domaće pivo
Moderator: anex
-
- Posts: 4
- Joined: 30/06/2014 11:51
#1451 Re: domaće pivo
Eto uskoro jednog Brew Pub-a u Sarajevu
-
- Posts: 2761
- Joined: 25/02/2009 15:00
#1452 Re: domaće pivo
GBrew Pub wrote:Eto uskoro jednog Brew Pub-a u Sarajevu
na kojoj lokaciji ako nije tajna ?
- brewer
- Posts: 568
- Joined: 06/07/2012 17:21
- Location: www.volimpivo.ba
- Contact:
#1453 Re: domaće pivo
želim vam puno uspjeha u radu i puno dobrog piva da skuhate!GBrew Pub wrote:Eto uskoro jednog Brew Pub-a u Sarajevu
-
- Posts: 4
- Joined: 30/06/2014 11:51
#1454 Re: domaće pivo
GaRGa wrote:GBrew Pub wrote:Eto uskoro jednog Brew Pub-a u Sarajevu
na kojoj lokaciji ako nije tajna ?
lokacija je m.dvor tacnije u kranjcevicevoj izmedju peoplesa i kineskog, crni portali
Otvorenje zvanicno je nakon bajrama:)
-
- Posts: 4
- Joined: 30/06/2014 11:51
#1455 Re: domaće pivo
brewer wrote:želim vam puno uspjeha u radu i puno dobrog piva da skuhate!GBrew Pub wrote:Eto uskoro jednog Brew Pub-a u Sarajevu
hvalaaa
Trudit cemo se, svaki savjet i prijedlog je dobro dosao
-
- Posts: 2761
- Joined: 25/02/2009 15:00
#1457 Re: domaće pivo
GBrew Pub wrote:GaRGa wrote:GBrew Pub wrote:Eto uskoro jednog Brew Pub-a u Sarajevu
na kojoj lokaciji ako nije tajna ?
lokacija je m.dvor tacnije u kranjcevicevoj izmedju peoplesa i kineskog, crni portali
Otvorenje zvanicno je nakon bajrama:)
dobro je blizu ste, vidjat cemo se
-
- Posts: 459
- Joined: 10/07/2011 14:01
#1458 Re: domaće pivo
brewer wrote:već par godina bavim se intenzivno jednim fantastičnim hobijem - proizvodnjom domaćeg piva u vlastitom stanu. ovaj hobi je u BiH prema mojim saznanjima potpuno nepoznat, pa sam htio približiti ljudima malo o čemu se radi, a možda i zagrijati nekoga da se počne baviti ovim hobijem.
u evropi i americi je jako raširena kućna proizvodnja piva. puno ljudi proizvode domaće pivo, imaju klubove/udruženja, organizuju takmičenja, polaganja ispita za degustatore i ocjenjivače i tako dalje...
ja sam počeo sasvim slučajno, ali sam na kraju završio sa hrpom literature i pozamašnom količinom proizvedenih vrsta i rodova piva, kao i samom količinom.
prije nego što počnem opisivati sam hobi u detalje, želio bih skrenuti svima pažnju da sva komercijalna piva koja vidite dostupna u našim supermarketima (sarajevsko, ožujsko, karlovačko, pan, nektar, heineken, becks i tako dalje...), zapravo nisu ni blizu od kvalitetnih piva, niti ispunjavaju osnovne kriterije da bi se mogla smatrati dobrim pivima. na žalost ljudi ih piju jer misle da je to vrh što se tiče pivske ponude. u velikoj su zabludi, jer u svijetu se proizvode daleko bolja i kvalitetnija piva, a u ovu kategoriju spada i domaće, kućno proizvedeno pivo.
ovo što sam naveo ima velike veze sa troškovno orijentisanom proizvodnjom u velikim pivarama. dakle oni su prisiljeni da koriste minimum ulaznih sirovina, kako bi bili rentabilni, pa na kraju proizvedu jednostavno loše pivo.
naravno, i ja sam nekad mislio da je heineken vrh, ali srećom poslije sam saznao da postoje i bolja piva, a konačno sam ih i sam počeo proizvoditi.
što se tiče same proizvodnje, puno je jednostavnije nego što to neko može pretpostaviti u tehničkom smislu, ali je ipak potrebno upoznati se sa osnovnim teorijama pivarstva iz dostupne literature. da se razumijemo, vremenom ćete biti prisiljeni silom prilika ući i malo dublje u hemiju i mikrobiologiju, ali sve u svemu sam proces je vrlo jednostavan.
što se tiče opreme, na početku možete improvizirati kao što sam i sam improvizirao, a poslije ćete malo po malo nadograđivati i unaprijeđivati sistem. sva oprema koja je potrebna za proizvodnju kvalitetnog piva je dostupna u BiH. malo ćete se možda potruditi i obići nekoliko mjesta, ali sve se može naći.
što se tiče sirovina, o ovome bi se moglo malo opširnije, ali to ću pisati po želji i ako bude zainteresiranih. ukratko - pivo je najstariji svjesno proizvedeni alkoholni napitak otkad je ljudskog roda. najstariji zapisi i dokumentirani slučajevi proizvodnje smještaju se u vrijeme starog egipta. mnoge kulture koristile su različite sirovine, ali u zadnjih 500-600 godina ustaljene su četiri osnovne sirovine za proizvodnju piva - ječmeni slad, hmelj, kvasac i voda.
što se tiče nabavke sirovina, ja lično sve sirovine osim ječmenog slada i vode (dakle hmelj i kvasac) nabavljam online. mnogi su online shopovi koji imaju cijeli asortiman različitih sirovina i opreme za pivarstvo. postoji stotine sorti hmelja i stotine sorti kvasca od čijeg će konačnog izbora zavisiti i konačni proizvod, odnosno okus i stil piva koji pravite.
hmelj i kvasac su relativno jeftine sirovine, čak i kad se kupuju online. u prosjeku za 20-30 litara piva treba vam jedan paketić pivarskog kvasca (jednake veličine kao i onaj pekarski kvasac) i otprilike stotinjak grama hmelja.
što se tiče ječmenog slada, najbliže sladare (tvornice za proizvodnju slada su u novoj gradiški, HR i u bačkoj palanci SRB). slad je također jako jeftin, a najveći je problem zapravo transport do mjesta u kojem živite jer se slad nabavlja u vrećama od cca. 40 kg.
jedna vreća ječmenog slada od 40 kg može biti dovoljna za proizvodnju cca. 160 litara piva, odnosno 16 punih gajbi flaša od 0,5l.
uobičajena tura je 23 l
dakle jedna vreća slada može potrajati poprilično dugo.
što se tiče same proizvodnje, u stanju ste kombinacijom određenih sirovina i tehnika proizvesti (klonirati) većinu kvalitetnih komercijalnih piva, ali i eksperimentirati i pokušati proizvesti/dizajnirati vlastiti stil piva. sam sam radio kvalitetna belgijska piva, zatim pšenična bavarska, američke jako zahmeljene stilove, njemačke svijetle i tamne, zatim voćna piva, začinjena sa određenim začinima (kardamom, korijander itd.) i praktično, samo nebo je granica.
zaboravio sam reći da je prosječna cijena koštanja jedne flaše domaćeg piva otprilike 0,50 KM. tu je uključeno sve što se utroši i recimo, "amortizacija" za nabavljenu opremu. pivo koje proizvedete od najkvalitetnijih sirovina ne može se mjeriti s ni jednim komercijalnim pivom dostupnim kod nas.
naravno postoje i vrlo kvalitetna komercijalna piva, kao što su belgijska tripel karameliet, kwak, tripel, dubbel, gulden draak, zatim belgijska samostanska piva koja su na visokoj cijeni. nakon belgijskih tu su kvalitetna britanska piva kao što su fullers, hobsons i tako dalje. nakon toga idu njemačka, pa češka i tako dalje.....
ako znate engleski jezik, postoji masu foruma na kojima možete doći do informacija. ako ima zainteresiranih ljudi u BiH mogu mi se obratiti na pp.
u nastavku ću postaviti fotografije nekih svojih piva koja sam proizveo.
1. Aurora Ale
ovo pivo rađeno je sa sortom hmelja Aurora, pa mu je po tom dato i ime. fantastično pivo sa izraženim citrusnim okusima. jako osvježavajuće i ljetno pivo.
2. Sierra Nevada Pale Ale klon
ovo pivo je pokušaj kloniranja popularnog i fantastičnog američkog piva sierra nevada pale ale. na ovom linku ima sve o tom pivu - http://www.sierranevada.com/beers/paleale.html
3. Nelson Sauvin Pale Ale
ovo je moja vlastita kreacija piva inspirisana nekim drugim pivima. korištena je sorta hmelja s novog zelanda koja ima nevjerovatan okus i miris. pivo ima jednu notu zove, kao sok od zove. jako je osvježavajuće ali ima i visok procenat alkohola (preko 6%)
4. Dusseldorf Alt
ovo je klasični dizeldorfski alt (na njemačkom alt znači stari, tako da ovo označava staro pivo). ovo je izuzetno slatko pivo sa niskim procentom alkohola (oko 3,9%). punog okusa, jako sirupasto.
5. Belgijski Saison
fantastično, jako belgijsko pivo. alkohol je 8%. pjena je nevjerovatna, kao i okus.
6. Schwarzbier
ovo je njemačko, tamno pivo proizvedeno po tradicionalnoj njemačkoj recepturi. okus mu je čist, pomalo sladunjav. aroma na preprženi slad i njemačke plemenite sorte hmelja. nisam ga dovoljno ohladio pa mi je malo previše zapjenilo kod točenja tako da ga nisam uspio istočiti cijelog u kriglu. bolesno dobro pivo!
7. Porter
Ovaj stil piva je nastao u Londonu u 18 stoljeću i bio je jako popularan među lučkim radnicima, pa je po tome dobio ime. U to vrijeme radilo se o jakom pivu koje je sadržavalo u prosjeku 7% alc. međutim moderni porteri su ipak nešto slabiji. Po trenutnoj klasifikaciji pivskih stilova razlikuju se tri vrste portera i to brown porter, robust porter i baltic porter. Ja sam ovo pivo radio po receptu za robust porter. Pivo je jako zahmeljeno i ima specifičan okus prženih sladova.
8. Extra Special Bitter (ESB)
Ovo pivo poznato je još pod nazivom Premium bitter ili Strong Bitter. Tipični predstavnik engleske pivarske škole. U pivu se osjete prženi sladovi i značajne količine tipičnih engleskih sorti hmelja kao što su East Kent Golding ili Fuggle. Ovo koje vidite na slici radio sam po uzoru na popularni Fuller's ESB sa četiri sorte hmelja - Target, Northdown, Challenger i East Kent Golding. Ispalo je fantastično.
9. Američki Pale Ale sa korijanderom i narančom
Ovo pivo radio sam prošle godine prateći smjernice za američki pale ale, ali sam dodao i začine, što je malo neobično za američka piva. Uglavnom super je ispalo i popilo se jako brzo. Jako osvježavajuće i lagano, pitko pivo za ljetne dane.
na kraju bih samo napomenuo da ovo nije hobi za one koji žele jeftino i brzo da se napiju. umjerenost i moderacija prilikom uživanja u ovim pivima su ključne. toliko okusa i mirisa je šteta da vam prođu neopaženi u pijanstvu. ako želite samo da se napijete, kupujte pivo iz supermarketa.
pozdrav svima
Da si žensko sad bih te oženio.
-
- Posts: 4
- Joined: 30/06/2014 11:51
#1459 Re: domaće pivo
ZAGORS wrote:brewer wrote:već par godina bavim se intenzivno jednim fantastičnim hobijem - proizvodnjom domaćeg piva u vlastitom stanu. ovaj hobi je u BiH prema mojim saznanjima potpuno nepoznat, pa sam htio približiti ljudima malo o čemu se radi, a možda i zagrijati nekoga da se počne baviti ovim hobijem.
u evropi i americi je jako raširena kućna proizvodnja piva. puno ljudi proizvode domaće pivo, imaju klubove/udruženja, organizuju takmičenja, polaganja ispita za degustatore i ocjenjivače i tako dalje...
ja sam počeo sasvim slučajno, ali sam na kraju završio sa hrpom literature i pozamašnom količinom proizvedenih vrsta i rodova piva, kao i samom količinom.
prije nego što počnem opisivati sam hobi u detalje, želio bih skrenuti svima pažnju da sva komercijalna piva koja vidite dostupna u našim supermarketima (sarajevsko, ožujsko, karlovačko, pan, nektar, heineken, becks i tako dalje...), zapravo nisu ni blizu od kvalitetnih piva, niti ispunjavaju osnovne kriterije da bi se mogla smatrati dobrim pivima. na žalost ljudi ih piju jer misle da je to vrh što se tiče pivske ponude. u velikoj su zabludi, jer u svijetu se proizvode daleko bolja i kvalitetnija piva, a u ovu kategoriju spada i domaće, kućno proizvedeno pivo.
ovo što sam naveo ima velike veze sa troškovno orijentisanom proizvodnjom u velikim pivarama. dakle oni su prisiljeni da koriste minimum ulaznih sirovina, kako bi bili rentabilni, pa na kraju proizvedu jednostavno loše pivo.
naravno, i ja sam nekad mislio da je heineken vrh, ali srećom poslije sam saznao da postoje i bolja piva, a konačno sam ih i sam počeo proizvoditi.
što se tiče same proizvodnje, puno je jednostavnije nego što to neko može pretpostaviti u tehničkom smislu, ali je ipak potrebno upoznati se sa osnovnim teorijama pivarstva iz dostupne literature. da se razumijemo, vremenom ćete biti prisiljeni silom prilika ući i malo dublje u hemiju i mikrobiologiju, ali sve u svemu sam proces je vrlo jednostavan.
što se tiče opreme, na početku možete improvizirati kao što sam i sam improvizirao, a poslije ćete malo po malo nadograđivati i unaprijeđivati sistem. sva oprema koja je potrebna za proizvodnju kvalitetnog piva je dostupna u BiH. malo ćete se možda potruditi i obići nekoliko mjesta, ali sve se može naći.
što se tiče sirovina, o ovome bi se moglo malo opširnije, ali to ću pisati po želji i ako bude zainteresiranih. ukratko - pivo je najstariji svjesno proizvedeni alkoholni napitak otkad je ljudskog roda. najstariji zapisi i dokumentirani slučajevi proizvodnje smještaju se u vrijeme starog egipta. mnoge kulture koristile su različite sirovine, ali u zadnjih 500-600 godina ustaljene su četiri osnovne sirovine za proizvodnju piva - ječmeni slad, hmelj, kvasac i voda.
što se tiče nabavke sirovina, ja lično sve sirovine osim ječmenog slada i vode (dakle hmelj i kvasac) nabavljam online. mnogi su online shopovi koji imaju cijeli asortiman različitih sirovina i opreme za pivarstvo. postoji stotine sorti hmelja i stotine sorti kvasca od čijeg će konačnog izbora zavisiti i konačni proizvod, odnosno okus i stil piva koji pravite.
hmelj i kvasac su relativno jeftine sirovine, čak i kad se kupuju online. u prosjeku za 20-30 litara piva treba vam jedan paketić pivarskog kvasca (jednake veličine kao i onaj pekarski kvasac) i otprilike stotinjak grama hmelja.
što se tiče ječmenog slada, najbliže sladare (tvornice za proizvodnju slada su u novoj gradiški, HR i u bačkoj palanci SRB). slad je također jako jeftin, a najveći je problem zapravo transport do mjesta u kojem živite jer se slad nabavlja u vrećama od cca. 40 kg.
jedna vreća ječmenog slada od 40 kg može biti dovoljna za proizvodnju cca. 160 litara piva, odnosno 16 punih gajbi flaša od 0,5l.
uobičajena tura je 23 l
dakle jedna vreća slada može potrajati poprilično dugo.
što se tiče same proizvodnje, u stanju ste kombinacijom određenih sirovina i tehnika proizvesti (klonirati) većinu kvalitetnih komercijalnih piva, ali i eksperimentirati i pokušati proizvesti/dizajnirati vlastiti stil piva. sam sam radio kvalitetna belgijska piva, zatim pšenična bavarska, američke jako zahmeljene stilove, njemačke svijetle i tamne, zatim voćna piva, začinjena sa određenim začinima (kardamom, korijander itd.) i praktično, samo nebo je granica.
zaboravio sam reći da je prosječna cijena koštanja jedne flaše domaćeg piva otprilike 0,50 KM. tu je uključeno sve što se utroši i recimo, "amortizacija" za nabavljenu opremu. pivo koje proizvedete od najkvalitetnijih sirovina ne može se mjeriti s ni jednim komercijalnim pivom dostupnim kod nas.
naravno postoje i vrlo kvalitetna komercijalna piva, kao što su belgijska tripel karameliet, kwak, tripel, dubbel, gulden draak, zatim belgijska samostanska piva koja su na visokoj cijeni. nakon belgijskih tu su kvalitetna britanska piva kao što su fullers, hobsons i tako dalje. nakon toga idu njemačka, pa češka i tako dalje.....
ako znate engleski jezik, postoji masu foruma na kojima možete doći do informacija. ako ima zainteresiranih ljudi u BiH mogu mi se obratiti na pp.
u nastavku ću postaviti fotografije nekih svojih piva koja sam proizveo.
1. Aurora Ale
ovo pivo rađeno je sa sortom hmelja Aurora, pa mu je po tom dato i ime. fantastično pivo sa izraženim citrusnim okusima. jako osvježavajuće i ljetno pivo.
2. Sierra Nevada Pale Ale klon
ovo pivo je pokušaj kloniranja popularnog i fantastičnog američkog piva sierra nevada pale ale. na ovom linku ima sve o tom pivu - http://www.sierranevada.com/beers/paleale.html
3. Nelson Sauvin Pale Ale
ovo je moja vlastita kreacija piva inspirisana nekim drugim pivima. korištena je sorta hmelja s novog zelanda koja ima nevjerovatan okus i miris. pivo ima jednu notu zove, kao sok od zove. jako je osvježavajuće ali ima i visok procenat alkohola (preko 6%)
4. Dusseldorf Alt
ovo je klasični dizeldorfski alt (na njemačkom alt znači stari, tako da ovo označava staro pivo). ovo je izuzetno slatko pivo sa niskim procentom alkohola (oko 3,9%). punog okusa, jako sirupasto.
5. Belgijski Saison
fantastično, jako belgijsko pivo. alkohol je 8%. pjena je nevjerovatna, kao i okus.
6. Schwarzbier
ovo je njemačko, tamno pivo proizvedeno po tradicionalnoj njemačkoj recepturi. okus mu je čist, pomalo sladunjav. aroma na preprženi slad i njemačke plemenite sorte hmelja. nisam ga dovoljno ohladio pa mi je malo previše zapjenilo kod točenja tako da ga nisam uspio istočiti cijelog u kriglu. bolesno dobro pivo!
7. Porter
Ovaj stil piva je nastao u Londonu u 18 stoljeću i bio je jako popularan među lučkim radnicima, pa je po tome dobio ime. U to vrijeme radilo se o jakom pivu koje je sadržavalo u prosjeku 7% alc. međutim moderni porteri su ipak nešto slabiji. Po trenutnoj klasifikaciji pivskih stilova razlikuju se tri vrste portera i to brown porter, robust porter i baltic porter. Ja sam ovo pivo radio po receptu za robust porter. Pivo je jako zahmeljeno i ima specifičan okus prženih sladova.
8. Extra Special Bitter (ESB)
Ovo pivo poznato je još pod nazivom Premium bitter ili Strong Bitter. Tipični predstavnik engleske pivarske škole. U pivu se osjete prženi sladovi i značajne količine tipičnih engleskih sorti hmelja kao što su East Kent Golding ili Fuggle. Ovo koje vidite na slici radio sam po uzoru na popularni Fuller's ESB sa četiri sorte hmelja - Target, Northdown, Challenger i East Kent Golding. Ispalo je fantastično.
9. Američki Pale Ale sa korijanderom i narančom
Ovo pivo radio sam prošle godine prateći smjernice za američki pale ale, ali sam dodao i začine, što je malo neobično za američka piva. Uglavnom super je ispalo i popilo se jako brzo. Jako osvježavajuće i lagano, pitko pivo za ljetne dane.
na kraju bih samo napomenuo da ovo nije hobi za one koji žele jeftino i brzo da se napiju. umjerenost i moderacija prilikom uživanja u ovim pivima su ključne. toliko okusa i mirisa je šteta da vam prođu neopaženi u pijanstvu. ako želite samo da se napijete, kupujte pivo iz supermarketa.
pozdrav svima
Da si žensko sad bih te oženio.
da ti kuham jel ?
-
- Posts: 459
- Joined: 10/07/2011 14:01
#1460 Re: domaće pivo
Da ne budem žeda pored tebeGBrew Pub wrote:ZAGORS wrote:brewer wrote:već par godina bavim se intenzivno jednim fantastičnim hobijem - proizvodnjom domaćeg piva u vlastitom stanu. ovaj hobi je u BiH prema mojim saznanjima potpuno nepoznat, pa sam htio približiti ljudima malo o čemu se radi, a možda i zagrijati nekoga da se počne baviti ovim hobijem.
u evropi i americi je jako raširena kućna proizvodnja piva. puno ljudi proizvode domaće pivo, imaju klubove/udruženja, organizuju takmičenja, polaganja ispita za degustatore i ocjenjivače i tako dalje...
ja sam počeo sasvim slučajno, ali sam na kraju završio sa hrpom literature i pozamašnom količinom proizvedenih vrsta i rodova piva, kao i samom količinom.
prije nego što počnem opisivati sam hobi u detalje, želio bih skrenuti svima pažnju da sva komercijalna piva koja vidite dostupna u našim supermarketima (sarajevsko, ožujsko, karlovačko, pan, nektar, heineken, becks i tako dalje...), zapravo nisu ni blizu od kvalitetnih piva, niti ispunjavaju osnovne kriterije da bi se mogla smatrati dobrim pivima. na žalost ljudi ih piju jer misle da je to vrh što se tiče pivske ponude. u velikoj su zabludi, jer u svijetu se proizvode daleko bolja i kvalitetnija piva, a u ovu kategoriju spada i domaće, kućno proizvedeno pivo.
ovo što sam naveo ima velike veze sa troškovno orijentisanom proizvodnjom u velikim pivarama. dakle oni su prisiljeni da koriste minimum ulaznih sirovina, kako bi bili rentabilni, pa na kraju proizvedu jednostavno loše pivo.
naravno, i ja sam nekad mislio da je heineken vrh, ali srećom poslije sam saznao da postoje i bolja piva, a konačno sam ih i sam počeo proizvoditi.
što se tiče same proizvodnje, puno je jednostavnije nego što to neko može pretpostaviti u tehničkom smislu, ali je ipak potrebno upoznati se sa osnovnim teorijama pivarstva iz dostupne literature. da se razumijemo, vremenom ćete biti prisiljeni silom prilika ući i malo dublje u hemiju i mikrobiologiju, ali sve u svemu sam proces je vrlo jednostavan.
što se tiče opreme, na početku možete improvizirati kao što sam i sam improvizirao, a poslije ćete malo po malo nadograđivati i unaprijeđivati sistem. sva oprema koja je potrebna za proizvodnju kvalitetnog piva je dostupna u BiH. malo ćete se možda potruditi i obići nekoliko mjesta, ali sve se može naći.
što se tiče sirovina, o ovome bi se moglo malo opširnije, ali to ću pisati po želji i ako bude zainteresiranih. ukratko - pivo je najstariji svjesno proizvedeni alkoholni napitak otkad je ljudskog roda. najstariji zapisi i dokumentirani slučajevi proizvodnje smještaju se u vrijeme starog egipta. mnoge kulture koristile su različite sirovine, ali u zadnjih 500-600 godina ustaljene su četiri osnovne sirovine za proizvodnju piva - ječmeni slad, hmelj, kvasac i voda.
što se tiče nabavke sirovina, ja lično sve sirovine osim ječmenog slada i vode (dakle hmelj i kvasac) nabavljam online. mnogi su online shopovi koji imaju cijeli asortiman različitih sirovina i opreme za pivarstvo. postoji stotine sorti hmelja i stotine sorti kvasca od čijeg će konačnog izbora zavisiti i konačni proizvod, odnosno okus i stil piva koji pravite.
hmelj i kvasac su relativno jeftine sirovine, čak i kad se kupuju online. u prosjeku za 20-30 litara piva treba vam jedan paketić pivarskog kvasca (jednake veličine kao i onaj pekarski kvasac) i otprilike stotinjak grama hmelja.
što se tiče ječmenog slada, najbliže sladare (tvornice za proizvodnju slada su u novoj gradiški, HR i u bačkoj palanci SRB). slad je također jako jeftin, a najveći je problem zapravo transport do mjesta u kojem živite jer se slad nabavlja u vrećama od cca. 40 kg.
jedna vreća ječmenog slada od 40 kg može biti dovoljna za proizvodnju cca. 160 litara piva, odnosno 16 punih gajbi flaša od 0,5l.
uobičajena tura je 23 l
dakle jedna vreća slada može potrajati poprilično dugo.
što se tiče same proizvodnje, u stanju ste kombinacijom određenih sirovina i tehnika proizvesti (klonirati) većinu kvalitetnih komercijalnih piva, ali i eksperimentirati i pokušati proizvesti/dizajnirati vlastiti stil piva. sam sam radio kvalitetna belgijska piva, zatim pšenična bavarska, američke jako zahmeljene stilove, njemačke svijetle i tamne, zatim voćna piva, začinjena sa određenim začinima (kardamom, korijander itd.) i praktično, samo nebo je granica.
zaboravio sam reći da je prosječna cijena koštanja jedne flaše domaćeg piva otprilike 0,50 KM. tu je uključeno sve što se utroši i recimo, "amortizacija" za nabavljenu opremu. pivo koje proizvedete od najkvalitetnijih sirovina ne može se mjeriti s ni jednim komercijalnim pivom dostupnim kod nas.
naravno postoje i vrlo kvalitetna komercijalna piva, kao što su belgijska tripel karameliet, kwak, tripel, dubbel, gulden draak, zatim belgijska samostanska piva koja su na visokoj cijeni. nakon belgijskih tu su kvalitetna britanska piva kao što su fullers, hobsons i tako dalje. nakon toga idu njemačka, pa češka i tako dalje.....
ako znate engleski jezik, postoji masu foruma na kojima možete doći do informacija. ako ima zainteresiranih ljudi u BiH mogu mi se obratiti na pp.
u nastavku ću postaviti fotografije nekih svojih piva koja sam proizveo.
1. Aurora Ale
ovo pivo rađeno je sa sortom hmelja Aurora, pa mu je po tom dato i ime. fantastično pivo sa izraženim citrusnim okusima. jako osvježavajuće i ljetno pivo.
2. Sierra Nevada Pale Ale klon
ovo pivo je pokušaj kloniranja popularnog i fantastičnog američkog piva sierra nevada pale ale. na ovom linku ima sve o tom pivu - http://www.sierranevada.com/beers/paleale.html
3. Nelson Sauvin Pale Ale
ovo je moja vlastita kreacija piva inspirisana nekim drugim pivima. korištena je sorta hmelja s novog zelanda koja ima nevjerovatan okus i miris. pivo ima jednu notu zove, kao sok od zove. jako je osvježavajuće ali ima i visok procenat alkohola (preko 6%)
4. Dusseldorf Alt
ovo je klasični dizeldorfski alt (na njemačkom alt znači stari, tako da ovo označava staro pivo). ovo je izuzetno slatko pivo sa niskim procentom alkohola (oko 3,9%). punog okusa, jako sirupasto.
5. Belgijski Saison
fantastično, jako belgijsko pivo. alkohol je 8%. pjena je nevjerovatna, kao i okus.
6. Schwarzbier
ovo je njemačko, tamno pivo proizvedeno po tradicionalnoj njemačkoj recepturi. okus mu je čist, pomalo sladunjav. aroma na preprženi slad i njemačke plemenite sorte hmelja. nisam ga dovoljno ohladio pa mi je malo previše zapjenilo kod točenja tako da ga nisam uspio istočiti cijelog u kriglu. bolesno dobro pivo!
7. Porter
Ovaj stil piva je nastao u Londonu u 18 stoljeću i bio je jako popularan među lučkim radnicima, pa je po tome dobio ime. U to vrijeme radilo se o jakom pivu koje je sadržavalo u prosjeku 7% alc. međutim moderni porteri su ipak nešto slabiji. Po trenutnoj klasifikaciji pivskih stilova razlikuju se tri vrste portera i to brown porter, robust porter i baltic porter. Ja sam ovo pivo radio po receptu za robust porter. Pivo je jako zahmeljeno i ima specifičan okus prženih sladova.
8. Extra Special Bitter (ESB)
Ovo pivo poznato je još pod nazivom Premium bitter ili Strong Bitter. Tipični predstavnik engleske pivarske škole. U pivu se osjete prženi sladovi i značajne količine tipičnih engleskih sorti hmelja kao što su East Kent Golding ili Fuggle. Ovo koje vidite na slici radio sam po uzoru na popularni Fuller's ESB sa četiri sorte hmelja - Target, Northdown, Challenger i East Kent Golding. Ispalo je fantastično.
9. Američki Pale Ale sa korijanderom i narančom
Ovo pivo radio sam prošle godine prateći smjernice za američki pale ale, ali sam dodao i začine, što je malo neobično za američka piva. Uglavnom super je ispalo i popilo se jako brzo. Jako osvježavajuće i lagano, pitko pivo za ljetne dane.
na kraju bih samo napomenuo da ovo nije hobi za one koji žele jeftino i brzo da se napiju. umjerenost i moderacija prilikom uživanja u ovim pivima su ključne. toliko okusa i mirisa je šteta da vam prođu neopaženi u pijanstvu. ako želite samo da se napijete, kupujte pivo iz supermarketa.
pozdrav svima
Da si žensko sad bih te oženio.
da ti kuham jel ?
- Zovem se Zelena
- Posts: 3461
- Joined: 23/09/2010 13:17
#1461 Re: domaće pivo
Pivopije, gdje kupujete ove fine čaše i krigle za pivo?
- JoseMujica
- Posts: 27606
- Joined: 11/01/2011 14:33
- Location: škripe oko Lištice
- Grijem se na: Legitimnost
- Vozim: Političko Sarajevo
- Horoskop: Poskok
#1462 Re: domaće pivo
svaka čast i puno uspjeha želimGBrew Pub wrote:GaRGa wrote:GBrew Pub wrote:Eto uskoro jednog Brew Pub-a u Sarajevu
na kojoj lokaciji ako nije tajna ?
lokacija je m.dvor tacnije u kranjcevicevoj izmedju peoplesa i kineskog, crni portali
Otvorenje zvanicno je nakon bajrama:)
a nestrpljenjem očekujem otvorenje...baš mi je tu jedan prijatelj iz USA koji kući pravi domaće pivo
- brewer
- Posts: 568
- Joined: 06/07/2012 17:21
- Location: www.volimpivo.ba
- Contact:
#1463 Re: domaće pivo
nije me dugo bilo na ovoj temi pa da predstavim svoje najnovije pivo. Perhan je russian imperial stout sa 13% alkohola napravljen od sedam različitih tipova slada i tri različite sorte hmelja, odležan na hrastovom čipsu. Ovakva piva imaju jako bogato i puno tijelo, popriličan alkoholni kick s obzirom na količinu alkohola, piju se polako i dugo zagrijana na cca 10-12°C iz tulip čaše ili sniftera. mislim da je na ovoj temi već negdje objašnjeno kako je i zašto nastao i koje su karakteristike ruskog carskog stouta, pa ako nekog zanima moze potraziti. živili.
- Pitarrr82
- Posts: 11865
- Joined: 01/03/2011 14:17
- Location: Lovely jubbly land...
#1464 Re: domaće pivo
Cuj Perhan
- felix10
- Posts: 86
- Joined: 19/06/2013 10:57
#1465 Re: domaće pivo
Sorry na OT, ali zanima me kojeg datuma je tacno otvorenje ?GBrew Pub wrote:Eto uskoro jednog Brew Pub-a u Sarajevu
- Pitarrr82
- Posts: 11865
- Joined: 01/03/2011 14:17
- Location: Lovely jubbly land...
#1466 Re: domaće pivo
Jel otvoren taj pub?
- perscitus
- Posts: 678
- Joined: 18/03/2008 15:17
- Location: Mekka - Sinaloa
#1467 Re: domaće pivo
Jel ko provjerio?Pitarrr82 wrote:Jel otvoren taj pub?
- lua
- Posts: 3796
- Joined: 25/10/2009 22:31
- Location: Saraj'vo
#1468 Re: domaće pivo
Pitanje: vidim da se u Sa negdje ima kupiti Estrella Damm, pa ako znate gdje, hajde me uputite! Unaprijed hvala!
-
- Posts: 1
- Joined: 18/01/2012 09:59
#1469 Re: domaće pivo
POŠTOVANI BREWERU, JA O PIVU NE ZNAM NIŠTA, NITI ZNAM KAKO SE PRAVI, MALO OD ČEGA SE PRAVI ALI VOLIM PROBATI NOVO PIVO KADA DOĐEM U NEKU DRŽAVU ILI GRAD. TAKO DA IMAM NEKIH FENOMENALNIH ISKUSTAVA KADA JE KUŠANJE PIVA U PITANJU.
SLABO IMAM VREMENA DA ČITAM OVE FORUME A JOŠ MANJE DA PIŠEM (SKORO NIKADA TO NE ČINIM), ALI VAŠE KOMENTARE I PISANJA SAM PROČITAO BEZ OBZIRA ŠTO SAM NA TO IZGUBIO DOSTA VREMENA (BRATE, IMA IH PUNO).
SVAKA TI ČAST NA TAKO DOBRIM OBJAŠNJENJIMA I SVAKA TI ČAST NA TAKO DETALJNOM PRILAZU NEKOJ STVARI. ŽELIM TI PUNO USPJEHA SA PROIZVODNJOM PIVA I AKO IGDJE BUDEŠ U KAKOJ PIVNICI IMAO SVOJA PIVA MOLIM TE POŠALJI MI ADRESU RADO ĆU SVRATITI I PROBATI JER SAM SIGURAN DA ĆEŠ NAPRAVITI FENOMENALNA PIVA ZA SVAČIJI UKUS.
SRDAČAN POZDRAV.
SLABO IMAM VREMENA DA ČITAM OVE FORUME A JOŠ MANJE DA PIŠEM (SKORO NIKADA TO NE ČINIM), ALI VAŠE KOMENTARE I PISANJA SAM PROČITAO BEZ OBZIRA ŠTO SAM NA TO IZGUBIO DOSTA VREMENA (BRATE, IMA IH PUNO).
SVAKA TI ČAST NA TAKO DOBRIM OBJAŠNJENJIMA I SVAKA TI ČAST NA TAKO DETALJNOM PRILAZU NEKOJ STVARI. ŽELIM TI PUNO USPJEHA SA PROIZVODNJOM PIVA I AKO IGDJE BUDEŠ U KAKOJ PIVNICI IMAO SVOJA PIVA MOLIM TE POŠALJI MI ADRESU RADO ĆU SVRATITI I PROBATI JER SAM SIGURAN DA ĆEŠ NAPRAVITI FENOMENALNA PIVA ZA SVAČIJI UKUS.
SRDAČAN POZDRAV.
- le piaf
- Posts: 420
- Joined: 13/12/2006 23:25
- Location: sarajevo
#1470 Re: domaće pivo
Ima u Konzumu u Šipadu na Malti, a vjerovatno i u drugim bolje opremljenim konzumima . Inace distributer je ista firma koja radi Bavariu. Nisam probao, je li na dobrom glasu ta piva?lua wrote:Pitanje: vidim da se u Sa negdje ima kupiti Estrella Damm, pa ako znate gdje, hajde me uputite! Unaprijed hvala!
- lua
- Posts: 3796
- Joined: 25/10/2009 22:31
- Location: Saraj'vo
#1471 Re: domaće pivo
Ja sam je pila vani i meni je odlična. Baš ću danas odletjeti da kupim, pa ti javim utiske.le piaf wrote: Ima u Konzumu u Šipadu na Malti, a vjerovatno i u drugim bolje opremljenim konzumima . Inace distributer je ista firma koja radi Bavariu. Nisam probao, je li na dobrom glasu ta piva?
-
- Posts: 134
- Joined: 09/09/2014 14:34
- janje_
- Posts: 2239
- Joined: 05/04/2007 14:05
#1474 Re: domaće pivo
ima jašta. od 2016 postoji udruženje za promociju pivarstva u bosni i hercegovini (čiji sam član), organizuju se druženja, festivali, kuha se, a i popije se.e.peace wrote:Šta je pivopije imal vas...?
koga zanima, može se relativno brzo sve naći na netu. sirovine su jako dostupne, a i za opremu se sad relativno lako snaći.
- Norm
- Posts: 2867
- Joined: 27/10/2011 11:29
- Location: Prokleta Avlija
#1475 Re: domaće pivo
Nisam alkoholicar ali volim i uzivam u pivu...
Pored ova dva hobija koja imam, mislim da mi i ovaj kao treci ne bi bio teret...
Uglavnom, mislio sam i ja poceti, ali sam odustao, prvenstveno zbog pocetnih ulaganja (neki su mi govorili da to jako kosta) i nemogucnosti nabavke sirovina u BiH...spominju se sterilizatori boca, pa posebne inox posude, pa posebni uslovi u podrumu, pa pumpe za pretakanje...tako da sam za sada odustao...
A temu pratim...
Pored ova dva hobija koja imam, mislim da mi i ovaj kao treci ne bi bio teret...
Uglavnom, mislio sam i ja poceti, ali sam odustao, prvenstveno zbog pocetnih ulaganja (neki su mi govorili da to jako kosta) i nemogucnosti nabavke sirovina u BiH...spominju se sterilizatori boca, pa posebne inox posude, pa posebni uslovi u podrumu, pa pumpe za pretakanje...tako da sam za sada odustao...
A temu pratim...