Doniranje organa u BiH
-
Civitas3gym
#1 Doniranje organa u BiH
Dragi građani,
Mi smo članovi sekcije Civitas Treće gimnazije u Sarajevu i ove godine se bavimo problemom doniranja organa u našoj zemlji. Svjedoci smo brojnih tragičnih situacija u kojima mnogi ljudi gube svoj život zbog pomoći koju nažalost ne mogu dobiti zbog teške situacije u našoj zemlji. Interesuje nas šta vi mislite o ovoj temi te da li biste donirali organ kada bi nekome bio potreban?
Civitas team
Mi smo članovi sekcije Civitas Treće gimnazije u Sarajevu i ove godine se bavimo problemom doniranja organa u našoj zemlji. Svjedoci smo brojnih tragičnih situacija u kojima mnogi ljudi gube svoj život zbog pomoći koju nažalost ne mogu dobiti zbog teške situacije u našoj zemlji. Interesuje nas šta vi mislite o ovoj temi te da li biste donirali organ kada bi nekome bio potreban?
Civitas team
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2 Re: Doniranje organa u BiH
Moji organi su previše dragocjeni da bi ih neko drugi nosio u svom tijelu tako da je moj odgovor apsolutno ne !!!
Dakako da se nadovežem na civitas i kažem da je to čisto gubljenje vremena.
Dakako da se nadovežem na civitas i kažem da je to čisto gubljenje vremena.
-
bebeSa
#3 Re: Doniranje organa u BiH
Zbunih se, dvije teme....
Ja bih rado bila donator ali nisam sigurna da moji organi ista vrijede!
Ja bih rado bila donator ali nisam sigurna da moji organi ista vrijede!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#4 Re: Doniranje organa u BiH
Ne vjerujem bh. ljekarima da me nebi usmrtili poluživog, samo da dođu do mojih bubrega, rožnjača, ''srceta'', kože i šta ti ja znam čega sve ne. Ne, hvala, ne bih donirao svoje dijelove tijela dok je ovakvo stanje u društvu, državi....
- minjonja
#5 Re: Doniranje organa u BiH
tebi stvarno nije lahko kad moras izac iz stana.PipiDugaDevetka wrote:Ne vjerujem bh. ljekarima da me nebi usmrtili poluživog, samo da dođu do mojih bubrega, rožnjača, ''srceta'', kože i šta ti ja znam čega sve ne. Ne, hvala, ne bih donirao svoje dijelove tijela dok je ovakvo stanje u društvu, državi....
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#6 Re: Doniranje organa u BiH
Jednostavno, ne vjerujem u ovaj sistem, prvo državni, pa onda zdravstveni sistem. Iskusio sam bratovu smrt. Kada je popio dva-tri gutljaja HCl, pa su se vježbali na njemu, trenirali oživljavanje, strujne šokove mu na srce priključivali samo da uvježbaju. A i on, i ti medicinski radnici su znali da mu pomoći nema i da umire.
Ne vjerujem niti jednom ljekaru.
Ne vjerujem niti jednom ljekaru.
- de facto.
- Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.
#7 Re: Doniranje organa u BiH
Je li to teško prošetati po gradu i napraviti anketu?Eh otkad su ankete otišle dovraga.....
- de facto.
- Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.
#8 Re: Doniranje organa u BiH
Ko vam vodi tu sekciju? 
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#9 Re: Doniranje organa u BiH
Apsolutno DA.
Bilo bi sebično da u slučaju ne daj bože nekom od mojih najmilijih zatreba organ i ja očekujem donora, a protivnik sam doniranja.
Bilo bi sebično da u slučaju ne daj bože nekom od mojih najmilijih zatreba organ i ja očekujem donora, a protivnik sam doniranja.
-
zvrk
#10 Re: Doniranje organa u BiH
za života - srodniku
nakon života - za i moji srodnici imaju uputstva kako postupiti u slucaju da zatreba,
ali ne i za donorsku karticu jer kako cujem - ti podaci su dostupni kojekakvim zemljama - kroz paze podataka.
i onda neki bogati rus plati nekome da dobije podatke o bubregu koji bas njemu treba
i mene pojede mrak ako je to moj bubreg
paranoja ili ne - protiv donorske kartice i uvodjenja u bazu podataka donora
nakon života - za i moji srodnici imaju uputstva kako postupiti u slucaju da zatreba,
ali ne i za donorsku karticu jer kako cujem - ti podaci su dostupni kojekakvim zemljama - kroz paze podataka.
i onda neki bogati rus plati nekome da dobije podatke o bubregu koji bas njemu treba
- ho oponopono
#11 Re: Doniranje organa u BiH
...ma može samo recite koji organ treba?! 
- starii
#12 Re: Doniranje organa u BiH
Civitas3gym wrote:Dragi građani,
Civitas team
djeco haj razgulite sa neta, ni hljeba se ne znate najesti a govorite o doniranju, ko da je donirati organ otici na trafiku i traziti zvake..nego pametnije vam je uzet u ruke Tolstoja i čitati...
-
fixer
#13 Re: Doniranje organa u BiH
Lijepo ponasanje, nema sta.starii wrote:Civitas3gym wrote:Dragi građani,
Civitas team
djeco haj razgulite sa neta, ni hljeba se ne znate najesti a govorite o doniranju, ko da je donirati organ otici na trafiku i traziti zvake..nego pametnije vam je uzet u ruke Tolstoja i čitati...
- kadinica
#14 Re: Doniranje organa u BiH
potpiszvrk wrote:za života - srodniku
-
torotan
#15 Re: Doniranje organa u BiH
Da ozivim zanimljivu temu a i da se malo zakopamo u pravnu regulisanost teme.
Zašto ne? Jesi li ikad razmišljao da tebi zatreba ili nekom tvom? Klasično razmišljanje je da se to meni nikad neće desiti. U slučaju potrebe , snaći ću se.
Zar nije logično da dobrovoljni donator organa ima jednom godišnje besplatan pregled i sve nalaze krvi? Zar nije logično da isti taj donator ima popusta na liječničke preglede? Zar nije logično da donator ima prednost i u eventualnom primanju organa?
Zašto ne? Jesi li ikad razmišljao da tebi zatreba ili nekom tvom? Klasično razmišljanje je da se to meni nikad neće desiti. U slučaju potrebe , snaći ću se.
Zar nije logično da dobrovoljni donator organa ima jednom godišnje besplatan pregled i sve nalaze krvi? Zar nije logično da isti taj donator ima popusta na liječničke preglede? Zar nije logično da donator ima prednost i u eventualnom primanju organa?
- triconja
#16 Re: Doniranje organa u BiH
Ode ti sa zahtjevima ko austrougarska onomad srbiji kad je poslala fermantorotan wrote:Da ozivim zanimljivu temu a i da se malo zakopamo u pravnu regulisanost teme.
-
torotan
#17 Re: Doniranje organa u BiH
Ne znam. Mislim da tema zasluzuje malo dublju analizu. O LBGT populaciji smo u stanju raspravljat mjesecima , a od svega toga nemamo ni u dzep ni iz dzepa. O ovome sto ti djetetu sutra moze zivot spasit potrošimo tri riječi :"Jebo ti to" !
- Nastasia
#18 Re: Doniranje organa u BiH
Apsolutno sam za.torotan wrote:Da ozivim zanimljivu temu a i da se malo zakopamo u pravnu regulisanost teme.
Kad umreš i crvi te izjedu svejedno ti je ja l' imo pluća ja l' nemo. A recimo, ako si bio relativno zdrava osoba i ako ti organi nisu uništeni tokom recimo nesreće zbog koje si stradao onda se 4-5 ljudi može možda i spasiti zbog tvojih organa.
Za života bih dala braći i samo braći. Nisam toliki baš altruista
-
moonca
#19 Re: Doniranje organa u BiH
Onda ti nisi donator vec -razmjena dobara(barter) - tako nekako.triconja wrote:Ode ti sa zahtjevima ko austrougarska onomad srbiji kad je poslala fermantorotan wrote:Da ozivim zanimljivu temu a i da se malo zakopamo u pravnu regulisanost teme.
Zar nije logično da dobrovoljni donator organa ima jednom godišnje besplatan pregled i sve nalaze krvi? Zar nije logično da isti taj donator ima popusta na liječničke preglede? Zar nije logično da donator ima prednost i u eventualnom primanju organa?![]()
![]()
Zasto bi imao te povlastice?
-
torotan
#20 Re: Doniranje organa u BiH
Zašto bi neko ko daje bio u prednosti u odnosu na onoga što kaze "jebo ti to"?
Zasto se osjećaš duznikom prema onome ko ti je već jednom pomogao? Zasto uopste osjećati zahvalnost prema nekom ko će ti sutra tebi ili nekom tvom spasiti zivot?
Koliko ovaj tvoj post oslikava mentalitet kasabe...
Zasto se osjećaš duznikom prema onome ko ti je već jednom pomogao? Zasto uopste osjećati zahvalnost prema nekom ko će ti sutra tebi ili nekom tvom spasiti zivot?
Koliko ovaj tvoj post oslikava mentalitet kasabe...
- ibi
#21 Re: Doniranje organa u BiH
Misljenja sam da zakon treba biti kao u Hrvatskoj.
da svi doniraju, osim onih koji su potpisali da nece da doniraju nakon smrti.
Na taj nacin Hrvatska je sda na prvom mjestu u EU po statistici doniranja.
(p.s. ljudima je mrsko otici potpisat, a niko i ne zna kad ce poginut npr).
-
torotan
#22 Re: Doniranje organa u BiH
Mislim da u vecini zemalja te pitaju prilikom izdavanja vozačke dozvole ili lične karte. Postoje zemlje koje predpostavljaju saglasnost a u nekima ti moraš izričito reći da si saglasan.ibi wrote:Misljenja sam da zakon treba biti kao u Hrvatskoj.
Ljudi misle ako potpišu da će ih neko drogirat odvest u hotel i izvadit bubreg. Mislim da je prije svega kulturološko pitanje, jer ne mislim da ikom igra ulogu šta će bit sa njegovim tijelom poslije smrti. Činjenica da mozda mozeš spasiti nečiji zivot moze biti samo nešto pozitivno.
Uzgred, koli procenat populacije BiH je dobrovoljni davalac krvi?
- petunija
#23 Re: Doniranje organa u BiH
Gdje se kod nas može potpisati donorska kartica?
-
lajkujMe
#24 Re: Doniranje organa u BiH
Imam licno iskustvo s doniranjem u BIH, prvo kao prvo kod nas kulturoloska i tkz religiozna mantra je direktni krivac za hiljade tesko bolesnih ljudi i smrti u nasem drustvu. Vjerovali ili ne doniranje organa u BIH za umrlog je vrlo jednostavan ovo govorim iz perspektive porodice umrlog.
Ne zelim ulaziti blize u moj slucaj u svakom slucaju dovoljno je da znate da su 4 zivota spasena odlukom licno mene da dopustim doniranje organa 2 covjeka ne moraju vise na dijalize, jedna osoba je zadrzala vid a cetvrta dobila jetru. Moglo se i jos spasiti da kod nas rade transplantaciju srca i pluca....
E sad zamislite to cetvero ljudi je prezivjelo i zivi normalan zivot danas samo zbog dobrote i odgovornosti familije umrlog.
Da nisam to uradio crvi bi pojeli sve te organe!
Dovoljno je na CUM naglasiti da bi zeljeli dati saglasnost za transplantaciju i odmah ce vam dati tim ljekara koji ce vam sve vrlo detaljno objasniti. Vase je samo da naon svih priprema potpisete dopustenje.
Ne dopustite da sok i tuga savlada zdrav razum spasite na hiljade zivota
Ne zelim ulaziti blize u moj slucaj u svakom slucaju dovoljno je da znate da su 4 zivota spasena odlukom licno mene da dopustim doniranje organa 2 covjeka ne moraju vise na dijalize, jedna osoba je zadrzala vid a cetvrta dobila jetru. Moglo se i jos spasiti da kod nas rade transplantaciju srca i pluca....
E sad zamislite to cetvero ljudi je prezivjelo i zivi normalan zivot danas samo zbog dobrote i odgovornosti familije umrlog.
Dovoljno je na CUM naglasiti da bi zeljeli dati saglasnost za transplantaciju i odmah ce vam dati tim ljekara koji ce vam sve vrlo detaljno objasniti. Vase je samo da naon svih priprema potpisete dopustenje.
-
TRANCE
#25 Re: Doniranje organa u BiH
Svaka čast. Međutim, pored vjerske zatucanosti, u BiH je i korupcija najveća prepreka, tako da ljudi imaju strah da ako potpišu doniranje, da ih u slučaju bolesti doktori i sestre prijevremeno ne sahrane za 20 milja mita u koverti kako bi se onome ko potplati presadio organ umrlog. A budući da u istoriji BiH nikad nijedan doktor nije odgovarao za smrt pacijenta, takav scenarij je sasvim moguć. Pri tome ne mislim da mu bukvalno ubace cijanid u infuziju, već da ga sahrane nedjelovanjem, npr. odgađaju mu operaciju (izgovori kreči se sala ili hirurg zauzet), ne propišu adekvatne lijekove, ne urade adekvatnu dijagnostiku (aparat u kvaru) itd. Godinama su prijevremeno sahranjivali pacijente ako im ne daju mito, ne znam što bi bilo obrnuto ako im mito da neko drugi kome organ treba?lajkujMe wrote:Imam licno iskustvo s doniranjem u BIH, prvo kao prvo kod nas kulturoloska i tkz religiozna mantra je direktni krivac za hiljade tesko bolesnih ljudi i smrti u nasem drustvu. Vjerovali ili ne doniranje organa u BIH za umrlog je vrlo jednostavan ovo govorim iz perspektive porodice umrlog.