U kakvom su odnosu nasljedno pravo i dosjelost?
Konkretno sin je zauzeo očevu njivu i koristije više od 30 godina. Kako se dijeli preostala imovina između nasljednika ako prvi sin "potegne" pravo dosjelosti, tj može li uopće potezati to pravo?
dosjelost vs nasljedno pravo
Moderator: _BataZiv_0809
- harač
#2 Re: dosjelost vs nasljedno pravo
za dosjelost posjed mora biti savjestan. budući da je savjestan samo onaj ko nije znao niti je mogao znati da na stvari postoji pravo vlasništva, sin je očito bio nesavjestan (jer nije mogao ne znati da je zemljište od oca, ili se tako barem čini).
-
ppocetnik
#3 Re: dosjelost vs nasljedno pravo
Harač hvala na pojašnjenju. Pitanje je bilo načelne prirode.harač wrote:za dosjelost posjed mora biti savjestan. budući da je savjestan samo onaj ko nije znao niti je mogao znati da na stvari postoji pravo vlasništva, sin je očito bio nesavjestan (jer nije mogao ne znati da je zemljište od oca, ili se tako barem čini).
Baš razmišljam o toj "savjesnosti" . Kako neko puno godina može "ne znati, niti biti u mogućnosti da sazna da na stvari postoji pravo vlasništva"? Zna li neko neki primjer?
Evo konkretno moja familija (zapravo šest familija) već u trećoj-četvrtoj generaciji koristimo nekoliko parcela koje nisu ucijelostu u našem vlasništvu. U katasturu naš djed ima na sebi npr 100 duluma a u gruntu samo 20 duluma. Moj otac nije znao za tu razliku, tek sam ja to nedavno otkrio.
Može li se u ovom slučaju govoriti o dosjelosti?
- korisnik.1
#4 Re: dosjelost vs nasljedno pravo
Evo ti jedan primjer dosjelosti, na nekretnini.
Prodaš ti kupcu "A" svoje zemljište u januaru 1993, i napravite ugovor sve ispravno, kupac "A" je savjestan i samostalan, samo što ovaj kupac "A" to nije upisao u zemljišnu knjigu.
Nakon 10 godina - 2003, kupac "A" proda to zemljište osobi "B" koja nije znala da kupuje stvar od nevlasnika, dakle bila je potpunu uvjerena da stvar stiče od vlasnika (osoba "B" je znači bila savjesna i samostalna). Osoba "B" je posjedovala stvar sve do januara 2014. i tad se ti pojaviš sa tužbom kojom tražiš povrat predmeta iz ugovora 1993. Pošto je reko za sticanje vanrednom dosjelošću 20 godina, a od januara 1993 do januara 2014 je prošlo 21 godina, osoba "B" je putem vanredne dosjelosti stekla vlasništvo na nekretnini.
Dakle obzirom da su i kupac "A" i osoba "B" bili savjesni i samostalni vanrednom dosjelošću, posjedovanjem nekretnine od strane kupca "A" 10 godina i osobe "B" 11 godina, stečeno je vlasništvo dosjelošću u korist osobe "B".
Prodaš ti kupcu "A" svoje zemljište u januaru 1993, i napravite ugovor sve ispravno, kupac "A" je savjestan i samostalan, samo što ovaj kupac "A" to nije upisao u zemljišnu knjigu.
Nakon 10 godina - 2003, kupac "A" proda to zemljište osobi "B" koja nije znala da kupuje stvar od nevlasnika, dakle bila je potpunu uvjerena da stvar stiče od vlasnika (osoba "B" je znači bila savjesna i samostalna). Osoba "B" je posjedovala stvar sve do januara 2014. i tad se ti pojaviš sa tužbom kojom tražiš povrat predmeta iz ugovora 1993. Pošto je reko za sticanje vanrednom dosjelošću 20 godina, a od januara 1993 do januara 2014 je prošlo 21 godina, osoba "B" je putem vanredne dosjelosti stekla vlasništvo na nekretnini.
Dakle obzirom da su i kupac "A" i osoba "B" bili savjesni i samostalni vanrednom dosjelošću, posjedovanjem nekretnine od strane kupca "A" 10 godina i osobe "B" 11 godina, stečeno je vlasništvo dosjelošću u korist osobe "B".
- Danguba
#5 Re: dosjelost vs nasljedno pravo
Slican problem imam s'tim sto se kod mene vodi i dio sume. Niko nije znao da to ne pripada nama jer da su znali drugi bi je koristili i sjekli. Svi su znali isto sto i mi da je dio zemlje i sume u nasem vlasnistvu a kada smo provjerili nekih 30% ne pripada nama.ppocetnik wrote: Harač hvala na pojašnjenju. Pitanje je bilo načelne prirode.
Baš razmišljam o toj "savjesnosti" . Kako neko puno godina može "ne znati, niti biti u mogućnosti da sazna da na stvari postoji pravo vlasništva"? Zna li neko neki primjer?
Evo konkretno moja familija (zapravo šest familija) već u trećoj-četvrtoj generaciji koristimo nekoliko parcela koje nisu ucijelostu u našem vlasništvu. U katasturu naš djed ima na sebi npr 100 duluma a u gruntu samo 20 duluma. Moj otac nije znao za tu razliku, tek sam ja to nedavno otkrio.
Može li se u ovom slučaju govoriti o dosjelosti?
Je li moguce to legalizovati?
Na drugoj strani imam komad same sume koju smo godinama uzivali. Na jednim izvodima stoji da se vodi na mom ocu(80-tih god) da bi jednom opstinskom odlukom sve sume presle u drzavno vlasnistvo kojim danas upravljaju Sume (ne znam kako se zovu).
Postoji li kakva mogucnost legalizacije svega ovoga?