DOSTA! DOSTA! Ostro upozorenje MMF-a

Post Reply
JahijaJilic

#1 DOSTA! DOSTA! Ostro upozorenje MMF-a

Post by JahijaJilic »

DOSTA! DOSTA!
MMF-ovo upozorenje
Vlast koja 60 posto budžeta troši na administraciju morala bi ozbiljno shvatiti zahtjeve za smanjenje tih troškova

Međunarodni monetarni fond oštro je upozorio vlasti na državnom i entitetskom nivou, te u Distriktu
da se u planiranju budžeta moraju odreći velike potrošnje.

Predviđena javna potrošnja u tim budžetima viša je za skoro 450 miliona maraka od one koju su sugerirali stručnjaci MMF-a.
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... =10&isasp=
Mada je i Avaz, vijest je tocna, U privodu:

DOSTA! DOSTA!

Vlast troši na administraciju 60 posto budžeta

Međunarodni monetarni fond oštro upozorava

(nije: pozorio je, kao uhl.. bilo pa proslo; upozorava, inace ce stati krediti)

60 posto budžeta na administraciju znaci .. i najbogatije drzave bi se pogusile pod takvom stavkom

DOSTA! DOSTA!
Zadig

Post by Zadig »

Image

Audi A8 kaze:

I don't think so IMF

:D
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

vidis da je to radnicka cetvrt.
SirAlan

Post by SirAlan »

Zadig wrote:Image

Audi A8 kaze:

I don't think so IMF

MA nije potrosnja velika nego je punjenje budzeta malo gdje je siva ekonomija prema nekima i 50%. Bice bolje PDV vice. Dovoljan je podatak da Zemaljski muzej BIH nema love niti se finansira iz BH budzeta? Sta dalje pricati. MLoguce je da vlast neracionalno trosi i to malo sredstava sto dobije, ali budimo realni radi se o malo lovi koju dobiju i onda ispadne da trose 60% prihoda. Prihodi su maleni.
Last edited by SirAlan on 04/01/2006 22:43, edited 1 time in total.
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

Dvije i pol milijarde samo za Federaciju (plus ono drugo, plus drzava itd) bi hranile svakog stanovnika BiH cijelu godinu dana.
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

Putuju gdje hoce, slaju decu u skole po svitu gdje hoce, grade vile kolike hoce, e bas su primanja mala
da pamtis

Post by da pamtis »

Audi A8 kaze:

I don't think so IMF

Image

ja mislim da je Audi A8 sramota........... ne znam kako nas narod moze da podnese taku sramotu da se nasi ministri vozaju u tako slabim autima.....

apelujem da se nasim ministrima kupe "rolls royce" jer Audi je stvarno sramota.......... ja vise ne mogu gledati ovu nepravdu i pozivam penzionere i sve postene ljube sirom BiH da organizujemo MIRNE PROTESTE PROTIV IMF-a
parola DOSTA VISE AUDI HOCEMO ROLLS ROYCE!!!!!
IMF PAPCI!!!!
60% PRIHODA NIJE DOSTA!!!!
NASIM MINISTRIMA NASE FABRIKE!!!!
IMF LOPOVI!!!!
pozivam penzionere da prestanu sa dizanjem svojih penzija sve dok se ministrima ne pokupuju bolja auta..........
senada

#8 Re: DOSTA! DOSTA! Ostro upozorenje MMF-a

Post by senada »

JahijaJilic
DOSTA! DOSTA!
MMF-ovo upozorenje
Vlast koja 60 posto budžeta troši na administraciju morala bi ozbiljno shvatiti zahtjeve za smanjenje tih troškova

Međunarodni monetarni fond oštro je upozorio vlasti na državnom i entitetskom nivou, te u Distriktu
da se u planiranju budžeta moraju odreći velike potrošnje.

Predviđena javna potrošnja u tim budžetima viša je za skoro 450 miliona maraka od one koju su sugerirali stručnjaci MMF-a.
http://www.avaz.ba/absolutenm/anmviewer ... =10&isasp=
Mada je i Avaz, vijest je tocna, U privodu:

DOSTA! DOSTA!

Vlast troši na administraciju 60 posto budžeta

Međunarodni monetarni fond oštro upozorava

(nije: pozorio je, kao uhl.. bilo pa proslo; upozorava, inace ce stati krediti)

60 posto budžeta na administraciju znaci .. i najbogatije drzave bi se pogusile pod takvom stavkom

DOSTA! DOSTA!
briga njih za mmf-ovim kreditiranjem....a i sto bi se zaduzivali po svijetu kad imaju nas koji ih najbolje i najsigurnije kreditiramo a onda oni otpisu i nas i nase pare ulozene u njihova enormna bogatstva....
Propast1

Post by Propast1 »

SirAlan wrote:

Audi A8 kaze:

I don't think so IMF

MA nije potrosnja velika nego je punjenje budzeta malo gdje je siva ekonomija prema nekima i 50%. Bice bolje PDV vice. Dovoljan je podatak da Zemaljski muzej BIH nema love niti se finansira iz BH budzeta? Sta dalje pricati. MLoguce je da vlast neracionalno trosi i to malo sredstava sto dobije, ali budimo realni radi se o malo lovi koju dobiju i onda ispadne da trose 60% prihoda. Prihodi su maleni.
Ti ko da si placen da branis vlast

Ko prica o sivoj ekonomiji.

Ko prica o slabom punjenju budzeta

govori se o tome kako vlasti planiraju potrositi i 450 milion KM vise ove nego predhodne godine. I niko veze nema gdje su one pare iz 2005. godine potrosili kad nisu mogli ni grijanje za muzej obezbjediti.

I sa pravom se pitaju sta ce im plus 450 miliona kad ni sa 4 milijarde KM nisu uradili nista. Djabe ti je u pokvaren motor ulje dosipati... valja motor promjeniti pa da ustedis
Edit

Post by Edit »

U omrzenom nam bivsem sistemu maksimalni omjer plata bio je 1:5 - iznimno 1:7u najuspjesnijim firmama. (najmanja:najveca plata)

Eh ali... nisu valjda nasi poslanici veslo sistali pa da se zadovolje sa manje od 20 puta vecom platom od najmanje... ipak, oni rade za ovu drzavu... brinu se za nju... imaju odgovoran posao....
senada

Post by senada »

Propast1 wrote:

govori se o tome kako vlasti planiraju potrositi i 450 milion KM vise ove nego predhodne godine. I niko veze nema gdje su one pare iz 2005. godine potrosili kad nisu mogli ni grijanje za muzej obezbjediti.

I sa pravom se pitaju sta ce im plus 450 miliona kad ni sa 4 milijarde KM nisu uradili nista. Djabe ti je u pokvaren motor ulje dosipati... valja motor promjeniti pa da ustedis
pa ako nam je dosta kriminalaca u vladi, kako bi bilo da i mi kao Stolac92 izadjemo na plato i trazimo ostavku vlade?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

senada wrote:
Propast1 wrote:

pa ako nam je dosta kriminalaca u vladi, kako bi bilo da i mi kao Stolac92 izadjemo na plato i trazimo ostavku vlade?
Mozemo mi izlaziti koliko hocemo, zaliti se Nailovoj materi ili upravi vodovoda, sve se svede na isto... dodju izbori, seljak uredno dan dva prije u dzamiju/crkvu po direktive, pa svako za "svoje".

Nek' nam je ovako kad smo stoka, treba narod poceti crkavati, za pocetak, pa onda mozda i pameti dodje.
senada

Post by senada »

_BosanaC wrote:
senada wrote:
Propast1 wrote:

Mozemo mi izlaziti koliko hocemo, zaliti se Nailovoj materi ili upravi vodovoda, sve se svede na isto... dodju izbori, seljak uredno dan dva prije u dzamiju/crkvu po direktive, pa svako za "svoje".

Nek' nam je ovako kad smo stoka, treba narod poceti crkavati, za pocetak, pa onda mozda i pameti dodje.
jebote imamo li mi normalnih pravih, odvaznih, pametnih, dostojanstvenih MUSKARACA koji su spremni ako ne moze milom onda silom svrgnuti bandite sa vlasti?
Hocete da vam mame, babe, nane, strine i tetke odrade posao za vas i vasu djecu?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

senada wrote:
_BosanaC wrote:
senada wrote:pa ako nam je dosta kriminalaca u vladi, kako bi bilo da i mi kao Stolac92 izadjemo na plato i trazimo ostavku vlade?

jebote imamo li mi normalnih pravih, odvaznih, pametnih, dostojanstvenih MUSKARACA koji su spremni ako ne moze milom onda silom svrgnuti bandite sa vlasti?
Hocete da vam mame, babe, nane, strine i tetke odrade posao za vas i vasu djecu?
Ne znam kod tebe, ali znam da kad radis (i to u Bosni) od 8h ujutro do 20-21h svaku noc, pa radis i vikendima, cak i nekim praznicima, da nemas puno vremena za izlaske pred Skupstinu, jer dok pokupujes premijerima silne audije, moras nekako i onaj treci "ta tlane" posao ganjati da ostanes sit i zdrav.

A opet, davno sam Don Kihota citao i skontao da se ne vrijedi boriti protiv vjetrenjaca. U drzavi od 3.5 miliona stanovnika gdje je 3 miliona nacionalno zadojeno i bitnije im je sta ce im reci hodza i pop nego vlastito srce i razum ne vrijedi se uopste boriti za tu stoku... koliko god pesimisticno zvucalo. Bori se za sebe i cuvaj svoja leda.

A u slucaju sledeceg rata, ja kopam rov negdje na Alpama.
senada

Post by senada »

Stolac92 ostavi svoju porodicu, svoj topli dom i sve svoje obaveze pa svaku vecer ide pred skupstinu, cekajuci ko ce se sjetiti da nas banditi pljackaju k'o posljednje idiote i da nas ta polupismena banda nikada nece spontano, samovoljno sjasiti!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

senada wrote:Stolac92 ostavi svoju porodicu, svoj topli dom i sve svoje obaveze pa svaku vecer ide pred skupstinu, cekajuci ko ce se sjetiti da nas banditi pljackaju k'o posljednje idiote i da nas ta polupismena banda nikada nece spontano, samovoljno sjasiti!
Svaka cast. Samo znam da ja ostavim tako sve svoje obaveze da me garant niko pred Skupstinom nahranio ne bi, osim mozda onih jadnih ljudi sto vec mjesecima tamo spavaju, a ni kirija ni obaveze se same ne bi platile. Lako je dubiozu produbljivati, samo bolje bi mu bilo da je nasao kakav drugi nacin, jer je vec dugo ocito da u BiH bilo kakvi protesti osim oni usmjereni ka izgradnji nove dzamije i crkve ne piju uopste vode.
SirAlan

Post by SirAlan »

Propast1 wrote:

Ja vlast u opste ne branim cak naprotiv ako kazem da je punjenje budzeta slabo onda ih znaci kritikujem.

Vlast ne trosi puno love nego ima na raspolaganju malo love, tako da su recimo kultura i obrana totalno zapustene i i dalje mislim da je punjenje budzeta smijesno zbog sive ekonomije sto samim tim znaci da u pogresno prezentiranoj matematici vlast trosi 60% budzeta, medjutim u realnoj matematici prihodi su smijesni i oni trebaju biti veci i to je odgovornost vlasti. Inace me ne zanimaju opozicijske kalkulacije i profiterstvo jer su oni isti kao i i ovi na vlasti tako da me postedis sranja koje opozicija pokrece zbog njihovi sebicni razloga dolaska na vlast i ako su nesposobni kao i ovi na vlasti.
SirAlan

Post by SirAlan »

Ko u BiH vodi brigu o kulturi

Dok Hrvatska najavljuje otvaranje tri nova muzeja, u BiH bi se lako moglo desiti da propadne i ono malo preostalih institucija kulture

Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić najavio je da će Hrvatska u ovoj godini otvoriti tri i raditi na izgradnji još pet muzeja.
Nažalost, takva izjava, još iz usta jednog ministra, nikako se ne bi mogla smjestiti u bh. realnost. Jedno je sigurno, to ne govori o kulturi već o odnosu vlastodržaca prema institucijama koje, za razliku od njih, brinu o historiji BiH i njenoj državnosti.
Očigledno je da se većina onih u čije je ruke na milost i nemilost prepušteno bogatstvo BiH ponaša kao da se historija naše zemlje počela pisati tek s početkom njihovog mandata. Oni bi, izgleda,najradije i ovo što imamo i to ne njihovom zaslugom, najradije izbrisali sa zemlje.
Žalosno je da se u silnim entitetskim prepucavanjima "naše - njihovo", bh. kulturno naslijeđe našlo ni na nebu ni na zemlji. Predstavnici RS u bh. vlasti svim silama se upiru kako bi izbrisali sve što može imati predznak države dok se, sa druge strane, ni oni iz većeg dijela ove naše BiH baš ne trude udariti kontru.
Zato "naši" i "njihovi" danas zajedno hladno gledaju propadanje sedam državnih institucija kulture. Ne brine ih ni što prirodni fenomen kakav je vodopad u Jajcu lagano nestaje, pa ni što naša država nema nijedan nacionalni teatar.
Interesantno je da su pored sve nesloge vođe složni u davanju objašnjenja na ovu bijednu situaciju. Ono i počinje i završava riječima "nema novca". A kako bi i bilo kad nam dvije trećine budžeta pojede troma i beskorisna administracija, vozni parkovi mediokriteta koji nam se svakodnevno smiješe s TV ekrana, a da ne spominjemo njihove ekskurzije pod motom pregovora, koktele ili milione koji nestaju bestraga.
Baš kao u inat, ta sirotinjska kultura "izrodila" je jedine prave ambasadore BiH koji su je u svijetu s ponosom predstavili drugačijom od one na koju su svi navikli - korumpirane i ratom uništene.
Kulturno blago kojim BiH raspolaže preživjelo je brojne vlasti i države. I nijedna od njih nije smatrala da treba izbrisati taj trag bh. identiteta.
Po svemu sudeći, to bi ovoj garnituri vlastodržaca, koja redovito iz prvog safa prati sva kulturna dešavanja, moglo krenuti za rukom.

Piše: Sanja ŠKULETIĆ
senada

Post by senada »

_BosanaC wrote:jer je vec dugo ocito da u BiH bilo kakvi protesti osim oni usmjereni ka izgradnji nove dzamije i crkve (...)
institucije za pranje novca i neciste savjesti...
Propast1

Post by Propast1 »

SirAlan wrote:
Propast1 wrote:

Ja vlast u opste ne branim cak naprotiv ako kazem da je punjenje budzeta slabo onda ih znaci kritikujem.

Vlast ne trosi puno love nego ima na raspolaganju malo love, tako da su recimo kultura i obrana totalno zapustene i i dalje mislim da je punjenje budzeta smijesno zbog sive ekonomije sto samim tim znaci da u pogresno prezentiranoj matematici vlast trosi 60% budzeta, medjutim u realnoj matematici prihodi su smijesni i oni trebaju biti veci i to je odgovornost vlasti. Inace me ne zanimaju opozicijske kalkulacije i profiterstvo jer su oni isti kao i i ovi na vlasti tako da me postedis sranja koje opozicija pokrece zbog njihovi sebicni razloga dolaska na vlast i ako su nesposobni kao i ovi na vlasti.
Cudno ali nisi rekao da ne radis u javnoj administraciji

I to mozda bas u institucijama BiH?!

Nije obaveza vlasti prikupljanje para, vec da pomognu ovom narodu da zivi bolje. I samim tim da je to za tebe 'sranje' imas velike izglede da se zaposlis u Vijecu ministara. Zato ako nisi vec tamo, pozuri i odi do Agencije za drzavnu sluzbu ima konkurs objavljen.... za takve kao ti nikad nije kasno..... sve dok su ovi na vlasti.

I samo jos jedno, kad naucis sta je struktura sive ekonomije u BiH i strukturu zaposlenosti u sivoj ekonomiji u BiH, onda se javi vazi?
pitt

Post by pitt »

Aha......izgledi su jako dobri. Igrom slucaja dodje mi sljedece od jednog analysta iz Morgan Stanley:
Bosnia: Debt Outlook Less Positive
As we detailed in today’s Europe Daily Financial Alert, recent budgetary developments are weighing heavily on Bosnia’s debt outlook. The monetary authority had been hoping to issue its first local currency debt in the first half of this year, but the plans could well face delays, according to Governor Kemal Kozaric. Bosnia’s main problem is its regional budgets, with the rejected bills of the Serb Republic and Muslim-Croat Federation governments being BAM450mn above the limits agreed with the IMF as part of a US$50mn stand-by deal. As a result, the authorities’ hope of a quick upgrade to its B3 foreign currency rating from Moody’s is not looking too good at present.
sudnjidan

Post by sudnjidan »

SirAlan wrote: Vlast ne trosi puno love nego ima na raspolaganju malo love, tako da su recimo kultura i obrana totalno zapustene i i dalje mislim da je punjenje budzeta smijesno zbog sive ekonomije sto samim tim znaci da u pogresno prezentiranoj matematici vlast trosi 60% budzeta, medjutim u realnoj matematici prihodi su smijesni i oni trebaju biti veci i to je odgovornost vlasti. Inace me ne zanimaju opozicijske kalkulacije i profiterstvo jer su oni isti kao i i ovi na vlasti tako da me postedis sranja koje opozicija pokrece zbog njihovi sebicni razloga dolaska na vlast i ako su nesposobni kao i ovi na vlasti.
Drzava je kao kuca. Koliko zaradis, toliko smijes potrositi vodeci racuna o tome da sve potrebe budu zadovoljene. Ako imas platu 500 KM ne smijes sebi dozvoliti luksuz da 450 KM izdvajas za hranu jer ti nece ostati nista da platis reziju i ostale slicne izdatke.
U normalnom svijetu administracija trosi 40 posto budzeta a ostatak ide na kulturu, odbranu, razvojne projekte, podsticaj privrede, izvoza, gradnju puteva.
Kod nas je slab priliv sredstava u budzet? Znaci da to trebaju osjetiti svi podjednako, i penzioneri, i administarcija, i da imamo slabe ceste i da poljoprivrednici nemaju podsticaja. To znaci da administraciju treba racionalizirati, smanjiti im place 10 posto sto vec godinu dana trazi MMF, ukinuti sve moguce privilegije poput bajramluka, regresa, bozicnica, smanjiti tople obroke koji su veci od najveceg broja penzija.
Umjesto toga, osnivaju se nove drzavne institucije u cilju "jacanja centralnih institucija", a istovremeno ne ukidaju entitetske i kantonalne, pitanje je dana kada ce biti usvojen zakon o povecanjima poslanickih pausala i privilegija pri odlasku u penziju.
Nezasita birokratija sebi uzima harac, a ostalima sta ostane. Ali, ovako politicki nepismen narod i ne zasluzuje nista bolje.
SirAlan

Post by SirAlan »

sudnjidan wrote:Drzava je kao kuca. Koliko zaradis, toliko smijes potrositi vodeci racuna o tome da sve potrebe budu zadovoljene. Ako imas platu 500 KM ne smijes sebi dozvoliti luksuz da 450 KM izdvajas za hranu jer ti nece ostati nista da platis reziju i ostale slicne izdatke.
U normalnom svijetu administracija trosi 40 posto budzeta a ostatak ide na kulturu, odbranu, razvojne projekte, podsticaj privrede, izvoza, gradnju puteva.
Kod nas je slab priliv sredstava u budzet? Znaci da to trebaju osjetiti svi podjednako, i penzioneri, i administarcija, i da imamo slabe ceste i da poljoprivrednici nemaju podsticaja. To znaci da administraciju treba racionalizirati, smanjiti im place 10 posto sto vec godinu dana trazi MMF, ukinuti sve moguce privilegije poput bajramluka, regresa, bozicnica, smanjiti tople obroke koji su veci od najveceg broja penzija.
Umjesto toga, osnivaju se nove drzavne institucije u cilju "jacanja centralnih institucija", a istovremeno ne ukidaju entitetske i kantonalne, pitanje je dana kada ce biti usvojen zakon o povecanjima poslanickih pausala i privilegija pri odlasku u penziju.
Nezasita birokratija sebi uzima harac, a ostalima sta ostane. Ali, ovako politicki nepismen narod i ne zasluzuje nista bolje.
Slazem se ja s tobom, medjutim moja poenta je da se malo zaradjuje i da je mala lova u igri. Takodjer si i u pravu da se administracija mora racionalizirati i u pravu si za kucni budzet, medjutim govorim o rjesenju ne uzrocima u normalnoj drzavi. Normalna drzava sa brojem stanovnika kao BiH izveze 50 puta veci iznos nego to sad uradi BiH, normalna drzava velicine BiH ima veci pet ili deset puta BND po glavi stanovnika nego to ima BiH i neka administracija trosi dvije milijarde dolara na svoje troskove ako upravlja sa zemljom koja ima BND po glavi stanovnika od $25000 koga briga. Znaci kad se prihodi povecaju sa sadasnjim troskovima administracija ce jesti npr. 15% i duplo ce vise trositi nego to radi danas, tako da ce BIH sama obnoviti zgradu parlamenta, da ce platiti grijanje za Zemaljski Muzej BiH itd. Ovako glupo je pricati o racionalizaciji administracije kad smo odbranu sveli na takav malen nivo da nam je ugrozena sigurnost drzave, zgradu parlamenta ce nam obnavljati Grci i usput joj promijeniti ime u zgradu grcko-bosanskog prijateljstva, glavni muzej nam propada, Svedjani im placaju grijanje, radnici sami renoviraju iznutra zgradu i sve u svemu je sramotno.

Znaci rjesenje su povecani prihodi i tome se treba teziti.

Sto se tice MMF-a uvijek sam bio skeptican prema njima jer su par drzava doveli do prosjackog stapa sa pogresnim ekonomskim savjetima ili cak naredjenjima za drzave koje su bile jako zaduzene. Srecom BIH nije puno zaduzena tako da ono sto prica MMF joj treba uci na jedno uho, a na drugo izaci uz naravno enormno povecanje prihoda, izvoza, BND po glavi stanovnika i uz inflaciju koju ima sad.
Post Reply