domaći filmovi

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
slushatelj

#1 domaći filmovi

Post by slushatelj »

Nastala je prava poplava domaćih (SFRJ) filmova.Nije jasno zašto je to nastupilo?Da li
nema TV nešto drugo za prikazivanje ? Ipak bi bilo dobro malo to prorijediti.
Bellica

#2 Re: domaći filmovi

Post by Bellica »

slushatelj wrote:Nastala je prava poplava domaćih (SFRJ) filmova.Nije jasno zašto je to nastupilo?Da li
nema TV nešto drugo za prikazivanje ? Ipak bi bilo dobro malo to prorijediti.

Ma to je za one koji ne znaju ili su zaboravili kako je bilo u SFRJ :)

Bilo bi dobro promijeniti, ima masa dobrih stvari koje bi se mogle prikazivati, a oni za Bajram prikazuju "Sutjesku" stvarno smjesno, pa zar nema nesto prilagodjeno. Ili za Bozic, dobijes prenos mise i dovidjenja, crtani filmovi, bozicni program, filmovi, nista, bezveze, kao da ne mogu prikazati nesto prigodno, a o obicnim danima da ne govorim, reality emisije su glavne na skoro svim programima, da nema National geography, Animal planet i sl. ne bih ni koristila TV, a kad smo vec kod domacih filmova, ovi noviji su nisu nista bolji od ovih starih, a stalno ih prikazuju. Pa samo ona "Bolji zivot" su prikazivali ja mislim 15 puta, znam napamet sta se desava, pa onda prikazu nesto drugo, pa opet isto, tako i ove filmove, "izvrte" sve ove, pa jedan noviji i opet ove SFRJ.
Petit_Beurre

#3 Re: domaći filmovi

Post by Petit_Beurre »

ustvari i najnovija pridukcija u bih je sve samo ne naša. od hiljadu bh glumaca, danis dovodi miju furlan??!! da glumi, da ne spominjem i ne nabrajam cijelu ekipu. na prste jedne ruke se mogu izbrojati bosanci i hercegovci. i onda se pitamo što nam je produkcija na nuli, i seremo preko novina(konkretno danis) kako je kultura na nuli. pa ko će nas kad ni sami sebi ne valjamo. :-)
strujnik

#4 Re: domaći filmovi

Post by strujnik »

Petit_Beurre wrote:ustvari i najnovija pridukcija u bih je sve samo ne naša. od hiljadu bh glumaca, danis dovodi miju furlan??!! da glumi, da ne spominjem i ne nabrajam cijelu ekipu. na prste jedne ruke se mogu izbrojati bosanci i hercegovci. i onda se pitamo što nam je produkcija na nuli, i seremo preko novina(konkretno danis) kako je kultura na nuli. pa ko će nas kad ni sami sebi ne valjamo. :-)
Furlan je odlicna glumica, volio je ti il' nevolio. Pa i "nasi" glumci idu u susjedstvo da snimaju, nemoj sad da ti nabrajam filmove, a ako ne vjerujes mogu. Slazem se da smo, kada je u pitanju stvaranje filmova, veoma niske standarde sebi postavili. Sto je najgore, kriticari u novinama nam lazu o kvalitetu filmova. Kada sam procitao Bazduljevu kritiku na prvoj stranici KUN-a o "Cuvarima noci" mislio sm da se radi o solidnom filmu, a ustvari radi se o pravom smecu.
Jedina svjetla u hrpi ovih novih scenarista i rezisera je Ahmed Imamovic, iskreno jedva cekam njegov novi film, koji je, da je ovo narmalna zemlja vec skupio pare i zavrsio posao, ali ministru Grahovcu je prece davati dupeliscima.
U zivotu sam gledao samo jedan Tanovicev film (Nicija zemlja), pa iako je dobio Oskara, po meni nije nesto posebno. Iskreno, volio bih da konacno vidim nesto dobro, pa makar zajedno pisali/snimali Sidran/Kusturica.
karanana

#5 Re: domaći filmovi

Post by karanana »

pogledah na HRT1 ponovo veceras srkletli Niciju zemlju, o osim sto se nasrkletim zbog tematike i ne-happy end kraja filma, iznervira me hrvatski prevod i prilagodba.
postavljam pitanje gospodji-ci sanji...nesto koja je prevela i prilagodila film za hrvatsku publiku: otkad je to rijec "bosnian" u prijevodu na hrvatski "bosnjak", "bosnjacki"?
Post Reply