Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

kojeime

#101 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by kojeime »

Ne ulazeci u to da li Dr. Pasha vrijedi 10KM ili ne jer ga nisam koristio, reci cu ovo:

1. Koristim trenutno Lush komplet za muskrace (krema za brijanje, sapun, sampon za kosu, sampon za tijelo i hidratantna krema) i nista posebno, Krema za brijanje mi se ne svidja, sampon za tijelo takodje, sampon za kosu i sapun je OK, hidratantna krema onako. Tako da po mom misljenju uzimati Lush kao jedinicu mjere, pa poredjenjem sa Lushom ocjenjivati kvalitet bilo kog drugog proizvoda, ukljucujuci Dr. Pasha, nema smisla, jer, mislim da Lush nije nikakva referenca.

2. Cijene vec odavno nisu mjerilo ni ulozenog rada i materijala, niti kvaliteta. Cijene su odavno formirane marketinski, ne objektivno. Dakle (govorim po jedinici proizvoda, znaci recimo da proizvodis 100.000 proizvoda i na primjer po jednom proizvodu imas slijedece troskove): kupis materijal za 10 Eura, platis radnika 10 Eura, troskovi razvoja 10 Eura, ostali troskovi 10 Eura, dakle ukupno 40 Eura, ali prodajes proizvod za 500 ili 1000 Eura. Zato sto imas ljudi koji kada im taj isti proizvod prodajes za 100 Eura nece da ga kupe, ali hoce da ga plate 1000 Eura. Pa kada drugi ljudi kod nekoga vide proizvod za koji svi znaju da kosta 1000 Eura, osoba koja ima taj proizvod dobija odredjen drustveni status, podrazumijeva se da pripada odredjenoj drustvenoj, ekonomskoj itd... grupi i na kraju samo ime proizvodjaca ima svoju vrijednost. E, to je tih 900 Eura razlike izmedju stvarnih troskova proizvodnje tog proizvoda plus velika zarada proizvodjaca i maloprodajne cijene koja ukljucuje ovaj marketinski element.

Hocu reci, kada se govori o cijeni nekog proizvoda tesko je pricati o realnim cijenama jer mnogo proizvoda ima realnu cijenu (troskove proizvodnje plus zarada proizvodjaca) mnogo manju nego sto je njihova maloprodajna cijena.

Sto znaci da je jedino ispravno razmisljanje to da neko postavi cijenu proizvoda, ko zeli da ga kupi neka kupi, ko ne zeli neka ne kupuje, ali taj sto je kupio ne znaci da je dobio kvalitet koji odgovara cijeni, a taj sto nije kupio ne znaci da je donio pametnu odlku jer mozda za manju cijenu kod drugog slicnog proizvoda zaista ne moze naci slican kvalitet, ma koliko je cijena prvog, skupljeg, proizvoda nerealno napuhana.
I

#102 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by I »

Sapun dr. pasha je jeftin kada usporediš sa gelovima za tusiranje koji su usput smece najveće. Iskljucivo se kupam sapunima vec godinama. Jedan sapun velicine kao dr.pasha ti moze puno duze trajati i mnogo je zdraviji za kozu tako da prica da je to preskupo ne stoji. Drugi je par cipela to sto kod nas apsolutno niko ne priznaje uspjeh. Mozes se nasaditi na glavu, ali uvijek ces za neke biti neznalica, debil, lopov i sl. Jadni li smo.
alica.k

#103 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by alica.k »

O'zone wrote:@alica.k Lush je porijeklom iz UK ali svi "goli proizvodi" odnosno ne upakovani koji se prodaju u Sarajevu su made in Croatia tačnije u Samoboru, ostalo upakovano je iz UK-a, Lush inače ima 6 manufaktura u čitavom svijetu.
to stoji za neke proizvode, ali lush je ipak britanski. licencu moze kupiti bilo ko.
ja-maja

#104 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by ja-maja »

Čovjek je iz Zenice i koliko znam, ništa nije prodato, ni firma niti brand.

Nije tacno, licencu je kupila firma SBA d.o.o. iz Sarajeva. Sapuni se i dalje proizvode u Zenici ali vlasnik je promjenjen. Distributer je Kolba.
O'zone
Globalni moderator

#105 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by O'zone »

alica.k wrote:
O'zone wrote:@alica.k Lush je porijeklom iz UK ali svi "goli proizvodi" odnosno ne upakovani koji se prodaju u Sarajevu su made in Croatia tačnije u Samoboru, ostalo upakovano je iz UK-a, Lush inače ima 6 manufaktura u čitavom svijetu.
to stoji za neke proizvode, ali lush je ipak britanski. licencu moze kupiti bilo ko.
Stoji za sve ne upakovane proizvode što je večina tu ne spadaju gelovi za tuširanje u bocama,puderi,melemi za usne,parfemi i kreme što ostavlja sapune,kupke,pločice za masažu,maske i one jelly gelove za tuširanje,pilinge te krute šampone za kosu koji se proizvode u Hr.

Tačno je da licencu može kupiti bilo ko i ja nisam želio da raspravljam ko je bolji Lush ili Pasha (za napomenu Lush sam koristio i koristim još uvjek Dr. Pasha nisam nikad) ali ne volim kad neko pljuje po nečemu eto samo zato što je Made in BiH.
Fino sam pitao i ponavljam pitanje za @halimic po čemu je to Pasha gori od Lusha osim što je iz BiH? Jesi probao? Imao neke nuspojave? Imaš saznanja da se prave od (navedi) nečeg što nije ekološki ili medicinski prihvatljivo? Daj obrazloži nečim osim da Ana bolje gaza sapune od Avde.
The 51st State

#106 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by The 51st State »

hemijski, sapun od marku i sapun od 10 maraka se razlikuju samo u aditivima, to je ono sto se zove kozmeticki efekat :).
ali je smjesna rasprava fakat, cuj kvalitetan sapun, skuhana masnoca pomjesana sa bazom..., ovom zenicaninu treba odati priznanje sto je skonto dobar marketinski fol kao ekskluzivan, mjenja kozmetiku i slicno...
burekodsira

#107 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by burekodsira »

daj ba yebo ga sapun vise, vratite se na temu

a jah... :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#108 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “zabranjeno kloniranje ranije banovanih”
» mute halimic

:zzzz:
shambho

#109 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by shambho »

Covjek pito kako to da je domaci sapun 10 KM a oni strani 1,2,3.. A svi o Pashi..

Vec ovdje rekose da je jedno fabricka prouzvodnja a drugo domaca izrada. Pod ovim ne mislim na domacu bh. proizvodnju nego na ono sto bi nas narod reko 'domace'.. Kad znas sta je u njemu :-D ..

Danas su realno svi proizvodi (dzemovi, sapuni, samponi, carape sve sto se moze zamisliti..) koji su 'domaci' postali duplo skuplji od brendiranih proizvoda.. Nisu svi, al' samo sto nisu.. Pogledajte samo sajmove..cijene su strasne.. I za dobar domaci dzem covjek fakat treba odvojit para (osim ako nema koga u familiji da pravi..) Da ne govorim da je skoro nemoguce naci sampon npr. koji onako lici na nesto cemu bi mogao znati porijeklo.. Licno sam se uvjerila..

Uskoro ce biti ilegalno proizvoditi domaci sapun kako je krenulo..

Sve je to stvar farmaceutske industrije il' sta ja znam koje industrije, odnosno stvar para i lake zarade..

A sad o sapunima :-D , ja praaavo volim sebi nekad priustit te skupe sapune.. Meni oni praavo mirisu iako svima smrde :-D ..

Kupila sam na Coca Cola marketu neka firma iz Gruda Lamaruz, od jasmina sapun, sebe pocastila, 4 KM prkno al' eto.. Nisam ga jos pocela koristit zao mi :-D , zasad stoji i mirise.. I lijepo izgleda.. :-D

A i neki od njih su fakat dobri za kozu, ja se od ovih gelova iscesa ziva..

Edit: Da ne bude zabune, ne sporim cijenu domacih proizvoda, ona stoji, ali hocu reci da se kvalitet placa.. I malo mi je cudno da se se sapuni sa trake smatraju kvalitetnijim od onih iz serpi :-D .. Zvuci kontradiktorno al' eto.. To isto k'o kad bi neko rekao bolji kupovni od domaceg ajvara/kajmaka..
Last edited by shambho on 31/01/2012 18:27, edited 1 time in total.
shambho

#110 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by shambho »

The 51st State wrote:hemijski, sapun od marku i sapun od 10 maraka se razlikuju samo u aditivima, to je ono sto se zove kozmeticki efekat :).
ali je smjesna rasprava fakat, cuj kvalitetan sapun, skuhana masnoca pomjesana sa bazom..., ovom zenicaninu treba odati priznanje sto je skonto dobar marketinski fol kao ekskluzivan, mjenja kozmetiku i slicno...

Nije smijesna rasprava ako mi je koza od onog sapuna od 10 KM k'o mlijeko a od ..da ne nabrajam poznate marke da me ko ne uzme za rijec..k'o smirgl papir..
shambho

#111 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by shambho »

..isfucan smirgl papir..
Warashii

#112 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by Warashii »

Kao sto je vec spomenuto, nije naglaseno da se radi o Dr. Pasha sapunima, iako oni kostaju nekih 6-7 KM u apoteci.
Naravno da svaki sapun ne moze da kosta 10KM, tako ne vjerujem ni da je taj bas "obicni" sapun.
Uzimam Dr. Pasha sapun, mak i cimet kada ga uspijem naci, i bude mi nekih 3-4 mjeseca, koristim ga samo za lice.
Sapun je fenomenalan, lijep miris, a mojoj kozi odgovara, nesto najbolje od svih klindamicina, aknecima, antopar gelova i sapuna sto sam probao.
Dalje, jedan after shave, koji koristim, Nivea kosta oko nekih 12-13KM, pasta za zube Sensodyne kosta oko 7-8KM, oni neki brijaci "nabrijani" kostaju malo bogatstvo, da ne spominjem neke mirisalce od 100-120 i vise KM-ova tako da sapun od nekih 6-7KM koji je u neku ruku ljekovit nije ni najmanje skupo.
Nebi bilo lose da nam @Kalajdzija otkrije o kojem sapunu se radi.
P.S.
Kad smo vec kod marketa, dali je ko vidio praline ili cokoladu, nest tak, "TUZLA"?
Vidio sam neku noc, htjeo sam da slikam al se prekontao, pakovanje, lijepo na oko, pogledam Tuzlanska kapija na slici, okrenem grb BiH nazad, cijena oko 7KM, kontam se ubaciti u kolica i malo jos pogledam kad ono pise "Made in Serbia".
Da li je ko vidio i zna li o cemu je rijec?
detroit-mercy

#113 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by detroit-mercy »

The 51st State wrote:hemijski, sapun od marku i sapun od 10 maraka se razlikuju samo u aditivima, to je ono sto se zove kozmeticki efekat :).
Pa i parfem of 10km i 100km se razlikuju samo u aditivima :mrgreen: .
kojeime

#114 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by kojeime »

"Sve je to stvar farmaceutske industrije il' sta ja znam koje industrije, odnosno stvar para i lake zarade.."

Ima na forumu tema, zove se Codex alimentarius, pa vidi tamo sta pise.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#115 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by Toto »

detroit-mercy wrote:
Pa i parfem of 10km i 100km se razlikuju samo u aditivima :mrgreen: .
jes al ovaj od stoje ima naslikano prkno od JLO na sebi..
shambho

#116 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by shambho »

kojeime wrote:"Sve je to stvar farmaceutske industrije il' sta ja znam koje industrije, odnosno stvar para i lake zarade.."

Ma znam sve na zalost, bolje da ne znam..

Pametnije bi mi bilo da znam sapun napravit :-D ..
detroit-mercy

#117 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by detroit-mercy »

kojeime wrote:"Sve je to stvar farmaceutske industrije il' sta ja znam koje industrije, odnosno stvar para i lake zarade.."

Stvarno mislis da je pare tako lako zaraditi :mrgreen: sto ih onda ne zaradis. Pokreni neku svoju liniju necega.
kojeime

#118 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by kojeime »

detroit-mercy wrote:

Stvarno mislis da je pare tako lako zaraditi :mrgreen: sto ih onda ne zaradis. Pokreni neku svoju liniju necega.
Ovo pod navodnicima je citat nekoga drugog, moj post je ispod i odgovor je na taj citat. Tako da ne kontam tvoju reakciju. Ali, nije ni bitno. Znas sta, novac se moze zaraditi na razne nacine. Samo nekome moral i elementarna prstojnost ne dozvoljavaju da na te nacine zaradjuje novac. A kako farmaceutske kompanije i jos poneke zaradjuju novac, to je posebna prica.
The 51st State

#119 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by The 51st State »

shambho wrote:

Nije smijesna rasprava ako mi je koza od onog sapuna od 10 KM k'o mlijeko a od ..da ne nabrajam poznate marke da me ko ne uzme za rijec..k'o smirgl papir..
drago mi je da ima takav efekat za tebe, ali nebitno za moju tvrdnju...
LeKo

#120 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by LeKo »

ja-maja wrote:Čovjek je iz Zenice i koliko znam, ništa nije prodato, ni firma niti brand.

Nije tacno, licencu je kupila firma SBA d.o.o. iz Sarajeva. Sapuni se i dalje proizvode u Zenici ali vlasnik je promjenjen. Distributer je Kolba.
Ja bih prije rekao da su vlasnici isti, samo da su izašli iz okvira individualnog proizvođača i prešli u organizovani d.o.o okvir kako bi lakše formalno i pravno sudjelovali na tržištu.
Bambi_na_kofeinu

#121 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by Bambi_na_kofeinu »

Danas "ponjuškah" one mini Pasha sapunčiće, ajmeee kako to divno miriše :-)
Dok skontam koji je za koju vrstu kože obavezno isprobavam.
I cijene su od 2 i nešto za te malecke do 7,9,10 za veće...sasvim ok.
bumboo

#122 Re: Domaci sapun: 10 KM komad!? nije vic..

Post by bumboo »

Na Sarajevo Holiday Marketu sam kupila sapun s lavandom od firme iz Hercegovine - ne znam kako se zove firma, ali sapun je prva liga. Koštao je 4 KM, isplati se i žao mi što nisam uzela još jer mi je trajao više od mjesec dana. Nema neko šminkersko pakovanje već običan celofan sa natpisom. Zna li neko ima li gdje u Sarajevu kupiti tih sapuna, ili opet trebam čekati neki sajam??
Post Reply