Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

bach

#1 Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by bach »

Kako ocjenjujete domaće poduzetnike?

Šta je po vama glavne karakteristike ovih stvorenja?

Ja sam se dugo bavio marketingom te "pokušavao raditi" sa tom klasom. Teško.

Toliko nesposobnosti, prepotentnosti, umišljenost okrutnosti, možda da se može naći samo kod maharadža u 19 vijeku u Indiji.

Kod domaćih poduzetnika glavna vještina je nekoga prevariti, radnika, državu ili povjerioca, poslovnog partnera svejedno.

Mrze ulagati u bilo šta osim u vlastiti vozni park, mrze vlastite radnike, kojima bi rado uzeli i bubreg te ga prodali. Jednom sama savjetovaoda u svojoj firmi da umjesto skupog DIAL UP-a uvede ADSL. Kaže čovjek da on zna šta je najbolje, te slavno propade.

Znam da ima slučajeva u kojima vlasnici restorana svom osoblju naređuju da od kuće donose stolice i escajg u vrijeme praznika.

Znam za slučaka građevinskog poduzetnika koji uopće nema dizalicu, valjda smatra da je to nepotreban trošak. Na gradilištu upregne dvojicu hamala te preko čekrka i užadi tegle dvije tone težak teret na peta ili šesti sprat, kao za vrijeme faraona

Jedan prijeratni goljo, danas ugledni "biznismen", vlasnik sladišta, kuća, stanova, prodavnica i ergele kmetova kaže:

"Ja sam u svojoj firmi Bog. Niko mi ne smije pritivrječiti u bilo čemu, čak ni moji sin i kćerka, koji rade u firmi".

Kćerku je kasnije i otpustio.

Moj je otac, demobilisani borac, u firmi jednog takvog pored svog posla VKV majstora, morao gospodi uređivati bašatu, cijepati drva i raditi kao ložač. Drugi zaposlenici su morali majku svog šefa morali u toku radnog vremena voziti na preglede i slično, recimo ići u kupovinu za članove porodice poslodavca.

Ko je odbio bio je otpušten , tako i moj otac.

Dakle kako vi oslikavate prosječnog domaćeg poduzetnika?
*mima*

#2 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by *mima* »

Mozes pisat sta god hoces ali on je stvarno bog u svojoj firmi.....njegova firna...on je otvorio i mi tu ne mozemo nista.
saudin000

#3 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by saudin000 »

nisu vrijedni komentara obicni seljaci
BarbaDue

#4 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by BarbaDue »

Do nedavno nisam vjerovao da se takvo sto moze dogoditi, svo dok mi prijatelja nije otpustio (gazda jedne dobrostojece firme) i to na jedan vrlo jadan nacin!
Nazalost, odigravaju se najžalosniji scenariji u fabrici, otpuštaju se radnici iz zabave. Za obicne sitnice radnici ostaju bez posla bez obzira sto su pod kreditom od 50.000 KM
Ti mamlazi otpustaju radnike samo zbog toga sto ih neko nesta upita a da se tim ljudima to pitanje u tom trenutku ne sviđa.
Da bi shvatili kako je tesko raditi za takvog jednog necovjeka, samo cu vam reci ovo, radno vrijeme je od 07.00 do 20.00, radi se i subotom i nedjeljom...
a da bi se ošišao radnik mora da ga upita da izađe ali samo na pauzi za dorucak ili rucak, ali i na takav nacin ne moze uvjek dobiti izlaz.
Momak dođe recimo kuci u 21.00 sat poslije 14 sati mukotrpnog rada, tek sto legne da se odmori direktor ga zove da se vrati na posao. Naravno mora se ponovo javiti jer ce u
suprotnom ostati bez posla u rudniku, bez obzira sto ce ostati recimo do 02.00 i bez obzira sto se taj dan mora javiti na posao u 06.45.

I zato, takođe i mene zivo interesuje da li se moze stati u kraj ponasanju vlasnika koji se ponasaju na ovakav nacin.
ružmarin-a

#5 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by ružmarin-a »

poznajem ih više koji se ponašaju sasvim ok, ali oni su manjina

paze svoje radnike, ulažu u njihovu edukaciju, sve rade za dobrobit firme i ljudi koji su u njoj

da, sve je kako je opisanu u prvom postu, klasični robovlasnički sistem

skoro je bilo riječi o tome na HR TV (zakon o radu) da se vlasniku/direktoru daje neograničena ovlast, tako da bukvalno raspolaže vašim vremenom a vi nemate nikakvo pravo protivurječenja niti pobune

kad bismo svi na ustanak protiv izrabljivača (totalni štrajk) i rekli ne :!: hoćemoprava, hoćemo život dostojan čovjeka: šta mislite, da li bi popustili, udovoljili prohtjevima ili bi uposlili nove radnike, jer je takva posljedica krize: višak ponude radne snage nad potražnjom?
BarbaDue

#6 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by BarbaDue »

ružmarin-a wrote: kad bismo svi na ustanak protiv izrabljivača (totalni štrajk) i rekli ne :!: hoćemoprava, hoćemo život dostojan čovjeka: šta mislite, da li bi popustili, udovoljili prohtjevima ili bi uposlili nove radnike, jer je takva posljedica krize: višak ponude radne snage nad potražnjom?
sta mislis kada bi u jednoj firmi koja ima 100-njak radnika, svi u isto vrijeme prekinuli proizvodnju i zatrazili svoja prava, jel mislis da bigazda te firme otpustio te radnike?
ma nebi, bilo bi mu lakse i isplatnije da pristane na radnicke zahtjeve nego da mjesecima sabira i obucava nekih drugih 100 radnika.
Najgore je sto u takvim firmama nije dozvoljeno okupljanje u sindikate i sl.
PticaTrkachica

#7 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by PticaTrkachica »

Koliko strašnih primjera!
Ja znam da jedan ugostitelj (bolja slastičarna je u pitanju) ima nadzorne kamere po objektu i to da bi nadzirao radnice, koje ni u jednom trenutku ne smiju predahnuti, a radni dan je po desetak sati, sve vrijeme na nogama. A hadžo sjedi u svojoj kancelariji i nadgleda ih, kao Big Brother. Da ne spominjem mizernu platu, rad na crno i slične "standarde" u zapošljavanju kod domaćih seksi biznismena. :x
Drugi opet drži radnice svoje prodavnice na minus temperaturama u prostoru bez grijanja, odnosno jednu jadnu grijalicu povlače po nekoliko njegovih marketa. Prsti poplave dok obaviš kupovinu, a kamoli sjediš osam sati. Nek on izvači pramenove i mijenja bijesna kola. Naravno, uslov za ostati na poslu je zavući se s gazdom u podrum na sat-dva. Radnice se mijenjaju svakih par mjeseci, taman kada prođe "probni period u kom nisu zadovoljile kriterije" i bivaju otpuštene bez ikakve naknade.
Komisija nikad ništa neregularno nije pronašla. Ni gomilu robe s istaknutim rokom trajanja, ni radnike na crno, ništa...
Zar nema zakona što bi im došao glave? Očito ne.
Amazonka27

#8 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by Amazonka27 »

micki125 wrote:a evo kako to radi brajlović, bar je radio prije par godina. svaka tri mjeseca prima nove radnike na "probni rad", bez plate i bilo kakve naknade, nakon tri mjeseca ih otpusti je "nisu zadovoljili", i sve tako.................................

robovlasnički sistem je dobar naspram ovoga, bar su prehranjivali radnike.
jel govoris o mesnoj industriji ili o lancu fast-food-a?

Mesna industrija: plata 400 ( 200 u KM 200 u bonovima), jedan dan u MJESECU slobodan.
hepek071

#9 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by hepek071 »

ma imam bolju ideju....hajmo ovdje postati takve likove imenom i prezimenom i nazivom firme ili firmi koju drže. Bar da znamo kod koga neću marke ostaviti.

Ponašanje je društveno uslovljena kategorija, odnosno naučena kategorija. Da se takvi debili nauče nečemu i preodgoje potrebno je opaliti ih đe najviše boli: PO DŽEPU!
ružmarin-a

#10 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by ružmarin-a »

hepek071 wrote:ma imam bolju ideju....hajmo ovdje postati takve likove imenom i prezimenom i nazivom firme ili firmi koju drže. Bar da znamo kod koga neću marke ostaviti.

Ponašanje je društveno uslovljena kategorija, odnosno naučena kategorija. Da se takvi debili nauče nečemu i preodgoje potrebno je opaliti ih đe najviše boli: PO DŽEPU!
misliš da bi im nešto i mogli i javnim prozivanjem? njih štiti neko jači od nas samih

@amazonka: svako ima svoju nafaku, ne nerviraj se, utiče na ljepotu, i ohladi malo i ne trpaj svakoga u isti koš

1. ne znaš ko sam ja
2. ne znaš koliko je meni stradalo rodbine u BiH
3. ne znaš da su migracije normalna stvar
4. ne znaš koliko mi je žao što su ti takvi uslovi na poslu, što si sve to pretrpila u ratu
5. ne znaš ili ne želiš da shvatiš da je čovjek čovjek, bez obzira na regionalnu pripadnost, i svaku drugu, a isto tako i sa prefiksom ne (nečovjek)

malo offtopic:

Ljudi koji imaju veze sa Sandžakom: Tarik Helić, Admir Glamočak, Izudin Bajrić, Muamer Kasumović (Viza za budućnost) : je li bi njih najurila?

i još nešto: Valter Perić nije bio Sarajlija
bach

#11 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by bach »

ima tema na 33 strane:

IT computers

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... a&start=50
bach

#12 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by bach »

Još jedna firma za izbjegavati u širokom luku

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... it=air+aba
ružmarin-a

#13 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by ružmarin-a »

zakon o radu: niko ne može biti zaposlen od stranaca, niti mu izdata radna dozvola, ukoliko na birou ima BH državljana te struke

tačka.
nova_korisnica

#14 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by nova_korisnica »

Ja na svu srecu do sada nisam imala nikakvih negativnih iskustava sto se tice odnosa poslodavaca prema meni. Imam nekog radnog iskustva cca 7 godina, sto full- sto part-time.
Ali jesam imala jako ruzna iskustva u saradnji sa drugim kompanijama u smislu odnosa tih direktora prema meni (citaj maldo zensko). Uprskos tome, znala sam svakoga postaviti na njegovo mjesto i raditi u interesu kompanije. Bahato ponasanje, nepostovanje itd su vjerovatno nacin na koji oni "rukovode" svojim ljudima. Nisam vidjela svojim ocima, pa ne mogu ni potvrditi, vec samo pretpostaviti.
Isto tako sam se naslusala prica i prica kako ih njihovi poslodavci izrabljuju, kako su malo placeni, kako su im losi uslovi rada od ljudi koje ja kada recimo idem na sastanak negdje u gradu redovno vidjam na nekim kafama i slicno.
Mislim da ne treba generalizirati. Ako vec trvdite da je neko ovakav ili onakav, najbolje iznesite argumente i kanite se prica "rekla-kazala". Treba sastaviti "crnu listu", ali treba voditi racuna o tome da se kaze zasto neko ide na tu crnu listu. Ono sto mozda meni kod mog shefa smeta, nekome drugom nece smetati i obratno. Postoje stvari koje su univerzalne, koje svakome smetaju, ali ipak smatram da treba konkretizirati sto neko ne valja.
Amazonka27

#15 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by Amazonka27 »

ružmarin-a wrote:zakon o radu: niko ne može biti zaposlen od stranaca, niti mu izdata radna dozvola, ukoliko na birou ima BH državljana te struke

tačka.

znaci ti svjesno krsis zakone BiH? :bih: hajmo bosno bosno bosno hajmo hercegovino...
ružmarin-a

#16 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by ružmarin-a »

Tipičan domaći biznismen ispija kafe, dok čeka da radnici sve odrade, a onda on obavi sastanak sa materijalom koji mu je taj radnik dostavio i kaže da je sve on uradio :-D
lav miko

#17 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by lav miko »

Mislim da se najvise izrabljuju ljudi u gradjevinarstvu!
patrius

#18 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by patrius »

Kakvo izrabljivanje,molit cu lijepo :? Gdje si cuo tu odvratnu (komunisticku - pfuj!) rijec :? To je laz!!!Cista laz :oops:
PticaTrkachica

#19 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by PticaTrkachica »

A ako si pjaaaavo dobar radnik, lomiš kičmu za firmu, ne vidiš sunca ni mjeseca, onda te biznismen nagradi pa te prijavi! Na minimalac naravno, ima li ko u privatnom sektoru da je prijavljen na puni iznos?
lerdi

#20 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by lerdi »

Modna kuća Belissima. Djevojka mi je radila neko vrijeme kod njih. Klasično izrabljivanje. Plata mizerna (300 KM), a minimalno 8 sati rada dnevno. Gazdarica je nekakva "velika vjernica" i u svakoj novootvorenoj radnji ući mevlude, a kad se to sve završi onda uzme i maltretira radnice. Djevojke ostaju najviše po 2 mjeseca, jer tempo se nemože izdržati. Nikad neznaš kad radiš. Da li radiš prvu ili drugu. Danas ti kažu da dođeš u drugu, a onda te ujutro nazovu i kažu da dođeš u prvu. Klasično maltretiranje. Ima toga još ali mi mrsko pisati
patrius

#21 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by patrius »

Ja sam bio,al' platu dobijes u 3-4 mjeseca.Naravno,imas pravo srljat u minus 2 plate,i vracat s kamatom,pa bujrum :x
bach

#22 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by bach »

lerdi wrote:Modna kuća Belissima. Djevojka mi je radila neko vrijeme kod njih. Klasično izrabljivanje. Plata mizerna (300 KM), a minimalno 8 sati rada dnevno. Gazdarica je nekakva "velika vjernica" i u svakoj novootvorenoj radnji ući mevlude, a kad se to sve završi onda uzme i maltretira radnice. Djevojke ostaju najviše po 2 mjeseca, jer tempo se nemože izdržati. Nikad neznaš kad radiš. Da li radiš prvu ili drugu. Danas ti kažu da dođeš u drugu, a onda te ujutro nazovu i kažu da dođeš u prvu. Klasično maltretiranje. Ima toga još ali mi mrsko pisati
Samo ti piši, neka ti ne bude teško...
PticaTrkachica

#23 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by PticaTrkachica »

I moja prijateljica je radila u Bellissimi, plata 250 + 2% od svakog prodatog artikla. :shock: Jedan slobodan dan u sedmici, po mogućnosti ne vikendom.
Od tih i takvih, opet, čujem da je Cesar's Fashion prilično korektan.
lerdi

#24 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by lerdi »

bach wrote:
lerdi wrote:Modna kuća Belissima. Djevojka mi je radila neko vrijeme kod njih. Klasično izrabljivanje. Plata mizerna (300 KM), a minimalno 8 sati rada dnevno. Gazdarica je nekakva "velika vjernica" i u svakoj novootvorenoj radnji ući mevlude, a kad se to sve završi onda uzme i maltretira radnice. Djevojke ostaju najviše po 2 mjeseca, jer tempo se nemože izdržati. Nikad neznaš kad radiš. Da li radiš prvu ili drugu. Danas ti kažu da dođeš u drugu, a onda te ujutro nazovu i kažu da dođeš u prvu. Klasično maltretiranje. Ima toga još ali mi mrsko pisati
Samo ti piši, neka ti ne bude teško...
Evo ovako. Na platu imaš kao 2% od prodane robe, ali to 2% se obično dijeli na dvije ili tri djevojke. E sad i to bi bilo uredu kad nebi i na tome krali, pa onda "savim slučajno" ti skinu 50-tak maraka jer loše obračunaju. Pa onda kolike su stipse neče ni da stave sistem protiv krađe robe, nego sve što nestane ide na račun djevojaka koje su radile tada. Znači i od ovako mizerne plate otkidaju. A onda najbolji od svih dijelova, direktorica i vlasnica kuće po čitav dan upada tako po svojim radnjama na prepad i ako nešto samo nije po njenom (bukvalno jedna vješalica nije okrenuta kako treba) dešavalo se da kompletnu radnju izvrne naopako. Malo je reči da je "velika vjernica" isfrustrirana. Pa ona i svoju rodbinu šalje tako da stalno konrolišu kako se radnice ponašaju. Ma haos. :x
lav miko

#25 Re: Domaći biznismeni -poduzetnici all about

Post by lav miko »

Osim gradjevinskih radnika, mislim da se skoro jednako iskoristavaju radnici u ugostiteljstvu i trgovini (ima nekih malih izuzetaka, ali vrlo malih). Poznato mi je da u jednom nasem trgovackom lancu radnice imaju tek svaku drugu nedjelju slobodnu, rade 60 sati sedmicno. Plata im je mala ali redovna sto jest jest, osigurane su na minimalac i sute, jer mnogi su danas bez posla. Posto je tema o domacim poduzetnicima, ovaj vlasnik trgovackog lanca iz BIH je u ratu stekao neki kapital, svercujuci sa secerom i uljem, poslije rata je imao zaposlene radnice ciji je posao bio samo da ispravljaju datume, pa cak i na hrani za bebe. Takodje, isti vlasnik je vec do 2000-te godine imao oko 10 samoposluga, a od toga mu je bilo prijavljeno samo 10 ljudi. Ispade da mu je u svakoj samoposluzi radio jedan covjek od 07,00-21,30h sedam dana u sedmici??? Sad je sigurno on jedan od najbogatijih ljudi u Tuzlanskom kantonu!
Sto se tice ugostiteljstva, e tu se nista nije puno promjenilo od 1996. godine! I dalje masa ljudi radi na crno. Inspekcije se setkaju, ponekad i uhvate nekoga i kazne. Najgore od toga svega je kada uhvate takvog nekog radnika, gazda ce platiti kaznu, ali radnik (koji je inace cijelo vrijeme bio prijavljen na birou) brise se sa biroa, gubi i pravo na besplatnu zdravstvenu zastitu. A samo ga je jadnog nuzda natjerala da radi za najcesce mizernu platu. Nemojte misliti da sam nacionalista, ali najgore prolaze one osobe koje rade za Albance. Moja komsinica je bila cak i prijavljena (poslije jedne takve inspekcije), a rijec je o jednom od najprometnijih ugostiteljskih objekata u Tuzli. Radila je dvije godine, svaki dan po deset sati za 400 KM. Medjutim, morala je dati otkaz, jer nije imala niti jedan slobodan dan u sedmici!!! Radila je i na sve praznike!
Post Reply