Domaci preparati za njegu

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Anabela_V

#1 Domaci preparati za njegu

Post by Anabela_V »

Dragi forumasi, ne znam da li je ova tema vec pokrenuta, ali sve vise se godinama okrecem prirodnoj njezi lica i tijela, kuci sama radim maskice i kremice, pa bih voljela da zajedno razmjenjujemo recepte za iste. Sve sto ima u kuhinji da se moze napraviti za njegu :))) Sva iskustva su dobro dosla... Inace maske za lice i kosu su mi omiljene :) Ukoliko imate iskustva sa nekim proizvođačima ovih vrsta kozmetike, ali samo prirodne 100% molim vas da komentare :)

HVala!!! :-D
djulba

#2 Re: Domaci preparati za njegu

Post by djulba »

pa hajde prvo ti postavi koji recept.
Anabela_V

#3 Re: Domaci preparati za njegu

Post by Anabela_V »

Evo ga prvi :)

Svi imamo jaja u frizideru sigurno :) Ko ima problema sa bubuljicama zumanjak je odlican, cak bez ikakvih dodataka :) Odvojite bjeljanak i zumanjak, zumanjak umutite ali ne previse pjenasto. lagano u slojevima utrljajte u lice, na par puta, prvi sloj da se uhvati pa jos 2 puta da bude deblji sloj na licu. Ostavte 20 min da stoji i mlakom vodom isperite. Jako je jednostavno i potreban je samo 1 sastojak. Inace jaja su mi omiljeni sastojak ovih vrsta "receptica" :) Jedina namirnica koja ima sve vitamine :)

HVala!
*mima*

#4 Re: Domaci preparati za njegu

Post by *mima* »

a nemoj prepisivat
Anabela_V

#5 Re: Domaci preparati za njegu

Post by Anabela_V »

*mima* wrote:a nemoj prepisivat
Nema se sta prepisati :) Jaje ko jaje bez dodataka :) Bice toga jos :)
Anabela_V

#6 Re: Domaci preparati za njegu

Post by Anabela_V »

Evo jos jedan "iz frizidera" :)

Mlijeko za ciscenje lica od krastavaca i mlijeka

Zavisi koliku kolicinu hocete napraviti ali za teglicu nam je dovoljno nam je 2 krastavice (Svježe) i čaša mlijeka, najmasnijeg (3,2% moze).

Izrendajte krastavice na najsitnije i dodajte mlijeko. Ukljucite da se lagano kuha na najnizoj temperaturi dok se ne zgusne smjesa. Pustite da se ohladi smjesa i ulijte je u teglicu. Teglicu ostavite u frizideru da prenoci. Izvrsna je kao maska za vrat i lice, ako vam je koza suha. Nanesite na vaticu i cistite lice, vrat i dekolte.

Obratite paznju da dio oko ociju i na oci ne stavljate masku da ne bi bilo nekih reakcija :)

Nadam se da ce vam pomoci mlijeko, obzirom da ce nam po zimi koja slijedi koza biti isusena :)
Pitagora

#7 Re: Domaci preparati za njegu

Post by Pitagora »

Anabela_V wrote:Dragi forumasi, ne znam da li je ova tema vec pokrenuta, ali sve vise se godinama okrecem prirodnoj njezi lica i tijela, kuci sama radim maskice i kremice, pa bih voljela da zajedno razmjenjujemo recepte za iste. Sve sto ima u kuhinji da se moze napraviti za njegu :))) Sva iskustva su dobro dosla... Inace maske za lice i kosu su mi omiljene :) Ukoliko imate iskustva sa nekim proizvođačima ovih vrsta kozmetike, ali samo prirodne 100% molim vas da komentare :)

HVala!!! :-D
Ja mislim da ako netko lijepo i kvalitetno njeguje onda je to priroda, svaka ti čast 8-)
blesava

#8 Re: Domaci preparati za njegu

Post by blesava »

Moj najbolji domaci preparat je med i samo med.

Stavim ga kao masku na lice jedno pola sata i nakon umivanja budem bar 5 godina mladja :-D . Osvijezi lice i podocnjake. Isto tako dobar je za zarastanje ranica od bubuljica.
JackPot

#9 Re: Domaci preparati za njegu

Post by JackPot »

Definitivno probati univerzalnu organsku masku od banane:

1. Zgnječite pola banane
2. Umiješajte kašičicu soka od narandže i kašičicu meda
3. Nanesite na lice i ostavite 15 minuta
4. Isperite mlakom vodom i zatim nanesite hidratantnu kremu.

Nakon korištenja ove maske, vaša će koža dobiti zdravi sjaj ili barem kod mene postiže takav efekat... ;-)
Anabela_V

#10 Re: Domaci preparati za njegu

Post by Anabela_V »

Bravo za med, definitivno, ma bilo kakva ranica da je u pitanju, nevjerovatno :) Propolis također od nekih proizvođača meda je odlično rješenje, i za bubuljice i za ranice, ja sam ga npr.stavljala na upaljeno zubno meso, malo utrne i dezinficira. Kad bi jos preslo u naviku svaki dan ujutro jednu kasikicu meda ili na kocku secera ukapati 6 kapi propolisa to bi bilo fantasticno :)

Evo jos jedan onda od meda za suhu kozu, ne bih ga bas preporucila za masnije :)

Sastojci: 1 kašika meda (supena kašika) i 1/4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja (vjerna sam SMS-u kada nema pravog domaceg iz Dalmacije).

Med je najlakse staviti malo u mikrovalnu da se rastopi pa dodati maslinovo ulje, i sve zajedno umijesati i ako je potrebno jos malo ugrijati. Nanijeti sloj na vrat i lice i ostaviti nekih 15-20 min. Isprati toplom vodom.

Samo da uvijek imate na umu da lice ne brisete hrapavim peskirom i da uvijek utapkavate tekucinu a ne da grubo brisete jer tako bas stetite kozi :)

Hvala i pozdrav!
sombra

#11 Re: Domaci preparati za njegu

Post by sombra »

blesava wrote:Moj najbolji domaci preparat je med i samo med.

Stavim ga kao masku na lice jedno pola sata i nakon umivanja budem bar 5 godina mladja :-D . Osvijezi lice i podocnjake. Isto tako dobar je za zarastanje ranica od bubuljica.
Kako cesto koristis ovu masku?
merilara

#12 Re: Domaci preparati za njegu

Post by merilara »

Zanima me gdje se mogu nabaviti osnovne sirovine za proizvodnju krema, sapuna, losiona i dr. kozmetičkih proizvoda.Da li kod nas ima neka prodavnica ili apoteka kao sto je Kemig u Hrvatskoj?Dragi forumasi molim za ideje i adrese:)
U nekim sam apotekama pitala ali nisam dobila nikakav odgovor.

Hvala :)
blesava

#13 Re: Domaci preparati za njegu

Post by blesava »

sombra wrote:
blesava wrote:Moj najbolji domaci preparat je med i samo med.

Kako cesto koristis ovu masku?
kad got se sjetim, obicno pred kupanje.
Post Reply