SirAlan wrote:
Vlast ne trosi puno love nego ima na raspolaganju malo love, tako da su recimo kultura i obrana totalno zapustene i i dalje mislim da je punjenje budzeta smijesno zbog sive ekonomije sto samim tim znaci da u pogresno prezentiranoj matematici vlast trosi 60% budzeta, medjutim u realnoj matematici prihodi su smijesni i oni trebaju biti veci i to je odgovornost vlasti. Inace me ne zanimaju opozicijske kalkulacije i profiterstvo jer su oni isti kao i i ovi na vlasti tako da me postedis sranja koje opozicija pokrece zbog njihovi sebicni razloga dolaska na vlast i ako su nesposobni kao i ovi na vlasti.
Drzava je kao kuca. Koliko zaradis, toliko smijes potrositi vodeci racuna o tome da sve potrebe budu zadovoljene. Ako imas platu 500 KM ne smijes sebi dozvoliti luksuz da 450 KM izdvajas za hranu jer ti nece ostati nista da platis reziju i ostale slicne izdatke.
U normalnom svijetu administracija trosi 40 posto budzeta a ostatak ide na kulturu, odbranu, razvojne projekte, podsticaj privrede, izvoza, gradnju puteva.
Kod nas je slab priliv sredstava u budzet? Znaci da to trebaju osjetiti svi podjednako, i penzioneri, i administarcija, i da imamo slabe ceste i da poljoprivrednici nemaju podsticaja. To znaci da administraciju treba racionalizirati, smanjiti im place 10 posto sto vec godinu dana trazi MMF, ukinuti sve moguce privilegije poput bajramluka, regresa, bozicnica, smanjiti tople obroke koji su veci od najveceg broja penzija.
Umjesto toga, osnivaju se nove drzavne institucije u cilju "jacanja centralnih institucija", a istovremeno ne ukidaju entitetske i kantonalne, pitanje je dana kada ce biti usvojen zakon o povecanjima poslanickih pausala i privilegija pri odlasku u penziju.
Nezasita birokratija sebi uzima harac, a ostalima sta ostane. Ali, ovako politicki nepismen narod i ne zasluzuje nista bolje.