Ne kontam ti logiku nikako. Haman svi su imali dostavu i bila je besplatna. Barem ovo što sam ja naručivao. Zašto je sad bolje kad se ta ista dostava naplaćuje?Giancarlo wrote: ↑22/03/2021 20:56 Bilo je besplatno kada se tek pocela uvoditi dotava hrane direktno od onog od koga kupujute, jer je to bilo wau. Poslije se pocela pomalo naplacivati i tako je sve krenulo...
Ove aplikacije poput Korpe, Glova, Donesi i ostalih kod nas ili u svijetu (Wolt, UberEats, Deliveroo) je sadasnjost i buducnost tih dostava. Sad kad su se pojavile, smijesno mi je i zamisliti da danas neki restoran/fastfood/bilo-sta ima npr. par svojih auta kojima razvozi hranu. Dok platis te radnika (koliko god malo bilo), registracija, preprepreskupo gorivo, amortizacije itd... Ove dostave su beton realno. A pogotovo dok to zazivi jos i vise, pa bude i manje dostavljaca sa svojim autima, a npr. vise sa biciklima, e-biciklima, pa mozda i skuterima. I to sve u Sarajevu, a svi mi koji tu zivimo znamo kakav nivo zagadenja bude u pojedinim mjesecima.
Par sam puta narucivao preko Korpe, meni sve korektno bilo. Prvi put kad sam koristio i instalirao app, hrana mi bila na adresi za 20min. Racun dobijem, sve uredno, ne bih se vala sam peglao u tom trenu da izlazim iz kuce po prelosem i hladnom vremenu. Cijene za dostavu od 2-4 KM po meni nisu uopce velike, jbg ne moze niko nista na planeti dostavljati za marku ili manje i biti u nekom plusu ili nesto.
Dostava hrane u Sarajevu
-
Knoa
#151 Re: Dostava hrane u Sarajevu
- mc-twin
#152 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Jos kad bi ti kako mogli hranu besplatno davati,to bi tek bilo pravo... 
- iceman ze
- Pandakonda
#154 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Preferiram Korpu jer je domaca i jer ima veci izbor i bolji interfejs od donesi ali stvarno nikada nisam imao problema sa podrskom za donesi. Par puta je trebalo dodati neke stvari naknadno u narudzbu i vrsiti neke reklamacije jer nije donesena hrana koja je odabrana i stvarno su brzi i rijese stvar iako pricas sa nekim iz srbije.Raigor Stonehoof wrote: ↑22/03/2021 20:27Korpa je nasa firma, Donesi je iz Srbije (probaj kontaktirat podrsku)
za mene dovoljno![]()
inace sve je to u par deka i koristim kako mi koji da pogodnost. U zadnjih par dana sam donesi koristio jer imaju 50% popusta na nekoj hrani, glovo također koristim dok im traje ponuda besplatne dostave, pogotovo korisno ako narucujem sam za sebe, placanje dostave lakse pada kad vas je vise. Korpa je ubjedljivo najgoru promociju imala gdje su ljudima 2 male nes kafe dali
Overall korpa me pozitivno iznenadila ne samo sa kvalitetom aplikacije nego i sa izborom restorana i prodavnica i jedino sto mi se ne sviđa je trend eksluziviteta gdje su neki restorani samo na jednoj aplikaciji a vidim da to korpa agresivno radi. Ceger mi je nekako najgori od svih aplikacija ali u banja luci bude koristan jer je to tamo glavna aplikacija.
- dječak sa šibicama
#155 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Koja navlakusa ovo 50% na Donesi, uzeo McRoyal za 2 ipo marke tj tri komada nas troje da probamo, tacno vidis da su unutra bajati sastojci, pljeska nekakva suha, kifla stara, to oni tamo u McD nastancaju pa ih cuvaju na toplom jer idu dosta
ali bas bas los kvalitet.
Valjda je logika ono "siromahu zauhar i kad mu muha upadne u usta"
Valjda je logika ono "siromahu zauhar i kad mu muha upadne u usta"
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#156 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Besplatna dostava ne postoji, platis je u hrani, ili u kvaliteti. Drug ima restoran i radi s dostavljackim servisima, nema vise svoje dostavljace i opet se isplati. Kada je dostavljao "besplatno" minimum je bio 40KM da bi mu se isplatilo platiti gorivo, vozaca i sl.MehmedPasaMoric wrote: ↑22/03/2021 20:38 Pa ima li iko vise besplatnu dostavu? U Sarajevu jos samo zrak nisu poceli naplacivati![]()
- MehmedPasaMoric
#157 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Do unazad 5 godina je itekako postojala, picerije, pitare, cevabdzinice itd... Istina je da dostava neki restoran kosta dodatno, ali donosi i dodatni profit jer taj koji hoce da naruci dostavu od tebe sigurno nece promijeniti misljenje i maksuz doci u restoran jer nemas dostavu. To su valjda post-tranzicijske posljedice toga sto i kurta i murta moze podici nenamjenski kredit i postati ugostiteljun1ted wrote: ↑26/03/2021 15:50Besplatna dostava ne postoji, platis je u hrani, ili u kvaliteti. Drug ima restoran i radi s dostavljackim servisima, nema vise svoje dostavljace i opet se isplati. Kada je dostavljao "besplatno" minimum je bio 40KM da bi mu se isplatilo platiti gorivo, vozaca i sl.MehmedPasaMoric wrote: ↑22/03/2021 20:38 Pa ima li iko vise besplatnu dostavu? U Sarajevu jos samo zrak nisu poceli naplacivati![]()
- beco
#158 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Drago mi je čuti da je Korpa naša firma nisam znao.
Najprofesionalnija mi se čini Klopa neki dan hambaše naručivao iz nekog food truck iz I. Sarajeva, sad moja žena je pegla što se tiče šta staviti a šta ne u Hamburger, ja poslao narudžbu zove me podrška da potvrdi ženinu narudžbu da ne dođe do greške. Pravo pozitivno me iznenadili. Plus što na Korpi se može karticom platiti ogromna prednost. Korpi jedino fale popusti.
Donesi mi je isto ok, imaju popuste ali ne moze se karticom platiti i bogdu manje profesionalni se čine.
Najprofesionalnija mi se čini Klopa neki dan hambaše naručivao iz nekog food truck iz I. Sarajeva, sad moja žena je pegla što se tiče šta staviti a šta ne u Hamburger, ja poslao narudžbu zove me podrška da potvrdi ženinu narudžbu da ne dođe do greške. Pravo pozitivno me iznenadili. Plus što na Korpi se može karticom platiti ogromna prednost. Korpi jedino fale popusti.
Donesi mi je isto ok, imaju popuste ali ne moze se karticom platiti i bogdu manje profesionalni se čine.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#159 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Ne na ovaj nacin, gdje jedan kurir nosi jednu naruzbu, cime dolazi do povecanja kvaliteta i ono sto mene najvise zanima, da je hrana što sličnija onoj kada mi je servira u restoranu. Najvise sam zadovoljan s Walter Egom, bolonjeze kao u restoranu, tople da ne mogu jestiMehmedPasaMoric wrote: ↑26/03/2021 16:15Do unazad 5 godina je itekako postojala, picerije, pitare, cevabdzinice itd... Istina je da dostava neki restoran kosta dodatno, ali donosi i dodatni profit jer taj koji hoce da naruci dostavu od tebe sigurno nece promijeniti misljenje i maksuz doci u restoran jer nemas dostavu. To su valjda post-tranzicijske posljedice toga sto i kurta i murta moze podici nenamjenski kredit i postati ugostiteljun1ted wrote: ↑26/03/2021 15:50Besplatna dostava ne postoji, platis je u hrani, ili u kvaliteti. Drug ima restoran i radi s dostavljackim servisima, nema vise svoje dostavljace i opet se isplati. Kada je dostavljao "besplatno" minimum je bio 40KM da bi mu se isplatilo platiti gorivo, vozaca i sl.MehmedPasaMoric wrote: ↑22/03/2021 20:38 Pa ima li iko vise besplatnu dostavu? U Sarajevu jos samo zrak nisu poceli naplacivati![]()
![]()
- MehmedPasaMoric
#160 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Kakve veze ima jel on vozi jedan obrok u autu ili 50?un1ted wrote: ↑26/03/2021 16:32Ne na ovaj nacin, gdje jedan kurir nosi jednu naruzbu, cime dolazi do povecanja kvaliteta i ono sto mene najvise zanima, da je hrana što sličnija onoj kada mi je servira u restoranu. Najvise sam zadovoljan s Walter Egom, bolonjeze kao u restoranu, tople da ne mogu jestiMehmedPasaMoric wrote: ↑26/03/2021 16:15Do unazad 5 godina je itekako postojala, picerije, pitare, cevabdzinice itd... Istina je da dostava neki restoran kosta dodatno, ali donosi i dodatni profit jer taj koji hoce da naruci dostavu od tebe sigurno nece promijeniti misljenje i maksuz doci u restoran jer nemas dostavu. To su valjda post-tranzicijske posljedice toga sto i kurta i murta moze podici nenamjenski kredit i postati ugostitelj![]()
![]()
- klizim po parkingu
#161 Re: Dostava hrane u Sarajevu
haj skontaj samo koliko restorana nije imalo nikako dostavu il oni iz grada sto nisu htjeli da prodju dalje od malte sad mozes komotno i sa carsije nesto naruciti doci ce ti doma sto prije nije bio slucajMehmedPasaMoric wrote: ↑26/03/2021 17:50Kakve veze ima jel on vozi jedan obrok u autu ili 50?un1ted wrote: ↑26/03/2021 16:32Ne na ovaj nacin, gdje jedan kurir nosi jednu naruzbu, cime dolazi do povecanja kvaliteta i ono sto mene najvise zanima, da je hrana što sličnija onoj kada mi je servira u restoranu. Najvise sam zadovoljan s Walter Egom, bolonjeze kao u restoranu, tople da ne mogu jestiMehmedPasaMoric wrote: ↑26/03/2021 16:15
Do unazad 5 godina je itekako postojala, picerije, pitare, cevabdzinice itd... Istina je da dostava neki restoran kosta dodatno, ali donosi i dodatni profit jer taj koji hoce da naruci dostavu od tebe sigurno nece promijeniti misljenje i maksuz doci u restoran jer nemas dostavu. To su valjda post-tranzicijske posljedice toga sto i kurta i murta moze podici nenamjenski kredit i postati ugostitelj![]()
![]()
Siguran sam da raja i dalje narucuje vecinom tamo gdje ima besplatnu dostavu jer smo tako naviknuti a realno meni i nema neke logike da se placa dostava; samim tim sto nisam u restoranu vlasnik je vec ustedio na pranju sudja, salvetama, hljebu, kecapu i sl u zavisnosti od vrste jela
et npr milky prije nije imao dostavu i morao si otici maksuz u scc il grad da ga pojedes sad mozes ako ti doma prahne naruciti i tjt
- un1ted
#162 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Vidi, ja ti pricam sa strane restorana i strane kupca. Restoranu nema nikakve veze odlicno, ali sa strane kupca, UZASNO!
Vozaci restorana voze 3-4 narudzbe odjednom sto znaci da ce doci do HLADJENJA i kašnjenja, a samim time i narušavanja usluge i uzitka hrane. Nemam nista protiv da doplatim 2-3KM da imam "prioritet" i da mi se dostavi.
Nisam siguran kako ne razumijes problem kada jedan dostavljac dostavlja vise narudzbi?
Tebi kao kupcu, naravno da nema smisla da se placa. To sto je ustedio na navedenim stavkama, potrosio je na GORIVU, AMORTIZACIJI i DOSTAVLJACU. Mislis da to sto ne koristis kecap i salvete moze namiriti?a realno meni i nema neke logike da se placa dostava; samim tim sto nisam u restoranu vlasnik je vec ustedio na pranju sudja, salvetama, hljebu, kecapu i sl u zavisnosti od vrste jela
- MehmedPasaMoric
#163 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Ma nije tacno, mozda kod nekih znj restorana sto imaju 10 narudzbi dnevno, ili kod nekih pomodarskih koji nude samo odredjenu vrstu hrane, ali kod ovih sa vecim prometom tipa Mahir, Dino, Ago, Zmaj, Mrkva, Casper sta ja znam nikad mi nije dosla hladna dostava, uvijek topla, na vrijeme i besplatnaun1ted wrote: ↑26/03/2021 18:19Vidi, ja ti pricam sa strane restorana i strane kupca. Restoranu nema nikakve veze odlicno, ali sa strane kupca, UZASNO!
Vozaci restorana voze 3-4 narudzbe odjednom sto znaci da ce doci do HLADJENJA i kašnjenja, a samim time i narušavanja usluge i uzitka hrane. Nemam nista protiv da doplatim 2-3KM da imam "prioritet" i da mi se dostavi.
Nisam siguran kako ne razumijes problem kada jedan dostavljac dostavlja vise narudzbi?
Tebi kao kupcu, naravno da nema smisla da se placa. To sto je ustedio na navedenim stavkama, potrosio je na GORIVU, AMORTIZACIJI i DOSTAVLJACU. Mislis da to sto ne koristis kecap i salvete moze namiriti?a realno meni i nema neke logike da se placa dostava; samim tim sto nisam u restoranu vlasnik je vec ustedio na pranju sudja, salvetama, hljebu, kecapu i sl u zavisnosti od vrste jela
- un1ted
#164 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Opet ti kazem, nije besplatna. Koliko vidim zmaj je na donesi i korpi? Sto li.. 
- MehmedPasaMoric
#165 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Kako nije besplatna ako porcija cevapa kosta koliko i u samom objektu? I na cemu je Zmaj ja ne znam, ali znam da i dalje imaju klasicnu besplatnu dostavu... Vjerovatno su vidjeli priliku da dodatno zarade na pomodarima koji vole da prate dostavu preko fancy Android aplikacije
- un1ted
#166 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Hehe, hoćemo. Bitno je da svako ugodi sebi. Ti besplatno, ja za za par KM i svi sretni. Bitni je da imaš besplatnu opciju koja nije besplatna 
- mc-twin
#167 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Kako "ciganci" za dostavu kao dao je 50KM. Ebo bi se,a da ne udje... Hos da budes "gospodin" plati...
- MehmedPasaMoric
#168 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Gospoda ne jede u McDonaldsu i fast foodovima bez obzira na vrstu dostave... U kasabi zvanoj Sarajevo ima mozda 3-4 gospodska restorana, sve ostalo je manje vise ili otrov ili pizza ili cevapi
- gdesi bre
#170 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Ovi sto placanje dostave gledaju sa strane puno mi je,odes onda fino sam po to i ustedis pare 
Valjda je neki red kad ti neko sa drugog kraja grada nesto donese da ga pocastis kojom markom bez da ti sam kaze ej to ti je 2-3 marke....
Valjda je neki red kad ti neko sa drugog kraja grada nesto donese da ga pocastis kojom markom bez da ti sam kaze ej to ti je 2-3 marke....
- dječak sa šibicama
#171 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Pa valjda je jasno, oni lokali koji imaju svoju dostavu imace je i dalje, vecinom. Nece Zmaj sa stanice sad pobacati ona svoja zelena auta.
Razlika je u tome sto svaka besplatna dostava znaci i "mozete li izaci pred zgradu za 3 minute".
Korpa, Donesi i ostali naplacuju dolazak na vrata, ono ko ti gospodin, pratis vozaca na aplikaciji i kad on dodje, donese ti na vrata. Plus, radi samo tvoju dostavu pa ces dobiti i toplu hranu, kad narucujes od restorana, obicno voze po tri cetiri pet narudzbi pa nekad dobijes ohladjeno jelo.
Preko Donesi takodje imas i narudzbu besplatne dostave, samo narudzba ide kroz njihov sistem odnosno ne moras zvati lokal nego posaljes narudzbu, ali dostavu vrsi restoran ne Donesi kurir i opet te zove da izadjes po hranu. Sve je uostalom nacrtano u aplikaciji u filterima.
Razlika je u tome sto svaka besplatna dostava znaci i "mozete li izaci pred zgradu za 3 minute".
Korpa, Donesi i ostali naplacuju dolazak na vrata, ono ko ti gospodin, pratis vozaca na aplikaciji i kad on dodje, donese ti na vrata. Plus, radi samo tvoju dostavu pa ces dobiti i toplu hranu, kad narucujes od restorana, obicno voze po tri cetiri pet narudzbi pa nekad dobijes ohladjeno jelo.
Preko Donesi takodje imas i narudzbu besplatne dostave, samo narudzba ide kroz njihov sistem odnosno ne moras zvati lokal nego posaljes narudzbu, ali dostavu vrsi restoran ne Donesi kurir i opet te zove da izadjes po hranu. Sve je uostalom nacrtano u aplikaciji u filterima.
- iceman ze
#172 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Radi i korpa par dostava đuture, neku noc donese meni, kad vidim ga ode pjeske, taj isti jos na neku lokaciju 
- dječak sa šibicama
#173 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Jedino sto je moguce, sad vec imaju 4 firme koje se bave dostavom, moguce je da mnogi restorani skontaju da im se vise ne isplati raditi besplatnu dostavu, ako imaju opciju ili dogovor sa dostavljacima.
U tom slucaju bitna je samo racunica, isplati li se njima i dalje raditi i svoju besplatnu dostavu, ili im se isplati davati % od cijene jela nekoj od ovih firmi. Mislim, cevapi su recimo 7 km i kad narucis direktno od restorana i kad narucih preko aplikacije, samo sto u tom slucaju restoran mora dio od zarade dati korpi ili donesi. Sta ih vise kosta, sto trznu autom kilometar dva besplatne dostave + plata za dostavljaca, ili ovaj % koji daju korpi ili donesi ili glovu ili cegeru.
U tom slucaju bitna je samo racunica, isplati li se njima i dalje raditi i svoju besplatnu dostavu, ili im se isplati davati % od cijene jela nekoj od ovih firmi. Mislim, cevapi su recimo 7 km i kad narucis direktno od restorana i kad narucih preko aplikacije, samo sto u tom slucaju restoran mora dio od zarade dati korpi ili donesi. Sta ih vise kosta, sto trznu autom kilometar dva besplatne dostave + plata za dostavljaca, ili ovaj % koji daju korpi ili donesi ili glovu ili cegeru.
-
Giancarlo
#174 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Niti su ikad imali svi uopce dostavu, a kod nekoga takoder nije ni bilo besplatno. Bilo je realno svega. A o situacijima gdje ti neko nije ni htio dostaviti jer ili im se cini da nije dovoljno velika narudzba ili im daleko ili ovo ili ono ili oni misle da je guzva u tom trenutku po gradu, ma smijurija ziva, moras pregovarati da sa njimaKnoa wrote: ↑23/03/2021 09:23Ne kontam ti logiku nikako. Haman svi su imali dostavu i bila je besplatna. Barem ovo što sam ja naručivao. Zašto je sad bolje kad se ta ista dostava naplaćuje?Giancarlo wrote: ↑22/03/2021 20:56 Bilo je besplatno kada se tek pocela uvoditi dotava hrane direktno od onog od koga kupujute, jer je to bilo wau. Poslije se pocela pomalo naplacivati i tako je sve krenulo...
Ove aplikacije poput Korpe, Glova, Donesi i ostalih kod nas ili u svijetu (Wolt, UberEats, Deliveroo) je sadasnjost i buducnost tih dostava. Sad kad su se pojavile, smijesno mi je i zamisliti da danas neki restoran/fastfood/bilo-sta ima npr. par svojih auta kojima razvozi hranu. Dok platis te radnika (koliko god malo bilo), registracija, preprepreskupo gorivo, amortizacije itd... Ove dostave su beton realno. A pogotovo dok to zazivi jos i vise, pa bude i manje dostavljaca sa svojim autima, a npr. vise sa biciklima, e-biciklima, pa mozda i skuterima. I to sve u Sarajevu, a svi mi koji tu zivimo znamo kakav nivo zagadenja bude u pojedinim mjesecima.
Par sam puta narucivao preko Korpe, meni sve korektno bilo. Prvi put kad sam koristio i instalirao app, hrana mi bila na adresi za 20min. Racun dobijem, sve uredno, ne bih se vala sam peglao u tom trenu da izlazim iz kuce po prelosem i hladnom vremenu. Cijene za dostavu od 2-4 KM po meni nisu uopce velike, jbg ne moze niko nista na planeti dostavljati za marku ili manje i biti u nekom plusu ili nesto.
Tako da se dostava samih restorana sa ovim aplikacijama ne moze uopce mjeriti, barem meni. Mogu oni zadrzati neke dostavljace za hajmo reci naselja koja su u blizini samog restorana, ali za veci obim posla nemas se sta misliti nego poceti raditi sa ovim aplikacijama. I tako bi trebao razmisljati svako ko ima iole dobru hranu i zeli povecati obim posla. Nikada u zivotu ne moze biti isto da neko ima i placa svog jednog (ili cak vise) dostavljaca (automobila) i da imas na raspolaganju lupam npr., 150+ dostavljaca sa ovim aplikacijama.
A ko gleda sad u 2,3 marke a narucuje hranu za recimo 15+ KM, za mene je "dinar efendija" da se tako izrazim. Svako ima naravno pravo da radi sta hoce, ali meni to nije najjasnije iskreno. Kad hocu da pojedem nesto iz svoga naselja, odem sam licno jer mi nije mrsko prohodati i izaci iz kuce u 99% slucajeva. Za bilo sta drugo izvan naselja, a da mi je racun 10+ KM spreman sam i platiti tu cijenu za to zadovoljstvo i kraj price. Ako cu se syebavati za 2,3 markice, onda necu ni narucivati, takav je barem moj neki rezon.
-
moonca
#175 Re: Dostava hrane u Sarajevu
Kad narucujete, restoransku hranu... je li dodje kvantitet/ kvalitet, kao i kada ste jeli u istom.