Dosta para za malo muzike - reakcija i diskusija!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ins

#76 Re: Dosta para za malo muzike - reakcija i diskusija!

Post by ins »

sistem wrote:
ins wrote:WTF?!

Pa mozda zato sto su Italija ili Spanija izmislile turizam kakvim ga danas poznajemo, i ponudu dovele do vrhunca?

Ko misli da nisu, onda pojma nema o cemu prica... Jbt, pa cijela Dalmacija je losa kopija Italije... :run:
pazi, ne idem na ibice & slicno, to nije zabava za mene.
idem na sardiniju, korziku, nekad grcka, i cesto hrvatska.
sta mi je interesantno? mjesta koja zive svojim zivotom bili tu turisti ili ne bili - vidjeti atmosferu, jesti ono sto oni jedu, kupati se i obilaziti interesantna mjesta po kopnu.
i to mi nude nabrojana mjesta, i hrvatska.
ko ide na ludi provod po diskotekama, sa afterima na plazi, techno partijima, koncertima etno muzike - moze mu zafaliti ta vrsta ponude. ali ko ide da se odmori, izadje u sladak restorancic uz more, napravi nekoliko izleta iznajmljenom jedrilicom / brodom - hrvatska daje divne mogucnosti.

evo sve razbijam glavu i ne mogu da se sjetim sta me zadnje odusevilo na korzici, osim lijepih plaza i fine lokalne pijace :)

i na kraju, zaista su u pravu oni koji kazu - ako vam se ne svidja, sirok vam jadran / mediteran / atlantik / indijski okean.

edit:
vjerovatno nedostaju i oni veliki hoteli 'all inclusive', sa klubom za juniore, sportom, plazenskim barovima, takmicenjem u pijenju piva, kamena s ramena, aerobik u vodi, tipa club med, ali to je vrsta turizma od kojeg ja bjezim. pitanje licnog izbora.
Da se razumijemo, i meni je istocna obala Jadrana, dakle HR i CG najljepsa obala mediterana! Tu nema dvojbe, a vidio sam skoro sve, od Gibraltara pa na ovamo :)
I takodjer me ne zanima ludi provod, vec odmor ja sam ipak covjek u godinama...

Ali kada govorimo o turizmu, koji je industrija, i od koje je lijepa priroda samo preduslov, ali ne i sustina, tu se vec stvaraju znacajne razlike. Ukratko, talijani na Lago di Como ili Lago di Garda imaju bolju i kompletniju ponudu nego cijela HR na svojoj obali. A da ne govorimo o Sorentu, Capriu, Liguriji ili evropskom No 1 - Sardiniji.
Pa plus Francuska, pa plus Spanija, pa plus Portugal....

Sto se ovih kometara tice "sto onda italijani dolaze u HR", ne kontam sto ne bi dolazili? Ali ako dolaze, to ne znaci da je u HR bolje nego u ITA :skoljka:
ins

#77 Re: Dosta para za malo muzike - reakcija i diskusija!

Post by ins »

samo malo wrote:Pa talijani nemaju lijepu obalu, nije tajna. Njihov dio jadranske obale je izrazito ruzan. Nisu oni dzaba uvijek kidisali na Dalmaciju. Ili na Gorski kotar, "nasa Svicarska" kako su ga zvali :D
Nemaju lijepu jadransku obalu, to je cinjanica. Al zato imaju lijepu mediteransku obalu + Sardinija + Sicilija + Capri. Tamo idu "talijani", u HR vecinom dolaze radnici iz provincije (njih 80%), kojima je talijanska obala u principu nedostizna. A ako dodju dobrostojeci talijani, onda ih u principu stanovnistvo hrvatske ni ne vidi, jer su na brodovima i u izolovanim apartmanima...
ins

#78 Re: Dosta para za malo muzike - reakcija i diskusija!

Post by ins »

hakazvaka wrote:
maloljetan :D :D
Posteno!

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
samo malo

#79 Re: Dosta para za malo muzike - reakcija i diskusija!

Post by samo malo »

Znaci, Italija je po cijenama puno pristupacnija od Hrvatske, ali iz Italije u Dalmaciju dolazi samo stalez slabije platezne moci, dok talijanski lovatori ljetuju u Italiji.

Zanimljive teze.
ins

#80 Re: Dosta para za malo muzike - reakcija i diskusija!

Post by ins »

Za one koji imaju problem sa Italijanskom obalom (tj. one koji su je vidjeli na ekskurziji u Riminiju, samo!):

Image

Image

Image

Image

Image
ins

#81 Re: Dosta para za malo muzike - reakcija i diskusija!

Post by ins »

samo malo wrote:Znaci, Italija je po cijenama puno pristupacnija od Hrvatske, ali iz Italije u Dalmaciju dolazi samo stalez slabije platezne moci, dok talijanski lovatori ljetuju u Italiji.

Zanimljive teze.
Meni je svaki grad skuplji od Sarajeva, pa ja opet idem negdje drugo. Ni to nema smisla, jel tako?

Mozda zato sto je taj talijanski radnik u HR J.B.Tito, jer je "bolji" od istog tog Ceha ili Madjara iili Bosanca, a u svojoj Italiji je obicna fukara? :wink:
ins

#82 Re: Dosta para za malo muzike - reakcija i diskusija!

Post by ins »

Jos malo:

Image

Image
edvin

#83 Re: Dosta para za malo muzike - reakcija i diskusija!

Post by edvin »

SiSaJuMe wrote:Ovaj naslov teme treba prepravit na PREDOSTA para na premalo muzike.

O cijenama nebi komentarisao jer su besmislene ali sta meni ide na zivce je gostoprimstvo i ponuda., Pazi apartman sam ove godine 75 eura placo. (Baska Voda) A sta dobijes , dvije male sobice i kuhinja koja lici na nishu. Namjestaj nekih 10 godina star. Uski balkon sa minijaturnim stolicem i stolicama na rasklapanje, Ograda balkona je Opasna po zivot. Pola izidana tako da mi dijete od 2 godine stane nogicom i popne se preko ograde. Jos me i sad jeza hvata. Znaci zakljuco balkon da mi dijete nebi nedaj boze nastradalo. Al sam pao, sam se ubio,.,.Namjestaj nekih 10 godina star. Treci dan smo zatrazili nove rucnike pa smo popusili komentar: Gospon nije vam ovo hotel i nestoji u programu,. Gundjala babetina ali je ipak dala nove rucnike., Pazi par jebenih rucnika.,,. Pritom se baba natakari i ujutro i prekodana i navece i u zoru,. Pa kad ta zena spava? Na plazi je fora sa kukuruzima, momci setaju i kukuricu 12 kuna, a redovno je i brodica sa vocem i povrcem na plazu svracala. kod njih kukuruz 8 kuna. Ludilo,.
Pada mi Djuro sa svojim KUVERAT ARANZMANOM na pamet.

i na kraju gundjamo ali opet iduce godine idemo na jadran. kao i jos goru gostoprimljivost i kulturu u BIH,.
Upravo iz tih razloga je bolje u hotel otici. Bolje par dana ko dingospo nego petnest da te handre takvi (a privatni iznajmljivaci su uglavnom 90% u tom fazonu). I ovi s kukuruzima, e ove godine su mi se popeli na...
edvin

#84 Re: Dosta para za malo muzike - reakcija i diskusija!

Post by edvin »

A i godinama ljetujem u Dalmaciji, i to u jednom malom mjestu pored Makarske (vidim da svi bjeze od Makarske i okolice), Bosnjak sam, musliman i nikakvih ama bas problema sa "domicilnima" nisam imo. Ljudi su ljubazni, konobaru na nasem kazes da ti donese kafu, procitas novine na nasem, nadjes vazda nekog na plazi za zezanciju, sve u svemu sve je do tebe kako se postavis ko covjek. A djubradi ima i u Bosni i u HR, a i u Turskoj, Tunisu i sta ti ja znam.
Ali odgovorno tvrdim da cu, poslije svojih iskustava, birati uvijek HR prije Tunisa i Turske. A i blizu je brate nekako :wink:
sistem

#85 Re: Dosta para za malo muzike - reakcija i diskusija!

Post by sistem »

plaza na sardiniji
kokoooo - prolazi tridesetak puta dnevno, dere se i prodaje ovolisni komad kokosa za euro (7 kuna)
onda oni afrikanci natovareni da ti bude zao covjeka, prodaju peskire, sesire, tunike ...
pivo na plazi 4-5 eura, al sta ces, plaza, sardinija, jel....
stan iznajmljen za 120 eura, ali doneses svoje peskire i posteljine (cesto u italiji i francuskoj, manje u spaniji). ali moram priznat - dobar stan, masina za sudje, fino opremljen, terasa.
ali do sardinije 500 eura samo da auto prebacis preko vode tamo-vamo + kabina sa tusem za noc.

sta hocu rec?
ima izbora, eto grcke, tunisa, turske.
hrvatska turisticka zajednica nam nista nije duzna samo zato sto su nam najblize more, nismo vise ni ista zemlja, ni ista moneta, ni isti svijet.
bahtinho

#86 Re: Dosta para za malo muzike - reakcija i diskusija!

Post by bahtinho »

Hahaha :lol:
Dobra komedija, Sejo je zakon :thumbup:
Post Reply