Suvlasnik sam, udjeličar, u firmi doo koja se sastoji uglavnom od nekretnine koju izdajemo. Firma nema dugova. Nema ni dobiti, u stvari kapital se pomalo smanjuje jer je firma obično na kraju godine u blagom minusu prvenstveno zbog amortizacije. Kako udjeličar može doći do novca? Početna ideja nam je bila da prodamo tu jednu nekretninu-poslovni objekat sa zemljom, a onda da likvidiramo firmu i u procesu ono šta ostane na kraju likvidacionog postupka podjeli se udjeličarima. Odmah uz to pitanje, da li se na isplaćeno na kraju plaća ikakav porez bilo kome?
Alternativa ovome bi bila prodaja firme, ne bi se dakle prodavala nekretnina niti bi se išlo u likvidaciju nego bi se prodali udjeli ili firma komplet. E sad i tu ima dilema i nepoznanica. Pretpostavljam da bi u tom slučaju svaki pojedinačni udjeličar prodao svoj udio kupcu gdje bi se prethodno moralo ponuditi ostalim udjeličarima u firmi pa tek kad oni odbiju kupio bi kupac, tzv pravo preče kupnje. E sad čuo sam i drugu varijantu da se može na skupštini odlučiti da se proda firma kao cjelina (mada u to ne vjerujem jer to bi značilo da možeš prodati i udio onog koji je npr protiv). Kakva je u ovom slučaju situacija sa plaćnjem nakanada poreza i sl. Da li udjeličar plaća išta državi ako proda svoj udio? Koliko znam kad prodaš dionicu u dd firmi ne plaća se ništa.
U cjelini ova varijanta se prodajom udjela čini mi se brža i jednostavnija jer se ne prolazi kroz likvidacioni postupak, međutim ne bih želio da odabirom te alternative "naletimo" na neke neplanirane poreze ili neke druge obaveze.
Molio bih za savjet ili iskustvo onoga ko je to već prošao ili ko je dobro upućen. Znam da je kompleksno i da je mnogo pitanja ali možda neko može da rasvijetli bar neki aspekt.
doo likvidacija ili prodaja udjela
Moderator: anex
-
HelaS
#2 Re: doo likvidacija ili prodaja udjela
Nekretnina koju izdajete, je li naknadno nabavljena, ili je dio osnivačkog kapitala osnivača, više vas zajedno, ili nečiji pojedinačno?
Uvijek postoje porezi, i ne mogu se i ne smiju izbjegavati.
Uvijek postoje porezi, i ne mogu se i ne smiju izbjegavati.
-
montypython2000
#3 Re: doo likvidacija ili prodaja udjela
Nekretnina je tu od nastanka društva, radi se o privatizaciji od prije 20 ak godina. Dio predratne firme, većina udjeličara su bivši radnici a dio su novi koji su udio stekli u javnoj privatizaciji. Bilo je tu još par manjih nekretnina u poludevastiranom stanju koje smo prodali prije 10 ak godina, u početku je bilo i nešto mašina ali je to bilo zastarjelo i prije privatizacije, devastirano u ratu itd i sl. U svakom slučaju kapital je trenutno niži nego u trenutku privatizacije a firma bi se prodala približno po trenutnoj knjigovodstvenoj cijeni.
Što se tiče poreza pitao sam isključivo da vidim koja je opcija povoljnija a to je ona sa manje poreza ili nikako, ne radi se o izbjegavanju poreza u smislu nekakvog kriminala nego o želji da legalno i legitimno prođemo bez nepotrebnog "deranja", nije mi luda želja da svoj rad i imovinu poklanjam nesposobnoj administraciji da bi mogla da se voza u novim audijima od 150 hiljada. Kako rekoh, kad prodaješ dionicu u dd nema nikakvih poreza ili bar ja ne znam za njih, zato i pitam je li isto sa udjelima u doo.
Što se tiče poreza pitao sam isključivo da vidim koja je opcija povoljnija a to je ona sa manje poreza ili nikako, ne radi se o izbjegavanju poreza u smislu nekakvog kriminala nego o želji da legalno i legitimno prođemo bez nepotrebnog "deranja", nije mi luda želja da svoj rad i imovinu poklanjam nesposobnoj administraciji da bi mogla da se voza u novim audijima od 150 hiljada. Kako rekoh, kad prodaješ dionicu u dd nema nikakvih poreza ili bar ja ne znam za njih, zato i pitam je li isto sa udjelima u doo.