitnije - on pripada svima koji postuju ovu drzavu i svoju historiju vezu za bosansku drzavu - bez obzira na naciju . Sve potenciranje samo na njegov etnos i pokusaj prisvajanja neke krvne veze samo jednoj danasnjoj naciji je cista mitomanija. I tu najmanje respekta prema njegovom liku i djelu imaju ufurani zahebani nacionalduzebriznici poput tebe. Hajd mi malo drzi predavanje o bosnjastvu i odbrani toga od mrskihkosmopolita
cinjenica da je gotovo iskljucivo samo bosnjacima stalo do ove drzave daje za pravo da se isti taj kralj prisvaja kao jedan od simbola drzavnosti Bosne.