Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Na dosta drustvenih mreza i foruma se trenutno vodi akcija skupljanja donacija kako bi upravitelji wikipedije uspjeli da skupe dovoljno novca za funkcionisanje stranice i troskove odrzavanja,cilj je da se izbjegne podlaganje uticajima razlicitih interesa (cenzura i soft power lobiranja) kao i uvodjenje reklama.
Pomozite wikipediju mislim da je svi koristimo i da nas je naucila mnogim stvarima ta svjetska riznica znanja.
dacu im kitu. ja kad nesto trazim na googlu, ne pamtim kad sam bio usmjeren na wikipediu.
i sta znaci njihova nezavisnost? i nezavisnost od cega? sto ce mi na primjer o ratu 92-95 umjesto neke drzave pisati neki ciko iz svoje sobe na nacin na koji on to vidi? i za to da dam pare?
cyprus wrote:Ako doniram, jel mogu bit siguran da od toga neće imat koristi ovi što uređuju bs, hr i sr wikipediju?
Mozes je i ti uredjivati mislim jel. Ne znam ovo je iz mog licnog iskustva ne vezano za historiju ali znam koliko puta sam ja citao clanke sa wikipedije i mnogo sta naucio.
Inace ko oce taj ce i dati ko nece taj ce doprinjeti covjecanstvu cuclanjem jos jedne shishe ili necim slicnim i svi sretni
karanana wrote:dacu im kitu. ja kad nesto trazim na googlu, ne pamtim kad sam bio usmjeren na wikipediu.
i sta znaci njihova nezavisnost? i nezavisnost od cega? sto ce mi na primjer o ratu 92-95 umjesto neke drzave pisati neki ciko iz svoje sobe na nacin na koji on to vidi? i za to da dam pare?
To je mit
Sve sto se napise mora se potkrijepiti izvorima. Govorim o engleskoj Wikipediji.
Očito je da imaju problema s finansiranjem.
Moja donacija bi im kratkoročno pomogla, ali očito da taj način finanairanja (doniranje) neće dugoročno gledano riješiti njihov problem.
Naslovnica wrote:Očito je da imaju problema s finansiranjem.
Moja donacija bi im kratkoročno pomogla, ali očito da taj način finanairanja (doniranje) neće dugoročno gledano riješiti njihov problem.
Za Wikipediju kakva danas postoji donacije korisnika, date slobodno i bez obaveza, su jedini moguci nacin finansiranja. Ako uvedu clanarine ili ogranice broj besplatnih clanaka, citav princip pada u vodu. Ako pocnu traziti finansiranje od vlada, kompanija ili nekih organizacija, gube nezavisnost. Sto bi rekao Don Vito Corleone, "Someday, and that day may never come, I will call upon you to do a service for me..."
Za Wikipediju kakva danas postoji donacije korisnika, date slobodno i bez obaveza, su jedini moguci nacin finansiranja. Ako uvedu clanarine ili ogranice broj besplatnih clanaka, citav princip pada u vodu. Ako pocnu traziti finansiranje od vlada, kompanija ili nekih organizacija, gube nezavisnost. Sto bi rekao Don Vito Corleone, "Someday, and that day may never come, I will call upon you to do a service for me..."
karanana wrote:dacu im kitu. ja kad nesto trazim na googlu, ne pamtim kad sam bio usmjeren na wikipediu.
To je mit
Sve sto se napise mora se potkrijepiti izvorima. Govorim o engleskoj Wikipediji.
to sto ti tvrdis je veliki mit.
Wikipedia je postala teren za velike manipulatore i denuncijatore.
tu ti ne koriste izvori...
jedino rjesenje je zabraniti pisanje o politici i geostrategiji. ostale teme su manje vise ok
Reklame?
Ako uvedu reklame, onda SEO postaje jako bitan, i editori vise nece moci pisati sta hoce i kako hoce. Plus sto im Google vise nece davati preferencijalni tretman u pretragama ako mu postanu konkurencija.
To je mit
to sto ti tvrdis je veliki mit.
Wikipedia je postala teren za velike manipulatore i denuncijatore.
tu ti ne koriste izvori...
jedino rjesenje je zabraniti pisanje o politici i geostrategiji. ostale teme su manje vise ok
Da, da
Wikipediju zapravo vode salonci s iskljucivim ciljem da nametnu tezu o gradjanskom ratu, a ne agresiji 1992-1995
cyprus wrote:Ako doniram, jel mogu bit siguran da od toga neće imat koristi ovi što uređuju bs, hr i sr wikipediju?
Mozes je i ti uredjivati mislim jel. Ne znam ovo je iz mog licnog iskustva ne vezano za historiju ali znam koliko puta sam ja citao clanke sa wikipedije i mnogo sta naucio.
Inace ko oce taj ce i dati ko nece taj ce doprinjeti covjecanstvu cuclanjem jos jedne shishe ili necim slicnim i svi sretni
Ja se slažem da je wikipedia super, i da se stvarno može dosta toga naučiti, ali to važi samo za englesku varijantu... Ove na domaćim jezicima su jedno obično govno...
sa mojim cenerom i bez njega raznorazni idioti će izvrtati istoriju tako da od mene će dobiti donaciju u obliku kite!
edit: radije sabrati lovu i platiti lika koji će imati posao da 8 sati dnevno na svakom mogućem mjestu ispravlja krive drine i piše pravu istinu o BiH!
Dokle god je nasa historija tacna na engleskom, bosanskom, srpskohrvatskom,.... i pretpostavljam na svim ostalim jezicima osim na dva(znamo koja) - wiki je tacan izvor podataka. I zato zasluzuju donaciju makar i simbolicnu. Moja djeca su nebrojeno puta tu nasli informaciju o mnogim stvarima tokom skolovanja, ja svaki put kad sam gledao neki film o nekoj stvarnoj osobi, dogadjaju, grupi, projektu,.... virnuo malko na wiki da vidim sta ce biti na kraju.
Onaj gore ne voli wikipediju zbog historije BiH i "geopolitike" i toga sto svako moze da pise sta god hoce.. Wikipedija je zakon upravo zbog toga sto svako moze da pise i svi mi mozemo da prijavimo netacnu informaciju i da napisemo onako kako mislimo da jeste i sve to bude provjereno i promijenjeno..
Evo npr za jedan ovakav clanak: https://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_neural_network
Da nema wikipedije mozda bi googlao i googlao i ako ne bi htio da vjerujes tamo nekom bratu koji je to napisao na svom blogu, onda bi morao da kupis knjigu za koju obicno treba da se plati
Zato ako hocete da donirate, donirajte, a ako necete ili ne mozete, onda sutite i budimo svi zahvalni na onome sto imamo i na onome sto hiljade drugih ljudi radi za dzaba, odnosno za vece "dobro" u vidu edukacije i postojanosti informacija.