Da se razumijemo, i meni je istocna obala Jadrana, dakle HR i CG najljepsa obala mediterana! Tu nema dvojbe, a vidio sam skoro sve, od Gibraltara pa na ovamosistem wrote:pazi, ne idem na ibice & slicno, to nije zabava za mene.ins wrote:WTF?!
Pa mozda zato sto su Italija ili Spanija izmislile turizam kakvim ga danas poznajemo, i ponudu dovele do vrhunca?
Ko misli da nisu, onda pojma nema o cemu prica... Jbt, pa cijela Dalmacija je losa kopija Italije...
idem na sardiniju, korziku, nekad grcka, i cesto hrvatska.
sta mi je interesantno? mjesta koja zive svojim zivotom bili tu turisti ili ne bili - vidjeti atmosferu, jesti ono sto oni jedu, kupati se i obilaziti interesantna mjesta po kopnu.
i to mi nude nabrojana mjesta, i hrvatska.
ko ide na ludi provod po diskotekama, sa afterima na plazi, techno partijima, koncertima etno muzike - moze mu zafaliti ta vrsta ponude. ali ko ide da se odmori, izadje u sladak restorancic uz more, napravi nekoliko izleta iznajmljenom jedrilicom / brodom - hrvatska daje divne mogucnosti.
evo sve razbijam glavu i ne mogu da se sjetim sta me zadnje odusevilo na korzici, osim lijepih plaza i fine lokalne pijace![]()
i na kraju, zaista su u pravu oni koji kazu - ako vam se ne svidja, sirok vam jadran / mediteran / atlantik / indijski okean.
edit:
vjerovatno nedostaju i oni veliki hoteli 'all inclusive', sa klubom za juniore, sportom, plazenskim barovima, takmicenjem u pijenju piva, kamena s ramena, aerobik u vodi, tipa club med, ali to je vrsta turizma od kojeg ja bjezim. pitanje licnog izbora.
I takodjer me ne zanima ludi provod, vec odmor ja sam ipak covjek u godinama...
Ali kada govorimo o turizmu, koji je industrija, i od koje je lijepa priroda samo preduslov, ali ne i sustina, tu se vec stvaraju znacajne razlike. Ukratko, talijani na Lago di Como ili Lago di Garda imaju bolju i kompletniju ponudu nego cijela HR na svojoj obali. A da ne govorimo o Sorentu, Capriu, Liguriji ili evropskom No 1 - Sardiniji.
Pa plus Francuska, pa plus Spanija, pa plus Portugal....
Sto se ovih kometara tice "sto onda italijani dolaze u HR", ne kontam sto ne bi dolazili? Ali ako dolaze, to ne znaci da je u HR bolje nego u ITA