DOSTA! u Bijeljini

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

A_I_

Post by A_I_ »

water wrote:
A_I_ wrote:
water wrote: Pa sta! To sto mi mislimo da je njegovo vidjenje pogresno ili neuracunljivo samo moze pomoci Stolac i Mircerki i drugoj raji da opipaju puls javnog mijenja i da izostre svoje argumente. Sta ima u tome lose. Molim vratite zemu nazad.
nikako se ne bih složio da on i onakvi komentari i predstavljaju "puls javnog mnijenja" - ono puuuno više liči na provokacije i pokušaj sabotiranja teme :-)
izvini, mozda sam ja van toka, ali nesto mi govori da je vise raje trenutno napolju, glasaca koji misle kao Bosna_e nego kao Dostasi. Provokacija, sabotiranje teme? U cemu. Nije tema samo hvaliti smog sebe, kao ovo je mrak, itd. Ovo ne bi trebao biti forum istomisljenika, za to postoji pokret i ostali kanali.
(govorim samo u svoje ime) upravo onakvi stavovi BiH mogu samo unazaditi. stalno nabijanje na nos zločina i poistovjećivnaje zločinaca i zločina sa ČITAVIM gradom u kojem su se desili pa čak i sa čitavim entitetom (RS) samo nas unazađuje i odvlači od pozitivnog puta ka obnovi države Bosne i Hercegovine. krajnje su zlonamjerna ona pitanja tipa je li bilo potisa za ocjepljenje, podizanja 3 prsta i sl.
sve dok kao argumente budemo vraćali duhove prošlosti - neće biti obnove istinskog zajedništva svih građana ove napaćene zemlje. zbog toga onakve insinuacije i nametanje prošlosti kao prepreka za odlazak (baš) u Bijeljinu vidim kao miniranje ove teme, truda koji je uložen za jedan takav skup pa čak i samog pokreta DOSTA! vrlo vjerovatno je da on to nesvjesno radi, ali na to treba ukazati kao na negativan uticaj na jedan, po meni, izuzetno pozitivan pokret. pokret koji ima šansu da napokon inicira iskru ujedinjenja svih pozitivnih mladih i starih, inicira pomirenje, zakopavanje ratnih sjekira i okretanje ka ZAJEDNIČKOJ BUDUĆNOSTI svih Bosanaca i Hercegovaca.
iskreno mislim sve što sam upravo rekao!
sve najbolje!
trinaesti

Post by trinaesti »

zato sto 92 jos uvijek nazalost lebdi iznad nas...
isto mogu da postavim i pitanje: zasto neredi u mostaru. halo pa 2006 je. nije vise 93/94???

zato sto ljudi u vise od pola bosne i hercegovine grade svoj zivot na tudjim imanjima, u tudjim stanovima,... a sve su to stekli otimacinom, pljackom... na te pljacke, i otimanja nadovezali su se politicari...
i pogledaj sad paradoksa:

momak u bijeljini koji zivi u tudjem stanu, trazi od politicara da se dozovu pameti i da se ostave pljackanja drzavne imovine. istovremeno on ne pita mamu i tatu ko je zivio u ovom stanu prije nas. i otkud mi uopce u bijeljini. jer su mu starci, a i nastavnici davno rekli da je ovo srspka zemlja i da je bijeljina srspki grad. sta ce dijete prihvatilo tu "realnost".
pri tome on dobija podrsku od pokreta dosta, od jarana iz sarajeva, koji eto kao ne bi bas sad isli u bijeljinu jer mozebit da bi mogli naic na neke negativne reakcije tipa: kamen u glavu!
ali njegovi jarani ne pitaju u cijem stanu on zivi. oni njemu daju podrsku. jer vazno je da politicari prestanu krast i zivjet u tudjim stanovima. a to sto biraci stanuju nikom nista.
i nemojte molim vas sad da kazete ovo je izmisljenja situacija. situacija je krajnje realna i moguca. sve i da je kupio stan od prijasnjih vlasnika, mislite li da su ga oni prodali zato sto su htjeli ili morali.

e pa nagovorite, a ne natjerajte mlade bijeljine da se takva pitanja pokrecu. pocnite na tu temu s njima pa cemo vidjet realnost njihove podrske jednom sasvim zdravom procesu SUOCAVANJA S PROSLOSCU. PROSLOSCU KOJA JE NASA SADASNJOST.
kad tad doci cete u prici s njima i do te teme. pa cemo onda da vidimo gdje smo i sta smo i ko je kakav. ne treba se toga bojati. ljudi mogu da misle sta hoce. dijalogom ce nadoci. i ovo nije DIKTATURA. jer ne namecem nikome svoje misljenje. samo pokrecem najbitnije teme, koje su sustinski problem mladih a i starih ove zemlje.
GURATI IH POD TEPIH ZNACI SAMO ZADRZAVATI POSTOJECE PODJELE.
PA CEMO ORGANIZIRATI SASTANKE DOSTA PREKO NETA, UMJESTO UZIVO.
ne guram ja vodu na svoj mlin. to kazu oni kojima nije do razotkrivanja.
voda ide samo na jedan mlin: ISTINU!!! a na taj mlin ce svi prije ili kasnije doci.

umjesto suocavanja i price o bitnim temama, momak iz moje price, ne osjeca potrebu da preispita sve to, ali istovremno svira na nekom koncertu sa parolom dosta iza sebe. da bi se ispostovala ravnopravnost tamo pise i na cirilici i na latinici dosta. govori o ekonomskim problemima. govori o ljudskom dostojanstvu.

a problemi, dostojanstvo i ravnopravnost onog protjeranog i dalje ne postoji.
trinaesti

Post by trinaesti »

pa ako grad bijeljina nije sav isti kako to da se glasnije ne cuje glas onih kojima smeta sve to sto se desilo... zasto se ne potpisuje peticija za ukidanje naziva srspka, umjesto peticije za izdvajanje...
water

Post by water »

A_I_ wrote:
water wrote:
A_I_ wrote: nikako se ne bih složio da on i onakvi komentari i predstavljaju "puls javnog mnijenja" - ono puuuno više liči na provokacije i pokušaj sabotiranja teme :-)
izvini, mozda sam ja van toka, ali nesto mi govori da je vise raje trenutno napolju, glasaca koji misle kao Bosna_e nego kao Dostasi. Provokacija, sabotiranje teme? U cemu. Nije tema samo hvaliti smog sebe, kao ovo je mrak, itd. Ovo ne bi trebao biti forum istomisljenika, za to postoji pokret i ostali kanali.

(govorim samo u svoje ime) upravo onakvi stavovi BiH mogu samo unazaditi. stalno nabijanje na nos zločina i poistovjećivnaje zločinaca i zločina sa ČITAVIM gradom u kojem su se desili pa čak i sa čitavim entitetom (RS) samo nas unazađuje i odvlači od pozitivnog puta ka obnovi države Bosne i Hercegovine. krajnje su zlonamjerna ona pitanja tipa je li bilo potisa za ocjepljenje, podizanja 3 prsta i sl.
sve dok kao argumente budemo vraćali duhove prošlosti - neće biti obnove istinskog zajedništva svih građana ove napaćene zemlje. zbog toga onakve insinuacije i nametanje prošlosti kao prepreka za odlazak (baš) u Bijeljinu vidim kao miniranje ove teme, truda koji je uložen za jedan takav skup pa čak i samog pokreta DOSTA! vrlo vjerovatno je da on to nesvjesno radi, ali na to treba ukazati kao na negativan uticaj na jedan, po meni, izuzetno pozitivan pokret. pokret koji ima šansu da napokon inicira iskru ujedinjenja svih pozitivnih mladih i starih, inicira pomirenje, zakopavanje ratnih sjekira i okretanje ka ZAJEDNIČKOJ BUDUĆNOSTI svih Bosanaca i Hercegovaca.iskreno mislim sve što sam upravo rekao!
sve najbolje!
Sve najbolje i tebi
Evo upravo si vrlo elokventno objasnio skoro pa sustinu smisla okupljanja u pokretu. Tako i treba. Ja nemam nista drugo nego skoro neograniceno postovanje prema vama koji gurate ovu stvar i koji imaju nadu i zelju da promijenite ovu svakodnevnicu.

To ne znaci da i drugi nemaju pravo da izraze svoje vidjenje budicnosti, svoje programe ili da pruze izazov vasem konceptu. O tome sam ja, a ne o sustini Dosta.
vesela

Post by vesela »

trinaesti wrote:zato sto 92 jos uvijek nazalost lebdi iznad nas...
ne guram ja vodu na svoj mlin. to kazu oni kojima nije do razotkrivanja.
voda ide samo na jedan mlin: ISTINU!!! a na taj mlin ce svi prije ili kasnije doci.
Bravo! Idemo dalje sa ISTINOM:

- istina je da su mene muslimani zvali cetnikusom, jer sam udata za srbina
- istina je da je moj muz, "taj grozni srbin" bio i A BiH, a ne u podrumu
- istina je da su muslimani mom sinu stavili noz pod grlo, da ga kolju
- istina je da su muslimani zvali moju kcerku cetnickom kurvom
- istina je da ne mogu da vratim stan na Grbavici, koju je moj muz, Taj Grozni Srbin napustio da bi branio Sarajevo
- istina je da je u mom stanu na Grbavici musliman-mafijas
- istina je da taj musliman ima za ledjima drugog muslimana na visokom polozaju
- istina je da sam sa Grbavice otisla zbog srba
- istina je da sam u SVIJET MORALA otici zbog muslimana.

Sta sa ovom ISTINOM trinaesti?

ISTINA je da me NISU mogli slomiti! A jako su se trudili! I to moji, trinaesti! Jer ja sam sarajka i muslimanka!

Hocu li im, mozda, uciniti uslugu pa da MRZIM? Ma ne pada mi napamet!

Nismo RS napravili ti i ja! Niti Federaciju! Ja nisam ni vjerovala da ce takvo nesto postojati! Ali *ebiga, drugi odlucise za nas! Oni u Deytonu! Oni NASI!

E vidis, to je TO sto DOSTA-si pokusavaju promijeniti! Krajnje nam je vrijeme da MI odlucujemo! Zasto je nemoguce da isto to zele i ljudi u RS?
Vingo

Post by Vingo »

vodolija_33 wrote:Hvala Bogu kada ima ljudi koji razmišljaju svojom glavom i u RS-u...

I mislim da im nije bilo ni malo ugodno u RS-u pokrenuti ovakvo nešto....

Jedino oni mogu da pokrenu promjene u svom entitetu... što se tiče RS-a, mi u FBIH samo možemo da posmatramo sa strane i gledamo kako se stvari odvijaju...
ISKRENO se nadam da i u Hercegovini postoji interes za pokret DOSTA! Bilo bi puno prijatnije čuti tu vijest nego vijest o neredima u Mostaru...

toliko
Mislim da je ovo poenta....koju mnogi namjerno ili nenamjerno propustaju.
(Sve ostalo je "carobni stapic" metoda, ciju tajnu samo Osnivac zna)
Post Reply