Donacija za Wikipediu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
славянин

#1 Donacija za Wikipediu

Post by славянин »

Na dosta drustvenih mreza i foruma se trenutno vodi akcija skupljanja donacija kako bi upravitelji wikipedije uspjeli da skupe dovoljno novca za funkcionisanje stranice i troskove odrzavanja,cilj je da se izbjegne podlaganje uticajima razlicitih interesa (cenzura i soft power lobiranja) kao i uvodjenje reklama.

Pomozite wikipediju mislim da je svi koristimo i da nas je naucila mnogim stvarima ta svjetska riznica znanja.

https://donate.wikimedia.org/wiki/Ways_to_Give :bih:
Last edited by славянин on 16/12/2018 20:55, edited 2 times in total.
cyprus

#2 Re: Donacija za Wikipediu

Post by cyprus »

Ako doniram, jel mogu bit siguran da od toga neće imat koristi ovi što uređuju bs, hr i sr wikipediju? :)
karanana

#3 Re: Donacija za Wikipediu

Post by karanana »

dacu im kitu. ja kad nesto trazim na googlu, ne pamtim kad sam bio usmjeren na wikipediu.
i sta znaci njihova nezavisnost? i nezavisnost od cega? sto ce mi na primjer o ratu 92-95 umjesto neke drzave pisati neki ciko iz svoje sobe na nacin na koji on to vidi? i za to da dam pare?
славянин

#4 Re: Donacija za Wikipediu

Post by славянин »

cyprus wrote:Ako doniram, jel mogu bit siguran da od toga neće imat koristi ovi što uređuju bs, hr i sr wikipediju? :)
Mozes je i ti uredjivati mislim jel. Ne znam ovo je iz mog licnog iskustva ne vezano za historiju ali znam koliko puta sam ja citao clanke sa wikipedije i mnogo sta naucio.

Inace ko oce taj ce i dati ko nece taj ce doprinjeti covjecanstvu cuclanjem jos jedne shishe ili necim slicnim i svi sretni :)
PeppermintSA

#5 Re: Donacija za Wikipediu

Post by PeppermintSA »

karanana wrote:dacu im kitu. ja kad nesto trazim na googlu, ne pamtim kad sam bio usmjeren na wikipediu.
i sta znaci njihova nezavisnost? i nezavisnost od cega? sto ce mi na primjer o ratu 92-95 umjesto neke drzave pisati neki ciko iz svoje sobe na nacin na koji on to vidi? i za to da dam pare?
To je mit

Sve sto se napise mora se potkrijepiti izvorima. Govorim o engleskoj Wikipediji.
Naslovnica

#6 Re: Donacija za Wikipediu

Post by Naslovnica »

Očito je da imaju problema s finansiranjem.
Moja donacija bi im kratkoročno pomogla, ali očito da taj način finanairanja (doniranje) neće dugoročno gledano riješiti njihov problem.
8-)
geralt

#7 Re: Donacija za Wikipediu

Post by geralt »

Naslovnica wrote:Očito je da imaju problema s finansiranjem.
Moja donacija bi im kratkoročno pomogla, ali očito da taj način finanairanja (doniranje) neće dugoročno gledano riješiti njihov problem.
8-)
Za Wikipediju kakva danas postoji donacije korisnika, date slobodno i bez obaveza, su jedini moguci nacin finansiranja. Ako uvedu clanarine ili ogranice broj besplatnih clanaka, citav princip pada u vodu. Ako pocnu traziti finansiranje od vlada, kompanija ili nekih organizacija, gube nezavisnost. Sto bi rekao Don Vito Corleone, "Someday, and that day may never come, I will call upon you to do a service for me..."
Naslovnica

#8 Re: Donacija za Wikipediu

Post by Naslovnica »

geralt wrote:
8-)
Za Wikipediju kakva danas postoji donacije korisnika, date slobodno i bez obaveza, su jedini moguci nacin finansiranja. Ako uvedu clanarine ili ogranice broj besplatnih clanaka, citav princip pada u vodu. Ako pocnu traziti finansiranje od vlada, kompanija ili nekih organizacija, gube nezavisnost. Sto bi rekao Don Vito Corleone, "Someday, and that day may never come, I will call upon you to do a service for me..."
Reklame?
ioannes

#9 Re: Donacija za Wikipediu

Post by ioannes »

PeppermintSA wrote:
karanana wrote:dacu im kitu. ja kad nesto trazim na googlu, ne pamtim kad sam bio usmjeren na wikipediu.
To je mit

Sve sto se napise mora se potkrijepiti izvorima. Govorim o engleskoj Wikipediji.
to sto ti tvrdis je veliki mit.
Wikipedia je postala teren za velike manipulatore i denuncijatore.
tu ti ne koriste izvori...

jedino rjesenje je zabraniti pisanje o politici i geostrategiji. ostale teme su manje vise ok
geralt

#10 Re: Donacija za Wikipediu

Post by geralt »

Naslovnica wrote:
geralt wrote:
8-)
Reklame?
Ako uvedu reklame, onda SEO postaje jako bitan, i editori vise nece moci pisati sta hoce i kako hoce. Plus sto im Google vise nece davati preferencijalni tretman u pretragama ako mu postanu konkurencija.
ioannes

#11 Re: Donacija za Wikipediu

Post by ioannes »

geralt wrote: i editori vise nece moci pisati sta hoce i kako hoce.
editori ne pisu sta hoce i kako hoce...zaboravi to.
barem ne sto se tice politickih tema
PeppermintSA

#12 Re: Donacija za Wikipediu

Post by PeppermintSA »

ioannes wrote:
PeppermintSA wrote:
To je mit

to sto ti tvrdis je veliki mit.
Wikipedia je postala teren za velike manipulatore i denuncijatore.
tu ti ne koriste izvori...

jedino rjesenje je zabraniti pisanje o politici i geostrategiji. ostale teme su manje vise ok
Da, da

Wikipediju zapravo vode salonci s iskljucivim ciljem da nametnu tezu o gradjanskom ratu, a ne agresiji 1992-1995 :lol:
mali jomu

#13 Re: Donacija za Wikipediu

Post by mali jomu »

dat cu im kurac, sve na wikipediji je zesci laznjak i supljak.....
cyprus

#14 Re: Donacija za Wikipediu

Post by cyprus »

славянин wrote:
cyprus wrote:Ako doniram, jel mogu bit siguran da od toga neće imat koristi ovi što uređuju bs, hr i sr wikipediju? :)
Mozes je i ti uredjivati mislim jel. Ne znam ovo je iz mog licnog iskustva ne vezano za historiju ali znam koliko puta sam ja citao clanke sa wikipedije i mnogo sta naucio.

Inace ko oce taj ce i dati ko nece taj ce doprinjeti covjecanstvu cuclanjem jos jedne shishe ili necim slicnim i svi sretni :)
Ja se slažem da je wikipedia super, i da se stvarno može dosta toga naučiti, ali to važi samo za englesku varijantu... Ove na domaćim jezicima su jedno obično govno...
paladinka

#15 Re: Donacija za Wikipediu

Post by paladinka »

Sad oko Bozica je normalno da se moli za donacije , tako i Wikipedija.
BarbaDue

#16 Re: Donacija za Wikipediu

Post by BarbaDue »

sa mojim cenerom i bez njega raznorazni idioti će izvrtati istoriju tako da od mene će dobiti donaciju u obliku kite!

edit: radije sabrati lovu i platiti lika koji će imati posao da 8 sati dnevno na svakom mogućem mjestu ispravlja krive drine i piše pravu istinu o BiH!
hAZNADAR

#17 Re: Donacija za Wikipediu

Post by hAZNADAR »

Dokle god je nasa historija tacna na engleskom, bosanskom, srpskohrvatskom,.... i pretpostavljam na svim ostalim jezicima osim na dva(znamo koja) - wiki je tacan izvor podataka. I zato zasluzuju donaciju makar i simbolicnu. Moja djeca su nebrojeno puta tu nasli informaciju o mnogim stvarima tokom skolovanja, ja svaki put kad sam gledao neki film o nekoj stvarnoj osobi, dogadjaju, grupi, projektu,.... virnuo malko na wiki da vidim sta ce biti na kraju. :D
TheMule

#18 Re: Donacija za Wikipediu

Post by TheMule »

Doniro sam par puta, zasluzili su, mozda cu i opet.
casanova123

#19 Re: Donacija za Wikipediu

Post by casanova123 »

Onaj gore ne voli wikipediju zbog historije BiH i "geopolitike" i toga sto svako moze da pise sta god hoce.. Wikipedija je zakon upravo zbog toga sto svako moze da pise i svi mi mozemo da prijavimo netacnu informaciju i da napisemo onako kako mislimo da jeste i sve to bude provjereno i promijenjeno..

Evo npr za jedan ovakav clanak: https://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_neural_network
Da nema wikipedije mozda bi googlao i googlao i ako ne bi htio da vjerujes tamo nekom bratu koji je to napisao na svom blogu, onda bi morao da kupis knjigu za koju obicno treba da se plati :P

Zato ako hocete da donirate, donirajte, a ako necete ili ne mozete, onda sutite i budimo svi zahvalni na onome sto imamo i na onome sto hiljade drugih ljudi radi za dzaba, odnosno za vece "dobro" u vidu edukacije i postojanosti informacija.
Thorgerson

#20 Re: Donacija za Wikipediu

Post by Thorgerson »

Joj boje se hoce l otic lova za ove nase budale, a vecina clanaka na nasim jezicima na wikipediji u projesku nekolik pasusa. :lol:

Takodjer, historija ovih nasih drzavica i inace sva tematika balkana je 0,0000000000000000000001% wikipedije.

:-)
zforumas

#21 Re: Donacija za Wikipediu

Post by zforumas »

Thorgerson wrote:Joj boje se hoce l otic lova za ove nase budale, a vecina clanaka na nasim jezicima na wikipediji u projesku nekolik pasusa. :lol:

Takodjer, historija ovih nasih drzavica i inace sva tematika balkana je 0,0000000000000000000001% wikipedije.

:-)
To ti samo govori o nama kakvi smo. Kontamo da se cio svijet vrti oko nas.
Post Reply