Donacija municije za Irak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Drinski

#51 Re: Donacija municije za Irak

Post by Drinski »

It_is_a_Leclerc wrote:Zanima me - znaju li pojedinci ovdje da oružje ima rok trajanja poslije kojeg se uništava ? i da li zna da je BiH dužna, kao i svaka zemlja, članica Partnerstva za mir, da viškove naoružanja uništi ?
Neka visak municije podijeli pripadnicima MUP-a radi obuke u bojevom gađanju, neka prodaju civilnom trzistu, neka prodaju i strancima...ne znam da li pojedinci znaju za ove opcije.
drndalo

#52 Re: Donacija municije za Irak

Post by drndalo »

homega wrote:
drndalo wrote:Vjerovatno se radi o nekoj turi koja na skladistu ne moze stajati jos dugo, pa bi se morala unistavati uskoro... .
Kako su JNA i TO održavale ovakvu municiju u svojim skladištima?
Ako su i na sta pazili (osim na "neprijatelje" koji ih odsvakud prisluskuju) u JNA, pazili su na formu i datume, posebno municije, posebno zajebanije municije... A i zemlja je imala puno vise, proizvodnje posebno, pa se moglo lakse popunjavati rupe koje ostanu u skladistu nakon izvlacenja starije municije novom...

Tipicno se takva municija izvozila putem direkcije za namjensku industriju ili tako nesto se zvala, cesto i objema sukobljenim stranama istovremeno (Irak-Iran), samo su pazili da se ovi ne sretnu usput... Drugi dio se koristio za bojeva gadjanja kao vid treniranja trupa, na vjezbama... Ili mislis da su ispucavali nove rakete, a stare 34 godine drzali u magacinima...?

Jos je lakse zamijeniti novim municiju koju sam proizvodis u zemlji, nego uvoznu, a i toga je bilo... Tipa Maverick raketa zrak-zemlja, kojih > 100 komada istice rok upotrebljivosti do kraja godine... Pa se napravi sicanje na nekom od poligona, politicari gledaju, generali gledaju, a piloti se foliraju i rokaju... Na Krivolaku (poligon u Makedoniji) se znalo odvijati visesedmicno bojevo gadjanje svim vrstama artiljerije, od jutra do mraka, snagama artiljerijskih diviziona, nekada i brigada... Tu se dakle radilo o hiljadama tona granata, raketa i mina...
Drinski wrote: Neka visak municije podijeli pripadnicima MUP-a radi obuke u bojevom gađanju, neka prodaju civilnom trzistu, neka prodaju i strancima...ne znam da li pojedinci znaju za ove opcije.
Ovdje se vjerovatno radi o "velikoj" municiji za duge cijevi, dakle 7.62 (CCCP i NATO standard) i 5.56 mm, pa je malo civilnih korisnika (osim u americi) koji to mogu koristiti legalno, a bogami i policijskih snaga, koje cesce imaju duge cijevi pistoljskog kalibra... Cak i da hoces izvesti u ameriku, i da to tamo neko hoce kupiti u kolicini par stotina tona, kako bi to prodao kada municiji istice rok za drzanje...? Nece je ni tamo niko kupiti u kolicini npr. 5000 metaka, i da ih sve izroka u mjesec-dva-tri dana, a da ne planira ostaviti barem 1/2-2/3 u steku za nekoliko godina...

Kao sto rekoh, ovakav plasman municije preko velikog brata otvara neke druge poslove, ali onima koji su pametni... Mi tu ne spadamo, na zalost... Kao sto je bila ona proizvodnja haubica 122mm za afganistansku vojsku prije par godina... I tu se tipicno zaradjuje ono sto se "pokloni" ovako...
Post Reply