domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
brewer

#426 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Zis wrote:Ovo ti je link za blog cini mi se nekog Amerikanca, tamo je sve detaljno opisano ono sto sam postao prije.
http://barleypopmaker.info/
Mozda pronadjes nesto korisno i za nas pocetnike. Na drugom forumu sam vidio da nabavljas slad iz B.Palanke pa javi cijenu na PP ako moze. Pozdrav :sax:
cijena je koliko se sjećam 20 EUR za 30 kg što znači da jedan kg košta 0,66 EUR, a to je cca. 4,97 HRK. dakle ista cijena kao u novoj gradiški, a kvaliteta je isto jednaka tako da ti svejedno dođe hoćeš kupiti u NG ili u BP.
samina_swe

#427 Re: domaće pivo

Post by samina_swe »

cindrlimindrli wrote:sportski pozdrav ljubiteljima dobre kapljice... :D

Image

obavezno probati :)
Cim Ramo ode 8-)
sumirprimus

#428 Re: domaće pivo

Post by sumirprimus »

auh kako ovo profulah...
najaca tema :thumbup:
sumirprimus

#429 Re: domaće pivo

Post by sumirprimus »

i jedno pitanje,nisam jos sve procito,da li postoji opcija osim tog home made pravljenja,da i prodajes te svoje pive???
naravno pitanje za gazdu teme :)
brewer

#430 Re: domaće pivo

Post by brewer »

na onom pivarskom forumu napisao sam kratku recenziju za novo pivo na našem tržištu - Livanjsko pivo :) pa evo ovdje ću samo kopirati da ljudi i ovdje vide otprilike o čemu se radi.

----------------------------------------

Upravo se vratih iz Livna, a tamo sam naišao na Livanjsko pivo. Koliko sam uspio shvatiti radi se o mikro pivari koja flašira pivo i također ga prodaje kao točeno na raznim događanjima. Ljudi mi rekoše da je pivara mlada i da tek neko vrijeme postoji, a ja sam po gradu naišao na bilborde sa reklamom za ovo pivo.

U lokalnom supermarketu sam kupio nekoliko svijetlih i nekoliko tamnih piva, pa ću pokušati reći nekoliko riječi.

Prvo sam probao tamno i već nakon nekoliko gutljaja naišao na nešto što se u svakom slučaju može nazvati off-flavor. Pivo ima primjetnu i ne baš ugodnu kiselost. Pjena je čvrsta i konzistentna, a lacing je ostao na cijeloj čaši. Kompleksnost okusa odmah se povezuje sa kvascem gornjeg vrenja i iako na ambalaži ne piše, mislim da bez sumnje to jest ale kvasac. Gorčina na nekih 35-40 IBU bez završnih hmeljenja i bez primjetne arome hmelja. U finišu se prožimaju ugodna hmeljna gorčina i prženi slad. Što se te kiselosti tiče, ono što mi je prvo palo na pamet, već nakon nekoliko gutljaja je da taj kraj najvjerovatnije ima poprilično alkalnu vodu i da su morali kiselinama spuštati pH u prihvatljiv okvir. Po svemu sudeći trebalo im je dosta kiseline, pa su jednostavno ili prešli prag okusa ili su na samom rubu tog praga. Možda i griješim, ali po svemu sudeći to bi ovdje bio slučaj. Također nedostaje mi u ovom pivu sladne kompleksnosti i po mojoj procjeni ovdje je rađeno samo sa baznim sladom i tek toliko chocolate-a da bi boja došla na nekih 15-20 SRM. Kristala mislim da nema nikako ili ga je jako malo i taj nedostatak se osjeti.

Drugo je bilo njihovo svijetlo pivo. Nisko karbonizirano u odnosu na komercijalu, rekao bih na nekih 1,9 - 2,2 vol CO2. Boja je zlatno žuta, pivo je mutno od kvasca kojeg ima poprilično u boci, a pjena je nešto slabije konzistencije od one na tamnom pivu i brzo se povukla.

Ono što prvo moram reći je da sam već prilikom točenja u čašu osjetio jaku aromu Aurora hmelja. Sasvim sam siguran da je isključivo sorta Aurora korištena u ovom pivu i to sa velikodušnim dozama hmelja u zadnjih 15 minuta. Gorčina po mojoj procjeni ide na nekih 40IBU. Pivo ima ugodan okus i lijepo je balansirano, međutim i u ovom svijetlom pivu primjetna je ta kiselost, a u nosu se osjeti jedan čudan miris koji zaista nisam mogao definirati i još uvijek se dvoumim da li mu je uzrok kvasac ili famozni DMS. Taj miris koji se osjeti jednostavno ne bi trebao biti tu i mislim da bi trebali duže kuhati sladovinu ili možda poraditi na temperaturama fermentacije. Da nema tog mirisa, mislim da bi ovo bilo jedno jako dobro pivo koje bi se moglo mjeriti sa solidnim ale pivima. Taj miris je toliko specifičan i odskače toliko da ostavljam mogućnost da je jednostavno nešto loše bilo sa skladišenjem ili da je bila neka greška u proizvodnji samo u toj turi na koju sam naišao.

Oba piva su nefiltrirana i nepasterizirana i rok trajanja im je 3 mjeseca. Ambalaža je 0,33 l, a smatram da su mogli malo inventivnije odraditi etikete, ali dobro....

Sve u svemu, ja danas sigurno radim bolja piva od ova dva koja sam probao, međutim jako sam sretan što sam naišao na neke pomake ovdje u BiH što se tiče pivarstva. Također, bez obzira na sve mane koje sam spomenuo, uvijek bih odabrao ovo pivo i popio bih ga radije nego ožujsko ,karlovačko ili sarajevsko jer je realno uloženo više sirovina i truda u njega. Vjerujem da još uvijek eksperimentiraju s receptima i da ova dva recepta nisu fiksni, te da će usavršiti proces i otkloniti ove neke sitne mane. Uglavnom, ako vas nekad put nanese u Livno, probajte livanjsko pivo! Koliko je meni poznato, radi se o prvom pivu gornjeg vrenja kod nas, nepasteriziranom, nefiltriranom, a to treba cijeniti.

(jako su loše slike, ali čisto da otprilike vidite kako to izgleda)

Image

Image
Last edited by brewer on 14/08/2012 12:05, edited 1 time in total.
sumirprimus

#431 Re: domaće pivo

Post by sumirprimus »

eh da,sad procitah ovo za belgijska piva,mogu mislit koliko sam ljudima ispo neznalica,ko pitali me ima li jos koje pivo osim ponudjenog tocenog obicnog,reko ima karlovacko :lol:
jedva cekam na njihov teren i probat to sve redom... :D
brewer

#432 Re: domaće pivo

Post by brewer »

sumirprimus wrote:eh da,sad procitah ovo za belgijska piva,mogu mislit koliko sam ljudima ispo neznalica,ko pitali me ima li jos koje pivo osim ponudjenog tocenog obicnog,reko ima karlovacko :lol:
jedva cekam na njihov teren i probat to sve redom... :D
ispao si otprilike kao pekar u hrvatskoj koji bosancu nudi burek od sira :D
fwh

#433 Re: domaće pivo

Post by fwh »

S posla čitam i ne uspjedoh pročitati temu "od - do".
Al' imam pitanje, ako je već tema obrađena - sorry!
VODA?!
Koja, kakva, sa kojeg izvorišta, česmovača, lokalni izvori (Habibovac, Kamenica, Derva, Drijenča, i ostali)

Hvala...
boston_c

#434 Re: domaće pivo

Post by boston_c »

Izvinjavam se ako sam profulo ili ako je vec bio odgovor na ovo pitanje, ali nemam vremena da citam sve od pocetka. Naime, interesuje me ima li igdje u BiH da neko prodaje domace pivo (pored ovog Livanjskog), naravno da je provjereno i kvalitetno...? Sto blize Sarajevu to bolje. :)
brewer

#435 Re: domaće pivo

Post by brewer »

fwh wrote:S posla čitam i ne uspjedoh pročitati temu "od - do".
Al' imam pitanje, ako je već tema obrađena - sorry!
VODA?!
Koja, kakva, sa kojeg izvorišta, česmovača, lokalni izvori (Habibovac, Kamenica, Derva, Drijenča, i ostali)

Hvala...

pisao sam već dosta o vodi. poenta je da ako je voda dobra za piće - dobra je i za pivo. hemijski sastav vode je od izuzetne važnosti za konačan proizvod. naš problem je što je BiH smještena u takvom geo-području koje je sastavljeno većinom od kalcitnih stijena (CaCO3) pa naša voda sa bilo kojeg izvora u pravilu je uvijek visoke tvrdoće i visoke alkalnosti.

da bi smanjio alkalnost i tvrdoću koja nije poželjna za svijetla piva, moraš prvo imati podatke o hemijskom sastavu vode koju ćeš koristiti, a to ti može izdati neka laboratorija (analizom uzorka) ako uzimaš vodu sa nekog izvora (to košta) ili lokalni vodovod koji mora raspolagati sa tim podacima u slučaju da koristiš vodu sa pipe (vodovod ovo ne smije naplatiti koliko mi je poznato). minimum podataka koje moraš imati su količine u ppm ili mg/l sljedećih jona i kationa Ca, Mg, Na, SO4, Cl i HCO3.

prilagođavanje vode spada već u malo naprednije pivarstvo i moraju se znati neke osnove hemije da bi se mogao upustiti u to. u principu je jednostavno, ali se treba jednostavno malo čitati o tome i treba poznavati makar neke osnove hemije. također koncept pH vrijednosti je od izuzetnog značaja u pivarstvu i zapravo je taj koncept i ponikao iz pivarstva (prvi put se definirala i počela koristiti skala pH vrijednosti u pivarskoj industriji u Carlsbergu, a onda je našla svoju primjenu i u drugim industrijama i naučnim disciplinama)

međutim, ovo ne treba biti ograničavajući faktor ljudima koji se žele upustiti u proizvodnju piva u kućnim uslovima. ja sam također na početku koristio običnu vodu s česme i nisam ništa znao o vodi. dobijao sam solidna, pitka i odlična piva. prilagođavanjem vode dodavanjem mineralnih soli i smanjivanjem alkalnosti kiselinama možemo postići u pivu ono što englezi zovu fine tuning
coltrane

#436 Re: domaće pivo

Post by coltrane »

Evo jedna fotka mog piva (nazalost u officu, tako da nisam imao pivsku casu).
Naravno da sam subjektivan, jer je moj prvenac, ali fakat ne smeka nista losije od bilo kojeg piva koje se moze naci u nasim supermarketima, iako je radjeno sa ovim koncentratima.
Zelio sam da postignem da slatkoca nadjaca gorcinu - mozda sam trebao ipak malo vise staviti ovog koncentrata za hmelj (tj. drzati se recepta), jer narocito nakon gutljaja, malo fali taj kick gorcine, onako da nadodje. Ali nije lose, pitko je i lagano, i pomalo "medasto/bananasto" - tako nekako bih ja opisao ukus.
Pjena je postojana i lagano se pravi (na slici se vec malo spustila).

Image

Eto, sad citam marljivo literaturu (i ovog Palmera kojeg je @brewer postavio), pa planiram nekad na jesen da krenem sa kuhanjem sa pravim zrnom.
brewer

#437 Re: domaće pivo

Post by brewer »

coltrane wrote:Evo jedna fotka mog piva (nazalost u officu, tako da nisam imao pivsku casu).
Naravno da sam subjektivan, jer je moj prvenac, ali fakat ne smeka nista losije od bilo kojeg piva koje se moze naci u nasim supermarketima, iako je radjeno sa ovim koncentratima.
Zelio sam da postignem da slatkoca nadjaca gorcinu - mozda sam trebao ipak malo vise staviti ovog koncentrata za hmelj (tj. drzati se recepta), jer narocito nakon gutljaja, malo fali taj kick gorcine, onako da nadodje. Ali nije lose, pitko je i lagano, i pomalo "medasto/bananasto" - tako nekako bih ja opisao ukus.
Pjena je postojana i lagano se pravi (na slici se vec malo spustila).

Image

Eto, sad citam marljivo literaturu (i ovog Palmera kojeg je @brewer postavio), pa planiram nekad na jesen da krenem sa kuhanjem sa pravim zrnom.
:thumbup:

ne znam da li si već pisao, ali koje je ovo pivo koje si pravio? po svemu sudeći ovo bi mogao biti dunkelweizen, odnosno tamno pšenično pivo. okus banane koji spominješ proizvode isključivo kvasci namijenjeni za pšenična piva i samo u pšeničnim pivima je taj okus poželjan. komercijalni primjeri su Erdinger dunkel, Paulaner dunkeweizen i sigurno jedan od najboljih dunkelweizena - Weihenstephaner dunkelweizen.

moj ti je savjet da ne flaširaš u boce sa ovim grolsch čepovima iz nekoliko razloga. guma se brzo pohaba i često ne dihtuje, gumica je također i jako dobro mjesto za razvoj bakterija jer je porozna na mikro razini i jako je teško sterilizirati....a vidim da si ti ovdje nešto improvizirao sa čepom?

pivo ti na oko izgleda jako dobro. pjena je čvrsta, konzistentna i potpuno bijela, boja mu je u okviru pravila za dunkelweizen, mada je negdje na donjoj granici (moglo bi komotno biti još tamnije). što se tiče okusa, tu ti ne mogu ništa reći :)

što se tiče slatkoće to je jako teško kontrolirati kad radiš sa ekstraktom, a ako radiš sa zrnom onda postoje metode kojima se može kontrolirati nivo neprevrelih šećera u pivu, pa samim tim i slatkoće.
coltrane

#438 Re: domaće pivo

Post by coltrane »

E sad znam o kakvoj "banani" govoris. Ona se jako dobro osjeti u Franziskaner Weizen (u oba - hefetrüb i dunkel), dok recimo i Paulaner i Weihstephaner (svijetli, mutni) imaju od tog svog kvasca neki jos citrusasti(ji) momenat.
Nije tako bananasto, vise je onako medasto ipitko . Pokusavam da se sjetim nekog od piva u tom folu, ali mi ne pada ni jedno na pamet (sto je valjda dobro, plus za mene :) ).
Ovo je vise onako Altbier (alt i ale imaju isti korijen - prevedeno sa "gore" i ukazuje na kvasac gornjeg vrenja - za ostatak publike :) ), s tim da se nisam 100% drzao recepta.

Cepove sam vec dobio u tom pocetnickom setu - i fakat je tako da ne dihtuju 100% - npr. kad lagano vrtis flasu da izmijesas kvasac prije tocenja da bi dobio mutniju pivu- "pustaju".

Uglavnom, pipremi se za jos stotine pitanja u buducnosti :) :-)
wickerman

#439 Re: domaće pivo

Post by wickerman »

http://www.achouffe.be/en/
Ovo sam pivo dobio na poklon iz Belgije pa cekam neku lijepu priliku da ga otvorim. Vidio sam da je cijena 14$ po boci.
Je li se iko susreo sa ovim pivom?
brewer

#440 Re: domaće pivo

Post by brewer »

wickerman wrote:http://www.achouffe.be/en/
Ovo sam pivo dobio na poklon iz Belgije pa cekam neku lijepu priliku da ga otvorim. Vidio sam da je cijena 14$ po boci.
koji la chouff imaš? imaju oni više vrsta piva....
boston_c

#441 Re: domaće pivo

Post by boston_c »

wickerman wrote:http://www.achouffe.be/en/
Posto sam zivio odredeno vrijeme u Holandiji s tim pivom sam se suretao poprilicno cesto (ima ga skoro u svim boljim kaficima iako je Belgijsko). Sad ne znam ja tacno te razlicite vrste, jer nisam ni blizu neki ekspert za piva... Tamo mu cijena nije bas tolika (oko 3,50 - 4 Eura), i odlicno je :thumbup: meni jedno od najboljih uz Leffe i Duevel, pogotovo sto je malo lakse (light) nego neka piva koja se smatraju kvalitetnijima ali su pravo teska tipa tripel karmelit i sl. :-) opuca te ne znas ni kad ni kako :D
lordd

#442 Re: domaće pivo

Post by lordd »

Probao sam i ja juce LIvanjsko pivo, prolazio sam kroz Livno i usput provjerio stanje sa ponudom piva u jednom od supermarketa. Ne znam da li su te koristene sirovine toliko skupe da je cijena 2.45KM za flasicu od 0.33. A ispod njega stoje Paulaner 0.5l koji je jeftniji od tog piva.
brewer

#443 Re: domaće pivo

Post by brewer »

lordd wrote:Probao sam i ja juce LIvanjsko pivo, prolazio sam kroz Livno i usput provjerio stanje sa ponudom piva u jednom od supermarketa. Ne znam da li su te koristene sirovine toliko skupe da je cijena 2.45KM za flasicu od 0.33. A ispod njega stoje Paulaner 0.5l koji je jeftniji od tog piva.
cijenu namjerno nisam spominjao :D jako je skupo, ali pokretanje mikro pivare također je jako skupo. što se prodaje tiče, pretpostavljam da čovjek računa na lokal-patriotizam i bogatu dijasporu :)

ali to je ta cijena za nepasterizirano i nefiltrirano pivo i u EU na primjer.....
Heller

#444 Re: domaće pivo

Post by Heller »

Jel´ ko prob´o ovaj OldBridž Ale iz Mostara :?
brewer

#445 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Heller wrote:Jel´ ko prob´o ovaj OldBridž Ale iz Mostara :?
prvi put čujem :? daj više informacija molim te
Heller

#446 Re: domaće pivo

Post by Heller »

brewer wrote:
Heller wrote:Jel´ ko prob´o ovaj OldBridž Ale iz Mostara :?
prvi put čujem :? daj više informacija molim te
Vidim u Irskom Pabu veceras ili stura promocija tog piva

https://www.facebook.com/oldbridz.ale
ivan_ch

#447 Re: domaće pivo

Post by ivan_ch »

Mogo si ti kralju otvorit svoju pivaru - birtiju.

Vjerujem da bi bilo puno!
lordd

#448 Re: domaće pivo

Post by lordd »

brewer, reci mi za vodu... napisao si da je ova sa cesme sasvim ok za nas amatere. Da li je isti slucaj i sa vodom sa izvora? Da li su te vode sa izvora bolje ili losije od vode s cesme, obzirom da imaju vise minerala...
Imam izbor da koristim vodu sa cesme ili sa izvora... Za pice je bolja ova sa izvora, pa hoce li i pivo biti bolje :)
brewer

#449 Re: domaće pivo

Post by brewer »

lordd wrote:brewer, reci mi za vodu... napisao si da je ova sa cesme sasvim ok za nas amatere. Da li je isti slucaj i sa vodom sa izvora? Da li su te vode sa izvora bolje ili losije od vode s cesme, obzirom da imaju vise minerala...
Imam izbor da koristim vodu sa cesme ili sa izvora... Za pice je bolja ova sa izvora, pa hoce li i pivo biti bolje :)
ako taj izvor nije udaljen 20+ kilometara od tvoje kuće, onda je velika vjerovatnoća da ta voda sa izvora ima isti ili vrlo sličan profil kao voda koju koristiš iz česme. to što ona dolazi sa izvora ne mora ništa da znači u smislu zasićenosti mineralima.

u principu mislim da nećeš puno profitirati ako budeš koristio vodu sa izvora osim ako joj ne znaš hemijski sastav i količine iona i kationa, te karbonata. u tom slučaju bi mogli pričati o nekom prilagođavanju vode, a ovako, s obzirom da nemaš te podatke, ne preostaje ti ništa drugo nego da koristiš vodu kakvu imaš.

prema mojim iskustvima, bolje bi bilo da radiš tamno pivo jer je voda koju mi koristimo poprilično alkalna, odnosno bazična radi značajnih količina hidrogen-karbonata koje sadrži (HCO3), a to nije dobro za svijetla piva. da sad ne ulazim u detaljnije objašnjenje kako i zašto.... već sam ponešto pisao o tome.

Na primjer jedna od boljih kupovnih voda za kuhanje svijetlih piva je Prolom voda jer sadrži cirka 90 mg/l HCO3. ovo je još uvijek visoko, ali poredeći to sa našom bosanskom vodom koju dobijamo iz vodovoda i koja ima u prosjeku 250 mg/l HCO3, Prolom voda predstavlja odličan izbor, čak i za svijetla piva, ali je tu vodu potrebno dodatno obogatiti kalcijem, te sulfatima i kloridima.

dodavanjem mineralnih soli CaCl2 i CaSO4 u Prolom vodu, dobila bi se jedna solidna voda za kuhanje svih svijetlih piva (isključujući pilsnere). Prolom je inače najmekša kupovna voda koja se može naći na našem tržištu, a iz tog razloga se i preporučuje bubrežnim bolesnicima i ljudima koji su skloni nakupljanju kamenaca u organizmu, jer sadrži male količine minerala.

naravno, ovo povećava trošak jer se u ovom slučaju voda mora kupiti.

druga opcija koja je u principu najjeftinija dugoročno gledano je nabavka trofaznog filtera za reverznu osmozu kojim se bilo koja voda može filtrirati i "očistiti" od karbonata i svih minerala.
Zis

#450 Re: domaće pivo

Post by Zis »

brewer hajde molim te opisi postupak pranja kvasca iz flase u kojoj je bilo pivo. Mislim pokusati uzgojiti kvasac iz flase vec popijenog piva (weizen). :roll:
Post Reply