HVala!!!
Domaci preparati za njegu
Moderator: anex
-
Anabela_V
#1 Domaci preparati za njegu
Dragi forumasi, ne znam da li je ova tema vec pokrenuta, ali sve vise se godinama okrecem prirodnoj njezi lica i tijela, kuci sama radim maskice i kremice, pa bih voljela da zajedno razmjenjujemo recepte za iste. Sve sto ima u kuhinji da se moze napraviti za njegu
)) Sva iskustva su dobro dosla... Inace maske za lice i kosu su mi omiljene
Ukoliko imate iskustva sa nekim proizvođačima ovih vrsta kozmetike, ali samo prirodne 100% molim vas da komentare 
HVala!!!
HVala!!!
- djulba
#2 Re: Domaci preparati za njegu
pa hajde prvo ti postavi koji recept.
-
Anabela_V
#3 Re: Domaci preparati za njegu
Evo ga prvi
Svi imamo jaja u frizideru sigurno
Ko ima problema sa bubuljicama zumanjak je odlican, cak bez ikakvih dodataka
Odvojite bjeljanak i zumanjak, zumanjak umutite ali ne previse pjenasto. lagano u slojevima utrljajte u lice, na par puta, prvi sloj da se uhvati pa jos 2 puta da bude deblji sloj na licu. Ostavte 20 min da stoji i mlakom vodom isperite. Jako je jednostavno i potreban je samo 1 sastojak. Inace jaja su mi omiljeni sastojak ovih vrsta "receptica"
Jedina namirnica koja ima sve vitamine 
HVala!
Svi imamo jaja u frizideru sigurno
HVala!
-
Anabela_V
#5 Re: Domaci preparati za njegu
Nema se sta prepisati*mima* wrote:a nemoj prepisivat
-
Anabela_V
#6 Re: Domaci preparati za njegu
Evo jos jedan "iz frizidera" 
Mlijeko za ciscenje lica od krastavaca i mlijeka
Zavisi koliku kolicinu hocete napraviti ali za teglicu nam je dovoljno nam je 2 krastavice (Svježe) i čaša mlijeka, najmasnijeg (3,2% moze).
Izrendajte krastavice na najsitnije i dodajte mlijeko. Ukljucite da se lagano kuha na najnizoj temperaturi dok se ne zgusne smjesa. Pustite da se ohladi smjesa i ulijte je u teglicu. Teglicu ostavite u frizideru da prenoci. Izvrsna je kao maska za vrat i lice, ako vam je koza suha. Nanesite na vaticu i cistite lice, vrat i dekolte.
Obratite paznju da dio oko ociju i na oci ne stavljate masku da ne bi bilo nekih reakcija
Nadam se da ce vam pomoci mlijeko, obzirom da ce nam po zimi koja slijedi koza biti isusena
Mlijeko za ciscenje lica od krastavaca i mlijeka
Zavisi koliku kolicinu hocete napraviti ali za teglicu nam je dovoljno nam je 2 krastavice (Svježe) i čaša mlijeka, najmasnijeg (3,2% moze).
Izrendajte krastavice na najsitnije i dodajte mlijeko. Ukljucite da se lagano kuha na najnizoj temperaturi dok se ne zgusne smjesa. Pustite da se ohladi smjesa i ulijte je u teglicu. Teglicu ostavite u frizideru da prenoci. Izvrsna je kao maska za vrat i lice, ako vam je koza suha. Nanesite na vaticu i cistite lice, vrat i dekolte.
Obratite paznju da dio oko ociju i na oci ne stavljate masku da ne bi bilo nekih reakcija
Nadam se da ce vam pomoci mlijeko, obzirom da ce nam po zimi koja slijedi koza biti isusena
- Pitagora
#7 Re: Domaci preparati za njegu
Ja mislim da ako netko lijepo i kvalitetno njeguje onda je to priroda, svaka ti častAnabela_V wrote:Dragi forumasi, ne znam da li je ova tema vec pokrenuta, ali sve vise se godinama okrecem prirodnoj njezi lica i tijela, kuci sama radim maskice i kremice, pa bih voljela da zajedno razmjenjujemo recepte za iste. Sve sto ima u kuhinji da se moze napraviti za njegu)) Sva iskustva su dobro dosla... Inace maske za lice i kosu su mi omiljene
Ukoliko imate iskustva sa nekim proizvođačima ovih vrsta kozmetike, ali samo prirodne 100% molim vas da komentare
HVala!!!
-
blesava
#8 Re: Domaci preparati za njegu
Moj najbolji domaci preparat je med i samo med.
Stavim ga kao masku na lice jedno pola sata i nakon umivanja budem bar 5 godina mladja
. Osvijezi lice i podocnjake. Isto tako dobar je za zarastanje ranica od bubuljica.
Stavim ga kao masku na lice jedno pola sata i nakon umivanja budem bar 5 godina mladja
-
JackPot
#9 Re: Domaci preparati za njegu
Definitivno probati univerzalnu organsku masku od banane:
1. Zgnječite pola banane
2. Umiješajte kašičicu soka od narandže i kašičicu meda
3. Nanesite na lice i ostavite 15 minuta
4. Isperite mlakom vodom i zatim nanesite hidratantnu kremu.
Nakon korištenja ove maske, vaša će koža dobiti zdravi sjaj ili barem kod mene postiže takav efekat...
1. Zgnječite pola banane
2. Umiješajte kašičicu soka od narandže i kašičicu meda
3. Nanesite na lice i ostavite 15 minuta
4. Isperite mlakom vodom i zatim nanesite hidratantnu kremu.
Nakon korištenja ove maske, vaša će koža dobiti zdravi sjaj ili barem kod mene postiže takav efekat...
-
Anabela_V
#10 Re: Domaci preparati za njegu
Bravo za med, definitivno, ma bilo kakva ranica da je u pitanju, nevjerovatno
Propolis također od nekih proizvođača meda je odlično rješenje, i za bubuljice i za ranice, ja sam ga npr.stavljala na upaljeno zubno meso, malo utrne i dezinficira. Kad bi jos preslo u naviku svaki dan ujutro jednu kasikicu meda ili na kocku secera ukapati 6 kapi propolisa to bi bilo fantasticno 
Evo jos jedan onda od meda za suhu kozu, ne bih ga bas preporucila za masnije
Sastojci: 1 kašika meda (supena kašika) i 1/4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja (vjerna sam SMS-u kada nema pravog domaceg iz Dalmacije).
Med je najlakse staviti malo u mikrovalnu da se rastopi pa dodati maslinovo ulje, i sve zajedno umijesati i ako je potrebno jos malo ugrijati. Nanijeti sloj na vrat i lice i ostaviti nekih 15-20 min. Isprati toplom vodom.
Samo da uvijek imate na umu da lice ne brisete hrapavim peskirom i da uvijek utapkavate tekucinu a ne da grubo brisete jer tako bas stetite kozi
Hvala i pozdrav!
Evo jos jedan onda od meda za suhu kozu, ne bih ga bas preporucila za masnije
Sastojci: 1 kašika meda (supena kašika) i 1/4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja (vjerna sam SMS-u kada nema pravog domaceg iz Dalmacije).
Med je najlakse staviti malo u mikrovalnu da se rastopi pa dodati maslinovo ulje, i sve zajedno umijesati i ako je potrebno jos malo ugrijati. Nanijeti sloj na vrat i lice i ostaviti nekih 15-20 min. Isprati toplom vodom.
Samo da uvijek imate na umu da lice ne brisete hrapavim peskirom i da uvijek utapkavate tekucinu a ne da grubo brisete jer tako bas stetite kozi
Hvala i pozdrav!
-
sombra
#11 Re: Domaci preparati za njegu
Kako cesto koristis ovu masku?blesava wrote:Moj najbolji domaci preparat je med i samo med.
Stavim ga kao masku na lice jedno pola sata i nakon umivanja budem bar 5 godina mladja. Osvijezi lice i podocnjake. Isto tako dobar je za zarastanje ranica od bubuljica.
-
merilara
#12 Re: Domaci preparati za njegu
Zanima me gdje se mogu nabaviti osnovne sirovine za proizvodnju krema, sapuna, losiona i dr. kozmetičkih proizvoda.Da li kod nas ima neka prodavnica ili apoteka kao sto je Kemig u Hrvatskoj?Dragi forumasi molim za ideje i adrese:)
U nekim sam apotekama pitala ali nisam dobila nikakav odgovor.
Hvala
U nekim sam apotekama pitala ali nisam dobila nikakav odgovor.
Hvala
-
blesava
#13 Re: Domaci preparati za njegu
kad got se sjetim, obicno pred kupanje.sombra wrote:Kako cesto koristis ovu masku?blesava wrote:Moj najbolji domaci preparat je med i samo med.
Stavim ga kao masku na lice jedno pola sata i nakon umivanja budem bar 5 godina mladja. Osvijezi lice i podocnjake. Isto tako dobar je za zarastanje ranica od bubuljica.