Domaci proizvodi koji nam nedostaju

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

klixober

#1 Domaci proizvodi koji nam nedostaju

Post by klixober »

Imam obicaj da uvijek kupujem domace proizvode.Sada sam iz kupovine iz jednog trznog centra i teska srca sam bio primoran da kupim neke strane proizvode zato sto nema tih domacih :)
Sugerisimo nasim proizvodacima sta nam nedostaje.Dakle,ja koliko sam primjetio ne postoje domaci proizvodaci,ili ih nema u vecim trznim centrim.. zaledjenog povrca,umaka za pastu,rijetko gdje ima kupiti domacu cokoladu(jedina koju poznajem je Vispakova),shamponi za kosu,gelovi za tusiranje itd. :D
vinja

Post by vinja »

domaca sminka? domaca kozmetika, generalno?
glupe, obicne papirne kese za pokloncice? najezim se kada vidim da su one koje kupim napravljene u Kini ili Hrvatskoj...daj...bar toliko mozemo...
domace igracke?
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

domaca kozmetika? da nije malo previse za pocetak...
sve i da je pocnemo proizvoditi, ne znam bi li imala bas toliko povjerenja u te nase domace proizvode.

a sto se zaledjenog povrca tice, ono sto fali pokretacu teme, zar ti treba pored zelene pijace, a i u soping centrima imas kupiti svjezeg povrca (o kvaliteti istog ne zelim komentarisati, u svakom slucaju nije losije od zaledjenog), pa izvoli napravi sam sos.

druga stvar je, sto je na zapadu sve skoro zaledjeno (mada i tamo veliki centri imaju velik sortiman svjezeg povrca), ali im je i zelena pijaca samo jednom sedmicno otvorena (barem je tako u cirihu) i to vikendom.
klixober

Post by klixober »

ja_cura_ wrote:domaca kozmetika? da nije malo previse za pocetak...
sve i da je pocnemo proizvoditi, ne znam bi li imala bas toliko povjerenja u te nase domace proizvode.

a sto se zaledjenog povrca tice, ono sto fali pokretacu teme, zar ti treba pored zelene pijace, a i u soping centrima imas kupiti svjezeg povrca (o kvaliteti istog ne zelim komentarisati, u svakom slucaju nije losije od zaledjenog), pa izvoli napravi sam sos.

druga stvar je, sto je na zapadu sve skoro zaledjeno (mada i tamo veliki centri imaju velik sortiman svjezeg povrca), ali im je i zelena pijaca samo jednom sedmicno otvorena (barem je tako u cirihu) i to vikendom.
Ja ne idem svaki dan na pijacu i potrebno mi je cesto da napravimo nesto "na brzinu".Zato mi je potrebno zaledeno povrce koje mi se nece pokvariti u zamrzivacu kao kada bih kupio na pijaci i ostavio da stoji mjesec dana.Kada bi tako razmisljali "sta ce ti taj proizvod" domaca ekonomija bi propala.Realno gledajuci mozemo bez svega...i bez sminke i bez shampona i bez zvakacih guma i bez cokolada...ako tebi ti proizvodi ne trebaju,niko te ne tjera da ih kupujes.Obzirom da ih ja kupujem,volio bih da dajem novac domacem prizvodacu i za zaledeno povrce i cokoladu i sokove i zvakace gume itd.
admir karic

Post by admir karic »

niye problem kupiti neki "strani" proizvod ako vec tay proizvod nema od naseg proivodyaca!!!
i milsim da to niye problem, bar dok ne riyesimo mnogo veci problem, a to ye kupovina "kvalitetniyeg" stranog proizvoda!!!
kaze skuplyi ye (za 20 kf ili 50 kf, nebitno), a tay isti "strani (MALO SUTRA)kvalitetniyi" prozvod ye upravo za onoliko skuplyi od naseg "ne kvalitetnog" proizvoda, yer tih 20kf ili 50kf ye yer ima neki uvoz, yel tako??? pa mora i uvoznik zaraditi???!!! a ima tu yos neki poreza...
TO YE PROBLEM, A NE KUPIT NESTO STO MI NEMAMAMO....
ya
nostalgicar

Post by nostalgicar »

Zajeba me ovaj snijeg,a ono globalna vrucina :D me tolikoo obradovala,kontam evo konacno ce biti i bosanske banane,bosanski ananas......i tako dalje,a ono zima...
nostalgicar

Post by nostalgicar »

Zajeba me ovaj snijeg,a ono globalna vrucina :D me tolikoo obradovala,kontam evo konacno ce biti i bosanske banane,bosanski ananas......i tako dalje,a ono zima...
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

ja kao ovisnik o chokoladi mogu reci da mi ama bas nimalo ne nedostaju sarabon cokolade koje su u zadnje vrijeme bile stetne za zube, al ne zato sto se od cokolade kvare zubi, nego sto sarabon cokolada lomi zube. Trebala se zvati "sarabon suprajs" jer nikad neznate kakve ce biti boje kada je otvorite itd itd...isto tako mi nefali ni "domaca piletina" koja od ovog "domaceg" ima samo to sto je uzgajana pod "domacim nebom" a tovljena je 40 dana raznim koncetratima...ipak se radije opredjeljujem za piletinu koja ima neku deklaraciju i garanciju da je kontrolisana, u slucaju (nedaj Boze) kakvih stomacnih problema...znam koga mogu tuziti. Evo fakat se pokusavam sjetiti sta sam to nekad konzumirala od domacih proizvoda, a danas toga nema u ponudi...i uvijek se vratim na isto...nisu to vise domaci...nego ex yu proizvodi (koji se i dalje mogu naci u prodaji)...kras, fructal, pionir subotica...PKB...itd. Sjecam se da smo se nekad znali maxuz zaputiti u "zoru" da kupimo slatkisa... ali tada nije bila ponuda slatkisa kao danas.
Vidim u prodavnici vispakove instant supe...al nekako mi se neda da ih kupim...slabo vala rade na marketingu...nikog nisam cula da je kritikovao (+,-), stoga necu da budem pokusni kunic...cokolada im je dobra, a klas bi mogao malo da unormali cijene a ne da bude skuplji od ovih koji nisu domaci...
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

komeba wrote:
ja_cura_ wrote:domaca kozmetika? da nije malo previse za pocetak...

Ja ne idem svaki dan na pijacu i potrebno mi je cesto da napravimo nesto "na brzinu".Zato mi je potrebno zaledeno povrce koje mi se nece pokvariti u zamrzivacu kao kada bih kupio na pijaci i ostavio da stoji mjesec dana.Kada bi tako razmisljali "sta ce ti taj proizvod" domaca ekonomija bi propala.Realno gledajuci mozemo bez svega...i bez sminke i bez shampona i bez zvakacih guma i bez cokolada...ako tebi ti proizvodi ne trebaju,niko te ne tjera da ih kupujes.Obzirom da ih ja kupujem,volio bih da dajem novac domacem prizvodacu i za zaledeno povrce i cokoladu i sokove i zvakace gume itd.
nemam ja nista protiv domacih proizvoda, cak naprotiv, i ja se trudim da kupujem nase proizvode, ali samo pod uslovom da mi odgovaraju kvalitetom, ako su losiji od nekih uvezenih, onda cu vala kupiti strani i tacka. ni ja ne idem radnim danima na pijacu, jer nemam vremena, kad radim do 4 sata. ali kao sto rekoh, zato ima "zelenih pijaca" u trznim centrima...a i kad bi poceli praviti domace zaledjeno povrce, sta bi bilo sa narodom koji prodaje na pijacama?

mislim, ti radi kako tebi odgovara, i kako ti zelis, ali nijedna drzava ne nudi 100 % samo svoje domace proizvode u centrima...
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

Post by anex »

ono sto nam domace treba a trenutno ga svi koristimo.....

domace komponente za racunare :D :D :D
klixober

Post by klixober »

ja_cura_ wrote:mislim, ti radi kako tebi odgovara, i kako ti zelis, ali nijedna drzava ne nudi 100 % samo svoje domace proizvode u centrima...
Ne kazem da treba biti 100% domaca roba u trznim centrima,nego da imam u izboru i domace proizvode.Odgovorno tvrdim da je Vispakova cokolada odlicna,da su Vegy sokovi odlicni,kao i Vispakove supe,Jami zaledjena jela,domaca mlijeka i sirevi,Sarajevsko pivo,mineralna voda...ali dosta tih proizvoda uopste nema u obicnim prodavnicama niti u pojedinim trznim centrima.
anex
Nindža revizor

Post by anex »

komeba wrote:
ja_cura_ wrote:mislim, ti radi kako tebi odgovara, i kako ti zelis, ali nijedna drzava ne nudi 100 % samo svoje domace proizvode u centrima...
Ne kazem da treba biti 100% domaca roba u trznim centrima,nego da imam u izboru i domace proizvode.Odgovorno tvrdim da je Vispakova cokolada odlicna,da su Vegy sokovi odlicni,kao i Vispakove supe,Jami zaledjena jela,domaca mlijeka i sirevi,Sarajevsko pivo,mineralna voda...ali dosta tih proizvoda uopste nema u obicnim prodavnicama niti u pojedinim trznim centrima.

slobodno navedi da su to KONZUM centri...barem u Zenici....malo malo pa nema Zenickog mlijeka, nema vegafruit sokova....

al zato ima Dorine a nema vispak cokolade....

al zato ima DUKAT a nema ZIM jogurta
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

Amazonka27 wrote: Vidim u prodavnici vispakove instant supe...al nekako mi se neda da ih kupim...slabo vala rade na marketingu...nikog nisam cula da je kritikovao (+,-), stoga necu da budem pokusni kunic...cokolada
Evo ja da ih pohvalim, meni sasvim solidne, pogotovu ona s povrcem :D
Inace, nastojim sto vise da kupujem domacih proizvoda, cak i ako su malo skuplji ili mozda i nekvalitetniji, ako mogu podnijeti :D
Dori

Post by Dori »

admir karic wrote:niye problem kupiti neki "strani" proizvod ako vec tay proizvod nema od naseg proivodyaca!!!
i milsim da to niye problem, bar dok ne riyesimo mnogo veci problem, a to ye kupovina "kvalitetniyeg" stranog proizvoda!!!
kaze skuplyi ye (za 20 kf ili 50 kf, nebitno), a tay isti "strani (MALO SUTRA)kvalitetniyi" prozvod ye upravo za onoliko skuplyi od naseg "ne kvalitetnog" proizvoda, yer tih 20kf ili 50kf ye yer ima neki uvoz, yel tako??? pa mora i uvoznik zaraditi???!!! a ima tu yos neki poreza...
ya
Admire....vidi ovo:
Image
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Treba početi od početka kako kažu riba smrdi od glave.

S obzirom da živimo u kapitalističkom sistemu, novi proizvodi će se pojavljivati svakim danom sve dok ima prostora za njihov plasman.

Međutim, država uopšte ne prati niti pravi podlogu za kvalitetu.

Naša država na posjeduje kvalitetan sistem za kontrolu kvalitete proizvoda kako bi mi kao konzumenti bili sigurni da je ono domaće što kupujemo dovoljno kvalitetno za upotrebu. Država na posjeduje nijednu laboratoriju za testiranje proizvoda te sama nema ovlaštenje za stavljanje CE oznake na proizvode.
Sanitarne i ostalne inspekcije i laboratorije koje se bave kvalitetom prehrambenih proizvoda su korumpirane i prava je sreća što se ljudi ne truju jer nijedan proizvođač neće ulagati u kvalitet ako nemora.

Naši proizvođači moraju da idu u inostranstvo kako bi probavili CE oznaku za proizvod. Hajde da počnemo od toga pa da država uspostavi laboratoriju koja bi bila ovlaštena od međunarodnih instanci da stavi CE znak koji zaista potvrđuje to za šta i služi.

Hajde da eliminišemo korupciju kad su u pitanju sanitarne i ostale zdravstene inspekcije kako bi bili sigurni da je domaća hrana zdrava - što trenutno nije slučaj.
anex
Nindža revizor

Post by anex »

Dena wrote:
admir karic wrote:niye problem kupiti neki "strani" proizvod ako vec tay proizvod nema od naseg proivodyaca!!!
ya
Admire....vidi ovo:
Image
:thumbup: :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

brišem guzu papirom... i to vlažnim

koja sreća kad sam vidio da je iz tomislavgrada :D
admir karic

Post by admir karic »

Dena wrote:
ya
Admire....vidi ovo:
Image
ocito ne pratis moy rad :) heheh, shalim se, al sve pisem sa Y
I EV MYESECIMA SAM NA KRITIKAMA FORUMASA :) sorry
nego pogleday malo sto sam napiso, pusti Y
ya
Amazonka27

Post by Amazonka27 »

e sjetila sam se :D
fali nam domace kvalitetne i ispravne psenice...a uskoro ce mi faliti i klasov hljeb od 0,70 KM jer prelazim na tost...(vjerovatno uvozni..sto je sigurno sigurno je...dok se odluce jel psenica ispravna ili jok) :D
Dori

Post by Dori »

admir karic wrote:
Dena wrote:
ya
Admire....vidi ovo:
Image
ya
Ma tesko je citati.....izgubim volju nakon prve recenice....sorry :-?
admir karic

Post by admir karic »

Dena wrote:
admir karic wrote:
Dena wrote: Admire....vidi ovo:
Image
ya
Ma tesko je citati.....izgubim volju nakon prve recenice....sorry :-?
pa sorry maykemi :)
al et ak hoces da se dopisuyemo doday me na msn, pa mozda bez Y :)
SHALA
ya
Dori

Post by Dori »

Yah......na temi "Pisimo domace" :D
karanana

Post by karanana »

Ma nema sanse da ga naucis da utipka J.

Prije cu ja Denu izvesti na fuka u Gadzu/Mercator u komsiluku nego sto ce Admir poceti korisiti J na forumu.

YA
Dori

Post by Dori »

karanana wrote:Ma nema sanse da ga naucis da utipka J.

Prije cu ja Denu izvesti na fuka u Gadzu/Mercator u komsiluku nego sto ce Admir poceti korisiti J na forumu.

YA
Yah! :D
downtoearth

Post by downtoearth »

isto tako mi nefali ni "domaca piletina" koja od ovog "domaceg" ima samo to sto je uzgajana pod "domacim nebom" a tovljena je 40 dana raznim koncetratima...ipak se radije opredjeljujem za piletinu koja ima neku deklaraciju i garanciju da je kontrolisana, u slucaju (nedaj Boze) kakvih stomacnih problema...znam koga mogu tuziti.
a zašto misliš da u drugim zemljama ne daju koncentrat pilićima?? misliš da ih hrane kukuruzom? i da sve što im daju stave na deklaraciju? da ne govorim što većina susjednih zemalja kupuje našu piletinu pa samo pakuje sa svojim oznakama a na tome i te kako zarađuju. ili da ne pominjem to što imaju odvojene linije za proizvode za svoje tržište i EU a odvojene za BiH i druge ne-EU zemlje
imamo mnogo jako dobrih proizvoda, Vispakove supe npr. i slažem se da nam fali marketinga (zato što firme nemaju para) ali nam prije svega fali svijest da kupujemo domaće proizvode. A onda je tu magični krug: mi ne kupujemo, ne mogu da izvoze zbog naših propisa i propisa drugih zemalja koje štite svoje proizvode- ne zarađuju prihod- ne ulažu-... A našim ovcama će uvijek trava kod komšije bolje mirisati!!!
Post Reply