domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Comrad

#351 Re: domaće pivo

Post by Comrad »

Nisam ni vidio da ovaj nema menzuru. Nikako da nadjem da to sve dodje u paketu.

Na hopandgrape ima nekakvih, ali opet ne vidim, je li ovaj dodje sa menzurom. Ali u opisu pise 'Not suitable for measuring alcohol in wine or beer.'?
http://hopandgrape.co.uk/public/detailv ... PI20128409
brewer

#352 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Comrad wrote:Nisam ni vidio da ovaj nema menzuru. Nikako da nadjem da to sve dodje u paketu.

Na hopandgrape ima nekakvih, ali opet ne vidim, je li ovaj dodje sa menzurom. Ali u opisu pise 'Not suitable for measuring alcohol in wine or beer.'?
http://hopandgrape.co.uk/public/detailv ... PI20128409
ne, taj ni slučajno. to nije ono što tebi treba.

onaj link koji si mi pokazao je ok sa ebaya. evo i menzura na hopandgrape

http://hopandgrape.co.uk/public/detailv ... LA20183334

a ako hoćeš i jedno i drugo da naručiš sa hopandgrape, što bi bilo zgodno radi troškova dostave, onda ti treba ovaj hidrometar:

http://hopandgrape.co.uk/public/detailv ... YD20183229
lordd

#353 Re: domaće pivo

Post by lordd »

Samo da napomenem ako neko bude kupovao zatvarac boca i cepove, da kupuje cepove 26mm, to su pivski cepovi.
Ovde gdje sam ja kupovao bio je zatvarac boca i cepovi promjera 26mm, i veci (28 ili 30mm cini mi se) za vino i ostalo. Do tad sam mislio da postoji sam jedna velicina - pivska :)
Comrad

#354 Re: domaće pivo

Post by Comrad »

lordd wrote:Samo da napomenem ako neko bude kupovao zatvarac boca i cepove, da kupuje cepove 26mm, to su pivski cepovi.
Ovde gdje sam ja kupovao bio je zatvarac boca i cepovi promjera 26mm, i veci (28 ili 30mm cini mi se) za vino i ostalo. Do tad sam mislio da postoji sam jedna velicina - pivska :)
Ima li u Robotu zatvarac? Cepove sam vidjao po vecini trznih centara.
brewer

#355 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Comrad wrote:
lordd wrote:Samo da napomenem ako neko bude kupovao zatvarac boca i cepove, da kupuje cepove 26mm, to su pivski cepovi.
Ima li u Robotu zatvarac? Cepove sam vidjao po vecini trznih centara.

imaš u robotu, imaš u interexu, imaš u merkuru, obi-u..... oko 20 maraka košta čepilica, a čepovi su jako jeftini. ovo što lordd spominje me jako čudi da je naišao na veće čepove koji se koriste za one šampanjske boce i jako su rijetki. inače standardna veličina čepova je 26mm i i 21 "zub" (ona nazubljenost na rubu).
CartmanSA

#356 Re: domaće pivo

Post by CartmanSA »

stigli hidrometar i airlock :)

ko bude uzimao slad samo da znate da sam i ja zainteresovan za pola vrece za pocetak...
otisao bi ja do slavonije ali nazalost imam samo motor pa ne znam kako bi natovario cijelu vrecu...
lordd

#357 Re: domaće pivo

Post by lordd »

mogu ja povuci i dvije vrece... ne znam da li carina ista pravi problem s ovim sladom?
brewer

#358 Re: domaće pivo

Post by brewer »

lordd wrote:mogu ja povuci i dvije vrece... ne znam da li carina ista pravi problem s ovim sladom?

ne bi trebali, ja sam vukao dosta puta iz srbije i hrvatske i nikad nije bilo problema. jednom su me pitali šta je to u gepeku i samo sam rekao da je to vreća ječma.

ne spominjite pivo ni ječmeni slad na granici. ako vas slučajno pitaju šta je to, recite da vozite ječam za stočnu hranu za konje :D

najgore što se može destiti je da platite 10% carine, a to je na vrijednost jedne vreće slada, jako malo....6,5 KM, ako sam ja to dobro preračunao. uglavnom čuvajte račun od slada za svaki slučaj da imate na granici dokaz koliko je plaćena vreća.

btw, meni je upravo prije koji dan kolega s ovog foruma/teme dovukao jednu vreću i sebi jednu vreću i nije imao problema....
Comrad

#359 Re: domaće pivo

Post by Comrad »

Najbolje bi bilo da se utalimo i uvucemo vagon slada. :D
brewer

#360 Re: domaće pivo

Post by brewer »

uglavnom, na jesen bi mogla biti organizovana jedna mala škola pivarstva. u nekim sam pregovorima, pa čisto da vas obavijestim. ako bude zainteresiranih neka mi se jave na privatne poruke. prema svemu sudeći to bi bilo negdje u oktobru (a mozda i prije). kako stvari stoje radili bi dva ili tri različita piva u jednom danu. znači demonstracija kuhanja uz kratka predavanja o sirovinama, tehnikama i tako dalje. nakon toga ide flaširanje piva (nakon nekih 20 dana) i tu svi zajedno flaširamo, nakon toga sastanak na istom mjestu uz ista piva koja smo skuhali za ukupno 40-50 dana od kuhanja i tada ide degustacija i komentiranje onoga što smo skuhali.

još je ta ideja u povoju, ali po svemu sudeći to ćemo organizovati ovdje u sarajevu. neka kotizacija bi morala biti uplaćena čisto da se pokriju troškovi sirovina i energije i nije nam cilj nikakva zarada, nego samo da nismo mi u minusu, ali to je zaista sitno. nikakav komercijalni karakter ovoga nije u pitanju, nego samo entuzijazam i ljubav prema hobiju :) uglavnom, pivo koje skuhamo popit ćemo zajedno.

neka vas ovo ne zakoči da u međuvremenu skuhate svoja piva i da donesete tom prilikom da se probaju i iskomentarišu.

eto.....
breuer

#361 Re: domaće pivo

Post by breuer »

:thumbup: ja sam već zainteresiran!

p.s. pio sam prokop jantar pa te molim za tvoje vidjenje tog piva i malo objasnjenje!

temu pratim kao i ostali na kraju krajeva :sax:
coltrane

#362 Re: domaće pivo

Post by coltrane »

@brewer,

imam pitanje u vezi ukomljavanja u ovom piknik frizideru. Ako sam ja dobro skontao slad cu namociti u vodu (temp. vode preko 70°, da bi onda kompletna masa pala na zeljenu temperaturu izmedju 64-69°) i tako namocena masa odstoji sat do sat i po. Mora li se mjesati? Ukoliko temperatura padne, doda se vrela voda da se vrati na potrebnu?
Koliko puta radim ovo - tj. da li dio sladovine vratim nazad ili dodam jos vode (I mora li voda ponovo odstajati u masi) da bi izvukao maksimum iz slada?

Gledao sam video klipove na kojima rade drugacije ukomljavanje gdje lagano krenu od 50° pa se gradulano dizu i do 77° i pri tome cijelu masu "kuhaju u loncu" i konstantno mjesaju. I kod ovog "hocu pivo" bloggera mi se ucinilo da ima dovod toplote kroz bakrene cijevi. Nakon toga cijede kroz gaze,/krpe i slicno, sto za men definitivno nije opcija (pisao si i zasto to nije dobro)

Ovo mi je za pocetak defintivno teza varijanta, pa ako ova prva funkcionise - dodatno pitanje:
mogu li uzeti plasticnu kantu sa cesmicom (ispred bih "ugradio" neki filter kao i kod plastivnog frizidera) - predvidjena za fermentaciju, oblozit' je izolatorom (ima u Obiju raznih opcija) da bi odrzalo temperaturu za tih sat vremena i ukomljavati tako?

pozz.
brewer

#363 Re: domaće pivo

Post by brewer »

imam pitanje u vezi ukomljavanja u ovom piknik frizideru. Ako sam ja dobro skontao slad cu namociti u vodu (temp. vode preko 70°, da bi onda kompletna masa pala na zeljenu temperaturu izmedju 64-69°) i tako namocena masa odstoji sat do sat i po. Mora li se mjesati? Ukoliko temperatura padne, doda se vrela voda da se vrati na potrebnu?
da - temperatura vode mora biti veća jer kad pomiješaš 5 kg slada čija je temperatura sobna (npr. 22°C) sa vodom od 72° doći će do izjednačavanja temperatura, odnosno slad će oduzeti nekoliko stepeni od vode i time bi trebao doći u željeni temperaturni raspon. ima masa kalkulatora po internetu u koje uneseš nekoliko podataka (količinu i temperaturu vode, količinu i temperaturu slada, omjer slada i vode) i oni ti precizno izračunaju koliko stepeni mora imati voda u trenutku kad dodaš slad da bi dobio željenu temperaturu komine. osim tih online kalkulatora, preporučujem i da skineš brewtarget ili beertools software za pivarstvo koji u sebi sadrže sve kalkulatore.

na početku, čim dodaš slad moraš dobro promiješati i dobro paziti da ne ostanu nikakve grudvice. nakon toga bi bilo dobro još možda jednom promiješati nakon pola sata i to je to. preduga miješanja mogu dovesti do značajnog pada temperature, tako da to radiš brzo.

ukoliko temperatura vode padne jako je teško ponovo vratiti na isti nivo. uglavnom, ako sve radiš kako sam objasnio, u piknik frižideru, temperatura bi trebala da u 60 minuta padne maksimalno 2° što nije strašno i to je sasvim ok, tako da u tom slučaju ništa ne diraš.

coltrane wrote:Koliko puta radim ovo - tj. da li dio sladovine vratim nazad ili dodam jos vode (I mora li voda ponovo odstajati u masi) da bi izvukao maksimum iz slada?
sladovinu nakon 60 minuta ukomljavanja svu ispustiš u lonac za kuhanje. u frižideru će ostati samo vlažni slad. nakon toga na taj vlažni slad dodaješ novu vodu zagrijanu na 75°C i promiješaš. nije potrebno novu vodu ostavljati 60 minuta jer je već došlo do konverzije šećera. sada je cilj samo da još ispereš ostatke tih šećera. dovoljno je malo promiješati i ostaviti desetak minuta. nakon toga tu novu sladovinu ispuštaš opet u lonac za kuhanje i miješaš je s onom prvom sladovinom.
coltrane wrote:Gledao sam video klipove na kojima rade drugacije ukomljavanje gdje lagano krenu od 50° pa se gradulano dizu i do 77° i pri tome cijelu masu "kuhaju u loncu" i konstantno mjesaju. I kod ovog "hocu pivo" bloggera mi se ucinilo da ima dovod toplote kroz bakrene cijevi. Nakon toga cijede kroz gaze,/krpe i slicno, sto za men definitivno nije opcija (pisao si i zasto to nije dobro)
da. ja sam vama opisao osnovni sistem i osnovnu tehniku ukomljavanja - infuzijsko ukomljavanje. da sam ovo sve pisao ne bi niko ništa shvatio. postoji nekoliko različitih metoda ukomljavanja, a ja sam vam opisao najlakšu i recimo, najučinkovitiju. postoji taj stepping temperatura o kojem pričaš, dekokcijska metoda i infuzijska metoda. taj dio sa povećanjem temperatura je također jedna od opcija. ja predlažem da se za sada na početku ne zamarate sa steppingom temperatura ili dekokcijom, nego da radite ovako kako sam vam objasnio.

dovod kroz bakrene cijevi je, s druge strane jedan od mogućih sistema ukomljavanja. malo komplikovaniji i učinkovitiji od ovoga o čemu ja pričam. zove se HERMS (heat exchange recirculating mash system), a to cijeđenje kroz gaze je nešto sasvim drugo i zove se BIAB metoda (brew in a bag).

predlažem da se za sada ne zamaraš s tim i da prvo skuhaš pivo na jednostavan način kako sam opisao.
coltrane wrote:Ovo mi je za pocetak defintivno teza varijanta, pa ako ova prva funkcionise - dodatno pitanje:
mogu li uzeti plasticnu kantu sa cesmicom (ispred bih "ugradio" neki filter kao i kod plastivnog frizidera) - predvidjena za fermentaciju, oblozit' je izolatorom (ima u Obiju raznih opcija) da bi odrzalo temperaturu za tih sat vremena i ukomljavati tako?
plastičnu kantu možeš uzeti i možeš je izolirati, samo izolacija mora biti kvalitetno urađena. sve isto radiš kao sa piknik frižiderom. jedino je mana ovome što je malo teže oprati poslije jer ti ulazi voda između te izolacije i stijenki kante, ali to nije strašno....evo kako je to odrađeno u jednom slučaju

http://www.pivarstvo.info/forum/files/img_1267_546.jpg

http://www.pivarstvo.info/forum/files/img_1268_201.jpg

http://www.pivarstvo.info/forum/files/img_1269_120.jpg
coltrane

#364 Re: domaće pivo

Post by coltrane »

super, hvala :thumbup:
belfy

#365 Re: domaće pivo

Post by belfy »

brewer, ja sam jos u pokusaju pronalaska adekvatnih buradi. nikako da ih nadjem... ali imam jedno pitanje. posto si vec pravio od stiropola mjesto gdje ti lezi pivo, pa mi naumpade da pitam (posto si rekao da je tesko naci ove hladnjake za plazu preko 30l; da li je neko probao filtrirati slad kroz posudu napravljenu od stiropora oblozenu sa plastikom (najlonom) sa onim istim filterom (cijev od vodokotlica). tako bi se mogla napraviti zapremina prema zelji...?
brewer

#366 Re: domaće pivo

Post by brewer »

belfy wrote:brewer, ja sam jos u pokusaju pronalaska adekvatnih buradi. nikako da ih nadjem... ali imam jedno pitanje. posto si vec pravio od stiropola mjesto gdje ti lezi pivo, pa mi naumpade da pitam (posto si rekao da je tesko naci ove hladnjake za plazu preko 30l; da li je neko probao filtrirati slad kroz posudu napravljenu od stiropora oblozenu sa plastikom (najlonom) sa onim istim filterom (cijev od vodokotlica). tako bi se mogla napraviti zapremina prema zelji...?
to mi zvuči malo teško izvodljivo. kako bi prao poslije tu posudu od stiropola? s čim bi lijepio stiropol? kako bi riješio dihtovanje česmice kroz stiropol? kako bi uopšte riješio vodonepropusnost posude koju sastaviš od stiropola? da li stiropol na temperaturama od cca. 70°C otpušta neke štetne spojeve jer ipak mi to poslije pijemo... ne znam kako si to zamislio. :)

već sam napisao nekoliko postova ranije, da je piknik frižider najjednostavnije i najkompaktnije rješenje, ali da se "mash tun", odnosno posuda za ukomljavanje, može napraviti od kace za kiseli kupus ili neke druge "food grade" plastične posude željene zapremine, koja se s vanjske strane izolira nekim izolacionim materijalom. postavio sam i slike kako to otprilike izgleda.

evo jedna od mogućih izvedbi

Image

ili ovako:

Image

bitno je samo koristiti kvalitetan izolacioni materijal i ne štediti na njemu (stiropol, one pjenaste mase za izolaciju, možda čak i pur pjenu). na ovoj slici je samo greška što je pipa plastična i ja bi stavio 3/4'' metalnu pipu sa kuglom. na primjer ovakvu:

Image

što se tiče konverzije pivskih bačvi, palo mi je sada na pamet jer dosta ljudi mi piše na PM poruke u vezi toga da nabavljaju i planiraju da ih izrežu i naprave lonce za kuhanje. vjerujem da svi znate, ali nije zgoreg da ovdje naglasim:

pivska bačva i nakon što je iz nje istočeno pivo je pod velikim pritiskom. izuzetno je opasno i potencijalno fatalno pokušati izrezati vrh bačve ako ne znate šta radite. bačvu morate osloboditi pritiska tako da ispustite sav gas iz nje kroz mehanizam na vrhu. ovo samo naglašavam za one koji možda ne znaju o čemu se radi, da ne bi bilo nismo znali. ima dosta videa na yt sa objašnjenjima kako se to radi :)
belfy

#367 Re: domaće pivo

Post by belfy »

malo sam bio neprecizan. mislio sam iznutra oblozenu... nisam siguran za temperaturu koju stiropol izdrzava, ali mi nakon malo razmišljanja ipak bure izgleda bolja varijanta.
za pivsku burad ima dosta videa kako ih pripremiti, a i sam imam iskustva sa posudama pod pritiskom, samo da mi ih je naci... :)
brewer

#368 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Lud i ponosan wrote:
brewer wrote:btw, na onom forumu ima pdf "bili smo, pili smo" i ja sam dostavio popriličan broj "recenzija", više kao komentara na komercijalna piva koja sam pio.....pa eto koga zanima....
Mozes li mi dati tacan link, hvala unaprijed. :D

http://www.pivarstvo.info/forum/viewforum.php?f=6
moj nick tamo je 400d
Comrad

#369 Re: domaće pivo

Post by Comrad »

Je li ko narucivao sa hopandgrape? Koliko kosta postarina, ne mogu nikako da skontam sa one njihove stranice. Slao sam im mail, ali jos nisam dobio odgovor...posiljka ne bi bila preko 1,2 kg, narucio bih ono sto je brewer postavio.
lordd

#370 Re: domaće pivo

Post by lordd »

Narucio sam ja sve ono, izaslo je oko 19 funti. Ali sam narucio i hidrometar. Postarinu ti posalju kasnije mailom, mene je izasla 10 funti.
brewer

#371 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Comrad wrote:Je li ko narucivao sa hopandgrape? Koliko kosta postarina, ne mogu nikako da skontam sa one njihove stranice. Slao sam im mail, ali jos nisam dobio odgovor...posiljka ne bi bila preko 1,2 kg, narucio bih ono sto je brewer postavio.

moraš se registrovati na njihovoj stranici. oni ce ti traziti podatke za kreditnu karticu i ti sve ispuni, ali poslije možeš bez problema tražiti paypal invoice i platiti paypalom.

što se tiče maila, šalji upite na ovaj [email protected]

sastavi listu stvari koje želiš i pitaj da ti izračunaju kolika će biti poštarina i neka ti sve zajedno stave na jednu paypal fakturu. to platiš i nekih sedam dana čekaš i sve ti stiže na adresu.
insomnia78

#372 Re: domaće pivo

Post by insomnia78 »

Evo naso ja kwak hehe.
Nego zanima me od cega im ovaj specificni smek, recimo njemu i ovom la trape itd

s' moje sokocalo
danny_boy

#373 Re: domaće pivo

Post by danny_boy »

Kolege forumaši sa ove teme,
upravo sam imao priliku upoznati našeg "šefa raje" tj. osobno gosp. Brewera! Pa i ne samo to, nego čak i probati par njegovih vrhunskih piva. Čovjek je stvarno veliki poznavalac piva, ali i skroz pozitivna ličnost. Bilo mi je čast upoznati ga i malo se družiti uz pomenuto pivo.

Ono što će vas sigurno zanimati jeste, naravno, kakav im je okus, da li se razlikuju od ovih naših komercijalnih piva, da li se isplati to praviti i slično...
Prvo smo pili svijetlo pivo, koje je napravljeno sa specijalnim hmeljom koji potiče sa Novog Zelanda. Aroma piva nakon degustacije malo "vuče" na zovu... Pivo je jako pitko i svježe, a okus je miljama ispred ovih naših piva koje se mogu kupiti u slobodnoj prodaji. Gorčina piva je blaga, i tek se osjeti par sekundi nakon kozumacije.
Drugo pivo je bilo u stilu Njemačkog Schwarzbier, sa okusom kafe i čokolade. Pivo ima jako kompleksan okus, i tek nakon ispijanja gutljaja intezivira se njegova aroma. Gorčina je srednjeg intziteta.
Oba piva su jako jako dobra, i praktično su ravna najboljim komercijalnim pivima (pri tom ne mislim na ova naša piva koja nisu ni blizu) koja se mogu kupiti, ako čak nisu i ispred njih...

Mislim da se definitivno isplati baviti ovim hobijem, a ja ću biti sretan ako nekad proizvedem pivo poput jednog od ovih. Brewer mi je rekao da pravi i bolja piva od ovih, a ova su mu se našla trenutno na "stanju"!!!

Čestitke na pivu!!!
brewer

#374 Re: domaće pivo

Post by brewer »

danny_boy wrote:Kolege forumaši sa ove teme,
upravo sam imao priliku upoznati našeg "šefa raje" tj. osobno gosp. Brewera! Pa i ne samo to, nego čak i probati par njegovih vrhunskih piva. Čovjek je stvarno veliki poznavalac piva, ali i skroz pozitivna ličnost. Bilo mi je čast upoznati ga i malo se družiti uz pomenuto pivo.

Ono što će vas sigurno zanimati jeste, naravno, kakav im je okus, da li se razlikuju od ovih naših komercijalnih piva, da li se isplati to praviti i slično...
Prvo smo pili svijetlo pivo, koje je napravljeno sa specijalnim hmeljom koji potiče sa Novog Zelanda. Aroma piva nakon degustacije malo "vuče" na zovu... Pivo je jako pitko i svježe, a okus je miljama ispred ovih naših piva koje se mogu kupiti u slobodnoj prodaji. Gorčina piva je blaga, i tek se osjeti par sekundi nakon kozumacije.
Drugo pivo je bilo u stilu Njemačkog Schwarzbier, sa okusom kafe i čokolade. Pivo ima jako kompleksan okus, i tek nakon ispijanja gutljaja intezivira se njegova aroma. Gorčina je srednjeg intziteta.
Oba piva su jako jako dobra, i praktično su ravna najboljim komercijalnim pivima (pri tom ne mislim na ova naša piva koja nisu ni blizu) koja se mogu kupiti, ako čak nisu i ispred njih...

Mislim da se definitivno isplati baviti ovim hobijem, a ja ću biti sretan ako nekad proizvedem pivo poput jednog od ovih. Brewer mi je rekao da pravi i bolja piva od ovih, a ova su mu se našla trenutno na "stanju"!!!

Čestitke na pivu!!!

hvala puno na lijepim riječima i nadam se da se uskoro družimo uz tvoje pivo! :)
brewer

#375 Re: domaće pivo

Post by brewer »

insomnia78 wrote:Evo naso ja kwak hehe.
Nego zanima me od cega im ovaj specificni smek, recimo njemu i ovom la trape itd

s' moje sokocalo
to je taj specifični šmek belgijanaca. neponovljiv. ili ga voliš ili ga mrziš :D

dva su glavna izvora tog okusa - prvi je kvasac (posebni sojevi koji su izolirani u belgijskim pivarama i koji najviše utiču na okus u tim pivima) a drugi je korištenje karameliziranog šećera u njihovim pivima, tzv. candy sugar.
Post Reply