Dosjelost ili nešto drugo?
Moderator: _BataZiv_0809
- Salah ad-Din
#1 Dosjelost ili nešto drugo?
Moj problem je sljedeći, imam parcelu oko koje se nalaze parcele drugih vlasnika. Ucrtan mi je put iznad moje kuće, međutim taj je put nemoguće izgraditi (jer je brdo-koziji put
), a čak i ako bih ga izgradio put koji vodi do tog puta je sporan, komšije se svađaju oko njega. Giometar koji je upisivao put zasigurno nije bio normalan. Ispod mene nalazi se parcela koja je napuštena, kao posjednik se vodi sin žene koja je tu prije dolazila. On trenutno živi u Australiji i ne mogu nikako da stupim u kontakt s njim, pokušavaš sam sve, on neće da ima ništa sa tim. Ta parcela bi meni riješila sve probleme, mogao bi napraviti put, garažu i sve ostalo. Sada me zanima koja prava u ovom slučaju imam, znam da svaka parcela mora imati prilaz, odem u opštinu oni kažu, pa imaš prilaz, ja kažem da je nemoguće tu napraviti put, oni kažu pa tuži giometra koji ga je ucrtao. Kako da tužim čovjeka za kojeg ne znam ni ko je, ni da li je živ (put je ucrtan 91. godine). Student sam prava ali stvarno ne vidim nikakvo svoje pravo ovdje. Na dosjelost ne mogu da računam, jer nisam savjestan(zam da je posjednik taj momak), put ne mogu samovoljno praviti na tuđoj zemlji, za cijenu ne pitam, plaćam kolikokaže samo da ovo riješim, ali čovjeka ne mogu da nađem, znam ime i prezime, ali ga nema na internetu, zvao telekom ne mogu da ga nađu, i znam da živi u Australiji. Koja u moja prava u ovom slučaju i kako više ovo mogu riješiti. Kuća u kojoj živim ima gr. dozovlu.
-
condy
#2 Re: Dosjelost ili nešto drugo?
Takvih problema ima dosta ljudi. Uglavnom, nije od značaja to što je ucrtan put ako on u stvarnosti nije put koji ti omogućava prolaz do tvoje parcele. Općina ti ne može pomoći, u pronalaženju rješenja za tvoj problem. Dva su moguća rješenja tvog problema. Kupovina nekretnine ispod tvoje kuće, koja je koliko sam shvatio više-manje napuštena. Potrudi se i probaj kontaktirati vlasnika te parcele. Drugi način, pod određenim uvjetima je uspostava prava stvarne služnosti prolaza preko te nekretnine ispod kuće, pod određenim zakonskim uvjetima, a koji se odnose na činjenicu da nemaš nikakav drugi adekvatan prolaz do svoje nekretnine. Drugu opciju, je moguće ostvariti samo u sudskom postupku.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4 Re: Dosjelost ili nešto drugo?
Ukoliko nekretnine nisu u gradskoj zoni, onda opcina nema nadleznosti oko uredjenja medjusobnih odnosa. U sudskom vanparnicnom postupku bi se, u tom slucaju, rjesavalo ovo pitanje. Ovo je onako opaska na prvu.
Sto se tice drugih mogucnosti, meni je najlogicnija kupovina te nekretnine koja bi vam koristila i za garazu i za ostalo. Koliko vidim finansijski ste to spremni podnijeti, a ne vjerujem da ce neko u Australiji odbiti novac za napusteno zemljiste 24 sata leta avionom udaljeno od mjesta gdje zivi. Sam je rekao da ne zeli imati nista sa tim, dakle win-win situacija.
Treca opcija bi bilo samovoljno zauzece tog zemljista-tj. izgradite tuda pristupni put, uz rizik da vas Australac ako se ikad vrati ili bude prodavao nekretninu (a nema razloga da je vama ne proda na vasu inicijativu) eventualno tuzi za smetanje posjeda. Mada mislim da se i u tom slucaju mozete dogovoriti. Najgora situacija po vas je da fakticki, stvarni zivot trpi radi pravne neuredjenosti koja je permanentna svugdje.
Sto se tice drugih mogucnosti, meni je najlogicnija kupovina te nekretnine koja bi vam koristila i za garazu i za ostalo. Koliko vidim finansijski ste to spremni podnijeti, a ne vjerujem da ce neko u Australiji odbiti novac za napusteno zemljiste 24 sata leta avionom udaljeno od mjesta gdje zivi. Sam je rekao da ne zeli imati nista sa tim, dakle win-win situacija.
Treca opcija bi bilo samovoljno zauzece tog zemljista-tj. izgradite tuda pristupni put, uz rizik da vas Australac ako se ikad vrati ili bude prodavao nekretninu (a nema razloga da je vama ne proda na vasu inicijativu) eventualno tuzi za smetanje posjeda. Mada mislim da se i u tom slucaju mozete dogovoriti. Najgora situacija po vas je da fakticki, stvarni zivot trpi radi pravne neuredjenosti koja je permanentna svugdje.
-
Wolf Angel
#5 Re: Dosjelost ili nešto drugo?
Salah ad-Din wrote:Moj problem je sljedeći, imam parcelu oko koje se nalaze parcele drugih vlasnika. Ucrtan mi je put iznad moje kuće, međutim taj je put nemoguće izgraditi (jer je brdo-koziji put), a čak i ako bih ga izgradio put koji vodi do tog puta je sporan, komšije se svađaju oko njega. Giometar koji je upisivao put zasigurno nije bio normalan. Ispod mene nalazi se parcela koja je napuštena, kao posjednik se vodi sin žene koja je tu prije dolazila. On trenutno živi u Australiji i ne mogu nikako da stupim u kontakt s njim, pokušavaš sam sve, on neće da ima ništa sa tim. Ta parcela bi meni riješila sve probleme, mogao bi napraviti put, garažu i sve ostalo. Sada me zanima koja prava u ovom slučaju imam, znam da svaka parcela mora imati prilaz, odem u opštinu oni kažu, pa imaš prilaz, ja kažem da je nemoguće tu napraviti put, oni kažu pa tuži giometra koji ga je ucrtao. Kako da tužim čovjeka za kojeg ne znam ni ko je, ni da li je živ (put je ucrtan 91. godine). Student sam prava ali stvarno ne vidim nikakvo svoje pravo ovdje. Na dosjelost ne mogu da računam, jer nisam savjestan(zam da je posjednik taj momak), put ne mogu samovoljno praviti na tuđoj zemlji, za cijenu ne pitam, plaćam kolikokaže samo da ovo riješim, ali čovjeka ne mogu da nađem, znam ime i prezime, ali ga nema na internetu, zvao telekom ne mogu da ga nađu, i znam da živi u Australiji. Koja u moja prava u ovom slučaju i kako više ovo mogu riješiti. Kuća u kojoj živim ima gr. dozovlu.
Tužba za utvrđenje prava služnosti, koju ćeš podnijeti. A sud neka njemu kao tuženoj strani postavi privremenog zastupnika, to nije tvoj problem.
- Salah ad-Din
#6 Re: Dosjelost ili nešto drugo?
Ako vjerujete imam 20 godina, kada pomislim bilo šta na kući da radim, pozli mi, leđa sam iskrivio, svaki blok, kilogram cementa na leđima iznosili. Sada kupio auto, kod komšije parkiram, dođu mi gosti svako malo izlaziš da pitaš je li kome smeta auto, nikome se ne mili doći kod nas s autom
Otac kada je kupovao to zemljište sve je bilo na dogovor, znate kako to ide, ne sikiraj se ti ostavit ćemo mi tebi put. Parcela ispod je napuštena, livada, povremeno pokosimo da nije ispod kuće prašuma
Svi mi kažu da napravim kakvog puta tu, ako nije dolazio 20 godina, vjerovatno i neće. Ali opet nije čovjeku svejedno kada zna da je tuđe. Uglavnom, znači imam pravo služnosti tu? Jel na sudu (u vanparničnom postupku) moram dokazivati da nemam prilaza kući i da li mogu neku komisiju izvesti da se uvjere? I da li pravom služnosti dobijam samo pješaćki prolaz ili mogu napraviti normalan put za automobil?
-
Wolf Angel
#7 Re: Dosjelost ili nešto drugo?
Vjerujem ti, i sam sam se grbio na šljakanju.Salah ad-Din wrote:Ako vjerujete imam 20 godina, kada pomislim bilo šta na kući da radim, pozli mi, leđa sam iskrivio, svaki blok, kilogram cementa na leđima iznosili. Sada kupio auto, kod komšije parkiram, dođu mi gosti svako malo izlaziš da pitaš je li kome smeta auto, nikome se ne mili doći kod nas s automOtac kada je kupovao to zemljište sve je bilo na dogovor, znate kako to ide, ne sikiraj se ti ostavit ćemo mi tebi put. Parcela ispod je napuštena, livada, povremeno pokosimo da nije ispod kuće prašuma
Svi mi kažu da napravim kakvog puta tu, ako nije dolazio 20 godina, vjerovatno i neće. Ali opet nije čovjeku svejedno kada zna da je tuđe. Uglavnom, znači imam pravo služnosti tu? Jel na sudu (u vanparničnom postupku) moram dokazivati da nemam prilaza kući i da li mogu neku komisiju izvesti da se uvjere? I da li pravom služnosti dobijam samo pješaćki prolaz ili mogu napraviti normalan put za automobil?
Nije vanparnica, to je parnica koju pokrećeš posebnom tzv konfesornom tužbom, da se tebi utvrdi služnost na toj parceli. Ako budeš podizao tužbu u istoj zatraži da se u donese presuda zbog propuštanja u tvoju korist-znatno ubrzava situaciju. U izreci presude će biti ucrtana površina odn dimenzije puta koji ćeš moći koristiti. Svakako da će biti angažiran i vještak geodetske struke koji će napraviti nacrt, a svaki sud ima svoje vještake koje angažira. Traži da imaš za prilaz autom,naravno.
- muminovic
#8 Re: Dosjelost ili nešto drugo?
Obratiti paznju, na konkretni predmet se iskljucivo koristi Zakon o stvarnim pravima FBiH, zakon o vlasnickim odnosima FBiH je stavljen van snage od 05.marta.2014.g.
-
eifel
#9 Re: Dosjelost ili nešto drugo?
Kod tužbe za dosjelost sud traži da se dostavi tačna adresa jednog tuženika čiju adresu nije moguće utvrditi.
Uputa.
Uputa.
- Ridjobrki
#10 Re: Dosjelost ili nešto drugo?
Nisam pravnik ali koliko se u pravo u ovoj zemlji kontam uvijek je lakše dobiti oproštaj nego suglasnost - ne znam šta ste do sad čekali sa okupacijom te parcele.
Pobrini se da je možeš vratiti u prvotno stanje ako bude kakvih primjedbi a ako je želiš kupiti onda ćeš sa tim možda motivirati vlasnika da se javi i ponudi ti prodaju.
Pobrini se da je možeš vratiti u prvotno stanje ako bude kakvih primjedbi a ako je želiš kupiti onda ćeš sa tim možda motivirati vlasnika da se javi i ponudi ti prodaju.