Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Doris Dragović egzistira na hrvatskoj glazbenoj sceni preko 25 godina i jedna je od vodećih zvijezda i pjevačica Hrvatske. Doris je rođena 16. travnja 1961. godine, u gradu Sv. Duje i Dioklecijana, u Splitu. Glazbeni poziv osjetila je još kao desetogodišnjakinja, kada je pohodila Splitski festival i divila se glazbenim veličinama poput: Gabi Novak, Tereze Kesovije, Arsena Dedića, Vice Vukova i mnogih drugih.
Nekoliko godina kasnije, točnije 1981. godine, Doris je startala sa svojom pjevačkom karijerom i to u nekadašnjoj grupi ''More''. U svijet glazbe uveli su je Slobodan Kovačević i Tedi Spalato,tadašnji lideri grupe ''More'', koja je iznjedrila kvalitetne i priznatne pjevače poput Olivera Dragojevića i Meri Cetinić.
U grupi ''More'' Doris je bila sve do 1986. godine,kada započinje njena samostalna solistička karijera. Tada počinje suradnja sa Zrinkom Tutićem. Iste godine Doris nastupa na domaćem izboru za pjesmu Europe,tadašnjoj Jugoviziji, i pobjeđuje sa Tutićevom skladbom ''Željo moja''. Eurosong je te godine održan u Norveškoj, u Bergenu, a Doris se plasirala na jedanesto mjesto u ukupnom poretku. Suradnja sa Tutićem trajala je sve do 1990.godine. Za to vrijeme Doris je izdala sljedeće albume: ''Željo moja''-1986., ''Tužna je noć''-1987., ''Tvoja u duši''-1987., ''Pjevaj srce moje''-1988., ''Budi se dan''-1989. i album ''Najveći hitovi'' izdan 1990. godine.
Devedesete su za Doris bile poprilično turbulentne,kako u privatnom tako i u profesionalnom životu. Počinje surađivat s bračnim parom Huljić, sa kojima i danas uspješno surađuje. Albumi iz tog perioda su: ''Dajem ti srce''-1993., ''Ispuni mi zadnju želju''-1994., ''Baklje Ivanjske''-1995., ''Rođendan u Zagrebu''-live album s koncerta održanog u Domu sportova,u Zagrebu 1996., ''Živim po svom''-1997. godine. U ovom periodu Doris je nastupila na mnogobrojnim festivalima,na kojima redovito pobjeđuje i visoko kotira,te je tako postala jedna od najtrofejnijih pjevača. 1994. god. nastupa na Melodijama Hrvatskog Jadrana MHJ,sa pjesmom ''Ovo je naša krv'' i osvaja prvu nagradu publike; 1995. god. sa pjesmom ''Jedini'' osvaja prvu nagradu stručnog žirija na MHJ,iste godine nastupa na Zadarfestu s pjesmom ''Ti'' i osvaja drugu nagradu publike. 1997. god. osvaja prvo mjesto na Zadarfestu sa pjesmom ''Nespokoj''; 1998. god. nastupa na MHJ sa skladbom ''Kao ti'' i osvaja prvo mjesto za interpretaciju...itd.
Najznačajniji nastup svakako je onaj 1999. godine na hrvatskom izboru za pjesmu Europe,''Dora 1999.'' Doris je pobjedila sa pjesmom ''Maria Magdalena'', te odlazi u Izrael,u Jeruzalem,gdje predstavlja Hrvatsku na izboru za pjesmu Europe, ''Eurosong 1999.'' i osvaja visoko četvrto mjesto.
Nakon Eurosonga izdaje album ''Krajem vijeka'', koji predstavlja Doris u jednom novom svjetlu, sa bržim, robusnijim i komercijalnijim pjesmama. U to vrijeme Doris postaje najpopularnija pjevačica Hrvatske ali i susjednih zemalja.
2000. godine izdaje album ''Lice'', koji donosi novih 10 pop-dance hitova.Doris izgleda bolje i sexsipilnije nego ikad prije zahvaljujući promjeni imidža, a njene pjesme nailaze na odobravanje mlađe populacije.
2001. godine u hotelu ''Esplanade'' Doris je proslavila,sa suradnicima,prijateljima i kolegama, 20 godina kvalitetnog rada i uspješne glazbene karijere. Kao poklon svim obožavateljima njene pjesme, Doris je darovala svoju vjernu publiku kompilacijom njenih najljepših balada ''20 godina s ljubavlju''.
2002. godine Doris je izdala album ''Malo mi za sriću tiba''. S tim albumom Doris se vratila svom prepoznatljivom glazbenom stilu i izričaju; pjesmama koje nemaju imperativ hita i mediteranskom ugođaju, koji najbolje odgovara njenom temperamentu, vokalu i senzibilitetu. Iste godine osvojila je čak dva prva mjesta; na Zadarfestu s pjesmom ''Nije mi vrime'' i na MHJ s pjesmom ''Malo mi za sriću triba''.
2003. godine osvojila je prvu nagradu stručnog žirija na Splitskom festivalu, sa skladbom ''Teret ljubavi''.
Svaka je njena pjesma otpjevana s puno ljubavi i emocija,puno topline i duše. Zato je njena interpretacija uvijek posebna,prepoznatljiva i nadahnuta, baš kako i priliči najljepšem glasu Mediterana. Jedinstvenost Doris Dragović ne krije se samo u njenom šarmu i karizmi, već u njenoj osobnosti i prekrasnom glasu.
Dokaz njene kvalitete je u njenoj dugovječnosti i postojanosti, bogatoj diskografiji i plodnoj karijeri.
Priča o velikoj i istinskoj divi se nastavlja, a Doris će nas još dugo,dugo uveseljavat novim pjesmama; baš kako i sama kaže:
''...zaboravit ćemo brige dnevne i pokoju sjedu jer 20 novih sad je na redu...''
Doris se okušala u širokom spektru glazbenih pravaca- u rasponu od rocka do "glazbenih limunada" lakih nota.
Ja mislim da njenom vokalu najbolje pristaje i odgovara dalmatinski melos, a nadam se da će na novom albumu prevladavat upravo takve pjesme.
Što još reći osim da je Doris vanserijska pjevačica koja svojom mladenačkom energijom, prekrasnim glasom i stasom plijeni pažnju publike i kritike.
Doris je definitivno najblistavija, najustrajnija i najkompletnija žena na hrvatskoj gl.sceni.!
Kakvo je Vaše mišljenje o Doris? Dali se slažete s ovim mojim konstatacijama?
Šta uopće reći o osobi kao što je Doris Dragović? Izvanredan glas, kompletan styling, precizno izgrađen ukus, lijep izgled, kvalitetne i umjetnički dobro potkovane pjesme, inteligentan i normalan stav u medijima... No to su samo jedni od atributa koji se mogu pripisati ovoj dami, i koji je čine zvijezdom kakvom je i profesionalcem visokog ranga.
sad se ka i vosak lade.
Nemam više svitla za te
nemam više kapi snage.
Dani dođu, dani prođu
srce pušta na sve strane;
dignu pogled, bace psovku
neki bivši dragi na me.
Ref. Umorna sam da se meni sudi,
a moju ljubav uzeli i potrošili krivi ljudi.
I šta je život samo đir malo ti malo svitla posudi,
Tko si da mi tvoje priče
ovo malo duše cide?
Sve u ladni vitar ode;
malo tvoje riči vride.
Ref.
Umorna sam da se meni sudi,
2. Maja Blagdan - "Kap veselja", "Vrijeme za ljubav"
3. Romana- poznata BiH pjevačica obradila je veliki hit iz ´80-ih: "Ja noćas umirem"
...JA MOLIM SAD ZA NAS...
...OD BOGA TRAŽIM SPAS, JER IMA GRIJEHA STO, TU GDJE ŽIVIMO....
..ŽIVOT MI JE TREN,
...ZNAM I VJERUJEM,...
...TI SI VJEČNO TU, ŽIVIŠ U MOM SNU...
...TI MI DAJEŠ UTJEHU...
...I BOŽJA SAM KO TI, I LJUDSKA SAM KO TI...
...I ZNAM DA ĆEŠ ME TI, SAMO TI, RAZUMJETI...
...KAD ME BOLI, ZNAM, TO JE PUT U RAJ...
...TI SI U MOM SNU, TI MI DAJEŠ UTJEHU...
...NADA POSTOJI, JER JE NOSIŠ TI..
...ZNAM DA ĆEŠ NAS SPASITI....
Ovo je text koji pjeva Doris na hrvatskom.
Dio texta Doris pjeva i na talijanskom, dok Gamulin pjeva isključivo na talijanskom.
Možda je drugi redak malo kriv, pa se unaprijed ispričavam.
3. Doris i Mišo Kovač--"Da te nema"
4. Doris i Magazin--"Sudnji dan"
5. Doris i Jasmin Stavros--"U tebe se neću zaljubiti"
6. Doris i Goran Karan--"Koga ljubiš sad"
7. Doris i Hari Rončević--"Ni da mora nestane"
8. Doris i Ivo Gamulin (Gianni)--"Molitva"
samo cu ostati bez pola svog života
bez po´ srca svojega
Neću propast ja
ako slažem za nas dvoje ljudima
samo ću ostati bez riječi sto me liječi
i bez zdravog razuma
Ref.
I ne treba nikad puno ljubavi dati
k´o ti meni, k´o tebi ja
i treba ostati svoj
kada dođu vremena zla
I ne treba sebe nikad previše dati
treba znati stati kada je kraj
stati onda kada je kraj
da ne boli previše znaj
Neću propast ja
ako odes zalupis mi vratima
samo ću ostati bez pola svog zivota
bez pol srca svojega
Neću propast ja
ako slažem za nas dvoje ljudima
samo ću ostati bez riječi sto me liječi
i bez zdravog razuma
Ref.
Neću propast ja
ako odes zalupiš mi vratima
samo ću ostati bez pola svog života
bez po´ srca svojega
samo cu ostati bez riječi sto me liječi
i bez zdravog razuma
Bilo je to prije 7. godina, točnije 13.3.1998. god.
Prva je pjevala i u: Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Kninu, Zadru, Šibeniku ali i mnogim drugim gradovima.
Prva je otišla i u SiCG; no mnogi su to krivo protumačili.
Naime; Doris je praktički bila u ulozi ambasadora mira i svojim je odlaskom pokušala uspostaviti mostove pomirenja, a zbog toga su je domaći mediji osudili, ocrnili, šikanirali i doveli pred stup srama.
Btw. Doris je u Herceg Novi otišla na poziv pokojnog svećenika Don Branka Sbutege.
Don Branko Sbutega u pismu Doris Dragović:
Bio bih sretan da budete prvi!
- Potpuno sam svjestan da vi kao estradna umjetnica, a konačno i svi kulturni zaposlenici, pripadate onoj kategoriji zanimanja koja najviše ovise o suverenim voljama lokalnih politika. To je i razlog sto se u posljednje dvije, tri godine slobodno i neopterećeno moglo komunicirati na svim razinama (ekonomskim, političkim), ali ne i kulturnim. I to je sramotan fenomen da kultura treba ispaštati svinjarije politike, koliko sramotan toliko i nepravedan, jer trgovac kokaina ili mina ostaje patriot i državotvoran dok utržuje s proklamiranim političkim neprijateljem, ali pjesnik postaje antidržavan kad recitira posvjedočenom prijatelju... Mislim da sam Vam bio dovoljno jasan u ilustraciji izokrenutoga stanja svijesti koje se, srećom, dokida i koje se nikada ne bi dokinulo kada ne bi bilo hrabrih, a kad ne znamo tko je hrabar, moramo se upitati tko je prvi, jer poslije njega su svi. Osobno bih zaista bio sretan da vi budete prvi...
- pise u pozivu Doris Dragović koji je iz Kotora 3. prosinca uputio Don Branko Sbutega.
Glazba je nešto univerzalno i ne poznaje nacionalnu, vjersku, rasnu ili bilo koju drugu pripadnost i zato bi se njen odlazak u Crnu Goru trebao gledati isključivo kroz tu "glazbenu" prizmu.
Naime; Doris je bivša balerina i da je pohađala baletnu školu svoje tete Ane Roje, a njen pokojni ujak: Edi Radosavljević jedan je od utemeljitelja Splitskog festivala na kojem je Doris mnogo puta pobijedila.
Neelix; mogao si ostavit neki zanimljiv post, a ne konstatirat kako ti je sve to šta sam do sada upunio; dosadno. Ja bih prije reko da si ti ljen i da ti se nije dalo čitat pa si automatski zaključio da sam boring. Umjesto: "jes dosadan"; mogao si napisat svoj komentar o Doris Dragović tj. kakva ti je ona kao pjevačica, žena, dali ti se sviđaju njene pjesme itd.
Btw. Moraš priznat da puno stvari koje sam prosljedio na topic nisi znao.
Npr. Da Doris nije zapravo Doris nego Dorotea, da je bivša balerina...
Tebi se ne sviđa jer ju nisi doživio na pravi način.
Naime, da bi doživio DORIS i njenu glazbu u punom smislu te riječi; savjetujem sljedeće: vožnja autom po Jadranskoj magistrali u ljetnim mjesecima (7-8 misec), a na cd-u svira Doris. Kako taj zvuk paše uz onaj miris čempresa, odsjaj Sunca na površini mora, pejzaž, ambient, krajolik... Zatvorite oči i probajte si to dočarat.
Doris = Dalmacija
Anyway; svi vi koji ovo čitate; kad zapalite na more ovo ljeto, ako želite doživjet Mediteran punim plućima, ubacite CD od DORIS u player i neka Vas ponese zvuk Dalmacije.
Morate probat da bi znali o čemu pričam jer to treba iskusit metodom vlastite kože.
Savjet: ovo je najbolje praxat oko 17:30h u ljetnim mjesecima, po zavojitim cestama srednje Dalmacije.
Probajte s pjesmama: "Teret ljubavi" ili "Malo mi za sriću triba".
Trazis bar 3 razloga... pa evo...
1. Ne svidjaju mi se pjesme
2 .Ne svidjaju mi se pjesme
3. Ne svidjaju mi se pjesme
Jel to dovoljan razlog da je ne gotivim? Ili moram traziti neko bolje "opravdanje" radi nedostatka dozivljaja pri slusanju Doris?
Nemam nista protiv... ali pitao si sta mislimo... pa evo ja rekoh sta ja mislim... a ti odma agresivan Nego necu ti vise kvariti temu... ostavimo komentare ljubiteljima doticne...
Kada je riječ o Doris; uvijek se lome koplja i javljaju proturiječna mišljenja.
Malo je onih koji cijene istinske vrijednosti i veličine, a ako ništa drugo, onda ovoj pjevačici treba skinut kapu zbog svih pjesama kojim nas uveseljava, mnogobrojnih koncerata koji su organizirani širom EX-YU teritorija ali i u dijaspori, zbog iskrenog i normalnog istupanja u medijima...
Doris je ZASLUŽILA svačije poštovanje! Pokažite svoju ljudsku stranu i nemojte, barem jednom u životu, biti zajedljivi, negativni, ljubomorni... Budite iskreni, objektivni i realni!