DONIRANJE ORGANA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PR80.

#1 DONIRANJE ORGANA

Post by PR80. »

Znate li npr da jedino osobe koje podlegnu/ umru zbog pozljeda u glavi prouzrokovane u nesreci (npr saobracajna nesreca), tromboze ili mozdano krvarenje mogu donirati svoje organe?
Isto tako je preduslov da smrt nastupi dok je pacijenat smjesten u bolnici.
7 organa se moze donirati: srce, 2 pluca, 2 bubrega, jetra i pancreas/ gusteraca.

Ne znam kakvi su postupci u Bosni sto se tice doniranja organa i bas me interesuje da ako neko zna da javi, isto tako se pitanje odnosi i na osobe sirom cijelog svijeta.
Koliko bolnica u Bosni ima koje imaju medicinske instrumente za tu proceduru/ postupak?

Interesuje me isto tako sta vi mislite o doniranju organa?
T

Post by T »

Mislim da je to veoma humana stvar.
Qler

Post by Qler »

T wrote:Mislim da je to veoma humana stvar.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

U mom medicinskom žurnalu stoji da sam donator...
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

humana stvar jeste, zaista,
ali loše je u svemu to što niko pouzdano ne zna,
npr. ako se desi neka nesreca u kojoj je donator žrtva,
kakva će onda biti motivacija ljekara za dobar ishod intervencije :cry:

:?
_BaykoNoor_

Post by _BaykoNoor_ »

@PR80

Zaboravila si napomenuti i roznjacu oka koja se isto tako moze donirati.
Sto se tice tvog pitanja postoji donatorska mreza BiH koja koordinira i spovodi ove akcije. U BiH je jos na snazi stari zakon koji kaze da su kadavericni transplantati (transplantacija sa mrtvog davaoca) neprihvatljivi, te se jedino moze uzeti organ zdrave osobe koja je voljna biti donatorom.
Inace, bolnice u kojima ja znam da se moze izvrsiti eksplantacija (vadjenje) organa davaoca jesu Klinicki centri u Sarajevu, Tuzli i Banjaluci. Moguce je da se isto moze uraditi i u Mostaru mada nisam siguran.
Za samo uzimanje transplantata sa kadavera neophodno je da se verifikuje mozdana smrt sto potvrdjuje komisija sastavljena od nekoliko specijalista. Nakon toga se moze pristupiti uzimanju organa.
Sto se tice samog davanja organa mislim da je to jako humano, posebice jer su liste cekanja na organe jako duge i cesto se organi posudjuju izmedju nacionalnih donatorskih mreza. Spasiti nekome zivot, veliko je djelo. Jos vece postaje kada se to plati zivotom. Tako davaoci nisu samo humanisti, vec postaju heroji. Oni pravi.
pitt

Post by pitt »

PA bilo je slucajeva kada su familije nastradalih donatora tuzile bolnice jer po njihovom misljenju nisu ucinili sve za spas tih nesrecnika. Jebiga, bolnica klepa pare na jetrama i bubrezima :D
white_sugar

Post by white_sugar »

pitt wrote:PA bilo je slucajeva kada su familije nastradalih donatora tuzile bolnice jer po njihovom misljenju nisu ucinili sve za spas tih nesrecnika. Jebiga, bolnica klepa pare na jetrama i bubrezima :D
nekada sta god da uradis za porodicu nije dovoljno. :sad: nikada nisam vidjela organ bank da ce se umjesati u njegu pacijenata-obicno cekaju ako bas nema nikakvog spasa za donora da se umjesaju. onda dolaze s svojom pricom. ali dok se to ne desi budno prate slucaj :shock:
pitt

Post by pitt »

AL haj ti to dokazi familiji :D Znas i sama da im je ovdje dusha tuziti jedni druge :D
white_sugar

Post by white_sugar »

znam ali je zalosno nekada kada vidis oko kakvih gluposti se tuze :-)
PR80.

Post by PR80. »

_BaykoNoor_ wrote:@PR80

Sto se tice tvog pitanja postoji donatorska mreza BiH koja koordinira i spovodi ove akcije. U BiH je jos na snazi stari zakon koji kaze da su kadavericni transplantati (transplantacija sa mrtvog davaoca) neprihvatljivi, te se jedino moze uzeti organ zdrave osobe koja je voljna biti donatorom.
uzimanje transplantata sa kadavera neophodno je da se verifikuje mozdana smrt sto potvrdjuje komisija sastavljena od nekoliko specijalista. Nakon toga se moze pristupiti uzimanju organa.
Sto se tice roznjace ja je nikad na spisku nisam vidjela ovdje, ali eto bas cu provjeriti zbog cega. Transplantacija sa mrtvog davaoca, ne samo da je zabranjena u Bosni, koliko ja znam i u ostatku svijeta (na Zapadu je zabranjeno).
mostarac

Post by mostarac »

U bosni ti je situacija ovakva. Mislim da je jedan momak ostao i dalje slijep jer nije bilo zakona pa mu nisu mogli donirati organ, a to je bilo prije jedno godinu dana. Ne znam jesu li u medjuvremenu donijeli zakon. Medjutim u Bosni bi to izgledalo ovako:
Ja potpisem da cu donirati organe nakon smrti, nekome od lokalnih mafijasa treba hitno organ, sluzbenica koja radi na cuvanju tih podataka je korumpirana i daje moje ime, a ja slucajno padam s Bosmalovog nebodera ili me pregazi tramvaj, eventualno me pojede mrak i ostavi pred kosevskom bolnicom.
U ovakvoj drzavi ni lud se ne bi odlucio na korak da potpisem da cu nakon smrti dati organe, jer ne bi doceko Novu godinu.
PR80.

Post by PR80. »

Ne znam kakva je situacija u BiH i upravo zbog toga pitam.
Ovdje npr (Norveska) je tako da npr ako sam se ja vec odlucila da budem donor uradim sljedece:
- Informisati najblize o odluci
- Ispuniti i potpisati donorsku karticu
Karticu je obavezno nositi sa sobom u slucaju nesrece (nikad se ne zna). Ovdje je to anonimno, znaci moja odluka i ja to sa sobom nosim tako da niko drugi ne mora uopste znati da sam ja donijela odluku o tome.
stella_k

Post by stella_k »

Bila bih vrlo sretna ako bi jedan dio mene, kad umre moje fizicko tijelo, pomogao nekom drugom da prezivi.
+od 13 godina

Post by +od 13 godina »

Eh ja ne dam ni jedan dijelic svog tijela... Previse sam dobar i zgodan da bi stogod dao.
Ma salim se, nek uzimaju sta hoce, samo ako sam mrtav :-)
hananah

Post by hananah »

Sta mislim? Redovno doniram krv vec godinama, i jedna sam od prvih u Sarajevu koja je registrirana za donaciju organa u slucaju moje smrti :)
PR80.

Post by PR80. »

stella_k wrote:Bila bih vrlo sretna ako bi jedan dio mene, kad umre moje fizicko tijelo, pomogao nekom drugom da prezivi.
Pomogli bi sigurno ako su tvoji organi zdravi.
Svi se mi bojimo da dodje do Nedaj Boze ali opet sto je sigurno sigurno: ispuni sHeme, posalji, registruj se i nadaj se da se ni tebi nece nista dogoditi a i da tvoji organi nece biti potrebni nekome.
_BaykoNoor_

Post by _BaykoNoor_ »

PR80. wrote:
_BaykoNoor_ wrote:@PR80

uzimanje transplantata sa kadavera neophodno je da se verifikuje mozdana smrt sto potvrdjuje komisija sastavljena od nekoliko specijalista. Nakon toga se moze pristupiti uzimanju organa.
Sto se tice roznjace ja je nikad na spisku nisam vidjela ovdje, ali eto bas cu provjeriti zbog cega. Transplantacija sa mrtvog davaoca, ne samo da je zabranjena u Bosni, koliko ja znam i u ostatku svijeta (na Zapadu je zabranjeno).
umro_je_mostar ti je objasnio kako je neko ostao bez oka jer nije mogao dobiti "nesto". to "nesto" je bila roznjaca koja je propala cekajuci odobrenje, a stvar se odigrala prosle godine.
kad sam napisao kadavericni transplantat mislio sam na klinicki mrtvu osobu. takvog davaoca nakon mozdane smrti na zivotu odrzavaju samo aparati.
inace, sa mrtvaca se ne moze nista presaditi. razlog? opsezne postmortalne promjene koje nastupaju na lesu.
sunday_morning

Post by sunday_morning »

_BaykoNoor_ wrote:inace, sa mrtvaca se ne moze nista presaditi. razlog? opsezne postmortalne promjene koje nastupaju na lesu.
nemoj biti tako siguran..
ipak se postmortalno moze raditi transplantacija...tacnije uzimanje organa sa mrtvog covjeka...ali najvise 2 sata poslije smrti (ako su naravno zadovoljeni svi uslovi, a postmortalne promjene nisu ugrozile organ)...uostalom evo malo detljnije ispod...

Donorska mreža u Bosni i Hercegovini (DMBH)

Početkom maja 2003. godine DMBH je upisana u Registar Udruženja kod Ministarstva pravde Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
Presađivanjem organa i tkiva danas se širom svijeta uspješno liječe mnogi teški bolesnici. U Bosni i Hercegovini se, za sada, radi samo presađivanje bubrega od živih davalaca čime se nikako ne mogu zadovoljiti potrebe brojnih osoba čiji život ovisi o darovanom bubregu, srcu, jetri, plućima...
Sredinom jula/srpnja, (12.VII 2004. godine) uspješno je promovisana Donorska mreža BiH u Sarajevu. Promotori su bili fra Marko Oršolić i Ibrahim Spahić. Potpisivanje donorskih kartica za građane Sarajeva je bilo organizovano na platou ispred Katedrale, a za građane Tuzle na Korzu u Tuzli. Oko hiljadu građana BiH je potpisalo donorske kartice, među kojima su bili (ugledne) javne ličnosti i mnogi ljekari.

Informacije o Donorskoj mreži BiH možete dobiti na brojeve telefona:
035 239-426, 035 303-307 Prof. Dr. Enisa Mešić, predsjednik DMBH
033 269-071 Doc. Dr. Halima Resić, koordinator DMBH,
036 341-955 Dr. Slavica Čorić, koordinator DMBH i
051 215-211 Prim. Dr. Ivo Komljenović, koordinator DMBH.

Ako želite saznati više o darivanju organa i tkiva obratite se Donorskoj mreži u Bosni i Hercegovini na telefone: 035 239426 i 035 303307, posjetite web stranicu: www.undt.ba, ili se obratite najbližem uredu Crvenog križa/krsta/polumjeseca.

Darivanje organa i tkiva u svrhu liječenja oboljelih u Bosni i Hercegovini je zakonski regulirano

Na mnogobrojnim press konferencijama rečeno je da su donorske kartice legalne i da je darivanje organa i tkiva u svrhu liječenja oboljelih u BiH zakonski regulirano. Kako je navedeno to je učinjeno i objavljeno u Službenom listu Bosne i Hercegovine u navedenim zakonskim odredbama:
- Zakon o uslovima za uzimanje i presađivanje dijelova ljudskog tijela (SI. list
BiH 2/02 i 13/94); Zakon preuzet iz nekadašnje SFRJ Službeni list broj 63/90 i 22/91
- Pravilnik o uslovima za rad zdravstvenih organizacija koje obavljaju poslove uzimanja, presađivanja, obrade, tipizacije i čuvanja dijelova ljudskog tijela (SI. list BiH 2/92 i 13/94); Ovaj pravilnik je preuzet kao Republički Zakon iz Sl. list SFRJ br. 63/90 i 22/91
- Pravilnik o pobližim medicinskim kriterijima, načinu i postupku utvrđivanja smrti osobe kojoj se dijelovi tijela mogu uzimati radi presađivanja (SI. list BiH 2/92 i 13/94)

Funkcija donatorske kartice?

U isto vrijeme stavljen je pod znak pitanja opravdanost postojanja donorske mreže. U BiH ne postoji zakon koji odobrava uzimanje organa s mrtvog tijela tako da donatorske kartice nemaju nikakvu funkciju.
U slučaju smrti osobe koja ima donatorsku karticu organi se ne mogu uzeti jer ne postoji zakon koji to odobrava. U BiH se mogu raditi transplantacije organa samo sa živih donatora.

U septembru zakon o doniranju organa

Donatorska mreža za davanje unutarnjih organa s mrtvih tijela u Bosni i Hercegovini je osnovana u maju 2003. godine. Inicijativu su pratili plakati oblijepljeni po svim bolnicama ˝Kad odete ostavite trag života˝.
Ta oblast, međutim, nije zakonom uređena. Po dostupnim informacijama, postignut je konsenzus s vjerskim zajednicama.
U septembru/rujnu se očekuje prihvaćanje zakona kojim bi se uredilo da se uzimaju organi s tijela mrtvih osoba koje su na to pristale.
Prodaja i kupovina organa i tkiva je apsolutno zabranjena prema ˝Human Organ Transplants Act˝ iz 1989. godine i u Bosni i Hercegovini je krivično djelo.

Ako neko ko je potpisao donorsku karticu promijeni svoju odluku da ne želi biti darovatelj organa tada treba obavijestiti ustanovu u koju je registriran. Ustanova je dužna uništiti donorsku kartica i o tome obavijestiti rodbinu i prijatelje.

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... php?id=207
...............................................................................................................................

ja se samo bojim nasih poroznih sistema...zakonodavnog prije svega, pa korupcije, a bogami i neprofesionalnosti koje ima najvise tamo gdje bi je najmanje mogli ocekivati...ipak, ja sam optimisticna, mislim da je jako humana stvar i vjerujem da ce ovo ipak kod nas funkcionirati...terba samo na vrijeme izvrsiti sve prirpeme, stvoriti uslove i sto je najbitnije...educirati stanovnistvo, objasniti ljudima. u biti vrlo skoro mozemo ocekivati velike kampanje info+edu, barem tako najavaljuju.
PR80.

Post by PR80. »

Pa i ovdje se postmortalno moze raditi transplantacija.... ne znam sad tacno koliko vremena poslije smrti.

Vjerujem da su svugdje u svijetu stroge medicinske procedure da bi se utvrdilo da mozak ne dobija krv i da je aktivnost mozga prekinut (kad su u pitanju pacijenti, tj donori pod respiratorom). Da bi se sve to utvrdilo slika se mozak, tj angiografija mozga, i na takav nachin se utvrdi da je elektricna aktivnost prekinuta.
_BaykoNoor_

Post by _BaykoNoor_ »

sunday_morning wrote:nemoj biti tako siguran..
ipak se postmortalno moze raditi transplantacija...tacnije uzimanje organa sa mrtvog covjeka...ali najvise 2 sata poslije smrti (ako su naravno zadovoljeni svi uslovi, a postmortalne promjene nisu ugrozile organ)...uostalom evo malo detljnije ispod...
znam kako se vrse i eksplantacija i transplantacija organa. pod "mrtvacem" u svom postu sam mislio na tijelo koje je vec duze mrtvo od nekoliko sati. ipak, hvala ti na ovim informacijama o donatorskoj mrezi BiH jer su zbilja vrijedna informacija u moru zabluda.
@PR 80
transplantacija se moze poceti kada se verificira mozdana smrt. inace je to pojam kojim se oznacava prestanak elektricne aktivnosti medjumozga. i to se potvrdjuje elektroencefalografijom, ne angiografijom. drugom bi se metodom naime izmjerio protok krvi kroz mozak. negativan EEG (elektroencefalogram) znaci da je mozak nepovratno mrtav i ovo stanje mora potrajati najmanje 24 sata da bi se od donatora uzeo organ.
PR80.

Post by PR80. »

_BaykoNoor_ wrote:
sunday_morning wrote:nemoj biti tako siguran..
znam kako se vrse i eksplantacija i transplantacija organa. pod "mrtvacem" u svom postu sam mislio na tijelo koje je vec duze mrtvo od nekoliko sati. ipak, hvala ti na ovim informacijama o donatorskoj mrezi BiH jer su zbilja vrijedna informacija u moru zabluda.
@PR 80
transplantacija se moze poceti kada se verificira mozdana smrt. inace je to pojam kojim se oznacava prestanak elektricne aktivnosti medjumozga. i to se potvrdjuje elektroencefalografijom, ne angiografijom. drugom bi se metodom naime izmjerio protok krvi kroz mozak. negativan EEG (elektroencefalogram) znaci da je mozak nepovratno mrtav i ovo stanje mora potrajati najmanje 24 sata da bi se od donatora uzeo organ.
Da bi se potvrdio prestanak elektricne aktivnosti mozga potvrdjuje se i elektroencefalografijom a i angiografijom (angiografija se radi na pacijentima kad su doktori 100 % sigurni, a inace EEG da bi potvrdili klinicku smrt).
Za vrijeme tj. kada uzimaju od donatora organ/e, kao sto sam vec prije napisala, nisam sigurna.
Post Reply