Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

illuminated

#101 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by illuminated »

Vlasnici u pekari "Grbavica" pretukli radnicu!

Moja noga vise nece krociti tamo..

Clanak o mobingu u BIH...
http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... &Itemid=59
norah

#102 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by norah »

Da i ja kazem nesto za Bellissimu. Moja prijateljica se prijavila tamo za posao i kada je otisla na razgovor ta neka sefica joj rekla da je stara jer ima 30 godina. Mislim, ovo je stvarno prava diskriminacija. Kako onda da se zaposli zena od 45 godina bilo gdje? A masa tih nazovi preduzetnika su seljacine sa mozda zavrsenom srednjom skolom ili eventualno nekom kupljenom diplomom fakulteta ili vjerovatnije neke vise skole, sirovine, kreteni...
jorgan

#103 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by jorgan »

Ma ima svakvakvih...
Last edited by jorgan on 30/09/2010 00:51, edited 1 time in total.
Arc_Angel

#104 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by Arc_Angel »

illuminated wrote:Vlasnici u pekari "Grbavica" pretukli radnicu!

Moja noga vise nece krociti tamo..

Clanak o mobingu u BIH...
http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... &Itemid=59

Ma to je garant bilo tri mjeseca radila pa joj plate nisu davali, i sto bi i ja i svako drugi uzeo sebi platu iz pazara(doduese ja nebih cekao da mi neko neda tri plate) vec nakon problem sa prvom bio bi pravi problem :-) :-) :-) :-) sa druge strane lako je zensko maltretirati fujjjjjjj :x :x :x :x

Procitali za onog iz banjaluke, :-) :-) :-) :-) :-) kaže ja nikada nisam radnice fizicki maltretirao to je sve njihova zelja za samoreklamiranjem :-) :-) :-) :-)
malo nekad zagalamim, cuj malo zagalamim, ma kuci svojoj mami pa galami :x :x :x :x imas sistem burazere stimaulacije i destimulacije i sve fino obrazlozis na platnoj listi kako i zasto, galame ostavi za voju djecu nit si me rodio, nit odgojio nit odhranio pa da galmis na mene :x :x :x :x

i ljudi svasta sebi dopuste, nek nam je bog na pomoci, al dok mi neuzmemo svoj zivot u svoje ruke nista od toga
zonbirile

#105 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by zonbirile »

ima i pozitivnih primjera,radnici prijavljeni,odmor 21 dan,plata solidna i na vrijeme,bonus o godišnjici,pomoć pri smrtnom slućaju,ili problemu bilo koje vrste,ljetovanje o trošku firme.
downtoearth

#106 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by downtoearth »

zonbirile wrote:swvijetli primjer "Relax tours"
to jedino ako su se jako "profinili" u zadnje 2-3 godine inače nisu prijavljivali što saznaš kad daš otkaz, tjerali da čistiš prostorije i vrlo se grubo odnosili...
terra_incognita

#107 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by terra_incognita »

zonbirile wrote:ima i pozitivnih primjera,radnici prijavljeni,odmor 21 dan,plata solidna i na vrijeme,bonus o godišnjici,pomoć pri smrtnom slućaju,ili problemu bilo koje vrste,ljetovanje o trošku firme.
BH Telecom ? :D
zonbirile

#108 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by zonbirile »

downtoearth wrote:
zonbirile wrote:swvijetli primjer "Relax tours"
to jedino ako su se jako "profinili" u zadnje 2-3 godine inače nisu prijavljivali što saznaš kad daš otkaz, tjerali da čistiš prostorije i vrlo se grubo odnosili...
----------------------------------------
pa prvi put kada odeš ovjeriti zdravstvenu knjižicu vidiš odmah da li si pijavljen.Sada su ok.
int21

#109 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by int21 »

Pozdrav

Ja mislim da ima dosta svijetlih primjera. Evo kod mene: Kad ima posla radimo 20 sati, kad nema pijemo kafu 8 sati.....plata astronomija, bonusi, regresi, ...placeni bazeni, vecere.....izleti razni....sve firma placa......jednu heftu sam trebao cuvati dijete do 1.....nikakav problem........a direktori......jednog nisam vidio 4 mjeseca a drugi povremeno naleti.....tako smo uhodani da mi vodimo firmu i zavrsavamo poslove....zato nas i cijene....ali zna se....posao je svima na prvom mjestu.

A sto se tice izrabljivaca........evo nekoliko problema i rjesenja:

1. Izrabljivanje: ko pametan moze durati da mu se ne plati 2 mjeseca....voz odmah.....i ja trebam jesti
2. Doprinosi: kriva drzava, nema odgode uplacivanja doprinosa, ako ih ne uplatis, kazna + uplata
3. Rad na crno: ja radim i nemam ni ja ni dijete zdravstveno....dovidjenja.....ima ko ce mi uplacivati....

Ljudi treba da vise cijene sebe, a ne ono: "Drzava ce me cijeniti". Niko i nikada ti nece pomoci ako sebi ne pomognes i ne napravis sebi takvu situaciju. Ja sam je sebi napravio....moj probni rad je trebao trajati tri mjeseca, a u roku od 15 dana sam dobio povisicu i stalno me zaposlili. Nije zato sto sam direktorov rodjak.....vec sto sam radio....
gurabija78

#110 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by gurabija78 »

int21 wrote:Pozdrav

Ja mislim da ima dosta svijetlih primjera. Evo kod mene: Kad ima posla radimo 20 sati, kad nema pijemo kafu 8 sati.....plata astronomija, bonusi, regresi, ...placeni bazeni, vecere.....izleti razni....sve firma placa......jednu heftu sam trebao cuvati dijete do 1.....nikakav problem........a direktori......jednog nisam vidio 4 mjeseca a drugi povremeno naleti.....tako smo uhodani da mi vodimo firmu i zavrsavamo poslove....zato nas i cijene....ali zna se....posao je svima na prvom mjestu.

A sto se tice izrabljivaca........evo nekoliko problema i rjesenja:

1. Izrabljivanje: ko pametan moze durati da mu se ne plati 2 mjeseca....voz odmah.....i ja trebam jesti
2. Doprinosi: kriva drzava, nema odgode uplacivanja doprinosa, ako ih ne uplatis, kazna + uplata
3. Rad na crno: ja radim i nemam ni ja ni dijete zdravstveno....dovidjenja.....ima ko ce mi uplacivati....

Ljudi treba da vise cijene sebe, a ne ono: "Drzava ce me cijeniti". Niko i nikada ti nece pomoci ako sebi ne pomognes i ne napravis sebi takvu situaciju. Ja sam je sebi napravio....moj probni rad je trebao trajati tri mjeseca, a u roku od 15 dana sam dobio povisicu i stalno me zaposlili. Nije zato sto sam direktorov rodjak.....vec sto sam radio....
:thumbup: zato ovdje imaš postova koliko imaš, a ima ih i sa 10k i više....
zvrk22

#111 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by zvrk22 »

terra_incognita wrote:Nisu naši bizMismeni u pitanju ali zavala je teška.

Na posao.ba kao i na boljiposao.com možete vidjeti konkurs za "Dialog Marketing Mitarbeiter" u kompaniji GM Dialog Marketing d.o.o.

U pitanju je posao telefoniste, zvanje po njemačkom govornom području (AT, DE, CH) i muntanje ljudi da se pretplate na nagradne igre. Navodno učestvuju u 5000 nagradnih igara mjesečno.
Ovako na prvu i ne zvuči loše, ako es uzme u obzir kakvo je stanje na tržištu rada, ali kompanija je prevarantska.
Pretabirila sam dosta njemačkih foruma i došla do saznanja da oni na neki način dolaze do podataka ljudi koje zovu a tu je uključen i bankovni račun. Novac se zatim skida istog momenta kad se klijent "premunta" a aboniranje je na tri mjeseca.
Ono što sam čula od uposlenika je- rad bez predaha. Naime, računar sam bira brojeve a telefonisti ostaje samo toliko da udahne za novu turu teksta koji čita sa papira.
Plata je 500 Km bez TO i karte.
Za takvo nešto u svojoj domovini ne bi pronašli nikoga ko bi radio za 250 Eura pa gaze nas.
Nisam mogla da pročitam ovo, a da ne odgovorim! Naime, ja vec neko vrijeme radim u GM Dialog Marketingu i mogu ovo radno mjesto samo preporuciti svima koji znaju njemacki. Mozda to sve i jest muntanje naroda, a mozda i nije.. Mislim, koji to danas posao 100% "čist" :-D
Al to da pricamo bez predaha nije istina !! A i sto se tice ovog podatka o plati, ni to nije istina ! Mogu samo reci da je nama super na poslu, jer gdje bih to danas nasla u Bosni posao na kojem 6 sati dnevno sjedim, trudim se koliko mogu, bez ikakvog pritiska i jos imam super platu... pa stvarno !!!!
terra_incognita

#112 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

zvrk22 wrote:
terra_incognita wrote:Nisu naši bizMismeni u pitanju ali zavala je teška.

Na posao.ba kao i na boljiposao.com možete vidjeti konkurs za "Dialog Marketing Mitarbeiter" u kompaniji GM Dialog Marketing d.o.o.

U pitanju je posao telefoniste, zvanje po njemačkom govornom području (AT, DE, CH) i muntanje ljudi da se pretplate na nagradne igre. Navodno učestvuju u 5000 nagradnih igara mjesečno.
Ovako na prvu i ne zvuči loše, ako es uzme u obzir kakvo je stanje na tržištu rada, ali kompanija je prevarantska.
Pretabirila sam dosta njemačkih foruma i došla do saznanja da oni na neki način dolaze do podataka ljudi koje zovu a tu je uključen i bankovni račun. Novac se zatim skida istog momenta kad se klijent "premunta" a aboniranje je na tri mjeseca.
Ono što sam čula od uposlenika je- rad bez predaha. Naime, računar sam bira brojeve a telefonisti ostaje samo toliko da udahne za novu turu teksta koji čita sa papira.
Plata je 500 Km bez TO i karte.
Za takvo nešto u svojoj domovini ne bi pronašli nikoga ko bi radio za 250 Eura pa gaze nas.
Nisam mogla da pročitam ovo, a da ne odgovorim! Naime, ja vec neko vrijeme radim u GM Dialog Marketingu i mogu ovo radno mjesto samo preporuciti svima koji znaju njemacki. Mozda to sve i jest muntanje naroda, a mozda i nije.. Mislim, koji to danas posao 100% "čist" :-D

Al to da pricamo bez predaha nije istina !! A i sto se tice ovog podatka o plati, ni to nije istina ! Mogu samo reci da je nama super na poslu, jer gdje bih to danas nasla u Bosni posao na kojem 6 sati dnevno sjedim, trudim se koliko mogu, bez ikakvog pritiska i jos imam super platu... pa stvarno !!!!
Maxuz se registrovao/la da pohvališ ?

Ne znam kako možeš tvrditi da to za platu nije tačno, kad su mi to rekli na razgovoru ?!
Nije valjda da su me mislili na kraju mjeseca iznenaditi sa dvije milje :D

Od 9-18 nije 6 sati, to su te takođe slagali :evil:

EDIT: pogledaj na njemačkim forumima šta misle o kompaniji
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#113 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by KatarinaKosaca »

Radim samostalno na tržištu, ali na predhodnog poslodavca se ne mogu žaliti. Plata redovna, prijavljena na puni iznos, samo odmora je bilo 7 dana godišnje, ali u tom zanosu prodaje i obaveza nekako mi se čini da mi ni savjest ne bi dozvoljavala da budem više
Međutim moja prijateljica je radila u Robotu. Svakodvneno sam viđala njenu patnju i suze. Vlasnik, inače ima valjda 8 osnovne je ispravio da je komercijala više od marketinga (pojmovno comrecio je trgovina, a marketing puno više), a ljubavnica vlasnika joj je bila šefica. Onda je njene dopise (inače je vrlo pismena žena, moja prijateljica), ispravljala tako što napiše nije... sa mnom, nego samnom, nije Vaša cijenjena ponuda, nego vaša cjenjena ponuda. Ukratko žena sa nekom srednojom daktilografskom školom u ulozi ljubavnice direktorice je fakultetski obrazovanu ženu štrihirajućim sistemom kvarila dopise.
Inače vlasnik firme je smrtni jaran sa Tihićem i Lagumdžijom i kada ga je tužila da nije bila prijavljena, nitko od uposlenih nije htio da svjedoči da je tu radila jer su bili pod direktom prijetnjom otkaza.
Inače, inspekcija kada dođe odu na bazen koji ima vlasnik u preduzeću i ne kazne ništa a i dva jarana iz opozicije i pozicije pomognu malo. A mi svi letimo na robovsku jeftinoću.
terra_incognita

#114 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

KatarinaKosaca wrote:Radim samostalno na tržištu, ali na predhodnog poslodavca se ne mogu žaliti. Plata redovna, prijavljena na puni iznos, samo odmora je bilo 7 dana godišnje, ali u tom zanosu prodaje i obaveza nekako mi se čini da mi ni savjest ne bi dozvoljavala da budem više
Međutim moja prijateljica je radila u Robotu. Svakodvneno sam viđala njenu patnju i suze. Vlasnik, inače ima valjda 8 osnovne je ispravio da je komercijala više od marketinga (pojmovno comrecio je trgovina, a marketing puno više), a ljubavnica vlasnika joj je bila šefica. Onda je njene dopise (inače je vrlo pismena žena, moja prijateljica), ispravljala tako što napiše nije... sa mnom, nego samnom, nije Vaša cijenjena ponuda, nego vaša cjenjena ponuda. Ukratko žena sa nekom srednojom daktilografskom školom u ulozi ljubavnice direktorice je fakultetski obrazovanu ženu štrihirajućim sistemom kvarila dopise.
Inače vlasnik firme je smrtni jaran sa Tihićem i Lagumdžijom i kada ga je tužila da nije bila prijavljena, nitko od uposlenih nije htio da svjedoči da je tu radila jer su bili pod direktom prijetnjom otkaza.
Inače, inspekcija kada dođe odu na bazen koji ima vlasnik u preduzeću i ne kazne ništa a i dva jarana iz opozicije i pozicije pomognu malo. A mi svi letimo na robovsku jeftinoću.

Da Selver, vlasnik Robota je ratar iz okoline Lepenice i kao što kažeš, sa upitnih 4 razreda osnovne.
Za Robot je opštepoznat način ophođenja prema najvrijednijem resursu-čovjeku.

I na žalost, nije jedan Selver.
Post Reply