domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
belfy

#226 Re: domaće pivo

Post by belfy »

koliko bi se isplatilo pokusati praviti slad u kucnoj varijanti? posto je do jecma ipak lakse doci...
brewer

#227 Re: domaće pivo

Post by brewer »

upravo sam uslikao dvije godine star Porter. Ovaj stil piva je nastao u Londonu u 18 stoljeću i bio je jako popularan među lučkim radnicima, pa je po tome dobio ime. U to vrijeme radilo se o jakom pivu koje je sadržavalo u prosjeku 7% alc. međutim moderni porteri su ipak nešto slabiji. Po trenutnoj klasifikaciji pivskih stilova razlikuju se tri vrste portera i to brown porter, robust porter i baltic porter. Ja sam ovo pivo radio po receptu za robust porter. Pivo je jako zahmeljeno i ima specifičan okus prženih sladova. Evo slika:

Image

Image

edit: inače se jako rijetko desi da mi pivo toliko leži, ali ovo je slučajno ostalo zabačeno toliko vremena. vrijeme je učnilo svoje i ovo je fino, dozrelo pivo. svi okusi i arome su se fino stopili nakon toliko vremena, miris je konačno definiran i jasno se razlikuje hmeljni od sladnog karaktera piva.
subasic

#228 Re: domaće pivo

Post by subasic »

Daj guc ovog crnog :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
brewer

#229 Re: domaće pivo

Post by brewer »

belfy wrote:koliko bi se isplatilo pokusati praviti slad u kucnoj varijanti? posto je do jecma ipak lakse doci...
što se tiče slađenja žitarica, mnogima je padalo na pamet, pa i meni. mnogi su pokušali, pa i ja sam. i na kraju su se svi razočarali, pa i ja

prije svega, za slađenje je potrebna posebna sorta pivarskog ječma. druga stvar - nikada ne možeš dobiti slad koji će imati ujednačen kvalitet i karakteristike i jednostavno ćeš to osjetiti u pivu. naklijavanje slada je zaista komplikovano, sušenje također. potrebno je na kraju znati procenat vlažnosti i neke druge karakteristike koje je moguće saznati samo u laboratorijskim uslovima.

pročitao sam stotine tema po stranim forumima i učestvovao u mnogima od njih u vezi slađenja. zaključak je uvijek da kućno pravljeni slad jednostavno nije prava stvar.

previše posla, troškova, a rezultat nikakav. sladiti kod kuće se eventualno (ali samo eventualno) mogu male količine specijalnih sladova, ali nikako bazni ječmeni slad koji obično čini 95% komine. ali i ovo je vrlo komplikovano.

jedan od velikih problema je buđ koja često napada namočeni ječam, a koje nema u fabrikama jer rade isto u sterilnim uslovima.

već sam gore u jednom postu naveo kako se pravi ječmeni slad i koje su mu karakteristike. on mora sadržavati dovoljnu količinu enzima, odnosno mora biti modificiran do te mjere da će prilikom ukomljavanja doći do konverzije škroba. to se u fabrikama sve provjerava i kontroliše u laboratorijama. također, teško ćeš doći do pivarskog ječma kojeg bi evebtualno kući sladio. sve ostale sorte, na primjer stočni ječam na koji ćeš sigurno prvi naići je obično šestoredni (zrna rastu u šest redova, za razliku od pivarskog dvorednog). ovaj ječam sadrži jako puno proteina što znači da se pivo od takovog ječma teško ili nikako bistri i nije bogat škrobom što znači da mu nije velika iskoristivost kod ukomljavanja i najbitnije, proizvodi loše i nepoželjne okuse u pivu.

zaključak i dobronamjeran savjet - kupiti slad. obavezno.
nosara

#230 Re: domaće pivo

Post by nosara »

subasic wrote:Daj guc ovog crnog :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Svi bi cugali, a niko ne bi flasirao, mijesao, nosio demizonke, vrece, burad... :D
nosara

#231 Re: domaće pivo

Post by nosara »

Lud i ponosan wrote:Ja sam.... fasciniran!
Ovdje je kolega u light izdanju, a na pivarstvo.info drzi katedru, kako za pravljenje najboljeg domaceg piva u regiji, tako i za fotografiju... :wink:
brewer

#232 Re: domaće pivo

Post by brewer »

:oops: nemojte o meni pivske vam pjene :D ovo je tema o pivu :-)
Nazif_Gljiva

#233 Re: domaće pivo

Post by Nazif_Gljiva »

Gdje se obicno narucuju mjesavine slada online?
Na ebay-u sam nasao, ali je postarina skupa pravo...
brewer

#234 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Nazif_Gljiva wrote:Gdje se obicno narucuju mjesavine slada online?
Na ebay-u sam nasao, ali je postarina skupa pravo...
ne znam sta mislis pod mjesavine slada. uglavnom, to sam vec prije napisao na ovoj temi. dao sam i linkove najboljih i najpovoljnijih online shopova iz UK.

u pivima se najčešće koristi nekoliko sladova od kojih je jedan bazni i ide ga najviše (u principu od 80-100%), a ostatak su takozvani specijalni sladovi u koje spadaju crystal, chocolate, munich, vienna, melanoidin i tako dalje. ovih specijalnih ima jako puno dok je bazni slad najčešće dostupan u najviše dvije varijante (pale ale i pilsner)....

sladara gradiška i sladara bačka palanka prodaju ovaj bazni slad u vrećama od 40 kg i jako je jeftin. 20 eura košta vreća od koje možeš napraviti 160 litara piva. ta vreća ti stoji i ti kad god kuhaš novi recept odvadiš iz nje koliko ti treba.

za dobar recept za 23 litra piva ti je dovoljno 300 grama specijalnog crystal slada boje 120 EBC koji kombiniraš sa 5 kg baznog slada. (inače EBC je evropska skala obojenosti slada/piva a skraćenica je od European Brewery Convention, a SRM je skraćenica za američku skalu obojenosti. približan odnos je 1SRM = 2 EBC)

naručivati bazni slad online se ne isplati jer su poštarine bolesno skupe. najbolje ga je kupiti u n.gradiški ili b.palanci.

paketić od 300 grama crystal slada koji naručiš iz UK košta niti jednu cijelu funtu, a dostava je možda dvije funte.....uz ovaj slad ćeš još naručiti i sto grama hmelja koji ćeš moći iskoristiti za dva piva (manjih pakovanja nema), te paketić kvasca koji je zanemarive težine. sve to zajedno te može doći nekih 8-10 funti, što je cca. dvadesetak KM.
Banksy

#235 Re: domaće pivo

Post by Banksy »

Izvrsna tema, sve sam pročitala :D
O pivu ne znam ništa (znam samo da volim Guinness :mrgreen: i tu moje znanje završava), ne namjeravam ga ni praviti, ali užitak je čitati normalnu temu, s nadahnutim pokretačem spremnim da svoja znanja podijeli s drugima, i s hrpom zanimljivih, a možda nekad i korisnih informacija.
Čestitke na trudu, znanju i istrajnosti,
Veliki pozdrav :)
danny_boy

#236 Re: domaće pivo

Post by danny_boy »

Zamolio bih da nešto napišeš o načinu proizvodnje tamnog piva.
Da li je ono preporučljivo za praviti i početnicima?

Bilo bi super da nam daš neki "recept" za neko tamno pivo, uz linkove za
one stranice prema potrebnim sastojcima - ako ne tražim previše.

*Uz pretpostavku da je bazni slad ovaj iz Gradiške, ili Bačke Palanke.
brewer

#237 Re: domaće pivo

Post by brewer »

danny_boy wrote:Zamolio bih da nešto napišeš o načinu proizvodnje tamnog piva.

*Uz pretpostavku da je bazni slad ovaj iz Gradišle, ili Bačke Palanke.
proizvodnja kako svijetlog, tako i tamnog piva ne predstavlja nikakav problem i nema prevelike razlike u samom procesu. bitno je da shvatiš osnovne stvari i osnovne korake i da poštuješ sanitaciju.

jedno od jednostavnijih tamnih piva je klon guinness piva. radi se zapravo o pivskom stilu Stout. ne znam da li si pio stout, ali konkretno on bi trebao imati malo veću gorčinu po nekim pravilima. druga preporuka je ovaj porter koji sam gore uslikao. ima na stotine različitih opcija za tamno pivo. možeš mi reći neko koje ti se posebno svidjelo, pa da pokušamo sastaviti neki recept za klon ili mi možeš reći šta ti u stvari paše u pivu, pa da na osnovu tih kriterija sastavimo recept...

pivo se generalno prilikom sastavljanja recepta, balansira. glavne dvije strane na toj vagi su sladni karakter i hmeljni karakter. neka piva su izrazito sladna i okusom i mirisom vuku na slad, dok su neka izrazito hmeljna i jako se osjete na aromu hmelja, a najčešće su i malo gorča. postoje i balansirana piva, gdje se podjednako naglašava hmeljna i sladna komponenta.

ja ti za početak preporučujem da napraviš taj porter. to je fantastično pivo. malo je komplikovaniji, ali ako odlučiš da praviš imaš od mene za prvu turu sve specijalne sladove, ti samo nabavi hmelj, kvasac i bazni slad.

ako ti odgovara mogu postaviti i recept :)
nosara

#238 Re: domaće pivo

Post by nosara »

Lud i ponosan wrote:Evo jedno pitanje, doduse nije bas u duhu teme, ali da iskoristim znanje majstora :D

Postoji li neko pivo u prodavnicama kod nas (na primjer Merkator), koje nudi vise od prosjeka i faking industrijskog standarda, bez obzira na cijenu?
Mogu li ...?

Dakle, imas pomenuti ginis, erdinger dunkel (tamno, moj br.1), lasko dark, krombacher dark... a u konzumu imas La trappe koji je poskup (keramicka boca)... Ovo posljednje jos nisam probao, ali ga hvale oni koji jesu... :D

Licno bih volio cugnut Tomislav (zagrebacko) i Velebitsko (neka mala pivara podno Velebita), majstori sa onog sajta koji sam pomenuo tvrde da su to ponajbolja tamna piva na ovim prostorima... :wink:
brewer

#239 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Lud i ponosan wrote:Evo jedno pitanje, doduse nije bas u duhu teme, ali da iskoristim znanje majstora :D

Postoji li neko pivo u prodavnicama kod nas (na primjer Merkator), koje nudi vise od prosjeka i faking industrijskog standarda, bez obzira na cijenu?

na žalost ne :) u mercatoru možeš naći krombacher pils koji je u nekom višem rangu industrijskog smeća :D par puta sam uspio vidjeti paulaner salvator. jako dobar doppel bock, ali ga rijetko ili nikako nema.

Image

sljedeće pivo koje je također izuzetno dobro i viđao sam ga je Tomislav koji se proizvodi u zagrebačkoj pivovari. radi se o jakom tamnom lager pivu. mislim da ima preko 8% alc.

Image

dobar je i paulaner municher helles.

ovo su neka koja sam viđao (doduše vrlo rijetko) ovdje kod nas po supermarketima, pa ta i spominjem. nisu vrh vrhova, ali su se isticala u našoj jadnoj ponudi piva. ne znam ima li svrhe da spominjem i piva kojih nema kod nas? :D

edit: od nosarinih bi spomenuo samo erdinger dunkel. radi se o tamnom pšeničnom. ali taj erdinger uopšte nije neki zavidan primjerak u toj klasi piva. probajte paulaner hefeweizen (koji je isti stil kao i erdinger), ali su kao nebo i zemlja. a velebitsko je posebna priča....
brewer

#240 Re: domaće pivo

Post by brewer »

btw, na onom forumu ima pdf "bili smo, pili smo" i ja sam dostavio popriličan broj "recenzija", više kao komentara na komercijalna piva koja sam pio.....pa eto koga zanima....
danny_boy

#241 Re: domaće pivo

Post by danny_boy »

brewer wrote:
danny_boy wrote:Zamolio bih da nešto napišeš o načinu proizvodnje tamnog piva.

*Uz pretpostavku da je bazni slad ovaj iz Gradišle, ili Bačke Palanke.
proizvodnja kako svijetlog, tako i tamnog piva ne predstavlja nikakav problem i nema prevelike razlike u samom procesu. bitno je da shvatiš osnovne stvari i osnovne korake i da poštuješ sanitaciju.

jedno od jednostavnijih tamnih piva je klon guinness piva. radi se zapravo o pivskom stilu Stout. ne znam da li si pio stout, ali konkretno on bi trebao imati malo veću gorčinu po nekim pravilima. druga preporuka je ovaj porter koji sam gore uslikao. ima na stotine različitih opcija za tamno pivo. možeš mi reći neko koje ti se posebno svidjelo, pa da pokušamo sastaviti neki recept za klon ili mi možeš reći šta ti u stvari paše u pivu, pa da na osnovu tih kriterija sastavimo recept...

pivo se generalno prilikom sastavljanja recepta, balansira. glavne dvije strane na toj vagi su sladni karakter i hmeljni karakter. neka piva su izrazito sladna i okusom i mirisom vuku na slad, dok su neka izrazito hmeljna i jako se osjete na aromu hmelja, a najčešće su i malo gorča. postoje i balansirana piva, gdje se podjednako naglašava hmeljna i sladna komponenta.

ja ti za početak preporučujem da napraviš taj porter. to je fantastično pivo. malo je komplikovaniji, ali ako odlučiš da praviš imaš od mene za prvu turu sve specijalne sladove, ti samo nabavi hmelj, kvasac i bazni slad.

ako ti odgovara mogu postaviti i recept :)
Meni je recimo ono tamno Sarajevsko (tačnije Češko) super pivo! Inače mi više leže malo
pitkija piva, tj. sa malo manje gorka.
Planiram polako početi nabavljati opremu i sastojke pa zato sam i pitao u vezi nekog recepta.
Tehnologiju si jako dobro opisao, tako da je mislim svima nama to sada prilično jasno (ili bar tako
mislimo :D).

Zahvaljujem na ponudi za specijalne sladove... :thumbup:
danny_boy

#242 Re: domaće pivo

Post by danny_boy »

paulaner hefeweizen sam pio, to je nevjerovatno pivo...vrh

Na samom početku teme sam se zapitao, da li je moguće kod kuće
poizvesti npr. pivo kao ovo gore!?
brewer

#243 Re: domaće pivo

Post by brewer »

danny_boy wrote:Meni je recimo ono tamno Sarajevsko (tačnije Češko) super pivo! Inače mi više leže malo
pitkija piva, tj. sa malo manje gorka.
Planiram polako početi nabavljati opremu i sastojke pa zato sam i pitao u vezi nekog recepta.
Tehnologiju si jako dobro opisao, tako da je mislim svima nama to sada prilično jasno (ili bar tako
mislimo ).

Zahvaljujem na ponudi za specijalne sladove...

sarajevsko tamno je u stvari Lager pivo. mi home breweri uglavnom proizvodima Ale pivo. Da bi proizvodio kući lager osim navedene opreme koju sam naveo, potrebna je i jedna slobodna škrinja/zamrzivač u koju može stati fermentor, a koja je modificirana na način da joj je ugrađen kontroler temperature sa termostatom. Lager piva, kako sam već naveo fermentiraju na niskim temperaturama (8-12°C), a poslije moraju dugo odležavati (više od mjesec dana) na temperaturi od 0° Prosječan konzument piva u BiH nikada u životu nije probao Ale pivo jer ga jednostavno kod nas nema (ako isključimo erdinger hefeweizen i dunkelweizen koji spadaju u posebnu kategoriju Ale piva).

ja ti preporučujem ovaj porter jer je to jedno kompleksno pivo, a opet nije toliko teško za napraviti. gorčinu možemo smanjiti na nivo koji tebi paše.

danny_boy wrote:paulaner hefeweizen sam pio, to je nevjerovatno pivo...vrh

Na samom početku teme sam se zapitao, da li je moguće kod kuće
poizvesti npr. pivo kao ovo gore!?

sve je moguće osim drvene furune :D
Nazif_Gljiva

#244 Re: domaće pivo

Post by Nazif_Gljiva »

Ima li kakvog haira od ovog buckurisa? :lol:

Image
brewer

#245 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Nazif_Gljiva wrote:Ima li kakvog haira od ovog buckurisa? :lol:

Image
ovo je klasični američki pale ale. u njemu su jedna njemačka i jedna vrlo specifična i jako popularna američka sorta hmelja (ovaj cascade).

nije loše ovo, ali bi se dalo još modificirati i pojednostaviti. ovo je export forma iz beersmitha. jesi ovo ti sastavljao recept? :D
Nazif_Gljiva

#246 Re: domaće pivo

Post by Nazif_Gljiva »

Ja sam satavljao, malo sam sarao po netu, sta i kako. Zadao 23 litra i podesavao slad i hmelj, koristeci udio alkohola kao orjentir...
Ako moze bolje, prijedlog je dobro dosao

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
brewer

#247 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Nazif_Gljiva wrote:Ja sam satavljao, malo sam sarao po netu, sta i kako. Zadao 23 litra i podesavao slad i hmelj, koristeci udio alkohola kao orjentir...
Ako moze bolje, prijedlog je dobro dosao

pa uljez je ovaj perle hmelj recimo, mada ga ponekad i stavljaju u američka piva. ti si stavio u recept kvasac u tekućoj formi, a to početnicima ne preporučujem. koristi suhi kvasac. ekvivalent ovom kvascu koji si ti odabrao u suhoj formi je Fermentis US-05 soj kvasca.

ja bi tu još malo povećao IBU sa malo više početnog hmelja, recimo na 30 IBU (ti si ovo nešto konvertovao iz unci jer jedna unca je 28 grama, znači ovdje kod tebe je jednom cijela unca hmelja i dva puta po 1/2 unce, jel tako?)

Ovaj carapils/dextrin možeš, a i ne moraš. ovaj slad ostavlja dosta nefermentabilnih šećera u pivu i na kraju dobiješ slađe pivo i s bogatim "tijelom"

u pivskoj terminologiji "tijelo" ili "body" se koristi da se opiše ta kičma okusa i "težina na jeziku" kada se degustira. ako ti više paše suho pivo onda ovaj dextrin možeš izbaciti komotno.

ovo će ti s ovakvim sladovima ispasti jako tamno, bacat će na crvenkasto jantarnu boju. otprilike će biti boja kao onaj moj dusseldorf alt sa početne stranice, tako da je to još jedan razlog da izbaciš ovaj dextrin jer gornja granica boje za american pale ale je 14 SRM, a ti si na 14,2
Nazif_Gljiva

#248 Re: domaće pivo

Post by Nazif_Gljiva »

Kuzim, znaci izbacujem carapils. Vidjecu da narucim jos nekih sirovina, trebam pogledati opremu, jos naruciti sta treba. Sljedeci mjesec cu valjda nesto da kuham...

brewer

#249 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Nazif_Gljiva wrote:Kuzim, znaci izbacujem carapils. Vidjecu da narucim jos nekih sirovina, trebam pogledati opremu, jos naruciti sta treba. Sljedeci mjesec cu valjda nesto da kuham...

imaš od mene cascade hmelj, samo se javi kad to budeš planirao....
Nazif_Gljiva

#250 Re: domaće pivo

Post by Nazif_Gljiva »

brewer wrote:
Nazif_Gljiva wrote:Kuzim, znaci izbacujem carapils. Vidjecu da narucim jos nekih sirovina, trebam pogledati opremu, jos naruciti sta treba. Sljedeci mjesec cu valjda nesto da kuham...

imaš od mene cascade hmelj, samo se javi kad to budeš planirao....

Hvala, onda cu ja uzeti neki drugi, pa se mijenjamo.
Malo sad bacam na papir ovu opremu, mogu ti reci da nije bas jeftino, za pocetak.
Vidjecu da dvojicu - trojicu uvalim u ovo :mrgreen:
Post Reply